Makroekonomiskt så hänger allt ihop (butterfly effect), i detta fallet så är inflationen till stor del en konsekvens av energikrisen i Europa. På grund av en låg andel planerbar energi så har elpriserna gått upp kraftigt. Detta gör exempelvis att fabriker och jordbruk inte vill/kan gå för fullt, vilket skapar sämre tillgänglighet på i princip alla varor. Detta rubbar balansen mellan tillgång och efterfrågan vilket medför stigande priser. Notera att vi pratar extrema kostnader för el i Europa, upp emot 2000% vissa stunder jämfört med för ett par år sedan. Inte många företag som kan hålla samma priser som innan när inköpspriset på en så pass viktig ”basvara” ökar så pass. Just energi har den farliga egenskapen att det slår mot ALLT, jämfört med om vi skulle ha brist på någon annan råvara. Sedan kan man krydda detta med pandemin som skapat ojämnvikt i den globala leveranskedjan där alla containrar är på fel ställen. Priset på en container från kina har ökat med 1000% i vissa fall, om man ens får tag i någon. Ukraina är störst i världen på ädelgaser, vilket behövs för att köra elektroniska komponenter, vi har sedan tidigare även brist på halvledare som även de är delar av elektroniska komponenter. Ryssland och Ukraina är mycket stora producenter av spannmål, vilket ökar priset på matvaror, inklusive kött då djurens foder till delar är spannmål. Kriget i Ukraina skapar även en allmän oro i det finansiella systemet, och vi lever ju i en spekulationsekonomi.
Energipriserna gör också konkurrenskraften hos våra bolag sämre än övriga världen (då de måste höja sina priser), vilket kan leda till ökad arbetslöshet samtidigt som vi har en kraftig inflation. Vi hamnar då i så kallad Stagflation, vilket inte är superbra.
En mycket grov delförklaring till inflationen. Det är förstås mer komplext än så här, syftet är mer att visa på att man måste ha på sig riktigt stora glasögon, annars kan man missa root causes. Man får köra lite ”Five Why” principen, ställ frågan ”varför” tills man inte kan komma längre (oftast 5 ggr, därav namnet) så brukar man hamna på grundorsaken till ett problem/lösning.