Bilekonomi och bilköp: Vanliga frågor och svar
Bilrådgivaren Erik Naessén svarar på era frågor om att köpa, sälja och äga bil. Del 3 av 3 | Reklam
Idag svarar bilrådgivaren Erik Naessén på era frågor kring bilköp, andrahandsvärde, batterier, saker att tänka på, om man ska sälja sin bensin/dieselbil idag och många fler. Han delar även med sig av sina bästa tips och avslutar därmed vår serie om att köpa bil. 🙂
De senaste veckorna har bilekonomi och bilköp varit ett återkommande tema, mest för att vi själva varit i processen att byta bil. Det har varit en spännande resa, då många ”sanningar” som jag har haft om bilköp och bilägande varit riktigt fel. Allt från att ”det minst dåliga sättet att köpa bil är att köpa en tre år begagnad bil som gått ca 4500 mil”, ”att det är billigare att behålla en befintlig gammal bil än att köpa en ny” till att ”privatleasing bara är till för dem som inte har råd”.
I förra avsnittet intervjuade vi Erik Naessén som vi träffade via RikaTillsammans-forumet där han skriver som @Skogstomten. Erik hade skrivit många kloka inlägg om just ekonomi och bil. Han kastade ljus på att ett det är klurigt med bilköp eftersom det kräver kompetens inom flera olika områden. Något som få besitter, eftersom man ofta är specialiserad på ett av områdena. För att ta något exempel, för att köpa bil behöver man ha koll på:
- Bilbranschen – detaljkunskap om bilar, bilalternativ och andrahandsvärden
- Finanserings- och leasingalternativ
- Företagsekonomi – skatteregler, regler för utdelning och skatt på lön, utdelning, 3:12-regler m.m.
- Skatteregler – förmånsvärdeberäkningar och liknande
Då det snabbt blev komplext valde vi att anlita Erik för att hjälpa oss med bilköpet. Det visade sig att han driver eget som bilrådgivare och hjälper till vid bilköp. Avsnittet är inte sponsrat av Erik, snarare tvärtom, eftersom vi har betalat honom för hjälpen. Men då han hjälpte oss att spara mer än 50 000 SEK vi bjuder gärna på lite gratisreklam.
Till det här avsnittet finns nämligen ett bonusavsnitt där Erik går genom den bilkalkyl som han gjorde för att hjälpa oss med att komma fram hur bilen skulle finansieras. Det galna var att det skiljde över 140 000 kr beroende på hur man valde att köpa bilen(!?). Vi pratar alltså inte om olika bilmodeller. Vi pratar fortfarande om samma Tesla Model Y, men bara olika sätt att finansiera den. I bonusavsnittet nedan kan du ser när han går genom kalkylen med oss för första gången.
I specifikt det här avsnittet svarar Erik på många av de frågor som ni läsare har skickat in eller som kom upp i forumet sedan de förra två avsnitten. Du kan använda innehållsförteckningen till vänster eller längst ned för att navigera mellan frågorna:
- Hur stor värdeminskning ska man räkna med i sina kalkyler?
- Hur bra är batteriet i elbilar?
- Ska man (panik)sälja sin diesel/besinbil nu?
- Är det värt att köpa en ICE-bil nu?
- Vad ska man tänka på med hybridbilar?
- Förmånligt att leasa bensin-, eller dieselbil?
- Hur äger jag bil billigast möjligt?
- Hur kan man jämföra batterierna i bilar?
- Hur lång räckvidd har en elbil?
- Hur säkra är bilar idag?
- Är det ett problem att elbilar är tunga?
- Varför ska man köpa en dyrare bil över huvud taget?
- Är privatleasing förmånligt vid höga miltal?
- Kommer skatten på elbilar höjas?
- Vilken typ av bilar är mest förmånliga att behålla över tid?
- Hur funkar självrisk vid privatleasing?
Vi lovar att det här är det sista avsnittet om bilar på ett långt tag. Vår nya bil kommer imorgon, samtidigt kommer vi sälja V70 och på det sättet har resan kommit till sin ände. Lovar. 😂
Tack än en gång för ditt tålamod och för att du hänger med oss på RikaTillsammans,
Jan och Caroline Bolmeson
PS. Du hittar de andra tre artiklarna i serien om bilköp nedan:
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela avsnittet
Jan: Välkommen tillbaka Erik Naessén. Du har en bakgrund från Försvarsmakten som officer och utlandsveteran, du har läst ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, de senaste åren har du arbetat som bilrådgivare och elbilsexpert. Elbilar är någon som ligger dig varmt om hjärtat och är något du till och med har skrivit en bok om.
Du har även mycket information på din hemsida elbilsexpert.com. Du var med i avsnitt 217 härom veckan där vi pratade om tips vid bilköp och privatleasing. Du hjälper personer med att rent konkret köpa bil genom att hjälpa dem räkna och ta fram en kravspecifikation.
Erik: Tack för den fina presentationen, det stämmer bra!
Jan: När vi började vår process att köpa bil trodde jag aldrig att det skulle vara så klurigt att. Jag insåg efter att fått hjälp från dig att bilköpet är det förmodligen näst största köpet man gör. Du sa att det som är klurigt med bilköp är att det skär så många olika områden.
Kan du säga någonting mer om det?
Varför är det svårt att välja bil?
Erik: Dels rör det ekonomi, sen är det tekniskt när det kommer till bilen, köper man en begagnad bil handlar det om sannolikheter för att den går sönder, sen har vi skatteregler och olika leasingupplägg.
Det blir många vinklar av det som blir krångligt.
Jan: Man kanske är jättebra på bilar men sen är man kanske inte så kunnig inom skattesubventioner. Det krävs nästan att man ska vara en multikonstnär.
Erik: Man kanske har en kompis som är bra på bilar och får ett råd, men de kanske inte är bra på ekonomi. Man är ofta duktig på ett område och då faller det lite.
Jan: Den emotionella aspekten är jättestor också. Om jag ska citera en person som skrev på youtube, han skrev
”Mycket logiska diskussioner och bra jämförelser i förra avsnittet som sen landade i ”Äh vi skiter i det och tar Teslan”.
Kommentar från Youtube
Caroline: Ja, man går alltid på känslan ändå.
Jan: Sen skrev han såhär
”Redan på 350 000 kr skulle jag kalla för ett lyxalternativ, varför inte bara ta en 15 år gammal bil som har gått igenom besiktningen för 10 000 kr, köra den tills den brakar ihop och inte reparera den. Då har man behoven täckta till halva kostnaden och allt utöver en lyxkonsumtion”.
När jag läste detta så knöt det sig i magen på mig. Tänk att ha en bil som jag inte vet om den startar.
Caroline: Det hade inte funkat för oss med barnen.
Jan: Jag hade aldrig pallat det från ett känslomässigt perspektiv.
Caroline: Nej, så äventyrliga är inte vi.
Erik: Det är ju billigt om man gör så men många vill ju inte ha livet så.
Hur stor värdeminskning ska man räkna med?
Jan: Detta avsnitt är bara frågor från läsare via t.ex. den här forumtråden. Den vanligaste kommentaren som vi fick på det förra avsnittet var att värdeminskningskalkylen var lite väl pessimistisk. Vad säger du som är expert?
Erik: Hade vi backat 10-15 år och tittat på en disel eller bensinbil då var det ganska lätt för det hade sett likadant ut under en lägre tid, man hade statistik, man visste vad som gällde idag och om tre år.
Nu är vi inne i ett skifte. Då har till och med finansbolagen svårt att gissa vad en elbil kommer vara värd om några år.
Generellt är det så att värdeminskningen är störst i början och sen planar det ut. Skillnaden är att de nya elbilarna som kommer in stökar om det, ingen vet riktigt.
Jan: Gjorde jag fel när jag räknade på en värdeminskning på 50%? Jag gjorde det på både en begagnad och en ny bil.
Erik: Det beror på vad du menar med begagnad, om den är nästan ny exempelvis.
Jan: Nej precis men jag tänkte en 3 år gammal bil.
Erik: Då är 50% lite väl mycket värdeminskning på en sådan bil men det senaste året har de begagnade bilarna nästan gått upp i värde för att det har varit en sådan brist.
Den begagnade bilmarknaden är inte riktigt som vanligt nu, det är lite konstiga siffror.
Jan: Hur kan det vara att priset på begagnade disel-, och bensinbilar ökar?
Erik: Man tror att det är kopplat till utbud och efterfrågan. Ingen har nog en enskilt jättebra förklaring om varför.
Jan: Är det någon skillnad om man byter in den hos en bilhandlare eller på Blocket?
Erik: Idag har handlarna så svårt att få tag i bilar så de ligger och dammsuger Blocket. Det är inte alls säkert att du förlorar något om du kontaktar en stor seriös handlare.
Framförallt slipper du besväret, att sälja bil som privatperson på Blocket är inte bara kul kan jag tala om.
Caroline: Du säger alltså att det är brist på bilar i Sverige?
Erik: Ja eller det kan också hänga ihop med ekonomin, många har det lite bättre och vill byta upp sig.
Jan: Det kan väl också ha att göra med den här halvledarbristen?
Erik: På nya, ja precis.
Caroline: Ja, okej så då tar man hellre en bättre begagnad.
Jan: Ja, som du kan få idag, istället för att vänta på leverans.
Hur bra är batteriet i elbilar?
Jan: Vi har en fråga från Anton eller @Ballongpinne på forumet han skriver att
”Något han saknade i avsnittet var en diskussion om andrahandsvärdet på elbilar, service och hur länge batterierna håller.” Vad tänker du?
Erik: Batterierna kommer att hålla superbra. Kollar man på moderna elbilar i Sverige (kallt klimat) med vattenkylda batterier så kommer de inte degraderas så mycket. Ett batteri består av massa delar så som kretskort och allt annat, det kan trilla sönder men det är vanliga mekaniska grejer som sitter i vilken bil som helst.
Nästan alla elbilar har 8 års garanti, att batterierna inte ska hålla behöver man inte oroa sig för.

Tänk dig en fläkt som slår i en industri och är igång dygnet runt med en elmotor som driver den. Går den dygnet runt i 1 år så är det 8760 timmar, en sådan elmotor gör man ingenting på. Möjligtvis kan man blåsa bort dammet, det är den services som behövs.
Tar du istället en bensin-, eller diselmotor, 8760 timmar motsvarar ungefär 48 000 mil på en bil. Då kan man börja tänka på hur många saker man har bytt och renoverat i den bilen som hänger ihop med motorn, i snitt är det sakerna som visas på bilden här.
Caroline: Det är en lång lista.
Erik: När åkte du sist i en bil som åkte 48 000 mil? De är skrotade allihop. En elmotor är otroligt driftsäker. Sen finns det andra saker i en elbil som går sönder precis som en vanlig bil, ex klädsel. Man ska inte tro att en elbil är underhållsfri men det försvinner ganska många saker.
Ska man paniksälja sin disel/besinbil nu?
Caroline: Okej då tar vi Peters fråga.
Har nyss köpt en tre år gammal bil med dieselmotor som jag är nöjd med. Min farhåga nu är att efterfrågan på dieselbilar kommer minska kraftigt och att priset således kommer minska i motsvarande mån. Har du och Erik några tankar om detta? Vad tror du om värdeminskningen på dieselbilar om säg 2 år, 5 år, respektive 7 år?
Erik: Nu tror alla säkert att jag kommer att såga dieselbilar. Nu lägger vi miljöaspekten åt sidan, nu lägger vi mina åsikter om elbilar åt sidan, nu tittar vi krasst ekonomiskt på dieselbilar. Det säljs lite dieselbilar nu jämfört mot förut men för många passar dieselbilar fortfarande bättre.
Av våra 5 miljoner bilar är fortfarande 4,7 miljoner bilar bensin-, och dieselbilar. Dieselmarknaden kommer fortsätta att leva ett bra tag framöver. Jag tror att det kommer finnas dieselbilar i framtiden. Jag tycker att elbilar är bättre och tycker att man ska köpa det.
Jan: Men man behöver inte pausa avsnittet och lägga ut sin bil på Blocket?
Erik: Nej men man kan ju börja fundera om man ska köpa en elbil. Det kanske är nu, eftersom efterfrågan på andrahandsmarknaden är hög, som man ska passa på då man får lite ovanligt bra betalt.
Är det värt att investera i en ICE-bil nu?
Jan: Hampus här är inte på samma tema.
Är det ens värt att investera i en något nyare ICE bil (Internal Combustion Engine) med tanke på alla nya regleringar och skatter som ändras hela tiden?
Erik: Bilindustrin kan inte ställa om och bara producera elbilar. Det finns inte kapacitet, batterier eller möjlighet. Bilindustrin kommer att slåss med näbbar och klor för att fortsätta få sälja sina bensin-, och dieselbilar.
Då måste de se till att folk köper dem också, då kanske priserna pressas mer. Det kanske inte alltid kommer gå så fort som politiker och många önskar och som man för miljöns skull skulle vilja, att ställa om till elbilar.
Caroline: Det låter som att det kommer att bli olönsamt på sikt för biltillverkarna att göra ICE bilar?
Erik: Ja de skulle nog helst vilka kunna trycka på en knapp idag och göra elbilar men de sitter fast i kontrakt så man kan inte växla över.
Vilket andrahandsvärde kan man räkna på elbilar?
Caroline: Okej, då har vi en fråga från LarssonC som skriver
Jag vill ha en diskussion om vilken elbil som har bäst respektive sämst andrahandsvärde, premium, mellan och budget
Erik: För olika bilar har det alltid varit olika. Att tro att elbilar är samesame bara för att de är elbilar är fel. Om man ska kolla på andrahandsvärdet måste man tänka på vem som är andrahands kunden.
Andrahands kunden är nästan alltid en privatperson, vad ska den personen ha bilen till? Antingen har man den som andrabil, då behöver man inte bry sig så mycket om räckvidd men man vill heller inte att priset ska vara så högt.
Det andra är familjebilen, då behöver den vara stor och gå att använda till allting. De små bilarna som är billiga, de får ett bra andrahandsvärde för att de även funkar bra begagnat. De stora och dyra bilarna som funkar som familjebil de kan man också säga har ett bra andrahandsvärde.
Problemet blir de dyra elbilarna som inte funkar som familjebil för att de kanske har en för kort räckvidd, de kanske är för små och de blir för dyra att ha som andrabil. Idag är det en väldig hög efterfrågan och det gör att andrahandsvärdet hålls upp.
Caroline: Vad är en liten bil?
Erik: Jag tänker en E-golf, Nissan leaf, Mitsubishi i-MiEV.
Jan: Sebastian Gustavsson skrev såhär
I förra avsnittet diskuterade ni inte begagnad elbil som ett alternativ eftersom att utbudet var dåligt, utifrån ett TCO och miljöperspektiv så borde väl det vara bäst framförallt om man har tänkt äga den till slut?
Vad tänker du Erik kring det?
Erik: Helt rätt tänkt. Men tittar du på de nya vassa konsumentleasingarna när de är lite skruvande så kanske du kan leasa en splitterny elbil med bättre räckvidd, fulla garantier, nya vinterdäck och service ingår så det blir en liten twist.
Vad ska man tänka på med hybridbilar?
Jan: En fråga från Henrik F
Ni pratade inte så mycket om hybrid i förra avsnittet utan mest om ICE eller elbil, finns det något man kan säga om vad som är bäste generellt?
Erik: I min värld så är en hybrid en sådan bil som inte går att ladda. Om vi börjar med en sådan så har Toyota haft en variant länge. Det är ett sätt att få en snål bensinmotor, man sparar lite bränsle. Du tankar aldrig el från eluttaget utan du kör på bensin och så bromsar du och den energin kan återanvändas som el.
Tar du de laddbara plug-in hybriderna då har du möjligheten att ta fin el från eluttaget och köra på den elen. Då kör du omkring som en elbil en stund. En sådan med rätt körmönster kan vara ett väldigt bra alternativ.
Jan: På en middag som jag var på så sa de att elbilar förmodligen inte kommer funka för dem eftersom att det finns få laddstationer i fjällen. När alla ska dit samtidigt inte räcker och då får man stå där i kö. Det är många som sa att elbil går bort för dem på grund av det och att de hellre vill ha en plug-in hybrid.
Erik: Man kanske får ställa dit tillfälliga laddstationer när det är högsäsong, det är ett sätt. Det byggs ju ut hela tiden men ja det kan vara lite av en utmaning att åka på skärtorsdagen. Jag tycker ändå inte att det är vad som ska avhålla en från att köra på elbil, räckvidden är väldigt bra idag.
Förmånligt att leasa bensin-, eller dieselbil?
Jan: Vi har en till fråga här
Om man inte har en möjlighet att köpa/leasa en elbil för att man inte har något sätt att ladda den är det fortfarande förmånligt med privatleasing av en bensin/dieselbil?
Erik: Ja när det är kampanj på bilarna kan det vara förmånligt. Går du in och tittar på ordinarie priser så kan vara lite både och kan man säga men när de kör kampanjer så är det oftast väldigt tajt räknat.
Hur får jag maximalt betalt för min bil?
Jan: Okej. Martin Söderberg säger att han går i sälj tankar, han frågar
Hur får jag max betalat för min bil?
Caroline: Är det då en ICE?
Jan: Ja eller vilken bil som helst.
Erik: Jag har haft över 100 bilar och har köpt och sålt många. Jag skulle ändå börja med att kontakta några av de stora oberoende bilsäljarkedjorna.
Skulle man sätta ut en annons på Blocket, ta kort från flera vinklar, se till att den är tvättad, ta en bild längs sidan så man ser om det är bucklor på den. Mät däcken, vad är det för mönsterdjup? Är något trasigt så tala om det och ta kort.
Lägg inte ut ditt telefon nummer. Ta den första kontakten via mail och tänk på att inte börja svara direkt utan vänta lite. Sök på likadana bilar, vill du sälja hyfsat snabbt så måste du lägga dig bland de billigare prismässigt. Håll inte på med kontanter vid försäljning, använd banköverföring eller swish.
Caroline: Det låter effektivt och väl beprövat.
Hur äger jag bil på billigast möjligt sätt?
Jan: Här har vi en fråga från Rusmas
Är nog lite utanför huvudämnet men jag undrar hur man kommer undan så billigt som möjligt med bilägande för någon som gillar att skruva lite själv och inte är i behov av de nyaste bilarna?
Erik: Detta är en person som verkar gilla att skruva lite själv. Då skulle jag säga köp någon beprövad modell som inte går sönder, som inte är krånglig och som inte har 10 000 finesser, exempelvis någon halvtråkig Toyota.
Beställ delar på nätet när det behövs. Köp kanske en reservdelsbil så att du kan köra med din bil och ha den andra i reserv att ta delar i från.
Caroline: Men är det så billigt att göra så egentligen?
Jan: Ja men säg att de kostar 10 000 kr var.
Caroline: Ja kanske.
Erik: Det är nog det billigaste. Sök fram mycket på internet.
Jan: Anton, Ballongpinne skriver att han har en bekant som har köpt en Volvo hybrid för 8 år sedan och fick byta batteri, det verkar ha blivit dyrt. Vad tänker du?
Erik: Nu är detta inget allmänt men hybridbilarna brukar inte ha samma garantier på de batterierna som det är i de laddbara elbilarna. Var det en ladd-hybrid så var det nog bara otur, man behöver inte gå runt och oroa sig. Jag har skrivit mycket om det är i boken, det är hela kapitel om det.
Hur kan man jämföra batterierna i bilar?
Jan: Vi har en fråga här från George Billgren han säger att
Har läst att Teslas batterier håller väldigt bra över tid men hur ska man som konsument göra jämförelser mellan batterikvalitén på olika bilar?
Erik: Generellt sätt kan man säga att de flesta tillverkare använder ungefär samma leverantörer, det är LG och Samsung. Det är egentligen ingen större skillnad vad som sitter i det ena eller det andra. Sen har ofta biltillverkarna bett batteritillverkarna att skräddarsy egna egenskaper för deras egen bil.
Visst Tesla är långt fram i det men livslängdsmässigt är det ingen större skillnad om du sitter i en Hyundai, Mitsubishi, Volvo, Tesla eller liknande. Tesla är egentligen de som tillåter kunden att misshandla batteriet mest, de andra har i regel mer inbyggda marginaler.
Jan: Ja men vad bra.
Hur lång räckvidd har en elbil?
Caroline: Nu kommer det en fråga ifrån Eriksson
Erik säger att man ska dra bort en tredjedel av bilens angivna räckvidd för att få den verkliga räckvidden, stämmer verkligen det? Infördes inte WLTP för att ge en rättvisande bild av räckvidden?
Erik: Om vi börjar med WLTP så har det inget med elbilar att göra, det infördes för alla bilar för att få en mer rättvisande förbrukning.
Caroline: Vad är det för någonting?
Erik: Det är en norm för hur alla ska göra när de testar sina bilar när det gäller bränsleförbrukning. Att jag säger dra bort en tredjedel är för att ge en bild av vad du kan förvänta dig vintertid och i sämre förhållanden.
Man måste prata om hur det är i genomsnitt när det är lite sämre, då kan du räkna bort en tredjedel direkt. Det är realistiskt vad du kan förvänta dig i vintertid.
Jan: När man kör bilen tar den hänsyn till det? Så att det inte är som förr med mobilen att den kunde dö trots att det stod att den var 80% laddad?
Erik: Generellt tekniskt teoretiskt så gör den det. Den ändrar uppskattning beroende på hur du kör. Samtidigt kan inte bilen veta allt. Om du åker hemifrån och kör 70 km/h genom Malmö och sen kommer du ut på motorvägen och lägger dig i 140 km/h så visste bilen bara att du skulle köra i 70 km/h och inte att du sen skulle köra snabbare. När du sen kör snabbare så ökar förbrukningen.
Caroline: Jag kör ju 40 km/h genom Malmö.
Jan: 70 km/h genom Malmö, det är ett annat klientel som kör det.
Hur säkra är bilar idag?
Jan: Vi har en fråga här från George
Erik vill av någon anledning inte gå in på vilka nya bilar han inte anser vara säkra. Jag skulle vilja höra mellan tummen och pekfingret om hur säkra bilar är idag jämfört med för 10-15 år sedan.
Erik: Generellt sett, desto senare bilen är utvecklad desto bättre. Det intressanta är när den togs fram och utvecklades. En del togs fram 2005 och säljs fortfarande 2021. Desto mer krockkuddar, assistanssystem och så vidare, desto säkrare är bilen. Desto tyngre och större bil desto säkrare. Detta kan man säga är lite tumregler.
Någonstans mellan 2005-2010 så sker en stor förändring och det börjar bli säkrare bilar så är din bil konstruerad de senaste 10 åren då är den klart säkrare än en som är konstruerad på 90-talet.
Det skulle förvåna mig om lågprisbilar har haft råd att lägga massa pengar på att ha en superavancerad krocksäkerhet. De kinesiska bilarna fallerar många gånger i tester eftersom de ofta är uppbyggt billigt.
Jan: Rasmus skickade en artikel i forumet från bytbil som handlade om att man inte skulle krocka i en gammal bil. De jämförde en Toyota Corolla från 2017 och en från 1997, med samma krock så överlevde du i den nya men inte i den gamla. Något annat som förvånade mig var att en ny mindre bil är säkrare än en äldre större bil.
Erik: Det har att göra med grundkonstruktionen. En nyare med en massa säkerhetssystem är säkrare, säkerhet är lite av en färskvara.
Caroline: Men du Erik är det sant att passagerarsätet är det sämsta sätet i bilen ur säkerhetssynpunkt? Jag hörde det någonstans.
Erik: Den säkraste platsen i en plåtbur är i mitten om man säger så. Förarsätet är sämre för där har du ratten som du flyger in i och du har fotpedaler som du trasslar in fötterna i. Generellt sett är sätena fram osäkrare för att du är mitt i livet på bilen, det är ganska mjukt.
Allra säkrast är mittplatsen baktill för då har du ett stadigt parti i karossen framför bakhjulen där det är väldigt stumt. Du har många decimeter fram till dörrarna och allting.
Är det ett problem att elbilar är tunga?
Jan: Vi fortsätter här, Bo hade en kort kommentar om att han pratade med en trafikpolis som berättade att de hade stannat flera Teslabilar som var för tungt lastade. Han menade att batterierna var så tunga så man kommer väldigt nära maxvikt om man är 5 vuxna och har bagage. Är detta ett praktiskt problem?
Erik: Både ja och nej. Problemet är snarast när de gör om en befintlig bensin/dieselbil till en elbil för då kanske man inte från början hade tänkt att den ska vara så tung. Jag skulle inte säga att det är ett specifikt elbilsproblem.
Det är samma problem som flyget har, genomsnittspersonen väger inte lägre de där 63 kilona som man utgick ifrån innan. Vi är tyngre och vill ha med oss packning.
Jan: Vad är maxvikten? 3,5 ton?
Erik: Ja och då kommer man in på det här med körkortsgränsen i Europa för man säger att det max ska vara 3,5 ton totalt men då måste du kanske ha en släpvagn på också. Oftast är problemet totalvikten på bilen som kanske är 2,6 ton och så väger bilen 2,2 ton då har du bara 400 kilo som du kan lasta i den. Om du har 5 personer med packning i bilen så är inte 400 kilo i lastvikt mycket.
Jan: Men vad har trafikpolisen med detta att göra då?
Erik: Det förstår inte jag heller. Det trafikpolisen gör då är att stoppa dig vid vägen och säger att du har övervikt och då kan man få böter, du hamnar i samma regelverk som lastbilar.
Jan: Jag fattar inte riktigt. Handlar det om att summan av lastvikten och bilen är högre…
Erik: … än vad biltillverkaren har sagt. Böterna sätts utifrån hur mycket procentuell överlast man har. Det är där trafikpolisen kommer in för då väger de och så ser de hur mycket mer last du har procentuellt.
Jan: Okej! Jag tänker att vi ska lämna detta och hoppa till mer något lite mer finansiellt.
Varför ska man köpa en dyrare bil över huvud taget?
Jan: Vi har en fråga som kommer ifrån Henrik som skriver:
I förra avsnittet hade ni alternativen Kia eniro för 4000 kronor i månaden men sen valde ni en Tesla för 10 000 kronor i månaden. Oavsett vad man tycker om respektive fabrikat och modell så är 6000 kronor en summa som man inte ska förakta då den kan placeras på annat håll. Det är en diff på nästan 240 000 kronor på 36 månader som i sin tur blir ytterligare 500 000 med ränta på ränta”
Hur resonerar du kring det som både kan både ekonomi och sparande och inte bara bilar?
Erik: Jag som gillar bilar tycker ju att det finns andra värden än pengar i dem. Kia e-niro i all ära, jag har haft den själv. Det är en av de billigaste elbilarna som du kan köra idag som har en vettig räckvidd men den är inte jättekul.
Den gör jobbet, det är en bra eldriven bil men det är en ganska tråkig och plastig japansk/koreansk bil. Om man ändå ska lägga pengar på det och det ändå inte känns helt bra så kommer det in andra värden i det.
Detta med konsumentleasing har kanske synliggjort den verkliga kostnaden med bil så att man kan ställa sig frågan om det är värt pengarna. En del tycker det och en del tycker inte det. Mitt tips är att inte köpa en bil på papper, åk dit och prova bilen då kanske man fattar varför bilen är så billig.
Jan: Jag håller helt med. Jag tänker att man ska spara till sin bostad, man ska spara till sin pension och har man koll på det då finns det inte så mycket annat.
Caroline: Då kan man gå på det känslomässiga.
Jan: Ja man kan unna sig. Så resonerade ju vi.
Caroline: Ja.
Jan: Vi hade inte tagit bilen på bekostnad av boende eller något annat i framtiden.
Erik: Det många glömmer bort lite är att om man vänjer sig vid bilen, ljudnivån, känslan osv och så kostar det 5000 kronor mer i månaden så kanske man inte bara ska tänka på en treårskalkyl.
Du ska inte lägga dig ner på kyrkogården och dö om 3 år utan detta lär fortsätta år efter år efter år. Så om man nu byter konsumentleasing vart 3e år då ligger man på den nivån prismässigt, är det okej?
Min gamla polo kör jag billigt, den kostar mig 1600kr i månaden, jag har haft den i 8 år. Jag kör bara 400 mil på den så då kostar den 40 kronor milen för att jag kör så lite. Då kanske taxi är väldigt billigt i jämförelse.
En genomsnittlig bil, kanske en Volvo V60 kostar 30 kr plus minus ett par kronor per mil. Är du nere mot 20-25 kronor klarar knappt de allra minsta billiga det. Börjar du ta de lite större men törstigare bilarna är du snabbt uppe mot 40 kronor milen.
Är privatleasing förmånligt vid höga miltal?
Jan: Vi har en fråga här ifrån Lukas Fredriksson
Ponera att jag har tänkt leasa en Kia och har tänkt köra 2000 mil per år och sedan väljer jag att kliva upp från 1500-2000 mil när jag leasar.
För detta lägger jag 449 kr men om jag istället väljer 1500 mil och sedan kör 2000 mil så betalar jag bara 11 kronor per övermil. Varför ska jag då teckna det högre?
Erik: Biltillverkaren kan ha räknat fel, så kan det mycket väl vara. Många gånger handlar det om servicen, hur mycket service har de planerat in. Rent tekniskt knyter de ett serviceavtal till bilen och när de är förbrukade har du inget serviceavtal längre.
När du lämnar igen den så fattas det en service och då får du betala den cash. Däckdjupet kanske inte heller räcker till som det skulle ha gjort om du bara hade kört de lägre antal milen och då åker du på att betala det istället. De kanske har varit dåliga på att försöka förklara vad som gäller och varför.
Jan: Toppen. Vi har en fråga från Linnea
Jag kör 13 mil fram och tillbaka 2 gånger i veckan så det blir 3000 mil privat körning. Privatleasing presenteras som ett bra alternativ men gäller det även vid höga miltal eller finns det något tak?
Erik: Det brukar inte vara lika förmånligt när man börjar skriva upp milen på avtalen. Det beror helt enkelt på att tillverkarna börjar stoppa in alla servicekostnader och det börjar bli högre sannolikhet för mer slitage.
Om du kommer upp mot 2500-3000 mil per år så kanske det inte är så lönsamt att ha konsumentleasing.
Kommer skatten på elbilar höjas?
Jan: Vi har en fråga här ifrån Henrik79, den är lång så jag sammanfattar.
Han skriver att han har vänt och vridit på detta länge. En elbil, den givna bilen för oss sparnördar som sparar halva vår lön, har familj och kör 1500 mil. Jag tänker begagnad elbil säg en tesla Model3 eller en långmilare.
Inköp ca 300 000 kr, betala av på 5 år och därefter kör du bilen billigt till den rasar ihop. Kommer skatten på elbilar höjas i framtiden? Elbilarna måste ju dra in deg till statskassan.
Erik: Nu blev det ett stort område. Skattesystemet på bilar är lite lagt kort ligger. Det som gäller vid köptillfället ska gälla framöver, det är sällan man vrider på bilar som redan är i trafik. Elpriset som jag fattar det är högre nere i europa men billigare i norr. Jag skulle inte kalkylera med lägre elpris utan snarare lite högre.
Caroline: Ja de pratar om det i Malmö att vi kommer att få elbrist i framtiden.
Jan: Kostad för reparation av högspänningsdelar, idag klarar knappt de lokala verkstäderna av det. I Norge har det kommit oberoende elbilsverkstäder.
Caroline: Vad är det för något man behöver reparera?
Erik: Det är 400-800 volts teknik i bilen så då behöver vi en elektriker som skruvar och inte en vanlig kille eller tjej med skiftnyckel.
Jag tror att det kommer vara mindre reparationer på en elbil jämfört med en ICE bil. Majoriteten av reparationerna kommer att vara de här vanliga grejerna, luftkonditioneringen kanske har slutat fungera men det har inget specifikt med elbilen att göra.
Det är många som inte vill ta i en elbil, de tycker att det är lite läskigt. Du kanske har lite svårt att hitta någon verkstad.
Jan: Han skrev att det ledde honom till svaret att ja har du lite tur med en vanlig elbil blir det betydligt billigare att köpa in och äga till den trillar i bitar.
Erik: Det håller jag nog med om. Du kanske inte heller behöver ha den mest avancerade bilen, en gammal Nissan leaf kanske går att hålla liv i längre för att det är så få extra pryttlar på den.
Vilken typ av bilar är mest förmånliga att behålla över tid?
Jan: Hampus skriver
Vilken typ av bilar är mest fördelaktigt om man vill hålla bilen under en längre tid? A: ett traditionellt billån på x antal år med 20% insats eller B: ett billån med restvärde på 50% under 36 månader?
Erik: Som jag tolkar det så menar han att ta ett vanligt billån eller att göra något med restvärdet. Restvärdet ska egentligen inte spela någon roll för du betalar ränta för pengarna som du har lånat.
JB Ja så tänkte jag också.
Erik: Ett vanligt billån innebär att du tar ett lån på 200 000 och betalar ner till noll. Ett restvärde då köper du en bil för 200 000 och då kanske du betalar ner till 100 000 för att bilen är värd 100 000. Jag skulle säga att det spelar ingen större roll för att det är som att amortera på ditt huslån.
Hur funkar självrisk vid privatleasing?
Jan: Jag håller med. Jag tänker att vi tar nästa fråga
När man lämnar tillbaka en bil från privatleasing så kollar på det här med skador, är det en självrisk för varje skada eller är det en total självrisk?
Erik: Man räknar en självrisk per skadetillfälle. Du kan inte få en buckla på förardörren och sen får du en buckla höger bak och sen säga att det hände vid samma tillfälle.
För försäkringsbolaget är det två olika skador och därför är det två olika självrisker. Om du istället lämnar in bilen till en billackerare så kanske du får ett pris för alla bucklor istället för att du ska betala alla bucklor var för sig.
Caroline: Så innan man lämnar tillbaka sin bil som man har privatleasat så fixar man till den och så säger man ingenting?
Erik: Ja så kan man göra. Många erbjuder att man kan komma in tre veckor innan och göra en förbesiktning och då gör de en preliminär bedömning. Då kan man åtgärda problemen själv, innan man kommer in och lämnar tillbaka bilen.
Jan: Prefekt. Sen fick vi tips här från Magnus som sa att en annan fördel med leasing är att när man ska ta ett nytt lån på banken så kommer leasingavgiften tas upp i banken precis som det är medans om man har lån så kommer det räknas in i ditt huslån.
Erik: Ja huslånet har inte bilen som säkerhet men bilen tar huset som säkerhet.
Jan: Ja exakt.
Få hjälp med bilköp på elbilsexpert.com
Jan: Jag tänker att vi håller där för vi ska göra ett bonusavsnitt där vi verkligen dyker ner i de här frågorna som är kvar som handlar om exempelvis förmånsbil vs privatleasing, kontantköp vs finansiell leasing.
Jag tänkte att vi skulle titta på detta med vår bil som exempel, vi har alla alternativ på bordet. Allt från kontantköp till att ta det på företaget, ta det som förmånsbil.
Caroline: Hur man betalar för sin bil.
Jan: Jag tänker att vi avrundar här. Vill man ha din hjälp när man köper bil så går man in på elbilsexpert.com och där har du en knapp som heter hjälp vid bilköp. Vad hjälper du till med då?
Erik: Då tittar vi igenom kanske framförallt vilken bil du har idag och vad det har kostat, vi kollar även preferenspunkter. Vi pratar igenom vad dina behov är, vad tänker du, vad behöver du, vad måste du. Har du två bilar så brukar jag titta på båda bilarna.
Många gånger kan det bli så att man byter ut båda sina bilar när man ändå håller på, det kanske inte kostar något mer ändå. Vi tittar på vad som finns och då brukar vi ofta komma fram till någon eller några modeller.
Då får du lite hemläxa för att titta och provköra dem, när du har tittat och provkört ber vi om offert och då får vi skarpa priser. Jag kan inte trolla fram pengar men jag kan trolla och visa vad man inte ska välja för att det ska blir för dyrt.
Jan: Ja precis och detta gör du mot en fast kostnad som står på din hemsida. Du hjälper både privatpersoner och företag.
Erik: Jag hade en som jag hjälpte nu här i sommar som är en super-duper-ekonom om jag säger så, han är bil intresserad och kan bilar. När vi jämförde hans två alternativ så är det så att många tror att det känns lite osäkert med elbilar för att man vill ha ett garanterat restvärde.
Jag tar den på företaget då blir det en operationell leasing och det kan vara super bra men i hans fall blev det ungefär 3000 kr dyrare i månaden om man köper den privat. Det är 108 000 kr på 36 månader och i hans fall var det så att han ville ha möjligheten att köpa ut den för att sonen eventuellt skulle ta över den sen. Har man då en operationell leasing har du inga rättigheter att köpa ut den även om man kan det.
Jan: Precis. Man kan läsa mer på elbilsexpert.com
Ett stort tack Erik! För dig som inte kan få nog så kommer det ett bonusavsnitt där vi tittar på TCO-kalkyler och på excel.
Erik: Tack själv!