Är det vansinnigt oromantiskt att var och en betalar sin egen förlovningsring inför en stundande förlovning?

Kul initiativ!
Hoppas det går bra att jag tar tillfället i akt att ta upp en fundering som jag skulle vilja ha lite kvinnlig input på.

Är det vansinnigt oromantiskt att var och en betalar sin egen förlovningsring inför en stundande förlovning? Om ena partnern (jag) vill ha både en förlovningsring och en vigselring, medan andra partnern bara vill ha en ring, skulle ni i så fall dela 50/50 på totalsumman eller skulle respektive fortfarande betala för sin/sina ring/ar? Tycker ni det är en helt irrelevant fråga inför ett giftemål? Ni som är förlovade eller gifta, hur gjorde ni?

Ni kanske tycker det hela är jättekonstigt, men detta är var jag går och funderar på just nu och skulle gärna höra vad någon annan tycker :blush:

2 gillningar

Vi delade på alla ringar. Min man har bara en, jag har två. Nu har vi inga dyra ringar om man jämför med vad jag hör att andra har, tror min vigselring kostade kanske 6000kr (det kändes dock ruskigt dyrt då). Skulle jag ha velat ha något väldigt dyrt eller specifikt hade jag kunnat tänka mig att lägga till själv utan att det skulle kännas konstigt. Men överlag, rimligt att dela rakt av på alla ringar tycker jag.

Vi är bara förlovade och, bara jag har ring. Jag valde en ganska billig och vi delade lika på kostanden. Han tyckte att han kunde betala. Nu ska vi inte gifta oss (mest för att vi inte känner att vi vill lägga tid och pengar på att ordna ett bröllop, då vi tycker andra saker är roligare), men även då hade vi delat på alla kostnader även om det generellt är dyrare för en kvinna med både ring och utseende.

Det är väl kanske inte huruvida det är romantiskt eller ej, men snarare ett ypperligt tillfälle att dryfta hur ni vill ha det framöver? Hur har ni det idag? Gemensam/Enskild ekonomi? Bor ihop eller ej? DET tycker jag kunde vara en bra ingång till ett samtal om pengar, eftersom det trots allt är något ni gör tillsammans.

(Gemensam ekonomi i båda mina äktenskap, och i båda fallen så delade vi på kostnaden, eller hur man nu ska säga. Tog alla kostnaderna tillsammans. Första äktenskapet hade både jag o make 1 förlovnings- och vigselringar, i äktenskap bara jag. Delade i båda fallen.)

12 gillningar

Tack för svaren!

I nuläget bor vi ihop i studentlägenhet och delar alla gemensamma kostnader (hyra, mat, kostnader för hund, allt vi gör tillsammans mm) men har enskilda sparanden och betalar för egna hobbies/prylar osv separat. Vi är båda studenter som jobbar på somrarna och ibland extra under terminerna, jag sparar mer dels för att jag tycker det är roligt och dels för att min sambo har ganska stora omkostnader för resa/boende när han är på plats i skolan (några gånger veckor termin) eftersom denna ligger långt bort.

Vi har pratat en hel del om hur vi vill ha det framöver, men nu i veckan var första gången vi diskuterade just ringarna. Vi tänker oss ett liknande upplägg även efter att vi gift oss, med ganska separat ekonomi
där vi delar alla gemensamma kostnader och skriver äktenskapsförord men att vi också vill ha ett gemensamt sparande. Eventuella arv i framtiden vill vi ska bli enskild egendom och om någon av oss skulle gå bort vill vi att den andre ska ärva hälften medans våra respektive syskon ärver den andra hälften. Detta upplägg har vi tänkt oss tills det att vi får barn. Det kan såklart omvärderas innan dess också, men detta känns mest rätt för oss just nu och är något vi hellre bestämmer/diskuterar såhär i förväg än senare om något problem skulle uppstå. Vi är väl lite av inställningen att en ska förbereda för det värsta (separation/död/you name it) även om en hoppas och tror på det bästa :slight_smile:

6 gillningar

Kloka tankar - vilket gör mig nyfiken på var ni enskilt och tillsammans ‘känner känns skönt’ när det gäller ringarna? Vad VILL du? Ta din extra själv, eller dela? Och vad vill han? Är ni på samma spår eller skiljer det sig åt?

Bra frågor, de hjälpte mig att fundera lite! Jag skulle vilja att vi antingen delar rakt av på alltihop, eller att vi delar på vigselringarna och att jag betalar min förlovningsring själv. Jag tror att min sambo vill att var och en betalar för sin/sina ringar, men jag måste fråga honom igen.
Det känns i alla fall lite lättare att ta upp samtalet igen nu när jag fått lite hjälp att ordna upp hur jag känner själv, tack igen!

2 gillningar

Ah, det där med att bröllop ofta blir dyrare för en kvinna har jag faktiskt inte tänkt på! Men det känns uppenbart nu när du säger det :sweat_smile: Vi vill gifta oss men tänker oss något väldigt småskaligt, eftersom vi precis som ni tycker andra saker är roligare. Men en kan ju då fundera på om förlovnings/vigselringar ska räknas ihop med den totala kostnaden för hela vigseln och hur vi skulle dela i så fall. Får fundera vidare på det!

2 gillningar

Min hustru hälsar att hon tyckte att det var okej att jag betalade för ringarna, 2 förlovningsringar och 1 vigselring.

6 gillningar

Jag fick betala mina egna ringar men och andra sidan hade jag mycket mer pengar på banken då. :blush:

2 gillningar

Vad ansvarsfullt av er att ha pratat igenom hur ni vill hantera er ekonomi som par. Tack för att du delar med dig! Vi har pratat lite löst kring ekonomi hemma (jag är betydligt mer ekonomiskt intresserad än min pojkvän) men tänker att vi ska försöka konkretisera det mer. Tack för inspirationen :wink:

Btw - kul tråd!

4 gillningar

Jag träffade min man för åtta år sen och vi köpte ett hus tillsammans redan efter fyra månader ihop. Han gick in med dubbla summan mot vad jag la in men vi ägde 50-50 på papperet. Vi hade ungefär likvärdiga löner.
Vi delade lönekonto från typ samma dag vi flyttade ihop och har aldrig haft egna pengar utan tar från samma “kassa” och har samma sparkonton och investeringskonton.
Naiva? Säkert! :sweat_smile:
Men vi satsade på varandra till tusen procent och jag visste att det var honom jag ville dela mitt liv med. Dessutom hade vi en gemensam ekonomisk plan framåt och vi har aldrig bråkat om pengar sen dess. Jag har varit både sjukskriven och arbetslös. Han också en period. Men det finns inget mitt eller hans- allt är vårt :heart:
Vi gifte oss ett par år senare och idag, 35 år gamla är vi 75% ekonomiskt fria, på väg mot FIRE.

Ni vet själva vad som är bäst för er :pray:. Inget är rätt eller fel! Viktigast är nog att man har en gemensam plan för ekonomin - framåt!
Finns så många bra tips här på rikatillsammans.

Lycka till och grattis till stundande bröllop!! :hugs:

9 gillningar

Jag är också den mer ekonomiskt intresserade i vårt förhållande, men så är det säkert för många av oss som hänger här på forumet/lyssnar på RikaTillsammans :slight_smile:
Kan berätta något som iaf jag tyckte var väldigt roligt: tidigare i år fick jag ta en paus från RikaTillsammans eftersom min sambo drömde mardrömmar om att jag gjorde slut för att jag hade träffat någon på forumet som hade bättre bo-spar än honom :joy: Jag hade nog pratat lite väl mycket om ekonomi!

19 gillningar

Hahaha tack för att du bjöd på det skrattet :sweat_smile::pray:

3 gillningar

Är det verkligen så viktigt med ringar? Glömmer ni bort att ni är gifta annars? Är inte det emotionella det viktiga, inte det materiella?

1 gillning

Romantiken sitter knappast i vem som betalar, hur ni än gör låter det som att ni är på god väg framåt❤️

Traditionellt finns det väl något fint i att ena parten köper en ring och just friar men är det ett gemensamt beslut och man väljer sin väg finns det inget som talar för det.

Gör er grej🙌

1 gillning

Hahaha underbart :joy: Även min sambo får ibland nånting ängsligt i blicken när jag pratar om buffertsparande, indexfonder, RikaTillsammans etc… Lycka till med ringarna och grattis till bröllopet! Förstår helt dina/era funderingar kring inköpen. Personligen skulle jag antagligen stå för det mesta då jag har en bättre ekonomi men sånt blir nog bra oavsett hur man delar upp det, brukar jämna ut sig i längden. Så länge sambon lagar mat kan jag stå ut med det mesta :innocent:

3 gillningar

Nu sa du något klokt! Om han lagat all mat hade jag definitivt kunnat tänka mig att betala alla ringar, och mer därtill. Hans mat är mycket godare än min :innocent:

2 gillningar

Gifta sig gör en ju tillsammans (resonerade vi) så alla kostnader splittrades rakt av. Lite som vi gör med ex. gemensamma resor. Funkade för oss!

1 gillning

Jag och min sambo som varit förlovade i 5 år kom äntligen fram till steget att titta på ringar förra helgen (Bättre sent än aldrig :grin:). Vi tog inte upp diskussionen om vem som skulle betala för ringarna då, så helt klart något som skrivs upp på todo-listan.

Vi kommer båda ha en ring var och ingen av oss är intresserade av något fancy så jag tror att vi kommer hamna i samma prisklass. Så det blir nog att vi delar på kostnaden. Men spontant tänker jag att om t.ex. ringen jag vill ha skulle kosta betydligt mer än min partners skulle jag betala för min ring. Jag har i alla fall inga förväntningar på att han ska betala mer för att min är dyrare.

Nu när jag skriver och tänker igenom det en vända till så kanske man kan se ringarna som ju hör ihop med resten av vigseln som gemensam utgift…? Så helt klart något som får tas upp i nästa bröllopsdiskussion :slightly_smiling_face:

I slutändan så ligger nog det romantiska för mig i att vi båda har ringar med våra namn graverade på insidan oavsett hur de är finansierade :blush:

4 gillningar