Sälja av swedbankfonder - för att investera i vad?

Hej

Jag har efter ett nyvunnet ekonomiintresse insett att jag bör sälja av mina swedbankfonder som mina föräldrar startat nångång i tiden. Det rör sig om ca 60-70tusen i fonderna. Har ett konto i nordnet med typ globala barnportföljen samt ett par stackars små första aktier. Vad bör jag göra av dessa pengar? Lite utdelningsaktier låter ju trevligt, men jag är helt novis. Bättre att slänga in allt i fonder som sköter sig själv? Tips tack!

Vilka fonder är det samt vilken fördelning har de? Är det en depå eller ISK?

/Fredrik

Swedbank robus allemansfond komplett med förvaltningsavgift 1,25%, swedbank humanfond samt swedbank robur småbolag sverige 1,25%. Ska vara helt ärlig så ingen aning om vad de ligger i, står bara fond. Allemansfonden ligger i en fond och de andra två i en gemensam fond men bara 5000kr i småbolagsfonden och drygt 40- i humanfonden.

Sara,

Jag har hållit på ett tag med fonder och går själv just nu i tankar att flytta allt till Lysa istället. Där sköter sig allt av sig självt och man kan justera fördelningen mellan aktier och räntor som man vill. Minsta sparbelopp är 200 kr per månad via autogiro.

Totala avgiften ligger runt 0,42% och man får bra spridning och kvalitetsfonder både på ränte- och aktiesidan.

Jag funderar på om detta kan vara något även för dig? Du behöver inte fundera på något annat än fördelning aktier/räntor och det ger Lysa investeringsförslag på som man kan justera om man vill.

En fördel med Lysa är att man kan ha flera ISK-konton (vilket man iof kan hos Avanza/Nordnet också) med olika fördelning av aktier och räntor och man kan månadsspara till respektive konto. Otroligt smidigt.

Så säg att man sparar 500:- i månaden. Då kan man sätta in 300:- i en 60/40-portfölj och 200:- i en 90/10. Det är omöjligt att göra hos Avanza/Nordnet eller din vanliga bank.

Om du inte tittat på deras inslag om Lysa så gör det. Intressant.
https://rikatillsammans.se/lysa/

Om du vill hålla på och välja fonder själv så skulle jag sälja alla fonder och välja någon av Jans portföljer, Globala Barn (90/10, minst 1000:- månadsspar) eller Nybörjar (60/40, minst 500:- månadsspar) och sen ombalansera 1-2 gånger per år.

För min personliga del lutar det starkt åt Lysa och sätta upp fyra konton. Ett till barnen (90/10), ett för konsumtion, typ 1-3 år (10/90), ett för 3-5 år (60/40) och ett för riktigt långtidssparande (100/0, 95/5 eller 90/10). Ett autogiro på varje och sen är det bara att låta det rulla på. Det enda som håller mig tillbaks är att min bank kräver sparande om minst 500:- per månad för att jag ska få ett avgiftsfritt VISA-kort.

Hur tänker du kring det?

/Fredrik

Hej Sara!

Jan som har denna blogg rekommenderar fonder framför aktier, varför kan du läsa lite mer om t.ex. här: https://rikatillsammans.se/investerar-du-i-aktier-da-ar-du-hogst-sannolikt-en-loser/

Gällande vad man bör investera i så kan du läsa om de olika portföljerna han skriver om.

Nybörjarportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

  Globala barnportföljen:


 • Passar på tidshorisonten 10+ år

 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7

 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år

 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension

 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.

  Hälsningar
  Elin