Bakgrund
Efter att ha @Zino s tråd om allvädersportföljen, och några små diskussioner om trendföljande fonder så beslutade jag för att dyka lite djupare för att förstå konceptet och hur det kan fungera som tillgångsslag i en diversifierad portfölj. Tänkte dela med mig av en liten sammanställning nedan om det är några fler som är sugna på att förstå mer. Observera att detta bara är ett skrap på ytan, om någon vill och orkar göra tillägg i kommentarer uppskattas det!
Vad är en trendföljande fond?
En trendföljande fond är en så kallad hedgefond som på ett systematiskt sätt försöker fånga trender i olika marknader, fonderna hamnar under kategorin alternativa tillgångsslag. Fonderna investerar vanligen i derivat i olika typer av marknader (råvaror, aktier, obligationer, valutor) och kan ta både långa respektive korta positioner och därigenom öka i värde både i stigande och fallande marknader. I grunden bygger strategin på att marknaderna inte är 100% effektiva och att trender skapas genom ett mänskligt flockbeteende, man tjänar helt enkelt pengar på att fånga felprissättningar på ett systematiskt sätt. Denna bild illustrerar hur strategin köper och säljer i en positiv marknad:
Trendföljande fonder har fått diverse olika smeknamn i finansbranchen, kan vara bra att känna till: CTA (Commodity Trading Advisor), Managed futures, Time-Series momentum (TS-Mom).
Hur har trend fungerat historiskt under långa tidsperioder i en diversifierad portfölj?
Historisk avkastning:
Nedan sammanställs hur tillgångsslaget Time-Series Momentum avkastat på 76 olika marknader (29 råvaror, 11 aktieindex, 15 räntemarknader och 12 valutor mellan 1880-2016:
Mest intressant är att simulerat med en fast förvaltningskostnad om 2% och rörlig prestationsbaserad avgift om 20% så har tillgångsslaget leverarat en positiv CAGR på 7,3% med en svagt negativ korrelation mot aktier och räntor, med en volatilitet på 9,7%
Korrelation med aktiemarknaden:
Bilden nedan visar hur aktiemarknaden och TS-Mom presterat olika år, det är endast ett fåtal år då både aktier och TS-mom haft negativ avkastning:
TS-Mom prestation vid dom 10 värsta nedgångarna för en klassisk 60/40 portfölj:
Bilden nedan visar hur strategin avkastat vid dom 10 värsta nedgångarna för en 60/40 portfölj:
En klassisk 60/40 portfölj kombinerat med 20% TS-Mom:
Bilden nedan visar hur en portfölj med 80% Klassisk 60/40 kombinerat med 20% TS-Mom presterat:
Till synes så har portföljen gett högre avkastning till lägre risk (efter avdragna simulerade skyhöga avgifter)
Utbud för svenska småsparare
Utbudet för oss svenska småsparare är mycket skralt, dom enda två vettiga alternativen jag hittat är:
SEB Asset Selection C
Lynx Dynamic
Tyvärr kommer bägge med hög fast förvaltningskostnad samt en rörlig prestationsbaserad avgift.
Slutsats
Jag tycker inte det är självklart att trendföljande fonder passar för alla, men om man förstår konceptet och vilken roll det kan ha i en diversifierad portfölj, samt tror att mänskliga beteenden fortsatt i framtiden kommer gå att tjäna pengar på, så tycker jag det finns mycket starka skäl att addera 10-20% för att få en förväntat bättre portfölj.
Fördelar
- Historisk låg korrelation med aktier och räntor
- Kan ge positiv avkastning när andra marknader presterar dåligt
- Hög volatilitet
- Positiv historisk avkastning under mycket långa tidsperioder
- Hög historisk riskjusterad avkastning på tillgångslaget
Nackdelar
- Utbudet på svenska alternativ är dyra
- Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, man kan inte vara säker (som gäller precis alla investeringar) på att trendföljande faktorer i framtiden kommer fungera och ge dom fördelarna i en portfölj man önskar, främst då strategin bygger helt på mänskliga beteenden och fel prissättningar i marknaden
- Svårt att förstå och svårt att få insyn i hur fondernas systematik är uppbyggd
- Svårt att hålla fast vid om man skulle hamna i en lång period av underprestation
- Man gör ett bet på att marknaden inte är helt effektiv
Referenser: