Typ av konto för guld (Swiss Physical Gold, GZUR)

Tänkte följa bloggens råd och investera i guld. Är tyvärr novis och vet inte ens om det bör läggas i ISK eller aktie/fondkonto?

Det kan läggas i både och. Helst i ISK. ?

I dag kommer den nya listan med fondrekommendationer för 2020. I den har vi bytt ut GZUR mot fonden Xetra Gold med kortnamnet 4GLD.

Amundi Physical Gold ETC , GLDA.
Tror jag är värd att titta på.

Var det någon särskild anledning till att du bytte ut GZUR?

Bytte inte ut GZUR för att den var dålig, men för att 4GLD upplevde jag som lite bättre. Framförallt gillar jag att de har 1 andel = 1 gram guld, att man kan få fysisk leverans (till dyra pengar iof.) men också för att jag upplever deras transparens som bättre. Deras hemsida är riktigt bra dessutom.

Jag frågade Nordnet vad den årliga förvaltningsavgiften var för 4GLD. Enligt dem är den 0 %.

" Nordnet betalar för Xetra gold en kostnad för förvaringen av guldet som ligger hos vår depåbank. Denna avguft utryckt i courtaget, ingen förvaltningsavgift tas ut från utställaren."

Är den alltså billigare än Swiss gold? Och om jag redan har den, bör jag byta eller ligga kvar? Vad är bättre på lång sikt vad gäller trygghet och avkastning?

Xetra-Gold tar 0.3 % i avgift för förvaring och försäkring, men de tar inte något för själva fonden. På det sättet tycker jag att Xetra-Gold är betydligt mer transparent än någon annan guldfond. Särskilt om man beaktar deras hemsida.