#276 - Hur många dagar klarar din ekonomi om du slutade arbete idag? | Del 4

Här kommer dagens avsnitt där vi reflekterar över ett antal frågor från Robert Kiyosakis bok “Rich Dad, Poor Dad”. Det är frågor som är väl värda att reflektera över själv. :slightly_smiling_face:

Som vanligt kan du se avsnittet som video nedan eller lyssna på det som avsnitt #276 i podden.

Frågorna från study-guiden:

 1. When did your financial education begin? Was it with this book, or from another source?

 2. ​ How did you react when you first read Robert’s definition of assets and liabilities?

 3. How did you react when he stated that a home is not an asset? Had you viewed yours as one? After he fully laid out his argument, did he change your mind?

 4. Which cash-flow situation looks most like your life?

 5. Other than your home, is there something that you thought was an asset that later revealed itself to be a liability?

 6. ​Would you agree with this statement: “What is missing from most people’s education is not how to make money, but how to manage money.” Why or why not?

 7. Rich dad told the boys that it’s not the numbers that matter in accounting, but what the numbers are telling you. What story do the numbers in your life tell?

 8. When was a time in your life that a seemingly positive accomplishment, such as a promotion or raise, didn’t lead to the balance-sheet result you expected?

 9. How many days forward could you survive if you stopped working today? Does that number surprise or frighten you?

Min egen reflektion och guldkorn i avsnittet var formuleringen:

Intelligence solves problems and produces money. Money without financial intelligence is money soon gone.

Det kan nämligen appliceras på i princip allt:

 • Betala för höga avgifter
 • Inte investera / inte förstå inflation
 • Felaktig storlek på investeringar
 • Tro på finansbranschen
 • Koncentration i portföljen
 • Hävstång
 • etc.

Någonstans hoppas man dock att det finns en ände på alla finansiella misstag man gör och har gjort. :roll_eyes:

Även det här stack ut för mig:

In 80 percent of most families, the financial story paints a picture of hard work to get ahead. However, this effort is for naught because they spend their lives buying liabilities instead of assets. By not fully understanding money, the vast majority of people allow its awesome power to control them.

För min upplevelse är att väldigt många kämpar i sitt liv. Även jag från tid till annan. Frågan är ibland: “for what purpose?”. Vi kommer delvis in på det i avsnittet när vi pratar om vårt “Välja-om 2022”-projektet.

Hoppas att du gillar avsnittet,
Jan

PS. Shout-out till medlemmar som nämns i avsnittet - bl.a. @harvest, @Andre_Granstrom, @Ola_Morin, @Matsetti, @Potatis87, @smaspararguiden m.fl.

PS2. @Kimarite - lovade att en diskussion på din kommentar skulle komma i dagens avsnitt. Det blev bortklippt. Det kommer som ett separat avsnitt, kanske redan denna veckan som ett stickspår. :slight_smile:

10 gillningar

Vet inte riktigt var eller snarare med vad jag ska börja. Efter att jag läst de tre sista avsnitten kommer jag mer och mer att tänka på att ställa en kanske lite obekväm och provokativ fråga : vad hade varit det mest absoluta rika livet för er? Vad samlar ni/sparar pengarna till? Att ha dem på konto/ börsen ? Och ångra att ni har hus,att ha bilen,att ni spenderar så mycket på det och det… Vad är alternativet till detta? Att jaga mer och mer pengar utan att använda dem i presens och ha hela tiden undermedvetet dåligt samvete för det? Som jag känner dig hade du inte riktigt klarat att inte jobba och gå sysslolös. Vad det gäller utgifter för boendet: det har alltid varit den största delen av utgifterna - läst någonstans statistiskt 30% av lönen. Och i dagsläget kommer det bli ännu dyrare att bo i hyreslägenhet - med hyreshöjningar. Jenny och Martin bor i en trea för 12 000kr - som exempel. Försök leva Rikare Liv utan den här stressen och dåligt samvete för spenderade pengar. Livet går inte i repris och ibland känns det även att det går för fort . Plötsligt blir flickorna stora och man kan ställa sig frågan var har livet/åren tagit vägen.

18 gillningar

Haha @janbolmeson, du skulle ju kanske tagit med mitt svar på ditt exempel med banken, det hade ju mer illustrerat min poäng ang humankapital istället för idiotförklara mig :joy:

Men jag bjuder på den!

2 gillningar

Jag tror teknisk fysik spelar roll. Man har en gedigen bakgrund för att förstå risk, statistik och komplicerade system. Samtidigt har man en ödmjukhet i att man inte är expert på monetära system.

Kanske tenderar man luta sig mer mot forskning, och blir duktig på att se igenom känslomässiga fällor. En privatekonomi behöver inte vara särskilt komplicerad, och lösningarna behöver inte heller vara särskilt komplicerade.

3 gillningar
12 gillningar

Inget emot teknisk fysik, men en högst anekdotisk erfarenhet är att de som jag träffat som läst det programmet har haft en “know-it-all” approach och som har varit bättre än oss andra (som bara läste datateknik). Så ödmjukhet är inte vad jag skulle associera med dem, och to be fair, inget jag skulle tillskriva civilingenjörer överlag heller.

Jag börjar mer och mer luta åt att fördelen är högst marginell, och att det är förvånande hur dum man (jag inräknat) ofta är utanför sina specialiserade områden.

9 gillningar

Framgång på börsen har mer med personlighet att göra än utbildning.

Med risk att vara fördomsfull så är den generella ingenjören en försiktig och överanalyserande persontyp, inkl. mig själv. Så jag tror att personlighetstypen har större påverkan på börsen än våran kompetens som ingenjör.

4 gillningar

Tycker det var väldigt intressanta och tänkvärda frågor och för varje avsnitt märker jag hur lika vi är i vårat tänk och liv(dock är jag och frun lite äldre än ni är) Man har ambitionen, man startar företag och sliter på under många många år för att få det bättre, man går på en och annan mina men man ger inte upp, efter ett tag börjar man inse att det tar tid att nå sitt mål med ekonomin och man blir mer tillfreds med livet. Barnen växer upp och flyttar hemifrån och då minskar månadskostnaderna och plötsligt inser man att det sparandet/investeringar man gjort under alla år kommer att räcka för att täcka de utgifterna man har varje månad.
Det är lönen för mödan att slippa stressa och oroa sig om sin ekonomi.
Förövrigt så kan man aldrig lägga för mycket pengar på sina älskade husdjur, det kommer ändå vara fjuttigt mot vad de ger tillbaka. :black_cat: :cat2:

8 gillningar

Min gissning:

Kunskap > Erfarenhet > Personlighet > IQ > Utbildning

:grinning:

3 gillningar

Jan: Det var någon som gav mig feedback på Patreon, det finns tre personer i Sverige som rekommenderar indexfonder. Det är vi, Småsparargudien och Henrik Tell. Vet du vad som är roligt med alla oss tre? Alla har läst teknisk fysik.

Caroline: Det har ju inte med saken att göra men det är ett spännande faktum.

Jan: Det är ändå lite intressant. Alla andra har ju läst ekonomi och jobbar på bank. De fattiga och medelklasstänket, då köper man tärande tillgångar, saker som under tiden jag äger dem kostar mig pengar.

Det här håller jag inte riktigt med om, Avanza, Nordnet och andra pratar en hel del om indexfonder även om de såklart inte har ett 100% fokus på detta. Tror inte att det är ett linjärt samband mellan olika universitetsutbildningar och fattigtänk :wink:.

Ska lyssna på avsnittet idag när jag rullar gräddkola! :blush:

Men mitt perspektiv blir kanske lite udda, då jag inte jobbat på 5-6 år på grund av mina skador. Sysslolös har jag sällan varit, även med vissa hinder och svårigheter finns alltid möjligheter! :heart:

5 gillningar

Jag har inte lyssnat via tuben på ett tag. Kan vi bara stanna upp innan jag fortsätter och notera fleecetröja och polotröja. Det här med värmesänkningen i hemmet börjar synas. :sweat_smile:

#hudviksvall #frutillknasboll #influencisarna

8 gillningar

Ni tog upp ett exempel där ni tog en jämförelse med Warren Buffett.
Jag vill nämna Jeff Bezoz här, som alltid valt en fast lön 80’ $ tror jag det var, men där han har valt en löneökning som rör aktietilldelning istället.
Finns säkerligen fler profiler :slight_smile:

2 gillningar

@janbolmeson Fråga 6 innehåller inget om mer, det innehåller bara hur. Så jag håller med @carolinebolmeson att folk vet att lön är en bra grej.

Så just där tycker jag du fastnar i ditt eget hjulspår lite. Sedan kan ju mer pengar vara både praktiskt, kul och ett intresse i sig, men det låg inte i påståendet/frågan.

I övrigt håller jag med om din tes. Folk fattar inte hur man tar hand om sin ekonomi. Sedan skönjer jag en ljusning när min gymnasietonåring t ex skulle ha prov i privatekonomi idag och då går hen inte ens på ett ekonomiprogram (men väl teknik iofs :sweat_smile:).

- - - en stund senare, mot slutet av programmet - - -

en sak till angående antal år vs checka ut: Välkommen till FIRE-lägret! :crazy_face:

1 gillning

Nu har jag inte lyssnat på avsnittet ännu…

Men om man har läst teknisk fysik så borde man ju ha koll på att det är för litet urval för att dra några slutsatser om det?

Se Sample Size Neglect:

The underlying cause of Sample Size Neglect is that people often fail to understand that high levels of variance are more likely to occur in small samples. Therefore, it is critical to determine whether the sample size used to produce a given statistic is large enough to allow for meaningful conclusions. Knowing when a sample size is sufficiently large can be challenging for those who do not have a good understanding of statistical methods.

Kanske teknisk fysik borde lägga mer fokus på statistik? :kissing_heart:

4 gillningar

Bra avsnitt som vanligt, som gav en del tankeställare. Känner att den absolut sista frågan var viktigast. För min del så skulle jag klara mig i tre år så jag är absolut inte i närheten av FIRE, men skulle gärna se en uppdatering av avsnittet “Die With Zero” med kanske en kombination av “När är det dags för FIRE”? Jag håller på att betala av det sista på mina skulder och efter det kommer jag att börja spara/investera mer aggressivt. Men redan nu börjar jag gå i tankarna att “jag borde spara mer” trots att jag inte behöver det. Jag är orolig för att jag om några år kommer vara så sparsam att jag blir sniken och slutar njuta av nuet. Tips på hur man kan undvika den fällan välkomnas varmt!

2 gillningar

Bra input. Jag hör gärna ett avsnitt om det, primärt med ekonomisk vinkel, men gärna även känslomässig.

Jag försöker “öva” under långhelger och semestrar och sätta mig situationen genom att tänka “tänk om jag inte skulle tillbaka efter semestern, en månad, en vecka, en helg, en dag”. Det skrämmer inte mig personligen, och det blir mer och mer aktuellt att tänka så efterhand som de där åren tickar på. Både levnadsåren och åren jag kan klara mig om jag slutade idag (fick det till 27 i detta nu).

2 gillningar

Lite nyfiken på om du räknar med någon avkastning på kapitalet under tiden eller om du tänker att du tar ut allt kapital på en gång och delar det med antal årsutgifter?

Det senare. Jag lever sparsamt som det är och är skuldfri. Jag gjorde också som Jan i avsnittet och räknar inte med huset. Med FIRE-planer räknar jag däremot på avkastning etc. Men det gällde ju inte frågan i podden.

2 gillningar

:smiley: då ser det ”rätt” bra ut för dig. För avkastning blir det ju :+1:t2:

2 gillningar