Om risk, riskklasser och tillgångsallokering enligt 10%+ regel | Total return approach

De flesta människor har fel risk i sitt sparande. De flesta har antingen för mycket eller för lite risk. Med hjälp av denna enkla modell kan du snabbt få en känsla för hur du ligger. Den hjälper dig att räkna ut din riskbudget.

Prova själv kalkylbladet nedan:

Nedan följer JayRs ursprungliga inlägg.


Det har pågått bra diskussion på sistone om hinkar eller icke-hinkar, hur ska man allokera, vilka faktorer gäller osv. Jag kommer nu att framställa en metod för att hantera dessa teman på ett pragmatiskt sätt. Dessa tips är baserade på mina diskussioner med proffs på fondindustri, förmögenhetsvaltning, investmentbolag och pensionsbolag genom åren.

Kort och generellt om risk

Risk är inte endimensionell. Hur vi ser riskerna beror på våra personliga synpunkter samt vårt läge i livet. Det finns inget enkelt sätt att definiera risk, tex du är si och så gammal, har ett sådant yrke, sån utbildning osv.

Hela riskbilden består av ens

 • Risktolerans, dvs personliga egenskaper, erfarenheter och metoder för att palla risk
 • Riskkapacitet, dvs hur mycket kan en ta risk i sin nuvarande livssituation
 • Riskbudget, ett resultat som är baserat på två ovannämnda faktorer.

Hur kan man definiera ens risktolerans?

Risktolerans är jättesvårt och kan ofta inte uppskattas i förhand. Ofta är det en kombination av personens naturliga förmåga att ta risk och erfarenhet. Vi vill ofta inte ta någon risk men vi kan till viss nivå lära oss att palla mera risk.

Ofta beskrivas detta genom ens förmåga att tolerera volatilitet dvs marknadens rörelser, såsom jag gör här med värden 1-5.

 • Mitt eget exempel: jag har upplevt finanskrisen, IT-kraschen och koronakraschen och höll mitt huvud kallt. Jag tror att jag kan säga att min risktolerans är 5.

Jag återkommer till hur man kan använda dessa värden i den totala riskbedömningen senare.

Vad är riskkapacitet då?

Riskkapacitet är risktagandets förhållande till personens totala läge eller livssituation dvs hur mycket risk kan man acceptera just idag. Jag menar, man kan ha förmågan till jättestort risktagande med tanke på sina personliga egenskaper, men är man arbetslös och har lågt humankapital (utbildning, döende bransch etc) så spelar det ingen roll om man är villig att ta hög risk. Man har inte råd att ta hög risk.

På samma vis är det inte rimligt att ta hög risk om man har redan uppnått en viss nivå i ens investeringsförmögenhet, eller som Jan ofta säger “har du vunnit spelet, sluta spela!”

Riskkapaciteten skulle jag fördela till minst dessa komponenter:

Man räknar upp siffrorna i modellen och får ett riskkapacitetsresultat (0-5) för sig.

 • Mitt eget exempel: jag har ett fast jobb med bra arbetslöshetsförsäkring och har en bra utbildning så min humankapital & jobb del blir 3. Är 46 men har ganska stor portfölj så tar en poäng bort här. Så mitt resultat blir 4 sammanlagt.

Riskbudget och tillgångsallokering för get-rich fasen

Riskbudgeten borde spegla ens risktolerans och riskkapacitet på ett bra sätt. I all enkelhet försöker riskbudgeten att svara på bägge risktoleransens och riskkapacitetens krav.

I princip:

 • Riskbudget = risktolerans x riskkapacitet

Har man en låg risktolerans och en låg riskkapacitet så bör riskbudgeten vara väldigt låg, dvs worse case scenariot på marknaden borde ha en låg effekt i ens investeringar. Man kan alltid använda enkla “krasch på 50%” tanken, dvs vill man inte förlora mera än 30% så bör inte mera än 60% vara i aktier.

I min modell används tidigare resultaten för risktolerans (rt) och riskkapacitet (rk) för att räkna allokeringen av sk risktillgångarna:

 • 50% x rt/5 + 50% x rk/5 -10% = högriskallokering %
 • I mitt eget exempel:
  • 50% x 5/5 + 50% x 4/5 -10% = 80%
  • Min portfölj ska vara 80% risktillgångar / (100-80=) 20% tillgångar med låg risk

Blir jag arbetslös, så tappar jag ett par poäng i riskkapacitet, och min nya allokering för risktillgångar blir:

 • 50% x 5/5 + 50% x 2/5 -10% = 60%
  • Min portfölj ska vara 60% risktillgångar / 40% tillgångar med låg risk

Alltså, jag skulle ta min totala risk ned från en “högriskportfölj” till en “mellanriskportfölj”. Exakt som det borde vara!

Förresten, varför står det -10% i formeln…? För att vi vill ha en sammanlagd bild och en portfölj, och således ska vi presentera än…

10%+ regel & dynamisk tillgångskategorisering

Jag börjar med en tanke att man ska alltid ha minst 10% av sitt sparande i helt säkra tillgångar. Alltså Buffetts 90% aktier 10% korta räntor gäller alltid som det mest riskfyllda alternativet. Precis därför är maxresultatet på formeln ovanför 90%. Men till skillnad från många andra modeller ska dessa 10% inkludera bufferten.

NB! Om 10% av portföljen inte räcker för personens hela buffert, ska den absolut vara större än 10%. Tex om bufferten borde vara min. 50.000SEK men hela portföljen är 400.000SEK så bör trygga delen av portföljen vara 50.000SEK tills hela portföljen är större än 500.000SEK.

Vad gör jag med resterande 10% i mitt eget exempel då…? Vi ska titta på olika riskklasser, som också skiljer sig från andra modeller. Jag tycker tex att “räntor” är ingen giltig tillgångsklass per se, för att olika typer av räntor bär olika risker. Därför tycker jag inte om fondrobottar eller om majoriteten av blandfonderna. Deras räntedelar tar generellt för mycket risk.

Man ska också minnas att riskerna kan förändras genom tiderna dvs kategoriseringen av tillgångarna bör vara någorlunda dynamisk.

 • Ett exempel: i min åsikt var långa europeiska statsräntorna ej-investeringsbara i årsskiftet 2021-22. De var helt spekulativa och för att avkasta något kortsiktigt borde räntorna ha sjunkit mycket under noll. De hade en dålig symmetri - de kunde inte avkasta mycket men kunde sjunka i värde tiotals procent. Min slutsats var att de var icke-investeringsbara. Vi hade några ganska heta diskussioner om detta på forumet också…

Min kategorisering för tillgångarna idag är fördelad i fem riskklasser. Detta är nåt som många pensions- och hedgefonder också använder i nån form.

Som ni ser, för mig är hög risk mycket annat än bara aktieindexfonder, tex high yield räntor är en risktillgång. Och risktillgångarna kan också fördelas till hög och mycket hög risk baserade på hurdan risk dom bär.

Alltså, i mitt exempel borde jag ha 10% i säkra tillgångar i klass 1 och 80% i tillgångar med hög risk. Det är alltid okej att investera allt i klass 3 i breda aktieindexfonder!

Resterande 10% ska då till klass 1 eller 2. Har man mycket (>70%) tillgångar med hög risk är det alltid okej att ha alla räntor i ett sparkonto. Men jag tycker att räntorna med låg risk är också okej idag, så…

 • I mitt exempel allokerar jag:
  • 10% i sparkonto med ins.garanti
  • 10% i diverse räntor i riskklass 2
  • 80% i högrisktillgångar (av vilket max 10% i klass 4)
  • Klass 5 är inget jag bryr mig om

Blev jag arbetslös och tog ned risken till 60/40 som beskrivit tidigare, skulle fördelningen vara:

 • 10% i sparkonto med ins.garanti
 • 30% i diverse räntor i riskklass 2
 • 60% i högrisktillgångar (av vilket max 10% i klass 4)

(Som BTW är klassiska 60/40 versionen “10/30/60”)

Got the point, makes sense? Hur ser din allokering ut med denna modell?

Som sagt denna modell troligen funkar väldigt bra i get rich fasen men tror ni att den också skulle funka i stay-rich fasen? Eller borde den ha något basvärde när det gäller tex riskkapaciteten då?

Detta blev ett jääättelångt inlägg men jag hoppas att det är nyttigt för nån av er. :wink:

Discussion, please!!! :beer: :popcorn:

29 gillningar

Tack. Älskar det. Återkommer. :slight_smile:

4 gillningar

Bra och väldigt intressant modell :heart::grinning::+1:

Ja, tror absolut den funkar i stat rich. Testade den på mig själv som är rätt nära att ”gå”. 55+ med kapitalet nästan på max

 • Risktolerans 4 skulle jag klara numera
 • Riskkapacitet 2 tolkat det som jobb med bra försäkring men inget mer pga ovan / inför FIRE. Lite klurigt att förstå denna tabellen men kanske kan förtydligas för tex oss ”äldre”.

=> 50/50 aktier / räntor vilket stämmer väldigt bra mht stay rich default och det jag kommit fram med monte carlo simuleringar

Riskklasser

 • Räntor. Riskklass 1 & 2. Liiite i riskklass 3. Gillar speciellt detta tänket kring de olika typerna av räntor som en glidande skala och inte helt separat från aktier utan överlappande. Nyttigt!

 • Aktier. Riskklass 3 allra mest, lite 4 (branchfonder) och lite i 5 (guld och det är väl det enda jag inte riktigt håller med om, att det är oinvesterbart :wink: men allt kan ju inte vara perfekt)

Har inte %en exakt i huvudet men kan ta fram det.

Kanske jag lider av confirmation bias men modellen ”stämmer” med hur jag landat i mitt / vårt tänk. Minus guldet då men som sagt ingen är ju perfekt :grinning:

7 gillningar

Den här ska jag fasiken skriva ut och hänga upp! :pray:

4 gillningar

Jepp, fattar att min åsikt om vissa tillgångar kan kännas kontroversiellt för några av oss. :wink:

Men tycker också att poängen till viss del är att man kan göra några egna tolkningar om vissa tillgångar, tex guld, tillväxtmarknader osv.

3 gillningar

Bra jobbat @JayR!

Jag håller med @JFB att man eventuellt bör förtydliga för äldre när man börjar närma sig pension. Kanske en extra minuspoäng om man är pensionär?

Jag gillar den här principen eftersom man har en röd tråd genom hela sitt sparande. Man får en riktning att följa, baserat på ens risktolerans och kapacitet. Snyggt med de extra 10% :ok_hand:

För min del som är 37 år, så landar jag också på 80/20. För tillfället så har jag en ganska stor buffert, så håller fortfarande på att bygga upp aktiedelen så den uppnår 80%.

Hur ofta bör man ombalansera till den bestämda fördelningen? 1 ggr per år?

4 gillningar

När fördelningen har glidit 5%? Eller en gång per år om det känns lätt och tryggt? Vet ej, up to you guys!

4 gillningar

Hur tänker du kring pensionstillgångar och eventuell bostad i detta resonemang om allokering?

Vet att ert system i Sverige är lite annorlunda, men skulle säga att alla obundna tillgångar eller framtida inkomster måste tas i hänsyn när man kalkylerar sitt fire/pensionsmål.

Bostad i mitt tänkande är alltid en levnadskostnad och inte ingår i (investerings)sparandet. Boende kostar en viss summa månatligen, låt den vara amortering eller hyra.

1 gillning

Ja jag tänker såhär.

Eftersom man inkluderar bufferten och kortsiktigt konsumerande, så kan den svänga rätt mycket under året (resor, barnen, nöjen osv). Så jag personligen kommer nog göra det en gång om året och låta den glida under året.

Eventuellt även vid större förändring på börsen, en börskrasch på >30% är ett bra köptillfälle :+1:

Vill även lyfta fram en extra fördel med denna metod.

Säg att vi har följande 80/20 upplägg:
Buffert: 100 tkr
ISK: 100 tkr i räntor och 800 tkr i aktier.

Ponera att börsen kraschar 50%.

 • Med en klassisk ombalansering så ombalanseras endast ISK kontot, där man köper lite extra aktier så fördelningen är samma som innan. Så du köper aktier för 45 tkr från räntedelen.

 • Med denna metod så kan du nu köpa aktier för 80 tkr. Nästan dubbelt så effektiv ombalansering :+1: Med precis samma risknivå!

Det grabbar och tjejer är magi :ok_hand:

5 gillningar

Mina damer och deras döttrar, Tomas MH är helt o hållet in fire idag! :fire::beer::wink::+1:

3 gillningar

Tack för förtydligande. Det låter vettigt.:+1:

Såg inget specifikt skrivet om pension i ditt inledande inlägg så jag var tvungen att fråga.

Fastigheter står som riskkategori 3. Men nu förstår jag att du menar fastigheter som inte används som egen bostad.

3 gillningar

Haha jajamensan. Damer upp så dansar vi :dancer::man_dancing:

2 gillningar

Helt rätt! :+1:

1 gillning

Det känns @JayR som du vill konkurrera ut @janbolmeson 4 hinkar principen med den här inlägget :joy::thinking::wink: ? Är det inte dags @janbolmeson till en hink till då det känns som min finne :finland: kompis bestämt blåser backom nacken på dig ? :joy::person_tipping_hand: . Jag läste @JayR din inlägg mellan raderna som vanligt då min tålamod tog slut efter 5 meningar men antar att den var bra då många kändisar på RT bloggen gillade den skarpt :grin::+1::grin: !

3 gillningar

Den här modellen har en fördel i att den är som gjord för de som har grundläggande kunskaper inom sparande och funderat kring ämnet sedan tidigare. Den har inga komplicerade aspekter i sig som gör andra modeller lite svårare att använda sig av.

Den största nackdelen med just fyra hinkar är att så fort man tänker över reala tillgångar som bostad blir hela modellen ur synk. Skall bostaden placeras i hink 1, 2, 3 eller helt ignoreras? Vad skall man då göra med eventuellt lån mot säkerheten.

Din modell utelämnar allt vad gäller reala tillgångar. Den använder sig av de fria medel som finns utanför vardaglig drift. Det uppskattar jag och gör att den är enkel att tillämpa.

Ytterligare en fin detalj är att du klassificerar en väl diversifierad aktieportfölj av bra bolag i nivå med fonder. Plus i kanten i att du lägger guld i princip helt utanför.

Utifrån en väl tilltagen buffert har fyra hinkar-modellen lett mig till en 70/30 fördelning. Med din modell landar jag istället i en 80/20 fördelning. Rent praktiskt är skillnaden att jag kan byta en del av mina räntefonder till kvalitetsaktier alternativt aktiefonder istället.

En kul detalj är att jag sedan tidigare har räknat på vad varje hink skall innehålla och helt exkluderat bostaden och dess lån. Sedan har jag bakat ihop summorna för räntor respektive aktier i varje hink och lagt in allt på ett och samma ISK. Istället för att ha fyra olika konton med de dedikerade hinknamnet, har jag helt enkelt bara haft ett konto med räntor respektive aktier som innehav. Det blev enklare att hantera då, det som tog lite tid var att räkna ut fördelningen. Med din modell är den uträkningen mycket enklare.

Underskatta aldrig enkelhet. :+1: :1st_place_medal:

5 gillningar

Det skriver jag under på.
Många krånglar till det och många förstår inte vad 4 hinkmodellen är.
Många vet ju inte ens vad ränta och fonder är.
Mitt enkla system nu när jag lever på kapitalet är att ha 1M på bankkontot när året börjar, sen resten i aktiefonder(förutom några tjp i traditionell förvaltning som jag inte kan påverka)

Men det jag själv kan styra över är antingen i aktiefond eller på bankkonto.
Vill jag då minska risk så flyttar jag från aktiefond till bankkonto, och tvärtom om jag vill öka risk.
Svårare behöver det inte vara.

För mig är hinkprincipen bara till för att enkelt förklara mental bokföring för andra.
Förövrigt intressant tråd och inlägg

6 gillningar

Intressant! Ska jag förstå det som att du inte har några räntefonder alls, bara bankkonto?

1 gillning

Såhär enkelt hoppas jag också kunna lägga upp det när jag är där.

Hur kom du fram till 1M? Är det ett visst antal årsutgifter för dig?

1 gillning

Jag förstår inte varför denna allokeringsmodellen skulle vara i konflikt med 4 hinkars modellen :thinking:

Jag ser denna risk/allokeringsmodell som helt generisk och att den funkar oavsett hur man strukturerar sitt sparande. Eller tänker jag fel?

4 hinkars principen är bara en struktur för sitt sparande. En del gillar den, andra inte, vilket är fine.

Det viktiga är väl att man summerar total risken på sitt kapital (oavsett hur man strukturerat det. 2 konton, 4 hinkar eller X portföljer) där man sedan kan jämföra aktie/ränte allokering med vad denna riskmodell säger så man ligger rätt.

Jag använder 4 hinkars och haft mycket nytta av den strukturen. Det @JayR modell hjälper mig med är så att jag ligger rätt i risk/allokering på totalen. Om inte så kan jag skyffla runt pengarna så det stämmer mot allokeringsmodellen. Så jag ser det som två olika kompletterande saker.

Jag tror det är ett misstag att blanda allokeringmodeller med strukturen på sparandet. Den första är generisk. Den andra är en smaksak.

Så tänker jag :slight_smile:

6 gillningar