Diskussionsfråga: öka andelen guld i modellportföljerna?

Bonus #02 - allt fler och fler källor pekar på värdet med guld som en investering

Jag skulle vilja be dig som läsare om hjälp med att tänka, argumentera och bolla. Över en längre period har jag upplevt att modellportföljerna borde ha en större exponering mot guld och inflationsskyddade tillgångar. Problemet är att det bland annat är ett steg bort från forskningen och inte minst en spekulation om framtiden.

Jag har redan tagit steg i den här riktningen genom att i våras lägga till 5 % guld i både Nybörjar- och globala barnportföljen. RikaTillsammans-portföljen har ju 25 % guld redan sedan tidigare. En av mina drömmar med bloggen har sedan start varit att vi ska just kunna diskutera sådana här saker tillsammans, så låt oss göra ett försök.

Det kan lätt tyckas vara ett fall av ”recency-bias” eftersom både förra söndagens avsnitt handlar om ämnet och guld och även nu den kommande söndagens. För mig är det inte riktigt på det sättet eftersom vi spelade in dessa avsnitten för mer än en månad sedan. Så jag ber dig att se det här utifrån ett lite längre perspektiv, särskilt eftersom det inte finns något ekonomiskt incitament för en sådan förändring överhuvudtaget. Tvärtom faktiskt.

Att omallokera till mer guld just nu kommer att gå mot den generella allmänna uppfattningen, även om guldet har tagit ett litet skutt uppåt på sistone. Droppen som fick det att rinna över för mig var faktiskt gårdagens artikel ”Paradigm Shifts” på LinkedIn av Ray Dalio. Det är en briljant artikel som går genom de senaste 100 årens olika ”paradigm” i samhället per decennium och gör en ganska kvalificerad gissning kring det kommande decenniet.

Det är få personer jag har en sådan respekt för som Ray Dalio. Han är en av de mest framgångsrika hedge-fond-förvaltarna, driver fondbolaget Bridgewater som bland annat har den så kallade All-weather-portfolio – en vidareutveckling av permanent-portföljen som även RikaTillsammans-portföljen bygger på. Det som skiljer honom från mängden och många andra som pratar guld som t.ex. Mike Maloney, Peter Schiff eller Zerohedge är att han inte är en ”one-trick-pony”. De senare pratar och har alltid bara pratat om guld. Många av Dalios artiklar kommer med helt galna mängder studier, underlag och research – kanske inte så konstigt när man har hundratals anställda som bara arbetar med det.

Om jag ska vara helt ärlig så är det svårt att på ett kort, enkelt och koncist sätt motivera en ökning av andelen guld. För mig handlar det om en sammansatt syn av Ray Dalios artiklar och tillhörande underlag (främst ”Paradigm Shifts” och ”Navigating Big Debt Crisis” samt hans serie av artiklar om kapitalismen), Eric Strands resonemang i alla våra poddavsnitt (här, här, här, här och här), fondbolaget Hussmans analyser av värderingarna av aktiemarknaden (här, här, här och här), Mauldin Economics artikelserie nyhetsbrev, Jared Dillian skrev om det häromdagen, Howard Marks memos, bloggrannen Cornucopias artiklar om konjunkturläget i Sverige (t.ex. här och här) och så vidare. Det mesta pekar åt samma håll och argumenten mot guld blir allt färre och sämre. Själv upplever jag att jag utanför modellportföljerna mer och mer positionerar mig i guld.

Det är helt enkelt inte längre bara personer som alltid bara har pratat om guld som pratar om guld. Flera personer där ute som inte har någon historik eller egenintresse i det försöker varna för de konstigheter som finns i systemet just nu. Ungefär som de som under IT-bubblan förgäves försökte peka på att ett företag behöver faktiskt tjäna pengar för att överleva eller att det är orimligt med värderingar på 100-tals miljoner per anställd. Det är lite en ”kejsaren-är-naken”-situation. Problemet för oss andra är att bestämma oss – vem ska vi tro på? Är kejsaren naken eller inte? Och om han är det – vad får det för en konsekvens för mig och mitt sparande…

Det är därför jag skulle vilja be dig som läsare om dina tankar och dina åsikter till följande frågor:

  1. Vad tänker du spontant? Finns det anledningar för en ökning av andelen guld?
  2. Vad är en rimlig andel guld i portföljen?
  3. Vad är argumenten mot att öka andelen guld?
  4. Eller är det här bara ett fall av obefogad oro?

Tack på förhand och jag ser fram emot en spännande diskussion.
Jan

PS. Jag ser att det kommit frågor kring hur man rent praktiskt gör för att köpa guld, då rekommenderar jag den här artikeln om guld. DS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök