En reflektion och återblick på 2020

Vi reflekterar över de insikter och lärdomar som ett väldigt annorlunda 2020 förde med sig

För många var 2020 ett väldigt annorlunda år. På börsen var det än mer speciellt. Samtidigt som vi upplevde den brantaste nedgången någonsin (-30 % på ca 3 veckor) upplevde vi även en av de brantaste uppgångarna. Få av oss trodde i mars att börsen skulle uppleva Corona-krisen över till midsommar.

I dagens avsnitt reflekterar jag och Caroline över årets insikter. Både de ekonomiska men även de mer personliga. Vi pratar om allt från att privatekonomi faktiskt är roligt, till utmaningen i att hålla fast vid strategin även när det skakade som mest till hur vi mer och mer börjar röra oss mot extremerna. Kanske en följd av avsnitt #166 och #167 om asymmetrier enligt Nassim Taleb.

Vi pratar om hur vi löste problematiken med skärmtid för äldsta dottern, Carolines insikt om rädslobubblor och Ant Middletons böcker samt hur Småspararguiden hjälpte oss att förfina utvärderingsfrågorna för en investeringsstrategi.

Ja, det är ett avsnitt som berör väldigt många olika saker som vi hoppas att du uppskattar. Du får väldigt gärna också dela med dig av dina insikter och lärdomar för året. Gör det antingen i kommentarerna eller i forumet:

Där du även kan läsa andras insikter, lärdomar och reflektioner. Efter en lite darrig december på grund av stora uppdateringar på bloggen, kommer vi nu gasa full fart framåt. Nästa vecka kommer en utvärdering: ”Bästa fondrobotarna 2021”. Därefter blir det fokus på ”Hur gick portföljerna 2020”, ”Bästa fonderna 2021” och sedan ”Ombalansering 2021”.

Viktiga avsnitt där diskussionerna i forumet redan har påbörjats. Många av dessa avsnitt eller portföljer blir ju fantastiskt mycket bättre av att samskapas. Se gärna mer i forumet.

Med det så vill vi passa på och tacka för 2020 och önska ett Gott Nytt År!
Jag och Caroline Bolmeson

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Bläddra i det tillhörande bildspelet

Under inspelningen av det här avsnittet använde vi ett bildspel. Du kan bläddra genom bildspelet om du vill få en snabb överblick över innehållet. Du kan även bläddra genom det i samband med att du lyssnar på avsnittet som podd.

Transkribering av hela avsnittet

Jan: Detta är nog ett av de sista avsnitten för 2020. Idag blir det tillbakablick. Jag kommer bland annat prata om att den här bloggen inte bara handlar om privatekonomi, utan även om livet, men det låter så pretentiöst att säga ”ta ditt liv till nästa nivå”.

Jag tänker ändå att om man tar sin ekonomi till nästa nivå så tar man även livet till nästa nivå. Inte så mycket för att pengar är allt, men för att pengar löser en del problem och skapar en hel del möjligheter. Jag tänkte att vi skulle ta några läsares reflektioner och kör igång!

Vi har planerat några roliga avsnitt för Januari, som ”Bästa fondrobotarna 2021”, ”Bästa fonderna 2021”, det blir uppföljning på hur fondrobotarna har presterat och hur våra portföljer gick under 2020.

Vi kommer även prata om ombalansering. Det är väl de kommande avsnitten som man kan se fram emot.

Privatekonomi kan verkligen vara roligt

Jan: Detta är nog inte så mycket insikt som en reflektion, att privatekonomi verkligen kan vara roligt. Men jag har gett ganska många intervjuer under året och det känns som att alla tar avstamp i att ekonomi ska vara tråkigt.

Det är någon grej kring att man ska skärpa sig, eller ha dåligt samvete, och jag tror att så fort man kommer till en punkt där lösningen är en omskrivning av ”nu ska jag skärpa mig” så tror jag inte att det funkar.

Jag tänker att det har man testat innan. Nu ska jag gå till gymmet och nu ska jag spara och så vidare.

Caroline: Ja, man utgår från att något är sönder och det är alltid lite trist. Istället för att ta avstamp i hur man skulle vilja att det var.

Jan: Jag tror det handlar om drivkraften att man kan bli motiverad av en attraktiv bild av framtiden, men man kan också bli motiverad av att det misärigt. Att nu är jag trött på att ha det som jag har det.

Nu jävlar får det vara nog. Alltså, lite den energin och hotivationen. Jag tror att hotet kan vara ett bra avstamp, för det skapar energi. Men den är inte uthållig över tid. Där blir det att när hotet försvinner så försvinner motivationen. Då saktar det ner.

Vi ska ta ett annat avsnitt där vi pratar om FIRE och ekonomisk frihet. Människor som har drivkraften att de ska sluta jobba tappar ofta motivationen så fort de börjar gå ned i arbetstid för då försvinner hotet.

Jag hatar det här exemplet med kaffekoppen. En genomsnittlig kaffe på stan i Sverige kostar 30 kronor och dricker du en kopp kaffe mindre om dagen så blir det 200 kr i veckan och 10 000 kronor på ett år.

För det första är det ingen som dricker kaffe på stan sju dagar i veckan.

Caroline: Jo, det är det nog. Men det kan vara så att man inte har tänkt på hur mycket pengar man lägger på det där som kostar lika mycket som ett kaffepaket.

Eller så är man fullkomligt medveten och älskar den vanan. Det är roligt för du dricker inte ens kaffe, men jag kan relatera till detta.

Jan: Ja och det var det som var min poäng. Det är klart att jag kan spara 10 000 kronor på ett år och lägger vi lite ränta-på-ränta så kanske det blir 20 000 kronor på 10 år, men tänk om jag gillar kaffe? Tänk om man istället la fokus på rätt saker.

Jag gjorde en intervju där de ville ha nio tips, men då sa jag att det bara är fem tips som är bra och allt annat efter det blir kasst. Det är klart att man kan förhandla elavtal, vi har ju gjort ett helt avsnitt om elavtal, men det är inte där slaget står.

Det är inte där man vinner kriget på att dricka en kopp kaffe mindre eller förhandla elavtal.

Medveten konsumtion och extremer

Caroline: Det kanske är ganska attraktivt att tro att slaget står i de små grejerna, vilket de gör ibland, men kanske inte i det här fallet.

Jan: Precis. Jag har suttit i en del styrelser. Då fick man fråga sig om det var rätt sak eller fel sak som man bara gör på rätt sätt.

Det är väldigt ofta man gör fel saker på rätt sätt. Tänk om det är lite tvärtom?

Jag gillar ju Ramit Sethi väldigt mycket, som vi pratade om i ett avsnitt. Han säger spendera extravagant och var brutalt snål. Det handlar om att om man gillar kaffe så ska man spendera extra och drick kopi luwak-kaffe.

Kaffebönan som blivit utskiten, vilket jag såg i filmen Bucketlist, som för övrigt är en väldigt bra film. Eller om du gillar skor, spendera extravagant på det. Men gillar du inte heminredning och om boendet inte är så viktigt köp då inte den där bostadsrätten för en miljon extra.

Caroline: Jag ska också säga att det kräver sin kommunikation med den partner man har. Jag gillar inte kött men du gör det och du vill köpa Angus. Du vill spendera på kött men det var inte det jag ville lägga mina pengar på. Men man får vara överens kring det.

Jan: Jag tror att ett tema i detta avsnitt kommer vara att dra åt extremerna. Jag är lite trött på att vara mellanmjölk.

Caroline: Jag är också trött på det! Hur kan vi komma fram till samma sak? Jag har också sådana insikter. Jag kan ta en insikt som är att jag har låtit rädslor styra mig så mycket att jag har blivit mellanmjölkig.

Jag tar inte vissa diskussioner i relationer för jag tänker att då blir det konflikt och så kanske vi inte löser det och så drar man det i tanken åt ett håll som kanske inte alls stämmer överens med verkligheten.

Sedan har jag känt att jag är rädd för vissa saker här i livet och så upplever jag då inte det som hade varit fantastiskt, t.ex. segling.

Jag vill ju känna att jag lever mitt liv fullt ut och då kan jag inte bara vara på land. Jag måste klara mig ut på havet också.

Det är en erövring kan jag säga. Hur är jag ute på havet och klarar mig utan att drunkna eller ha slut på vatten eller att inte veta vart jag är någonstans.

Det är en erövring av land och hav och att inte vara rädd längre. Luften behöver jag inte erövra. Det kanske kommer när jag fyller 50.

Jan: Ok. Jag kommer stötta 100% och jag kommer inte vara med på någon båt. Sorry.

Caroline: Mellanmjölk. Du är rädd, Jan. Jag är trött på att vara rädd.

Kosta vad det kosta vill!

Jan: Jag vet, men jag är inte attraherad av det. Jag såg någon scen från den där Greta-filmen. Man kan fråga sig om ett beslut är baserat på rädsla eller om det är autentiskt, men just nu känner jag inte att jag är rädd. Vi har ändå varit ute och seglat med våra kompisar och vi hade en båt i Thailand.

Men vi återkommer till det där med mellanmjölk. Sethi är bra där också. Han säger att man ska ha en kategori i sin ekonomi som heter ”kosta vad det kosta vill”. Jag insåg att jag har några sådana.

Caroline: Jag har inte det. Det är en oskuld man måste ta. Om man har gjort det en gång så kan man inte gå tillbaka. Vad ingår i den kategorin för dig?

Jan: Böcker. Jag bryr mig inte om vad en bok kostar. Böcker har den där potentialen. Böcker är asymmetriska. Det kostar 300 spänn för en dyr bok och den kan förändra livet. Det är väl investerade pengar.

Sedan upptäckte jag en grej här om dagen när vi var ute och käkade, att jag inte bryr mig om vad förrätter och efterrätter kostar. Sedan är det vissa teknikprylar. Jag köpte faktiskt ett grafikkort nu för typ 15 000.

Vår kompis Charlie Söderberg brukar säga att tänk om ekonomi inte är tråkigt; tänk om din ekonomi är tråkig.

Det är värt att fundera på. Sedan kanske man inte ska säga det till någon som tycker att ekonomi är tråkigt. Jag är konflikträdd. Ramit Sethi säger också att varje år bör man göra en sak som man kommer ihåg om 30 år. Man kan sätta sig ner och göra den övningen.

Det är en sjukt bra övning som man gör på vissa kurser i London. Då går man igenom varje år sedan man föddes. Jag tror mycket på att lycka är minnen man skapar tillsammans med andra. Det är klart att vi har minnen från många år.

Om jag ska runda av punkten här med min insikt i år att privatekonomi verkligen kan vara roligt då är det att man ska lägga fokus på det som gör skillnad.

På den nya bloggen, som vi har uppdaterat, där har vi en Kom-igång guide och så kan man trycka på ”Tio tips för varje privatekonomi” för att läsa vad det är som gör mest skillnad. Utan inbördes ordning skulle jag säga att det viktigaste är att man slutar spara och börjar investera.

Att man automatiserar det sparandet så att man inte är inblandad i det själv och att det första man gör när man får in pengar är att man sparar. Då kan man spendera och konsumera med gott samvete och då har också pengarna börjat jobba åt en. Det är bara apropå alla de här låg-nivå tipsen.

Nio goda tips från Kom igång-guiden

  • Tips 1. Sluta spara och börja investera
  • Tips 2. Sikta på att månadsspara 10 procent av dina inkomster helt automatiskt
  • Tips 3. Byt (tillbaka) till AP7 SÅFA i ditt PPM-sparande
  • Tips 4. Förhandla din bolåneränta genom att begära ut ett amorteringsunderlag
  • Tips 5. Säkra upp hos Klarna
  • Tips 6. Säkra upp hos Skatteverket
  • Tips 7. Byt till ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti
  • Tips 8. Se över det juridiska i händelse av dödsfall – extra viktigt om du inte är gift eller om det finns särkullbarn
  • Tips 9. Se eventuellt över prenumerationer och t.ex. elavtal

Jan: Någonting som vi har pratat alldeles för lite om – nu är jag trött på mig själv och det här måste vi prata om nästa år – är löneförhandling och jobbyte.

