Hej!
Jag har två frågor!
Första frågan, vilken är er favoritchoklad? (Märke, smak eller typ, finns inga fel svar!)
Andra frågan, vilka faktorer, utöver smaken, har påverkat det beslutet?
Sen lite kort om mig, om ni vill veta varför jag frågar!
Jag är relativt ny här på forumet. Jag hittade hit lite innan julen 2021 och började lyssna på podden efter att en vän delat ett inlägg om Rika tillsammans på Facebook, från en FIRE grupp. Tycker FIRE är ett intressant fenomen att följa, men personligen är målet att kunna hoppa in i ekorrhjulet igen, om än på deltid och bättra på mitt långsiktiga sparande. Efter en längre tids sjukskriving så ville jag inte låta sysslolösheten bryta ner den livsglädje jag ändå har kvar, trots mina begränsningar och min kroniska värk. Jag gillar att se möjligheter där andra ser hinder. Så i väntan på att FK ska klura ut i vilket fack jag passar in, så startade jag en liten hobbyverksamhet för ett par år sen.
Det började med mitt intresse för choklad, chokladpraliner och konfektyr. Nu, ett par år senare har det landat i en liten verksamhet med trogna stammisar, återkommande inbjudningar till mindre evenemang och marknader och även en del välgörenhetsuppdrag.
Jag sköter nästan allt själv, får lite hjälp med skjuts till och från evenemang ett par gånger per år och även hjälp när det ska storhandlas. Men det blir mycket att hålla reda på även som “hobbyist”, regler och riktlinjer ska följas från miljökontorets och skatteverkets sida. Utöver lite koll på ekonomin så sköter jag receptutveckling, inköp, marknadsföring, etikettdesign, tryckeri och kundkontakter själv. Från början satsade jag på att mest koka gräddkolor, hade 500kr i starkapital och med en duk, tre korgar fyndade på loppis och en påse för pengarna och en A4 skylt så sålde jag slut på 2 timmar under min första festival. Varje krona som kom in gick till bättre råvaror, bättre utrustning, bättre display, kurser och så rullade det på. Jag fick efter ca ett år råd att köpa in enklare utrustning och råvaror för att kunna tillverka chokladkakor och praliner. Det var det som var målet från början, att ha råd att syssla med choklad som en hobby, som är dyr, om man som jag har låg ersättning från FK.
Så nu har jag råd att pyssla med en av världens främsta och godaste chokladsorter, enligt mig. Vilket är det bästa och roligaste jag vet.
Det är ganska fantastiskt, att något som inte genererar mig någon lön eller ekonomisk vinst, kan göra mitt liv så oerhört rikt. Ska också förtydliga att jag lägger ett par timmar i veckan på min hobbyverksamhet och har nu en årlig omsättning på ca 25-30 000kr. Småpotatis för många här inne, men det är få saker som är så glädjande än att se när människor upplever riktigt god choklad och konfektyr för första gången.
Jag vill inte avslöja det chokladmärke jag använder än, då jag vill att era svar inte speglas av mina.
Men det ska bli kul att se vilka chokladfavoriter ni har och vad som gör just dessa till era favoriter!
Tack på förhand!