Hur har ni gjort för att förenkla era liv?

Jag är medveten om att det här kanske i främsta hand är ett ekonomiskt forum, men det finns många kloka människor här som gärna delar med sig av sina tankar om mycket, så jag ställer min fråga ändå. Hur har ni gjort för att förenkla era liv? Vad har gjort skillnad för er? Eller hur planerar ni att förenkla er tillvaro?

Jag fattar att komplexiteten i tillvaron beror på att jag har två småbarn, äger bil och inte har råd att betala för särskilt mycket “service” (städning, etc). Jag bor också i hyresrätt och månadssparar i indexfonder, så där ligger jag redan rätt ur ett förenklingsperspektiv. Och nej, jag tänker inte lägga ut ungarna (och sedan bilen) på blocket.

Men utöver detta? Mitt liv är mer än något annat i behov av förenkling, känner jag, men jag hittar faktiskt ingen vettig väg framåt just nu. Tacksam för era tankar.

12 gillningar

Det som gjort störst skillnad för vår familj är när jag för några år sen började “minimalisera” våra saker. Rensa ut allt vi inte behöver, minska antalet leksaker, kläder mm. Blev enklare att hitta saker, enklare att överblicka/städa/sköta om huset. Och vi köper inte saker vi redan har i samma utsträckning. Vi hade inte extremt mkt på nåt sätt men man samlar ju lätt på sig med åren. Sen måste man ju håla efter det men det har verkligen ändrat vår syn på många saker. Plus att barnen blivit mer involverade i vilka saker vi har, vad saker kostar mm.
Det tar massa tid i början men man vinner massor på sikt!

38 gillningar

Jag och vi ställer två enkla frågor för att bestämma om något skall vara kvar i våra liv här hemma eller ej:

 1. Does this spark joy?
 2. Kommer vi använda denna sak/förmåga under kommande 12 månaderna?

Är svaret nej på bägge frågor ser vi till att göra oss av med det icke mer önskvärda. Återvinna, sälja, ge bort, avboka, ställa in etc är de handlingar vi då tar till beroende på vad som passar bäst. Det gör att sådant som bara äter yta och energi försvinner ut ur våra liv.

16 gillningar

Att förenkla berikar. Kan inte säga det bättre än så. Kanske en läggningsfråga. Men jag mår bra av det.

8 gillningar

Nu är vi bara 2 vuxna, men i perioder när vi (eller det är väl främst jag ) tränar mycket så brukar jag göra storkok. Så jag lagar mat oftast 1 gång i veckan alt 2 gånger. Så när träningen är klar är det bara att värma mat i mikron.

Min sambo tycker att det är bra att jag prioriterar träning, men lagar inte mat.

5 gillningar

Frågan är för stor, eftersom allt ifrån minimalism och extremoptimering till inhyrande av städhjälp och köp av robotgräsklippare ryms. :slight_smile:

För egen del säger jag:
Var flexibel.
Kommunicera.
Planera.

Det låter skittrist, men en välplanerad runda via både posten, apoteket, bolaget och mataffären är fasen så mycket enklare än åtta olika samma vecka. Och även om man (som jag och sonen) gärna vill ha ett glas juice till frukosten så går fasen inte världen under om vi blir utan en dag. Men har man då sagt det innan så slipper man bli osams om skitgrejer. Utöver detta så är jag stor anhängare av sköt dig själv och skit i (vad) andra (tycker). Borde jag städa idag? Ja, kanske. Men just nu orkar jag inte och det passar bättre imorgon när jag ändå tänkt laga ärtsoppa under långkok på dagens billigare eltimmar.
Men, säger någon, ärtsoppa äter man ju bara på torsdagar! …och, när jag nu ändå har din uppmärksamhet, när ska du tvätta bilen? :wink:

Ja, jag kan utveckla det här. Min poäng är att det är ett lagarbete som alla i familjen måste vara med på, även barnen.

10 gillningar

Har säkerställt att arbetsplats, skola och bostad ligger inom 15 minuters promenadavstånd.

Bor hellre mindre och smidigt än stort med mycket transporttid. Och utan bil.

Håller med om att ha få prylar också. Det förenklar.

18 gillningar

Om bil är mer ”nice to have” än ”need to have” (beroende på var du bor etc) sparar man mycket trubbel och kostnad på att vara utan bil.

9 gillningar

Det här kan verka som en skitsak men - vi skaffade e-faktura direkt till internetbanken på allt som går att styra dit. Sedan öppnade vi ett gemensamt konto för betalningar som vi båda kommer åt från våra inloggningar. Varje månad läggs automatiskt de gemensamma fakturorna för betalning från det gemensama kontot, det enda vi behöver göra är att bestämma hur mycket var och en ska föra över till kontot. Klart!
Innan brukade vi ha pappersfakturor som vi delade upp emellan oss, men då blev det ojämna belopp som vi blev “skyldiga” varann ocb det var ett jäkla meckande. Nu är betalningarna ultrasmidiga. För mig som har ekonomisk ångest är det jätteskönt.
Vi har Handelsbanken.

6 gillningar

Skitbra frågeställning. Följer med spänning!

Några småsaker jag själv tänkt på:

 • Robotgräsklippare är toppen. Sparar mycket tid
 • Robotdammsugare är också bra. Kör när man går hemifrån. Minskar behovet av aktiv städning.
 • Se till att träning enkelt kan göras på hemmaplan (lite vikter i garaget eliminerar behov av gymkort, transport till & från gymmet etc.)
 • Ha en anteckning i mobilen där du har en lista på rätter som man brukar laga, så man slipper börja på noll hela tiden.
 • Som tidigare varit uppe, att bo på rätt ställe sparar oerhört mycket tid.
 • Jag försöker att främst umgås med människor som inte är överdrivet noggranna och petiga, folk som ska ha det på ‘sitt sätt’. Det har ätit mycket energi hos mig. Nu träffar jag mest folk som är nöjda med att det blir som det blir :wink:

För egen del skulle jag gärna ta emot bättre tips på hur man gör matinköpen smidiga (utöver matkasse). Tycker planering och handling suger mycket energi. Även när det gäller underhåll av huset skulle jag vilja ha tips. Tycker alltid att man börjar på ruta ett och ska googla runt…

7 gillningar

I min värld att förenkla är att göra precis tvärtom mot ovan. Klippa gräset själv. Skotta snö själv. Handla själv. Ta trapporna. Cykla och gå om möjligt. Förenklat. Analogt. Äkta.

28 gillningar

Håller min kalender fri, det är t.o.m på den nivån att jag inte behöver en kalender. Att ta dagen som den kommer och inte bestämma för mycket i förväg.

Man märkte i början när man blev anti-planerare att folk tog lite illa upp/blev irriterade när man inte ville boka in något 1-2 veckor senare. Även när man ville dra med sig folk spontant på saker var vissa väldigt osmidiga, men det har blivit bättre.

4 gillningar

Kloka frågor som jag önskat att jag hade ägnat mer tid åt tidigare! I mitt fall har det varit att skala ner både när det gäller egna krav på hur saker ska vara, vad jag äger, var jag bor och förväntningar på mig själv.

 • Precis som @Aether begränsar jag mina ägodelar till vad som “sparks joy”. Jag gillar verkligen Marie Kondos “Konmarie”-metod. Den funkar både på prylar och ekonomi.

 • Jag har dragit ner kraven på mig och då blir livet per automatik enklare. Nej, det behöver inte vara välstädat bara för att man får gäster. Det räcker att det är undanplockat och att det finns toapapper… , eller jag väljer att inte optimera i kronor och ören och alltid handla superbilligt, utan kan köpa på ett dyrare ställe för att jag vet att jag hittar allt på ett ställe. Jag har lagt pengar på maskiner som underlättar min vardag, tex airfryer, skaftdammsugare och Kärscher fönstertvätt. Jag är helt ok med att klippa håret var 12 vecka istf var 8:e - billigare och sparar tid. Lämnar bilen på service på närmaste verkstad istf märkesverkstan - sparar tid och pengar. Åker ofta taxi istället för kommunalt när jag ska till/från vänner som bor i obygden för att det tar evigheter att åka kommunalt och jag är inte helt bekväm med att åka kommunalt på kvällar/helger (det blir inte så ofta så det blir sällan några stora summor, men det underlättar).

 • Flytta från radhus till lägenhet var en game changer när det gäller att förenkla mitt liv.

 • Att betala för en i mitt tycke svindyr garageplats i huset istf gatuparkering. Att slippa skotta fram bilen eller cirkla gata upp och gata ner för att hitta en ledig plats är värt varenda krona.

 • Storhandlar på Martin & Servera - köper kyckling, färs, pommes, grönsaker och annat i storpack och fryser in så att det alltid finns mat hemma.

 • Mealpreppar - lagar ofta stora satser om täcker delar av veckans måltider samt fryser in färdiglagat protein (eller hela rätter), tex tacoköttfärs eller kycklingfiléer i portionsförpackningar. Då går det alltid snabbt att fixa lunch/middag.

Jag vill inte att rutinuppgifter ska ta tid och jag ska inte göra dåliga val pga tidsbrist/dålig planering. Av sakerna ovan så är det just attitydförändringen som gjort störst skillnad. Jag prioriterar det som är viktigt och det andra kan jag släppa.

19 gillningar

Enkelt liv (inte nödvändigtvis det bästa livet):

Ingen partner som försöker styra ditt liv
Ett arbete som inte är krävande.
Lägenhet istf hus
Enkel men nyare bil för driftsäkerhet och minimalt putsande.
Bo nära arbete, matvaruaffär och din huvudsakliga fritidsaktivitet.
Om du har barn, bo nära deras dagis/skola.
Låt barnen hålla på med enkla och närliggande aktiviteter som fotboll.
Äg lite prylar.
Äg inga fordon annat än bil (igen båt, mc etc)
Inget fritidshus.
Laga flera matlådor åt gången.
Storhandla

7 gillningar

Stort tack för era svar så här långt. En del passar inte direkt in på mitt liv (har ingen gräsmatta), men jag har ändå börjat kunna ringa in lite av problemet i mitt liv. Framför allt så tror jag det mesta stavas marginaler. De finns nämligen inte. Inte vad gäller tid, inte vad gäller energi och inte vad gäller pengar heller (om vi inte vill minska på månadssparandet). Allting är ganska tight. Det är det första.

Det andra är att väldigt många saker är komplicerade till sin natur. En familj är komplicerad i sig, samma sak med en arbetsplats och ett bilägande. Men många av er har listat exempel på hur ni har kunnat göra dessa entiteter något mindre komplicerade, och det är nog i den riktningen jag borde börja jobba.

Det tredje är prylar. Tror att detta också är en framkomlig väg, även om det sällan är just mig själv jag köper grejer till. Förmodligen så ställer också dålig organisation till det (eftersom en familj i princip kräver organisation för att fungera).

“Nära till allt” konceptet som vissa av er har lanserat är också mycket intressant.

Tack för era tankar

10 gillningar

Funderar mycket på den här frågan. Även om jag befinner mig i den andra änden av skalan (inga barn, inget heltidsarbete) så har jag mitt tidigare liv och inte minst omgivningen att jämföra med.

Rent filosofiskt är min främsta reflektion att det verkligen är mode i dagens samhälle att göra så väldigt mycket. Det är också nästan en klassfråga, att vi ska visa vår förmåga och kryssa alla rutorna kring hälsa, socialt liv och prylar. Tusen aktiviteter med barnen, evenemang, sociala aktiviteter, boka årets alla resor. Att göra mindre tror jag är något som många skulle må bra av, det är lite av en bortglömd konstform. Det handlar inte om att ta bort det som är värdefullt i livet, utan att vara lite mer mindful över vad man gör och varför.

26 gillningar

Finns det något mer att säga om detta? Kommer det hemkört? Trodde bara man kunde handla där som storkök?

Du kan handla som privatkund, men jag har företagskort (men betalar privat). Det går att få hemkört för ca 50 spänn). Restaurangbutiker (martinserverarestaurangbutiker.se)

2 gillningar

Varje veckodag har en bestämd maträtt. Behöver i princip aldrig fundera på vad jag ska äta och det är väldigt lätt att handla. Det blir dessutom extremt lite matsvinn.

Alla kläder i färger som kan tvättas ihop förutom nån enstaka tvätt om året för specialkläder.

Har tillräckligt med vardagskläder för att bara behöva stortvätta var 3e vecka.

Jag har en frisyr med lågt underhållskrav som jag hanterar själv (inte ens nån fuskfrisyr som snaggat). Behöver aldrig boka tid hos, ta mig till, förklara för, eller betala för en frisör.

Autogiro eller automatisk dragning på allt.

Ersatt rabatter med gräsmatta, och prydliga blommor med tåliga buskar.

Köper 20 par strumpor åt gången så alla matchar. Ersätter alla samtidig när det börjar gå hål på dem. Alla strumpor borde då vara ungefär lika slitna och inte har mycket liv kvar.

Har vigt måndagkvällar till ärenden. Roterar mellan tvätt, storhandling, återvinning och dylikt. Resten av veckan kan jag göra nåt roligare.

Relativt fasta tider både vardag och helg. Går och lägger mig och äter efter klockan snarare än spontan feeling. Tänk Skalman.

Storhandlar med bil och köper ofta en halvårs eller årsförbrukning av toapapper, tvål, diskmedel osv. Behöver bara bära färskvaror från lokala butiken ett par gånger i veckan.

Givetvis händer det att undantag görs från ovanstående. Men inte från följande:

Inga barn! :grinning:

13 gillningar

Jag har mängder att säga kring detta men jag tror att jag börjar landa i att det viktigaste är att ge sig själv tid att andas och reflektera.

Upplever att många bokar in både jobbdag och fritid med massor av måsten som dom inte reflekterat över varför dom gör från första början. På jobbet kan det vara onödiga möten, aktiviteter som inte borde göras, lösa andras problem eller olika super av brandsläckning.

Jag ser till att ha tid att tänka och andas inbokat varje dag och en tydlig prioritetslista kring vad som är viktigast just nu - både på jobbet och på fritiden. Saker som inte är med där kan ofta skjutas på framtiden (till den dagen det är viktigt) eller inte göras alls. Konstigt nog verkar man åstadkomma mer när man tar det lugnt och har tillgång till hela sin kapacitet.

Jag tror att detta sätt att resonera gör mig bättre på mitt jobb (har strategiskt/kreativt yrke), en bättre partner, förälder och medmänniska och en betydligt lyckligare och mer harmonisk person :relaxed::pray:

13 gillningar