Investera en halv miljon

Hej, jag har en halv miljon som jag inte behöver nu, kanske om fem- tio år, och därför vill slussa ut i fonder och räntefonder. Jag är väldigt ointresserad av ekonomi, men vill så klart inte bara låta allt stå och ticka på i en räntefond. Samtidigt har börsen gått jättebra och alla pratar om en förestående lågkonjunktur/recession så jag det känns inte helt bra att gå all in med alla pengar på ett bräde i högriskfonder. Jag har SEB men har öppnat konto i Avanza (men begriper f ö inte vad som blir billigare där, fast jag googlat och sökt här). Vad sägs om global aktiefond, en räntefond, Avanza zero och kanske ngt lite mer risky som en teknofond. Sedan funderar jag på en liten andel robotsparande, såsom Lysa. Ursäkta om samma fråga ställts tidigare, har i så fall inte sökt tillräckligt bra.

Hej Caroline!

Att veta om när nästa lågkonjunktur/recession kommer är helt omöjligt, isåfall hade alla som vetat detta varit sjukt rika.

Det låter som med den tidshorisonten att du är ute efter en portfölj som “Nybörjarportföljen”, en portfölj med 60% aktiefonder och 40% räntor. Däremot så skulle du kunna justera andelen aktiefonder/räntefonder varje år beroende på hur långt det är kvar tills du behöver pengarna, en bra måttstock brukar vara att ha 10% aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna, är det då 5 år så börjar du med 50% aktiefonder och justerar detta varje år.

Avanza har bättre fondutbud än SEB och blir därför billigare eftersom det finns billigare fonder.
Du kan då t.ex ha:

  • Avanza Global
  • SEB Sverige Indexfond (istället för Avanza Zero)
  • Core Ny Teknik (Teknikfond)
  • AMF Räntefond Lång
Varför vill du använda Lysa istället för att göra en egen portfölj? Enda anledningen till att använda Lysa är om du själv inte vill göra en portfölj, så att göra båda tycker jag är väldigt onödigt då Lysa endast kostar en extra slant i förvaltningsavgift.

Hoppas detta hjälpte dig något!

Hej, tack för bra svar! Varför föredrar du SEB:s Indexfond istället för Avanzas? (mest nyfiken). Tycker du jag ska slussa in pengarna med ca 10 000 kronor per månad eller lägga in allt på en gång? Lysa var mest för att jag tyckte det var kul och läste mkt om det. Visste inte att det var avgift.

Kan också passa på att fråga om befintligt innehav, på Sparbanken/SEB månadssparar jag för bl a barnen och pensionen i (just nu-summa i parantes) Swedbank Robur Bax mix (90’), Swedbank Robur Transfer 80 (100’), Swedbank Robur Access Sverige (33’x3) och Swedbank Robur Bas Aktier (10’). Vad är dina råd kring dessa? Fortsätta som idag eller sälja av flytta och börja månadsspara till ngt annat?

Hej igen, nu när jag börjat läsa på lite mer, och också blivit lite mer intresserad, funderar jag på om jag också ska välja en investmentfond. Det blir väl som ett slags fond men där man också får utdelningen? Vad tror ni om det, och i så fall, har ni ngn rekommendation (måste tacka för en jättebra sajt. Många matnyttiga artiklar och frågor/svar. Men om invstmentfond hittade jag inte mkt när jag sökte).

Hej, tack för bra svar! Varför rekommenderar du SEB:s indexfond framför Avanzas? Lysa var mest för att det var lite kul och jag har läst positivt om det. Visste inte att det var avgift.

Kan passa på och fråga om mitt befintliga innehav på SEB/Sparbanken som jag månadssparar i. Har nu ca sammanlagt 250’ och pytsar in ca 5000 kr varje månad i olika Roburfonder, som heter Swedbank Robur Access Sverige (tre stycken till barnen) Swedbank Robur bas mix, Robur transfer 80 (till pensionen), Swedbank robur Bas Aktier. Tycker du jag ska fortsätta med dessa eller sälja av och flytta till något annat?

Avanza Zero är endast exponering mot dom 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen och SEB Sverige Indexfond är exponering mot hela Stockholmsbörsen, så större diversifiering och inte endast bara större bolag.

Tycker att du ska flytta det till Avanza och spara där istället i liknande fonder som jag skrev ovan, beroende på tidshorisonten så får du justera mängden räntor i olika portföljer.
Men vilka fonder du bör ha är samma som i dina andra portföljer.

Läs gärna artikeln “Fyra-Hinkar-Strategin”, den förklarar väldigt bra om tidshorisonter mm…

Hoppas detta svarade på din fråga!

Ps: kanske inte så relevant, men måhända lite klargörande; snurriga jag blandar ihop Swedbank O SEB. Det är det förra jag har (men inte endast numera). Är nöjd med bemötandet men trött på att de säljer in sina dyra, egna fonder. Tack än en gång. Undrar dock fortfarande en smula om det här med investmentfonder.

Tack, igen! Rekommenderar du även att man har en viss andel i ett sparkonto med ränta? Det kanske passar för ”bufferthinken”? Såg att Avanza t ex har en med 0,75 procent ränta o fria uttag. (På SEB finns inte det mig veterligen. Det jag inte riktigt begriper är om kontot med ränta är det vanligts konto som man får när man öppnar ett konto på avanza eller annat, men får kolla med dem direkt).

Hej!

Absolut, att ha sin bufferthink på ett lättillgängligt konto med ränta och insättningsgaranti är att föredra!

Du kan välja att öppna ett sådant konto när du väl blir kund där, du kan även göra det efter du blivit kund.
Väldigt enkelt och går fort.

Om du tänker vänta 5 år bara lägg det på Bitcoin, Litecoin, Ethereum eller annan kryptovaluta.

Hm, det där vågar jag inte. Saknar kunskapen.