Valuta kontot 100 000 USD

Hej jag är ca 100 000 USD på ett valutakonto hos Handelsbanken. Detta från ett jobb jag gjorde i Australien 2013 som vart betalt i USD. Då var ju kursen ganska dålig mot SEK , så jag öppnade ett valutakonto där pengarna gick in. Sedan har pengarna stått var egentligen mening till en skogsaffär som ej blev av. Enligt Handelsbanken kan jag gå in och köpa aktier i USA direkt med USD dvs undvika växling via HB. Vet inte riktig hur det är med fonder ? Hur skulle du investera dessa pengar på 5- 7 år.

Grattis. Du har tjänat ca +45% på att inte växla dina pengar till SEK. Det är ungefär vad dollarn har stärkts mot kronan senaste 5 åren.

Hade du dock växlat direkt till SEK och köpt en USA -indexfond hade du varit ca +140% rikare idag. Men visst, det kunde du inte heller eftersom pengarna var tänka till att gå till en skogsaffär.

Ska du spendera pengarna i USA tror jag folk här på bloggen rekommenderar dig att inte växla. Ska du spendera dem här tror jag man rekommenderar att växla till SEK.

Rena aktieköp rekommenderas inte på denna bloggen. Utan en mix av räntefond och indexfond med global spridning.

Hej Mikael!

På 5-7 års tidshorisont så tycker jag att du bör köra på “Nybörjarportföljen”.

Däremot som du säger så måste du växla över dessa för att kunna köpa fonderna, men eftersom du har bestämt dig för att investera dessa vad är det som stoppar dig? Växlingsavgiften?

Växla över och investera pengarna om du ska bo kvar och verka i Sverige den närmaste tiden, om du ska bo i USA så behåll dom i USD och investera där istället!

Men (per augusti 2020) har US dollar tappat värde, nästan katastrofalt. Från 10:35 till 8:65. Euro tycks stabilare, tror inte SEK kommer stiga (utom mot US dollar då, möjligen) Bäst tycks dock fysiskt investeringsguld vara, särskillt på lite sikt. Vi borde återgå till guldmyntfot. Förtroendet för fiatpengar är i gungning. Att bankerna under lång tid avvänjt folket från att använda kontanter har många baksidor som inte blivit fullt ut onserverade ännu. När kvantdatorerna nu kommer, och allt fler transaktioner kommer försvinna , vad skall vi göra då ?

Vilken konstig bump.

Ingen kommer återgå till guldmyntfot. Finns ingen logik i det systemet överhuvudtaget.

USD/SEK var ändå på ca 6,40 när trådskaparen fick pengarna så på grund av ren tur ligger han fortfarande plus. Men valutor är ingen vidare investering.

Det enda som dör av kvantdatorer är kryptovalutor.

Kina o USA bråkar, sjukdom, den ameriska central banken som gör guldpris stiger. Sverige vill vara ett kontantlöst samhället!
Det är inte bara bankerna. Riksbanken pratade mycket om E-krona de senaste åren men nu…?