S öppnar för en ny värnskatt med ett nytt namn

Intressant att det dröjde 3 år sen avskaffandet av värnskatten innan de verkar ha ångrat sig.

Undra om manövern med att byta namn på skatten kommer lyckas :man_shrugging:.

Avsnitet ifråga,

Galet. Korrupta makthungriga sossar som har så svårt att säga sanning.

För det första, försvaret är en av de mest grundläggande uppgifterna för staten, och om det inte finns pengar för det så är det dags att faktiskt börja ta ansvar för våra skattepengar och prioritera rätt saker och inte strössla pengar på skit.

För det andra, vi har progressiv skatt, så denna galna jakt på “rika” är absurd. Skatten är redan jämlik på det sättet att den är progressiv. När blir sossar och kommunister nöjda? När man betalar 100% skatt och alla sedan får bidrag? Vidrig sosse retorik är vad det är.

För det tredje (som iofs hänger ihop med nummer 1) är att om vi nu har så dåligt med pengar till vår välfärd och vårt försvar så är det dags att se över hur mycket vi avsätter till bidrag. För har vi inte ens råd till vår egna välfärd bör ju det betyda att vi inte har råd att ge bort pengar. För varför ska svenskar skattas sönder tills ryggen kroknar bara så vi kan ge bort pengarna till andra länder? Galet.

15 gillningar

Haha, Svantesson uttalar sig som en riktig politiker:

“– Att i ett läge där man under åtta år redan höjt 46 skatter föreslå ytterligare en skatt som ska ta in väldigt många miljarder, visar att man inte lyssnar på människor och att man inte kan prioritera kärnuppgifterna, säger hon till Ekot efter Dambergs uttalande om beredskapsskatt.”

Verkar som man sänkt några skatter också… Enligt ekonomifakta.se så är det totala skattetrycket i Sverige 2021 exakt lika stort som 2013, 42,5% av BNP.

1 gillning

Ska bli intressant att se vad för löneförhöjning de ger sig själva, och om den tar köpkraft (inflation) med i beräkningarna.

Toppen om värnskatten, eller liknande, införs igen. Var väldigt synd att den kom in i Januariavtalet och togs bort (på L:s begäran väl, S hade ej gjort det själva).

2 gillningar

Det var inte sossarna, det var de borgliga budgetarna dom har fått regera på. Bla ett jobbskatteavdrag.

4 gillningar

Var väl sossarna (måhända inte helt frivilligt) som avskaffade värnskatten

Det här är lätt att se igenom. Det handlar om följande i prioritetsordning men nr 1 är den viktigaste.

  1. Signalpolitik, S går till val på att klämma åt de rika ännu lite till, det finns många väljare som går igång på detta.
  2. Ta fokus från de egna problemen med misslyckad politik kring kriminaliteten, energiförsörjningen, arbetslösheten, regeringsunderlaget som är beroende av en politisk vilde som anses vara terrorist av Turkiet och som hotar medlemskapet i Nato…
  3. Testballong för att se vad gensvaret blir från de egna väljarna men helt seriöst tror jag inte man ser det som ett seriöst förslag.
4 gillningar

Om S skulle kalla fastighetsskatten för beredskapsskatt kanske stödet för att återinföra den/avskaffa taket blir större :thinking:.

Sossarna köper makt, avskaffad värnskatt ett år, bidrag till kurder ett annat.

1 gillning

Gött med ny “värnskatt”. De rikaste har väl gott råd med några tusenlappar extra i skatt.
Folk skriker efter fler poliser, bättre skolor, bättre vägar, mer i försvarsbudget - men ingen vill betala. Den rika delen av medelklassen kan betala lite mer och kanske inte ha “rätt” till en thailandresa per år. Och den rikaste 10 procenten kan väl vara med pch bidra lite mer, har de redan råd med fler än 2 bilar, 2 båtar, 2 hus och 2 sommarhus så kan de nog fan bidra till välfärden!

3 gillningar

Det gör de redan med typ 70% av lönen om inte mer

Det kan man utan tvekan åstadkomma med att spendera de skatteintäkter man redan har på bättre sätt

8 gillningar

Har du någonsin funderat på att ju mer man tar bort alla fördelar med att tjäna mer pengar (och därmed redan betala mer i skatt), ju mer tar man också bort motivationen till att tjäna mer pengar = mindre skatt till staten?

9 gillningar

Fast det förutsätter ju att skatten faktiskt ligger på en nivå där folk väljer att arbeta mindre pga att den är för hög. Vilket är svårt att studera och många variabler påverkar, komplext. Historskt verkar dock stora skattesänkningar som gjorts i lafferkurvans namn inte levt upp till förväntningarna.

Har du funderat på att antal arbetade timmar även kan bero på andra faktorer? Exempelvis att man vid de flesta högbetalda tjänster som når upp till dessa lönenivåer förväntas man arbeta minst heltid och deltidsarbets är svårt att förhandla fram. Ju högre inkomst folk har desto större ekonomisk möjlighet har de tvärtom att gå ner till deltidsarbete.

Rent anektodiskt (vilket så klart inte väger tungt) har iaf ingen på min arbetsplats ökat sin arbetstid sedan värnskatten togs bort, och där finns ändå möjlighet till deltidsarbete. En har gått ner i tid men beror nog i huvudsak på andra orsaker skulle jag tro. De som även sedan tidigare väljer att arbeta mycket extra (den möjligheten finns också hos oss) verkar i huvudsak göra det pga för höga privata omkostnader än att skattenivån spelar roll, skulle de få mer pengar hade de nog snarare valt att jobba mindre.

Den “rikaste” 10% tjänar lite drygt 50 tusen per månad men det räcker inte alls till det du säger, två av allt.

Om du ska beskatta de som har två av allt blir det inte många och därmed inte mycket tillskott i statskassan som redan tar in 2200 miljarder kr.

4 gillningar

Arbeta mindre är ju inte heller enda sättet att tjäna mindre, motivationen till att studera till en högre utbildning kan ju minska om det inte kommer kompenseras ekonomiskt senare. Komplext som du säger.

1 gillning

Här sätter du verkligen huvudet på spiken, oavsiktligt såklart. Du beskriver socialdemokratin i ett nötskal, trots skyhöga skatter brister det allvarligt i tryggheten, välfärden, infrastrukturen och allt man kan tänka sig. Och det är alltid någon annan som ska betala mer, oftast de rika.

Även detta beskriver socialdemokratin klockrent. Viljan att förstöra för andra är starkare än viljan att förbättra för sig själv. Ofattbart för dom flesta.

6 gillningar

Högersossar är ofta pragmatiska. De inser att vi lever i en allt mer globaliserad värld där pengar och människor lätt rör sig över gränsena. Vårt handlingsutrymme är därför begränsat och det stoppar förhoppningsvis de tokigaste idéerna.

Du har rätt i att det är komplexa skeenden, men framför allt så är tiden en faktor. Gör du det svårare att tjäna pengar här jämfört med motsvarande länder så kommer det över tid leda till brain-drain, d.v.s. de en andel av de mest drivna och kompetenta som har möjlighet att verka i ett annat motsvarande land kommer att flytta dit. Ju större skillnaden är, ju fler kommer att flytta. Vilket kommer minska skatteintäkter men även minskade antal anställningar (som de mest drivna ordnar genom företagande) och sen är karusellen igång.