Nybörjare behöver råd

Hej!Jag är 18 år och har bestämmt mig för att börja spara och investera. Men det känns att jag bara blir mer förvirrad ju mer jag läser. Jag har dock 0kr i startkapital men kommer jobba inom äldreomsorgen (i minst 1 år), och kommer nog få 16-17000kr efter skatt (men jag är inte helt säker). Jag har då tänkt att spara ca 5000kr varje månad. Ska jag ha dem i ett sparkonto med bra ränta eller investera dem? Och ja, jag vet vad jag ska spara mina pengar till (för jag är en förvirrad som fan), men jag vill vara så stabil som möjlig då jag ska flytta hemifrån (med vänner). Jag villl alltså spara kortsiktig (ca 1år) för när jag ska flytta ut och långsiktig, 5 år. Jag vet att fem år inte räknas som långsiktig men jag kan inte ens se mig själv mer en ett år fram. Har du några tips för mig? Jag tänker iallafall fortsätta jobba, även om jag fortsätter studera. Jag hoppas att jag gav dig något konkret. :slight_smile:

Hälsningar/ Förvirrad tjej

Hej!

Pengar som du ska använda inom två år bör inte vara investerade på börsen, så här passar räntekonto med insättningsgaranti perfekt!

Ditt 5-åriga sparande tycker jag du kan kolla på “Nybörjarportföljen”, du skulle däremot kunna sänka aktiedelen till 50% så att det blir en 50/50 portfölj istället.
Sedan för varje år som går så ombalanserar du portföljen och tar bort 10% av aktiefonderna och för över detta till räntefonderna, då följer du tumregeln om att ha 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna.

Tycker även att du kan läsa artikeln “Fyra-Hinkar-Strategin” och “Tjäna pengar spara och bli rik”.

Hoppas detta hjälpte något iaf!

Tack så mycket! Jag har kollat upp det du rekommendera och känner mig mycket lugnare nu.