Lite tips:
späd/dryga ut. Gör du köttfärs tillsätt t ex mer morötter, svamp, lök, paprika, majs, överblivna ostkanter, vispgrädde eller vad du nu hittar i din kyl/frys. Istället för 8 portioner har du då istället 12 portioner.
spara alla slattar! med tanke på tipset innan! Både råvaror och rester som är för lite i sig kan bli bra utfyllnad i en annan maträtt. Heder åt en varierad ”pytt i panna” där man gör av med slattarna.
ha BRA små burkar/lådor för slattar vi har t ex små fyrkantiga glaslådor med tättslutande lock. Storlek som en mellanstor lök ungefär.
även torrt bröd kan vara gott bröd som råvara i en maträtt, som vitlöksbröd i ugn, som utfyllnad i en maträtt osv.
skär bort det dåliga kasta inte hela gurkan då det kanske går ta igen en del.
ät hälften om/när du t ex köper en pizza, lägger upp en portion matlåda osv. Är du lite mindre hungrig så bestäm dig redan ”från början” att bara ta hälften nu och spara resten till nästa dag eller liknande.
drick mer vid måltiden gör att mättnadskänslan kommer tidigare. Ha gärna en karaff med vatten vid matbordet så du enkelt kan fylla på mer. Ev smaksätt vattnet med citrondroppar, gurkskivor osv.
använde mindre/liten storlek på tallriken då lägger du automatiskt upp mindre. Särskilt om du kombinerar med att matkastrullen t ex står kvar på spisen. Blir då liiiiite jobbigare fylla på.
köp/installera extra frys underlättar både vid storköp, många matlådor och lättare hitta/se vad som finns där.
prova billigare ersättningssort finns nästan alltid billigare alternativ av en viss råvara man brukar använda av gammal vana. Prova en ny billigare sort så får du dessutom smakvariation.
alla de klassiska storpack, reablad MEN glöm inte bort ”jämförpris kilo/pris”. Idag med högre matpriser och minskande förpackningsstorlek lurar vi oss ofta själva när vi missar den verkliga prisskillnaden.
byt matlådor med varandra. Kanske gå ihop med släktingar, grannar eller arbetskamrater och byt lite storkok/matlådor med varandra för variation.
hitta nya affärer beror så klart på var man bor men i vissa fall finns ju matgrossister eller specialiserade butiker där maten av olika orsaker kan vara billigare.
ha BRA lådor för matlådor ha många och gärna aningens små i storlek. Då luras du inte att göra onödigt stora portioner.
använd våg för att komma fram/tillverka en lämplig mängd råvara, dela upp mat i lämpligt antal matlådor osv.
planera/matlista/handlingslista/tid spontant och ont om tid gör det ofta besvärligare & dyrare än nödvändigt. Vi har i princip alltid en uppsatt inköpslista på kylen. Där fyller vi på allt eftersom vi upptäcker saker vi vill/måste handla nästa gång. Sen brukar vi på kvällen innan/morgonen bestämma dagens mat och då ta upp från frysen om det är någon råvara som ska tinas.
planera att göra rester dvs försök inte laga exakt så mycket du/ni ska äta just nu där rester blir en överraskning. Tänk/laga istället alltid MER och tänk x-antal matlådor redan från början för ALLA viktiga delar. T ex mer sås, fler potatisar, mer köttfärs osv så alla delar finns färdiga för att få ihop kompletta matlådor.
matlådor & rester in i FRYSEN och inte i kylen om lämpligt då behöver man inte äta samma flera dagar i rad eller vara orolig att de blivit för gamla.
märk det i frysen med datum mindre risk du behöver kasta något.