Tjäna tusenlappar eller spara pengar genom smart bildelning

Intervju med Nora Johnsson från GoMore

Reklam för GoMore ApS. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Dagens avsnitt är ett samarbete med GoMore och handlar om bildelning. Bildelning i avseendet att tjäna pengar på att hyra ut sin befintliga bil, eller spara pengar genom att vid behov hyra bil istället för att äga den.

Tidigare i höstas gjorde vi fyra avsnitt (här, här, här och här) om bilekonomi i samband med att vi sålde vår V70 och köpte vår Tesla. Nora kontaktade oss då och påpekade – det som flera av er andra också påpekat – att det faktiskt är ett alternativ att inte ha bil. Det är faktiskt ganska mycket pengar man lägger på en bil om man räknar med allt – i vårt fall nästan 8 000 SEK i månaden på Teslan.

Dessa pengar kan man eventuellt – beroende på ens prioriteringar – använda bättre. T.ex. att använda en bildelning- eller en bilprenumerationstjänst där man hyr bil vid behov (eller som en läsare påpekade göra typ 40 taxiresor för 200 kr per månad 😳). Det andra alternativet, som jag inte tänkt på (emotionellt förträngt?) är att man faktiskt kan hyra ut sin bil och tjäna pengar på det. Jag visste inte ens att det fanns tjänster där man leasar sin bil, hyr ut den och på det sättet väsentligt minska sin leasingkostnad.

I mitten på sin hemsida (annonslänk) har de räknare som ger en uppskattning hur mycket man kan tjäna. Nu kanske man får ta den med en nypa salt beroende på period, område, säsong och så vidare, men även om man halverar beloppen så är det inte oväsentliga belopp.

Några exempel i Malmö (och annan stad i parentes):

  • Volvo V70 (2009) – ca 4 400 kr/mån (2 750 kr/mån)
  • VW Passat (2015) – ca 4 500 kr/mån (2 800 kr/mån)
  • Kia Ceed (2018) – ca 4 000 kr/mån (2 500 kr/mån)
  • Tesla Model Y (2021) – ca 13 000 kr/mån (8 000 kr/mån)

Tar man det i Göteborg eller Stockholm är beloppet än högre. Ibland till och med dubbelt så höga. Man kan gärna experimentera själv. Det intressanta är att man med många bilmodeller kan komma över TCO-kostnaden, vilket går i linje med det som Nora säger i avsnittet att man mer eller mindre skulle kunna leasa en ny bil och ha den extremt billigt, till och med kanske gå plus på den. 🤯

Min insikt under inspelningen av det här avsnittet är hur känslomässigt kopplad jag faktiskt är till vår bil. Trots att vi har den perfekta bilen för uthyrning; en familjebil, kombi, elbil, Tesla, bor i storstad och kan klara oss flera dagar utan den, så tar det emot att hyra ut den. Det är allt från tankar kring: ”kommer andra ta lika väl hand om den som jag?” till irrationella tankar som ”tänk om någon krockar med den?” eftersom den är försäkrad under uthyrningen. Caroline är självklart mycket längre i processen än jag.

Ironin i det hela är att vi själva faktiskt i somras hyrde en bil via GoMore när vi ville prova en Tesla på riktigt. Vi skulle hämta dottern på kollo i Trollhättan och körde därmed 80 mil på 24 timmar. Vi var superförsiktiga och det var jättesmidigt. Sedan hyrde vi även skåpbil när vi skulle köra gräsklipparen till service, även det supersmidigt.

Så jag fattar att på någon nivå är det irrationellt – särskilt när det finns pengar att tjäna. Pengar som dessutom kan sättas i arbete i ens sparande. I vårt fall med teslan skulle det kunna bli mycket pengar, det är bara jag som är lite emotionellt dum i huvudet. 🤣🤦‍♂️ Lite som när Elisabeth berättade om sin uthyrning av garageuppfart häromveckan.

Det här och mycket mer diskuterar vi tillsammans med Nora från GoMore i dagens avsnitt. Eftersom det är ett samarbete så erbjuder de dessutom:

  • 350 kr rabatt när du hyr bil via deras hemsida (annonslänk), ange koden: rikatillsammans när du bokar
  • Vill du hyra ut med ”nyckelfri”-funktionen bjuder de på installation och 6 månaders abonnemang om du mejlar deras kundtjänst och anger ”rikatillsammans” (att bara lägga upp sin bil är kostnadsfritt)

Vi har även en hel del diskussioner i forumet på temat låd/lastcykel som alternativ till bil (här, här och här). Vi hoppas att du gillar det här avsnittet som förhoppningsvis (för tredje) gången avslutar serien om bilar för i år. Nästa vecka kommer det handla om ”tänk om ekonomi” är roligt och sedan har vi lite fler spännande gäster på gång, t.ex. Eric Strand och Andreas & Henrik från Coeli.

Med önskan om en glad första advent,
Jan och Caroline

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

Jan: Varmt välkommen Nora Johnsson! Du är teamleader i Sverige för det danska bolaget GoMore, en miljösmart bildelning av bilar i ditt grannskap.

Nora: Tack så mycket.

Jan: Vi testade er i somras när vår egen bil gick sönder. När vi pratade så tänkte jag att ni är någon startup och du sa nej inte riktigt. Kan du ge lite bakgrund kring GoMore?

Nora: Absolut. GoMore är ett danskt bolag som började 2005 med samåkning sen utvecklades det till bildelning, att man hyr bilar istället i perioder. Nu jobbar vi dessutom med kort-, och långtidsleasing.

Caroline: Är ni större i Danmark?

Nora: I Danmark är vi över en miljon medlemmar, vi finns i Danmark, Sverige, Finland, Spanien och Schweiz. Vi har planer på att öppna på fler marknader också.

Jan: Wow. Min första tanke var ”Hur många bor det i Danmark?”. Jag ser ju en massa anledningar till varför jag tycker att detta låter som en bra idé. Varför tycker ni detta är viktigt med bildelning?

Nora: Jag brukar dela upp det i tre delar. Den ekonomiska aspekten att man både sparar pengar som bilägare och hyrestagare.

I snitt är vi ungefär 30% billigare jämfört med konkurrenter.

Sen har vi miljöaspekten. Vi behöver dela på de resurser som finns, vi vill halvera antalet bilar på gatorna speciellt i storstäderna. En bil står still 23 timmar om dygnet i snitt och där finns det massa potential att dela på bilarna istället för att de ska stå still. Den mesta delen av miljöpåverkan sker i produktionen av bilen, det glömmer många.

Caroline: Jag tycker att det verkar lite omständigt, jag hyr ut min bil men sen behöver jag den kanske.

Jan: Vi ska prata om att både hyra bil och hyra ut.

Caroline: Jättebra att vi kommer in på det.

Jan: Carro blir helt entusiastisk.

Jan: Användning av bil är ju sjukt resursineffektivt, precis som du säger står den stilla så mycket.

Delningsekonomi

Jan: När du och jag pratade så sa vi också så att detta är i ett större perspektiv också i delningsekonomi. Carro vad va det du hade hyrt? Något verktyg till trädgården?

Caroline: Ja jag hyrde en häcksax på Hygglo som också är en sådan delningsapp. Då fick jag upp ögonen för det, jag vill inte betala 4000 kronor för en ny som jag använder en gång om året. Det här är ändå rätt bra.

Jan: Nu är vi långt ifrån bilar men vi köpte en borrhammare och då var det någon som garvade åt oss och sa att en genomsnittlig borrhammare används typ under 15 minuter under en hel livstid. Sen började vi låna ut den till alla våra kompisar.

Caroline: Vi har gjort det utan betalning.

Jan: Är detta ett ”storstadspåhitt” av oss som är lite yngre, kommer det bli mer av det eller är det mer en fluga?

Caroline: Jag tror inte detta är ett storstadspåhitt, jag kan tänka mig att man lånar massor av varandra om man kommer ut lite på landet bara det att man inte har någon ekonomi involverad i det.

Nora: Jag tror också det, just den här delningsaspekten.

Jag kommer ifrån en liten ort och där var det vanligt att springa över till grannen och låna något. Inte delningsekonomi men ändå tanken av att dela och hjälpas åt.

Jan: Jag blir väldigt tilltalad av det och sen inser jag hur fruktansvärt dålig jag är.

Caroline: Är det inte bara att du är ovan vid det?

Jan: Jo men precis.

Caroline: Jag måste säga att jag blev jätteförvånad när jag hörde att en bil står still 90% av sin tid, jag kände mig provocerad och kände att ingen ska ta min bil ifrån mig. Så är det inte naturligtvis utan detta är en mycket högre tanke.

Jan: När jag gjorde research inför det här avsnittet så googlade jag delningsekonomi och då hamnade jag på wikipedia. Det är så roligt att läsa, nördar som har skrivit om delningsekonomi.

De menade på att detta inte är delningsekonomi, det kallas tydligen för förmedlingsekonomi, de hade 2 sidor motivering för det. Jag kände att det spelar väl ingen roll.

Dumt att äga bil ur ett ekonomiskt perspektiv

Jan: Vi kom som sagt i kontakt med er i somras när vår bil gick sönder och sen var det så att du (Caroline) fick feeling så du hyrde bil när vi skulle lämna robotgräsklipparen.

Caroline: Ja jag behövde ha en speciell bil för den ska inte läggas ner. Det kändes som att det blev lättare när jag väl hade hyrt den här häcksaxen att hyra något annat också då.

Jan: Ja. Vilka är de vanligare casen för hyrning? För oss var det så att vi ville provköra en Tesla under en dag men jag antar att det inte är det vanligaste scenariot hos er?

Nora: Absolut är det många potentiella Teslaägare som provar att hyra bil.

Jan: Fan man är inte ens unik där!

Nora: Jag tycker att det är fantastiskt, det är en kanonmöjlighet. Det finns olika syften med bilen och då vill man ha olika typer av bilar.

Under pandemin har bilen varit en fantastisk resurs för att kunna besöka de man vill även om man inte skulle åka kollektivt. Vår tjänst kommer in här perfekt.

Caroline: Ja också för att komma ut i naturen.

Jan: Är det folk som redan har bil eller folk som inte har bil som hyr? Det vet ni kanske inte? Vi hyrde en bil som vi inte hade.

Nora: Vanligast är de som inte har bil överhuvudtaget. Jag bor i Stockholm och har behov av en bil några fåtal gånger om året och då kan jag lika gärna hyra en bil som står på gatan. De får extra betalt för den och jag kan ta mig effektivt från A till B och tillbaka.

Jan: Vi räknade på det när vi hade vårt bilavsnitt att det kostar typ 8000 kronor för bilen i månaden om man räknar totalt.

Det var någon som sa att man ju kan göra ganska många taxiresor i månaden för 8000 kronor och särskilt i Malmö där du åker taxi för under en hundralapp.

Caroline: Man får ett perspektiv på hur mycket pengar man lägger.

Jan: Ur ett ekonomiskt perspektiv är det dumt att äga en bil, det är dyrt, det är inte särskilt resurseffektivt.

Privatleasing för kortare perioder

Jan: Jag tänkte att vi skulle ta en läsarfråga från Patrik.

Jag undrar om det finns vettiga bildelnings alternativ för den som reser längre sträckor mellan april och september. Vi har nämligen sommarstuga som vi åker till under den varmare delen av året, på helger och under semestern.

När jag räknade på det för ett par år sedan blev det för tok på dyrt så fort vi skulle resa över fem mil tur och retur. Det kanske har ändrats?

Nora: Vi har privatleasing också, ibland behöver man en bil en begränsad tid.

Jan: En kortare period?

Nora: Ja från en månad upp till 36 månader.

Caroline: Jaha det fattade inte jag, coolt.

Jan: Säg att jag ska hyra under en månad eller kanske två månader, hur mycket dyrare blir det i förhållande till att jag tar 36 månader?

Nora: Såpass mycket dyrare är det inte för en kortare period hos oss. Du hittar bilar för 5000-6000 kronor för korttidsleasing. För långtidsleasing kostar det någon tusenlapp mindre, det är inte mycket skillnad ändå.

Det ger dig mycket flexibilitet, det är de vår grundidé handlar om. Vi hjälper människor när det kommer till bil och då ska det vara enkelt.

Caroline: Det är sjukt smidigt, detta är något för Patrik. Jag tänker kring hans fråga där om att det har varit jättedyrt. Jag har också tittat på de här biluthyrningsalternativen, det har varit jättedyrt att hyra bil så man har blivit osugen.

Jan: Det kostar mycket att ha bil.

Caroline: Det känns inte som samma som de alternativen som jag har kollat på.

Jan: Jag tror att man behöver skilja på vad den reella kostanden är för en bil, man räknar inte med värdeminskning, bränsle och service.

När någon sa att vår bil hade kostat 5000 kronor i månaden så förnekade jag det, när jag gick tillbaka och räknade på det så stämde det. Man tittar på leasing och tänker shit vad dyrt men det är de facto det de kostar. Det blir inte så stor skillnad mellan att hyra bil 2-3 dagar vs i en månad.

Nora: Om du tar den billigaste korttidsleasingen som vi har och splittar ut vad det kostar per dag så tror jag att det ligger på 120 kronor per dag eller något sådant. Under sommarhalvåret och du är på semester och behöver bil ganska mycket så är inte det jättemycket om du är en hel familj.

Du kan ju hyra ut din leasingbil hos oss så du minskar dina kostnader. Säg att du är på semester och att grannen behöver en bil när man ändå inte är hemma, då kan du hyra ut den och dra in lite pengar.

Fungerar GoMore på landet?

Jan: Jens Thulin, en läsare skrev såhär:

Historiskt så har det varit lite stökigt att hyra då många inte har en uppdaterad kalander. Hur upplever du att det fungerar hos er? Är det ett problem?

Nora: Allt handlar om hur aktiv man själv är som bilägare. Vi har kanske skämt bort våra användare väldigt mycket vilket vi gärna gör, just det här med att uppdatera sin kalender är det många som glömmer. Kalenderförfrågan har vi just för att man inte ska få en förfrågan om att få boka ens bil när man själv ska ha den.

Du måste jobba lite för att få bokningar, du måste ha en stark bilprofil med bra bilder och en bra text. Man får sälja in sin bil, så är det ju. Är du duktig på det och är aktiv och uppdaterar din kalender så kommer du igång ganska snabbt.

Jan: Vi har en fråga från Fredrik Öberg som undrar hur långt utanför stadskärnorna fungerar detta.

Nora: Vi har tusentals bilar på vår plattform och de finns över hela Sverige.

Man kan lyckas med uthyrning även på en liten ort så länge man är lite aktiv och på. Man kan länka till uthyrningen i lokala Facebookgrupper och så vidare. Vi jobbar med marknadsföring men satsar mycket på storstäderna för det är där vi har mest aktivitet.

Jan: Ja det blir ganska naturligt.

Vem hyr bilar egentligen?

Caroline: Vilka hyr bilarna egentligen? Vet ni vilken åldersgrupp ungefär?

Nora: Man måste ha haft körkort i minst ett år för att få hyra bil men snittet är ungefär runt 30-45 år. Det är mest män som är bilägare, hyrestagare är både kvinnor och män.

Det är främst människor som inte har en bil som bor i en storstad som behöver bil vid ett fåtal tillfällen som använder sig av oss. Vi ser alla möjliga konstellationer.

Jan: Det var roligt för det var någon som hyrde ut som sa ”Det var jätteroligt med människorna man träffade och då är jag ändå introvert”. Det är ett bra betyg.

Nora: Grannskapet och det man får i utbyte med andra människor är en viktig aspekt. Våra användare ger i snitt ett betyg på 4.9 till varandra efter en uthyrning och det är ett väldigt fint tecken på att man tycker att det är fantastiskt. Hela mitt GoMorehjärta känner yes nu fungerar det.

Jan: När jag satt i somras och hyrde så såg jag att man betalar både för hyra och per kilometer, sen betalar man för bränsle också. Det är sjukt mycket mer lönsamt att ta en elbil för kilometerkostnaden blev ganska stor men vi hyrde elbil så betalade vi inte en krona för bränslet.

Nora: Ja det är billigare i alla faktorer, både miljömässigt och ekonomiskt. Våra elbilsägare vet detta med sig så de kan ta ett lite högre pris men det är folk villiga att betala för.

Hur ser processen ut?

Jan: Hur ser en vanlig process ut om jag vill hyra? Jag gick in på hemsidan och gjorde allt via hemsidan.

Caroline: Det finns en app också väl?

Nora: Ja. Antingen väljer man hemsidan eller appen. Man laddar ner vår app och sen fyller man i vart man vill ha bil och vilken tid.

Då kommer det upp förslag i din närhet, man kan sortera om du vill ha några specifika egenskaper på bilen. Man väljer den bilen som är mest lämpad och skickar en förfrågan. Man behöver skriva hur långt man ska köra, 200 kilometer är inkluderat och behöver man köra längre per dygn så lägger man till det.

Vill man ha en självriskreducering för försäkring så lägger man till det. Vill man lägga till en extra förare så lägger man till det. Man skriver lite kortfattat vad bilen ska användas till.

Man går vidare och då behöver man verifiera sig med bankid. Då gör vi en krontroll på körkortet via transportstyrelsen, gör en kreditupplysning och en total riskbedömning kan man säga. Går allt igenom vilket det oftast gör så skickas förfrågan vidare till bilägaren som sedan får acceptera eller neka.

Hur snabbt går uthyrningsprocessen?

Caroline: Hur snabbt går det då?

Nora: Bankid går på några sekunder, det är en automatiserat process.

Caroline: Jag har varit med om detta när jag har hyrt via Hygglo, jag förstår att det är en automatiserad process. Jag tänkte på det andra att man ska kolla med transportstyrelsen att man har körkort, tar det några minuter eller en halv dag?

Nora: Vi har kopplat ihop oss med dem så det får man svar på direkt.

Jan: Sen beror det på hur snabbt biluthyrarna svarar.

Nora: Accepterar bilägaren förfrågan så betalar hyrestagaren, det görs på förhand. Sen möter man upp bilägaren på den adressen som står i profilen när det är dags att hämta bilen.

Som hyrestagare visar man upp körkortet och visar att det är du som har bokat. Det är du som är ansvarig för bilen när den är uthyrd så det är viktigt att det är samma person som hämtar och lämnar bilen.

Sen skriver man ett hyreskontrakt som finns i bilägarens app, man tar upp appen följer alla steg och tar åtta bilder på bilen och går igenom om det finns några skador på bilen. Man skriver in tidigare skador, mätarställningen, drivmedelsnivå, båda två signerar i appen, sen är det bara att tuta och köra.

Jan: Ja den processen känner jag igen.

Caroline: Är det någon som inte har kommit tillbaka med bilen?

Nora: Vi har inte haft någon stöld i Sverige. Vi har en superbra försäkring som bland annat täcker stöld, det är därför vi gör en kontroll också för att säkerställa att det är bra människor.

Caroline: Att man ska skriva in bankid minskar risken. Det är bra att du nämner det med försäkring.

Tänk om någon missköter min bil

Jan: Något som är intressant som du var inne på är att man kan använda detta som ett sätt att tjäna pengar både genom att hyra ut men även genom att ta en leasing.

På sätt och vis blir jag väldigt attraherad av att hyra ut min bil men jag kan inte vara ensam om att vara lite rädd? Jag är rädd om bilen, vad hände rom någon missköter min bebis?

Nora: Det är något vi jobbar allra mest med, tillit är det viktigaste vi har för att folk ska våga dela bil. Det är en beteendeförändring det här med delningsekonomi och bildelning, att våga låta någon annan köra ens bil.

Det krävs ganska mycket, det är inte så farligt som alla verkar tro. När man har kommit över den första uthyrningen och testat en gång. Du möter upp personen om det inte är nyckelfritt. I början rekommenderar vi inte nyckelfritt, det är också en trygghet.

Jan: Är du okej med att hyra ut bilen Carro?

Caroline: Ja jag är okej med det. Det är bara det att jag inte vill hyra ut den när jag själv ska ha den men jag förstår att det finns en kalender.

Helförsäkring på bilen

Jan: Jag fattar att det är sjukt osannolikt att någon skulle krocka bilen men vad händer om det går åt helvete? Hur fungerar det rent konkret?

Nora: Vi har en helförsäkring via moderna försäkringar. Om det har uppstått en skada när hyrespersonen kommer tillbaka så står hyrespersonen som ansvarig för den skadan. Man lägger till det i hyreskontraktet och så får vi information om att det har skett en skada.

Då börjar vår skadeprocess och vi kollar vad det är för typ av skada. I 9 av 10 fall skickar vi ut en skadeanmälan till hyrestagaren som fyller i och skickar in vad som har hänt. Bilägaren får information från oss om att hyrestagaren står som ansvarig och att processen är igång.

Moderna försäkringar skickar ut beslutsbud till båda parter, hyrestagaren kommer får en självrisk kostnad.

Jan: Vad ligger den på?

Nora: 7500 kronor om du inte har lagt till en reducering men 2500 kronor med reducering.

Bilen är försäkrad av dig och av GoMore

Jan: För att få lite perspektiv tänker jag att det är bra att prata om hur många skador det faktiskt uppstår, för det kan ju inte vara så vanligt. På hundra uthyrningar hur många sådana här ärenden hamnar hos er?

Nora: Vi har en skadefrekvens på runt 1%, det inkluderar alla typer av skador.

Det vanligaste är att man har fått en buckla på bilen och det är lätt att åtgärda på en verkstad med vår försäkring, du som bilägare betalar ingenting.

Jan: Johnny Cladd frågar vad försäkringsbolagen säger om uthyrning av privatbil?

Nora: Du som bilägare ska ha en helförsäkring på bilen när du hyr ut genom oss, under uthyrningen täcks bilen av vår försäkring. Det blir inte ett scenario med dubbelförsäkring.

Jan: Jens Thulin kommer här med nästa fråga:

En intressant skillnad mellan GoMore och en liknande aktör är att GoMore kräver att bilen ska vara helförsäkrad. Det känns lite bakvänt eftersom de samtidigt tillhandahåller en försäkring själva i tjänsten. När jag har en. Bil som jag sällan använder och skulle kunna hyra ut tar jag knappast en helförsäkring.

Jan: Varför kräver ni helförsäkring?

Nora: Vi ser väl på det som att vår försäkring ska vara likvärdig den försäkringen som du har sedan innan. Vi anser att du är lite mer seriös med dig bil om du har en helförsäkring. Det är vårt försäkringsbolag som ställer det kravet gentemot oss.

Vanligaste missuppfattningen

Jan: Vilken är den vanligaste missuppfattningen om uthyrning av sin bil?

Nora: Från hyrestagare så är det vad vi gör, de tror ibland att vi äger bilarna. Som bilägare är det missuppfattningen att det lätt sker skador.

Vi har bilägare som har hyrt ut hur många gånger som helst och som kanske inte har fått någon skada överhuvudtaget. Det här med att våga dela bil är inte så farligt som man tror.

Caroline: Apropå det här med försäkring igen, om man vill göra en bilresa med en sådan här bil med GoMore…

Jan: Jag tror inte man får åka utomlands.

Caroline: Man får inte åka utomlands eller?

Nora: Jo det får man, vi har ett utlandstillägg i vår försäkring. Då informerar man bilägaren att man inte kommer vara i Sverige.

Dela med dig av din kunskap eller sök ditt svar i vårt forum där inga svar är för bra och inga frågor är för dumma. Besök

Viktiga saker att tänka på

Jan: Niklas Helgegren frågar om viktiga saker att tänka på för att få en positiv upplevelse av att hyra ut sin bil.

Nora: Till att börja med att ha en bra och tydlig annons med bra och tydliga bilder. Var noga när man möter upp hyrestagaren så att båda känner att man är överens. Gå igenom bilen en gång för din egen skull.

Caroline: Det är skillnad att köra vår V70 och att köra en Tesla.

Jan: När vi hyrde Teslan så gick han igenom den och visade vilken profil man skulle använda. Om du skulle beskriva den typiska biluthyraren hur ser den ut?

Nora: En typisk bilägare är en man i 35 års åldern som kanske har en kombi som står lite för mycket. Man installerar nyckelfri i den och tjänar några kronor på det.

Jan: Vilka är de vanligaste bilarna som hyrs ut?

Nora: Mindre stadsbilar, de går väldigt bra. Skåpbilar går också bra. Kombibilar och familjebilar går också.

Hur mycket kan man tjäna?

Jan: Vi har en fråga här från Johnny:

Vilket pris bör man hyra ut sin bil för att gå plus? Hur mycket kan man tjäna på detta?

Nora: Helt och hållet beroende på bil såklart. För en vanlig kombi så kanske du kan ta 400-450 kronor per dygn i Stockholm. Vi tar 20% av det för att täcka försäkring och administration.

Jan: Säg att jag skulle ha min bil tillgänglig en hel månad, hur många dagar skulle du säga att man får den uthyrd? Pratar vi 10 eller 25?

Nora: Nu befinner vi oss i något som vi kallar för lågsäsong, sommarhalvåret är vår högsäsong.

Då kan man dra in 5-7000 kronor om inte mer. Om man ser på en leasingbil och du sätter in nyckelfri i den så går det ganska snabbt att gå plus minus noll.

Jan: Kan du beskriva nyckelfri grejen?

Nora: Nyckelfri är en funktion som innebär att vi kopplar upp ett system i din bil som gör att du kan hyra ut din bil utan att möta upp hyrestagaren. Det gör att du kan hyra ut med en större frekvens än vad du annars kan.

Jan: Ja och man slipper träffa människorna.

Nora: De med nyckelfritt brukar vi säga får uppemot 5 gånger fler uthyrningar än en icke nyckelfri bil.

Jan: Så hyrestagaren vill inte träffa mig heller.

Nora: Det är lite så. Man gör samma process med hyreskontrakt osv, vi upplever att hyrestagaren är ännu mer noga med att dokumentera för att man då själv är ansvarig. Den funktionen är fantastisk.

Ha bil väldigt billigt genom att privatleasa och hyra ut

Jan: Hur många går all in GoMore, leasar en bil och hyr ut den, har bil gratis?

Nora: De bilar som går bäst är Polestar och Tesla hos oss, vi har andra modeller också naturligtvis.

I den lyxkategorin är det ganska många som vill hyra ut. Möjligheten finns hos oss om man vill.

Jan: Är ni leasing bolaget?

Nora: Nej vi är förmedlaren mellan leasingtagaren och vår samarbetspartner.

Jan: De har ingen åsikt om att man hyr ut?

Nora: Jo det är hela vår idé med dem så vi har ett avtal tillsammans som innebär att du har lov att hyra ut under din leasing, det är ett unikt koncept hos oss.

Caroline: Jag såg att man kunde leasa en Tesla model Y hos er och leveransdatum var december 2021 är inte det ganska bra jobbat?

Nora: Exakt, vår går på Teslas egna leverensdatum. Vi har tät dialog med Tesla så att vi får korrekt information.

Jan: Vi räknade fram exakt vad vår Tesla kostade och vi kom fram till att det är 7700-7800 kronor i månaden.

Nora: Har ni köpt den?

Jan: Vi har leasat via företaget. Ni har den för 8500 kronor, det är ett jättebra pris.

Nora: Ja, det underlättar ju en hel del. Man slipper tänka på värdeminskning, försäkring, service, underhåll och alla de här grejerna.

Jan: Next level shit är att du dessutom kan hyra ut den och tjäna pengar.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Hur beskattas uthyrningen?

Jan: Våra läsare är fantastiska, Matteus frågar

Vad är skatten? Hur beskattas den här inkomsten om jag är en privatperson som hyr ut?

Nora: Tyvärr är det så att man måste skatta 30% på det. Det finns ett milavdrag som vi har varit med och förhandlat fram hos skatteverket. Om budgeten går igenom för Regeringen så ligger det på förslag att få till så att du kan hyra ut kostnadsfritt upp till 20 000 kronor per år. Det är fantastiskt om det går igenom.

Jan: Det känns inte heller som ett superkontroversiellt förslag. Det ligger väl i paritet med hobbyverksamhet?

Nora: Precis.

Jan: Men hyr jag ut nu 2021 så kommer jag ändå behöva deklarera det. Får man då en sammanställning över hur många mil man har hyrt ut och detta är vad man ska rapportera till Skatteverket?

Nora: Så länge man hör av sig till oss så hjälper vi dig att sammanställa det.

Caroline: Vad bra.

Caroline: Mattias Blomberg har en fråga:

Hur sätts de rekommenderade prisintervallen för bilägarna? Jag har själv haft stor framgång med högre priser än det rekommenderade genom att analysera utbud och efterfrågan.

Det verkar enligt min erfarenhet att man kan konkurrera bäst med tillgänglighet som snabb svarstid och flexibilitet.

Nora: Vi har vårt kommersiella team som sitter i Danmark som räknar på bilmarknaden överlag på uthyrning. Vi jämför med vad det kostar på andra ställen och vad vi då ska ligga på för att optimera uthyrning hos oss.

Funkar det för honom så kör på det. Prova att sänka och höja priset och se vad som fungerar bäst.

Jan: Det går ändå i linje med sådant som jag själv brukar tänka. Alla tror att priset är viktigast men det är de inte. När jag väl hade fattat ett beslut att hyra bil då ville jag hellre ha ett snabbt svar än att få en 50 kronor billigare bil. Man vill ha smidigheten.

Nora: Det är väldigt olika med priskänsligheten.

Jan: Spännande!

Behöver man ett tillstånd för att hyra ut?

Jan: Våra läsare är sjuk insatta.

Caroline: Anders skriver såhär

Det krävs tillstånd av transportstyrelsen för att hyra ut bil yrkesmässigt, vart går den gränsen? Är det inte yrkesmässigt att göra det regelbundet mot betalning?

Nora: Det krävs ett uthyrningstillstånd om man bedriver en ekonomisk verksamhet kring uthyrning. Vi på GoMore har det tillståndet för att kunna bedriva vår plattform.

Det är lämpat för att privatpersoner ska kunna hyra ut via oss. Har du 10 eller 15 bilar på vår plattform vilket är helt okej, så har du ansvar för att ha ett tillstånd. Det finns ingen riktigt definition på vad som är yrkesmässigt.

Jan: Om jag hyr ut några gånger i månaden så kommer ingen komma och fråga vart mitt yrkesmässiga tillstånd är då?

Nora: Nej den här uthyrningslagen kom till -98 för att man ville få en kontroll över uthyrningsmarknaden överlag men då fanns inte vi. Vi vill ju inte ha någon svart marknad när det gäller uthyrning utan det ska vara ordning och reda.

Jan: Detta berör kanske kanske kanske en person per 100 uthyrare.

Nora: De vanliga bilägarna går under vårt tillstånd.

Vilka bilmodeller är mer populära än andra?

Jan: Vi har en fråga här från Henrik L men den har du svarat på tror jag. Har ni några specifika bilmodeller som är mer populära än andra? Du säger småbilar typ…

Nora: …Skåpbilar…

Jan: …och kombibilar.

Nora: Jag vill slå ett slag för elbilar.

Vi har tripplad eller fyrdubblad efterfrågan hos oss just nu på elbilar. Har man en elbil så finns det absolut möjligheter att få den uthyrd.

Caroline: Jag tycker att det är fint att man vill köra grönt men jag ska vara ärlig. När vi provkörde bilar så provade vi bensinbilar och elbilar och efter vi hade provat elbilar så kände jag varför skulle man vilja ha något annat? Så jag kan verkligen förstå att de går bra.

Jan: Du var inne på framgångsfaktorer, att man ska vara lite aktiv, mycket bilder och en bra beskrivning och snabbt svar. Något mer man ska göra som uthyrare?

Nora: Vi bjuder gärna på en boost så är det så att någon lyssnare vill lägga upp sin bil så släng iväg ett mail till vår support och skriv RikaTillsammans så bjuder vi gärna på en boost så att ni kommer igång ordentligt. Det innebär att du kommer högre upp i sökfältet.

Caroline: Trevligt.

Jan: Om jag lägger upp min bil och inte får den uthyrd så kostar det inte mig något?

Nora: Nej.

Jan: Det som kostar är 20% på uthyrningen.

Nora: Precis.

I snitt kör en hyrestagare 12 mil

Jan: Om man ska hyra ut och någon ska köra långt så får man extra betalt för det, ellehur?

Nora: Precis. I snitt kör en hyrestagare 12 mil, 20 mil är inkluderat. Det är sällan man överskrider för då har du ofta koll på att du ska köra långt och då lägger du till och betalar en extra slant.

Skulle det vara så att man överskrider mängden som är inkluderad så kostar det 50% mer som hyrestagare.

Jan: Om man hyr ut mycket så kanske man ska titta på sin egen försäkring för där anger man ofta hur mycket man kör på årsbasis, då kanske man ska höja det insåg jag nu.

Niklas Helgegren frågar om det är några antaganden som man kan göra som är fel?

Nora: Det är att sätta ett pris för högt. Folk har ibland väldigt skeva bilder av att man har en kanonfin bil och så sätter det ett pris som inte alls följer våra rekommendationer.

Jan: Ja men detta är Bettan!

Nora: Precis, den bästa i världen. Den är jättefin men du kommer inte få den uthyrd då. Följ våra rekommendationer iallafall till en början.

Hur gör man rent praktiskt som bilägare?

Jan: Hur gör man som bilägare för att komma igång hos er?

Nora: Ladda ner appen och så klickar man på att lägga upp sin bil. Där besvarar du lite frågor så att vi säkerställer att du uppfyller våra krav.

Gå ut och ta lite fina bilder på bilen och lägg upp det och lägg in en härlig beskrivning om vad det är för typ av bil. Välj pris och sen är det klart. Du väljer själv till vem, när och hur du vill hyra ut din bil.

Jan: Hur fungerar avbokningsvillkor?

Nora: Som hyrestagare så har du en kostnadsfri avbokning fram till 48 timmar före uthyrningen börjar. Mindre tid än så, så tillkommer en avbokningsavgift. Dyker du inte upp så får du betala hela summan.

Som bilägare om du har accepterat en förfrågan som du sen måste avboka så kostar det 75 kronor.

Jan: Coolt. Nyckelfri är inte något som man börjar med?

Nora: Man kan sätta i det med en gång, men för din egen skull kan det vara bra att testa att hyra ut någon eller några gånger innan du gör det.

Caroline: Säg något mer om nyckelfri, hur installerar man det?

Nora: Det är en box som man installerar i bilen som är uppkopplad till vårt system.

Jan: Den är kopplad till centrallåset. Vad kostar det?

Nora: Vi bjuder på installation och även på 4 månaders gratis användning. Det är inga bindningstider eller uppsägningstider. Det kostar 250 kronor i månaden och det är ungefär vad du tjänar in på en dags uthyrning.

Kommer Jan och Caroline hyra ut sin Tesla?

Jan: Vad tänker du Caroline?

Caroline: Jag tycker att det låter smidigt!

Jan: Skulle du kunna tänka sig att hyra ut Teslan?

Caroline: Om vi kan hyra ut den för 5000 kronor i månaden så tycker inte jag att det är en summa att förakta. Man behöver hålla bilen i ett fint skicka om man ska hyra ut den och jag gillar det.

Jan: Min rationella hjärna säger ja och min emotionella säger nej för i helvete.

Caroline: Jag gillar vår bil och jag älskar att köra den men jag tänker att ja om 36 månader så kanske vi inte har den längre, jag kan inte skaffa mig den anknytningen till den.

Jan: Hade du frågat mig för 3 månader sedan så hade jag sagt ja direkt. Så jag inser att jag är så sjukt irrationell och emotionell i detta med bilen.

Nora: Den är ju såpass ny också och då är man ju så.

Jan: Det är som en bebis. Man behöver våga hoppa och ha tillit till människor. Man kommer säkert lägga oproportionerligt mycket tid på den första uthyrningen.

Nora: Vi finns ju här som support också. Det är bara till att ringa. När du har lagt upp din bil så brukar vi försöka ringa upp till dig som bilägare och förklara hur det fungerar inför din första uthyrning.

Jan: Jag ska träna på att vara modig, vi får prata om det. Är det något vi har missat som vi borde ha tagit upp?

Nora: Jag tror inte det. Det här kändes heltäckande och bra!

Jan: GoMore hittar man på hemsidan eller i appen. Du sa att man kunde skicka ett mail till kundservice när man har lagt upp sin bil. Ett fantastiskt stort tack för att du ville komma och hälsa på och prata om det här.

Nora: Tack själva, jättekul att få komma hit.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök