Okej, kanske inget viktig ämne men ändå många gånger en snackis som de allra flesta har någon synpunkt på.
Ska man ge dricks och i så fall hur mycket?
Hemma i Sverige ger jag c:a 10% i dricks samt rundar av uppåt till; restaurangpersonal och taxi, samt att jag brukar lämna 100kr på kudden första och eventuellt sista natten på hotell.
Jag besöker relativt frekvent USA och där är ju ”Tipsandet” mer kutym och man får ta seden dit man kommer även om jag upplever att det de senaste åren gått inflation i hur mycket Tips man ska/bör lämna samt till vilka yrkesgrupper.
Backar jag tillbaka 10 år så minns jag att restaurangägaren på notan föreslog 10%, 15% och 18% dricks och att slutbeloppen räknades fram som förslag, samt om man var fler i ett sällskap så las det på 15% med automatik som en extra post på notan.
Numera 2023 är de föreslagna beloppen oftast 18%, 20% och 22/25%, samt att det saltas 20-25% om man är +6 personer.
Det har alltså gått inflation inte bara prismässigt för mat och dryck utan även vilken procentsats olika yrkesgrupper förväntar sig dricks i.
Jag lägger här 15% och rundar av nedåt.
På amerikanska casinon är ju öl och sprit många gånger gratis så här lägger jag 1-3$/öl beroende på hur snabb service jag får, dessutom ger man dricks till pokerdealers vid varje vunnen pott.
När det gäller bordsspel som exempelvis BJ eller Paigow gör man i slutet av sessionen en sidosatsning som är öronmärkt för dealern - i just denna specifika giv så sammanfaller ditt och dealerns intresse för att du ska vinna.
På olika amerikanska forum så läser man att amerikanarna nu tröttnat på detta dricksande vilket lett till att vissa yrkesgrupper helt enkelt vägrar utföra ett jobb om de inte får dricks i förskott, kan gälla Uber-eats likväl som hantverkare av olika slag.
Den beställda maten blir stående på restaurangen eller hantverkaren bara vänder på klacken och går…
Dessutom bemöts man ofta av en sur och trotsig min om man inte i förväg ger dricks till någon som har till uppgift att hälla upp blaskigt kaffe i en pappmugg eller skopa upp en kula glass i en strut.
Visst, många gånger har serveringspersonalen dåliga/låga löner men att mer eller mindre kräva dricks innan man utfört sin syssla är i min värld magstarkt.
Som ”Svensk” är det naturligt att exempelvis hålla upp en dörr till den som kommer bakom eller låta någon gå före in i en hiss, men förra månaden när jag reste runt i den amerikanska södern så testade jag på skoj att samtidigt hålla fram handen och det var förvånansvärt många som snabbt började gräva i fickorna efter 1$-sedlar
Ger av principskäl aldrig dricks i Sverige. Det är en kass kultur som vi inte behöver importera till Sverige bara för att vi råkat se på TV hur folk ger dricks i USA. Bra servicepersonal ska få bra lön av företag som vill konkurrera på denna punkten, det är inget kunder ska behöva sitta och grämas över. Dessutom är det ju så löjligt i USA, vissa serviceyrken ska ha löjliga mängder dricks, andra förväntas man inte ge någonting till, ofta utan att det är någon större skillnad i motprestation.
Jag tar seden dit jag kommer, så är jag i ett land där dricks förväntas så är jag inte snål. Det är dock verkligen inte en sed vi behöver här.
Tänker såhär, har inte vi diverse fackförbund & avtal som reglerar skäliga löner? Till skillnad från t.ex. USA där jag uppfattar det ganska vanligt med s.k. minimum wage eller minimilön vilket gör dessa jobben mer beroende av dricks som de får erhålla för att komma upp i skälig lön.
Av princip så dricksar jag aldrig (eller väldigt sällan, pratar här om livet i Sverige). Försöker samtidigt att undvika att använda appar så som Foodora/Uber Eats etc. vilka jag förstår har väldigt usla krav för sina bud/förare. Istället verkar det som att man pressar priserna hårt och räknar med att bud/förare ska få in en skälig lön via dricks.
Jag och min sambo brukar dricksa ca 10% i Sverige på medel- och högklassiga restauranger, om vi är nöjda. Men inte på hotell eller liknande, beställer aldrig hem mat.
Utomlands åker jag till fattiga länder och brukar då dricksa ca 20%,ser det som att bidra till att förbättra deras levnadsstandard. Men lite beroende på hur nöjd jag är eller om de lagt på dricksen på notan (serviceavgift).
Generellt följer jag seden där jag är. Ger aldrig eller extremt sällan dricks i Sverige. I USA så beroende på var jag är så brukar det variera mellan 15-20% (minimum $1), ger ingenting om det redan tas en “service fee” på 15-20%. Några gånger har det hänt att jag “endast” gett 10% om det varit dålig service, men extremt sällan.
Angående själva fenomenet i sig så är jag inget fan, speciellt inte hur det blivit ett “måste” i många länder för att arbetare ska få en dräglig lön istället för ett verktyg att belöna extra väl utfört arbete.
Dricksar ej. Dom har ju lön. Jag får aldrig dricks, Kenta på bygghandeln har ej dricks. Kassören på Ica har inte dricks. Så varför ska serveringsfolk ha det?
Sen middag brukar jag dricksa ca 10%. Däremot inte taxi/hotell. Visserligen har man lön i Sverige i restaurangsektorn men de värdelösa ob-tilläggen utgår lite från dricks är min uppfattning.
Jag brukar ge en slant till bartenders, hotellpersonal, servitörer, chaufförer etc när jag hälsar/sätter mig, för att de ska prioritera mig resten av kvällen/vistelsen etc. Orkar inte trängas i köer.
Andra ‘sponsrar’ jag genom att vara generös med antal besök (lokala restaurangen) eller köpa nåt extra (hos frisören, bagaren, ostbutiken etc)
Vissa ställen vägrar de ta emot dricks då de kallar det ‘mutor’ (exempelvis systembolaget är helt emot).
Samma här. Aldrig dricks i sverige och vill inte heller uppmuntra det. Vill inte ha ett samhälle där det ska finnas en massa godtyckliga regler parallellt. De som jobbar ska få marknadsmässiga löner och inte behöva förlita sig på dricks. Jag hoppas verkligen inte vi anammar detta otyg i sverige och där har vi alla ett ansvar att stävja detta.
Speciellt inte i en bar där det kanske står fyra personer och häller upp dricka.
Eller om fler än en person tittar till ditt bord vid en servering.
Ska du muta alla i förväg?
Dricks ser jag som att man i så fall ger om man får bättre service än förväntat. Vid normal service eller ingen bra service så bör det bli noll i dricks.
Jag brukar välja en bartender som ser lite streetsmart ut, få ögonkontakt och ge kanske 500 extra för första beställningen. Då brukar resten av kvällen ordna sig.
Om jag inte kan få en bra / normal service utan att muta någon med 500kr så besöker jag inte platsen fler gånger. Då får ägaren ta smällen med färre kunder.
Själv betalar jag inte för 2-3 drinkar extra utan att få något, och kvällen ordnar sig ändå för tro det eller ej, bartendern gör sitt jobb, det är inget jag behöver betala extra för.
Om jag är på ett ställe med fyra bartenders och mycket kö så är jag ytterst sällan ensam. Då beställer jag kanske 4 drinkar och det kostar 500 spänn. Dubblar för att slippa stå i kön nästa gång.
Många gånger har det hjälpt mig till snabbare service, att få tillgång till ett bord som blir ledigt, att få ut jackan ur garderoben, att få ringt en taxi och diverse småtjänster. Dessutom upplever jag att drinkarnas kvalité förbättrats. Givetvis kan allt detta var inbillning, men har allt som oftast motsvarat mina förväntningar.