Rädsla av att förlora pengar

Hej!

jag har en ganska stor summa pengar, över en halv miljon som jag själv sparat ihop. Jag är 27 år gammal och har offrat mycket, levt väldigt snålt och haft en hög sparkvot under flera års tid för att få ihop denna summa. Mitt problem är att jag vill investera pengarna och få dem att växa i indexfonder, men jag vågar helt enkelt inte. Tanken av att värdet går ner gör att jag får panikkänslor och bara vill sälja innan det är “för sent”. Jag har gått miste av så sjukt mycket avkastning av detta tankesätt och känner att jag bara kanske ska strunta i att investera helt och hållet. Det hjälper inte heller att investera en mindre summa, jag får fortfarande samma känslor. Tanken av att månadsspara hjälper inte heller.

Jag har läst massor av artiklar om investering och tittat på mycket videos som förklarar varför man bör investera, men det biter ändå inte på mig. Jag vet också att mina pengar förlorar värde genom att bara sitta där. Jag har inte tänkt att använda pengarna på länge, så jag vet att det egentligen inte gör något om det skulle gå ner en period. Jag tror att det hela ligger i vetskapen om vad jag gått igenom för att komma hit, gör att det känns mycket när jag ser mina pengar gå ner i värde. Är det någon annan som varit i samma sits och har kommit över detta? Är så trött på mig själv.

7 gillningar

Hur skulle det kännas om du till en början bara investerar säg 10% av ditt kapital i indexfonder? RIsken blir ju då max 10% men över några år är den troliga nedsidan betydligt lägre. Det kan ju vara ett sätt att gradvis vänja sig eftersom du då vet att säg 90% av ditt kapital är säkrat.

7 gillningar

Kanske någon typ av allvädersportfölj hade funkat bättre för dig :slight_smile: För i slutet av dagen handlar det om att kunna sova gott om nätterna.

6 gillningar

Kolla upp ordet “alternativkostnad”. Det innebär att det finns en kostnad med att inte göra någonting.

I ditt fall så är du rädd för den riktiga kostnaden om du investerar, som är risken att förlora pengar ifall börsen går ner. Alternativkostnaden ifall du inte investerar är att pengarna garanterat förlorar i värde till inflationen och risken att du missar avkastning ifall börsen går upp.

Ditt problem är att du inte vill ta risken med att investera. Därför tar du hellre den garanterade förlusten med att inte göra det. Någonstans låtsas din hjärna som att “inte göra något val” är riskfritt och lätt, men så är det inte. När du inte gör något alls så väljer du också.

Jag vet att du redan känner till detta för det skriver du ju i ditt inlägg. Men jag tänker att det kan vara bra att sätta ett ord på det.

Sen är det så att vi faktiskt måste ta risker. Det är en del av att vara en levande varelse och människa. Du tar risker hela dagarna i ända så du vet ju hur man gör egentligen. Träna på att ta risker med dina pengar också.

22 gillningar

Jag känner igen mig i dina känslor, när jag var yngre så fick jag panik vid tanken på att ”förlora” pengar.

Men när jag började hänga här på RT och lärde mig mer, så släppte det lite. Men det dröjde ändå länge innan jag lade om mitt sparande till mer fonder.

Ett råd kan vara att låta ditt sparade kapital sitta i ett säkert konto, tills du är redo att ändra om det. Kanske att börja från 0 på ett ISK kan vara en väg att vänja sig? Att du bestämmer att lägga av en liten del av ditt månadssparande som automatiskt går till ditt ISK? För att se hur det går och hur det känns.

Med tanke på att du är i tjugoårsåldern, så finns det tid att lära sig hur man själv funkar.

För mig handlar rädsla och ångest om andra saker, men de känslorna förstärks i känslorna kring mitt sparande. Så ett råd är också att gå och prata med någon, ibland har rädslor och ångest rötter på helt andra ställen än man tror. Att få stöd att lära känna sig själv är bra för de flesta.

8 gillningar

börja månadsspara bara, ta en tusenlapp i månaden och låt den ligga, när du väl börjar känna dig mer bekväm så ökar du månadssparandet eller sätter in mer av din buffert. Var likadan när jag började för att sedan gå från att månadsspara 1000 kr till ca 18 000 kr i månaden. Insåg att min buffert gjorde mig trygg och att ha en halv miljon på kontot gjorde att jag slapp ta några dåliga beslut om börsen gick ner för jag hade ändå en halv miljon på kontot. Så det är nog bara att bita i det sura äpplet och börja månadsspara för att lära dig hantera upp- och nedgångar och låt din buffert på en halv miljon ligga kvar för att vara en trygghet och säkerhet.

edit
bara en liten jämförelse. Låt oss säga att du investerar 1000 kr och den går ner 10 %, det har då minskat 100 kr, tänk utifrån summan och helt ärligt, vad är 100 kr? Inte ens en pizza i dagens läge. En kompis som jag hjälpte att börja investera var så väldigt ledsen när hans värde sjunkit typ 20 % under covid men han hade totalt investerat typ 10 000 kr, han har minskat 2 000 kr och när vi satte det i perspektiv på att han kan spendera 2 - 3 000 kr på en fredag med mat och öl så insåg han att oj, det är ju inte så mycket egentligen mot vad han kastar bort samma summa på skit varje månad.

För mig hjälper också tanken att när det går ner så kan jag investera billigare vid löning. När det sjönk kraftigt under covid eller under ukraina-krigets start så tänkte jag bara att desto fler månader det är lågt värderat kan jag investera billigare och därmed få bättre avkastning i framtiden. Fungerar bra :slight_smile:

3 gillningar

Det här är inget lätt ämne. Men i grunden måste man nog inse att pengar bara är ett verktyg.

Ett verktyg som inte bara av slumpen utan också med flit devalveras av våran Riksbank. Dvs vi ska uttalat ha en inflation och urholkning av riskfria pengar/kontanter för att vi ska våga/behöva ta risker och växa ekonomin.

Du får alltså se det som att den ultimata risken är att vi får inflation. En ”risk” som i princip är
given att inträffa.

Istället för att stirra sig blind på sina kronor och ören kan man alltså försöka översätta verktyget pengar till hur många smörpaket eller falukorvar de kan köpa om 10 år kontra idag, och hur man bibehåller eller växer det antalet.

Lösningen är kanske inte 100% aktiefonder för det, men ändå tillgångar :slight_smile: Man får i viss mån sluta respektera valutans numeriska värde i sig.

10 gillningar

Ja, allvädersportföljer rekommenderas inte tillräckligt ofta på detta forum.

En väl konstruerad allvädersportfölj kan ju, trots allt, ge nästan lika hög förväntad avkastning som 100% aktier, fast med mycket lägre volatilitet.

2 gillningar

Jag förstår precis vilka känslor du har, jag hade också mycket av det förut, och det är inte förrän de senaste åren det har börjat släppa litegrann, och det har skett långsamt och gradvis. Bra att du läser på ändå! Då vet du ju redan en hel del på den rationella sidan, det handlar bara om att hitta ett förhållningssätt som känns bra i magen också.

Vad är målet med dina pengar? När man varit fixerad vid att lägga dem på hög så länge kan det vara lätt att tro att det är målet, men pengarna ska ju så småningom användas till något. Vad drömmer du om att kunna göra med dina pengar? Hur mycket behöver du för den drömmen? (OBS, inte alls säkert att det finns en magisk summa, jag har haft flera och varje gång jag når dem känner jag mig fortfarande inte trygg (spoiler, det handlade aldrig om pengarna visade det sig). Trygghetskänslan kan du eventuellt behöva bearbeta på annat håll, via samtal osv).

Säger som någon annan också gjorde, börja ett nytt månadssparande med nya pengar. Då får du behålla din hög som du slitit hårt för och känner inte att den står på spel, medan du utsätter lite av dina nya pengar för lite risk (kör en 60/40 på Lysa eller något annat som inte är så drastiskt) och kan följa hur det får dig att känna. Det kan till och med räcka med en engångsinsättning på nån tusenlapp bara så att du har något att följa ett tag. Efter ett tag blir grafen så pass lång att man kan se att trenden går uppåt trots flera dippar.

Sätt in en del (eller hela, så mycket du är bekväm med), på ett sparkonto med ränta så du åtminstone försöker upprätthålla värdet du har. Tyckte det nån sa om alternativkostnad var bra. Du vet ju att dina pengar tappar i värde när de bara ligger där, det är ju också en nedåtgående graf. Så på ett sätt lever du redan i en version av scenariot du är rädd för.

Det här är verkligen inte lätt, när man av olika anledningar hamnat i “pengar i madrassen”-tänket är det ofta av väldigt starka känslomässiga anledningar och om jag var du skulle jag försöka grotta lite mer i den biten, är det en jakt på trygghet? Är det en rädsla för att gå tillbaka till något du inte trivdes med? Är du rädd för att du fortfarande kan för lite och kommer göra bort dig? Kan ju finnas en mängd olika saker som gjort att du känner såhär. Du har ju uppenbarligen bevisat att du har förmågan att tjäna ihop och spara pengar, du har läst på här så pass att du förstår vad du “borde” göra. Nu är det dags att släppa alla gamla narrativ du kan ha haft om dig själv och din ekonomiska situation och börja landa i att din nästa fas i livet ser annorlunda ut, en fas där du har en ordentligt startkapital och en hel del mer kunskap om vad du kan göra med det.

Också; såg att du skrev “tanken på månadsspar hjälper inte heller”. Denna typ av rädsla och ångest är “före”-känslor. De är starka och hemska, men de är ofta teoretiska saker vi ägnar oss åt innan något faktiskt händer. Bestäm dig för att “köpa” ett experiment för 5000 kr av dina pengar, placera de på något sätt och bemöt dessa känslor på riktigt och inte bara i teorin. Vi är mycket bättre på att hantera situationer än vi tror, men det kan vi inte upptäcka förrän vi faktiskt gör något.

Du förtjänar att njuta av ditt slit, annars har det ju varit förgäves!

4 gillningar

Jag tror ditt problem är här. När man offrar för mycket för att ha hög sparkvot, och inte lever livet, så blir man rädd att förlora sina pengar. Det tragiska är att man riskerar att få mindre än någon som slösade mer, men investerade sitt kapital.

Mitt råd skulle vara att minska din sparkvot. Genom att även leva i nuet så kommer det kännas mindre jobbigt att ditt sparande ökar och minskar i värde över tid.

Själv sparar jag runt 10% av min lön och känner aldrig ångest över mitt sparande, skulle alla mina pengar försvinna skulle jag ha levt ett bra liv ändå :blush:

12 gillningar

Marcus Aurelius:

Benjamin Franklin:

Det är en av livets grundläggande paradoxer:
Det som hindrar oss från att leva fullt ut är rädslan för döden (att förlora allt),
men anledningen att vi är rädda för döden är för att vi aldrig riktigt började leva.

12 gillningar

Hej och varmt välkommen hit :slight_smile:

Jag vill egentligen börja med att säga grattis! Att ha sparat ihop över en halv miljon utan att ha någon draghjälp från börsen är otroligt starkt jobbat! Framför allt som 27 åring. Ta en stund och fira det. :slight_smile:

Min sambo hade lite av samma problem med investeringar när vi träffades och genom att prata om när det kändes jobbigt för henne så har hon lyckats vrida lite på sitt perspektiv. Idag är hon stentuff och konstaterar bara “Jaja, jag ska ändå inte ha pengarna nu” vid nedgångar. Nu är det snarare jag som skakar mer när börsen sjunker :joy:

Du har redan fått massor med riktigt bra tips men trots alla tips så är det i grunden du som behöver lära dig leva med denna risk. Den kan vara skrämmande och jag tror alla kan känna igen klumpen i magen när portföljen minskar. Du verkar ha stenkoll på att du förlorar pengar genom att fortsätta som du gör så i grunden är det som flera så klokt påpekat att du bara måste börja.

Investera ett mindre belopp som sagt och när värdet sjunker (för det gör det i omgångar) så har du ett perfekt övningstillfälle. Där och då har du chansen att jobba med detta, fundera över vilka känslor som kommer upp men även att försöka koppla dessa till ett varför. Vad är det som driver de negativa känslorna och vad är du i grunden rädd för?

Jag önskar det fanns ett enkelt sätt för oss här inne att kunna hjälpa dig balansera ut denna rädsla. Kanske är denna tråd exakt det som kan bli din ventil? Om/när det går ner - skriv här så kommer det finnas gott om folk att bolla med, med andra perspektiv och andra erfarenheter som mer än gärna hjälper dig på traven.

Hoppas du kommer igång och att du hittar ett bra sätt att investera som dessutom får dig att må bra.

3 gillningar

Ja, det får nog bli något sånt eller att månadsspara för och minska ångesten lite. Jag måste helt enkelt acceptera att det kommer svänga lite då och då. Huvudsaken är att jag börjar någonstans.

2 gillningar

Du har helt rätt, innerst inne vet jag detta. Jag måste helt enkelt börja.

1 gillning

Ja, jag har nästan varit besatt med att spara under så lång tid men har lättat lite på detta senaste 6 mån och rest lite. Svårt och släppa på men jag försöker.

2 gillningar

Har faktiskt öppnat kapitalförsäkring för pension som jag börjat spara 1000 kr i till en början varje månad, högre risk men mycket lång sikt (typ 40 år). Kanske även ska börja spara i indexfonder fast på lite lägre sikt, ca 10 år eller så. Som du säger kan jag öka det succesivt, kanske slänga in lite extra från mitt kapital då och då.

1 gillning

Målet vet jag inte riktigt än, jag har kanske planer på att flytta utomlands om ca 5 år då jag har ett långdistansförhållande, då behöver man nog en bra summa att leva på beroende på hur det går med jobb osv i början. En viss del kanske jag lägger till pension. Jag tror det är smart att jag börjar med att månadsspara och sen ökar mer när jag känner mig tryggare, måste bara sätta igång.

Jag tror att grunden sitter mycket i dålig ekonomisk uppväxt, rädd att hamna där igen. Samt att allt slit och uppoffring går till spillo bara sådär av en hemsk nedgång, det hade varit en mardröm. Känns så otryggt nu också med allt som händer i världen.

Varför resonerar du i termer om att du måste investera 500.000 på en gång? Om du spelar poker så är det ju inte en speciellt framgångsrik strategi? Om du satsar allt kan du förlora allt, dålig strategi.

Börja med 10.000 - 10.000 kan du förlora, oavsett vad du har för jobb, du har 490.000 kvar. Tycker inte det är farligt att satsa på aktier, det är spännande och ger trevlig avkastning, framförallt när du är så ung.

Även om du försöker skriva att du lever sunt då tjänar du jävligt bra, annars har du ärt pengar eller fått svarta ICA kassar i brevlådan.

Behöver absolut inte investera allt på en gång. Tror jag ska börja månadsspara som många gett råd om. Men har läst mycket olika åsiker om detta innan också, vissa tycker att man ska köra all in, vissa inte.

Har ingen hög lön alls då jag jobbar i vården. Haft turen i oturen att bo med en sjuk förälder men det är inte poängen. Ville bara ha tips hur man kommer över det känslomässiga gällande när värdet sjunker.

2 gillningar

Att placera hela summan på en gång kan bli tungt att bära mentalt. Det kan ju bli ett kraftigt ras precis när du köpt för alla pengarna. Du är ju redan nu orolig för stora förluster, av förståeliga skäl.

Det minst “smärtsamma” är nog att månadsspara i en indexfond. Globala indexfonder har varit bra men fått god hjälp av en allt starkare dollar, ingen vet hur länge det kommer att pågå. Jag hade nog månadssparat i en global indexfond och en svensk indexfond, till lika delar. Fördelningen är kanske inte så viktig eftersom ingen vet något om framtiden.

1 gillning