Jag är nybörjare, kan ni kolla på min portfölj och ge mig lite hjälp och feedback?

Hejsan.
Jag är ny här på forumet och relativt ny på att spara och placera pengar. Jag är en sådan som haft pengarna i “madrassen” och tänkt att där ligger dom tryggt. Jag har det senaste tiden läst på lite och försökt förstå mig på marknaden och lite hur det funkar, inte minst här på forumet :slight_smile:

Jag började att spara hos Nordea i de fonder min bankman rekommenderade. Jag förstod snart att det fanns större möjligheter och frångick det som jag blev tipsad om och har under ett par år haft ett månadssparande i fyra olika fonder hos Nordea vilket ha gått bra än så länge.

Andel Fond
40% SEB Sverigefond Småbolag
40% SEB Nordic Small Cap Fund
15% Nordea Asian Stars Equity Fund
5% JPM Africa Equity Fund

Under andra halvan av förra året tog jag mod till mig och öppnade ett konto hos Avanza i tre olika fonder. Jag har nu utökat med ytterligare två fonder för att sprida ut det lite mer. Jag tänkte bara be om lite feedback på det hela så jag inte har gjort bort mig fullständigt.

Jag kör ett månadssparande på 2500 kr hos Avanza men har kvar mitt sparande hos Nordea på 2000 kr/månad enligt ovan fördelning, totalt alltså 4500 kr/månad. Hos Avanza kör jag enligt nedan.

Andel Fond
28% Swedbank Robur Ny Teknik
28% Enter Småbolagsfond
24% Avanza Zero
10% SPP Global Plus
10% AuAg Silver Bullet

Nå, vad har ni att säga om detta? Vad har jag gjort för snedsteg och hur kan jag rätta till det? Mitt sparande är tänkt ligga orört från uttag i 15-20 år. Tacksam för feedback.

Önskar alla en trevlig helg
/T

1 gillning

Hej! Andra har säkert bättre input på sammansättningen men tänkte tipsa om SAVR. En del av de fonder du har kan du få för mkt mindre avgift:

Exempelvis:

Fond/ avgift SAVR/ avgift Avanza
AuAg Silver Bullet 0,93% (1,50%)
Swedbank Robur Ny Teknik 1,02% (1,34%)
Enter Småbolagsfond 1,23% (1,75%)
SEB Sverigefond Småbolag 0,93 (1,59%)

Om du tänkt ha sparandet 15-20år blir det ju en del.

1 gillning

Hej.
Tack, jag får kolla på det. Det var ett stort kliv ur komfortzonen att skapa ett konto hos Avanza så känner att jag måste landa lite i det först. Tack för att du tog dig tid att svara.

/T

Sedan får du tänka också på det att du har dyra aktiva fonder även om du flyttar till Savr. Inga aktiva fonder som man gifter sig med i 15 år och automatisk månadssparar. Med sådana aktiva högriskfonder bör man sova med minst ett öga öppet. :grin:

Spontant så tänker jag dyra fonder och väldigt stor risk pga mkt hög exponering mot högriskmarknaden Sverige.

Jag skulle satsa på en billig globalfond som bas (70-80% av portföljen) och komplettera med billiga indexfonder exponerat mot Sverige o Asien

Själv har har följande i min portfölj:

Länsförsäkringar global indexnära (69%)
AMF småbolag (7%)
SEB Sverige indexnära (7%)
Spiltan investment aktiefond (7%)
AMF stilla havet (5%)
Swedbank robur access Asien (5%)

Snittavgift 0.3%

Hej,

Din portfölj har väldigt hög viktning mot Svenska bolag, närmare bestämt ca 80%, är det ett aktivt beslut du tagit? Vill man spara på lång sikt och följa forskningen så bör du nog istället flytta om så du får 80% i den fina globala fonden du valt. Detta för att sprida riskerna och få ner kostnaden på förvaltningen. Lycka till!

Hej.
Oj, detta var nyttigt för mig inser jag. Jag har nog varit lite girig och resonerat som så att om jag sparar på lång sikt och då gör det inget om risken är hög. Att det kommer gå upp och ner under tiden men på lång sikt kommer pengarna att ha ökat. Men det förstår jag nu är felaktigt resonerat!? Jag har även tänkt att avgifter under 2% är förhållandevis låga men det går ju komma ner betydligt lägre än så inser jag nu.

Jag har idag cirka 60’000 kr fördelat på nämnda fonder med ungefär samma procentuella fördelning som mitt månadssparande. Anser ni att jag borde flytta dessa tillgångar på en gång enligt era rekommendationer eller kan dom ligga kvar och att jag istället ändrar mitt månadssparande från och med nu?

Tackar ödmjukast för era svar så här långt!

Kolla gärna igenom detta avsnittet: https://www.youtube.com/watch?v=9z8JZTg2Fks&ab_channel=RikaTillsammans
Det avsnittet kommer potentiellt vara mer värt än 1kg fysiskt guld på din långa sparhorisont :slight_smile:

1 gillning

Jag tycker att du Erik har en bra fördelning i din portfölj.
Jag har liknande i min egen portfölj, dock lite annorlunda i mina barnbarns portföljer.
Lycka till

1 gillning

tack, jag hade stor del Sverige (home-market bias) i början av mitt sparande, 40-50%, men har efter att ha lyssnat på RT-avsnitten, viktat mer mot globala fonder. :slight_smile:

Gjorde en beräkning gjord på ditt sparande på 60000 + 4500/månad om du skulle köra rakt av på global indexfond. https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Blev rätt mycket pengar, nästan 3kg fysiskt guld i ren vinst :slight_smile: :

2 gillningar

Eftersom jag tror mycket på att “lära folk att fiska snarare än att ge bort fisk” och det enda sättet man blir en bättre investerare är att förbättra sin beslutsprocess. Utfallet av ens investeringar påverkas nämligen till stor del av slumpen. Ett sätt att då skilja en bra investerare från en mindre bra, är på samma sätt som man t.ex. identifierar en bra blackjack-spelare.

Man tittar inte på hur mycket pengar hen går med från casinot. Man tittar snarare, hur hen spelat de olika händerna. Vad gjorde personen när en viss kombination av kort kom upp. Därför skulle jag tycka att det var spännande att höra dina tankar när du satte ihop dina portföljer.

  • Varför har du valt just dessa fonderna?
  • Varför har du valt just den här viktningen?
  • Hur passar den här portföljen ihop med ditt övriga sparande?
  • Vad är din förväntade årsmedelavkastning på portföljen för tidsperioden?

Sorry för att vara lite omständig. :slight_smile:

2 gillningar

Det låter fullt rimligt, Jan :slight_smile: Jag är strax över 30 år och jag har fler än en äldre bekant till mig som vid upprepade tillfällen sagt att dom långtidsparat i svenska småbolag med stor framgång. Det var anledningen att jag började på den vägen. Det har jag sedan hållit fast vid eftersom det hittills gått över förväntan trots en kraftig nedgång i början av pandemin. Jag har inbillat mig att jag spridit riskerna genom att ha olika fonder som innehåller svenska småbolag samt nordiska småbolag.

Vidare var det via Roslings böcker jag valde att sätta lite i Asien och Afrika. Teknikfonden valde jag egentligen mest för att den låg högt upp i rankingen och för att jag har stora förhoppningar om att det är tekniken som kommer ta oss in i framtiden. Silverbullet valde jag att lägga till efter att ha läst lite om industrin kring ädelmetaller samt att den fonden nämndes här på forumet.

Viktningen har jag valt efter det som helt enkelt känts mest rätt, utan att egentligen ha så mycket på fötterna. Jag är lite osäker på vad du menar med mitt övriga sparande men jag har avtalspension i Nordeas pensionsportfölj, KAP-KL fond 2012. Vi har ett hus där vi just nu ligger på en årlig amortering på 2%. I övrigt har jag en buffert för oförutsedda utgifter på ett förmånskonto hos Nordea.

Jag kan inte säga att jag ännu bildat mig någon riktig förväntan kring årsmedelavkastning men säg att jag hoppades på 6-8% när jag började så har den förväntan helt klart höjts efter att min avkastning hittills ligger på runt 20%. Mitt mål med sparandet är att tillsammans med frun om 15-20 år, när barnen är stora, kunna bestämma lite själv hur mycket jag känner för att slita på arbetsmarknaden.

Låter det helt galet? Det är lite skämskudde när jag skriver för jag inser hur dåligt insatt jag är. Men men, någonstans måste man ju börja.

Tack all för er tid och era fina tips!

Hej Tobias

Jag är lite osäker på vad du menar med mitt övriga sparande men jag har avtalspension i Nordeas pensionsportfölj, KAP-KL fond 2012. Vi har ett hus där vi just nu ligger på en årlig amortering på 2%. I övrigt har jag en buffert för oförutsedda utgifter på ett förmånskonto hos Nordea.

Om du inte reda gjort det, skulle jag rekommendera dig att titta på avsnittet om fyra-hinkar-principen och fördjupa dig i blogg-artikeln: https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Det finns också en del fördjupande diskussioner här på forumet: https://rikatillsammans.se/forum/c/spara-och-investera/fyra-hinkar-principen/22 och De olika hinkarna och fyra-hinkar-principen | Total Make Over 2021? 🤔

Just Fyra-hinkar tycker jag är ett bra sätt att få koll på hela sin ekonomi.

2 gillningar

Återigen, tack så väldigt för era tips. Jag har lyssnat/tittat på avsnittet om fyra hinkar och även läst om det här på forumet. Lyssnar just nu även in mig på avsnitt 99 och det börjar ju sjunka in att jag just nu är lite väl dumdristig med mina risker. Jag kommer att följa dom rekommendationer jag funnit under dessa avsnitt och försöka balansera upp mitt sparande lite mer.

2 gillningar