Dyr mat, vad kan man göra?

Galna priser på mat. Hur hanterar ni det?

Man är ju medlem och följer extrapriser. Lunchlådor och storkok. Men vad kan man göra mer?

Har inte hittat något vettigt för onlineköp. Matsmart verkar mest vara gamla varor eller sånt jag inte behöver.

Vi har ju inget Sverige att åka till som Norrmän och danskar. Tyskland möjligtvis men färjans pris gör det sällan lönsamt.

Första frågan alla bör ställa sig är om man äter för mycket, vilket många svenskar gör.

Jämförelsepriser är ett ok system men bättre är att även lägga till mättnadsindex. Exempelvis ger kokt potatis 7 ggr så mycket mättnad per kalori som en croissant.

Ett enkelt sätt att bli mätt och hålla igen kostnaderna är att käka havregrynsgröt 2 middagar i veckan.

16 gillningar

Portionen under tian och sen gå på klassiker som är i säsong, typ kålpudding, kroppkakor, etc. Alltså göra från grunden. Kål är billigt, potatis är billigt. Kör så lite kött som möjligt.

Så lösningen är att ändra matvanorna.

10 gillningar

Bra länk tack. Är inte främmande för vegetariskt men tycker fortfarande det är svårt att hitta likvärdigt protein som är lika tät som kött/ fisk, och utan att det blir för mycket kolhydrater. Tips?

Tofu och linser. Inte alltid superkul, men säg att du kör tofu en gång i veckan och linser två gånger.

2 gillningar

Att jaga protein är en svensk modetrend. Detta skriver Livsmedelsverket:

Det är lätt att få i sig tillräckligt med protein om man äter varierat, det vill säga om du äter av alla livsmedelsgrupper. Livsmedelsverkets senaste undersökning om matvanorna i Sverige visade att de flesta får i sig tillräckligt med protein.

Friska personer som äter varierat och tillräckligt mycket mat behöver i praktiken inte fundera över proteinkvaliteten. Så gott som alla får i sig det protein de behöver.

Artikeln är värd att läsa i sin helhet:

Det förvånar mig ibland att så många är intresserade av protein och makron men ändå nöjer sig med vandringsmyter från omklädningsrum och kvällspress. Inget illa menst alltså, jag uppmuntrar den som är intresserad att gräva djupare. Jacob Gudiol har skrivit flera intressanta artiklar om protein, även särskilda artiklar till elitidrottare (man kan också ifrågasätta om det är särskilt nyttigt att äta som just en elitidrottare ifall man är vanlig vardagsmotionär). Jacob skriver mycket så det är bara att googla, men här är ett förslag:

16 gillningar

Om hög andel protein är viktigt med t.ex. anledning av styrketräning så är proteinpulver ett prisvärt alternativ. Kan vara stor skillnad i pris så det lönar sig att jämföra och att köpa storpack.

1 gillning

Tack jag läste den. Man skall tydligen kombinera spannmål och baljväxter. Frågan är hur man gör det i praktiken och så att det blir gött, och en tät proteinkälla så man inte behöver äta en halv m3 varje måltid?

Tofu och liknande tycker jag är sådär, ultraprocessat, funkar ibland men absolut ingen höjdare.

Några tips:
Handla i säsong.
Välj bort det som är orimligt dyrt helt.
Odla hemma /kolonilott.
Köp halvt vildsvin direkt från jägare (om du har möjlighet o hittat till bra pris).
Ät mer vegetariskt.
Kolla in ex “portioner under tian” för inspiration
Sluta köp godis o snacks (om du nu räknar det till matkontot)

Går att snåla en hel del i köket. Ha en pytt i panna påse i frysen exempelvis där du lägger överbliven korvbit ex som sedan kan tinas och bli till pytt i panna. Du kan även hacka ner den halva löken o frysa in direkt istället för att den blir liggande i kylskåpet tills man glömt vad det en gång varit…

6 gillningar

Finns olika sätt. Det lättaste är att du äter en viss mängd kött, exempelvis de där 500 grammen i veckan (ca 4 portioner) så behöver du inte kombinera så himla mycket.

Själv brukar jag späda köttfärssåsen med linser, ha bönröra till tacosen, har bara tofu i rätter där jag vet att det passar. Sojabönor är en höjdare att spä ut olika sorters mat med, exempelvis kasta ner i salladen. Gröna ärtor brukar jag ha till många olika maträtter, lätt att bara koka upp och lägga på tallriken.

Håller med dig om att de veganska halvfabrikaten ofta är sådär i smak och konsistens. Det finns några guldkorn men det är inte billigt. Om syftet är att spara pengar aå är det bättre att du siktar på riktig matlagning och att spä ut de dyra ingredienserna med billigare.

Om du är beredd att trixa med makron så är ett enkelt sätt att spara pengar att du spär ut den bra maten med billiga ingredienser som ger energi. Det är lätt att lägga till olja i maten, servera med ett hembakt bröd, lägga till ett ägg, toppa med nötter.

3 gillningar

Tofu är verkligen inte ultraprocessat, kan nästan inte hittat tofu som inte är nyckelhålsmärkt. Det är i princip mosad soja som man trycker ihop i block med ett medel som får det att klumpa sig (tror det ofta är gips?magnesiumklorid). Kolla in märkningen från Äkta Vara, här är en sökning med tofu. De är otroligt kinkiga och tillåter i princip inga tillsatser som man inte har hemma.

Sen är tofu otroligt tråkigt om man inte tillagar det rätt, men finns oändligt med recept på nätet. Att pressa och sen mariera är måsten, annars smakar det nästan ingenting.

Absolut billigst alternativ är dock kikärtor, tempeh (gott i stroganoff, samma pris som tofu dock), linser m.m. Här är en länk för att laga och frysa in egna baljväxter. Ska du ha billigare protein får du börja lämna butiken springandes med vakten hack i häl.

4 gillningar

Här är förresten en tidigare diskussion på ämnet i forumet med gott om tips!

1 gillning

De enskilt dyraste posterna för oss 2024 var nötfärs, kyckling, mjölk och lax. Om du kan minska på djurbaserade proteinkällan och t.ex. ersätta eller späda ut med bönor eller dylikt gör det mycket för ekonomin.

Vi har börjat med mer vegetariskt, vilket oftast är mycket billigare. Dock kan vissa vegetariska “kött”-produkter till och med vara dyrare än vanligt kött, så håll utkik. Ät havregryn till frukost, är sjukt billigt typ 2-3 kr per måltid inkl. mjölk och sylt.

P.g.a. mer medvetna val gick våra kostnader ned med ca 25% mellan år 2023 och 2024, sparade typ 2 000 kr / månad på det.

10 gillningar

Jag kollar i appen Matpriskoll och ser vilka erbjudanden den affär jag tänkt handla i har. Därefter jag jag veckomeny och handlar för hela veckan. Planerar bara ca fem dagar för det blir alltid rester eller så har händer något annat som påverkar middagsplanerna. Jobbar mycket hemma och de dagarna äter jag bara förstärkt frukost och därefter middag.

2 gillningar

Du kanske kan hitta lite inspiration här:

Jag köper en del bröd och färdigmat från Karma och Toogoodtogo. Hur bra dessa appar är beror mycket på det lokala utbudet. Det finns en del restauranger och bagerier med riktigt bra utbud och hyggliga priser. Bor du nära ett sådant ställe har apparna stor potential.

En slow-cooker eller multikokare är bra för att kunna göra storkok på enkelt sätt. Du sätter på maten på morgonen och den är klar lagom tills det är dags att äta.

Vegetarisk mat med baljväxter är billigt. Det är inte nödvändigt att äta enbart detta utan det går bra att blanda med exempelvis kött. Iom att köttandelen i den färdiga rätten blir lägre blir också portionskostnaden lägre.

I en artikel som jag läste föreslog någon att alltid utgå från det som finns hemma, alltså se till att använda de varor som finns. ChatGPT kan ge förslag på recept som innehåller de där konstiga asiatiska grejerna som du använde två skedar av till någon wok. Det finns gott om sådana ingredienser som ibland behövs men som sedan är svårt att veta vad man ska göra av.

3 gillningar

Lite tips:

späd/dryga ut. Gör du köttfärs tillsätt t ex mer morötter, svamp, lök, paprika, majs, överblivna ostkanter, vispgrädde eller vad du nu hittar i din kyl/frys. Istället för 8 portioner har du då istället 12 portioner.

spara alla slattar! med tanke på tipset innan! Både råvaror och rester som är för lite i sig kan bli bra utfyllnad i en annan maträtt. Heder åt en varierad ”pytt i panna” där man gör av med slattarna.

ha BRA små burkar/lådor för slattar vi har t ex små fyrkantiga glaslådor med tättslutande lock. Storlek som en mellanstor lök ungefär.

även torrt bröd kan vara gott bröd som råvara i en maträtt, som vitlöksbröd i ugn, som utfyllnad i en maträtt osv.

skär bort det dåliga kasta inte hela gurkan då det kanske går ta igen en del.

ät hälften om/när du t ex köper en pizza, lägger upp en portion matlåda osv. Är du lite mindre hungrig så bestäm dig redan ”från början” att bara ta hälften nu och spara resten till nästa dag eller liknande.

drick mer vid måltiden gör att mättnadskänslan kommer tidigare. Ha gärna en karaff med vatten vid matbordet så du enkelt kan fylla på mer. Ev smaksätt vattnet med citrondroppar, gurkskivor osv.

använde mindre/liten storlek på tallriken då lägger du automatiskt upp mindre. Särskilt om du kombinerar med att matkastrullen t ex står kvar på spisen. Blir då liiiiite jobbigare fylla på.

köp/installera extra frys underlättar både vid storköp, många matlådor och lättare hitta/se vad som finns där.

prova billigare ersättningssort finns nästan alltid billigare alternativ av en viss råvara man brukar använda av gammal vana. Prova en ny billigare sort så får du dessutom smakvariation.

alla de klassiska storpack, reablad MEN glöm inte bort ”jämförpris kilo/pris”. Idag med högre matpriser och minskande förpackningsstorlek lurar vi oss ofta själva när vi missar den verkliga prisskillnaden.

byt matlådor med varandra. Kanske gå ihop med släktingar, grannar eller arbetskamrater och byt lite storkok/matlådor med varandra för variation.

hitta nya affärer beror så klart på var man bor men i vissa fall finns ju matgrossister eller specialiserade butiker där maten av olika orsaker kan vara billigare.

ha BRA lådor för matlådor ha många och gärna aningens små i storlek. Då luras du inte att göra onödigt stora portioner.

använd våg för att komma fram/tillverka en lämplig mängd råvara, dela upp mat i lämpligt antal matlådor osv.

planera/matlista/handlingslista/tid spontant och ont om tid gör det ofta besvärligare & dyrare än nödvändigt. Vi har i princip alltid en uppsatt inköpslista på kylen. Där fyller vi på allt eftersom vi upptäcker saker vi vill/måste handla nästa gång. Sen brukar vi på kvällen innan/morgonen bestämma dagens mat och då ta upp från frysen om det är någon råvara som ska tinas.

planera att göra rester dvs försök inte laga exakt så mycket du/ni ska äta just nu där rester blir en överraskning. Tänk/laga istället alltid MER och tänk x-antal matlådor redan från början för ALLA viktiga delar. T ex mer sås, fler potatisar, mer köttfärs osv så alla delar finns färdiga för att få ihop kompletta matlådor.

matlådor & rester in i FRYSEN och inte i kylen om lämpligt då behöver man inte äta samma flera dagar i rad eller vara orolig att de blivit för gamla.

märk det i frysen med datum mindre risk du behöver kasta något.

14 gillningar

Jag tycker spartipsen går lite väl långt när man börjar uppmuntra till kannibalism. :joy:

12 gillningar

Ha, ha! Blir nog lite väl stora portioner i så fall :crazy_face:

1 gillning

Människokött smakar ungefär som kyckling :slight_smile:

3 gillningar