Tips på en bra råvarufond då Handelsbanken lägger ner sin råvarufond?

Hej,

Fick idag ett meddelande från Avanza om att Handelsbanken Råvarufond A1 SEK kommer att “slås samman” med Handelsbanken Global Index Criteria den 13 februari 2021. Har bara skummat igenom bilagan med mer information men där skriver de bl.a “Din placering med råvaruexponering upphör, istället får du en fond som investerar i den globala aktiemarknaden”.

Någon som har tips på andra alternativa fonder eller ETF/ETC:er för att få en liten exponering mot råvaror såsom jordbruksråvaror och/eller fossila bränslen? Vet att SEB hade någon råvarufond tidigare men den verkar inte finnas kvar på Avanza.

GOD JUL!

Fick också meddelandet. Trist. Känner tyvärr inte till några bra, verkar som de flesta klappat igen. Söker man runt får man förslag om SEB och Swedbank men hittar ingen av dem att köpa.

Känns som råvaror atm har recency bias. Gått dåligt ett tag och de stänger. Hux flux går det som tåget och då ska alla banker ha en.

Till deras försvar har jag insett att råvarubranschen är svårnavigerad med komplexa avtal, löptider osv. Gissar att det kan dra iväg en del på kostnaderna.

Så är det säkert. Och kanske är det dumt att öht vara investerad mot andra råvarumarknader än guld/silver?

Vad tror ni om ETFen iShares Diversified Commodity Swap? Dyr, men också den enda ETF jag kan hitta på Avanza med en del exponering mot just jordbruksråvaror.

Annars skulle man kunna köpa en liten korg med olika certifikat på Avanza som: VETE AVA, KAFFE AVA, LONG SOYA H, LONG MAJS H, (ev. OLJA AVA). Tankar om detta?

Håller med om att EXXY verkar mest intressant. Kommer lägga till den i min “permanentportfölj” om ingen rekommenderar något bättre. Roligare med råvaror än med räntor just nu.

@Jonathan7 Hur ser du att den är dyr? Jag menar jmf Handelsbankens Råvarufond som kostar 0,7%? Står 0,46% på Avanza vad jag kan se. Tillkommer något mer?

En fråga till: Försökt hitta vad Opti ska ersätta Handelsbanken Råvarufond med i sina robotportföljer. Någon som vet? Jonas? @Jonas-Opti

image

Tja, bra att du frågar! Vi håller på att förhandla rabatter med fondbolagen för några möjliga ersättare i Opti-portföljerna. Vi har en stark kandidat men väljer att hålla på det lite till. Ingen hemlighet för någon här på forumet men vill ha det färdigförhandlat först.

None the less tråkigt att SHB stänger sin fond – och faktiskt även SEB med (ping @firreb) ungefär samtidigt. Råvaror är ett viktigt tillgångsslag enligt oss pga hur ovanligt det är med tillgångsslag som både har relativt hög förväntad avkastning och hög volatilitet, samt en ganska låg korrelation med andra tillgångar (aktier uppenbart viktigast, den vollan som vi som investerare oftast behöver jämna ut). Men då måste man ju kunna köpa det :slight_smile:. Finns det någon från SHB eller SEB här som brukar kommentera?

PS. För den nyfikne så har vi skrivit lite mer om varför vi värderar råvaror på Opti-bloggen DS.

2 gillningar

Kul att någon håller med om EXXY. När man klickade in på den stod det att produktens avgift var 2,28%. I faktabladet verkar det dock bara vara 0,46% som du skriver - vilket är positivt.

Får väl avvakta och se hur Opti gör.

1 gillning

Hej.
Jag letar också efter ett alternativ till Handelsbanken Råvarufond.

Jag har hittat SXRS på Avanza. Verkar vara mycket lik EXXY, men har förvaltningsavgift 0,19 % istället för 0,46 %

Förstår ni skillnaden mellan dem? Jag ser att basvaluta och hemvist skiljer.

EXXY:
EXXY
Basvaluta: EUR
Hemvist: Tyskland
Totalkostnadsandel: 0,46 %

SXRS (heter även ICOM):
SXRS
Basvaluta: USD
Hemvist: Irland
Totalkostnadsandel: 0,19 %

2 gillningar

Haft sxrs (autocorrect sars, jag har INTE sars) sedan jag inte kunde köpa den amerikanska versionen. Vet egentligen inte om den är bättre eller sämre än andra alternativ.

1 gillning

Jag testar att bumpa upp denna tråd för att se om någon har kommit fram till något annat alternativ till Handelsbanken Råvarufond A1 SEK som ju läggs ner nu, och det samma gäller vad jag förstår även med SEB.

Så vad finns det för alternativ om man vill bredda sitt defensiva investerande från guld och silver samt räntor? Är det bara EXXY och SXRS som hittats?

Syftet för min del är att ha inflationsskydd / värdebevarande snarare än att jag tror att råvaror ska ge mig tillväxt i portföljen. Jag vill använda tillgångsslaget för att det korrelerar så lite som möjligt med aktier. Jag har en hel del guld och en del silver också, men vill diversifiera.

