Spara utan mål - när är det dags att trappa ner

Efter flera års anonymt trådläsande skulle jag uppskatta er feed-back :slight_smile:

Är 45 år, ensamstående utan barn. Äger en bostadsrätt värd >5M som är belånad med 1,8M. Har 400K på sparkonto, 350K i fonder (månadssparar just nu 15K) och en generellt välordnad ekonomi där jag kan unna mig sådant jag uppskattar.

Har inga problem att tänka långsiktigt, men jag har verkligen inget mål med mitt sparande. Inga drömmar om ett torp, kortare arbetsdagar eller en Porsche. Och tanken på väl tilltagen pension när jag fyller 70 år känns mest som en glättig annons från Nordea.

En miljon i fonder vore såklart trevligt, men efter det. Två? Känner inte att jag i nuläget försakar något, men likväl finns tanken där; Hur mycket räcker, och varför sparar jag…

Någon som har erfarenhet av liknande tankar?

5 gillningar

Hade inte Jan en bra diskussion om något snarlikt med Moa här:

Och ett gäng frågor av typen ”lite lyft perspektiv” att ställa sig själv och fundera på?

3 gillningar

Måste man ha ett mål med sparandet :thinking: ? Nej det behövs inte om du frågar mig :grin:.Själv sparar jag på börsen för att få tillväxt på mina pengar långsiktigt att de inte tappar i värde. Kortsiktigt kad det bli ordentliga tapp på börsen men långsiktigt antar jag att det är 100ggr bättre än sparkonto. Det är ändå pengar som jag inte behöver idag då jag lever ett normalt liv och överskott som blir kvar blir naturligt går in i global indexfond. Jag kan inte se något annat allt som är bättre långsiktigt än börsen.
Kortsiktigt om jag vill köpa mig något inom 3-5 år har jag pengar kvar i sparkonto.
Därför bryr jag mig inte om jag kommer ha 15 eller 5 milj på konto när jag blir pensionär men om man inte vet vad man behöver pengar till kortsiktigt blir det jätte dumt ha de på lönekonto istället för att få skaplig tillväxt på börsen. :+1:. Om jag vil slösa pengar resten av året gör jag det så klart men jag vill ha mer värde för de om den behovet inte finns just nu. :grin:. Så länge du är nöjd med vardagen lever en sådan liv som du vill ha utan att sakna något blir det naturligt lägga in överskottet på börsen. Då kvittar det om du har 1 milj eller 100 milj i Isk. Om du vill ha något extra och kommer på det kan du alltid plocka ut 100 tusen i från din Isk. :joy:. Det tar bara några dagar att sälja fonden. Så tänker jag i alla fall och lever efter de regler. :wink:. Viktigt att ha buffert som man behöver för att känna lugn i vardagen :grin::+1:.
Välkommen till forumet @Submariner :+1:

4 gillningar

Trygghet.
Några hundra tusen är såklart en bra grund, men känslan att sitta på ett kapital som kan avlasta tillräckligt för att leva på är på något sätt det ultimata målet för mig.
Man vet aldrig när man ledsnar på jobbet, eller blir uppsagd, eller kroniskt sjuk, eller detsamma händer med ens partner.
Att kunna (inte behöva) trappa ner på jobbet tidigt eller kanske sluta flera år innan officiell pensionsålder är ju inte heller fel.

Porschar och andra statusmarkörer är för mig helt ointressant. Jag kan bränna femtiotusen på en gitarr men det är en egoistisk lyx jag unnar mig för mitt eget höga nöjes skull, ingen ser mig hemma i vardagsrummet ändå.

3 gillningar

Men om du går ut med gitarren och spelar lite på stadstorget med en svart hatt framför sig blir man synlig på ett annat sätt :joy::+1::grin:. Sedan blir det överskott direkt in på börsen som man plockar ut från hatten :+1:. Eller hur @Carlf ?:wink:. Nöje och nytta samtidigt :+1:.

2 gillningar

Hej, kul att du skrev i forumet.

Är i samma situation som dig, fast ett par år yngre. Jag känner som dig. Jag har allt jag behöver i livet. Inga dyra vanor eller intresse och jag “döds-sparar” bara. Vad jag ska använda pengarna till är oklart. Jag har inga ambitioner att självförverkliga mig själv eller bevisa något för någon.

Är snart 40, singel och utan barn. Mina tankar är väl mer kring livet just nu. Alla vänner bildar familj, verkar trevligt. Men en sjuk uppoffring. De är helt slut, bråkar om pengar och så vidare.

Har landat i att

  • Låta sparandet gå på autopilot - > jag är ju duktig på det och sparar MYCKET MER än Svensson (om man nu ens ska jämföra sig)

  • Försöka leva mer → Komma ut och göra saker. Ska jag bara sitta och ackumelera pengar fram till pensionen kan jag lika gärna avsluta livet nu? Get busy living or get busy dying.

  • Förstå mig själv bättre - > Vad värderar jag? Hur vill jag min framtid ska ut, vad vill jag få ut av livet och så vidare?

Som person föredrar jag få och djupa relationer framför många ytliga. Ser mig själv som klokare än många och tycker inte om att socialisera då det är påtvingat, after work och så vidare.

Tror vi är i samma stadie i livet. Har allt vi behöver, reflekrerande och tänker “jaha vad ska jag göra nu”? Vi har sedan barnsben jagat saker. Skola, universitet, boende, pengar på banken. Vad är nästa steg? Det är nu man står lite halvt avklädd, för nu är det upp till dig att förstå vad DU VILL då du har förutsättningarna. Jakten är över.

9 gillningar

Jo men jag känner igen mig från för ca 10 år sen :grinning: jag och en kompis hade nån diskussion vad vi egentligen skulle med pengar till, det fanns liksom ingenting alls (verkligen) som skulle göra våra liv lyckligare på nått sätt. Jag tror man måste ha ett mål med det, annars blir det lite meningslöst att spara. Det som ändrat läget för oss, och vi vet exakt vad det kostar… är ett andra hem utomlands i lite varmare klimat och att köpa fritid från 55 års ålder. Det är vår gemensamma plan och sen vi la den har det varit jättekul att spara :grinning:

2 gillningar

Livet blir sällan som man tror. Oväntade möjligheter kan dyka upp från ingenstans och då är det kanske ingen nackdel att ha kapital.

Du verkar alltför fixerad vid ditt sparkapital, du behöver inte ha ångest över att det växer. Lev ditt liv som du vill och låt kapitalet växa som det vill. Gör inte ett problem av något som inte är ett problem.

3 gillningar

Jag är i lite liknande situation, fast något yngre. Brukar skoja om att jag vill lämna något efter mig till Allmänna arvsfonden.
Men som redan nämnts kan livet svänga rätt snabbt, åt båda hållen. Fick se det nyligen på nära håll, och då var några hundra tusen ganska lite pengar som skyddsnät. Så jag skulle säga att alla som kan spara ihop någon miljon på sikt nog bör göra det, ifall ens förutsättningar trots allt förändras drastiskt så är det en oerhörd lättnad att kunna ha den friheten som det ger.

1 gillning

Korslänkning till denna tråd som jag tycker är relevant:

Skulle verkligen rekommendera att ta ett coachsamtal med antingen @tankespjarn eller @MoaD utanför forumet. Båda är duktiga coacher som jobbar med just dessa frågor. De är extremt duktiga på det emotionella men fattar även det ekonomiska även om det inte är där de har hjärtat. Deras mejl-adresser finns i profilbeskrivningen eller så kan du skicka PM.

2 gillningar

Själv har nya mål ofta dykt upp med tiden. Inte heller på jakt efter lyxföremål men jag vill pröva på många saker och känna mig fri att ändra planen efter hand.

Är betydligt yngre än dig och sparar och amorterar för 30-40k per månad och ställer mig månatligen samma fråga, vad håller jag på med?

Att vara skuldfri kan jag se tjusningen i men att hålla på bygga upp stora mängder pengar i fonder utan något specifikt mål känns ofta konstigt och i mitt fall försvarar jag det med att “vad skulle jag annars göra med pengarna?”. Problemet för mig är att jag vill faktiskt ha en fin bil framöver men på något sätt tar det emot att lyfta pengarna från börsen för det ändamålet och därav blir det ju lite som om man inte hade haft några extra pengar och att det bara blir en växande siffra man ibland ser på mobilen…

En tanke jag har är att fortsätta investera tills beloppet är tillräckligt stort för att amortera av mitt lån men vad gör man efteråt? Överskottet kommer ju vara ännu större så börjar man om från noll och investera igen tills den dag man trillar av pinn? Helt sjukt egentligen nu när jag läser mitt inlägg, “vad ska jag göra med mina pengar?” Det är nästan skrattretande vilket lyxproblem man har.

4 gillningar

Varför inte årligen skänka en viss andel av avkastningen till någon organsation? Det skulle jag tycka vore meningsfullt. Gärna ett 90-konto för ökad trygghet kanske. Du binder inte upp dig och tar ett nytt beslut varje år.

3 gillningar

Jag försvarar också mitt sparande med “vad skulle jag annars göra med pengarna?”. Jag kan faktiskt inte föreställa mig hur jag skulle leva för att göra av med hela lönen en vanlig månad. Vad skulle jag egentligen lägga pengar på? En ny klocka varje månad? Varför? Bo på hotell varje helg? Varför, jag trivs bra hemma.

Vi har faktiskt beställt en ny, för oss fin, bil och det kommer att minska min sparkvot under en period men jag kommer ändå att kunna spara ganska mycket utan att jag känner att jag försakar något.

För mig känns det självklart att spara så mycket som möjligt utan att jag känner att jag lever snålt. Man vet aldrig när pengarna behövs och mitt främsta sparmål är att jag ska pensionera mig samtidigt som min hustru som är åtta år äldre än mig. Det kommer förstås att kosta ganska mycket.

1 gillning

Om man lever ett bra liv förstår jag inte att det skulle vara ett problem med en stor orörd förmögenhet när man dör. Med arvingar är “problemet” löst. Utan arvingar kan man alltid testamentera.

1 gillning

Jag har inga planer på att ha en stor orörd förmögenhet när jag dör. Min plan är att göra av med alla pengar innan jag dör men man vet förstås inte säkert när man dör!

Så kan man tänka. Jag bor själv idag men även om jag i framtiden kommer ha fru och barn (förhoppningsvis) så tänker jag se till att inga stora summor lämnar till arv när jag går bort, inte för min egen skull att jag vill slösa bort pengarna utan för eventuella barns skull. Jag tror hårt på att bygga sitt eget liv och sin egen karriär.

Men nu går jag off-topic…

1 gillning

Tack så mycket för tipset. Har lyssnat på alla poddavsnitt med Moa, mycket klokskap hos henne.

Den bakomliggande tanken hos mig - som jag kommit närmare att kunna formulera efter att ha lyssnat på t.ex Just. Keep. Buying. och läst mer om Die with zero - rymmer såväl synen på pengar som existensiella funderingar. Hur påverkas jag av att fokusera på långsiktigt sparande, och varför agerar jag som jag gör?

Stora frågor att jobba med :slight_smile:

2 gillningar

Om du inte är motiverad att spara 15k som du gör nu vad skulle de pengarna då hamna?