Hattleken och andra koncept för dig som vill starta eller jobbar i ett företag

En av våra följare, Lina, intervjuar oss kring att komma vidare från att ha startat sitt företag

Ett tips för att ta sin karriär eller företagande till nästa nivå är att leka den så kallade hattleken. Den hjälper en att fokusera att jobba både sitt företag eller sin karriär – dvs. det strategiska perspektivet – samt jobba i sitt företag eller sin karriär – dvs. det operativa perspektivet.

Förra året gjorde vi två avsnitt (här och här) med en av våra följare Monica, om att starta och driva ett livsstilsföretag. Utifrån feedback vet vi att det är många som uppskattade dem. I dagens avsnitt blir vi intervjuade av Lina, en person i communityn, som alltid känt att hon ville starta eget, har gjort det nu och kommit förbi startfasen, men kände sig frustrerad kring en hel del återstående frågor.

Dagens avsnitt handlar väldigt mycket om företagande och det kan lätt tas att bara vara relevant för den som är i just Linas fas med sitt företag. Men, jag vill gärna tro att alla som arbetar i ett företag , oavsett om man startat det eller nyligen blivit anställd i det, kan hitta guldkorn i dagens avsnitt med lite letande. Framförallt kan det ge en ökad förståelse för företaget, ens chef eller en själv.

Avsnittet sammanfattar många av de koncept eller saker som jag har fått hjälp med i olika styrelser, sammanhang och mentorer under åren. I princip inget av resonemangen nedan är mitt eget ursprungligen. Många av koncepten t.ex. det med hattleken eller flaskhals-konceptet, kommer man heller aldrig bli klar med.

Några av dessa konceptet som vi pratar om i avsnittet är:

  • Tänk om ett sätt att se lycka är att få lösa problem som man själv har valt och gillar att lösa.
  • Sälj skinnet innan björnen är skjuten
  • Be om hjälp, ensam är inte stark och själv är inte bäste dräng.
  • Fokusera på det som du är bäst på och delegera allt som någon kan göra hälften så bra som du.
  • Sikta på ett så stort möjlighetsutrymme som möjligt – även om det initialt innebär en högre kostnad, men ger dig möjligheten att backa ur om det inte fungerar (variation på fail fast)
  • Lyssna och låt kunderna bestämma, de vet bäst
  • Höj priset och ge kunderna ett mervärde
  • Identifiera och tillåt bara investeringar i organisationens flaskhalsar
  • Använd med fördel hattleken i din organisation
  • Som företagare måste målet över tid vara att tjäna mer och jobba mindre än motsvarande roll som anställd.
  • Att ta in externa pengar i bolaget är som att hoppa ner i en pool med hajar, det går bra så länge de inte är hungriga eller man blöder.

Dessa koncept eller principer fungerar på Linas verksamhet med hundcenter, som på min egen verksamhet, en mekanisk verkstad eller ett helt annorlunda företag.

Ett stort tack till dig Lina för att du tog initiativ till dagens avsnitt och tack även till dig som läser och lyssnar. 🙂

Hälsningar,
Jan, Caroline och Lina

Reklam för vår Patreon-community | Tack för ditt stöd 🙏

Det är tack vare sponsringen och stödet som vi får via Patreon som vi kan driva RikaTillsammans. För det här är vi väldigt tacksamma. Det är inget som vi tar för givet. Stort tack till dig som stödjer oss. 🙏

Men! Vi vill självklart även ge något tillbaka. Därför får du som blir en del av vår Patreon-communty bland annat följande:

  • Reklamfri podcast + forum - det minsta vi kan ge dig är att du får tillgång till podcast- och video-avsnitten samt forumet utan reklam.
  • Extra-material - redan idag finns det över 300 inlägg och ca 40 extraavsnitt i FikaTillsammans-podden som är exklusiva för dig på Patreon. Det är allt från inspirationsföreläsningar, bonusmaterial, intervjuer, analyser av investeringar och mycket annat.
  • Prioriterade svar på kommentarer - jag har ingen möjlighet att personligen svara på alla kommentarer och trådar på Youtube, Facebook, Instagram, bloggen, forumet - men här på Patreon, som t.ex. i "Ställ en fråga du har funderat på"-tråden svarar jag på alla kommentarer.
  • Förslag på spekulationer till Lekhinken - på Patreon unnar vi oss att från tid till annan komma med tips på "teckna-sälja"-spekulationer vid börsintroduktioner, alternativa investeringar (t.ex. vin) och annat som kan vara intressant jämte ens bassparande i en indexfond / fondrobot.

Du kan läsa mer och själv välja vilken nivå du vill stödja oss på:

Tack till dig som sponsrar eller överväger att sponsra oss via Patreon. Det gör det möjligt för oss att driva RikaTillsammans. 🙏

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Transkribering av avsnittet med Lina

Transkriberingen är bearbetad med hjälp av en AI-assistent och har förbättrats för att öka läsbarheten. Den är inte nödvändigtvis ordagrann. 🙂

Jan: Välkommen till dagens avsnitt som är lite annorlunda. Vi blir intervjuade av Lina, en av våra följare som länge gått och funderat på att starta företag och äntligen gjort det. Hon var frustrerad då hon lyssnat på oss men hade frågeställningar hon inte upplevde blev besvarade.

Caroline: Jag tycker att det är spännande att vi fortsätter diskussionen. Vi har tidigare avsnitt med Monica som ville börja ett företag, och de var mycket uppskattade.

Nu fortsätter vi med Lina, som nyligen har startat sitt företag och har frågor om den processen. Det känns mycket relevant och konkret.

Jan: Jag skulle vilja påpeka att mycket av det vi kommer att diskutera kan tillämpas även om du är anställd. När man arbetar i en organisation eller ett företag, finns det ofta tillfällen när man kan reflektera över hur man kan tillämpa dessa insikter i sitt dagliga arbete. Så det är inte bara för företagare.

Caroline: Du menar att man också kan ha olika perspektiv i sina roller.

Jan: Precis. Till exempel, att se saker ur sitt chefs perspektiv. Det handlar i själva verket om att skifta perspektiv. Alla företag behöver fokusera på försäljning, till exempel, och även organisationer som inte har någon försäljning behöver ha en budget.

Om du inte är intresserad av företagande, har vi gott om andra avsnitt att rekommendera, som avsnitt 302 om indexfonder eller avsnitt 305 om avgifter som är riktigt bra:

Jan: Men låt oss inte göra saker mer komplexa än nödvändigt. Låt oss välkomna Lina. Tack för ditt email, Lina. Det kändes som om det var en del frustration bakom dina ord. Vill du berätta lite mer om din dröm och vad du vill åstadkomma? Sedan kan vi gå vidare därifrån.

Lina: Jag uppskattar att du tar upp detta, även för de andra här på RikaTillsammans.

Mycket av min egen frustration kommer från att jag har vetat i många år att jag vill göra något annat än att vara anställd. Jag har känt att jag inte har tillräcklig kontroll över mitt arbete och att jag inte använder min tid effektivt. Det har lett till att jag har bytt arbetsplatser ofta och ständigt jagat det ”nya jobbet”.

Tänk om lycka är att lösa problem man själv har valt

Men efter en tid på ett nytt jobb börjar samma känslor krypa fram igen. Jag har ofta hört att man borde prova att starta eget, men det kändes inte som ett alternativ för mig då jag inte har de traditionella ”företagarkompetenserna”. Jag har alltid haft ett stort intresse för djur, särskilt hästar och hundar.

Att starta en kennel var en dröm jag hade och jag lyckades förverkliga den, vilket var en stor seger för mig. Detta ledde till att jag ville göra mer, därför har jag siktat på att jobba med hundar på heltid. Naturligtvis finns det massor av hinder på vägen, så som tillstånd från myndigheter, utbildningar, lokal- och personalfrågor.

Jag vet att det finns många där ute som också kan ha stora drömmar, men inte kan realisera dem vid sidan av sitt nuvarande jobb. De här personerna vill jag ge en röst.

Jan: Lina, tack för att du delar dina tankar. Det är verkligen sant att det alltid är enklare att prata om utmaningar i efterhand. I efterhand kan vi lätt glömma tvivlen och svårigheterna vi gick igenom. Det är viktigt att brinna för det man gör, för att ha styrkan att lösa de utmaningar som uppstår.

Caroline: Ja, och utmaningarna bidrar till den personliga växten.

Jan: Absolut, och varje företag kommer med sina egna unika utmaningar. Oavsett om du är en IT-konsult eller en mekaniker, kommer du att stöta på problem som du kommer att behöva lösa.

Jan: Ja, jag tror en viktig poäng jag vill göra är att:

Tänk om vi alltid kommer att ha ”problem” att lösa livet? Det vill säga att vi kommer inte vakna en dag och tänka: ”Oj, nu har jag löst allt i mitt liv.” Tänk om det till och med kan vara att lycka är att få lösa problem som man själv har valt.

Problemet är snarare att vi ofta behöver lösa problem som andra har skapat eller valt.

Lina: Och precis som Caroline säger, man lär sig mycket om sig själv när man startar eget. Du lär dig hur du fungerar inom olika sammanhang och du får en djupare förståelse för hur samhället fungerar. Att starta eget är mycket lärorikt.

Jan: Precis, det handlar om att vara en ”generalist”. Du måste gilla att lära dig nya saker eftersom lärandet som företagare eller en duktig person i en organisation aldrig tar slut.

Vi ber om hjälp alldeles för sällan

Caroline: Det kan verka överväldigande med alla nya problem, men med en vilja att lösa dem tar man dem ett i taget. Något som jag tror vi glömmer att prata om är att ta hand om sig själv, sin energi och sitt välmående. Jag tror att man måste be om hjälp

Jan: Jag tror att denna uppfattning beror på tron att man ska göra allt på egen hand. Generellt har vi svårt att be om hjälp. Trots att alla människor älskar att hjälpa andra.

Om jag t.ex. skulle komma till dig och säga: ”Hej, jag har hört från andra att du är duktig på X, skulle jag kunna be dig om 3 tips om hur jag kan ta nästa steg, för att kanske någon gång, komma dit där du är?”

Få människor skulle tacka nej till det. Men få av oss ber om hjälp. Istället försöker de flesta av oss – dumt nog – att göra allt på egen hand. Allt från att starta företag, att lära sig bokföring eller vad det nu än må vara i livet.

Caroline: Många vill inte besvära sina vänner eller bekanta heller.

Lina: Det är ett bra tillvägagångssätt. Här vill jag nämna att jag snabbt kom över offentlig hjälp. Jag har ofta sökt hjälp.

Jan: Fick du den?

Lina: Ja.

Jan: Precis.

Lina: Jag är extremt tacksam. Jag uttrycker ofta min tacksamhet. Jag har fått hjälp med stora projekt, som att framställa ritningar av stora byggnader och inlämning av dem till myndigheterna. En före detta kollega hjälpte mig mycket med detta, helt utan kostnad. I utbyte bjöd jag honom på middag.

Jag har även fått hjälp med andra som drivit liknande verksamheter. Vad är viktigt och vad är inte det när man startar? En annan tidigare kollega med erfarenhet inom bokföring hjälpte mig att starta allt. Det kan vara enkelt för de som har gjort det tidigare, men första gången kan det vara mycket svårt. Jag är otroligt tacksam för allt detta och jag har bestämt att jag alltid kommer att hjälpa till 110 % till de som söker min hjälp. ❤️

Till och med ”konkurrenter” hjälper till

Jan: Exakt. Och det kan vara överraskande att man kan hitta hjälp även från konkurrenter. I vårt forum har vi exempelvis haft en kvinna som ville starta en vårdklinik, och en annan person med erfarenhet av att driva en liknande verksamhet erbjöd henne en mängd råd. Man kan tänka att det skulle vara mot deras intressen att hjälpa, men det är inte alltid fallet. Det finns rum nog för alla i marknaden.

Så även konkurrenter kan bli källor till hjälp. Visst kommer det att finnas personer som säger nej ibland, men det är sällsynt. Om de säger ja, tar du ett steg framåt. Om de säger nej, är du precis där du startade. Så det finns ingen nackdel, förutom eventuellt för ditt ego. Men det är värt att ställa frågan.

Lina: Absolut, jag är helt överens med dig. Jag har fått oerhört mycket hjälp, mer än jag någonsin kunnat hoppas på, genom att bara skicka ett SMS eller fråga på Instagram. Att ta det första steget och be om hjälp är det svåraste, men när du väl har börjat, blir det lättare. Sedan tänker du vilka andra i mitt nätverk kan jag nu ”använda” på ett bra sätt. Och såklart betalar man tillbaka när man kan, med hundvakt eller något annat. Så första tipset är att ta emot hjälp nu!

Jan: Du hade några ytterligare frågor också.

Lina: Ja, jag har många frågor.

Jan: Kör på! 🙂

Lina: Min största osäkerhet när jag startar handlar om i vilken ordning jag ska göra saker. Det verkar alltid vara en fråga om timing. Jag vill starta verksamheten på ett specifikt datum, och då behöver jag kunder. Ska jag kanske ha en hemsida först? Hur långt i förväg behöver jag registrera företaget så att allt är klart? Jag står inför en konstig situation där jag ska skriva kontraktet med en fastighetsägare för en lokal innan jag startar företaget.

Allt gick så snabbt och jag ville att företaget skulle stå som innehavare i papperna. Så det blev en försening och nu står jag inför att börja investera i företaget. Men ska jag våga på mig kostnaderna för att få ett bokföringsprogram? Jag vill inte ha för mycket utgifter innan jag har intäkterna, som kommer lite längre fram. Jag kämpar verkligen med timingen på hur man tar allt i rätt ordning när man startar ett företag.

Sälj skinnet innan björnen är skjuten

Jan: Det som jag alltid trycker på är att den viktigaste planen är den för hur man ska få in pengar till bolaget.

Jag tjatar alltid om att sälja skinnet innan björnen är skjuten.