Intressant ämne som jag hoppas vi kan få svar på! Jag vet att Anna Svahn och Micke Syding har startat ett fondbolag i höstat med inriktning mot riskjusterade investeringar som inte korrelerar rakt av med börsen. Dessvärre tror jag inte att fonderna går att köpa för allmänheten än. Jag gillar annars konceptet. Du kan läsa mer på https://antiloophedge.com/index.html

Vi får hålla tummarna på att det finns någon där ute som har något bra tips på fråvarufond/etf!

1 gillning

Yes box, låt mig hjälpa lite från vårt perspektiv! Om du investerar genom Opti så såg du säkert att vi gick ut med vad vi går över till – den nu bästa råvarufonden enligt oss är Vontobels råvarufond (Vontobel Commodity H Hedged SEK).

Vi gillar denna av flera anledningar, främst att den har högre diversifiering (investerar i fler råvaror) än både SHBs och SEBs alternativ. En bonus är att den både handlas i SEK (inga växlingsavgifter) och är valutahedgad (slipper valutarisken).

Vi har haft ögonen på denna länge, men det förändringarna bland råvarufonder nu som gjort att vi tycker denna är ett riktigt bra alternativ, då vi kunnat få fondbolaget att öppna upp nya andelsklasser åt oss samt förhandla pris hårt (Opti-kunder får 60 % rabatt på fonden). All in all blir det ett riktigt bra alternativ för att få råvaruexponering i portföljerna.

Om man inte har en Opti-portfölj blir det dock lite svårare. Dels handlar ju vi institutionella andelsklasser, och dels kan vi som sagt förhandla till oss bra rabatter. Jag kollade lite i våra system och kan dock se att man som privatperson kan handla en annan av deras andelsklasser (B USD) på Nordnet. Men då blir den alltså både i USD (växlingsavgifter), mycket dyrare (1,85%, som referens så på Opti betalar man 0,6% efter återförda provisioner), och man får inte bonusen av valutasäkring.

Hoppas det kan hjälpa lite ändå Jonas!

Mvh,
Jonas, VD Opti

4 gillningar

Glömde säga, vi la ut en bloggpost om det med för den som vill ha lite mer flavour utöver det ovan: https://blog.opti.se/ny-ravarufond/

2 gillningar

Hej
Är också ute efter en bra råvarufond. Tänkte köpa Handelsbankens, men såg nu att de lägger ner…
Tips på råvarufonder på Avanza?

Har klurat på den här frågan och som ni andra konstaterat att för oss vanliga dödliga finns det inte supermycket enkla val. För min del kommer frågan i från att jag är nyfiken ur ett inflationsperspektiv.

Deflating inflation - Redefining the Inflation-Resistant Portfolio

Ett alternativ enligt det här White paper från Alliance Bernstein om inflation och deflation kan vara aktier inom råvarusektorn. Spontant tänker jag exempelvis att vi har mycket företag i Sverige som pysslar med råvaror, skog, stål, gruvor. Har man i övrigt en home-bias allokering skulle man kunna tilta mot den sektorn. Mycket läsvärt i övrigt.

image

image

Hur mycket är vettigt att allokera till inflationsskydd?

image
image

Vore kul att höra @Jonas-Opti tankar kring det här white papret om han har tid att läsa. :slight_smile:

1 gillning

Kollar man på Swedbank så är urvalet av råvarorfonder ytterst begränsade…
JPM Global Natural Resources
Bgf World Mining A2

Båda är väldigt dyra i avgifter.

Jag har dock inte kikat om de har några ETF:er som skulle kunna fungera.

Stämmer, finns få bra (om några) alternativ för icke-institutionella investerare nu när både SEB och SHB lagt ner sina. I Opti-portföljerna har vi gått över till en institutionell klass av Vontobels råvarufond, som vi kunde förhandla ner priset rejält på givet våra volymet (60 % rabatt).

Man kan som sagt handla en annan av deras andelsklasser (B USD) på Nordnet. Men då blir den alltså både i USD (växlingsavgifter), mycket dyrare (1,85%, som referens så kostar den 0,6 % i Opti-portföljerna efter återförda provisioner), och man får inte bonusen av valutasäkring.

Om man ser till helt andra alternativ så ser inte vi något bra sådant heller, förutsatt att vi söker en bred korg av tillgångar (av diversifieringsanledningar), till ett vettigt pris, och handelsbar som privatperson.

//Jonas

Varför la handelsbanken ner sin fond?

Vet ej, ej heller varför SEB gjorde det. En kvalificerad gissning är att iaf SHBs hade sjunkande volymer. Intresset för att investera i råvaror i Sverige har varit lågt de senaste åren.

//Jonas, VD Opti

Nu har jag hittat en ETF som följer The Bloomberg Commodity Index.
Länk till indexet: https://www.bloomberg.com/company/press/bloomberg-commodity-index-bcom-2019-target-weights-announced/

ETF:en heter iShares Diversified Commodity Swap (DE).

Jag har ägt ETF:en i någon månad nu och jag gillar hur den korrelerar (eller inte korrelerar) med tex OMX30 eller S&P 500.

Indexet är ungefär uppbyggt på följande sätt: 1/3 Metaller, 1/3 Energi och 1/3 jordbruksvaror.

Titta gärna på följande dagsfärska sändning från MicroVoices som tar upp hur råvarumarknaden. Även Bloombergs Index nämns i klippet!

1 gillning

Är det på Avanza eller Nordnet du hittat den?