Denna trådstart kommer som ett sidospår av framförallt:
Jakten på den "ultimata" allvädersportföljen men också
Belåning av Allvädersportfölj hos Avanza och Nordnet
Jag har i princip en portfölj som baseras på ett liknande upplägg som den allvädersportfölj som beskrivs ovan. Men jag har då en marknadstro,som jag låter påverka min portfölj.
Min tro är primärt att vi går mot en period av låg tillväxt. Men när det gäller inflation och hur man anpassar investringar har jag några frågetecken, som synes nedan:
I nuläget består portföljen av ca
21,75% aktier, Fördelas på faktorer: (momentum / tillväxt / småbolag / emerging markets / REIT / Value) REIT lower the portfolio’s volatility and risk / [not a reliable] inflation hedge]
Klimat: (hög tillväxt + låg inflation) / (hög tillväxt + hög inflation)
15,5% realräntor (25% realräntor och commodity)
Klimat: (hög inflation + låg tillväxt) ffa stigande inflation / TIPS, or Treasury Inflation Protected Securities (5% realränteobligationer flyttade till volatilitet)
8,5% commodity,
Klimat: (hög inflation + hög tillväxt) stigande inflation OCH lower the portfolio’s volatility and risk
2,5% gruvbolag,
(låg inflation + låg tillväxt / Metalegenskapen) OCH (hög inflation + låg tillväxt / tillväxtbolag) ÖKAR risk och volatilitet
18,25% volatilitet,
Klimat: (låg tillväxt + tail risk) visst skydd mot recession/depression, - jag har runt 5-10% extra guld /silver istället om jag jämför mot vad jag tolkar @Zino skulle förorda .
23,5% fysiskt guld och silver,
Klimat: (låg tillväxt) / Volatilitet lower the portfolio’s volatility and risk
10% statsräntor. (20% Statsobligationer + 5% Företagsobligationer)
Klimat: (låg inflation + låg tillväxt) (ca 10% statsobligationer flyttade till guld, 5% Företagsobligationer till volatilitet)
Men, och där i är dagens fråga, jag petar och ombalanserar och fixar med den ständigt. Framförallt efter nya insikter. Senast har jag ökat Realräntedelen och Volatilitet. Främst på Aktiers bekostnad, men jag har också sänkt andel ETC guld och silver. Portföljen är på så vis delvis min “lekhink” också. Ständigt på väg mot “perfektion”. Men det som hela tiden också sker är att jag “tror” jag vet bättre än marknaden och vill vikta i riktning mot min övertygelse åt ett eller annat håll. Men jag håller emot, med vetskap om att jag inte har en chans mot alla proffs därute.
Min övertyglese:
Låg tillväxt. Lägre än marknaden prisat in.
Jag är “säker” på att vi går mot en period med låg tillväxt. De stora ekonomierna kommer högst sannolikt gå in i recession.
Riktning: Tillväxten avtar i kommande period. Mer än marknaden redan prisat in.
Hög inflation. Men riktningen vänder nu. Oklart vad marknaden egentligen tror.
Min tes är att vi nått toppen på inflationskurvan, för det vi ser nu är en inflationschock. och den kommer bromsas in genom feds åtgärder m.f / m.m. Dessa drar dessutom ner ekonomin. Vilket bidrar ytterligare till recession. Men jag tror ändå vi landar på en fortsatt hög inflation.
Men detta är inte jag ensam om att “tro” nu. Hur investerar man då?
Riktning: Fortsatt Hög inflation, men svagt vändande neråt igen. Mer ostabilt inflationsläge.
Men, och detta är en intressant fråga som jag inte har svaret på, hur ska man tänka där?
Hur långt efter ligger den tillgängliga datan? och Hur korrekt är inflationssiffrorna? Var finns bristerna i data som intre är uppenbara och jag kan läsa på riksbanken.se? Och alla de proffesionella investerarna lär ju ha bättre data tillgängligt än jag som ställer frågan här Så man är ju sen på bollen. I bästa fall “tror” jag rätt baserat på bristfällig data.
För jag är starkt övertygad om att så är fallet - Inflationen är / har varit extremt hög i vissa sektorer, el och bränsle etc. Men den har inte fortplantat sig ut och runt ekonomin ännu. Och vi har väl knappast sett slutet på det ännu. Mat och annat kommer i nästa skede som effekt av den inflation som redan rapporterats. Men när kan man tro toppen “syns”?
Vad jag alltså inte är säker på är om den rapporterade inflationen i absoluta tal nu har nått sin topp.
Min tro; Jag tror inte inflationen reellt kommer öka ytterligare nu, utan den kommer vända neråt. (inte vad som rapporteras, utan den faktiska just nu). Men inflationen kommer säkert vara fortsatt hög under en längre period. Definierat som högre än senaste +15 åren. Och det är inte alls omöjligt vi har räntor på runt +7% i 5 år framöver. Det, och högre än så, har vi haft tidigare i historien.
Men det kommer ta ett tag innan det rapporterats klart om den stigande inflationen och det kan komma månader där det rapporteras 10%, och hur sjukt hög den är / har varit fram till nu. Och innan den så att säga rapporteras som stabiliserat läge igen. Men jag “tror” då att den redan nu nått sin extrema top, på låt säga runt 9% utslaget hela svenska ekonomin. Vad siffrorna slutar på ser jag inte som det väsentliga. Jag tror riktning är viktigare än vilken nivå den landat på. I alla fall ur investeringssynpunkt?
Problemet med det scenariot jag tänker mig är alltså att riktningen på inflation i så fall nu och framåt reellt är svagt neråt nu, där ute i ekonomin. dvs att Feds och övrigas inverkan kommer kyla ner ekonomin och inflationen.
Frågeställningen blir: Hur påverkar förväntad riktning på inflationen våra investeringar?
Inflationens orsaker (Tänker och spekulerar vilt och högt här)
Som bakgrund till detta ligger så klart vad man ser är inflationens orsaker. Att Fed med flera i flera år gödslat på med sedelpressarna har så klart haft inverkan. Men det finns andra grundläggande stora problem i de västerländska ekonomierna. Dessa var där innan Covid.
Problem som billiga krediter inte löst bidragit till att dölja. Man har kallat det zombieföretag osv. Men en annan sida är bristande investeringar och R&D. Löneutvecklingen har hållits tillbaka vilken minskat automatisering och utveckling av företag. Det har skapat en situation där företagen inte är (tillräckligt) lönsamma. Vilket gör att investerare inte får den avkastning de förväntar och kräver. Dvs kapital lämnar börsen.
Och när nu logistikkedjorna bröt samman under Covid och Lean inte längre fungerar för varucirkulationen runt jorden blir brister i utbud omvandlat till ett överskott av varor. Varor som nyss var dyrare, blir nu billigare för att ens kunna säljas. Men om pengar tappar värde i inflation, samtidigt som varorna måste bli billigare för att konsumeras blir det snabbt en svår situation. Konsumenterna har inte råd, och producenterna försöker sälja till lägre priser. Går vi in i en recession blir det dessutom arbetslöshet och färre kan konsumera vilket ger billigare varor. Vilket ger lägre vinster. Recession.
Innan balansen återuppstår i marknaden, lär det bli förödande recession.
Var lämnar dessa scenarier oss som investerare?