Diskussionsfråga: öka andelen guld i modellportföljerna?

Bonus #02 - allt fler och fler källor pekar på värdet med guld som en investering

Jag skulle vilja be dig som läsare om hjälp med att tänka, argumentera och bolla. Över en längre period har jag upplevt att modellportföljerna borde ha en större exponering mot guld och inflationsskyddade tillgångar. Problemet är att det bland annat är ett steg bort från forskningen och inte minst en spekulation om framtiden.

Jag har redan tagit steg i den här riktningen genom att i våras lägga till 5 % guld i både Nybörjar- och globala barnportföljen. RikaTillsammans-portföljen har ju 25 % guld redan sedan tidigare. En av mina drömmar med bloggen har sedan start varit att vi ska just kunna diskutera sådana här saker tillsammans, så låt oss göra ett försök.

Det kan lätt tyckas vara ett fall av ”recency-bias” eftersom både förra söndagens avsnitt handlar om ämnet och guld och även nu den kommande söndagens. För mig är det inte riktigt på det sättet eftersom vi spelade in dessa avsnitten för mer än en månad sedan. Så jag ber dig att se det här utifrån ett lite längre perspektiv, särskilt eftersom det inte finns något ekonomiskt incitament för en sådan förändring överhuvudtaget. Tvärtom faktiskt.

Att omallokera till mer guld just nu kommer att gå mot den generella allmänna uppfattningen, även om guldet har tagit ett litet skutt uppåt på sistone. Droppen som fick det att rinna över för mig var faktiskt gårdagens artikel ”Paradigm Shifts” på LinkedIn av Ray Dalio. Det är en briljant artikel som går genom de senaste 100 årens olika ”paradigm” i samhället per decennium och gör en ganska kvalificerad gissning kring det kommande decenniet.

Det är få personer jag har en sådan respekt för som Ray Dalio. Han är en av de mest framgångsrika hedge-fond-förvaltarna, driver fondbolaget Bridgewater som bland annat har den så kallade All-weather-portfolio – en vidareutveckling av permanent-portföljen som även RikaTillsammans-portföljen bygger på. Det som skiljer honom från mängden och många andra som pratar guld som t.ex. Mike Maloney, Peter Schiff eller Zerohedge är att han inte är en ”one-trick-pony”. De senare pratar och har alltid bara pratat om guld. Många av Dalios artiklar kommer med helt galna mängder studier, underlag och research – kanske inte så konstigt när man har hundratals anställda som bara arbetar med det.

Om jag ska vara helt ärlig så är det svårt att på ett kort, enkelt och koncist sätt motivera en ökning av andelen guld. För mig handlar det om en sammansatt syn av Ray Dalios artiklar och tillhörande underlag (främst ”Paradigm Shifts” och ”Navigating Big Debt Crisis” samt hans serie av artiklar om kapitalismen), Eric Strands resonemang i alla våra poddavsnitt (här, här, här, här och här), fondbolaget Hussmans analyser av värderingarna av aktiemarknaden (här, här, här och här), Mauldin Economics artikelserie nyhetsbrev, Jared Dillian skrev om det häromdagen, Howard Marks memos, bloggrannen Cornucopias artiklar om konjunkturläget i Sverige (t.ex. här och här) och så vidare. Det mesta pekar åt samma håll och argumenten mot guld blir allt färre och sämre. Själv upplever jag att jag utanför modellportföljerna mer och mer positionerar mig i guld.

Det är helt enkelt inte längre bara personer som alltid bara har pratat om guld som pratar om guld. Flera personer där ute som inte har någon historik eller egenintresse i det försöker varna för de konstigheter som finns i systemet just nu. Ungefär som de som under IT-bubblan förgäves försökte peka på att ett företag behöver faktiskt tjäna pengar för att överleva eller att det är orimligt med värderingar på 100-tals miljoner per anställd. Det är lite en ”kejsaren-är-naken”-situation. Problemet för oss andra är att bestämma oss – vem ska vi tro på? Är kejsaren naken eller inte? Och om han är det – vad får det för en konsekvens för mig och mitt sparande…

Det är därför jag skulle vilja be dig som läsare om dina tankar och dina åsikter till följande frågor:

 1. Vad tänker du spontant? Finns det anledningar för en ökning av andelen guld?
 2. Vad är en rimlig andel guld i portföljen?
 3. Vad är argumenten mot att öka andelen guld?
 4. Eller är det här bara ett fall av obefogad oro?

Tack på förhand och jag ser fram emot en spännande diskussion.
Jan

PS. Jag ser att det kommit frågor kring hur man rent praktiskt gör för att köpa guld, då rekommenderar jag den här artikeln om guld. DS.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

72 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Tittade på utvecklingen för guld på DI under en en 10-års period.
  Från 2010 till 2012 steg guldpriset. Gick sidledes ett År för att sedan falla och gå sidledes igen. Har senaste året stigit.
  S&P har stigit hela hela 10-års perioden. Några reflektioner.

  Guld priset borde sjunkit under perioden om samvariationen är negativ.
  Jag skulle känna mig rätt ”eländig” om jag köpt 2012 och 7 år senare fortfarande ligga negativt. Senaste ökningen har inte kompenserat.

  Guldet verkar ”oförutsägbart” och svårt att gå in i samtidigt som den negativa korrelationen med aktier ser tveksam ut.

  P.S Jag köpte nyligen lite guld och långa US obligationer, det har gått väldigt bra men jag litar inte på att det långsiktigt håller :(

  Gravatar för användaren
  Defensiv
  1. Korrelationen mellan tillgångsslag varierar över tid, så det är inte alltid som diversifiering i olika tillgångsslag fungerar enligt plan. På riktigt lång sikt har dock korrelationen mellan guld och aktier varit svag. Det har även korrelationen mellan obligationer och aktier varit, samt mellan guld och obligationer. Trion aktier, obligationer och guld kan därför kompensera varandra väl.

   Gällande att känna sig eländig över att köpa guld vid fel tillfälle så gäller det även aktier. Och precis som med aktier sprider du därför med fördel ut guldköpen över tid.

   Gravatar för användaren
   Björn
   1. Du har, liksom Jan, säkert rätt. För mig är Guld för ”svängigt” och svårförståligt. Jag köper heller inte enskilda aktier, det kräver kunskaper och intresse som jag inte har. Behåller min lilla del eftersom det gått bra och om det inte gör det så kan jag leva med det.

    Fortsätter allokera fonder(aktier och räntor). Alltså, inläggets huvudfråga var huruvida guldet skulle öka. Min åsikt är att Guld är för komplicerat för många, har för många spekulativa egenskaper. När man söker en ”trygg” hamn så är, igen min åsikt, att likvida medel är att föredra. Allt varierar, men ”makro” känner jag mig tryggare i än spekulativa tillgångar.

    0
    Gravatar för användaren
    Defensiv
  2. Lite förenklat kan man säga att guld hade en fantastisk utveckling under 70-talet och 00-talet och en dålig utveckling på 80-, 90- och 10-talet vilket innebär en motsatt utveckling jämfört med aktier. 2010-12 hade aktiemarknaden en stark utveckling efter den kraftiga nedgången 2008 medan guldet hade kvar lite ”momentum” efter många års uppgång.

   Gravatar för användaren
   Jan-Olov Andersson
 2. Många kloka inlägg, tack för allt input!
  Jag tänker såhär:
  Det ÄR annorlunda nu. Kanske skall man som du, ta en funderare på om gamla modeller behöver ses över och justeras? Marknaderna beter sig inte som de ”brukar” när räntorna under så lång tid varit pressade, globaliseringen, penningströmmarna, skuldbergen, det avreglerade banksystemet i världen som numer liknar rosbusken i Askungesagan. Tätt sammanslingrad och väldigt snårig…

  Många, som du sa Jan, som exempelvis Dalio men även andra ”tunga” namn talar om ett paradigmskifte, en utfasning av Dollarn som världsvaluta (James Rickards, Danielle diMartino m.fl). Swiftsystemet är redan i gungning och där används guld som växelmedel istället. Kryptovalutor ser ut att bli en del av våran värld men vad vet man?? Allt går snabbt och det är högst möjligt att en ny världsvaluta tar plats. NÄR är en stor fråga.
  Det vi vet är att guld ännu så länge är en valuta alla världens länder i nuläget verkar vara överens om. Centralbankerna visar det genom sina köp (i det här fallet får man väl gå på vad de gör och inte vad de säger?)
  Någon här i flödet föreslog en rätt enkel modell jag gillade. (Det känns som om enkelhet behövs när omvärlden är så oförutsägbar). Om man tror på endast 10 % nedgång, ha 5% guld, om du tror på 20% nedgång, -öka till 10%, om du tror på 30% nedgång , -öka till 15.. Guldpriset i kriser, om man studerar gammal statistik tenderar ju att, grovt räknat, dubbleras. Ta bort aktier eller räntor? Varför inte minska med lika stor del i båda? Aktier tycks övervärderade och räntor går i limbo.
  Tro är ju tyvärr allt vi kan men det känns som om det är för många turbulenta moln att inte ta hänsyn till och därmed se över värdebevarande snarare än spekulation.

  // Ingrid

  Gravatar för användaren
  Ingrid Sjögren
  1. Många bra och intressanta tankar Ingrid!

   Jag funderar också på nollräntepolitiken som ett möjligt paradigmskifte och funderar också på vad som händer om/när dollarn ”fasas ut” som huvudvaluta.

   Frågan är om borttagandet av Bretton Woods 1971 som jag ser som det tydligaste paradigmskiftet tidigare kan ses som ett tydligt ”annorlunda nu”. I och med att jag inte är ekonomi vet jag inte hur det är med det (dvs om modeller behövde förändras då).

   Gravatar för användaren
   Jan-Olov Andersson
 3. Guldpriset styrs av marknaden, precis som alla andra priser. Långsiktigt bör guldpriset följa inflationen, eftersom det inte genererar pengar. Det sitter ju bara där, till skillnad från aktier och obligationer, som ger avkastning.

  Så om marknaden tror att guldpriset kommer att stiga i framtiden så kommer marknaden att köpa mer guld, och priset stiger. Framtida prisökningar bakas alltså in i dagens pris, och priset lägger sig där den genomsnittliga kronan tror att det är lika troligt att priset kommer att öka som att det kommer att minska. Här är en bra video som förklarar det väl (på franska):https://www.youtube.com/watch?v=wvt0S9b4IoY

  Vem är den genomsnittliga kronan? Tja, det är inte småsparare. Det är institutionella investerare: pensionsfonder, Goldman Sachs, och så vidare. De flesta pengarna i spelet styrs av folk som har detta som heltidssysselsättning, med superdatorer och hela team av matematiker och researchpersonal. Av dessa tror alltså ungefär hälften, viktat i kronor, att guldpriset ska upp och hälften att det ska ned. Den som spekulerar att guldpriset ska upp (eller ned) bör alltså anse sig veta bättre än dessa investerare. Har du inte en superdator och ett team av anställda så är risken liten att du vet bättre.

  Att spekulera i att priset ska gå upp kräver alltså ett stort mått av ”Alla dessa får fattar ingenting, men jag har sett sanningen”-ism (vilket är nog så vanligt). Att tolka marknadsläget är något som vanliga, vettiga småsparare bör hålla sig ifrån. Kvar finns då värdet av guld som del av portföljen oavsett marknadsläge.

  Här finns det bra saker att säga. Det har historiskt sätt hjälpt till att minska volatiliteten och skydda i krascher, då guld ofta går upp när aktier dyker. Av denna anledning kan det vara värt att hålla guld. Jag personligen gör det inte (till stor del för att jag inte gillar att guld inte ger avkastning), men jag ser det som vettigt. Men den här typen av resonemang är inte beroende av marknadsläget, så det kan inte användas för att argumentera att det vore bra att öka mängden guld just nu.

  Internet är fullt av skrämselpropaganda, och sedan 2008 (antagligen sedan 1908 också) har folk skrikit varje dag att superkraschen är nära och att hela det ekonomiska systemet kommer att kollapsa. Det är inget nytt, även om sociala medier gör att vanligt folk utsätts mer för det.

  Jag håller med Warren Buffet om guld:
  “[Gold] gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again, and pay people to stand around guarding it. It has no utility.”

  Gravatar för användaren
  Simon
  1. Det stämmer nog om guld alltid är ”rätt” prissatt. Nu är det snarare så att guld kan avvika ganska mycket från detta (både uppåt och nedåt) och utklassade inflationen både under 70- och 00-talet.
   Jag kan hålla med om att guld är en mycket sämre investering än aktier om man äger det mycket långsiktigt men poängen med allvädersportföljer och andra portföljer med en mindre eller större andel guld är att flytta vinst från det tillgångsslag som gått bra till det som tillfälligt går sämre. Poängen är inte att guld på lång sikt är bättre än aktier utan att det jämnar ut portföljsvängningarna och genom ombalansering ser till att man köper aktier i nedgång när de är billigare.

   Gravatar för användaren
   Jan-Olov Andersson
 4. Pekka cyklade på vägen. Vägen svängde men det gjorde inte Pekka.
  Pekka cyklade på vägen. Pekka svängde men det gjorde inte vägen.
  Pekka cyklade på vägen och sa: ”Titta, jag kan köra utan händer!”
  Pekka cyklade på vägen och sa: ”Titta, jag kan köra utan tänder!”

  Man kan inte bara strunta i marknadens rörelser, men samtidigt är det svårt att förutspå vilken väg den kommer att ta. Det är nog bäst att helt enkelt följa marknaden, hålla sig till gamla enkla regler och inte ta alltför stora risker. Men en liten försäkring kan vara på sin plats. I alla fall när gäller Pekka.

  Gravatar för användaren
  Tale
 5. Personligen har jag mitt sparande dels på bostadsmarknaden i form av en bostadsrätt och delvis i aktier. Bostadarätten äger vi först och främst för att ha ett bra ställe att bo på, men possitivt är såklart också att det ger oss en väldigt låg boendekostnad samt att inget i dagsläget tyder på en minskad urbaniseringstrend. Aktier äger jag förstås för att det är det tillgångsslag som långsiktigt gett bäst avkastning av de olika tillgångsslagen.

  Räntor hade jag en del förr, men med räntorna så pass nedtryckta investerar jag hellre i stabila aktier med utdelning. Alternativet är att satsa i högavkastande ”skräppapper”, så som konsumtionslån, men det känns inte så intressant för min del.

  Inte heller guld känns intressant i högre andelar av den enkla anledningen att det har avkastat sämre än aktiemarknaden på lång sikt. Det behöver inte betyda att aktiemarknaden kommer gå bättre under den kommande tioårspeeioden, men eftersom jag inte anser mig kunna sia om framtiden går jag helt efter historiken. Då har aktier varit bäst.

  Skulle vi få någon form av kollaps av den moderna civilisationen är det möjligt att guld är det enda som håller något av sitt värde. Men i ett sådant läge är kanske förlorat kapital ens minsta problem. Snarare är det trygghet, mat och vatten som efrerfrågas och sådana varor stiger då i pris oavsett betalmedel. Den moderna civilisationen är troligtvia ganska motståndskraftig med om man tänker på att systemet med aktier överlevt ett världskrig. En mindre mängd fysiskt guld kan jag dock tänka mig i framtiden som en form av prepping, men mer som trygghet/värdebevaring än som investering.

  Så, lite skeptisk till guld är jag. Får se om jag byter åsikt efter att ha läst lite mer här på din blogg :).

  Gravatar för användaren
  Christoffer
 6. Funderar på att utöka andelen guld i portföljen från nuvarande fem procent, främst från fondandelen då. Något jag funderat kring från dina rekommendationer i hur man investerar i guld är motpartsrisken vid investering i ETF:erna från Nordnet (smidigare än BullionVault) som jag använder idag. Finns det inte en motpartsrisk även där då de har en utställare (JPMorgan Bank) som kan gå omkull?

  Om ETF:en (GZUR):

  ETFS Physical Swiss Gold (GZUR, SGBS/SGBX) is designed to offer security holders a simple, cost-efficient and secure way to access the gold market. SGBS/SGBX is backed by physical allocated gold stored in secure vaults in Zurich, Switzerland on behalf of the custodian. JPMorgan Bank, N.A.

  Gravatar för användaren
  Niklas J
 7. Själv har jag helt skippat korta räntor och obligationer. Har istället växlat av den procentandelen till att amortera extra på¨huslånet, vilket f.n. ger en garanterad avkastning på 1,49& livet ut och ännu mer om/när räntorna stiger!

  Gravatar för användaren
  Kim Eriksson
 8. För att förstå om man ska investera i guld måste man förstå varför man ska äga guld från början. Guld är en försäkring ingen investering. Det är en försäkring om att ifall allt går åt skogen så sitter man säkert och håller sin köpkraft intakt. Dock finns det tillfällen under historiens gång där denna försäkring är undervärderad eller respektive övervärderad. Guld har varit en av de mest avkastnings förmånliga ”investeringen” detta millenium om man bortser från krypto valutor. Att Kina, Indien, Ryssland och Turkiet har maxat sina guld reserver sedan 2000 talet är ingen tillfällighet, de ser att något stort är påväg.

  Om man konkret utgår från vad central bankerna runt om i världen gjorde efter krisen 2008/2009, vilket var att rädda ekonomin genom att printa mer pengar än det någonsin gjorts samt skapa en otrolig artificiell efterfrågan på belåning till varandra (och sig själva) för att möjliggöra historiskt låga räntor i syfte att försöka få upp inflationen (misslyckades såklart). Denna artificiella efterfrågan samt tryckandet av pengar har lett gigantiska bubblor i bostads, aktie samt obligations marknaden. Denna ”energi” kommer behöva lösas ut tillslut och det kan man tydligt se en tydlig början på i många av valutorna runt om i världen (även den Svenska).

  Att guld endast är en inflation hedge är ett intressant koncept då guld har stigit i värde 50% av gångerna i deflation samt 50% i tider med hög inflation. Anledningen till att äga guld är många men att endast ha 5-10% av sitt kapital i guld vid dessa tider kan anses rimligt ifall man också äger silver. Om man inte äger något silver tycker jag att en fördelning av 20-25% av sitt kapital i guld är en minst sagt rimlig nivå. Tror en gigantisk del av världens kapital kommer gå in till guld/silver/Bitcoin de närmaste 4 åren då det simpelt sagt inte finns många andra investeringar som är i dess cykels botten. Dollarn kommer troligen stiga i nästa kris till en början vilket kommer trycka ner guld/silver en aning kortsiktigt. Men vem vet, detta är vad jag tror och där jag förvaltar mina pengar så blir en klart intressant framtid :)

  Gravatar för användaren
  Alexander Liljenberg
  1. Hej och tack Jan för en väldigt intressant diskussion och riktigt bra pod! Efter att i flera år ha följt amerikanska makro-ekonomer och ”experter” så är det riktigt stimulerande att nu kunna följa debatten och teorin med ett lite mer svenskt perspektiv. Jag tänkte inte skriva något jätteinlägg då flera redan har skrivit bra kring pros/cons med guld I sitt pensionssparande. Ser mig själv som en försiktig general och sparar långsiktigt till pension som ligger 15-20 år bort. Ser 5-10% guld som en låg risk men med en möjlig uppsida och mer som ett försäkringsinslag i min portfölj. Ville bara kort säga att det är väldigt mycket enklare än man tror att handla lite fysiskt guld (antingen med leverans hem eller så lagras det i.en lämplig huvudstad, såsom Zurich eller London). Har helt enkelt prövat att handla några oz med förvaring i Zurich. Handlade på Hardassetsalliance.com. De har mkt goda referenser och det var förvånande lätt att överföra beloppet och därefter handla det fysiska guldet.

   Gravatar för användaren
   DL
  2. Det där med att veta VARFÖR man har guld är viktigt som jag tror många missar. Det finns olika anledningar till att man har guld och det viktiga med ”varför” är att det påverkar hur man äger, allokerar och handlar.

   Håller med om att guld som investering är en tveksam idé,. Det bygger på antagandet att guld skall stiga i pris realt över tid, eller att man kan tajma marknaden (båda vilka är tveksamt att de förväntas funka).

   Utöver det funkar guld som försäkring, men man skall veta vad man försäkrar sig mot. T.ex. att försäkra sig mot normala fluktuationer i övriga marknader så kan man köpa pappersguld och jag skulle vilja säga att 10% allokering är lagom (det visar sig att Optimus legat där oavsett vilken riksnivå man väljer).

   Skall man ha försäkri g mot att ekonomiska systemet kollapsar skall man nog tänka till både två och tre gånger. Jag har en känsla av att många har inte gjort det och sover gott om natten med en bristfällig försäkring. Man har helt enkelt inte analyserat konsekvenserna av det scenariot ordentligt.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 9. Många bra och intressanta kommentarer i den här artikeln, bra initiativ Jan!

  Jag tycker definitivt att guld har en plats i portföljen! Jag tyckte Henrik sammanfattade det bra : ” a) [guld] inte korrelerar med aktier = bra som diversifiering, och b) är en bra hedge mot inflation.”

  Angående andelen guld är det svårare. Spontant tänker jag att runt 10% av de totala finansiella tillgångarna kan vara rimligt (bostad borträknat). Jag tycker mig minnas från en mooc i makroekonomi att 10% var den mängd bankerna typiskt hade förr i tiden när man började med sedlar och liknande. Om det nu stämmer att det trycks för mycket pengar så tänker jag att vi som medborgare kan kompensera för oansvariga sedelpressar genom att köpa guld. Liksom att privatpersoners höga belåning kan vara ett problem för landet, så skulle ju privatpersoners guldinnehav kunna stabilisera ekonomin om det blir svåra tider. 10% kan kanske vara en rimlig siffra ur det perspektivet

  Själv har jag en större andel guld än så idag, ca 25% av mina finansiella tillgångar. Kanske gör jag ett klassiskt misstag och försöker tajma marknaden, men eftersom jag är i en upobyggnadsfas tänker jag att det inte skadar att vikta lite mer mot ”billiga” tillgångsslag. Månadsspara kan man ju förresten göra via bullion vault när man fått ihop de första 50 kSEK för att ha max 1% avgift. Det är ju bara att lägga in en stående överföring i euro och slå på auto invest. Visst man får en spread, så det sparandet bör vara långsiktigt för att undvika köp/sälj kostnader.

  Det hade varit väldigt kul om en expert i tillgångsallokering och/eller risk pairity kunde gästa bloggen. Även experterna verkar ju ha olika stor mängd guld i sina stabila portföljer. Ray Dalio rekommenderade ju 7.5% guld och 7.5% råvaror i Tony Robbins ”Money:master the game”. Varför skulle det vara annorlunda nu några år senare? Jag ska läsa hans artikel i länken vid tillfälle. Harry Brown säger ju 25/25/25/25 fördelning eftersom han inte vill spekulera i vilket ekonomiskt klimat som kommer härnäst. Jag antar att det är där nyckeln ligger. Vissa cykler är så långa så att förutsättningarna hinner ändras (t ex 1971 när guldmyntfoten avskaffades). Min gissning är att det gör det svårt att få bra data tillräckligt långt tillbaka i tiden för att ta hänsyn till de långa cyklerna. Skulle vara väldigt intressant att höra en experts resonemang kring detta.

  Gravatar för användaren
  AB
 10. guld känns som ett tillgångsslag då man inte litar på någon, varken centralbanker, stater eller företag, ger man sig in i leken får man väl leken tåla, vad är det för hyckleri att dra sig ur närt det börjar hetta till. någon ska betala nu för kalaset vi har haft senaste 10 åren… bara hosta upp med kulorna!

  Gravatar för användaren
  Erik
 11. varför inte bara justera ratiot aktier/bankkonto om ni är nervösa?
  90/10 -> 80/20
  60/40 ->50/50

  guld osv, blir bara invecklat…

  dessutom minska andelen aktier för att köpa räntor/guld är det inte samma sak som att sälja vinnarna och köpa förlorarna? precis det som man inte ska göra?

  Gravatar för användaren
  Erik
  1. Sälja vinnarna och köpa förlorarna är väl det man ska göra? Ombalansera – realisera vinsten och positionera sig för nästa steg i utvecklingen. Justera ratio är ombalansering, fördela kvoten aktier/räntor/guld är också ombalansering. Nervositet å sidan – ombalansering är väl bra ur ett riskperspektiv?

   Varför skulle guld vara invecklat? Hur många tillgångsslag har du i portföljen? Hur invecklat är det att addera ännu ett tillgångsslag?

   Gravatar för användaren
   Lanz

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök