Leka eller spekulera?

Ska inte lekhinken heta spekulationshinken istället? Jag tänker att leka det är kul både om man vinner eller förlorar (som typ om man spelar något spel) medan vad man håller på med i lekhinken bara är kul om det går upp (vinner).
Det är väl lite stigma med att kalla något spekulation dock.

3 gillningar

Jag tror du har en poäng! Syftet är nog alltid spekulation men det är inte alltid man känner att det är en lek (eller att man vill leka runt lite), och jag tror också att fler personer spontant förstår att den hinken är valfri med namnet spekulationshink.

3 gillningar

Jag håller helt med. Spekulationshink är ett bättre namn.

4 gillningar

Be Jan skicka in blanketten till skatteverket för ett namnbyte av lekhinken. Vad säger du Jan? Här har vi diskutterat om mycket men namnbyte är det på tur just nu :joy::joy::grin:? Smidigare att byta namn på lekhinken till Casino hinken eller vad det ska heta nu än att pilla i modell portföljerna. :joy::tada::+1::hugs::rofl:.

Jag håller inte med. Om jag var nybörjare och precis lärt mig om investeringar skulle jag riskera att tro att spekulationshinken var nästa steg, någon sorts investering 2.0 som jag borde gå vidare till.

När den heter lekhinken förstår jag att den bara är till för dem som tycker att det är kul. Jag tycker även att namnet visar på att det kan gå fel. För även om man ska sikta på högre avkastning i den hinken så kan det ju lika gärna gå åt skogen, det är ju därför den ska vara mindre.

8 gillningar

Personligen anser jag att lekhinken bör tas bort.

4 gillningar

Jag förstår hur du tänker. Jag tycker iofs att “spekulation” bättre beskriver att en investering kan gå åt pipan.

Den är lite udda i systemet, det håller jag med om. De övriga tre hinkarna har väl rätt bra förankring i forskningen, men lekhinken är lite annorlunda.

Började småskratta för mig själv i sängen när jag läste ditt inlägg. :laughing:
Jag ligger i sängen och har paus i nyårsfirandet för att natta minstingen och tyckte ditt inlägg påminnde om Cato den äldres uttalande “för övrigt anser jag att Kartago bör förstöras”
Tack för det och gott nytt år!

För övrigt anser jag att Lekhinken är ett bra namn. Då finns ingen risk att nybörjare tror att den är viktig.

7 gillningar

Kan ju vara att jag är sämre på att förstå innebörden av ordet spekulation. :joy: Eller i alla fall tror att jag hade det innan jag hittade RT.

Tanken slog mig också!

Själv fick jag ställa in nyårsplanerna pga vaknade med misstänkt covid. Riktigt tråkigt!

Gott nytt år!

Tråkigt att höra. Hoppas du blir bättre snabbt.

Man skulle också kunna kalla den högriskhinken.

Men jag tycker att lekhinken är ett pedagogiskt namn, en viktig poäng är att bara ha den om man känner behovet av att leka och fippla med olika mer järva investeringar. Och att man ska låta övriga hinkar vara mer av tråkmånsar som man lämnar ifred.

3 gillningar

Jag ser det som att i en lekhink kan man ha lite udda saker som inte passar in i de vanliga spannarna, utan att det därför nödvändigtvis måste vara något med hög risk. För att något ska räknas som spekulation måste det per definition vara riskabelt. Själv har jag en liten lekhink men skulle inte vara så intresserad av en spekulationshink.

Jag håller med dig i princip, men vad du beskriver tyckte inte jag är att “leka”.

4-hinkar-principen definierar hinkarna i risk-termer med lekhinken som “mycket stor risk” (Fyra-hinkar-principen 2021) så det var därför jag reagerade på “leka”. Men, vad du säger låter intressant. Vad är det för udda investeringar du har i lekhinken, som inte är hög risk?

Meningen med hinkarna är ju just att fördela efter risknivå så att man har en genomtänkt spridning på sina risker och säkrar upp sin ekonomi med både gas och broms. Eftersom lekhinken är en sorts bonushink (Jans tillägg till bucket strategy som hinksystemet bygger på) som inte behövs för att få en stabil ekonomi kan man förstås lägga vad som helst där. Men om en tillgång har väldigt låg risk borde den egentligen hamna i någon annan hink.

(I de traditionella beskrivningarna av bucket strategy ingår det vi kallar lekhinken i hink 3. Men det är klokt att inte uppmuntra tillför mycket risktagande. Vi har dessutom bättre sociala skyddsnät i Sverige och behöver inte på samma sätt gasa på och ta risker med ekonomin för att kunna leva ett gott liv.)

Gamblinghinken?
Jag tänker att ordet lek avdramatiserar det man gör där. Enligt forskningen är ju den typen av investeringar sällan lönsamma i längden. Så om man fipplar med sina pengar mot bättre vetande bör man kanske kalla det där efter. Typ lek. Eller Snillen spekulerar-hinken.:grin:

Jag vet inte om man ska avdramatisera det man gör i hinken med “mycket stor risk”. Jag undrar om inte rätt många slänger in några slantar där och sedan när det går bra ett tag så ökar man innehavet efterhand utan någon direkt begränsning. (Men det kan jag så klart ha fel om.)

Därav riktlinjen “inte större än 10 % av den passiva hinken i en get-rich-fas”.