Få grejer kommer ha så stor skillnad för ditt liv som din lön. Löneförhandling påverkar din pension, det påverkar hur mycket du kan spara, det påverkar din livskvalitet. Det påverkar asmycket. Och verkligen att överväga byta jobb. Nu har jag faktiskt varit så tuff i tipset att jag föreslagit att om du inte får tjänstepension på ditt jobb, byt jobb.

Kolla också upp vad som händer om du dör rent ekonomiskt för de efterlevande. Mycket viktigare än en kopp kaffe om dagen. Det kan ha katastrofala konsekvenser.

Sedan säkra upp-tipsen, att säkra upp hos Klarna och Skatteverket. Det har jag inte sagt till dig Caroline, jag har haft ganska mycket att göra de senaste dagarna, men de ringde mig från NetOnNet och sa att det är någon som har beställt fyra iPhones på Bolmeson AB. De ringde för att dubbelkolla för det hade beställts på faktura. Det hade jag inte beställt. Man blir lite förbannad.

Caroline: Jag hade blivit asförbannad och letat upp den jäveln. Jag har ett starkt hämnd-drag i mig, det har jag. Men det var ju bra att de ringde för att dubbelkolla.

Jan: Ja, kudos till NetOnNet. Jag kan beställa grejer i ditt namn om du inte har slagit på Klarna-skyddet. Men det finns inget sådant skydd för företag.

Investeringsmässigt konstigt år

Jan: Investeringsmässigt tycker jag att detta har varit ett väldigt märkligt år, på sätt och vis. Det är förmodligen det året som har störst nedgång och uppgång samtidigt.

Då får man ändå tänka att om börsen faller med 30% så räcker det inte att det går 30% upp, utan det måste gå upp med 40-50%, vilket det har.

Sedan vet jag inte om du kommer ihåg men i våras hade vi dagar på ±10%. Vi skulle göra en insättning på Lysa och det var bara taskig timing för 10% av insättningen försvann.

Det som jag faktiskt är stolt över det syns på den här bilden. Om man använder Lysa så kan man klicka på en knapp under grafen som heter ”visa kontohändelser”, d.v.s. att man kan se när man har satt in och tagit ut pengar.

Om du tittar där i februari-mars, vad är det vi har gjort? Vi stoppade in ganska mycket pengar. Vi tog månadssparandet vi skulle ha senare under året och satte in det i februari-mars.

Jag är sjukt nöjd att vi agerade korrekt, så vi tog rätt beslut, men återigen är det jätteviktigt att tänka på att bara för att man tar rätt beslut så betyder det inte att utfallet blir rätt.

Det är fortfarande rätt beslut att köpa där, men börsen hade inte behövt gå upp. Jag såg att vissa skrev på forumet att min stora insikt var att det var bra att jag köpte på nergången. Ja, det är bra, men de senaste åren har det varit väldigt lönsamt att köpa på nergången.

Men tittar man under 90-talet så var det vissa perioder man bara gjorde stora förluster om man köpte på nergången eftersom det fortsatte ner. Så köper man på nergången så behöver man vara medveten om att det kan fortsätta ner ytterligare ett, två, tre eller fyra år.

Det är inte en klockren strategi. Men det är därför jag gillar att definiera sparande som att det handlar om att ta bättre beslut. Här tog vi bra beslut. Vi hade oddsen på vår sida och bettet föll väl ut.

Caroline: Ja, det var väldigt bra balanserat att du tog upp det att det kan fortsätta neråt. Det är därför folk vill ta ut sina pengar, tänker jag. De är rädda att det ska fortsätta neråt medan vi alltid är i det här att man ska investera långsiktigt.

Bättre avkastning med professionell förvaltning

Jan: Sedan ska man också säga att vi tog ut pengar 2001 och 2008. Vi har gjort alla de här misstagen. 96 började jag investera så nästa år är mitt 25:e investeringsår. Det är lite coolt. Jag är stolt över att vi köpte mer.

Någonting som jag också har noterat är att det har varit stor skillnad på proffs och amatörer i år. Nu är detta väldigt anekdotiskt, men i Mars gjorde vi en undersökning på bloggen och vi hade flera tusen som svarade på frågan när tror du att börsen är tillbaka.

”När tror vi att Corona på börsen är över?” var frågan. Konsensus bland oss småsparare på bloggen var väl ett eller två år och det kändes inte orimligt. Men när jag pratade med Eric Strand eller när vi pratade med Coeli så sa de att detta är över till midsommar.

Det var inte ens nära. De hade rätt. Jag menar att det var en väldig stor spridning på svaren från proffsen och småspararna. När jag sedan pratade mer med Henrik från Coeli, som vi intervjuade nyligen, så sa han att det var inte ens en chansning eftersom räntan var låg och den sjönk och man gjorde stimulanser.

Då kan man räkna på att då minskar avkastningskraven på aktier och då kommer aktier och allt liknande gå upp.

Caroline: Men kan man det egentligen? För det kan vara så att det sker stimulanser och allt möjligt utan att det går upp. Jag vet inte om det handlar om sannolikheter?

Jan: Jo, men de bedömde sannolikheterna olika. Även om jag ofta klagar på proffsen när jag säger att det inte är lönt att köpa en aktivt förvaltad fond, så är det ändå så att majoriteten av alla professionella förvaltare hamnar på index medan majoriteten av småsparare hamnar under index.

Så det är bättre att satsa på en professionell förvaltare – för då kommer du åtminstone närmare index – än att vara småsparare.

Caroline: Va? Vad säger du nu, Jan? Jag förstår att vi småsparare kan göra dumma saker, men du har alltid haft ett ont öga till professionella investerare. Att de inte slår index trots att de säger att de gör det.

Jan: Nu pratar vi inte om att slå index, utan om att hamna på index. T.ex. den här undersökningen med Barras från 2010 sa att 74% av alla professionella fondförvaltare över en 30-årsperiod hamnade på index. 24% hamnade under och 0,6% hamnade över.

Jag har inte ändrat åsikt. Jag bara säger att professionella investerare är bättre än småsparare, även om de inte slår index. Insikten här är väl att erfarenhet ändå spelar roll. Det är väl den slutsatsen man kan dra.

Årets trista överraskning stod Spiltan Räntefond för

Jan: Årets stora ”Oh shit!” som jag inte hade tänkt på var det här med att Spiltan Räntefond stängde och kaskadeffekterna det hade. Det gjorde t.ex. att Lysa inte kunde prissätta Avanza.

Som fond måste man behandla alla andelsägare lika och kan man inte prissätta en del i sin portfölj så kan man inte prissätta hela portföljen. Vi behöver inte återupprepa hela den storyn men det var väl så att Spiltan tyckte inte att marknaden hade rätt i sina värderingar om deras tillgångar.

Då ville de inte värdera dem och i och med att de inte värderade sitt innehav kunde inte de andra värdera sitt innehav. Eftersom ingen kunde värdera sitt innehav så kunde man inte sälja, för om man hade fel i sin värdering så sålde man på bekostnad av en annan andelsägare.

Allt bara frös till is där och det var ändå en av Sveriges största räntefonder. Jag tror att det var många i finansbranschen som fick sig en tankeställare där. Det var väl en stor insikt detta år.

Det har gjort mig mycket mer positiv till bankkonto. Jag har inte varit jättepositiv till bankkonto innan, medans nu lutar jag mer och mer åt bankkonto och en global indexfond eller en bra fondrobot.

Jag vet t.ex. att Lysa och många andra stora fondrobotar gjorde stora ändringar i portföljerna för att minimera påverkan av det här.

Förutsägbara småsparare plus dålig rådgivning på banken

Jan: Sedan tänker jag att det var förutsägbart hur småsparare agerade under krisen. Det var precis som du säger så att många tyvärr sålde av och det är genuint synd. Ofta förlorar man två gånger.

Man förlorar när man säljer på botten och sedan att man missar uppgången, så man har gjort dubbelfel.

En grej jag nog kommer att minnas är det här rådgivningssamtalet jag hade med en bank, som jag spelade in, och det var så uselt. Genuint, det var som min stora behållning från det mötet, var att han trodde på det där själv.

Typ lägg 40% i en ny teknik-fond eller en årsmedelavkastning du kan räkna med framgent är 15%. Jag säger 6-7%, Lysa säger 7%, börsen i genomsnitt gör 8%. Att ha en förväntning om att börsen ska göra 15% om året de är Warren Buffet-nivåer.

Han trodde genuint på det för jag frågade hur han investerade sina pengar och han sa att han investerade dem så. Det är också jävligt skrämmande. Då undrar man vad han har för erfarenhet av att placera pengar.

Caroline: Det är två grejer som är intressanta med det här. Den här människan jobbar på bank och tycker att han kan pengar. Han har det som jobb till och med och han googlade inte dig innan du gick dit.

Jan: Ja, sedan spelade jag dum och ställde frågor som: ”Du menar genuint att jag kan räkna med 15% i avkastning på börsen?” ”Ja.”, sa han. Sedan sa att jag mina kompisar hade sagt att jag skulle fråga om indexfonder och då sa han att de hade gått mycket sämre och jämförde med den fonden som gått bäst den senaste perioden.

Caroline: Om man då inte är bloggare inom ekonomi kan man då känna att han vet nog vad han pratar om?

Jan: Ja, jag har skrivit här att bankernas rådgivare är urusla, men de är åtminstone autentiska.

Caroline: Det vet du inte. Tro mig, om jag hade frågat hur hen investerar sina egna pengar så hade jag inte litat på deras svar. Jag tror inte att alla ljuger, men jag tror att vissa ljuger och jag tror att folk ljuger för att få saker sålda. ”Vilken dammsugare har du? Denna.” Självklart tror jag det.

Jan: Alltså, jag är så naiv. Jag tror ju att människor säger sanningen.

Caroline: Jag kan nog också vara så att jag kan syna sådant om jag hamnar i en sådan situation. Vad är det för dammsugarpåse som ska till eller hur funkar den på mattor? Jag har hund och katt. Etc, etc.

Jag hade blivit så förbannad om jag känt att den personen ljuger för mig. Sorry, det är en av mina aggressivare sidor. Det handlar om att de inte ska komma och tro att jag är lättlurad och mycket annat.

Om jag tror att någon ljuger för mig – det är ändå vissa mikrouttryck man gör – då blir jag arg och förolämpad. Sedan börjar tänka att du sitter på det här jobbet och du gillar inte ditt jobb för du ljuger för mig här nu.

Du har ju inte den här dammsugaren, eller vad det nu är de vill sälja, så vad gör du här? Det blir mycket större för mig och så blir jag arg. Men jag går ju där ifrån.

Jan: En annan insikt är det här med Tesla. Jag tycker att det är fascinerande. Det är ingen realism, tycker jag, men Anderas och Henrik hade väl sagt att det är jag som inte fattar. Så jag får väl säga att det är någonting jag inte fattar kring det. Men jag har åtminstone satsat pengar på min egen åsikt och förlorat.

Årets strategiförbättring

Jan: Saker jag tar med mig till nästa år att undersöka är också det här som kom fram när vi träffade Anderas och Henrik från Coeli. De sa att man behöver dela upp aktiva fonder i t.ex. butikfonder och storbanksfonder, för du kan inte dra alla över en kam.

Butiksfonder kan t.ex. ägas av fondförvaltarna, drivas av fondförvaltare länge som har en massa egna pengar i fonden, som har helt andra mandat, och så vidare.

Om Henrik kommer på någonting så behöver han bara värva Andreas och sedan kan de köpa den på eftermiddagen. Men om du jobbar på ett stort fondbolag så är det investeringskommitté och då ska det föredras och sedan är det 13 personer som ska säga sitt.

Du har en helt annan tröghet. De berättade att de har kompisar som jobbar på stora fonder för länder och de får åka på två resor per år, medan de själva kan åka till sju länder på två veckor. Jag tror det är fel av mig att avdöma alla aktivt förvaltade fonder som dåliga.

Den intressanta frågan blir om man kan identifiera specifika aktivt förvaltade fonder som har förutsättningarna för att prestera bättre än andra. Det blir spännande inför nästa år.

På RikaTillsammans-forumet på bloggen publicerade @Ramagon eller Daniel Nilsson en artikel från Vanguard som pratade om en hybrid-approach, det vill säga att man använder passivt förvaltade men även kan komplettera med vissa andra fonder som har ett förväntat alfa. Det är 15 sidor om hur man kan tänka kring en hybrid-strategi.

Det andra som kommer förbättra min egen investeringsstrategi är det som vi tog upp i avsnitt #177 är Småspararguidens bok ”Mer pengar för pengarna”. Det är nog årets bästa sparbok.

De hade tre frågor, men som ingenjör tar man någon annans grej och så gör man det bättre i sitt eget huvud, så jag har omformulerat de tre frågorna de hade i sin bok som var:

  1. ”Finns det en teoretisk förklaring till avkastningen?”,
  2. ”Stöds avkastningen av historisk data?” och
  3. ”Tror man att det kommer gå så framåt?”.

Då har jag utökat det för att få det att handla om strategi istället, så vad är strategin? T.ex. att köpa investmentbolag, fondrobot, Bitcoin, osv. Således:

Sex viktiga frågor
  1. Vad är strategin?
  2. Vad är sedan tesen till att strategin fungerar?
  3. Stöds tesen av historisk data?
  4. Finns det en teoretisk förklaring till att det här funkar?
  5. Är det sannolikt att strategin kommer att fungera i framtiden?
  6. Kan man använda sig av strategin som småsprare

Vi hade superbra svar på de första fem frågorna med tail risk, men för att följa strategin så behöver du 50 miljoner USD och då ska det vara 2% av din portfölj så du behöver 1 600 miljarder i förvaltat kapital för att kunna följa strategin. Eller, nu blev det fel här med matten.

Men poängen är att man inte kan följa strategin som småsparare och därför blir det en väldigt relevant fråga också. Jag har märkt att jag använder det i forumet när folk kommer med frågor och då kan man ha en mycket bättre diskussion.

Störst påverkan på mitt liv långsiktigt ekonomiskt

Jan: Det som har haft störst påverkan på mitt liv långsiktigt ekonomiskt det är faktiskt de här två avsnitten med Taleb, #166 och #167. Jag läste hans serie, Incerto-samlingen på fem eller sex böcker, och han pratar om asymmetrier och han utvärderar allting – inte bara investeringar – utifrån nedsida och uppsida och begränsningar i uppsida och nedsida.

Han tar allt möjligt i livet, som att ringa till någon och be om hjälp. Begränsad nedsida är att du får ett nej och då är ditt liv precis som det var innan du fick nejet, men du kan få en jättestor uppsida. I investeringar funkar det på samma sätt. Vad är nedsidan i den här affären versus uppsidan? T.ex. räntefonder har en liten uppsida och stor nedsida.

Det tänker jag väldigt mycket på. Jag driver företag och då försöker jag göra projekt där jag kan tjäna jättemycket pengar om det blir bra. Om det inte blir bra då har jag investerat den tiden jag lagt ner och en begränsad summa pengar.

Men t.ex. en konsultverksamhet är inte asymmetrisk. Det har en liten nedsida och en liten uppsida. Jag kan sälja de timmarna jag säljer eller ha min massagesalong. Det kommer aldrig bli miljarder, men det kommer heller inte någon stor nedsida, så då har du både begränsad uppsida och nedsida. Jag vill ha en obegränsad uppsida och en begränsad nedsida och jag har aldrig tänkt på det i olika områden i livet på det sättet.

Dela med dig av din kunskap eller sök ditt svar i vårt forum där inga svar är för bra och inga frågor är för dumma. Besök

Gå på extremerna

Jan: Detta leder också till en annan sak som jag tar med mig till nästa år. Precis som var inne på med Ramit Sethi, att sluta vara mellanmjölkig, att mer och mer gå på extremerna. Att t.ex. ha bankkonto och den här indexfonden.

Eller att ha bankkonto och onoterade bolag. Räntefonder är lite mellanmjölkigt just nu. Köper man guld till syfte att spekulera då är det inte det, men köper jag guld i syfte att göra min portfölj bättre då är det ett annat spel. Men jag tror mer att försöka dra åt extremerna.

Det handlar inte om att lägga allt i en techfond utan det handlar om att börja tänka annorlunda och få tankespjärn. Jag har inte riktigt landat i det här.

Lite roligt i sammanhanget här så har jag och min kompis Mikael börjat diskutera någonting som vi kallar för alligatorstrategin, som kan vara ganska intressant som ett komplement till ens bassparande i en indexfond.

Alligatorstrategin handlar om att en alligator bara behöver en eller två gånger om året och då kan de ligga i vassen i ett halvår och göra ingenting.

Plötsligt kommer det där bytet och så attackerar de när tillfället blir rätt. Jag har inte tålamodet att ligga still i ett helt halvår. Har jag pengar på kontot då vill jag investera dem.

Men att unna sig att vara lite alligator så att man har pengar när tillfället kommer. Återigen, det är inte marknadstajming jag pratar om nu, utan ibland så sker felprissättningar och att utnyttja läget när tillfället ges, tänker jag.

Jan: Vi har ju barn som är i 10-årsåldern och vi har diskuterat skärmtid och då sa Freja att pappa du sitter ju mycket framför skärmen och det kändes svårt att argumentera mot.

Min första reaktion var att livet är orättvist, get used to it. Jag säger ibland till Freja att livet är orättvist, så att hon fattar att livet är det i vissa avseenden. Det är orättvist att vi bor i Sverige. Vi hade kunnat bo i Jemen.

Sedan insåg jag att när jag var 10 år som hon är nu det var då jag började programmera och satt jättemycket vid datorn för jag fick mammas dator. Hon är ju väldigt kreativ och då började vi diskutera det och kom fram till att skilja på konsumtionstid och produktionstid.

D.v.s. hon får bara titta på Youtube, Netflix eller Disney+ en timme om dagen, men om hon ritar som hon gör på sin iPad så behöver vi inte alls ha samma begränsning. Vi hade inte sagt till henne att Freja, nu har du suttit här och ritat på pappret i köket i två timmar. Nu får du lämna ifrån dig papper och penna, nu räcker det. Så hade vi inte gjort. Det var en stor insikt.

Oväntat bra avkastning med hållbart investerande

Caroline: En av mina insikter detta år är att hållbart investerande avkastar bättre än det traditionella. Det trodde jag aldrig. Jag trodde att det skulle vara noll skillnad eller att det skulle vara sämre med hållbarhet investerande, men det var det inte.

Vi hade ju Magnus Alfredsson här från Proethos, som hade tittat mycket på det och jobbat i finansbranschen och nu förvaltar han en hållbar fond. Det har visat sig på andra håll också att hållbarhet investerande ger bättre avkastning. Nu tyckte du att jag drog för mycket över en kam?

Jan: Ja, det tycker jag. Det senaste året har hållbara fonder gått bättre, men det är ingen naturlag.

Caroline: Nej, men vi har sett att det kan vara så.

Jan: Absolut. Man ska inte tro att man måste betala en premie för att investera hållbart. Så behöver man inte se på det, men det är ingen garanti. Nu har det hållbara överpresterat mycket.

Hans fond Proethos – nu har jag inte kollat upp det inför avsnittet – har 20% räntor, så han har 20% handikapp och han har ändå sprungit rundor kring andra fonder med 100% aktieexponering. Nästa vecka tänkte jag jämföra Lysa Hållbar mot Lysa Vanlig.

Caroline: Sedan hade vi ett annat avsnitt där vi pratade om hur det har sett ut när man har investerat 100 år bakåt.

Jan: Ja, det var i ett avsnitt med Eric Strand där vi tittade på drak-portföljen. Det var en studie som gjordes av Artemis Capital som undersökte hur börsen har gått från 1900 fram tills nu och hur det har gått per generation. De konstaterade att det är perioder då aktier inte har varit bäst.

Varför pratar vi mycket räntor nu 2020? Jo, för att det är det som har gått bäst de senaste 50 åren. De skrev också att tänk om den genomsnittliga finansiella rådgivaren är typ 45 år och de har recency-bias.

Om du pratade med en finansiell rådgivare i slutet på 70-talet som hade 40 års erfarenhet från t1930 då hade de aldrig satt ihop en 100% aktieportfölj. De hade definitivt haft guld t.ex. för att de upplevde inflation.

Caroline: Så det var en insikt att aktier inte alltid har varit det bästa sättet att investera och att vi lever väldig mycket i vår egen tid. Det kan vara en liten ögonöppnare att se hur jävla kort period vi har varit här och investerat.

Jan: Absolut. Jag har för mig att när jag intervjuade Paolo Sodini, professorn på Handelshögskolan, så sa han att för att ha en total statistisk signifikans på sigmanivå så skulle man egentligen behövt 3 000 års historik. Vi fattar många gånger beslut baserat på sju års historik. Det är ju löjligt.

Ett nytt sätt att se på välgörenhet

Caroline: Nästa insikt är att välgörenhet ser inte alltid ut som jag har tänkt mig eller som kanske andra tänker sig. Det handlar också om att vi hade ett avsnitt med en intervju med Vilhelm från Effektiv Alturism där vi pratade om att man inte alltid behöver ge bort sina pengar för att det ska vara välgörenhet t.ex. när de kommer fram till dig på stan och frågar om du vill signa upp dig för Röda Korset eller vad det kan vara.

Han pratade om att man t.ex. kan vara högutbildad och ha ett jobb som ger väldigt bra betalt och sedan kan man använda en stor del av de pengarna och sätta i någon typ av välgörenhet som kanske inte är att man ger bort pengar till Röda Korset på stan.

Att man mer väljer att jag vill jobba med havet, t.ex., att vi rensar havet på plast, istället för att man bara ger pengarna till någonting som dyker upp framför ansiktet på en.

Jan: Det som jag gillade där var att han pratade mycket om att vi utvärderar investeringar men vi gör inte samma due dilligence på välgörenhet. Och han sa att det är många som redan engagerar sig i klimathotet så det kanske inte är där man kan få mest avkastning på sina pengar eller sitt engagemang.

Det är faktiskt roligt att du tar upp det nu för han mejlade mig här om dagen och sa att om du får tillfälle kan du inte puffa för geeffektivt.se.

Där har de samlat enligt vissa kriterier gällande vad som gör mest impact. Jag har inte läst på om detta, utan jag bara kollade snabbt, men jag såg att malarianät ger mest räddade liv eller mest impact i förhållande till investerad krona. Funderar man på att ge en gåva eller om man vill skänka, kolla på geeffektivt.se.

I avsnittet "Bästa kreditkorten 2021" får du tips på kostnadsfritt kreditkort som ger 0.5 % bonus. Läs mer

Smuts i samhällets pengaflöde

Caroline: Nästa insikt är i anslutning till ett avsnitt som vi gjorde med filmaren Fredrik Gertten. Han hade gjort en film som hette PUSH men den insikten jag fick av att prata med honom är att det finns väldigt mycket pengar där ute som behöver ta vägen någonstans.

Jag har nog inte fattat hur mycket pengar det är och att det kanske till och med kan vara smutsiga pengar i vissa fall som har tvättats och sedan går in i samhällsapparaten.

Det är också en sjuk grej att alla de pengarna som vi har i vårt samhälle kan vara maffiapengar också som är där inne och rör sig. Jag vet, det spelar kanske ingen roll, men jag har inte tänkt på det och jag har heller inte tänkt på hur mycket pengar som behöver ta vägen någonstans. Vi pratade också om vart pengar söker sig med Coeli. Det är väldigt spännande i alla fall.

Jan: Särskilt i tider nu när det there is no alternative, alltså TINA. Det finns inte så många ställen och det är därför de söker sig till börsen eller fastigheter eller bostäder. Absolut.

Caroline: Sedan vill jag säga att Revolut-kortet, som jag ogillade från början… Jag tänkte gud, måste jag ha ett kort med en tillhörande app och du pratade om att det var ett smartkort.

I början tyckte jag att det var jättejobbigt för jag förstod inte appen helt och hade inte surfat runt i den så att jag kunde se vad det var som gjorde att jag helt plötsligt inte kunde betala med mitt kort på Ica.

Då hade jag satt någon gräns på 1 500 kronor den månaden och det hade jag överskridit vecka två och då kunde jag inte betala.

Men det fanns så väldigt mycket bra med Revolut-kortet så nu har jag inte ens kortet med mig när jag handlar för att jag har min app. Jag kan spärra kortet när jag vill, jag kan handla med ett virtuellt ekort som spärrar sig direkt efter köp.

Jag kan inte gå tillbaka till ett vanligt betalkort som inte har en app till sig där jag kan föra över pengar och hålla på hur jag vill med det. Du kommer ihåg att jag frustrerad och arg över det här kortet från början?

Revolut har växt på mig

Jan: Ja, du ringde mig från Ica, asförbannad. ”Jag står här i kassan med Elsa och jag kan inte betala! Folk står efter mig i kön! Vad är detta för…” Jag bara, ”Andas.”

Det är roligt att du är ett fan nu när jag har slutat vara ett fan. Vi hade ett samarbete med dem förut så jag ska också vara tydlig med att det inte är ett samarbete. Vi får inte betalt.

Det är ingen ersättning och ingen sponsrad länk eller någonting. Problemet är nu att de är baserade i Storbritannien och nu har vi Brexit. Mitt privatkort har inte strulat, men företagskortet har strulat så ini helvete för då vill de att jag ska skicka en massa dokumentation och sedan godkänner de inte svensk myndighetsdokumentation över t.ex. vem som äger bolaget.

Då har vi någonting i Sverige som heter huvudmannaregister som man kan använda för att se vem det är som kontrollerar vilket bolag som helst, vilket är det som är relevant.

Men då har de inte det i Storbritannien utan då ska man skicka in en vidimerad kopia på någon aktieägarlista och det är ok, men då ska den vara stämplad av en notarius publicus och det kostar långt över tusen spänn. Plötsligt så ska jag inte bara leta upp en notarius publicus som inte ens finns i alla städer utan jag ska dessutom betala för det.

Jag har varit så förbannad på dem och då har jag ändå haft kontaktpersoner på Revolut som jag har skällt på och sagt att det här kan ju inte vara rimligt. Jag vet inte med Revolut.

Privatkortet absolut, men eftersom jag använder företagskortet mycket mer så har inte Revolut många pluspoäng i min bok. Vi får se nästa år. Vi kommer göra ett avsnitt om det bästa kreditkortet för 2021 så får vi se.

Komplett, som vi också använder, de har också sänkt sin bonusgräns, så det är en tråd på forumet just nu där vi försöker lista ut och hjälpas åt allihop vilket som är det bästa kortet för just nu känns det inte självklart. Vissa saker var bättre för, får man säga så?

Barnen lyssnar mer än man tror

Caroline: Nu tar vi något annat än privatekonomi. Vi har ju två barn som är nio och två och ett halvt. Nioåringen har vi jobbat ganska mycket med att hon ska göra sina läxor, bädda sängen och jada jada jada.

Det är tufft att uppfostra ett barn men nu helt plötsligt så gör hon allt det där. Hon har sagt: ”Tjata inte på mig” och då säger jag saker en gång istället och hon lyssnar. Det verkar som att barn lyssnar fast man tror att de inte gör det.

Det har varit en insikt för mig för jag har känt att det är så jävla tufft att uppfostra barn, men man ska nog ha tålamod med dem.

De kommer att växa upp till vettiga människor om man har tålamod med dem och tror att de kommer göra det man ber dem om och involverar dem i livet. Jag kämpar med dem.

Det finns så mycket som kan gå åt helvete tycker jag. Man tar inte bort smulorna efter sig när man har ätit. Det är för jävligt. Du vet vilka krav jag har på tillvaron och jag ska inte vara hård mot våra barn heller, men jag inser att jag inte behöver tro att de inte lyssnar.

Jan: Påminn mig att vi ska ha med Frejas månadens aktie-portfölj när vi går igenom hur portföljerna gick i år.

Jag tror att den har gått tre gånger så bra som vår portfölj. Jämför vi vår Lysa-portfölj och hennes portfölj så tror jag att hennes är 20 gånger bättre. Det är absurt.

Caroline: Det är också större risk i den. Det kostar att ha den avkastningen. Men den ingår i lekhinken.

Jan: Min poäng är att jag tjatar verkligen inte på henne med månadens aktie. Ibland har jag tänkt att hon är nog inte intresserad men då kommer hon hem och berättar att hon försökt förklara aktier för sina kompisar. Hon tyckte att det var jättekonstigt att de inte hade det för man får ju pengar till leksaker från dem.

Caroline: Det är jättebra för då kanske de kan gå hem och säga att de vill ha det så kan man tillsammans börja titta på aktier. Det är bra om det väcker någonting.

Jan: Ja, det landar. De lyssnar mer än man tror. Sedan blir det lite orättvist för i och med att jag vet att du har koll på läget med barnen så kan jag vara mycket mer avslappnad med det där och tänka att det löser sig. Men grymt. Grattis till oss och Caroline, du gör ett fantastiskt jobb.

Dra kraft från Ant Middletons rädslobubbla

Caroline: Ant Middleton är en brittisk före detta elitsoldat och författare eller föreläsare tror jag. Han har varit med på Elitsoldaternas Hemligheter som heter Who Dares Wins på Channel 4.

Vi är lite fascinerade av elitsolidater och hur de arbetar och gränserna de pushar. Både du och jag tycker det är spännande. Så vi tittade på Elitsoldaternas Hemligheter när det gick på SvT för något år sedan och nu hittade jag hans bok på bibblan och läste den.

Han har tre böcker så nu är jag på den tredje. Du sa innan att böcker kan förändra livet och detta förändrade mitt liv.

Jag känner att jag har varit väldigt styrd av rädslor och han pratar om att rädslor är någonting som kan göra en väldigt stark.

När man är rädd så kan man ta väldigt mycket kraft från det och det har jag absolut känt, men jag tänkt att det inte är positivt att man blir så stark och aggressiv och vad det än är i en rädslesituation, medan han utgår från att det är positivt.

Han söker upp rädslor och jag har tänkt shit vad spännande att söka upp det man är rädd för. För det finns inget man kan vara rädd för till slut. Det är sjukt, sjukt spännande att undersöka det här med rädslor och hur de kan göra en stark.

Han pratar om rädslobubblor och sådant också för att han menar att det var ett tag som han var väldigt, väldigt rädd ett långt tag innan han skulle ut på väldigt farliga uppdrag i Afghanistan där han skulle in och hämta folk eller in och döda någon.

Han visste att det var stor risk att han själv skulle bli skjuten så i lång tid innan oroade han sig och tänkte att jag kan inte ha det så här att jag oroar mig så långt innan själva uppdraget.

Sedan tänkte han att jag kan inte ha det så här att jag oroar mig så långt innan själva uppdraget så då sa han till sig själv att jag oroar mig när jag sitter i helikoptern och ska hoppa ner. Då kan min rädslobubbla börja.

Sedan har han jobbat vidare med det så i den rädslobubblan är han rädd och tar kraft av det. Jag tycker också att det är sjukt spännande.

Jag kan tänka mig att någon sitter där ute och tänker att jag är dum i huvudet, men det är ju jättespännande att tänka på att man inte behöver oroa sig fram till att det är dags att oroa sig.

Då känner man rädslan i magen och tar kraft av den. Jag vet inte hur man ska göra det. Jag måste utsätta mig för någonting först. Han säger att det kan vara i relationer också om man är rädd för konflikter till exempel, så man behöver inte ut på något berg eller så.

Dags att vara sig själv fullt ut

Caroline: Jag gillar Ant Middleton jättemycket. Jag känner att jag börjat vara ok men den jag är och inte tycka att vissa sidor ska pressas undan och andra får lov att upphöjas. Det kanske inte behöver vara så, men jag kan återkomma till det under 2021.

Jag är väldigt disciplinerad med saker och jag har tänkt att det är dåligt för jag verkar vara helt dum i huvudet för andra som tittar. Om jag skulle väga min mat till exempel eller göra strategier för vad vi ska göra med barnen under jullovet eller hur jag ska hitta med att fixa naglarna varje vecka.

Jag kan skriva en lista över hur det ska gå till och så men det är inget fel med det. Men jag har känt att jag är vrickad som håller på på det viset och nu kan jag tänka att det är som jag är bara.

Jag gillar att vara disciplinerad och jag kan tänka mig att folk tycker att jag är dum i huvudet. Jag har brytt mig för mycket om det och gömt undan listor och inte berättat om det. Jag ska försöka vara mig själv.

I anslutning till detta kommer nästa insikt. Jag tycker om att prestera och det handlar också om att vara sig själv. Det är fult att prestera nu för tiden. Har du märkt det Jan, på något vis?

Folk är utbrända, man ska ta det lugnt och så ska man vara kreativ och absolut inte söka prestationer. Detta är min upplevelse i min verklighet att det är inte så fint att prestera eller vilja prestera eller sätta upp mål eller vilja vara bäst på saker.

Jag är trött på det också. Jag vill prestera och i och med att jag vill skriva böcker så ska jag vara kreativ och jag måste låta kreativitet komma till mig och man ska inte jaga den för då försvinner den på något vis.

Jag försöker hitta en balans här, men då har jag insett att jag måste prestera inom det fältet också för annars kommer det aldrig hända någonting. Jag kan inte sitta och vänta på att idéer ska komma till mig. De kommer men sedan händer det ingenting mer.

Nu blir detta väldigt babbligt. Jag vet inte vad jag kan säga mer för att förtydliga det jag menar. Jag upplever det som att vissa tycker att det är fult att man vill prestera och vara bäst på någonting.

Årets tema för 2021: Play Hard, Work Hard

Jan: Jag har ju haft det där hela mitt liv. Jag har ju jobbat 80-timmarsveckor så länge jag kan minnas och folk säger hur kan du göra det, du kommer gå sönder och du säger att jag kommer dö i förtid, men jag känner fuck it, jag trivs med det jag gör.

Återigen, play hard och work hard. Det är en av mina insikter.

Jag tror på det. Jag tror inte på något mellanmjölkigt. Sedan kanske jag tittar tillbaka på detta om 10 år och tänker hur kunde jag vara så dum att jag sa så, men vi tar det då. Nu kör vi play hard och work hard.

Caroline: Ja, nu kör vi med listor och rädslobubblor och extremt hårt arbete. Vad spännande.

Jan: Ja, det blir nog temat för nästa år. Extremerna.

Caroline: Ja, jag tror att det kommer att bli ett sådant jävla sjukt år för oss. Sjukt år kommer det bli i positiv bemärkelse. Jag kan verkligen rekommendera Ant Middletons böcker. Han har skrivit tre och jag är på den sista nu som heter Zero Negativity. Det är inte någon bullshit utan det är jättebra.

Jan: Ja, vi kan ta ett avsnitt om det där sedan så kan du dela med dig. Vi ska börja runda av men vi har den här diskussionen i RikaTillsammans-forumet om den viktigaste insikten eller lärdomen från 2020.

Så man kan gå in på RikaTillsammans.se och trycka på forum och där pågår det diskussioner varje dag.

”Att man fått veta att man ligger rätt när det kommer till risk då man inte ändrade sin strategi eller varit orolig när börsen gick ner.”

Leif

samt

”Jag har fått bekräftelse på att min ekonomi är strukturerad på, för mig, rätt sätt. Jag har kört med tre-hinkar-strategin (skippar lekhinken) ett par år, men det är först i år som den verkligen har stresstestats. Flera bekanta lämnade börsen under vårens svacka för att sen försöka tajma marknaden och gå in när börsen sjunkit ännu mer, vilket de knappast lyckades med.”

Björn

samt

”Har även kommit till insikten att radera Avanza-appen på telefonen är rofyllt för själen 😀”

Alexander

Jättekul på forumet med andra ord! Du hittar hela diskussionen här.

Detta är nog årets sista ordinarie avsnitt så vi vill säga ett fantastiskt stort tack för 2020. Skriv gärna dina insikter i forumet. Tack för att du har följt oss det här året och vi hoppas på att få lov att hänga med dig även nästa år. Antingen via podden eller via YouTube.

Gott nytt år! Lycka till med sparandet så ses vi.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök