Fått utbetalning på försäkring om 100 000 kr, vill investera genom Nordnet och är total nybörjare - hur fördela pengarna? Är 37 år och småbarnsförälder

Hej och tack för informativ och inspirerande blogg! Nu har jag läst läst många artiklar här om hur man kan investera sina pengar men jag behöver ändå ställa en konkret fråga.

 

Jag har fått 100 000kr från en olycksfallsförsäkring och vill investera genom Nordnet. Jag är 37 år och småbarnsförälder och har för närvarande en vardagsekonomi med inte allt för stor marginal. Jag har heller inte en stor ’vardagsbuffert’. Hur investerar jag pengarna bäst? Allt i Superfonden Sverige eller fördela på något sätt?

Förslagsvis

70-100% Länsförsäkringar global indexnära

0-20% Superfonden Svergie eller SEB Svergie indexfond och/eller eventuellt spiltan Investmentbolag

0-10% Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära

 

fyll upp så du har en buffert på 3-6 månadslöner först. Resten in i fonder på lång sikt. Sälj inte. Köp mer när det går ner.

 

Du lär få olika förslag beroende på vem du frågar. Men så här har jag det. Det går ganska i linje med bloggen. Jan har dock mer placerat i räntor

Förresten lite förenklat. Korta pengar 0-3-5 år = sparkonto. Långa pengar 5-10+ år = aktiefond

Min rekommendation är att du lyssnar på avsnitten om globala barnportföljen, nybörjarportföljen och riks tillsammansportföljen. Lyssna även på avsnittet om fyra hinkar-principen.
Samtliga dessa portföljer innehåller räntefonder och guld i någon form (i ditt fall funkar guld-ETF utmärkt).

Hej Elin!

Som Jan-Olov nämnde i en kommentar ovan angående “Fyra hinkar Strategin”, så håller jag helt med om att det är denna du bör lyssna eller läsa på.
Den kommer att förklara hur du kan lägga upp dit sparande på ett sätt så du klarar av oförutsägbara utgifter samt sparande i olika tidshorisonter!

Återkom gärna med lite frågor efter du har kollat in artikeln!

Tack! Ska läsa in/lyssna in mig på det ni rekommenderat. Ser fram emot att lära mig mer och grymt med bollplank som detta.