Hej, har skrivit ihop ett svar här, blev kanske lite långt, men förhoppningsvis orkar ni hela vägen ner…
Svenska bostadsobligationer är den mest likvida delen av svensk räntemarknad. Dessa obligationer finns i större eller mindre utsträckning i alla svenska ränteportföljer, om inte för deras avkastnings skull så för att hantera likviditet, t. ex. flöden i räntefonder.
Bostadsobligationerna är en del av den svenska AAA-marknaden, dvs det vi, tillsammans med swapmarknaden tycker om att kalla den svenska räntemarknaden. Obligationer med sämre kreditbetyg ser vi som den svenska kreditmarknaden. AAA-obligationer prisas olika beroende på att de har sinsemellan lite olika riskprofil.
Statsobligationer anses ha lägst risk och accepteras också som säkerheter i t. ex. det svenska betalningssystemet RIX. Det innebär att marknaden för statsobligationer till stor del består av aktörer som inte har något annat val än att köpa just dessa obligationer. Detta tillsammans med de stora innehav som finns hos Riksbanken har pressat ner spreaden på svenska statsobligationer under nollan mot swapräntor.
Eftersom den svenska statsobligationsmarknaden har blivit för liten för det svenska finansiella systemet har bostadsobligationer tagit över rollen som likvida ”riskfria” positioner. Stora delar av det svenska pensionskapitalet är investerat i dessa obligationer. De svenska hypoteksinstituten är välkollateraliserade och bostadslånemarknaden är väldigt lönsam för de inblandade aktörerna vilket gör att de är väldigt måna om att den ska fortsätta fungera så smidigt som möjligt.
Det svenska bolånesystemet är väldigt fördelaktigt för långivarna, dvs utgivarna av säkerställda obligationer, då vi svenskar exempelvis inte kan bli av med våra lån mot överlämning av pant, alltså i det här fallet bostaden. Man kan se bostadslånen som en inteckning av låntagarens framtida inkomster vilket historiskt har givit väldigt små kreditförluster i bostadsobligationsmarknaden.
Det är, med detta sagt, naturligtvis möjligt att spreaden mellan svenska statsobligationer och svenska bostadsobligationer ökar vilket innebär att bostadsobligationer kommer tappa mot svenska statsobligationer, men skillnaden i den underliggande räntabiliteten, dvs den löpande avkastningen, kommer då också öka. Den skillnaden är redan ganska stor, man får helt enkelt mer betalt löpande för att hålla bostadsobligationer än vad man får för att hålla statsobligationer.
Lång bakgrund, men nu till frågorna
Fråga ett, vi vill naturligtvis inte att någon ska ha dålig nattsömn av att ha för mycket bostadsobligationer i portföljen
… men vi är kanske lite frågande till valet av alternativinvestering.
Captor Iris har för närvarande en underliggande obligationsportfölj med en kreditduration på ca 3,5 år som till största delen består av bostadsobligationer. Det innebär att om spreaden på bostadsobligationer skulle gå isär jämfört med svenska statsobligationer med 100 baspunkter, dvs ungefär en fördubbling så skulle Iris bostadsobligationsbok förlora 3,5% jämfört med att hålla statsobligationer med samma löptid.
Den alternativinvestering som valts i det här fallet innehåller bara 25% statsobligationer, och är i övrigt en blandning av bostadsobligationer, kommunobligationer, företagsobligationer och räntederivat.
Fråga två, vi upplevde finanskrisen 2008 som en likviditets- och motpartsriskkris snarare än en förtroendekris för den svenska bostadsobligationsmarknaden. Likviditetskrisen bestod i att det var väldigt svårt att låna korta pengar, detta berodde i sin tur på att alla blev väldigt osäkra på vem som kunde betala tillbaka.
Obligationsmarknaden fungerade utan central clearing på den tiden vilket innebar att vid en obligationsaffär så skickade säljaren en obligation till köparen medan köparen skickade pengar i en separat transaktion till säljaren. Settlementcykeln var tre dagar lång, så efter en affär dröjde det tre dagar innan säljaren visste om han skulle få några pengar eller inte. Med tanke på svårigheten i att låna korta pengar gjorde den osäkerheten att obligationsmarknaden frös.
Den enda delen som faktiskt fortfarande handlade var de svenska bostadsobligationerna med följden att dessa värderades om medan statsobligationsmarknaden mer eller mindre stod still. Vi gjorde en indexanalys kvartal för kvartal före under och efter finanskrisen mellan Handelsbankens statsobligationsindex och Handelsbankens bostadsobligationsindex för att se vad som egentligen hände.
För att hantera de olika durationerna, dvs för det faktum att räntekänsligheten i statsobligationsindex på den här tiden var ungefär dubbelt så hög som räntekänsligheten i bostadsobligationsindex så har vi volatilitetsjusterat statsobligationsindex.

/Daniel