Utöka fondportföljen?

Hej,

Jag månadssparar i dagsläget främst i Länsförsäkringar global indexnära, och pytsar ibland in lite pengar i Spiltan aktiefond investmentbolag. Jag är lite sugen på att utöka min portfölj och funderar på någon teknikfond (det står mellan Robur eller TIN) och eventuellt Avanza emerging markets.

Vad tror ni om det? Är Robur ett bättre alternativ då den är billigare än TIN? Är det värt att satsa lite pengar på Avanzas fond också då jag inte har några ägg i den korgen?

Tacksam för svar!

Hej Anna!

Avanza Emerging Markets kan absolut vara en bra kompletteringen till dina andra två fonder!

Om du vill ha en teknikfond så hade iaf jag valt TIN Ny Teknik då man är ute efter bra förvaltare när man väljer aktivt förvaltade fonder, förvaltarna för just TIN satt tidigare och roddade Swedbank Robur Ny Teknik men lämnade för något år sedan och startade eget. Så dess utveckling kommer från dom som förvaltar TIN.

Tack för svar! Hur många procent är bra att komplettera med? 10% emerging markets? Mer, mindre?

Mellan 10-15% skulle jag säga är en rimlig nivå!

Om du ska utöka med tech så kan det vara bra att avvakta lite då mycket har störtdykt senaste dagarna.

Ja techbubblan spricker nu. Många här på bloggen som har teknikfonder förlorar stora delar av sina portföljer nu och de väntar bara tills vi slår i botten om ett par veckor sen säljer dem och byter till de fonder som har gått bäst historiskt som då inte kommer vara teknolgi längre

Om man väljer att följa med teknikfonder till botten, är det otroligt dumt att byta ut dem när de slår i botten. Då lär du få vänta otroligt länge innan du går plus minus noll, om du ens lyckas under din livstid (om startkapitalet är av större summa och raset blev enormt).

Jag vill även säga att det grymt tidigt att döma ut hela tekniksektorn för att sektorn gått ner 5-7% som resultat av att större investerare tagit ut vinsten och ompositionerar sig inför hösten. Vi kommer se en volatil höst och sektorer och instrument där investerare parkerat stora summor kommer att gå ner när ompositioneringar görs. Om tex. det kommer nyheter om lyckad fas 3-studie och massvaccination kan påbörjas, tror jag att tex. guld kommer rasa då kapital flyttas om till aktiemarknaden istället.

Eva

Märkligt uttalande. Men jag är inte förvånad. Överallt stöter man på folk som med stor säkerhet påstår att det är dessa fonder/aktier man ska köpa nu eller det är nu man ska sälja motsvarande. Alla uttalanden utan ansvar, ungefär som Trump.

Då tycker jag Richards kommentar är mera ödmjuk. Det känns bra att använda hans formuleringar: " Jag tror att …".

"Jag vill även säga att det grymt tidigt att döma ut hela tekniksektorn för att sektorn gått ner 5-7% som resultat av att större investerare tagit ut vinsten och ompositionerar sig inför hösten. "

Richard.

Det går inte att veta vad som är anledningen för att den har gått ned. Det är en spekulation.

 

Precis som vanligt handlar det om att ha en strategi som fungerar både i blåst, vind, och sol. Inte en strategi som handlar om att försöka simma från en båt till en annan och samtidigt tro att man åker snabbare än en stabil båt som fungerar hela tiden. Fyra hinkar strategin är bäst för de flesta.

https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Aen,

När Nasdaq sjönk plötsligt kraftigt i torsdags, trots goda nyheter med lägre arbetslöshetssiffror, så läste jag ett 10-tal amerikanska artiklar om ämnet, där alla var överens om att det berodde på att stora institutioner plockade ut vinsten för att fördela investeringarna i andra sektorer.
Jag förstår att troligen ingen kan veta till 100% varför den sjönk, men jag köper deras analys. Min egen analys är att kombinera det med att folk är rädda för ett ras, eskalerar situationen.
Mitt svar var mer ett försök till att vara en motvikt till inlägget som spelar på folks rädsla, att nu spricker bubblan bara för att det gick ner (så som börsen alltid gör).