Vad är känslan ”hemma” värd monetärt? | Hemma känslan nu eller drömmen om 10 år?

Jag lyssnade nyligen på avsnitt #240 ”Vad kan du plocka bort för att få ett rikare liv?”.

Det väckte en del tankar, men kanske i motsatt riktning, eller hur man nu ska se det. Jag funderar på om jag avsäger mig för mycket för att kunna spara? Min sambo och jag har den stora lyckan att ha en billig hyresrätt i en av Sveriges största städer. Läget är bra, lägenheten är stor och vi har inrett och fixat det mysigt. Men. Jag trivs inte toppen på grund av en del buller från restaurangfläktar just nedanför lägenheten (”tyvärr” faller ljudnivån inom boverkets och folkhälsomyndighetens riktlinjer, så möjligheten att komma fram på juridisk väg är begränsade trots att det blir påtagligt just i vår lägenhet) och ett underdimensionerat avfallssystem (sopnedkast) som titt som tätt skapar riktigt dålig lukt i trapphuset (särskilt på sommaren när det är varmt…).

Känslan av ”hemma” har svårt att infinna sig när man möts av soplukt i trapphuset efter jobbet och restaurangfläktarna surrar i takt med att man räknar får och försöker somna. Hur som helst, när vi flyttade in var vår plan att spara intensivt och förhoppningsvis uppnå FIRE på ca 10 år. Den låga hyran i denna bostad är en grundbult i denna plan. Men är det värt det? Hur mycket är känslan ”hemma” värd? Vi båda älskar att segla så tanken med FIRE är väldigt konkret, nämligen att kunna förverkliga en jorden runt segling utan stress.

Förhoppningsvis kan vi komma iväg på en 3 månaders segling redan nästa år. Men som sagt, den låga hyran är en grundbult i denna plan. Hur ska man resonera kring hur mycket man ska snäva in för att kunna uppnå det man vill? Vad är känslan av ”hemma” värd för er? Lägenheten i sig själv är ju väldigt bra. Att köpa motsvarande objekt skulle äta upp alla våra besparingar. Och man vet aldrig hur länge man lever. Hemma känsla nu eller drömmen om tio år? Hur hade ni resonerat?

PS. Tips om hur vi skulle kunna hantera hyresvärden är såklart välkomna, men min sambo och jag har i princip prövat allt, ink juridisk rådgivning. Vi tittar även på att byta lägenheten, men det är svårt att hitta något motsvarande med samma låga hyra. Det vi helst vill höra är hur ni skulle resonerat om själva livsperspektivet! :slight_smile:

2 gillningar

För mig är det värt mycket.

Jag bor i eget hus då jag vill bland annat slippa höra grannarna genom väggarna.
Jag vill styra min innertemperatur under vintern (24-25 grader).
Vill parkera nära hem utan att leta parkeringsplats eller att komma hem och se att någon har snott min hyrda parkeringsplats.
Etc
Etc

För detta och annat är jag villig att betala bra och därmed minska min sparkvot

3 gillningar

Först och främst, välkommen till forumet! :blush:

Det som du beskriver är ju en klurig fråga, för det handlar ju om prioritering mellan här och nu och sedan. Ett inspel - som kanske inte - hjälper är att omformulera:

till:

Hemmakänsla nu OCH drömmen om 10 år? Vad skulle krävas?

Det vill säga att börja fundera i banor hur du kan byta ut ELLER mot OCH. Det är inte säkert att man hittar något direkt svar, men jag påstår att det är en roligare fråga att gå och fundera på och be om hjälp med. Särskilt om båda sakerna är något man önskar.

Sedan när man får svaret på den, då får man ju avgöra om man tycker det är värt det eller inte. Mitt naturliga ställe att gå till (efter många års träning) är:

Hur mycket behöver jag öka inkomsterna för att både och ska vara möjligt?

Sedan letar jag efter svaret hur jag kan öka inkomsterna dit.

Som sagt inget facit, men ett lite annat perspektiv.

8 gillningar

Detta är vad jag skulle klassa som petitesser. Men du kommer störa dig på något oavsett var eller hur du bor. Är det inte restaurangfläktar är det ungdomar som burnar förbi ditt hus med moppar 02:30 på en vardag, granngubben som börjar klippa gräsmattan med en gammal bensinare (gärna som varvar ojämnt) kl 07 varje söndag etc.

Jag tänker att hyresrätten är perfekt när ni ska segla iväg, bara att säga upp den. Och sopsituationen går att lösa om du pratar med värden, sopnedkast låter extremt omodernt - hur sorterar ni ens?

5 gillningar

Gick från hyresrätt i city med frityrdoft, glasåtervinningshämtning på helgmorgnar och trafikstörningar när man öppnade fönstret till villa i orten för fem år sedan. Upplever att både min och min frus vilopuls gick ner några slag…

Hyresrätten var bra några år (promenera till centralen på under 10 minuter osv) men när vi väl tröttnat så var det helt rätt att byta. Tolkar dig som att du är där jag var då. I så fall är mitt råd till mig då - flytta ju förr desto bättre!

4 gillningar

Omodernt är ordet :joy: Vi är hänvisade till kommunens återvinningsstationer utöver plast och glas som finns i ett litet, litet stinkande rum i källaren.

Det är sant att det alltid kommer finnas något man har svårare för, men hur resonerar man när det råkar falla inom kategorin personliga ”deal breakers”? Bit ihop och tänk på drömmen? Eller acceptera att man behöver flytta på sig för att må bra här och nu och skjuta på drömmen?

(Eller börja fundera på hur man har råd med både och som Jan föreslår! :grinning:)

2 gillningar

Måste vara tufft med djudet från fläktarna. :confused:

Tror ni ljudet vandrar via fönstren eller väggarna? Om det är fönstren så kanske det går att skaffa extra isolerade?

Om hyresvärden (eller du) räknar ut kostnaden för byte av fönster, delar upp det på beräknad livstid för fönstren, delar upp kostnaden per månad och lägger på ett par extra % och ökar din hyra med den summan, så kanske det är en stor förbättring för en förhoppningsvis rimlig höjning?

Det blir ju också en vinst för värden i längden, som får in lite extra varje månad, så bör gå att sälja in.

Har tyvärr inga tips för lukten, bor själv precis vid mitt hus sopnedkast. Men det luktar sällan illa från nedkastet. Lite skönt att ha nära när man själv ska slänga soporna. :blush:

Jag trivs väldigt bra med mitt boende, oerhört lugnt läge, ganska nära city, historiskt intressant hus, fin utsikt, hiss, trevlig och välskött tvättstuga, rymligt kök, lagom stor etta för mig, snälla grannar, ok hyresvärd, hyran är rimlig, men ligger troligen lite för högt i pris för min inkomst.

Men har tidigare bott i väldigt otrygga områden, med hög kriminalitet och drogproblem, så jag kände mig osäker även hemma. Så jag skulle kunna flytta till en billigare lägenhet, men snålar hellre lite för att känna mig trygg, ha tillgång till hiss och ha en mysig närmiljö.

Vill gärna bo här så länge jag kan, men drömmer om att komplettera med en liten kolonilott i närheten inom ett par år.

5 gillningar

Mitt råd är att fundera noga på vart ni vill bo. Vi bosatte oss i ett vanligt villakvarter då en villa med väldigt fint läge blev till salu. Perfekt för barnen med närhet till skola och dagis. Näst intill garanterat “pengarna tillbaka” den dagen vi vill sälja. Det stora “problemet” med att bo i ett sådant område är att du är i princip utlämnad till grannars välvilja gällande störningar. Bor du i BRF eller hyresrätt finns alltid störningsjour att ringa. Vi har t.ex. grannar som tydligen älskar att spela musik utomhus, vilket är störigt när vi typ sitter inne i tv-rummet med dörren på glänt och hör bom bom bom ekandes i bakgrunden typ från 17-21 väldigt ofta på sommaren. Snackade med dem om det, då jag trodde det skulle vara en enkel sak att lösa (typ, dra ner på basen, sätt på nattläge eller liknande) men blev ingen skillnad. De var trevliga och så men verkade inte bry sig. Andra grannar på gatan har även de lite “udda” intressen som låter en del (plåtbank, vinkelslip, v8:or som varvas sent på kvällarna och som jag inte sett någon annanstans i området. Kanske fanns en anledning till att detta hus var till salu, men det var inget man tänkte på då när man köpte det mitt i vintern. Jag gillar lugn och ro, speciellt när man har småbarn och gärna sitter ute på altanen med frun när barnen somnat och snackar över ett glas vin och lite relax-musik på låg nivå.

Vi äger även en sommarstuga (arv) men frun gillar inte den då den har låg standard, ligger ganska “off”. Jag hade mer än gärna bott där hela sommaren, hade varit helt perfekt. Den ligger dock 3 mil från där vi bor idag. Min fru har gärna velat att jag ska sälja den men vill inte släppa den då den på nåt konstigt sätt blivit min “tillflyktsort”, bort från villaghettot och jobbiga grannar. Hade gärna rivit det lilla huset, byggt ett nytt större och flyttat dit med familjen, men som sagt går inte att övertyga min fru. Dessutom är det kapitalförstöring att bygga nytt hus där för att bo kanske 20-30 år, då man knappast får igen pengarna.

Var inte meningen att bli långrandig i mitt svar, men för mig är i alla fall känslan att vara “hemma” en plats som jag själv bestämmer över utan att behöva bry mig/oroa mig över vad andra i närheten hittar på, att slippa lyssna när grannen har högljudda jobbsamtal i en timme i trädgården. Vill jag någon gång dra igång Rammstein på maxnivå ska jag kunna göra det… antar att det kallas frihet, och att det är detta jag jagar efter.

/H

5 gillningar

Får högt blodtryck bara jag läser detta. Kan bara beklaga.

4 gillningar

Alternativet med att flytta från storstaden finns ju annars också.

Exempelvis flytta ut till havet vid Roslagen så hamnar man på en månadskostnad runt 5 000 kr/mån + amortering. Blir ju inte så stor kostnadsskillnad mot att bo i hyreslägenhet mer än att ni förlorar stadskänslan men det kanske inte viktigaste om segling är passionen?

Typ hus,

1 gillning

I mitt fall har vi prioriterat boendet väldigt högt, men så trivs både jag och min fru att vara för oss själva. Vi bodde först mitt uppe i stan men när barnen närmade sig skolgång flyttade vi till radhus i utkanten av stan. Vi bodde där med gångväg utan bilar till både förskola och skola, väldigt lyxigt! När äldsta barnen började på högstadiet började vi titta på hus 30 minuter utanför stan i ett betydligt naturskönare område än storstaden! Nu har vi hittat ett underbart hus som ändå inte ligger för långt ifrån civilisationen där granngemenskapen är större och betongen betydligt mer frånvarande.

Jag vill påstå att jag hellre bor i ett hus jag älskar än att spara pengar för något senare i livet!
Man kan väl säga att vi föredrar vardagslyx framför tvåsveckors semestrar utomlands (även om vi tidigare också varit iväg på en del semestrar). Men det gäller att man även gillar att pilla och renovera lite kontinuerligt hemma för att det ska funka!

1 gillning

Jag tänker alltid att vad något är värt för mig styrs bara av mina egna behov, och ev. partner/familj, hur andra tänker påverkar inte mig alls. Drömmar är bra men men vad gäller bostad så kan man alltid anpassa sig efter vad man har.

Jag hade personligen aldrig valt att segla jorden runt istället för att prioritera bättre boende för jag trivs bra på hemmaplan och ser utlandsresor eller större äventyr mer som ett slags stress än något jag drömmer om. Men alla är ju olika så har man de drömmarna och har möjlighet att förverkliga dem så varför inte göra det medan man är ung och frisk och kan? Boendet är inte allt, bara en liten del av livspusslet.

1 gillning

Utifrån det du beskriver blir jag lite förvånad över att du ställer frågan. Jag tänker att med så pass kort tid kvar och målet i sikte skulle det du beskriver kunna vara ok ändå. Behöver du se målet mer tydligt framför dig kanske så att du mer tydligt kopplar priset du betalar nu i lägre livskvalitet till den stora belöningen om ett år?

Sen vill jag (oombedd) dela med mig av en erfarenhet: när man under en viss period behöver leva på ett meckigt vis pga en flytt eller annan livsförändring är det så mycket värt i efterhand om man bestämmer sig för att hantera situationen med gott humör. Det låter så käckt men det är mycket värt att inte i efterhand minnas den där resan som iofs rolig, men vägen dit som smått outhärdlig med diverse tjafs med hyresvärden eller partnern etc. Går det att förändra på ett kreativt sätt så gör det, går situationen inte att lösa (det låter så?) utan en massiv insats så bestäm dig för att acceptera läget och håll ögonen på målet. Du gör det här för att spara pengar, det är inte för evigt.

1 gillning

I er situation hade jag bott kvar och stått ut med olägenheterna. Hyresrätt och låg hyra är bra utgångsläge om ni ska segla några månader. På båten bor ni minimalistiskt och tätt. Och har periodvis begränsat med sysselsättning. Nyttigt. Efter den perioden har ni kanske fått en annorlunda uppfattning om vad ni vill och vad som är viktigt. Då är ni fria att göra de valen.

Att man bara ångrar det som man inte har gjort tror jag mycket på. Har ni möjlighet att segla så gör det. Det blir ett minne för livet. Och hur många sådana chanser får man under en livstid?

Karriär och bostad löser sig alltid på något sätt. Om 30 år när ni tänker tillbaka kommer ni att inse att det löste sig ändå.

1 gillning