Alla har nog noterat den enorma skillnaden på bostadspriserna mellan våra storstäder och småstäder.
En villa i Stockholm kan kosta 10 gånger mer än motsvarande villa i en av våra småstäder och kanske 4-5 gånger mer än i en mellanstor stad. Det återspeglar naturligtvis inflyttning och hur attraktiv en ort är men kommer denna utveckling verkligen att kunna fortsätta?
Ju större stad desto högre priser på bostäder verkar vara det som gäller men i vissa mellanstora städer är priserna på bostäder högre än i andra, förmodligen tack vare bl.a. högskola, sjukhus, kultur och attraktiva företag.
Även på några mindre orter ökar priserna på bostäder tack vare ett attraktivt läge vid havet och turism, speciellt på västkusten och längst ned på sydostkusten, men på vinterhalvåret går de alla i ide. Lokalbefolkningen drabbas av allt högre bostadspriser och svårigheter att finna hyresobjekt för helåret eftersom mycket hyrs ut under sommarmånaderna. Kommer denna utveckling kunna fortsätta?
Att många orter i vårt inland avbefolkas successivt och dör ut är ett faktum, det räcker med att ”Bruket” läggs ner. Även en mängd småstäder och orter går en sakta död till mötes trots att de inte ligger i inlandet utan i kustbandet. Exempelvis Kramfors, Hudiksvall, Söderhamn, Västervik, Oskarshamn, Mönsterås, Karlskrona, Karlshamn och Sölvesborg. De kanske rycker till lite under sommarmånaderna men det räcker inte. Vad är lösningen för dem?