Det innebär att du bör fokusera på försäljning och intäkter först. När det kommer till kostnader, bör de hållas så låga som möjligt. Kom ihåg att om du driver ditt företag i tio år kommer de första sex månaderna att vara relativt obetydliga i det stora hela.

I början av företagandet, kanske du vill investera i bokföringsprogram eller hyra ett kontor, och det kan vara fresta att ta längre avtal för att få rabatt. Särskilt när fastighetsägaren kan säga att ”om du binder på 3 år så får du X % i rabatt.”

Men jag rekommenderar att du betalar högre månadskostnader för att behålla flexibiliteten. Ja, det kan kosta mer på kort sikt, men du köper också friheten att kunna avsluta om det inte fungerar. Jag brukar testa program i tre månader innan jag bestämmer om de är värdefulla eller inte.

Betala gärna lite mer i början för att behålla möjligheten att avsluta avtalet tidigt. Den extra kostnaden i början kommer vara obetydligt i längre. När det gäller bokföring, vilket jag inte har skött själv på många år, finns det inget som hindrar dig från att initialt ta på dig kostnaden privat och sedan föra över den till företaget när det är igång. Du kan till exempel köpa en dator privat och sedan sälja den till ditt företag till marknadspris. Kom bara ihåg att inte försöka vara ”smart” och göra saker med prissättningen.

En annan sak som många inte tänker på är att det finns ingen strikt regelbok när det gäller vad som är avdragsgillt och inte, det är ofta en fråga om tolkning och motivation. Mitt råd är att samla så mycket underlag som möjligt. Om du sedan behöver diskutera med Skatteverket eller någon annan, då har du ”bevis”, dokumentation och historia som hänger ihop . Du kan förklara att du gjorde ett inköp privat och sedan överförde det till företaget till samma pris, och det var bara en administrativ omlokalisering. Om du kan argumentera på det sättet, är det svårt för någon att hävda att det du gjorde var fel.

Caroline: Så du får faktiskt inte göra det?

Jan: Ja, du måste vara försiktig. Alltid bäst att kolla upp saker i förväg, men oftast verkar det fungera bra. Se till att du har mycket dokumentation och visa att ditt avsikt var att inte starta det här företaget innan du visste att du hade det du behövde. Även om det kanske inte går helt i början, så kan det vara värt med en högre engångskostnad i början kan vara värt det i det långa loppet.

Lina: Det verkar som att du redan har svarat på en del av mina frågor. Precis som du, vill jag inte binda mig för länge till något, särskilt om det kan bli billigare framöver. Jag är särskilt oroad över möjligheten att göra misstag med bokföringen och skapa problem från början. Jag vill att allt ska bli korrekt. Ja men det är bra.

Ta hjälp av en bokföringskonsult direkt från början

Jan: När vi intervjuade Skatteverket, som ofta är de som uttrycker mest synpunkter på dessa frågor, påpekar de att de vill vara ett stöd och är en servicemyndighet. Min upplevelse är också att de är mer förstående mot någon som precis har startat och har ambitionen att göra rätt, i jämförelse med en mer etablerad företagare.

En bra början är att ha alla dina papper i ordning och en god intention. Jag rekommenderar att du anlitar en bokföringsfirma från början och utnyttjar deras kunskap. Du kan göra en del själv, men det är bra att kolla med dem för att säkerställa att du gör rätt. De är ett superbra bollplank om man är orolig, har frågor eller så.

Jag pratade med en kompis som är redovisningskonsult och han sa att han många gånger ser det som sin roll att avlasta sina kunder med den ekonomiska stressen och oron.

Det finns rikligt med moderna verktyg tillgängliga nu som gör det möjligt att inte spendera hela budgeten på en bokföringskonsult. Du kan till exempel digitalisera dina kvitton med hjälp av din telefon och använda e-post för att hantera fakturor. Om du tycker att du betalar för mycket till din bokföringsfirma, skulle jag råda dig att ha ett samtal med dem för att diskutera hur du kan minska kostnaderna eller få ut mer värde för dina pengar.

Mot bakgrund av allt detta är det även viktigt att komma ihåg att de flesta företag inte överlever sina första fem år, så om så är fallet, klandra inte dig själv. Processen i sig ger ofta värdefulla erfarenheter och lär dig mycket om företagande, samhälle och ekonomi.

Lina: Jag håller med, erfarenheterna kommer snabbt oavsett hur det går.

Caroline: Med den insikten behöver du inte oroa dig så mycket och kan fokusera på andra parametrar.

Lina: Vad jag tar med mig från detta är att det går bra att använda ett bokföringsprogram och göra en del själv, men också att det är värdefullt att hitta hjälp för att säkerställa att du gör rätt. Och när vi pratar om detaljer som fakturering, kvitton och löner, behöver jag alla dessa moduler från start, eller kan jag lägga till dem senare? Hur avancerat behöver mitt bokföringsprogram vara?

Jan: Det är viktigt att välja ett program som fungerar för dina behov, kanske i samråd med din redovisningskonsult. Det kan vara värt att använda olika verktyg för olika delar av verksamheten. För fakturering används ofta verktyg som Billogram, där du betalar en fasta summa per faktura utan att behöva en licens för bokföringsprogram. Här skulle jag rekommendera att du diskuterar med en redovisningsbyrå – se om de kan ge dig tillgång till ett billigare program. Vi betalar endast för lönehanteringen när det gäller vårt bokföringsprogram, resten ingår i vår redovisningsbyrås tjänster. De flesta byråer tenderar att använda europeiska webbaserade program som Fortnox eller Visma, så att både du och de har tillgång till dina uppgifter.

Vad är det värsta som kan hända?

Lina: Om vi ser det från ett lite mer avdramatiserat perspektiv, vilka är de värsta utfallen kopplade till bokföring och Skatteverket? Vilka konsekvenser skulle kunna få mitt liv utom kontroll?

Jan: För att hamna i de värsta utfallen måste man verkligen anstränga sig. Men, i en hypotetisk dålig situation, om du har bra ordning på dina dokument, är det mest sannolika att Skatteverket skulle påpeka att något behöver korrigeras. Sen tar de ett steg vidare och meddelar att korrigeringen behöver kompletteras med ett skattetillägg, cirka 40% av den skatt du undanhöll.

Om du däremot sysslar med mer komplexa skattetrick, till exempel flyttar moms utomlands för att undvika svensk skatt, skulle det kunna leda till åtal och fängelse. Men det kräver verkligen betydande felhandlingar för att hamna i den situationen.

Jag skulle således säga att de som drabbas värst är antingen de som medvetet försöker lura systemet, eller de som helt enkelt ignorerar varningstecken och påminnelser.

Caroline: Så det kan bli stora följder om man inte tar ekonomiska aspekter på allvar när man driver sitt företag. Men spelar företagets typ en roll i detta?

Jan: Ja, det är förstås en stor skillnad mellan att driva en liten konsultfirma och att driva ett företag som kräver stora investeringar, som till exempel en mekanisk verkstad. Risken ökar alltid när utgifterna blir större än intäkterna. Men som konsult, där din huvudsakliga kostnad är din lön, eller i din situation där den största kostnaden förmodligen är hyresavtalet, är risken relativt begränsad. Det bästa är att försöka minimera risken så mycket som möjligt.

Ett exempel på ett försiktighetsåtgärd är något som kallas ”kontrollbalansräkning”. När du startar ett aktiebolag sätter du in 25 000 i kapital, men om bolagets värde sedan sjunker under 12 500 måste man upprätta en sådan räkning, vars syfte är att visa hur man tänker återställa bolagets kapital. Om man missar detta, kan man i vissa fall bli personligt ansvarig för bolagets skulder. Därav är det en stor fördel att ha en kunnig bokföringsfirma vid sin sida som kan identifiera och navigera dessa situationer.

Lina: Att ha mindre än 12 500 i aktiekapital verkar ju som en väldigt simpel gräns att korsa, med tanke på att det enkelt kan ske genom ett inköp.

Jan: Det beror på situationen. Om det handlar om ett företagsköp, behöver pengarna inte vara fysiska kontanter, utan motvärdet i bolaget behöver vara minst 50% av det egna kapitalet. Dock är det viktigt att nämna att jag inte är en expert på detta område, så det kan finnas olika tolkningar.

Lina: Så, genom att lägga till egna medel kan man öka värdet.

Jan: Ja, precis. Men det är viktigt att poängtera att detta inte sker särskilt ofta. Till och med att slutföra den här handlingen kan vara onödig om du till exempel vet att du kommer att återställa kapitalet och inte har några utgifter. Detta är för att undvika personligt ansvar. Men detta kan låta komplicerat, det är dock mycket mer sällsynt än vad det verkar. På 20 år har jag bara upplevt detta ett par gånger. Ditt redovisningsföretag kommer att ha koll på detta, och du kan be dem hålla koll på din bokföring och vara till hjälp med redovisningen.

När bör man anlita en redovisningskonsult?

Lina: Men när måste jag anlita en bokföringsbyrå? I mitt fall kanske jag inte kommer att ha några inkomster förrän i september eller oktober, eftersom vi först behöver få tillstånd innan jag kan börja fakturera och ta emot kunder. När behöver jag ha en bokföringstjänst redo?

Jan: Mitt råd skulle vara att först etablera en kontakt med en byrå, kanske över en lunch. De är intresserade av att du ska gilla dem, därför skulle de säkert vilja bjuda på lunch. Ställ exakt den frågan till dem. Ju tidigare du tar kontakt med dem, desto bättre. De behöver inte nödvändigtvis börja arbeta direkt, men relationen kommer vara på plats och sen kan arbetet börja när det blir aktuellt.

Lina: Mitt företag är litet och ibland tänker jag att det kanske inte är tillräckligt attraktivt för en bokföringsbyrå att vilja hjälpa, att jag kanske blir en liten kund.

Jan: Jag kan förstå hur du tänker. Men tänk på att de kommer att tjäna pengar på dig och de tar betalt per timme. Så i den bemärkelsen är ingen kund för liten. Om de inte är intresserade, kan du bara välja någon annan. Jag rekommenderar att du testar olika byråer och ser med vilken du får bäst kemi. Vissa kanske säger att de inte arbetar med små bolag, och då kan du fråga om de rekommenderar någon annan som gör det.

Lina: Det är en bra punkt. Jag tycker också att kemin kan vara viktig. Jag vill att även om det är en redovisningskonsult, ska jag kunna ringa och ställa frågor när jag vill.

Jan: Du har helt rätt. Din redovisningskonsult är troligen den du kommer att samarbeta mest med under ditt företagande. Det är därför viktigt att ha en bra relation med dem. Även om vår byrå kanske inte är den billigaste i Malmö, vet jag att om siffrorna inte går ihop, så kommer de att jobba hårt för att lösa det problemet. För mig handlar det om att köpa trygghet och att delegera bort min ekonomiska oro.

Hur ska jag tänka kring medarbetare?

Lina: Jag kommer snart nå ett stadium där jag måste anställa medarbetare på grund av myndighetskrav. Jag har aldrig gjort det förut, så jag vet inte hur jag ska tänka runt detta. Vad kostar en anställd egentligen? Jag har försökt göra kalkyler på nätet, men det kanske kan vara bra att gå igenom det här lite mer.

Jan: Ja, den enkla tumregeln är att en anställd kostar företaget dubbelt så mycket som de får i handen. Om de tar ut 100 kr i lön, kommer de att kosta företaget 200 kr. Från detta kan du räkna ut timlönen och tänk på att det i genomsnitt är cirka 167 arbetstimmar på en månad.

Lina: Jag har hört att det kan finnas vissa bidrag man kan få när man anställer för första gången eller om anställer inom ett visst åldersspann.

Jan: Det stämmer, det finns en hel del av sådana möjligheter. Detta är en typisk fråga som din redovisningsbyrå kan hjälpa dig med. Dessutom finns det tjänster som Yepstr, där du kan anställa ungdomar på timbasis, vilket kan vara billigare. Det kan också finnas bidrag för att anställa någon som varit långtidsarbetslös. Du skulle behöva kolla med arbetsförmedlingen för de specifika detaljerna. Men jag tenderar att tänka att det vanligtvis inte blir mycket dyrare än den ’gånger två’ regel vi tidigare diskuterade.

Lina: Men om jag ska anställa någon på heltid, är det någon skillnad jämfört med att anställa på timbasis? Skulle varje anställning vara på heltid?

Jan: Det bästa rådet jag kan ge dig är att utgå från ditt behov. Om ditt behov är 100%, då kan du överväga att anställa en heltidsanställd. Men du kan också fundera på att ge utrymme för flexibilitet och anställa flera deltidsanställda.

Lina: Ja, om mitt behov är 100%, bör jag då fundera på att anställa på heltid?

Jan: Yes, då borde du tänka på att anställa en heltidsanställd. Men det är också viktigt att tänka på provanställning och att förstå arbetsrättsliga regler. Om din redovisningsbyrå inte kan svara på dessa frågor, då bör du ha någon du kan ringa för att förstå hur saker som provanställning, uppsägning, och löneförhöjningar fungerar.

Lina: Det är bra att veta att en bokföringsbyrå kan besvara den typen av frågor.

Jan: Absolut, men det beror på byrån. Det är stor skillnad mellan en enmansfirma och en stor byrå som Grant Thornton med tusentals anställda. När du diskuterar med en potentiell redovisningsbyrå, var tydlig med att du behöver hjälp med både bokföring och löner, och att du kanske också behöver råd när det gäller anställningar. Att anställa innebär stora åtaganden, särskilt efter provanställningstiden, så det är bra att vara försiktig.

Caroline: Det är viktigt att trivas med människors utveckling.

Jan: Ja, det är sant. Jag har dock valt att inte anställa personal av olika skäl.

Hur ska man tänka kring uttag av pengar från företaget?

Lina: Om vi nu fokuserar på själva företaget, efter x antal månader har man kanske faktiskt pengar så att man kan ta ut lön och så fortsätter det att rulla på. Man tar ut så mycket man kan varje månad och sen kommer det något som kallas för utdelning inom ett aktiebolag. Hur fungerar det?

Jan: Generellt gäller att du först ska ta ut lön upp till ”brytpunkten”, vilket i nuläget ligger runt 49 000 kr i månaden. På denna nivå maximerar du din pension och andra välfärdssystem i Sverige. Därefter ska du sätta av till tjänstepension.

Som företagare bör du alltid sikta på att i längden tjäna mer och jobba mindre över tid än vad du skulle göra som anställd, annars finns det inte mycket poäng med att vara företagare.

Efter löneuttag och tjänstepensionsavsättningar, kommer utdelning. Men innan du når en lön på 49 000 kr i månaden behöver du egentligen inte fundera så mycket på utdelning. Utdelningsutrymmet ackumuleras, så du kan göra en större utdelning i framtiden om företaget går bra.

Utvikning

Vi brukar rekommendera att ta ut pengar från företaget på följande sätt:

  • Prio 1. Ta ut lön upp till brytpunkten på ca 50.000 kr per månad (tänk på att det kan ta år att komma hit) men det bör vara ett mål.
  • Prio 2. Sätt av mellan 5 – 10 % i tjänstepension (eller direktpension).
  • Prio 3. Ta ut så mycket pengar som möjligt i utdelning enligt din K10 (utdelningsutrymme)
  • Prio 4. Investera företagets överlikviditet på samma sätt som du investerar privat, t.ex. fondrobot, indexfonder etc.

Därefter finns det tips specifika när du närmar dig pension etc. Mer om det finns i forumet. 👍

Lina: Angående pension, du pratade om tjänstepension, att sätta av cirka fyra och en halv procent. Men när man driver ett aktiebolag finns det andra sätt att förmånligt spara till pensionen?

Jan: Direktpension är ett alternativ, men personligen är jag ingen stort fan av det. I korthet fungerar det så att man avsätter pengar i företaget, och designar ett specifikt ”hörn” till dessa pengar. Dessa pengar är då avsatta till pension, men om företaget skulle hamna i ekonomiska svårigheter är det möjligt att ta ut de pengarna.

Vissa föredrar detta till tjänstepension eftersom med tjänstepension har du ingen tillgång till pengarna innan du fyllt 55. Om företaget skulle börja gå dåligt, skulle vissa föredra att kunna tillgå de avsatta pengarna. Jag ser dock en fördel i just detta – att inte kunna tillgå pengarna. Om de är avsatta som tjänstepension kan de inte användas till att täcka företagets kostnader, vilket på sikt säkrar din pension. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Lina: Är det möjligt att investera halva beloppet i en tjänstepension?

Jan: Jag tror att man kan sätta av upp till 30 eller 35% av beloppet för tjänstepension vilket är betydligt mycket. Det är även möjligt att göra toppningar om man historiskt sett inte haft full tjänstepension. Du kan kontakta ditt pensionsbolag och rådfråga om engångsersättningar. I vårt fall gjorde vi denna beräkning och insåg att vi kunde sätta in upp till 300 000 kr.

Caroline: Var det inte ännu mer?

Jan: Det är väldigt mycket pengar.

Vad är avdragsgillt för företaget?

Lina: Om jag funderar på vilka inköp jag behöver göra för företaget och vad jag kan använda från mitt privata, till exempel en dator, bil och telefoner, var drar man gränsen?

Jan: Normalt sett bör sådana frågor diskuteras med ditt bokföringsföretag. Generellt sett gillar inte Skatteverket när privata tillgångar används för företagets räkning och du kan behöva betala förmånsbeskattning på dessa.

Tumregeln som gäller är: utgifter som behövs för att tjäna pengar eller bibehålla möjligheten att tjäna pengar är avdragsgilla.

Det finns dock undantag, det kan vara svårt att dra en skarp linje för saker som telefonsamtal som inte kostar extra, eller datoranvändning som i mitt fall är helt kopplat till mitt arbete. Belägg och argumentation är viktigt här.

Min personliga regel är att om du försöker köpa saker privat för att sedan dra det på företaget, är det ofta en felaktig strategi. Men det finns en gråzon. Om du till exempel driver en podcast om pension och vi ska göra ett avsnitt om boken ”Kärlekens fem språk” nästa vecka, tycker jag att det är rimligt att köpa boken på företaget. Men om boken aldrig skulle utnyttjas inom företaget skulle jag inte dra av den som en företagskostnad.

Lina: Jag har snarare tänkt att jag skulle låna ut mina privata saker till företaget för att spara pengar i företaget.

Caroline: Jag tänker likadant.

Jan: Mitt förslag i en sådan situation, givet att man driver ett aktiebolag, skulle vara att låna ut pengar till företaget, så att företaget kan köpa de nödvändiga sakerna. Företaget skulle sedan betala tillbaka lånet med ränta, eftersom det inte gjort någon vinst än. Jag skulle slå upp ett låneavtal där företaget lånar en summa pengar, exempelvis 100 000 kr, till aktuell bankränta plus 2-3% för att täcka riskerna jag tar som långivare. Företaget skulle sedan betala räntan antingen när lånet betalas tillbaka, eller vid ett avtalat tillfälle.

Lina: Går detta att lösa med bokföringskonsulten?

Jan: Ja, definitivt. Det skulle dock vara viktigt att komma ihåg att företaget behöver pengar för att fungera. Pengarna kan komma från ägarna, lån, eller intäkter från försäljning. I det här fallet väljer jag att låna ut mina privata pengar till företaget istället för att köpa saker privat och sedan sälja dem till företaget, vilket skulle bli mer komplicerat. Det är mycket enklare att låna ut en summa pengar till företaget under uppstartsfasen och hantera det i efterhand.

Caroline: Skulle ett bokföringsföretag kunna föreslå en sådan lösning?

Jan: Absolut, ett bokföringsföretag bör kunna vägleda dig genom denna process.

Lina: Jag har överfört pengar till företagets konto, men jag är mycket noggrann med att se till att de går till rätt saker. Jag tänker att de bör till exempel gå till min isolerade hundkoja som jag har för myndigheten.

Jan: Är det verkligen någon skillnad mellan en dator och en isolerad hundkoja? Du kan inte driva ditt företag utan något av det.

Lina: Naturligtvis, du har rätt.

Jan: Huvudregeln att komma ihåg är att alla kostnader för att förvärva eller bibehålla inkomst är avdragsgilla. Det finns ingen specifik lista, det handlar mer om att ha bra, sammanhållande dokumentation som stöd, som är sann.

Lyssna på kunderna och låt dem bestämma

Lina: Vad händer sedan med större utgifter, som en bil? När bör jag börja tänka på att ha en bil i företaget? Jag kommer att behöva transportera hundar, men just nu har jag en privat bil som jag kan använda till det.

Jan: Ekonomiskt sett borde du aldrig ha bil i företaget. Skatteverket är särskilt vaksamma när det kommer till bilar och det finns inga smidiga lösningar att tjäna på. Det enklaste är ofta att använda den privata bilen och sedan betala dig själv en ersättning för det från företaget. Ersättningen baseras ofta på körda mil.

Caroline: Vi diskuterade detta i podcastavsnittet med Skatteverket tidigare.

Lina: Jag har ordnat med företagskonto och har fått ett kort för inköp. Men vad behöver jag i dagens digitala samhälle för att tillfredsställa mina kunder? Behöver företaget Swish? Behöver jag e-faktura? Hur mycket kostar det att interagera med banken för att hålla min verksamhet igång?

Jan: Mitt råd skulle vara att prata med dina kunder och låta dem styra vilka betalningsmetoder de föredrar. I vårt fall har vi inga kunder som vill betala med Swish, så vi kör allt med faktura. Vi har ingen kortlösning heller. Dessutom tror jag starkt på att be om hjälp och ha en öppen dialog med kunderna.

Lina: Som en kund inom denna bransch, kan jag utgå från hur jag själv skulle vilja ha det. Men det är skrämmande eftersom jag inte alltid litar på att jag själv har rätta lösningarna. Dessutom börjar jag bli gammal och jag kanske inte har koll på vad kunderna vill idag, inte bara gällande banktjänsterna utan också marknadsföring. Alla säger att du bör vara på både Kik och Instagram, och att du bör ringa för att följa upp, men det blir stressfullt.

Hemsida eller sociala medier?

Jan: Exakt, frågan du bör ställa är: ”Vad tycker jag är kul och vad vill mina kunder ha?” Många tror att en hemsida kommer göra mirakel, men det gör det inte. Det är få som hittar till en hemsida idag. Det krävs tid och engagemang innan folk börjar googla och hitta din hemsida.

Om jag skulle välja mellan en hemsida och sociala medier, skulle jag välja sociala medier idag. Kanske kan du bara köpa en domän som pekar till dina sociala medieplattformar. På så sätt kommer besökare till ditt Instagram-konto när de söker på ditt företagsnamn. Det går snabbare och enklare.

Lina: Vi har skapat en hemsida, mer för att samla information som jag vill kunna ge mina kunder. Det fungerar nästan som en anteckningsbok där jag visar mina tjänster och andra detaljer. Men så länge adressen inte har delats ut, kommer ingen att hitta den.

Jan: Precis, det är ofta så det fungerar.

Lina: Jag tyckte att det var viktigt att ha en specifik e-postadress för företaget. Till exempel, info@mittkennelnamn.se

Jan: Personligen föredrar jag mer personliga e-postadresser, såsom lina@mittkennel.se Ingen vill faktiskt skicka till en generisk info@-adress. Hur börjar man mejlet? ”Hej info…”

Lina: Det finns en poäng i det.

Jan: Jag tror starkt på det personliga tillvägagångssättet. I ett litet företag är jag företaget, vilket har både sina fördelar och nackdelar. Men när du är liten är det du folk köper, och jag tycker inte man ska vara rädd att be om tillräcklig betalning.

Det vanligaste felet jag ser är att folk tar för lite betalt och saknar självförtroende, och försöker konkurrera med andra på pris. Det kommer alltid någon som kan göra det billigare. Istället bör du ta högre betalt och lägga ditt personliga märke på tjänsten – till exempel, erbjud extra service, tillgänglighet eller ge råd. Jag skulle uppskatta det mycket mer än att spara 200 eller 1000 kr.

Caroline: Jag håller med, det personliga är väldigt viktigt.

Försäkring för småföretagare

Jan: Det är också viktigt att ta hänsyn till ens personlighet när man fattar detta beslut. Jag läste nyligen en intressant tweet om hur extraverta individer kan ha enklare att driva företag. Men en introvert person kanske istället lyckas bra genom att kommunicera digitalt istället för direkt personlig interaktion. Att komma ihåg att anpassa företaget efter ens egna behov är viktigt.

Livsstilsföretag kan vara idealiska för de som vill jobba med vad de älskar, och inte nödvändigtvis skapa något stort som Spotify. Det är essentiellt att företaget passar in i ditt liv på ett sådant sätt att du mår bra och har roligt, snarare än att du anpassar ditt liv efter företaget.

Caroline: Jag har ingen särskild synpunkt på detta, men jag håller med dig. Vi strävar efter att göra det vi tycker är kul och mår bra av i företaget, vilket bidrar till dess framgång.

Jan: Absolut, när du ägnar tid åt något du älskar, skapar det resultat. Resultaten driver företagets framgång och genererar vinster. Men se till att företaget inte tar över ditt liv. Om du inte tar tidigt hand om detta, kan det i längden bli en börda. Det är inte ovanligt med att man börjar resan med att företaget finns där för att göra mitt liv rikare, men någonstans längs vägen så blir det tvärtom. Då blir det inte roligt.

Lina: Verksamheten jag planerar kräver långa dagars arbete och jag har begränsade resurser för att anställa personal. Detta ställer krav på att jag ska vara på plats största delen av dygnet. Det är svårt att balansera detta med visionen om ett ”livsstilsföretag”. En annan fråga jag stött på rör försäkringar för småföretagare. Om något oturligt skulle hända mig, skulle det kunna ha stora konsekvenser.

Jan: Frågan om att välja en rätt försäkring är komplex och baseras på din levnadssituation samt de risker du kan stötas mot. Du kan alltid konsultera försäkringsmäklare eller försäkringskonsulter som kan vägleda dig genom processen. Synpunkter om försäkringar varierar; vissa säger att man endast ska försäkra det man inte har råd att betala, medan andra som jag själv tycker att sjukvårdsförsäkringar är viktiga, trots att de inte täcker alla tillstånd. Det viktigaste är att man tittar på varje risk individuellt. Personligen skulle jag prioritera arbetslöshetsförsäkring och inkomstförsäkring för att säkra inkomsten om jag behöver lägga ned företaget. Ansvarsförsäkring kan också vara relevant beroende på din verksamhets natur.

Lina: Jag är mindre bekymrad över företagets försäkringar och mer bekymrad över situationen om något skulle hända mig personligen, eftersom det finns många som skulle vara beroende av mig dagligen. Jag undrar om det finns försäkringar som kan täcka den typen av situation.

Jan: Tyvärr tror jag inte det.

Caroline: Många företagare ställs inför den frågan.

Jan: Det mest praktiska skulle vara att konsultera en försäkringsmäklare. Det finns ’avbrottsförsäkringar’ och andra specifika erbjudanden, men jag är inte expert på området. De kan sätta ihop ett paket baserat på dina unika behov. Du måste också ha kontroll över företagets ekonomiska risker. Om företaget skulle behöva avvecklas, vad skulle det kosta dig? Att driva ett företag där du ständigt måste tjäna nya pengar för att betala nästa räkning eller kvartalsvis moms kan vara stressande.

Caroline: Vad skulle du göra om du blev sjuk?

Lina: Om jag skulle bli sjuk skulle jag hoppas att mitt extra personal skulle kunna hoppa in. I uppstartsfasen är detta den enda planen jag kan erbjuda.

Caroline: Det är en väg att hantera det.

Caroline: Självklart bör vi designa åtgärder på förhand.

Jan: Här kommer jag att betona vikten av en ekonomisk buffert.

Lina: Absolut, jag har en robust buffert, mycket tack vare er. Utan den bufferten skulle jag inte ha vågat mig på detta. Den ligger säkert i en investeringssparkonto redo att användas vid behov, även om jag hoppas att jag inte behöver ta ut den.

Jan: Just det, kolla med din försäkring. Bjud in en försäkringsmäklare på lunch och fråga dem direkt, ”Vad händer om jag blir sjuk? Vad händer om jag skulle dö?”. Det är viktigt att känna till dessa scenarier.

Klassiska misstag

Lina: Kan ni peka ut några klassiska misstag som ny företagare gör?

Jan: Om jag skulle lyfta fram de tre främsta misstagen när det gäller företagande, skulle nummer ett vara att man inte fokuserar på intäkter. Ett företag överlever endast genom inkomster och många tycker att försäljning är svårt eftersom de är rädda för att få nej. Jag brukar referera till vad en vän sa till mig: att arbeta på försäljningsavdelningen är som att arbeta på inkomstavdelningen – inget företag klarar sig utan det.

Mitt råd är att alltid fokusera på försäljning. Sälj till och med innan du har börjat, om du vet att du ska starta i september. Ha potentiella kunder engagerade redan i förväg. Håll dem informerade om hur det går och ge dem något extra, inte nödvändigtvis en rabatt. Många tror att rabatter är lösningen, men det är inte alltid fallet. Erbjud hellre extra värde.

Misstag nummer två skulle vara att ha högre utgifter än inkomster. Det är bättre att betala mer, till exempel 25% mer i hyra i början, för att ha möjligheten att avsluta avtalet med kort varsel. När du sedan tecknar ett längre avtal har du 25% marginal på hyran. Om du vant dig vid den högre kostnaden, kommer övergången att gå smidigare.

Det tredje misstaget skulle vara att inte be om hjälp. Jag känner att det har varit ett återkommande tema här.

Caroline: Vilka är dina kunder? Är det människor som vill ha hund eller köpa hund?

Lina: Nej, inte nödvändigtvis. Mitt företag är ett hundcenter som erbjuder hunddagis, pensionat och kurser. Mina kunder är mestadels hundägare som behöver hundpassning och tar med sina hundar till mig.

Väggen är inte där för att hindra dig

Jan: Vi har en medlem i vår community som var mycket intresserad av djur och hittade unika sätt att sticka ut med sin marknadsföring. Till exempel höll hon en kurs där hundar tränades till att hämta en öl från kylskåpet. Det var en gimmick, men det var också roligt och kursen blev fullbokad. Att införa en glimt av humor i arbetet kan ibland göra stor skillnad.

Hon utforskade också andra unika tricks, vilket återigen visar vikten av att ha roligt med det du gör. Jag ber om ursäkt för att jag ständigt upprepar mig, men kommunikation med kunder är essentiell. Lyssna på vad de vill ha!

Till exempel, jag vet ingenting om detta specifika område, men det skulle inte förvåna mig om det fanns kunder som var villiga att betala för att någon hämtar deras hund. Då kan man erbjuda denna tjänst till ett specifikt pris och vissa kommer säga ja.

Lina: Nej, absolut. Jag håller på. De nya möjligheter att tjäna pengar liksom överallt. Problemet för mig är mycket myndighetskrav, men det ska inte sätta käppar i hjulet heller. Det är ju bara som. Men jag förstår vad du menar såklart.

Jan: När jag tänker på utmaningar, påminner jag mig själv om en föreläsning jag en gång lyssnade på. Föreläsaren menade att hinder inte finns där för att stoppa dig, utan för att stoppa dem som inte vill det tillräckligt mycket. Om du övervinner hindren, har du uppnått något som många andra inte har och detta kan skilja dig från mängden.

Detta gäller till exempel om du behöver tillstånd för din verksamhet, vilket kan verka överväldigande vid första anblicken. Men när du börjar gräva djupare, kanske det inte är så svårt. Om du inte har det nödvändiga tillståndet ännu, kan du informera dina kunder om detta och försäkra dem om att du jobbar på saken.

Lina: Ja, men rädslan kan vara överväldigande, oavsett om det handlar om skatteverket eller om tanken på att bli sjuk. Allt detta är baserat på rädslor som vi måste ta itu med. Men frågan är var man ska börja?

Identifiera och investera bara i flaskhalsen

Jan: Du gör helt rätt i att söka råd och hjälp. Prioritering är en annan viktig aspekt i företagandet. Jag brukar tänka på det som att lägga olika uppgifter längs en tidslinje. En klassisk insikt kring företagande är att varje företag har en ’flaskhals’, det vill säga en begränsning som flyttar sig kontinuerligt. När man har löst en flaskhals dyker en annan upp någon annanstans.

Min mentor lärde mig för 20 år sedan att som företagare är din uppgift att identifiera flaskhalsarna i verksamheten och lägga resurser på att lösa dem. Inga andra investeringar bör göras om de inte adresserar en flaskhals. Det är en bra tumregel.

Är till exempel tillståndet för att agera som transportör flaskhalsen i din verksamhet just nu? Om inte, är det då att skaffa kunder? Om kundanskaffning fungerar bra, är det tillståndet som är problemet? Om ja, då lägger vi tid och fokus på det.

Man bör alltid fråga sig: Vad är flaskhalsen? Vad är den begränsande faktorn? Då får man en ledstjärna för att fokusera på rätt saker, istället för att som många nya företag gör – att göra fel sak på rätt sätt. Till exempel, om du nu lägger massor av tid på att lära dig bokföring, kanske du skulle ha ägnat den tiden åt försäljning istället? Bokföring kan du ju faktiskt betala någon annan att göra.

Lina: Nej, men det gäller att prioritera. Det är ett jättebra tips där också. Man kan ju inte göra allting på en gång hur man än lägger upp det, så att man måste det som är viktigast för stunden helt enkelt.

Jan: Precis. I min roll som rådgivare brukar jag ställa frågan ”Var är flaskhalsen i verksamheten just nu?” till företagsledare. Jag blir alltid lite irriterad om de inte kan svara, för då vet jag att de inte har fokus på rätt saker. Det handlar också om att både arbeta i företaget och på företaget, det vill säga att både hantera dagliga uppgifter och strategiska frågor.

Lina: Jag vet att jag kommer att jobba hårdare och tjäna mindre som företagare än som anställd under de närmaste åren.

Jan: Jag tycker mycket om flaskhalsmetaforen och använder den fortfarande idag, till och med i styrelsemöten. Jag ställer ofta frågan till VD:n: ”Var är flaskhalsen i verksamheten just nu?” Om de inte kan svara, vet jag att de inte fokuserar på rätt saker.

Hattleken – chefen och arbetaren

Jan: En annan aspekt jag ofta reflekterar över är vad jag kallar ”hattleken”. I ett företag kan man arbeta både i företaget, det vill säga hantera dagliga uppgifter, lösa problem, anskaffa kunder och så vidare; men man kan också arbeta på företaget. Det handlar om att ägna tid åt strategiska frågor och utvecklingsarbete. Det är viktigt att inte glömma bort något av dessa perspektiv.

En fråga som jag anser att de flesta företag, även de som varit igång länge, bör ställa sig är: ”Hur mycket pengar tjänar vi på detta? Skulle det vara bättre för Jan att vara anställd istället?” Om svaret är nej, bör vi strategiskt utvärdera situationen.

Likaså, om Lina, arbetaren, jobbar 20 timmar om dagen, borde jag som Lina’s chef se över det. Det är något jag inte lyckats med, eftersom det inte är hållbart att Lina jobbar 20 timmar om dagen. Det finns något jag borde göra annorlunda för att säkerställa Linas välbefinnande. Därför behöver jag ha ett samtal med Lina, chefen, och utvärdera situationen.

Lina: Det är jätteviktigt.

Jan: Om jag skulle ta en potentiell investerares perspektiv på detta, kan jag tänka mig att fråga ”Varför ska jag investera i ett företag som kommer att vara olönsamt under flera år?”. Men om vi skulle sätta upp en tidsplan, säg att vi siktar på att vara lönsamma till den 23 december 2024, kan vi faktiskt omformulera detta till ett mål. Lina, som ägare, kanske säger: ”År 2024 ska jag tjäna minst lika mycket på detta företag som om jag var anställd.” Detta blir då ett problem för Lina som chef att lösa. Lina som chef behöver sedan organisera verksamheten så att detta mål kan uppnås.

Självklart kan konflikter uppstå. Lina som chef kan till exempel bestämma att hon behöver ta ut 800 kronor i timmen, medan Lina som arbetare kanske tror att kunderna aldrig kommer att betala så mycket. Lina som chef kan då utmana denna antagning och föreslå att de testar den högre avgiften. Om företaget skulle förlora 30% av kunderna, men ändå bli mer lönsamma, kan det vara värt det. Detta kan orsaka spänningar mellan Lina som arbetare och Lina som chef, men dessa konflikter är nödvändiga för att utveckla företaget.

Caroline: Precis, som Jan påpekade, dessa självdialoger kan vara otroligt värdefulla. Men Jan, du nämnde tidigare att man också kan söka hjälp, vilket är sant. Om du inte är säker på hur du ska lösa ett problem, finns det alltid experter och mentorer att konsultera.

Priset är inte det viktigaste

Jan: Absolut, och det är även viktigt att testa dessa antagningar med dina kunder. Om de inte är villiga att betala 800 kronor, ställ då den uppenbara frågan: ”Vad skulle krävas för att du skulle vara villig att betala detta pris?” Det kanske handlar om bättre service, flexibilitet, eller något annat. Priset är oftast inte det viktigaste för kunderna. Kvalitet, pålitlighet, förtroende och relationer rankas oftast högre.

Caroline: Upprepa det där en gång till, priset är inte det viktigaste för kunderna.

Jan: Exakt, det är sällan priset som är det viktigaste. När folk har fattat sitt beslut om var de ska lämna sin hund, prioriterar de oftast tillförlitlighet, att stället alltid är öppet och att hunden mår bra där, över pris. Tillit och förtroende är också otroligt viktigt. Även om det finns platser som kanske är billigare, om de inte uppfyller hundägarens standarder eller myndigheternas krav, kommer de inte att vara ett attraktivt alternativ för de flesta hundägare.

Lina: Många tycker att det är enklare sagt än gjort att ta vissa beslut. Det kan verkligen vara utmanande.

Caroline: Visst, du måste ge det tid. Med tiden blir du bekväm med beslutsfattandet och det blir en del av din utveckling.

Lina: Absolut, när du märker att det fungerar och du börjar känna dig mer självsäker, blir det enklare att ta större beslut.

Jan: Att ta större beslut betyder inte nödvändigtvis att bli tuffare, utan snarare att vara tydligare. Om du inte kan göra seriösa affärsbeslut, kommer du inte kunna driva ditt företag på lång sikt. Det viktigaste är att ha en god kommunikation med dina kunder och att förstå deras behov.

Det största hindret här är ofta oss själva. När jag höjer priser tänker jag att det inte kommer att fungera, men när jag vant mig vid den nya nivån undrar jag varför jag inte gjorde det tidigare. Jag rekommenderar att ta hjälp av en vän som är företagare eller affärsutvecklare. De kan fungera som en konsult och hjälpa dig att se saker från ett annat perspektiv.

Lina: Jag är i en bra position eftersom jag ännu inte har satt mina priser. Det ger mig möjlighet att noga överväga mitt nästa steg.

Jan Bolmeson: Räkna ut hur många kunder du behöver för att göra affärer lönsamma. Vilka är dina kostnader och hur kan du möta dem?

Lina: Jag har redan börjat med det.

Jan: Bra, fortsätt så. Har du fler frågor?

Lina: Förmodligen gör jag det, men jag har redan fått mycket bra råd. Det är också trevligt att bolla idéer med någon och få prata lite.

Beginners mind

Jan Bolmeson: Absolut. En vän till mig brukar alltid tala om ”beginners mind”. Han tar sig an nya utmaningar och lär sig allt han kan om dem. Efter tio år är han expert. Han har gjort detta flera gånger i sitt liv, vilket jag tycker är otroligt inspirerande.

Caroline: Vissa människor älskar att bemästra något och sedan går vidare till nästa utmaning när de har uppnått sin mål.

Jan: Det är precis det, att våga vara nybörjare.

Lina: Jag vill dela med mig av min egen erfarenhet. I min bransch krävs det mycket utbildning för att få tillstånd och liknande. Jag har studerat under hela min karriär och tagit små steg i rätt riktning. Idag är jag väldigt glad över detta. Jag visste inte att jag skulle behöva dessa kunskaper när jag började, men jag är glad att jag gjorde det, eftersom det har gjort att jag kan starta snabbare nu.

Jan: Jag tror att när du följer din passion blir det naturligt att utbilda dig och förbättra dig själv. Jag håller med om att man inte bör göra stora karriärförändringar utan att ha något annat på gång. Jag tror på att ta små steg varje dag. Vad tar du med dig från vårt samtal idag?

Lina: Jag har fått några bra konkreta tips om bokföring. Jag vill ha kontroll och jag kommer att agera på det rådet snart. Skattemyndigheten kommer inte att bli ett problem. Jag kommer också att ta till mig rådet om prissättning och inte backa från det när jag startar.

Jan Bolmeson: Fantastiskt, lycka till! Kom ihåg att om du har fler frågor, tveka inte att fråga.

Lina: Jag är baserad i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Det är här mitt center kommer att vara.

Jan: Perfekt, håll oss uppdaterade om hur det går. Lycka till!

Caroline: Ja, lycka till med ditt nya projekt!

Jan: Tack för att du deltog, Lina!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök