Vad odlar den ekonomiskt sinnade?

Förutom att det är trevligt att odla eget börjar det nu också kännas ekonomiskt motiverat. :slight_smile:

Vi har blivit med växthus och ett gäng odlingslådor men jag är fortfarande inte riktigt säker på vad jag ska odla i dem. En vinranka finns redan i växthuset. Sallad, gurka och tomater är jag relativt säker på att vi ska ha, likaså örter som persilja, gräslök, rosmarin, timjan mfl.

Vad finns det mer för roligt och gott som gör att Ica-kvittot kanske visar några hundralappar mindre i sommar?

Odlingstips/smarta lösningar i allmänhet uppskattas också såklart! Vi är nya på det här :slight_smile:

3 gillningar

Om du har växthus skulle jag köra paprika. Går utmärkt att odla ifrån frön ifrån en köpepaprika :slight_smile:

3 gillningar

Funderar på att köpa mynta i kruka, perfekt inför sommarens mojito-drinkar, en sak är att tänka på är att odla myntan med kruka, den sprider sig fort :slight_smile:

1 gillning

Jag startade själv i min nya trädgård förra sommaren, och skaffade mig samtidigt en liten frys för att kunna ta tillvara på mycket av överflödet (som det faktiskt blev).
Grönkål, mangold och spenat går alldeles utmärkt att förvälla och frysa in, liksom kryddor. Grönkål kan man dessutom plocka långt in på vintern om man har tur och inte kållarver tar den.
Rödbetor och lök är enkelt och kräver inte mycket skötsel. Morötter och palsternacka likaså, förutom lite gallring i början.
Som den lilla mini preppernörden jag är vill jag få ut så mycket näring och hållbarhet ur det jag odlar som möjligt, så hellre spenat än gurka :). Tomater däremot är så jädra gott och man kan få ut mycket skörd ur en planta. Går att frysa in och göra jättegoda soltorkade tomater av det att ha på vintern.
Selleri var nåt jag provade på och blev positivt överraskad av. Blev mycket och jag har frusit in mycket att kunna använda i soppor och grytor.

Lycka till, det är kul att odla!

7 gillningar

Tror det finns en sån här tråd sen tidigare, kanske får bra svar där. Med det sagt: körsbärstomater, gurkan, persilja har vi kört och det är mycket trevligt! Riktigt jävla gott är det.

1 gillning

Gurka och tomat kommer tidigt (Juni) i växthus, och kan skördas fram till oktober om man har tur.
Om skörden av tomat blir för stor går det utmärkt att frysa in både små hela och krossade.
Sallad tidigt (April och Maj) växer så det knakar i växthus men trivs inte längre när det blir varmare.
Basilika funkar utmärkt i växthus.
Chilli är också lättodlat i växthus men skördas sent (går också att frysa hel, eller torka)
Squach funkar bäst på friland.
Örter kan odlas utomhus.

2 gillningar

chili är ju gott och finns i många olika styrkegrader. som en annan har skrivit är tomat oslagbart det med och ger mycket kvantitet. sen kan man ju koka upp och ha detta på glas (perfekt som bas i en bolognese) långt in på vintern om du har det i kallförråd/skafferi så länge glasen du kokar in det i är sterila.

2 gillningar

Vi odlar potatis, jordgubbar, hallon, kryddor, grönkål, sallad, tomater, gurka och chili. Lättskött och gott! Odlar i pallkragar.

1 gillning

Mynta. Ärtor. Jordgubbar.

1 gillning

I första hand är mitt tips att fokusera på att odla det ni faktiskt äter, hur ser er konsumtion ut idag och vad av detta är möjligt att driva fram själva? I andra hand, försök att sprida ut skördetiden genom att göra återkommande små sådder av samma gröda.

Bärbuskar och fruktträd är en mer långsiktig satsning som kräver väldigt liten insats i förhållande till avkastning, om ni har nytta av och plats för dem.

1 gillning

Bygger just nu sk “wicking-beds”, typ självvattnande odlingsbäddar av Ibc-containers. Det är en grundförutsättning för oss att kunna vara iväg en vecka utan att riskera torka… Går i samma tankar gällande vad som skall odlas. Tänker så här: det ska vara sådant som vi äter mycket och det ska vara sådant som är hyfsat enkelt samt sådant som går att konservera och/eller frysa in. Här kommer det bli bönor, gurka, morötter och tomater i första hand…

2 gillningar

Jag har tänkt odla jordärtskockor i mina odlingslådor. De är närmast invasiva och överlever oftast till nästa år också. Det blir alltså mycket skörd med minimal insats.

5 gillningar

Rikligt med sten i planteringen. Man vill ju bli stenrik. Gott om gräs är också alltid bra. Om du bor i orten är kaniner i trädgården att rekommendera. För skogstomter rekommenderar jag mycket flis.

2 gillningar

Jordärtskockor, vitlök och hösthallon. Det är sånt vi gillar och ändå skulle köpa och som har lite högre kilopris än potatis. Och ungefär lika mycket arbete.
Hösthallon är inte lika söta som vanliga hallon, så om du inte brukar resa bort i juli så skulle jag rekommendera några buskar vanliga sommarhallon också. Men det känns ändå lyxigt med färska hallon i oktober.

4 gillningar

Mynta är bra att odla om man gillar sådant te. Det växer enormt. Även många andra kryddor är bra.

2 gillningar

Ja, paprika måste vi ju ha :+1:

1 gillning

Paprika funkar bra i växthus, men det dröjer ganska länge innan det är dags för skörd.
Vi ha sått frön redan som står under växtlampor inne än så länge.

1 gillning

Ja, mynta hade vi i överflöd förra sommaren (en stor kruka). Inser dock att vi använder mer koriander och basilika så det blir mer sånt. :slight_smile:

1 gillning

Klokt att börja med det vi äter idag såklart :+1: Men också kul att få tips på nya saker som man kanske inte tänkt på :slight_smile: Bärbuskar, smultron och jordgubbar är populärt i hela familjen. :slight_smile: Vi satte faktiskt fyra buskar havtorn och två blodfläder i höstas.

Fruktträd sneglar vi åt med skräckblandad förtjusning. Nybyggt villaområde med kanske inte den bästa jorden i backen så jag antar att vi får göra nån slags upphöjning om trädet ska trivas någorlunda. Därtill är det något av ett blåshål på de flesta delar av tomten. Det som känns lockande förutom egen frukt är även att träden kommer ge lite skugga på varma sommardagar och lite höjd på en annars platt tomt.

Tack för tipsen! :slight_smile:

1 gillning

Hösthalllon ska kollas upp. Vi har några buskar vanliga på tomten men säsongen för dessa känns kort. Kul med sånt som håller en bit in på hösten.

1 gillning