Snedvridning i forumet även denna gång? | Alla har bundit elen, räntan, har solpaneler, fjärrvärme eller vedpanna utom en själv…

En reflektion på en känsla jag har nu i forumet och i allmänhet är det känns som att alla som postar har typ:

 • amorterat ner hela lånet
 • har vedpanna eller fjärrvärme
 • har bundit elpriset för 2 år sedan på 30 öre
 • har bundit räntan på 1 % för att alla såg det här komma
 • naturligtvis satte uppe solpaneler
 • har buffert på tiotusentals kronor
 • naturligtvis såg allt komma redan för flera år sedan

Lätt att känna sig som världens idiot. Eller i alla fall kan jag från tid till annan känna mig som det när jag läser vissa trådar.

Jag hoppas att det är som vanligt en påverkan av survivorship bias där man skriver lite stolt när man gjort något bra, medan vi andra som är idioterna i rummet håller tyst.

Tror det kan vara viktigt att komma ihåg, för jag upplever ändå att jag är kring mig och om mig och jag har inte gjort många av sakerna som man så här i efterhand borde ha gjort.

Men precis som vanligt så kan man och bör inte utvärdera ett beslut på utfall utan snarare på sin beslutsprocess. För min tro (rationalisering/cope-mekanism?) är att även denna gång så var det många som bara hade flyt.

Eller har jag bara otur när jag tänker?

90 gillningar

Jag håller fast vid rörligt pris… Uppenbart en dålig affär just nu, men jag tror ändå på logiken att det lönar sig på sikt.

15 gillningar

Nejdå, här har du en med rörlig bolåneränta, fritt svävande rörligt elavtal. Däremot vedpanna som kommer eldas från och med att det finns ett värmebehov I huset och backup från elverk vid strömlöst.

1 gillning

Se inte alla andras “bror duktiga” saker som att dom vill visa hur duktiga dom är utan förslag som delas me till andra att följa efter…

3 gillningar

Ja, det är en del som gjort någon av dessa. Extremt tveksamt om någon gjort alla grejerna. Men det är kanske det du tror dig se? Att det känns som alla gjort allt?

Sen är det ju så att om man band elen vid fel tillfälle för 8 år sedan så pratar man inte om förlusterna :slight_smile:

Jag är först ut att tvätta byken

 • amorterat ner hela lånet - Japp, pga tidigare katastrofer i unga år tillåter jag mig inte att ha lån. Bra nu men inte varit bra under så många år va?
 • har vedpanna eller fjärrvärme - BRF, irrelevant
 • har bundit elpriset för 2 år sedan på 30 öre - Nope, rörligt via gemensamt avtal i BRF men elkostnaden håller mig inte uppe om natten. Max 200 kr/mån eftersom värmen är fjärrvärme
 • har bundit räntan på 1 % för att alla såg det här komma .- Inget lån av hävd
 • naturligtvis satte uppe solpaneler - Nope, det har inte BRFen
 • har buffert på tiotusentals kronor - Jajemen!
 • naturligtvis såg allt komma redan för flera år sedan - Mmmm, jag såg väl börsrisken, inte för flera år sedan men väl i slutet av förra året och drog ner risken från typ december till mars
5 gillningar

I det du räknade upp så är det bara bufferten som stämmer in på mig.
Men känner mig inte särskilt nedslagen för det.
Är rätt säker på att de flesta i detta forum har det betydligt bättre förspänt än de flesta(om det nu skulle vara en tröst när det känns jobbigt)

1 gillning

Förresten, vad menar du med “även denna gång” i rubriken? Något jag missat? :slight_smile:

Tycker du målar med för bred pensel, bättre att spalta upp det och ta det fråga för fråga.

Fortfarande totalt vanvett. Räntorna är fortfarande rekordlåga, för lite perspektiv sprudlade folk av glädje och tog 30-åriga istället för 15-åriga lån i USA för att kunna investera mellanskillnaden istället när de fick 4% ränta. Och då har vi dessutom ränteavdrag.

Så här är det bara att köra på som vanligt.

Har man andra alternativ tillgängliga tycker jag absolut man bör ha sett över detta redan inför förra vintern. Tvingade min bror som har både värmepump och kamin att ordna med dubbelt så många kubik ved som han tänkt sig redan inför vintern 2021-22.

Här får du ett halvt rätt eftersom du ser över ditt hus inför vintern iaf.

Här tycker jag ändå att man kunde frågat sig om det kunde gå mycket lägre, och väga uppsida mot nedsida. Men elen beror ju även på om man har alternativ uppvärmning eller inte.

Är väl fortfarande dålig ROI på det? Och massa bök.

Fortfarande dålig idé. Bättre att låna mot portföljen.

Så jag tycker inte du har så mycket att hänga läpp över :kissing_heart:

4 gillningar

Lite smått och gott:

Band elen för två år sedan, 3 år 44 öre. Inget att vara stolt över, ren tur.
Band bolånen ungefär samtidigt till 1%, går ut om ett år. Ren tur där med, önskar nu såklart att jag bundit mycket längre.
Solceller sneglade jag på men tyckte att det var för dyrt och länge att få tillbaka investeringen … :frowning:
Kamin, tog in offert. Funderar nu men känns inte akut i och med elavtalet.
Börsen … för fan … det har sjunkit så mycket att jag blir deppig men sitter i båten.

2 gillningar

Men kan det inte vara ett alternativ för dig Jan, att sätta in en vedpanna? Finns en del vettigt på blocket emellanåt och installation behöver inte bli superdyrt.

Just nu kanske begagnatutbudet är aningen begränsat förresten.

Det är nog en kombination av att det faktiskt är en överrepresentation av ”preppers” på RT, samt att man ju ogärna basunerar ut hur dåligt man sitter :wink:

Räntan såg jag inte komma men fick bäst ränteerbjudande på 3 år bundet förra året och har den här artikeln att tacka! Stabelo: Därför kan det vara läge att binda bolåneräntan

Jag har nog ”peak lån” men också humankapital. Så det duger!

Övriga punkter faller på att man bor i lägenhet. Har sina fördelar i dessa tider!

3 gillningar

Visst är det många som har haft flyt. Men utvärdering bör också göras på utfall och val av beslutsprocess.

 • Hade man kunnat tänka på annat sätt?
 • Borde man ha garderat sig i högre utsträckning?
 • Var man “naiv”?
 • Blev man för passiv?
 • Hur bör man göra framåt i liknande situationer?
 • Givet den uppkomna situationen, vad går att göra för att minska skadan?
5 gillningar

Bodde i hus förut, köpte nytt. Isoleringen var nog det viktigaste… <70% bolån… hälften bundit till 2026, typ 3 år (ändrade mig för något halvår sen samt band om ett bundet med lägre ränta). Andra hälften bundet till slutet av 2023 med låg ränta. Elavtal rörligt med bundet tillval för tex vintern som man kan välja (premien kommer säkert suga). Förbrukar väl 13-14 Mwh per år. Beställde senaste LLVP 5+ SCOP för övervåningen, annars FLVP… dragit ner tempen som fan, bunkrat med ved, pratat med familjen, troligtvis sova i samma rum, duscha på jobbet osv… sålde en bil, försöker alltid cykla, handla på Willys, har buffert men det var nog inte tänkt för det här… planerar installera solpaneler men alla sånna lösningar hjälper inte till vintern… suck vad ska man göra, be för mild regnig vinter och massa sossebidrag :pray:

Så ser det ut för närvarande:

 • amorterat ner hela lånet - Nej, Huslån med belåningsgrad <50%, Skulle kunna betala imorgon.
 • har vedpanna eller fjärrvärme - Ja, Fjärrvärme, som funnits i huset innan jag flyttade dit, har aldrig övervägt utbyte till annat, har jobbat med kylmaskiner och VP i mer än 30 år… Fjärrvärme är bekymmerslöst, ungefär som en 60/40 portfölj…
 • har bundit elpriset för 2 år sedan på 30 öre - Nej, Rörligt elpris, timspot, men låg förbrukning ca 5000 kWh/år. Trots att jag jobbar med dessa frågor så var jag inte aktiv tillräckligt aktiv privat,
 • har bundit räntan på 1 % för att alla såg det här komma . Nej, rörlig ränta med bra rabatt
 • naturligtvis satte uppe solpaneler - Nej, Gillar inte solceller då de inte passar in i Sveriges energisystem.
 • har buffert på tiotusentals kronor - Ja och mer därtill
 • naturligtvis såg allt komma redan för flera år sedan - Ja, i alla fall frågan om energisituationen, även om Putin gjorde att problemen kom några år tidigare än jag trott. När det gäller börsen blev det en mindre sänkning av risken förra hösten
1 gillning

Fast är det verkligen bara ren tur? Hur mycket lägre ska man egentligen realistiskt komma innan man kan tänka ”det här är ändå en riktigt låg kostnad för mitt behov värme/el”?

Ungefär som förra sommaren när aktieportföljen gått upp över 50% på några månader och jag tänkte ”hur mycket större uppgång är egentligen rimligt på den här korta tiden? Även om det fortsätter upp så är jag jävligt nöjd med detta” och sålde av en del av portföljen för att fylla på extra med fysiskt guld. Ibland får man frångå alla fina teorier om effektiva marknader och nöja sig.

5 gillningar

De som amorterade hårt och satte upp solpaneler 2019 och kände sig nog lika mycket som idioter 2020 när elpriserna gick mot 0 räntan var noll och pengarna skulle arbeta på börsen. Det jämnar ut sig så länge man diversifierar rakt över allt i livet. Vi tog ju bundet 1 år sommaren 2021 för naturligtvis skulle priset droppa till 2022 så vi kunde binda längre om vi kände för det. Rörligt nu men jag slår varken näven i väggen eller gråter mig till sömns för det hjälper föga :slight_smile:

4 gillningar

Jag kan vara idiot med dig då :rofl:

Amorterat ner hela lånet:
Nope, 50% och slutat amortera.
har vedpanna eller fjärrvärme:
Nope BRF
har bundit elpriset för 2 år sedan på 30 öre:
Nope, SE3 och betalar höga priser i timpris. Det kommer ju vara långt från dina nivåer men för att vara brf singelhushåll jag har ganska hög elkonsumtion, och tror det är lite pga 2 datorer som står på väldigt mycket samt en luftrenare som står på 24/7 och sedan golvvärme i badrummet på vintern
har bundit räntan på 1 % för att alla såg det här komma:
Nope, rörlig som precis hoppat från 1,14% till 2,38%. Mina ränteinbetalningar har gått från 2400 till 5000 per mån.
Naturligtvis satte uppe solpaneler:
Nope, BRF
har buffert på tiotusentals kronor:
Nope, hade 20k men ska nog öka till 50k närmsta månaderna
naturligtvis såg allt komma redan för flera år sedan:
Nope, Hade ingen susning.

4 gillningar

Mnja, bolånet är litet mest pga påtvingade amorteringar, andra lån finns det att gräma sig över

Nope, direktel

Nope, vi hade bundet men det gick ut.

Nope

Nope, men det blir nog till våren

Ja.

Det gjorde nog många, men att det kommer nu eller om 10 år visste nog ingen.

Men det är väl ingenting att gräma sig över vad som varit, idiot blir man väl först om man inte gör det bästa utifrån förutsättningarna framöver?

1 gillning

Bor i BRF och kommer förhoppningsvis inte bli jättepåverkad av elpriset i vinter.

Dock är vår bolåneränta bunden till December så det är ju inte någe vidare kul men vi behöver inte lämna hus och hem så det är väl ändå okej?

 • amorterat ner hela lånet
  Ja

 • har vedpanna eller fjärrvärme
  Nej

 • har bundit elpriset för 2 år sedan på 30 öre
  Nej, bundet 56 öre till 2024-12-31

 • har bundit räntan på 1 % för att alla såg det här komma
  Inga lån

 • naturligtvis satte uppe solpaneler
  Nej

 • har buffert på tiotusentals kronor
  Bra mycket mer än så

 • naturligtvis såg allt komma redan för flera år sedan
  Nej, men är defensivt lagd

Binda ränta/elpris är en försäkring