Pension för företagare: tips, råd och resonemang kring alternativen

Diskussion med Monica från Pensiongsuiden om tjänstepension, direktpension, sparande i företaget och andra alternativ

Reklam för Monica Sjödin & Pensionguiden. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Pension som företagare är både roligt och klurigt eftersom det finns många olika vägar att ta. Det kluriga är att det kan skilja mycket, till och med väldigt mycket, pengar beroende på vilken väg man väljer. I dagens avsnitt diskuterar vi de vanligaste alternativen – tjänstepension, direktpension och bara spara i företaget – tillsammans med Monica som driver Pensionsguiden.

Det här avsnittet är en bonus för dig som är företagare och ett komplement till veckans avsnitt #317 som handlar om pension för den som är anställd på ett bolag. Jag vill också direkt säga att det finns ingen chans att på en timme gå genom alla de olika alternativ som finns som företagare. Tvärtom är målet med avsnittet att diskutera lite för- och nackdelar, introducera dem och framförallt länka vidare till några av diskussionerna här i forumet.

Det som jag upplevde var den stora behållningen för mig i det här bonusavsnittet var att:

Som företagare, förhåll dig till pensionsfrågan som du förhåller dig till frågan: “Hur förflyttar jag pengar från företagets plånbok till min egen?”

Det vill säga att förhålla sig till pension på samma sätt som vi företagare normalt förhåller oss till frågan kring t.ex. lön vs utdelning. I forumet verkar de flesta av oss vara överens om att prioriteringen bör vara:

  • Prioritet 1. Ta ut en lön upp till den statliga brytgränsen så att du får full avsättning till pensionen
  • Prioritet 2. Ta ut maximal utdelning enligt din K10 antingen via schablon- eller huvudregeln.

Efter dessa två steg har du ett antal olika alternativ. De viktigaste och vanligaste spåren kan sammanfattas i form av:

  • Tjänstepension – precis som om man är anställd
  • Direktpension i kapitalförsäkring
  • Direktpension i aktie- och fonddepå
  • Spara i bolaget i kapitalförsäkring
  • Spara i bolaget i aktie- och fonddepå.

Dany i forumet har gjort en bra sammanfattning i vår mastodonttråd med 100+ inlägg om ovan:

Här har jag och @Monica lite olika åsikt beroende på hur man prioriterar olika faktorer. Jag som är väldigt riskavers och inte vill ha en sämre situation som företagare än jag hade haft som anställd, prioriterar tjänstepension. Monica å sin sida berättar tydligt om nackdelarna med att “binda” upp pengarna i en tjänstepension som minskar möjlighetsutrymmet till den nivån att jag mår lite dåligt i avsnittet. :see_no_evil:

Vi kommer även in på lite specialtips som att:

  • Det kanske inte är supersmart att lägga bolaget i träda (5:25-regeln) om man kan ha kvar lite verksamhet.
  • Lite beroende på intresse och möjlighet att jobba vidare i firman, så finns det till och med möjligheter till “negativ skatt”, dvs. du får tillbaka mer i pensionsavsättning än du betalar in i skatt.
  • Att överväga full avsättning till periodiseringsfond ett par år innan pension.
  • Att inte förhålla dig till det som nödvändigtvis pension, det kan ju vara lön som betalas ut även när du egentligen är i pension. Lön behöver ju inte betyda att du jobbar, “lön” är ju bara ett av flera sätt att ta ut pengar från bolaget.

Avslutningsvis vill jag också kasta ljus på det som vi pratar om i början av avsnittet. Ovan är väldigt nischat och berör en väldigt liten – om än en väldigt intresserad – del av befolkningen. Att driva företag är svårt. Det är väldigt många som inte har möjligheten att varken ta full lön upp till brytgränsen, ta utdelning eller liknande. Så känn inget dåligt samvete om du är en av dem. Det är lite som tråden “Vad har du i lön?” där man oavsett vilken lön man har kan känna lite mindervärdeskomplex när man ser hur mycket andra tjänar. :wink:

Jag hoppas att avsnittet ger dig lite inspel att ta nästa steg, :heart:

Hälsningar,
Jan, Caroline och @Monica

PS. Jag rekommenderar att läsa följande trådar i forumet som ger långt mer fördjupande information och räkneexempel:

Reklam för Monica: ta ett möte med henne eller gå hennes kurs

Jag har fått förmånen att få gästföreläsa i Monicas utbildning och jag känner till personer som har anlitat henne för en individuell pensionsgenomgång och pensionsplanering. Just för företagare tror jag att det här är extra viktigt eftersom det finns så många alternativ och olika vägar att gå.

En kort kommentar kring att betala för individuellt möte. Det normala i Sverige är att man får gå på “rådgivning” gratis. Problemet är att ofta är något gratis, då är det man själv som är produkten för få personer har möjligheten att göra välgörenhet. Jag anser att det är bättre att betala några tusen vid ett tillfälle, få personlig hjälp, vara trygg i att incitamenten är likriktade än att gå “gratis” och sedan betala i procentuell avgift på kapitalet. Det senare är i princip alltid dyrare.

Sedan går det ju självklart bra att bara hänga här i forumet, ställa frågor och läsa hennes artiklar som är kostnadsfritt. :slightly_smiling_face:

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Sammanfattning enligt vår AI-bot

Nedanstående sammanfattning är gjord av vår AI-assistent. Se det som en övergripande sammanfattning jämte introduktionen ovan. Om du ändå kommer läsa transkriberingen så kan du skippa den.

Inledningsvis nämner Jan att det finns fyra sätt för företagare att spara till sin pension: tjänstepension, privat pensionssparande, spara i bolaget eller direktpension. Han tycker att företagare först bör ta ut så hög lön som möjligt upp till den statliga inkomstskatten, för att få avsättning till pension och sociala avgifter. Därefter bör man ta ut maximal utdelning enligt 3:12-reglerna.

Monica ifrågasätter tjänstepension och menar att utdelning kan vara bättre än lön, eftersom pensionssparande innebär en spekulation i framtida skatt. Hon tycker man inte behöver tänka i termer av ”pension” utan istället se till hur man kan få ut pengarna ur bolaget till lägsta skatt. Jan håller med om fördelen med större handlingsfrihet.

De diskuterar möjligheten att göra extra avsättningar till tjänstepension för att ”köpa ikapp” om man haft låg pension tidigare år. Detta kan göras upp till 10 prisbasbelopp. Vidare pratar de om direktpension, som innebär att man via avtal skiljer ut en del av bolagets tillgångar som öronmärks för pension. Det ger flexibilitet att i framtiden ta ut pengarna som lön eller utdelning. Tjänstepension beskattas på insatt belopp, direktpension på uttaget belopp.

De nämner att man kan spara i bolaget på två sätt: i en företagsägd kapitalförsäkring eller i en depå. I depån betalar man bolagsskatt på vinsten när aktierna säljs, men kan då kvitta det mot lönekostnader vid uttag.

Monica tipsar om att nyttja periodiseringsfonder nära pension för att sänka skatten, eftersom arbetsgivaravgifterna är lägre efter 67 år. Även övrigt sparande i bolaget är bra, eftersom det ger flexibilitet.

De diskuterar invändningar som att direktpension kan påverka möjligheten att få banklån och att pengarna kan användas olämpligt i krissituationer. De är överens om att handlingsfriheten kan vara både fördel och nackdel.

Sammanfattningsvis betonar de vikten av flexibilitet och att inte se ”pension” som ett tvång eller en produkt, utan att det handlar om att på bästa sätt få ut pengar ur bolaget. Jan säger att driva företag handlar om att ha så stor spelplan som möjligt inför pensionen.

Transkribering av hela intervjun med Monica Sjödin, Pensionsguiden

Nedanstående transkribering är gjord med hjälp av en virtuell AI-assistent. Det innebär att den inte är ordagrann och kan innehålla fel även om en riktig människa har läst genom den. 🙂

Jan: Välkommen till RikaTillsammans! Detta är dagens avsnitt.

Caroline: Sätt att ta ut pengar från bolaget.

Jan: Vi kommer att prata om olika sätt att flytta pengar från bolagets kassa till sin privata ficka, det vill säga att ta ut lön. Vi kommer att diskutera prioriteringsordningen för detta, hur man kan maximera utdelningar och utrymmet för detta, om det är möjligt. Vi kommer också att prata om olika sätt att göra pensionsavsättningar och hur man kan matcha en vanlig anställd. Dessutom kommer vi att ta upp andra viktiga överväganden.

Caroline: Olika sätt att spara pengar i bolaget.

Jan: Vi kommer också att diskutera direktpension, tjänstepension och sparande i bolaget, samt deras olika fördelar och nackdelar. Vårt huvudbudskap är att inte komplicera saker i onödan och att se företagande som en möjlighet till större flexibilitet. Vi kommer att prata om hur man kan maximera sina alternativ för att ha en bred spelplan när pensionen närmar sig, för att göra rätt för sig.

Caroline: Och ge några ointuitiva tips.

Jan: Vi kommer att dela några av våra specialtips för företagare, till exempel att använda periodiseringsfond och att undvika att lägga bolaget i träda några år innan pensionen. Vi kommer också att ge andra användbara råd.

Varmt välkommen till avsnitt 318, som är en bonusavsnitt. Denna vecka samarbetar vi med och gör reklam för Pension Guiden, som Monica Sjödin är en del av och som är aktiv i vår community. I samband med detta släppte vi också ett vanligt avsnitt som heter pension om du arbetar på ett vanligt företag och inte har ett eget företag, rekommenderar jag att du lyssnar på det avsnittet först innan du lyssnar på detta. Om förra avsnittet ansågs vara lite nördigt, kan jag säga att detta avsnitt är dubbelt så nördigt eftersom både jag och Monica medverkar. Vi älskar ju nördiga ämnen, och som företagare är det något vi verkligen uppskattar.

Caroline: Jag tror inte att alla företagare älskar att nörda ner sig i sin ekonomi, men det kan vara ett bra tillfälle att lära sig mer om hur man kan hantera sin pension i företaget.

Jan: Precis, vi kommer att diskutera olika alternativ, men vi har inte ambitionen att ge ett definitivt svar. Jag rekommenderar Monica, hon har en pensionsguide för företagare. Du kan antingen anlita henne eller gå en kurs om pension för företagare under hösten 2023. Om du är intresserad kan du kontakta henne och nämna att du kommer från RikaTillsammans eller använda vår sponsrade länk. Vi måste också nämna att investeringar och pensionssparande innebär risker, och att historisk avkastning inte garanterar framtida avkastning. Det kan vara klokt att söka professionell rådgivning som tar hänsyn till din specifika situation. Vi behöver inte göra det svårare än så här, vi släpper fram Monica och vi ses i forumet där vi kommer att sammanfatta och länka till många av de diskussioner vi har.

Vi har över hundra inlägg och diskussioner om direktpension bland andra företagare. Det kan vara en diskussion som man tar upp på annat håll. Men nu ska jag vara tyst, här kommer Monica.

Varmt välkommen tillbaka, Monica Sjödin! Du är en aktiv medlem i vår community och expert på pension. Du driver Pensions Guiden, en hemsida och en Facebook-grupp där du ger utbildningar och individuell rådgivning om pension. Det är relevant för detta avsnitt eftersom du själv är företagare och har ett eget bolag inom IT-branschen sedan många år tillbaka. Så välkommen! Vi ska prata om något som kan vara lite nördigt och roligt. Det handlar om pension för företagare, och även om det berör en liten del av den svenska befolkningen är det desto mer intressant för dem som är involverade.

Tips och rekommendationer

Caroline: Absolut, det är verkligen viktigt att ha koll på företagets ekonomi.

Jan: Jag antar att om du inte har ett företag kan du ändå lyssna på detta. Det kan bli ganska roligt. Men jag rekommenderar att du också lyssnar på det andra avsnittet med Monica som publicerades samtidigt. Där går vi igenom det också.

Caroline: Det är också många som funderar på att starta företag och det är bra att höra detta också.

Jan: Ja, precis. Det är som du beskrev det, att man kan lägga ett pussel med pension som vanlig anställd. Men när man är företagare blir det som att spela 3D-schack och lägga till ännu fler möjligheter med företaget. Det kan vara väldigt komplicerat. Vi kommer inte att ge några definitiva svar på 60 minuter här, utan det här är mer en diskussion mellan företagare och vi kommer att ge dig några saker att fundera över. Så vi kommer inte att ge dig alla svar i detta avsnitt. Men jag måste bara nämna att Pensionsmyndigheten har gjort en undersökning om pension för företagare. Har du sett den?

Monica: Ja, den kommer varje år.

Jan: Jag blev nöjd när jag såg den. Det var också en verklighetskontroll för mig. Ibland tänker man att alla företagare tjänar jättemycket pengar, men det stämmer inte. Bara 12% av företagarna tar ut en lön över 46 000 kronor i månaden. 59% tar ut mindre än 46 000 kronor. 17% av företagarna tar inte ut någon lön alls och nio av tio företagare har tidigare varit anställda. Bara hälften av företagarna har varit företagare i tio år. Så det är en verklighetskontroll kring detta. Men vi börjar med steg ett här, uttag. Det är en evig fråga för företagare, hur man tar ut pengar från företaget till sin privata ficka. Det är något alla företagare ägnar sig åt. Om du ska ge en generell rekommendation, hur tycker du att man ska göra?

Monica: Ta ut pengar från företaget?

Jan: Ja, alltså, vad är ordningen? Jag brukar säga att man börjar med att ta ut så mycket lön som möjligt. Det är steg ett enligt mig. Jag vet att Monica grimaserar när jag säger det, men det är min åsikt. Jag kan ha fel och jag är öppen för att bli utmanad. Men man bör sikta på att ha en så hög lön som möjligt upp till cirka 50 000 kronor. Där betalar man statlig inkomstskatt. Jag var otydlig. När man når runt 50 000 kronor maximeras avsättningen till pension, som vi pratade om i förra avsnittet, 18,5%. Men det blir bara 93% av det beloppet. Då får man maximal avsättning till pension, maximal avsättning till SKI (Sjukpenninggrundande inkomst) och Försäkringskassan osv.

Sedan är steg nummer två att ta ut utdelning enligt din K10. Det är en blankett som man fyller i till Skatteverket för att få veta hur mycket pengar man kan ta ut som en lågbeskattad kapitalinkomst istället för inkomst av lön. Sedan uppstår det olika åsikter kring vad som ska göras i nästa steg. Ska man sätta av pengar till pension, spara i företaget osv. Men än så länge verkar de flesta vara ganska överens. Om jag har förstått rätt finns det fyra sätt för företagare att ta pension. Man kan ha en tjänstepension precis som en vanlig anställd, göra avdrag privat om man inte har en tjänstepension, spara i företaget och även ta något som kallas för direktpension. Håller du med om detta också?

En balans mellan ekonomi och trygghet

Monica: Det finns olika grader av intresse för pension, och vissa kanske inte bryr sig så mycket om det och fokuserar istället på tjänstepension eller direktpension.

Jan: Vad menar du?

Monica: Jag funderar på hur företagets pengar kan användas för att ge mig en anständig pension. Det spelar väl ingen roll om jag tar utdelning varje år, det kan fortfarande vara min pension. Det behöver inte ha ett specifikt namn.

Jan: Ja, det är verkligen intressant. Som företagare säger jag ofta att du bör tjäna minst lika mycket och jobba mindre än i en motsvarande anställning. Jag brukar nämna att det kan vara bra att sätta av ca 4,5% till tjänstepension som en sorts hygienfaktor. Men du tycker att det inte är nödvändigt.

Monica: Om du tar utdelning på ungefär 200 000 kronor och betalar skatt på det, får du ut cirka 160 000 kronor som kan vara en pensionsavsättning per år.

Caroline: Vad gör man sedan med de pengarna?

Monica: Man kan placera dem på ett Investeringssparkonto (ISK) och kalla det för ”the golden years”, eller vad man än vill kalla det, men det ger en pensionsavsättning på 160 000 kronor per år.

Jan: Jag förstår rationellt att du säger det, men känslomässigt kan man använda de pengarna till olika saker, som att köpa en Tesla. Men jag förstår poängen. Jag förstår det. Jag brukar alltid rekommendera att man strävar efter så stor flexibilitet som möjligt. Om du sparar pengarna privat själv, slipper du spekulera i skatten. All pensionssparande innebär ju spekulation i framtida skatt, det kommer vi inte ifrån. Men samtidigt är en nackdel med pensionssparande att pengarna blir låsta och du kan inte komma åt dem.

Monica: Det är sant för många företagare. Trots att tjänstepension kanske inte är det bästa ekonomiska alternativet rationellt sett, så kan det ändå ge en känsla av trygghet.

Jan: Ja, emotionellt kan det vara så.

Monica: Många av oss är vana vid att vara anställda och har därför vant oss vid att ha tjänstepension. Men om man är företagare, är det inte alltid den smartaste lösningen. Har det egentligen någon betydelse för ens välbefinnande?

Jan: Ja, precis. Det är verkligen så. Ibland tänker jag att företagande är som att vara på spelplanen utan några säkerhetslinor. Som anställd har du en kollektivavtalad anslutning och en säkerhetslina, men du kan inte koppla bort den. Som företagare kan du däremot välja att inte ha tjänstepension och istället ta utdelning. Du kan placera pengarna på ett Investeringssparkonto (ISK) och ha disciplin nog att inte använda dem.

Monica: Problemet är att för de som inte tjänar upp till 600 000 kronor, inte har maxat den allmänna pensionen och inte kan ta utdelning eller välja en lägre lön med utdelning, missar de även pensionsavsättning.

Möjlighet till extra inbetalning till tjänstepension

Jan: Men vet du vad det är? Det är en intressant grej. Många tänker att de ska ta ut lägre lön och sedan ta utdelning istället. Men Pensionsmyndigheten säger att det är dumt för då får du inte avsättning på de 18% på din pensionsgrundande inkomst. Sa jag rätt? Men är det så pass viktigt att vi skulle säga att man inte ska ta utdelning innan man når upp till den statliga brytpunkten?

Monica: Ja, men jag skulle även rekommendera privat sparande. Det värsta är ju om man har ingen lön eller låg lön och inga pengar att låna ut. Då har man endast den allmänna pensionen. Då blir det antingen privat sparande på ett ISK eller LKF, eller avdrag med pensionsavsättning. Om man sparar privat i en Individuell Pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring får man skatteavdrag och behåller sin pensionsgrundande inkomst.

Jan: Ja, det är också så med de specialreglerna. Om du hade haft tjänstepension privat, får du inte göra några avdrag om det inte har gjorts någon tjänstepensionsinbetalning under de senaste tolv månaderna. Om jag förstått rätt, om du har jobbat tre månader så har du liksom förlorat resterande månader för avdrag på tjänstepension. Det är en annan faktor att ta hänsyn till. Nu när vi ändå pratar om dessa specialregler för tjänstepension, så lärde jag mig något förra året. Man kan göra en extra inbetalning om man har haft låg tjänstepension på företaget. Om företaget har gått bra och man kan göra en engångsinbetalning eller köpa ikapp. Kan du berätta mer om det?

Monica: Man räknar ut vad man skulle ha fått om man hade haft ett vanligt avtal, typ vad som är rimligt, och sedan betalar man in det. Normalt sett finns en begränsning där man får avsätta upp till 35%.

Jan: Upp till tio prisbasbelopp, så att du kan avsätta upp till 35% av din lön för tjänstepension, vilket är förmånligt. Men om du gör en extra engångsinbetalning kan det bli mycket större belopp än så. Jag vet att vi har vår tjänstepension hos Avanza och för Carro, som nyligen avslutat sin doktorsutbildning och vi hade inte så mycket pengar ett tag, hade vi inte en bra tjänstepension.

Då skickade vi in massor av dokumentation och fick tillbaka en excelfil från Avanza. Jag blev chockad när jag såg att vi kunde betala in 700 000 kronor om vi ville, utöver de 500 000 vi hade för året. Jag sa att jag har inte 1,2 miljoner kronor.. Så vi sa att vi skulle vänta med det till någon annan gång. Så det kan vara bra att veta. Fungerar detta även för vanliga anställda?

Vi har en vän, Kajsa, som tidigare jobbade inom logistikbranschen och sedan bestämde sig för att bli läkare. Hon gjorde 13 högskoleprov och kom in på en av de bästa medicinska utbildningarna. Om hon nu blir läkare kan hon få en mycket högre lön och större ersättning än vad hon skulle kunna få som logistikansvarig. Skulle hon kunna få för de åren hon jobbade som logistik ansvarig?

Monica: Vem skulle betala för den?

Caroline: Om hon skulle göra det själv.

Monica: Det har jag svårt att tro. För då skulle hon ju få en tjänstepension från arbetsgivaren.

Caroline: Hon skulle få spara på egen hand, vilket hon skulle kunna göra med den högre lönen hon skulle kunna få någonstans på landsbygden.

Jan: Jag kan säga att vi har sett det. Jag har sett diskussionerna. Om du vill ha dåligt självförtroende och tjäna pengar kan du gå in på något av läkartrådarna på forumet.

Periodiseringsfonder är bra

Om man tycker att man har en bra lön, kan man gå in i någon av läkartrådarna på forumet och inse att man har en för låg lön och få dåligt självförtroende. Men när det kommer till tjänstepension kan man istället tänka på hur man kan använda pengarna i sitt företag på ett effektivt sätt för sin pension. En ointuitivt svar kan vara att ta utdelning och sedan investera privat med de sparade pengarna till sin pension.

Monica: Eller så kan man ta lön, vilket också kan vara väldigt lönsamt.

Jan: Det är också en möjlighet. Tror det var du som gav mig det tipset. Som företagare har man även en periodiseringsfond som används för att balansera resultat mellan år. Man kan sätta av pengar i den under fem år och sedan använda dem. Personligen har jag inte använt periodiseringsfonden eftersom jag har en liten konsultfirma och vi är våra största kostnader.

Jag ser ingen situation där mitt företag skulle gå back, så jag har helt skippat periodiseringsfonden. Jag tror att många resonera på samma sätt. Men det finns resonemang kring att använda periodiseringsfonden året innan pensionen. Kan du berätta om det resonemanget?

Monica: Rent konkret tycker jag att periodiseringsfonder är bra. Det ger sex års kredit som kan användas för investeringar med låg risk eller andra ändamål.

Jan: Vet du, vi har en kompis som investerar moms-pengarna. Det här tar mig till nästa nivå. Han tänker att han inte kommer betala dem på åtta månader och istället sätter han in dem i en ny teknikfond. Sen har han gjort det och det har ökat med 50% men sedan tre år senare du vet, han tappade hälften av momspengarna.

Monica: Jag sätter faktiskt mina momspengar på ett sparkonto varje månad.

Jan: Räntan är högre än vad du betalar till staten eftersom du betalar ränta för fonderna. Tjänar du på det eller är det bara som en checkkredit?

Monica: Jag tjänar lite på det.

Caroline: Jag förstår inte riktigt periodiseringsfonderna.

Monica: Du betalar skatt på 25% av vinsten istället för att betala skatt på hela årets vinst. Du lägger bort 25% av vinsten i en virtuell påse i sex år, så du betalar bara skatt för de återstående 75%. När det är dags för mig att gå i pension kan jag använda pengarna från påsen för att betala ut lönekostnader.

Jan: Har du inte betalat bolagsskatt på de pengarna?

Caroline: Men det är en viss skatt på dem?

Monica: De är obeskattade, så man undantar dem från skatt. Så säger vi att jag vill använda dem för att ta ut lön även om jag kanske inte har någon inkomst ännu. Om jag tjänar nya pensionspengar och är över 67 år så är arbetsgivaravgifterna lägre. Normalt sett är de runt 31%, men när man blir äldre är det bara pensionsavgiften på 10,5%.

Jan: Men blev det inte någon konstig sak att du får en del av full avsättning?

Monica: Du har negativ skatt.

Caroline: Det är bara skatt på dem.

Monica: Men när du betalar inkomstskatt på 100 kr som du har skjutit upp och sedan tar ut som lön, då betalar du bara 10 kr i arbetsgivaravgift istället för 30. Då har du 90 kr som bruttolön. Dessutom har du ett förhöjt grundavdrag på grund av din ålder, så skatten blir ungefär 8% på hundralappen. Det innebär att du får ut 83 kr eller 82 kr och du tjänar på de där 90 kronorna du hade från början. Du tjänar 18,5% på pension och tjänar in nya pengar. Så jag betalar 8% i skatt men får tillbaka 17,21 kr i pensionsavsättning.

Caroline: Så det blir ett negativt skattebelopp.

Monica: För varje krona blir det bättre. Om du har en tjänstepension är det 24,26% sociala avgifter och skatt oavsett. Du har inte möjligheten att leka med utdelning, lön eller något annat.

Jan: Sammanfattningsvis är periodisering egentligen ett sätt att flytta omsättning mellan år. Det är där tanken bakom periodiseringsfond ligger. Men detta är bara ett smart sätt att använda det för pension, vilket jag inte hade tänkt på innan. Så här kan man säga, om man planerar att gå i pension om fem eller sex år, då kan man börja maxa periodiseringsfonden sex år innan. Det går inte att göra det samma år.

Aktie- och fonddepå kan vara ett bra alternativ trots högre skatt

Monica: Och du kan även avsätta pengar i en depå, där du har skattefria pengar att använda till lön.

Jan: Ja, det är också en vanlig fråga.

Caroline: Det kommer ständigt ny information.

Jan: Det är faktum. Ibland behöver man lyssna eller läsa igen för att förstå.

Monica: Men det här är verkligen lönsamt om man utnyttjar det på rätt sätt.

Jan: Man kan tjäna mycket pengar genom att göra det här korrekt. Det är därför företagare är så intresserade av det. Man kan spara pengar i företaget på två sätt. Antingen genom en kapitalförsäkring eller genom en aktiefonddepå och kapitalförsäkring. Företag fungerar på liknande sätt som privatpersoner, men det kan vara lite dyrare. Istället för att betala 21% i bolagsskatt på vinsten, betalar man kapitalförsäkringsskatt på de pengar som företaget tjänar. Det andra sättet är genom att ha pengarna i en aktiefond och då betalar man skatt när man säljer.

Monica: Dessa pengar är oskattade, precis som periodiseringsfond. Så då kan man använda detta knep med låg lön.

Jan: Tumregeln är oftast att det är mycket fördelaktigare med en kapitalförsäkring än en aktiefonddepå, men inte när man tar ut pengar för då kan man kvitta vinsten från fonderna mot lönekostnaden. Det är fördelaktigt att ha ackumulerad vinst i dessa fonder. Men det kräver att man har investerat under kanske tio år och inte har tagit ut några pengar eller bytt fonder. För mig som gillar globala indexfonder och kan sitta i en fond i tio år är det inte ett problem.

Monica: Risken är om något händer med den fonden, om fondbolaget blir uppköpt eller om de slår samman sina fonder, då kan du bli tvungen att sälja och realisera vinsten.

Jan: Ja, precis. Dessutom måste man vara försiktig med att vissa saker kan kvittas mot varandra medan andra inte kan det. Jag gjorde en stor miss för några år sedan. Jag försökte kvitta onoterade aktier mot företagets vinst, men det fungerade inte eftersom det fanns olika regler. Mitt tips är att prata med någon som Monica, en duktig redovisningskonsult som kan både periodiseringsfond och reglerna kring detta.

Monica: Många konsulter är skeptiska till periodiseringsfond, men det kan vara bra att ha en konsult som förklarar och ger råd utöver att bara se till att bokföringen är korrekt. Det är viktigt att ha någon som förstår reglerna och kan hjälpa till att navigera.

Jan: Ja, det är verkligen en annan sak. Man ska inte bara förstå företaget, man måste förstå reglerna och hur man kan agera inom reglerna. Det är inte vanligt att redovisningskonsulter gör det. De fokuserar oftast på att se till att moms och deklarationer är rätt i tid, och att skattekontot är positivt. Det är viktigt, men det behövs också en förståelse för spelet och hur man kan utnyttja det.

Monica: Jag redovisar mycket för att kunna utveckla min verksamhet.

Jan: Precis, man ska aldrig bara fokusera på företaget. Man måste förstå reglerna och sedan fatta beslut utifrån det. Hur kan jag spela spelet inom de givna reglerna? Det är inte vanligt att redovisningskonsulter gör det, eftersom de fokuserar på de praktiska aspekterna som moms och deklarationer.

Men för att sammanfatta, periodiseringsfond kan vara bra att använda några år innan pension, och det är inte negativt att ha kapital i en aktiefonddepå eftersom man kan kvitta det mot kostnader i företaget. Men då måste man planera i förväg och ha en upparbetad vinst.

Som företagare kan du kombinera lön och pension

Monica: Så om man planerar i förväg kan man börja göra dessa åtgärder ungefär 10-20 år innan.

Jan: Ja, det finns fler möjligheter att utnyttja i mitt jobb jämfört med andra.

Monica: Man kan fortsätta driva bolaget och ha en inkomst på 150 000 per år. Jag jobbar lite bara för att få en inkomst på 120 000. Med en skattesats på 10% kan man få 8 eller 9 000 i månaden.

Jan: Det gäller även efter 67 års ålder.

Monica: Men även innan 67 är det bra att kunna dra nytta av jobbskatteavdraget varje år.

Jan: Kan du ge mig några råd? För att vara helt ärlig, jag förstår inte riktigt. Det här infördes under Alliansens tid.

Monica: Ja, man ville premiera dem som arbetar, vilket innebar lägre skatt för dem. Det fick dock pensionärer att bli upprörda eftersom de fick högre skatt. Därför infördes en höjd grundavdrag för pensionärerna. Men kan man kombinera det genom att inledningsvis jobba och ta ut lön skattemässigt?

Den svenska skatten är progressiv och blir högre vid högre inkomster, så istället för att ta ut 500 000 kronor under ett år kan det vara billigare att dela upp det och ta ut 250 000 kronor under två år för att få jobbskatteavdrag båda åren.

Det kan vara fördelaktigt att använda både sin pension och ta ut lön. Att ta ut lön betyder inte att man aktivt arbetar, det betyder bara att man använder en laglig metod för att ta ut pengar ur företaget med låg beskattning. Man kan också använda utdelning och privat sparande för att pussla ihop detta på ett optimalt sätt.

Jan: Redan då kan det handla om många tusenlappar. Det blir riktigt stora belopp.

Monica: Om du jämför med din tjänstepension, så har du inte samma flexibilitet. När du en gång startar utbetalningen av tjänstepensionen så är det svårt att ändra eller påverka den.

Caroline: Vad tänker du nu?

Jan: Att jag har gjort fel i 20 år.

Monica: Du har gjort ditt bästa utifrån vad du kunde och visste.

Jan: Ja, tack för att ni berättar detta för mig. Sluta bara prata om att företagare bör ha en tjänstepension. Jag förstår. Jag har inte riktigt tänkt så långt, jag har bara fokuserat på att ha en tjänstepension och det kändes bra när jag loggar in på minPension och ser att tjänstepensionen finns där.

Monica: Du har fått intrycket av att du är duktig, men det är falska poäng. Nej.

Jan: Ja, det kan vara ett avsnitt. Ett citat: Ja, det är falska vuxenpoäng. Men du har rätt. Jag skulle knappt våga erkänna hur mycket vissa sparar till pension. Jag har faktiskt maxat vissa år med de där 35 % av inkomsten.

Caroline: Men nu kommer vi att fortsätta utan att göra det, eller hur? Men hur mycket skulle vi förlora på det?

Jan: Vi skulle förlora mycket flexibilitet.

Monica: Nej, jag tycker att du skulle förlora mycket pengar på det.

Caroline: Ja, ja, det handlar inte om skam eller skuld. Nej, nej, det handlar mer om att objektivt behöva se på det.

Jan: Men om vi avslutar de där planerna så försvinner inte lika mycket som med Premiepensionen. Så försäkringsmomentet kommer att försvinna.

Monica: Men det behövs av många. Jag behåller Avanza och man kan sätta in det minsta beloppet på 500 kr för att behålla försäkringarna.

Jan: Jag har mina mörka scenarier som vi sparar till. Just nu tror jag vi har 8 000-9 000 i månaden och jag säger att om något händer fortsätter de 9 000 i månaden fram till jag är 65. Men jag fastnar i mina egna dumheter när jag hör mig själv prata. Här är tre trick. Det rationella sättet skulle vara att dra ner Avanza till 500 kr per månad och flytta de pengarna till en Lysa KF eller Lysa AF. Vi kan kalla det för pension istället för Lysa, eftersom det handlar om fondbyten där. Istället för att betala ut pengarna till din tjänstepension kan vi göra det så att det liknar en direktpension inom företaget.

Vi kan spara pengarna i företaget åt dig i en depå. Jag sparar inte lika mycket till mig själv eftersom jag redan har en högre tjänstepension än dig. Så vi har bestämt att vi lägger mer pengar till dig än till mig. Det rationella valet är att sluta med tidigare sätt att spara och istället ge företaget flexibilitet att ta ut pengarna som utdelning, lön eller något annat. Men skulle du vilja vara en del av direktpensionsgruppen då?

Monica: Så länge du inte tar ut pension som en anställd, så är det helt okej.

Caroline: Vad menar du med ”direkt”?

Direktpension och företagssparande

Jan: Nu ska jag försöka förklara det, och du kan rätta mig om jag har fel. Men direktpension är egentligen det rätta sättet att göra det. Om både du och jag säger att vi slutar sätta in pengar i tjänstepensionen, då skulle jag som företagare kunna tänka ”Vad skönt att slippa betala till Caroline, så nu har företaget mer pengar.” Men det är inte vad du vill. Du vill fortfarande att pengarna ska gå till dig. Så då kan vi göra det genom att skapa juridiska avtal inom företaget. Vi kan avsätta pengarna på ett sätt där det står att de tillhör Caroline, genom ett juridiskt avtal.

Detta kan göras genom att använda företag som specialiserar sig på det, och det kan kosta mellan 10 000 till 20 000 kr att få avtalen på plats. Tanken är att om företaget skulle gå i konkurs, vilket jag plötsligt skulle kunna få för mig att göra, så vill du inte att pengarna ska försvinna. Så de är skyddade från konkurs. Men de är inte skyddade mot att jag skulle kunna lösa upp dem och använda pengarna. Förstår du? Detta är vad direktpension betyder för mig. Det är något man vanligtvis bara gör i ett företag som man kontrollerar själv. Kan man säga så? Då befinner vi oss inom ett juridiskt avgränsat område, som en depå eller en kapitalförsäkring.

Monica: Om man vill använda en kapitalförsäkring kan företag som Avanza eller Nordnet hjälpa till med den juridiska biten, och då blir kostnaden inte alls densamma.

Jan: Nej, precis. Det är inte en konstruktion som kräver mycket juridiskt arbete. Man kan göra det genom Avanza, Nordnet eller andra företag som hjälper till med det. Sedan kan man senare lösa upp den här konstruktionen och få ut pengarna från företaget och använda dem på olika sätt, till exempel som lön, utdelning eller för att betala räkningar. Har jag förklarat det rätt?

Monica: Ja, men om man väljer att göra det som pension istället, så påverkas det av den höga särskilda löneskatten. Du betalar den på utbetalningsbeloppet istället för insättningsbeloppet.

Jan: Men hur blir det då någon skillnad? Jag förstår inte riktigt.

Monica: Om du sätter av 100 000 kr i tjänstepension idag och tar ut dem om tio år, så kan de vara värt det dubbla eller något liknande. Då kommer du att betala 24 % i löneskatt, på några 100 000 kr, när du tar ut dem från tjänstepensionen. Om det hade varit direktpension, så hade vi satt av hundra här. Men om det bara är 200 kr där borta, då måste du betala särskild löneskatt baserat på de 200 kr.

Jan: Jaha, men om jag bara löser upp det och tar ut pengarna, måste jag betala löneskatt då?

Monica: Om du säger att du tar ut det som pensionsutbetalningar, som vissa gör, då är det väldigt dåligt.

Jan: Men kan jag inte bara ta ut en vanlig lön?

Monica: En vanlig lön eller utdelning? Inga problem.

Jan: Precis, det är en bra lösning. Men det brukar ändå vara vanligt att man tar ut lön. Vi kan ta upp några invändningar. Det finns en tråd med hundra inlägg om detta direktpension, tjänstepension och sparande i företaget. Jag tyckte ändå att Rickard Nylund gjorde några bra inlägg där. Han sa att:

Jag inte är negativ, men här är några saker att tänka på. Tänk om du inte längre orkar driva företaget och måste lägga ned det. Efter tio år måste du hålla företaget vid liv för att kunna ta ut kapitalet effektivt.

Monica: En viktig fråga att ta upp.

Jan: Det är verkligen en relevant fråga, och jag håller med om att om det finns mycket pengar i företaget kan det vara viktigt att hålla det vid liv eftersom det kan bli mycket lönsamt. Han skriver så här: ”Bolaget får nekas lån från banken för investeringar om inte företagets kapitaltillgångar används först.”

Överväg olika alternativ för pensionssparande

Det kan vara tillfällen då man går till banken för att få ett lån, och banken säger: ”Men du har ju 1 miljon i företaget. Vi vill att du använder dem först.” Då spelar det ingen roll att de pengarna är avsedda för min pension. Banken bryr sig inte. De säger att du har 1 miljon, och de vill inte ta all risken själva. De säger att du fick pengarna för att satsa på företaget, och det är rimligt.

En annan invändning är följande, och jag tycker faktiskt att detta är den viktigaste. Om företaget går dåligt och du använder kapitalet för att rädda det, så kan det hända att både din framtida inkomst från företaget försvinner om företagets resultat inte vänder. Detta är något jag har sett så många gånger bland företagare. Företaget är som ens barn, och man gör allt för att rädda sitt barn.

Man betalar sina anställda och andra kostnader före man betalar sig själv. Och i sådana fall kan man liksom tänka: ”Men elpriserna har ökat, som de gjorde förra sommaren på bageriet. Om vi säger att vi har 200 000 kr här. Vi kan använda de pengarna för att fortsätta driva företaget.” Mina erfarenheter från många år i styrelser är att man ofta fattar svåra beslut. Ibland tar man dem för sent och gör för lite. Där skulle det kanske ha varit bättre att stänga företaget tre månader tidigare med de 200 000 kr. Men då tar man ju den risken.

Monica: Så det är verkligen relevant att tänka på. Vilken typ av verksamhet driver man? Vilka risker är man villig att ta? Att ha delat ut pengar redan och sparat privat kan vara ett bättre alternativ. Då är det ju de pengarna som inte finns i företaget om det skulle gå dåligt.

Jan: Så detta är egentligen inte så mycket en rationell invändning, det är mer en emotionell reaktion. Vi agerar inte alltid rationellt när vi är stressade. Sedan nämner han att han har sett klienter ta ut pengarna när deras barn behöver en bostad. Han påpekar också att 25 år är en lång tid. Tänk vad du gjorde för 25 år sedan. Trodde du att du skulle vara där du är idag? Det är något att tänka på. Frihet med ansvar kan man säga.

Monica: Kan man faktiskt överväga olika alternativ. Du är ung, så det kan vara rimligt för er att ha tjänstepension nu, medan för mig som är äldre kan det vara mer rimligt att ta ut utdelning. Men jag tycker att ni borde ta ut utdelning istället. Bara se till att spara det och inte slösa bort det på annat. Annars är det bara bortkastat.

Jan: Jag tycker ändå att detta är den bästa diskussionen om direktpension som jag hört. Men det förekommer ofta extremt hållna åsikter. De som älskar direktpension älskar det verkligen. De undrar hur man ens kan överväga tjänstepension. Sedan finns det folk som jag som inte riktigt förstår grejen med direktpension. Jag kan se både fördelar och nackdelar. Största fördelen skulle jag säga är att direktpension ger en viss form av trygghet och rörelsefrihet. Det ger mer utrymme och möjligheter.

Monica: Jag, som inte har en annan ägare och inte ser risker på samma sätt, behöver inte direktpension när jag kan spara pengar i företaget. Direktpensionens beskrivning är inte tillämplig för mig.

Jan: Precis, precis. Om vi tar två sidotips som inte nödvändigtvis handlar om din pension, men de är värdefulla. Jag fick ett tips av en av våra jurister en gång att om du driver en verksamhet där kapital börjar ackumuleras och du också driver verksamheten själv, så kan det vara klokt att separera det ekonomiska bolaget från verksamhetsbolaget. Så du placerar pengarna i ett bolag som äger verksamhetsbolaget, vilket innebär att du inte har pengar direkt i verksamhetsbolaget.

Till exempel, jag har min IT-konsultkarriär, och ibland kan det finnas risker med IT-system och möjlighet att göra misstag som kan få kunder att bli arga och stämma en. Då är det bra att inte ha finansiella placeringar, som direktpension, i verksamhetsbolaget för att minska risken att bli stämd. Det var ett tips. Det andra tipset är att det kom en HD-dom för några månader sedan angående pension. Om du är företagare och har gjort avsättningar till tjänstepension, så ingår det i bodelningen vid skilsmässa, vilket det inte gör om du är anställd. Jag har ännu inte helt förstått rationalet bakom det, men det är något att tänka på.

Viktiga överväganden för företagare

Monica: Du kan själv göra en avsättning på 700 000 kr, som du sa, men det räcker inte för att undanta dem från bodelningen. De pengar du kontrollerar anses kunna inkluderas i bodelningen.

Jan: Och i så fall påverkar det förmodligen även direktpensionen. Ja, det är en viktig sak att tänka på.

Monica: Hela företaget kan faktiskt inkluderas i bodelningen beroende på hur jag har formulerat avtalet.

Jan: Ja, exakt. Jag tror att många inte har tänkt på det ens. Det är bra att vara medveten om det. Finns det något annat? Jag tror faktiskt att många av dessa viktiga saker jag har nämnt eller något annat du har kommit på när du träffar företagare, vilka brukar vara vanliga misstag eller vad brukar gå bra?

Monica: För många har man tanken att det handlar om pension. Hur kan jag få företagets pengar att arbeta för mig? Hur kan jag ta ut dem med lägsta möjliga skatt? För många är det så att de tänker ”Jag behöver inte ta ut lön när jag fyller år eftersom jag inte jobbar då”. Men lön är inte samma sak som att faktiskt arbeta.

Jan: Samma fälla måste man undvika som företagare. Lön är bara namnet på när du tar ut pengarna till ditt bankkonto och bokför dem på ett speciellt sätt. Det har inget att göra med om du fakturerar. Du kan tjäna 2 000 001 kr på ett år, ta ut 1 miljon i lön första året och sedan ta ut den andra miljonen nästa år. Ja, det är smart. Det tror jag är viktigare att tänka på eller fråga om.

Monica: Många är vana vid att spendera utdelningen. Det är pengar jag använder för lyx, guldkanter i mitt liv. Många pratar om att sluta spara tjänstepension eller överväga att använda utdelningen istället. ”Kan vi använda pengarna till att renovera huset, sommarstugan, båten och Thailand-resan?” säger de.

Caroline: Ok, så då skulle man inte använda pengarna till de grejerna.

Monica: Jo, man skulle ju göra det.

Caroline: Men vad händer om vi struntar i det? Att vi tar bort lyxaspekten. Kanske bara använder en liten del.

Monica: Säg att man tar åtminstone hälften. Men om du tidigare hade satt av pengar i tjänstepensionen så var ju det oskattade pengar. Nu kommer pengarna från utdelningen vara skattade.

Jan: Ja, och det är också det vi pratar om från början. Målet är alltid att försöka få så mycket pengar som möjligt till din privata plånbok, vilket är anledningen till att vi nämner upp till statlig inkomstskatt. Det är målet. Lön och sedan maxa K10 osv. Det finns ju också regler som kallas 3:12-reglerna, vilket de flesta företagare har hört talas om, som tillhör skattelagstiftningen. Och politiker ändrar dessa regler med jämna mellanrum och säger att det är orättvist. Men jag upplever det som att det är statens sätt att ge tillbaka för att man som företagare tar risken att driva ett företag.

Så det är en fördel med det. Det är inte heller så att alla företag kan ta utdelning utan begränsningar. Nej, du har en utdelningsgräns. Du måste fortfarande tjäna tillräckligt med pengar för att kunna ta utdelningen. Och vi vet också att vi har en detaljerad diskussion och att man kan starta ett företag och sedan samla på sig K10 till sina barn. Jag är inte säker på var vi landade i den tråden ännu, men någon försökte väl se vad som skulle hända och hur det fungerade. Eller kanske bara sa till våra barn när de tog examen, ”Grattis, här är en K10”. Och barnen undrar, ”Vad är detta? Är det pengar?” Nej, det är bara möjligheten till lägre skatt.

Strategier för pension och företagsavveckling

Jan: Våra vänner och bekanta har vissa åsikter om detta. Jag är öppensinnad gentemot mina barn, så de får starta vilket företag de vill. Tack för det. Men finns det något annat du också tänker på? Jag vet att du har en specifik tjänst. Är det coaching eller pensionsservice för företag? Vad brukar komma upp i diskussionen?

Monica: Det handlar om att se hela bilden och tänka på lång sikt.

Jan: Ja, precis. Du behöver tänka några år framåt.

Monica: Innan du bygger upp kapital i företaget kan du ta utdelning resten av livet.

Jan: Om du är entreprenör. Nu kommer Carro att rulla med ögonen, för det handlar alltid om 3:12-reglerna. Sedan finns det också den klassiska 5:25-regeln där du kan lägga företaget i träda. Men om fem år kan du avveckla företaget och ta ut hela innehållet med bara 25% skatt. Men då är villkoret att du inte får jobba med samma sak som tidigare. Du får inte använda pengarna aktivt. Det måste vara passivt. Jag vet att det finns gråzoner kring detta.

Folk gör så här: de låter sitt aktiebolag ligga i träda, men startar en enskild firma som gör liknande saker. Det finns gråzoner där man måste vara försiktig. Jag avråder från det. Jag har hört och sett det i forumet. Vad är din uppfattning om detta? Innan jag började sätta mig in i det här tänkte jag så här: jobba hårt till 60, sedan lägga företaget i träda, och ta tjänstepensionen mellan 60-65 år.

Monica: Du hade planen.

Jan: Ja, sedan checkar man ut.

Monica: För att kunna använda 3:12-reglerna måste företaget ha aktiv verksamhet. Annars blir de okvalificerade och det är inte lönsamt. Men förr eller senare hamnar man i en 5:25-position. Om man inte säljer eller lägger ner är det en rimlig möjlighet att ta ut pengar på det sättet.

Jan: Men egentligen säger vi att det är bättre att behålla företaget aktivt, eftersom det ger större möjligheter och utrymme än att avveckla det.

Caroline: Så vi skulle göra periodiseringen och lägga det i träda?

Jan: Nej, nej, nej. Det handlar om att likvidera företaget efter avslutad verksamhet. Men det är intressant. Det finns många i chatten, t.ex. AC72, som precis har gått i pension och de hade verkstäder och sånt. De har i princip lagt ner det, men inte helt eftersom de har hjälpt de anställda och så vidare.

Men de har kvar sina lagerytor och maskiner, och jag går dit ibland på helgen och gör kapningar. Jag har en kvarvarande kund, så vi pratar om 15 000 kvadratmeter. Det är ganska stort. Det är bra att ha utrymme när man kapar 30 meter rör och skickar bilder. Där är en stor maskin mitt i lokalerna, så det är faktiskt smart att behålla en kund för att fortsätta jobba och det ger massor av extra möjligheter.

Monica: Kravet är att du själv ska ha en betydande position och påverkan på inkomsterna. Det spelar ingen roll hur mycket det är, bara det är betydande.

Jan: Och jag tänker så här: Placering av pengar är samma som privat. Man behöver inte köpa andra fonder osv.

Monica: Om man har aktier bör man ha en LEI-kod också.

Jan: Men jag avråder från det. Numera behöver man faktiskt en LEI-kod även för fonder. Det kommer förmodligen bli ett krav.

Caroline: Var får man en sådan LEI-kod?

Jan: En kod är ett sätt att veta vem som äger vissa tillgångar på europeisk nivå. Det finns många platser där man kan köpa en för 900 kr eller betala 5 000 kr för.

Caroline: Det låter ändå ganska enkelt att göra det.

Fördelar med att välja aktiebolag

Jan: Om du ansöker via ett centralt EU-register får du en sådan kod och sedan kan du samla allt. Jag besökte en EU-webbplats och slog in min egen LEI-kod och då fick jag information. Coolt! Har du några tankar om det, Carro?

Caroline: Men jag kan inte riktigt anpassa mig till företaget.

Jan: Vi har inte pratat alls om enskild firma, men jag tycker att det är lite overkligt.

Monica: Jag tycker det är taskigt sagt.

Jan: Det är inget jämfört med de som har enskild firma, och i vissa fall är det till och med mycket viktigt att ha enskild firma för jord- och skogsfastigheter. Det finns fördelar med enskild firma i uppstartsfasen. Enligt min erfarenhet tycker jag att svensk lagstiftning är så att enskild firma är mycket mer utmanande än ett aktiebolag eftersom du blandar din privata ekonomi.

Caroline: Jag förstår, men varför tyckte du inte det var overkligt?

Monica: Men för dem är det inte overkligt.

Jan: Nej, det var overkligt. Det var otrevligt. Jag borde inte ha sagt det på det sättet.

Monica: Men som företagsform eller för att det inte är ett riktigt bolag har de usla avdragsmöjligheter. De kan inte spela spelet som vi gör utan att ha en vinst. Ett år blir de beskattade för det och…

Jan: Så det är som att ha lön.

Monica: Precis. De har inte samma möjligheter till avdrag för förmåner och liknande.

Jan: Ja, och när jag startade år 2003 med enskild firma, då var det faktiskt så att aktiebolaget var dyrt med ett aktiekapital på 100 000. Du var tvungen att ha revisor och det innebar extra kostnader. Nu har man sänkt aktiekapitalet till 25 000 och du behöver inte längre ha revisor. Så idag ser jag ofta ingen anledning att välja enskild firma. Om du lyssnar på det här, om du har en enskild firma, överväg att starta ett aktiebolag. I nio fall av tio kommer det vara bättre. Det ger dig större möjligheter och utrymme.

Men om vi ska börja runda av, så tror jag att man ska se detta avsnitt som en inspiration och startpunkt. Jag tänker att om man är i 45 eller äldre och driver ett eget företag som är lönsamt, så kan det vara en idé att göra en översikt och börja fundera på hur man vill ha det.

Jag rekommenderar de olika trådarna i forumet:

Självklart går det även att ställa frågor i forumet, det var ju så idén till dagens avsnitt kom:

Även Pensionsmyndighetens olika skrifter är bra att kolla genom:

Sedan skulle jag absolut säga att ta ett möte med dig Monica för att få ett bollplank (annonslänk). Särskilt eftersom det kan ju skilja väldigt mycket pengar beroende på hur man väljer att göra. Tack för att du ville hänga med oss prata om pension. 🙏

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök