Så gick portföljerna 2018 | Goda råd för oroliga tider
Sök:

Så gick portföljerna 2018 | Goda råd för oroliga tider

RikaTillsammans #81 - Uppföljning på året och fabeln om syrsan och myran

Med lite mer än en dag kvar på 2018 är det dags att unna sig bokslut och en tillbakablick på året som gått. Börsen har på sistone varit minst sagt orolig och det har återspeglat sig i hur det har gått för Nybörjar-, Globala barn- och RikaTillsammans-portföljen. Det känns fantastiskt roligt att kunna säga att alla tre portföljerna har slagit index.

Jag och Caroline hoppas att du har en fin julledighet och att ditt sparande också har gått bra. Vi själva har valt att ta det lugnt, fira med familjen och jag har fått tid att för första gången någonsin skriva den här artikeln redan innan årsskiftet. Jag hoppas att du uppskattar det lika mycket som jag.

I den här artikeln kan du läsa om:

 • Några goda råd för oroliga tider
 • Fokusera på det som du kan påverka
 • Fabeln om syrsan och myran
 • Översiktlig uppföljning av alla portföljerna
 • Planen för de kommande avsnitten
 • FikaTillsammans och workshopar under våren

Inom kort kommer det med stor sannolikhet även komma fördjupande uppföljningar av portföljerna. Dessa fördjupningar ligger nämligen till grund för den kommande ombalanseringen som jag räknar med att göra under första halvan av januari. Parallellt kommer vi att då även ta fram listan med de bästa fonderna inför 2019.

Vi vill även passa på att önska ett Gott Nytt År och tacka för att du har läst, följt, prenumererat och bidragit under året. Det är verkligen en ynnest och något som vi inte tar för självklart att kunna få förtroendet att skriva för dig och andra. Tack än en gång!

Jan och Caroline

Lyssna på hela avsnittet eller se videon på youtube

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcastSpotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande video via Youtube.

Prenumerera gärna via din poddspelare eller youtube för att få även framtida avsnitt.

Läget på marknaden just nu

De senaste veckorna har onekligen varit spännande på marknaden. Inte minst på julafton satte jag julmaten i halsen när jag såg att den amerikanska börsen föll med nästan 3 procent för att sedan två dagar senare rusa upp med nästan 5 procent. Man kan med säkerhet säga att svängningarna (=volatiliteten) har återkommit till börsen.

Den svenska riksbanken höjde nu i december också räntan för första gången sedan 2011. Det har medfört att många banker har höjt bolåneräntorna. Att räntan även höjdes i USA, tillsammans med att man har slutat med stödköp, har lett till att aktiemarknaden blivit mindre attraktiv.

Om räntorna ökar, så kan man ju få en bättre ränta på andra ställen (t.ex. sparkonto och räntefonder) utan att behöva ta den risken som aktiemarknaden innebär. Tittar man historiskt så har väldigt många företag väldigt höga värderingen. Allt det här sammantaget med oroligheter för bland annat handelskonflikten mellan Kina och USA, Italien m.m. gjorde att börserna vände nedåt.

Tittar vi på lite statistik:

 • Första negativa året (-10,67 %) sedan 2015 för Stockholmsbörsens 30 största bolag
 • Första negativa året (-7,67 %) sedan 2011 för hela Stockholmsbörsen (OMXSPI)
 • Räknar vi med utdelningar och hela Stockholmsbörsen så är fallet bara -4,16 % (SIXRX)
 • Från toppen den 29 aug har vi tappat nästan 20 procent

Man kan nörda ner sig ännu mer, men jag tycker att det räcker här. En av lärdomarna att ta med sig är att titta på om siffrorna inkluderar eller exkluderar utdelning. Det gör nämligen större skillnad än man tror. De flesta jämförelser görs nämligen mot index utan utdelningar (eftersom resultatet ser bättre än ut än de är).

Jag personligen tycker inte att det är något konstigt. Tvärtom skulle jag säga att det är så här det ”ska vara” att ha aktier. Aktier innebär en risk och med de senaste 10 årens uppgång – där vi ökat med 300 procent sedan botten 2009 – så har folk i gemen mer eller mindre bortsett från den risken. Det är inte annorlunda nu än det har varit någon gång tidigare.

Goda råd i oroliga tider

Om du inte har läst artikeln ”Gult ljus på marknaden” så är det en varm rekommendation. Jag brukar från tid till annan återkomma till sinnesro-bönen som används i 12-stegs programmet av t.ex. Anonyma Alkoholister.

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

Reinhold Niebuhr 1926

Jag tycker nämligen att den i mångt och mycket nämligen även gäller oss investerare på börsen. Det finns nämligen saker vi kan påverka och det finns saker vi inte kan påverka i vårt sparande. Förståndet ligger i att skilja det ena från det andra.

Exempel på saker vi inte kan påverka är:

 • Marknadens rörelser
 • Individuella aktiers rörelser
 • Räntan
 • Inflationen
 • Bostadsmarknaden
 • Politiker (Trump, vår egen regering etc)
 • Handelskonflikten mellan USA och Kina
 • Valutakurser
 • etc.

Det är många som lägger oerhört mycket tid på att försöka analysera, förstå, förklara och framförallt förutsäga dessa faktorer. Jag har dock fortfarande inte hittat någon studie som på ett tillförlitligt sätt visar att det går. Tvärtom pekar studier på precis motsatsen.

En av mina favoriter, professorn Jeremy Siegel skrev i sin bok ”Stocks for the long run” (vi återkommer med en recension senare) till och med att:

I 75 % av alla fall där man hade stora rörelser på aktiemarknaden mellan 1801-2001 så fanns det ingen rationell förklaring. Det var dessutom oavsett om rörelsen var upp eller ner.

Jeremy Siegel, ”Stocks for the long run”

Att försöka förutsäga framtiden är väldigt, väldigt svårt och det är svårt att göra det konsekvent. Något jag har skrivit om i artikeln ”Det går inte att förutsäga framtiden”.

Fokusera på det som du kan påverka

Mitt förslag är att istället fokusera på det som vi faktiskt kan påverka. Några av de viktigaste sakerna är följande.

Din fördelning av dina pengar olika hinkar (och därmed olika risk)
En av de absolut viktigaste faktorerna är hur du väljer att fördela dina pengar. Vi rekommenderar att t.ex. använda fyra-hinkar-principen där du delar upp dina pengar i en bufferthink, en mellanrisk-hink, en passiv hink och en lekhink. Vi gick genom det i avsnitt 47 ”Fyra-hinkar-principen”.
Målet och tidshorisonten för ditt sparande
En av de absolut viktigaste faktorerna som styr din förväntade avkastning är tidshorisonten för ditt sparande. Ju längre tid, desto större blir sannolikheten för en positiv avkastning.
Dina inkomster, utgifter och hur mycket du sparar
Du kan även påverka en stor del av dina månatlig utgifter och på så sätt även hur mycket du sparar varje månad (=sparkvot). Till viss del kan vi även påverka inkomsterna, t.ex. genom löneförhandling, sidoverksamhet eller försäljning av saker. Det kommer avsnitt på det här under 2019.
Din egen reaktion till marknadens och portföljens rörelse
Vi kan inte påverka marknaden eller rörelserna i vårt sparande. Däremot kan vi påverka hur vi reagerar när det händer något, som t.ex. en stor nedgång. Jag och Caroline pratar en del om det i avsnittet, där jag t.ex. är glad för att rationalisera utifrån historisk fakta. Ett exempel är t.ex. att under en 15 års period ska portföljen i genomsnitt förlora 50 % i värde två gånger.
Ditt eget lärande och egna misstag
Alla framgångsrika sparare har gjort riktigt många misstag. Det viktiga är att lära från dem. Som min mentor brukade säga: ”När en person med erfarenhet träffar en person med pengar, händer alltid samma sak. personen med erfarenheten får pengarna och personen med pengarna får erfarenheten.”. Vi har gjort två hela avsnitt om misstagen vi har gjort i vårt sparande. Nästa år kommer även två avsnitt med Elin Helande på temat.
Jämför mot index och inte i absoluta tal
En annan framgångsfaktor som alla framgångsrika investerare jag har träffat har, är att de inte relaterar till sin avkastning i kronor, utan alltid procent. Arne Talving (gäst i avsnitt #65) har t.ex. sagt att han kan fira en nedgång på -10 procent under förutsättning att hans jämförelseindex har gått ner ännu lägre. På samma sätt är jag stolt och glad över både Nybörjar- och Globala barnportföljens utveckling i år – även om de gått back – för de har slagit i princip alla jämförbara index.
Håll dig till din plan
Jag tror att marknaden kommer att fortsätta vara skakig den kommande tiden, kanske även de kommande 2-3 åren. Därför är det viktigt att man väljer sin strategi (t.ex. hinkarna) och håller sig till den. Det kommer kräva mod, disciplin och många andra saker, men det kommer också att ge bäst odds. Det viktigaste är att undvika de vanliga misstagen som vi alla gör (eller har gjort).

Det finns säkert fler saker vi kan påverka som jag har glömt, hjälp mig gärna i kommentarerna! :-)

Några misstag att undvika

Samtidigt så skulle jag också vilja varna för några vanliga tankefällor eller misstag som är lätta att göra i sådana här situationer.

Det går inte att förutsäga framtiden
Det är lätt att trilla i fällan att man kan förutsäga framtiden på olika sätt. Det drabbar särskilt sparare som har varit med ett tag (den så kallade övertro på sig själv-tankefällan). Man tror genom att egen erfarenhet, nyhetsbrev, tekniska verktyg, analyser, nyckeltal, analys eller andra sätt kan säga att marknaden kommer att gå upp eller ner. Det finns dock inga studier som visar att det går att göra på ett tillförlitligt sätt över tid – något vi pratade om i avsnitt #62 det går inte att förutsäga framtiden.
Försök inte fånga fallande knivar (”tro att det är rea”)
Många uttalar sig nu om att det är rea och att man ska köpa mer. Jag personligen skulle vara lite mer försiktig. Visst är det ca 20 procent billigare än det var vid toppen under året, men det är fortfarande inte rea i betydelsen börskrasch. En börskrasch tar ju igenom snitt 1 – 3 år och vi pratar nedgångar på ca 50 procent. När det är rea på riktigt så pratar ingen om att det är rea, utan då är aktier det sista man vill äga. Än så länge flyter inte blodet på gatorna, utan tvärtom lär vi se en hel del upprekyler om det fortsätter ned.
Det är nu vi blir våra pengars största fiender
Det finns mängder av studier som visar hur irrationellt vi människor agerar med våra pengar. Det är i dessa kommande tider vi kommer att sälja vinnare (”ta hem vinsten”) och behålla förlorare, vi kommer sälja billigt för att köpa tillbaka dyrt, vi kommer vilja ha revansch på aktier och fonder som går ned, vi kommer mentalt bokföra pengar olika, vi kommer vilja sluta månadsspara, ha en övertro på vår egen förmåga, försöka förutsäga framtiden och så vidare. Det är nu det gäller att vara uppmärksam på sina känslor och inte alltid tro på det man känner. Läs mer i avsnitt #53 och #54.
Kom ihåg att en skakig marknad eller en börskrasch inte behöver vara negativt
Precis så som vi pratade med Eric Strand i avsnitt #72 så behöver en skakig marknad eller en börskrasch vara något supernegativt. Tvärtom blir det en möjlighet för många yngre människor att komma in på marknaden billigare. De som är äldre har ju också en möjlighet att balansera om nu och säkra en del vinster. Win-win. Extra win om man månadssparar regelbundet och till och med kan öka sparandet över tid.

Om du har fler tips, kommentera gärna så att vi hjälps åt att fylla på listan!

Tiden är fortfarande vår bästa vän

Det är viktigt att komma ihåg att tiden fortfarande är vår bästa vän. Om jag bara skulle få visa två bilder för någon som ska börja spara, då hade jag visat följande två. De visar Stockholmsbörsens utveckling (SIXRX) från 1870 till och med 28 december 2018.

Bild 1. Den svenska börsens (SIXRX) nominella utveckling per år, 1870-2018.
Bild 1. Den svenska börsens (SIXRX) nominella utveckling per år, 1870-2018.

Det syns tydligt i bilden att det är oehört ”slagigt”. Det kan gå väldigt mycket upp och väldigt mycket ner ett enskilt år. I genomsnitt ligger sannolikheten på ca 60 % upp ett enskilt år och 40 % ned. Det går inte heller att förutsäga utifrån ett års stapel hur nästkommande års stapel kommer att se ut. Det är mer eller mindre som att singla slant.

Det är anledningen till att jag inte rekommenderar att spara i aktier på kort sikt. Tumregeln brukar vara att maximalt ha 10 procent i aktier per år man kan låta pengarna arbeta i fred. Kan man bara avvara pengarna i två år, då bör maximalt 20 procent vara investerade i aktier. Just på grund av risken med volatiliteten (=svängningarna).

Tittar man däremot på en sparhorisont på 10 år, så ser grafen ut som följer:

Bild 2. Den genomsnittliga årsutvecklingen för en 10-årig sparhorisont på den svenska börsen mellan 1870 och 2018.
Bild 2. Den genomsnittliga årsutvecklingen för en 10-årig sparhorisont på den svenska börsen mellan 1870 och 2018.

Den visar tydligt att alla som har sparat i 10 år från och med andra världskriget har fått en positiv utveckling på sina pengar. För varje år som går så ökar nämligen sannolikheten för en positiv avkastning och att vi närmar oss den genomsnittliga årsavkastningen på 8 procent om året. Dessa 10 års perioder inkluderar alla nedgångarna från föregående graf.

Det är lätt att missa att tiden är en av de största fördelarna som vi småsparare har gentemot alla professionella aktörer. En fondförvaltare kan inte unna sig att underprestera mot t.ex. index eftersom hen då blir av med sina kunder och deras pengar. Men som småsparare så kan jag ta beslutet att ”nu sparar jag dessa pengar i 10 år” och vara med på hela resan, både ner och upp.

Det enda man behöver vara medveten om är att man har valt rätt risknivå från början. Det vet man genom att titta på målet för ens sparande. Över 10 års sparhorisont då kan man unna sig en hög andel aktier (t.ex. globala barnportföljen). En kort sparhorisont då gäller nybörjarportföljen (eller rikatillsammans-portföljen) eller till och med en omvänd global barnportfölj med 20 procent aktier och 80 procent räntor.

FOMO och att gammal är ändå äldst

En stark drivkraft är den så kallade FOMO – (”Fear of missing out”) – det vill säga rädslan att missa något. Det svåraste som finns är att se att andra tjänar pengar och att man själv står utanför. Jag vet inte hur många gånger jag har trillat i den fällan. Det är först nu de senaste åren jag har skapat tryggheten i att stå kvar i den egna strategin – oavsett vad som händer där ut eller vad andra påstår.

Jag har fått mycket kritik och frågor kring t.ex. BitCoin – till den milda grad att vi förra året spelade in ett BitCoin-avsnitt där jag stack ut hakan och sa att det var en spekulationsbubbla. Mycket riktigt har BitCoin sedan dessa sjunkit med nästan 80 procent av sitt värde.

För drygt två månader sedan på FikaTillsammans-tillfället i Malmö var jag den ende som pratade om räntefonder och Caroline blev mansplainad kring att hon inte skulle ha räntefonder. Nu i samband med skakningarna är vi väldigt glada för den krockkudde som räntefonderna har inneburit. Ja, listan skulle kunna göras längre. Det är därför jag tar tweets som nedan med en stor nypa salt:

Det kommer alltid finnas ”det nya heta” eller det man ska äga just nu. Det kommer alltid att komma nya Fingerprint, Bitcoin och så vidare. Precis som alltid tidigare så kommer vissa tjäna massor av pengar på det, men de allra flesta kommer att förlora pengar. Det är inget som det går att bygga en hållbar strategi kring i alla fall.

Fabeln om syrsan och myran

I ett nyhetsbrev som jag följer tog man upp ovanstående exempel tillsammans med fabeln om myran och syrsan. Jag tyckte att det var så bra att jag återpublicerar samma fabel nedan.

Syrsan tänkte blott på sång Sommarn lång.
Men när höstens vindar tjöto Både mygg och maskar tröto.
Hungrig var hon. Ingenstans ens den minsta matbit fanns.
Goda råd befunnos dyra. För sin granne, en fru Myra
Klagar hon till sist sin nöd: ”Låna mig en smula bröd
Över vintern: jag är just i, lite knipa. Till augusti
Gottgör jag, på syrsoed, kapital och ränta med”.
Myrors fel är ej att slösa: ”Vad har Fröken sommarn lång
sysslat med för näringsfång?” frågar hon den medellösa
”Ack jag sjöng, min bästa fru, bara sjöng som syrsor göra”!
”Sjöng Ni? Förnöjer mig att höra. Då får Fröken dansa nu!”

Ja, jag erkänner att det finns en gnutta skadeglädje i det. Men det är inte huvudpoängen. Snarare är min poäng att var stolt över att du är en myra. Att du sparar med flit och systematik. Att du har bra portföljer. Att det är OK att inte göra 900 procents avkastning för att sedan förlora nästan allt 12 månader senare. Att vara en myra är coolt (och det som alltid har fungerat).

Uppföljning av portföljerna 2018

Eftersom årets sista börsdag ägde rum i fredags har jag redan passat på att göra uppföljningen för det gångna börsåret. Under de kommande veckorna kommer jag göra återkomma med mer detaljerade uppföljning än nedan.

I korthet kan man säga att portföljerna har utvecklats precis enligt plan. Alla tre portföljerna har gått bättre än index – i betydelsen att de har gått mindre back än vad själva indexet gjorde. En av portföljerna – RikaTillsammans-portföljen – har till och med gått plus.

Att jämföra med ett index är, som tidigare nämnt, en framgångsfaktor. Inte minst hjälper det en att undvika irrationella misstag. Däremot blir det viktigt att man jämför med rätt index. I resten av artikeln kommer jag att jämföra med hela Stockholmsbörsen (SIXRX) med utdelningar. Även om man kan argumentera för att det är fel eftersom portföljerna inte är 100 procent aktieportföljer.

Jag kommer att ta hänsyn till det i de mer detaljerade uppföljningarna som kommer senare. Jag tycker ändå att SIXRX är bättre än OMX30 som de flesta andra jämför med (t.ex. Nordnet, Avanza, SVT Rapport) eftersom det är ett index som bara tar hänsyn till de 30 största bolagen och dessutom inte tar med utdelningarna.

För jämförelsens skull kommer här slutställningen för några av de vanligaste indexen och deras utveckling för 2018:

 • De 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen exklusive utdelningar (OMXS30): -10.67 %
 • Alla aktier på Stockholmsbörsen exkl. utdelningar (OMXSPI): -7,67 %
 • Alla aktier på Stockholmsbörsen inkl. utdelningar (OMXSGI): -4,16 %
 • Alla aktier på Stockholmsbörsen inkl. utdelningar som går at köpa en som en enskild fond (SIXRX): -4,41 %
 • Den globala börsen i form av världens ca 1500 största bolag (MSCI World) exkl. utdelningar: -11,06 %
 • Den amerikanska börsen i form av de 500 största bolagen, inkl. utdelningar (S&P 500): -7,03 %

Jag hoppas att du delar min uppfattning att det här är de mest relevanta jämförelseindexen. I nedanstående jämförelser använder jag SIXRX eftersom det enkelt går att köpa i form av en fond. Det vill säga att man skulle kunna köpa den och ha jämförelseavkastningen (minus fondavgiften).

Nybörjarportföljen 2018: -1.77 %

Nybörjarportföljen är vår balanserade portfölj. Den består till 60 procent av aktieindexfonder och till 40 procent av räntefonder. Det är en portfölj med en ”lagom” risk som passar tidshorisonter på fem till tio år. Under 2018 så slutade den på -1.77 % att då jämföra mot SIXRX som slutade på -4.41 %. Det ger ett resultat på +2,64 % procent mot index.

Även om jag kallar för den nybörjarportföljen så vänder det den sig inte bara till nybörjare – utan även t.ex. norska oljefonden använder sig av fördelningen. Det är portföljen som är med i alla böcker och som verkligen har bestått tidens tand. Det är en portfölj som inte kommer att ge den högsta avkastningen, men den kommer inte heller att backa lika mycket i tider av nedgång.

Jag rekommenderar att läsa följande artikel för dig som är intresserad:

Speluppsättningen för året i fonden såg ut som följer:

Nybörjarportföljen som den såg ut under 2018
Bild 3. Nybörjarportföljen som den såg ut under 2018

Under året så har portföljen utvecklat sig enligt följande:

Jämförelse av Nybörjarportföljen och Stockholmsbörsen under 2018 Källa: Nordnet Shareville och SIXRX
Jämförelse av Nybörjarportföljen och Stockholmsbörsen under 2018

Bilden visar ju ovan hur portföljen rör sig mindre än Stockholmsbörsen. Topparna är lägre och bottnarna är högre i portföljen än i indexet. Det är en logisk följd av räntefonderna som fungerar som en krockkudde nedåt och ett sänke uppåt. I ett läge där jämförelseindex slutar nedåt kommer således en portfölj som denna, innehållande räntor, sluta bättre än index.

Jämförelse av Nybörjarportföljen och Stockholmsbörsen 2015-2018 inkl. förväntad teoretisk utveckling utifrån historisk avkastning med ca 68 % sannolikhet
Jämförelse av Nybörjarportföljen och Stockholmsbörsen 2015-2018 inkl. förväntad teoretisk utveckling utifrån historisk avkastning med ca 68 % sannolikhet

Grafen ovan visar Nybörjarportföljens utveckling sedan start tillsammans med Stockholmsbörsen (SIXRX) och ett sannolikhetsintervall. Det så kallade konfidensintervallet visar den förväntade teoretiska utvecklingen med 68 procent sannolikhet. Sannolikhetsberäkningen baserar sig på historisk data och är därmed ingen garanti för framtiden, men den ger ändå en fingervisning kring vad som är rimligt.

Vi kan också se att den under de senaste åren har rört sig inom intervallet. På samma sätt kan man också se att Stockholmsbörsen har gett en bättre avkastning men har också rört sig betydligt mer. Slutsatsen jag drar är att Nybörjarportföljen uppför sig precis så som den ska. Utifrån det här kan man göra statistiska beräkningar. Notera återigen att historisk avkastning inte är en garanti för framtida, men det ger ändå en fingervisning.

Jämförelse av Nybörjarportföljen och Stockholmsbörsen 2016-2018 inkl. förväntad teoretisk utveckling utifrån historisk avkastning med ca 68 % sannolikhet
Jämförelse av Nybörjarportföljen och Stockholmsbörsen 2016-2018 inkl. förväntad teoretisk utveckling utifrån historisk avkastning med ca 68 % sannolikhet samt prognos

Om du vill följa Nybörjarportföljens utveckling och transaktioner i realtid, rekommenderar jag att följa den via Shareville (annonslänk) hos Nordnet.

Jag kommer att återkomma innan slutet på januari med en ombalansering och förslag på fonder för 2019. Den enda förändringen som jag kan säga kommer att ske på rak arm är att jag kommer att sätta in 5 procent guld i portföljen enligt tidigare artiklar.

Om du har frågor kring Nybörjarportföljen, kommentera gärna nedan.

Globala barnportföljen 2018: -2.14 %

Globala barnportföljen är vår mest aggressiva portfölj som lämpar sig för långa tidshorisonter (t.ex. barn eller pensionssparande). Den består till 90 procent av aktieindexfonder och till 10 procent av räntefonder. Under 2018 så slutade den på -2,14 % att då jämföra mot SIXRX som slutade på -4.41 %. Det ger ett resultat på +2,27 % procent mot index. Det tycker jag är godkänt.

Den kallas globala barnportföljen eftersom jag och Charlie Söderberg lanserade den i vår bok ”Gör ditt barn rikt” förra året. Man brukar nämligen säga att det tar tid att spara långsiktigt, samtidigt som man säger att barn växer upp så himla fort. På det här sättet tänkte vi att den passade utmärkt i ett sådant scenario. Men eftersom det bara handlar om tiden, fungerar den utmärkt även för t.ex. pensionssparande.

Jag rekommenderar att läsa följande artikel för dig som är intresserad:

Så här såg laguppställningen i Globala barnportföljen ut för året:

Globala barnportföljen som den såg ut under 2018
Globala barnportföljen som den såg ut under 2018

Under året så har portföljen utvecklat sig enligt följande:

Jämförelse av Globala barnportföljen och Stockholmsbörsen under 2018
Jämförelse av Globala barnportföljen och Stockholmsbörsen under 2018

Bilden visar hur portföljen och index rör sig i samklang, vilket inte är så konstigt med tanke på de 90 procent aktierna. Avvikelserna som man kan se beror på att vi jämför den svenska börsen med den globala. Den globala börsen har gått lite bättre, särskilt med tanke på att den svenska kronan har stärkts vilket gett en positiv valutakurseffekt. Sedan är också den globala börsen lite mindre volatil än den svenska.

Jämförelse av Globala barnportföljen och Stockholmsbörsen 2015-2018 inkl. förväntad teoretisk utveckling utifrån historisk avkastning med ca 68 % sannolikhet
Jämförelse av Globala barnportföljen och Stockholmsbörsen 2015-2018 inkl. förväntad teoretisk utveckling utifrån historisk avkastning med ca 68 % sannolikhet

Grafen ovan visar Globala barnportföljens utveckling sedan start 2017 tillsammans med Stockholmsbörsen (SIXRX) och ett sannolikhetsintervall. Det så kallade konfidensintervallet visar den förväntade teoretiska utvecklingen med 68 procent sannolikhet. Sannolikhetsberäkningen baserar sig på historisk data och är därmed ingen garanti för framtiden, men den ger ändå en fingervisning kring vad som är rimligt.

Precis som med nybörjarportföljen ser vi här att barnportföljen och index rör sig i samklang och ligger väl inom ramen för sannolikhetsintervallet. Utifrån det här kan man göra sannolikhetsberäkningar för framtiden. Inte som en garanti, men som en fingervisning:

Globala barnportföljen med en prognos fem år in i framtiden baserat på historiken. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida.
Globala barnportföljen med en prognos fem år in i framtiden baserat på historiken. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida.

Om du vill följa Globala barnportföljens utveckling och transaktioner i realtid, rekommenderar jag att följa den via Shareville (annonslänk) hos Nordnet.

Precis som för nybörjarportföljen så kommer vi att göra en ombalansering i januari i samband med artikeln för de bästa fonderna. Den här portföljen kommer också att få 5 procent guld. Om du har frågor, kommentera gärna.

RikaTillsammans-portföljen 2018: +1,34 %

RikaTillsammans-portföljen är vår mest avancerade portfölj och också den med lägst risk (och lägst förväntade avkastning). Syftet med RikaTillsammans-portföljen är att den ska ge en positiv avkastning i princip oavsett vad som händer på marknaden. Något som portföljen lyckades med även i år. Den gick +1,34 procent vilket är hela 5,75 procent bättre än index. Med tidigare sagda brasklappen att det är vanskligt att jämföra 100 procent aktier med en portfölj som bara har 25 procent aktier.

RikaTillsammans-portföljen bygger på den klassiska Permanent Portfolio som definierades av Harry Browne redan på 70-talet. Eftersom den innehåller 25 procent aktier, 25 procent guld, 25 procent korta räntefonder och 25 procent långa räntefonder är risken i portföljen låg. Samtidigt som risken är låg blir också den förväntade avkastningen låg. Men den bevarar ens kapital.

Du kan läsa mer om portföljen nedan (det kommer en uppdatering under nästa år):

Portföljen utvecklade sig enligt följande under året:

Jämförelse av RikaTillsammans-portföljen och Stockholmsbörsen under 2018
Jämförelse av RikaTillsammans-portföljen och Stockholmsbörsen under 2018

Den här grafen visar tydligt hur RikaTillsammans-portföljen inte alls rör sig i samklang med Stockholmsbörsen. När Stockholmsbörsen rör sig högt uppåt, eller högt nedåt, går RikaTillsammans-portföljen ganska mycket i sidled, om än med en liten ökning. På det här sättet är det här en jämn portfölj med små svängningar och därmed en betydligt lägre risk än aktier i allmänhet.

Jämförelse av RikaTillsammans-portföljen och Stockholmsbörsen 2014-2018 inkl. förväntad teoretisk utveckling utifrån historisk avkastning med ca 68 % sannolikhet
Jämförelse av RikaTillsammans-portföljen och Stockholmsbörsen 2014-2018 inkl. förväntad teoretisk utveckling utifrån historisk avkastning med ca 68 % sannolikhet

Grafen ovan visar samma sannolikhetsintervall som portföljen har hållt sig i sedan start. Man kan även se hur den underpresterar mot Stockholmsbörsen, vilket är helt och hållet naturligt. Å andra sidan har man sluppit de stora rörelserna nedåt. Verkligen myran i aktion. Notera dock att den här portföljen inte lämpar sig väl för t.ex. pensionssparande på grund av att den just kommer underprestera över tid mot hela Stockholmsbörsen.

Jag har tyvärr inte hunnit göra beräkningarna för en prognos, utan jag får hänvisa det till kommande artiklar. Men du kan följa även den här portföljen på Shareville (annonslänk) precis som de andra.

Den här portföljen kommer också balanseras om i januari. Den innehåller dock redan 25 procent guld. Så ingen förändring i tillgångsallokeringen kommer att ske.

Kommentar till årets resultat

Jag skulle spontant säga att jag är nöjd med årets utfall (även om jag självklart önskat att sluta på plus). Portföljerna har betett sig så som de ska göra och med tanke på att portföljerna är helt passiva – inga transaktioner förutom månadssparande har skett – så är det bra.

Alla tre portföljerna slog Stockholmsindex vilket är en bonus. Sedan behöver jag villigt erkänna att det handlar om både tur och skicklighet. Skicklighet i form av att ha portföljer som innehåller både aktier och räntor, inte har alla äggen i samma korg och är fördelade på olika valutor. Tur i form av att de globala bolagen gick bättre än de svenska och att den svenska kronan försvagats vilket gett en positiv valutaeffekt.

Jag ser egentligen ingen anledning till att göra några större förändringar under nästkommande år. Man skulle kunna fortsatt med exakt samma portföljer och till och med samma fördelning, men jag tror att 5 procent guld kommer att göra portföljerna ännu lite bättre.

Du som läser får gärna kommentera och också komma med feedback. Många gånger lär jag mig lika mycket av er som ni av mig. Jag gillar det här rika tillsammans.

Kommande artiklar – bästa fonderna och ombalansering

Nu under januari kommer jag att fokusera på att göra färdigt:

 • årets version av artikeln de bästa fonderna 2019
 • fördjupande analyser av portföljerna
 • ombalansering av portföljerna inför 2019

Sannolikt kommer det inte bli klart förrän vecka 3 och 4 då dessa artiklar tar enormt mycket tid. Men så fort de blir klara kommer de dyka upp

Jag kan dock läcka att jag intervjuade Elin Helander som skrivit boken ”Hjärnkoll på pengarna” och vi spelade in två riktigt bra avsnitt i min mening kring tankefällor och vanliga misstag som jag hoppas att du kommer att gilla.

Vårens FikaTillsammans- och workshop-tillfällen

Jag har också under veckan blivit klar med planeringen för vårens FikaTillsammans och workshop-tillfällen. Det känns jättekul att kunna berätta att många av årets gäster har tackat ja till att komma till tillfällena så att du får möjlighet att också träffa dem, ställa frågor och inte minst träffa likasinnade.

Här är en kort översikt över planeringen med några av gästerna, med avsnittet de var med inom parentes.

Tyvärr har jag inte lyckats få alla tacka ja till att göra en turné som Charlie, utan olika gäster kommer att besöka olika tillfällen i olika städer. Jag kommer att vara med på alla tillfällena, men Caroline kommer nog bara vara med i Malmö.

Du kan läsa mer om FikaTillsammans-tillfällena på respektive länk ovan (som även innehåller fler datum). Men i korthet är det en AW, ett kort föredrag, en frågestund och en möjlighet att träffa andra likasinnade. Jag tänker att vi testar under våren om det här initiativet som ni läsare har önskat är något som vi ska fortsätta med även nästa höst.

Slutligen, tack för det här året!

Jag och Caroline vill samtidigt också passa på och verkligen tacka för det här året. Det har verkligen varit en ynnest att få göra det här tillsammans med er. Det är era uppmuntrande ord, kommentarer, frågor, önskningar och samtal.

Ett extra stort tack till våra patroner och samarbetspartners som också gör bloggen möjlig utifrån ett ekonomiskt och tekniskt perspektiv. Jag vill också tacka många av er läsare som hjälper andra läsare med svar på frågor, såsom Nestor, Robin, Elin, Andreas, John, Indexpatronen, Emil, Lukas, Kalle, Thomas, CL, Oskbollen, Martin m.fl. TACK!

Vi hoppas att kunna uppskatta er ännu mer under det kommande året. Så tack än en gång till dig som läser, följer och gör allt det här möjligt. Tack, tack och tack!

Gott Nytt År!
Jan och Caroline


Den här artikeln publicerades 2018-12-30 klockan 20:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Nybörjarportföljen, Rikatillsammans-podden, RikaTillsammans-portföljen, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

49 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  I RikaTillsammans portföljen rekommenderades förut SPDR gold trust, men nu är det ETFS physical Swiss gold och Blackrock Ishares.
  Om man balanserar om, tycker du då man ska byta mot de nya, eller är det samma sak att behålla SPDR gold trust?
  Jag hittar ingen info på din blog varför den byttes ut?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Tack för intressant läsning och komplement till min portfölj!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf
 3. Vit pil

  Hej Jan!
  Tänkt fråga vad du tycker om att ha bufferthinken i en ”rika tillsammans” portfölj, istället för att ha dom på ett sparkonto runt en procents ränta.
  Behöver du använda bufferten så är det ju bara att sälja av en del av innehavet samt att risken är ju väldigt låg i denna portofölj.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rickie
  1. Vit pil

   Det var intressant läsning!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas Pettersson
 4. Vit pil

  Tack Caroline och Jan! Ni gör ett fantastiskt arbete och jag har lärt mig så mycket från er!
  Är så tacksam.
  Vi ses i Göteborg på Fika och Workshop!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrika
 5. Vit pil

  Hej Jan!
  Såhär lagom till årsskiftet tänkte jag sadla om min nybörjarportfölj jag haft ett tag nu till Rika tillsammans-portföljen, då den uppnått det magiska belopp du nämnt i bloggen tidigare att man bör ha för en sådan portfölj. Kommer du ta upp dessa i kommande ombalanseringsinlägg hur man ska tänka och genomföra detta?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Klara
  1. Vit pil

   Hej Klara, ja det kommer jag. Jag vill dock understryka att RikaTillsammans-portföljen inte är någon magisk portfölj. Den har tvärtom en lägre förväntad avkastning över tid än både nybörjar- och globala barnportföljen. Det som är RikaTillsammans-portföljens fördel är att den ska ge en låg men positiv avkastning varje år. Tittar man utifrån hinkperspektivet så är ju båda portföljerna mellanrisk-portföljer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej,

  När kan vi vänta oss inlägg avseende bästa fonderna inför 2019 och omfördelning av nybörjarportföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus Johansson
  1. Vit pil

   Bästa fondern 2019-artikeln kommer idag. Ombalanseringsartikeln, förhoppningsvis i nästa vecka. :-)

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej!

  Tack för en mycket bra och genomarbetad blogg!

  Jag hittade en artikel på SVTs hemsida som handlade om ett extra pensionssparande utöver tjänstepensionen (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-mycket-behover-du-spara). I min umgängeskrets är det en sanning att ”det inte kommer att finnas några pengar kvar i pensionssystemet” när vi 90-talister går i pension. Det skulle därför vara intressant med ett avsnitt som enbart handlar om pension och att få höra din ”take” på ett privat sparande som komplement till de andra delarna.

  Sedan snubblade jag över en annons i DI (https://www.di.se/brandstudio/brocc/lagkonjunktur-2019-darfor-ska-du-investera-utanfor-borsen/) från ett företag som heter Brocc. De hävdar att deras sätt att investera i privatlån är mer stabilt vid en lågkonjunktur än vad det skulle vara att investera på börsen, trots att det samtidigt ger en relativt hög avkastning. Detta låter i mina öron suspekt. Har du någon uppfattningen om detta företag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline
  1. Vit pil

   Hej, nu kan inte jag heller framtiden men gällande ”sanningen” om att inga pensionspengar finns kvar så är det väl samma snack som de senaste femtio åren? Därtill ändras/uppdateras pensionssystemet till och från för just framtiden.

   I mina ögon är det mycket ens egna ansvar att spara extra till pensionen. Och att inte ha som personligt mål att varje månadslön måste konsumeras..för att sen skylla på pensionssystemet 30 år senare när det inte räcker :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
 8. Vit pil

  Hej!
  Jag undrar om I vilka aktiefonder ska man investera när kraschen kommer? Jag menar alltså för att köpa billigt och göra bra affär

  Tack

  John

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
  1. Vit pil

   Vad menar du egentligen med ”när kraschen kommer”. Är det en ”normal” nedgång som 2001 eller 2008 eller något ännu värre?
   Din fråga bygger också på att vi kan ”tajma” botten av nedgången men hur vet man att inte en nedgång på tex 40 % inte följs av en ytterligare nedgång på 30 % eller änn mer efter en tillfällig uppgång?
   Jag tror dock att om man ska hålla sig utanför marknaden och sedan gå in är det rimligt att satsa på breda globala indexfonder för att sprida risken på ett bra sätt.
   /J-O

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 9. Vit pil

  Har du, Jan, något smart sätt för att sammanställa portföljutvecklingen under året som du kan tipsa om? Kruxet är ju, särskilt med Rika Tillsammans-portföljen, att tillgångarna ligger på olika konton och även hos olika institut. Skulle mycket uppskatta en praktisk artikel om sammanställning av portföljutveckling inkl. / exkl. köp, resultat, osv. :)

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 10. Vit pil

  Hej! Tack för ett superbra år! Liksom flera andra hittade jag hit för ca ett år sedan och startade min och sambons första gemensamma sparande tack vare podden. Ser fram emot kommande avsnitt och lärdomar.

  Något jag fortfarande är nyfiken på är pension, och speciellt hur man kan lägga upp en jämställd pension som par. Har för mig att ni nämnt att tex Caroline kompenseras med extra avsättningar då hon inte lönearbetat lika mycket. Hur gör man rent konkret? Hur räknar man? Hade varit superspännande!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
 11. Vit pil

  Tips för framtiden är att inte hålla på hoppa mellan video och grafer för snabbt. Svårt att hitta läsa av då.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
 12. Vit pil

  Tack för 2018! Efter några år som bloggläsare har jag även börjat lyssna på er podd nu, ni är ju oväntat roliga :) Gillar formatet med Caroline som ”ställer frågor” och Jan som förklarar, känns avslappnat och är lättlyssnat.

  Sen måste jag säga att er sparfilosofi verkligen visar sin styrka nu när börsen har gått lite knackigt ett tag. Känner mig inte det minsta orolig för mina besparingar tack vare min bufferthink och passiva hink. Har även omdisponerat besparingarna en del utifrån ”gult ljus”-avsnittet, minskat exponeringen mot aktier och flyttat en del av månadssparandet från börsen till ett sparkonto.

  I oroliga börstider känns det bra att ha en övergripande strategi för hur man sparar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karlsson
  1. Vit pil

   Håller verkligen med. Jag snubblade över podden i somras och jag tror att jag skulle ha känt mig betydligt mindre trygg i den oroliga marknad som vi har nu om jag inte följt podden.
   /J-O

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 13. Vit pil

  Hej! Ett par fundering på graferna.

  1) Hur vet man var 68% konfidencintervall ligger om man själv vill göra motsvarande analys?
  2) Det känns lite konstigt att måla ut konfidenceintervallet lika stort dag 1 och dag 365 på året. Om det är en sannolikhet över ett år, borde inte intervaller börja väldigt smalt i början då?
  Räkneexempel:
  Låt säga att börsen går upp med 12% +/- 6% per år, borde det inte vara 6% +/- 3% per halvår och 1% +/- 0,5% per månad i snitt, eller tänker jag fel?
  (över tid borde felmarginalen bli exponentiell med ränta på ränta effekten antar jag, eller?)
  3) Gör ni alltid analysen på en viss dag på året eller vid olika 1 års intervaller (tex maj-maj eller oktober – oktober)? Skulle man välja ett annat datum skulle ju slutanalysen bli annorlunda, hur resonerar ni kring det?

  Tack för bra inlägg och tankar kring ekonomi, mycket inspirerande!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin
  1. Vit pil

   Hej Elin,

   1. Man får räkna på historisk data. Jag har rent konkret gjort som så att jag har räknat på ett korrekt jämförelseindex och tagit mellan fem och tio års historik.

   2. Jag håller med om att det är lite vanskligt att göra så som jag gör, men jag vet idag inte något bättre sätt. Om man börjar anpassa bandet beroende på utvecklingen så kommer man väldigt nära t.ex. Bollinger-band. I det här fallet har jag gjort intervallet mot den förväntade teoretiska utvecklingen. Sedan är det ju även som så att det beror väldigt mycket på startpunkten, därför kan man inte heller dra ut det för långt.

   3. Jag har valt att göra analysen på årsbasis och alltid i slutet av ett gånget år. Sedan försöker jag även jobba i femårs-intervaller, gärna fem bakåt och fem framåt. Min upplevelse är att det har fungerat bäst hittills.

   Tack för din kommentar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Tack för tipset. Jag har lagt det i vår idélåda. Jag gillar Golden Butterfly så det är inte omöjligt att vi gör ett avsnitt på den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej! Undrar över relationen mellan räntefonder och inflation. Gott Nytt pr!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
  1. Vit pil

   Jag ska se om vi inte kan ta upp det i en intervju med en räntefondsförvaltare under året. Spontant är det ju som så att vid inflation så ökar räntan, vilket är dåligt initialt för en räntefond, men bra över tid. Läs gärna i vår artikel om räntefonder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Tusen tack för ett gott 2018 vill jag säga till er båda!

  Ett särskilt tack för inlägget om ”gult ljus på börsen”, det fick mig att ändra inriktning något och sälja av min portföljbelåning för att kunna sova gott trots röda siffror var dag på börsen. En tydligt positiv förändring som jag skrev om i det här inlägget https://10arsplanen.blogspot.com/2018/12/salt-for-300-000.html

  Varmt lycka till inför 2019, uppskattar verkligen det hårda jobb ni lägger ned med den här sidan. Folkbildning ftw.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  10årsplanen
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och lycka till med sparandet. Jag tror att det är bra att du sålde av en del och minskade belåningen. Jag tror att belåningen kan man ha nytt av kanske ett eller två år fram i tiden.

   Angående MA200 som du nämner i din artikel, läs gärna Jeremy Siegels bok ”Stocks for the long run” där han bland annat kommer fram till att en buy-and-hold-portfölj faktiskt slår en MA200-portfölj. Inte ens MA200 är en någon magisk trollstav (tyvärr)…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Kul, tack för tipset. Får se om jag kan hitta den på bibblan och läsa något analogt igen. Tillhör den generationen som nästan glömt av hur man gör :).

    Slänger iväg ett mail när jag tagit till mig tankarna i boken och är redo att diskutera!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    10årsplanen
 16. Vit pil

  Gott Nytt År till er :)
  Började följa er i början av året. Från att ha tyckt att ekonomi var super tråkigt till att jag både tycker det är spännande och intressant med ekonomi, efter att jag började följa er.
  Har också insett att jag kan sitta i ”förarsätet” och styra min egen ekonomi istället för så som jag gjorde tidigare och bara satt i ”passagerarsätet” och tyckte ekonomi var tråkigt.
  Det är ju jätte roligt att själv kunna påverka sitt liv och sin ekonomi :)
  Så stort tack till er Jan och Caroline!! Ser fram mot fler avsnitt

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rose-Marie
  1. Vit pil

   Tack Rose-Marie för din fina kommentar som gjorde oss jätteglada. :-)

   Lycka till med ditt sparande!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Jätteintressant Artikel och mycket matnyttigt som vanligt! Du nämnde ett nyhetsbrev i samband med fabeln. Vilket nyhetsbrev? I övrigt skulle det vara intressant att höra vilka ekonomiinriktade nyhetsbrev och poddar du följer. Kanske värt en kort artikel och recension i stil med din bokartikel? :)

  P. S har kronan stärkts eller försvagats? Två olika infos i artikeln.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 18. Vit pil

  Vore det inte mer mer rättvist att jämföra mot ett globalt index eftersom det är så mycket globalfonder i portföljerna?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  LS
  1. Vit pil

   Jo, absolut. Dessutom en kombination av ett globalt index med räntefonder. Det kommer i den fördjupade analysen eftersom det är så sjukt mycket beräkningar som behöver göras. Eftersom alla ändå jämför med Stockholmsbörsen valde jag att göra det i den här översiktsartikeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Nu är det dags för mig att träda fram och tacka för ert arbete!
  För två år sedan var jag fullständigt ignorant om ekonomi. Jag har disputerat inom medicin/naturvetenskap men alltid slagit dövörat till när det handlar om ekonomi. En dag blev jag inspirerad av en vän på facebook som ville lyssna på musikgenrer som hon tidigare inte gillade, och tänkte att jag själv skulle utforska ett ämnesområde jag inte kunde något om. Jag valde ekonomi eftersom det var det tråkigaste jag kunde komma på av ämnen jag inte kunde något om. Jag började att läsa ”Simma med hajar” av Joris Luyendijk vilken jag utökat kämpade mig igenom. Finansvärlden var ju verkligen inte för mig. Men jag ville ändå inte ge upp riktigt så lätt utan googlade lite på privat ekonomi för att lägga om något jag kunde relatera till lite lättare, och hittade då er pod. Jag lyssnade på första avsnittet…och på ALLA andra avsnitt! Jag går in och kollar flera gånger på söndagarna för att se om det nya har släppts! Jag är helt hooked! Jag har förvånat mig själv och min omgivning när jag pratar om er blogg på fester, aw och fikaraster. Jag har lärt mig så otroligt mycket och har sagt upp min bekantskap med Exceed som tidigare hanterade mina investeringar (till ockerpriser/avgifter) medan jag nickat uttråkat. Jag bygger nu upp min egen portfölj med hjälp av er. Jag är särskilt intresserad av klimataspekten och har valt ut någon fond med hjälp av morningstars hållbarhetsgradering och jag ser fram mot att höra dina förslag med detta fokus i år. Det är plötsligt så roligt med privatekonomi!
  Stort TACK och Gott Nytt År!

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
  1. Vit pil

   Många felaktigt autokorrigerade ord i texten ovan. Sorry!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Malin
 20. Vit pil

  Tack för ert arbete med blogg och artiklar, det är ett ovärderligt stöd!

  Kul att se att portföljerna beter sig som de ska även i en lite mer orolig marknad.

  Gott nytt år på er.
  Mvh
  Oskar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
  1. Vit pil

   Tack själv Oskar och lycka till med ditt sparande!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Tack för allt jobb ni lägger ner. Det är värdefullt, användbart och jag uppskattar det mycket.
  Gott nytt år!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bosse
 22. Vit pil

  Tack för intressant artikel!
  Det hade varit kul att komma på en FikaTillsammans eller workshop någon gång. Men det blir för långt. Planerar ni någon gång att komma norr om Människobyn? :)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  bushcrafting
  1. Vit pil

   haha, ska försöka. Umeå ligger kanske bäst till hands i så fall. Annars kommer jag försöka göra inspelningar eller reportage från de olika tillfällena så att även ni andra kan få ta del av innehållet.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Öppnade ett ’lekkonto’ i somras. Inte speciellt positiv läsning en höst som den här, men det blir säkert bättre så småningom.

  Gott nytt år på er.
  Tack för ert jobb med podden

  Mvh Stefan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Wallgren
  1. Vit pil

   Hoppas att du även har ett passivt förvaltat konto jämte ”lekkontot”. Sedan kan jag hålla med om att det är kul att jämföra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Ser fram emot att lyssna på avsnittet. Stort tack för detta året, så härligt att jag upptäckte er pod, har lyssnat ikapp nästan alla avsnitt (de jag får upp när jag söker), så lärorikt och inspirerande på alla vis! Ni är fantastiska!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
  1. Vit pil

   Tack Katarina!

   På Spotify, Itunes eller motsvarande borde du kunna få upp alla avsnitten. Annars kan du få upp dem via den här länken.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Aaa se där ni har äntligen kommit till Spotify! Om inte de betyder att man lyckats så vet jag inte vad. Grattis! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jimmy
 25. Vit pil

  Varför gick nybörjar portföljen bättre än globala barn portföljen ?

  Har beslutat att jag inte lägger lika mycket per månad i mina fonder nu i dessa oroliga tider , är detta ett oklokt beslut ? Tänker att man lägger dem på ett konto o investerar när enligt nybörjaren portföljen när börsen gått ner mera

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nybörjaren
  1. Vit pil

   Eftersom det blev ett svagt börsår så ska Nybörjarportföljen gå sämre än Globala barnportföljern enligt det upplägg och risk som portföljerna har.

   Att avvakta att månadsspara just nu kan vara ett rätt beslut men likväl ett dåligt. Ingen vet något om framtiden. Att kontinuerligt månadsspara har visat sig vara det bästa över tid. Att däremot gå in med väldigt mycket kapital på en gång just för tillfället är kanske mer tveksamt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tobbe
  2. Vit pil

   Nybörjarportföljen innehåller 60 % aktier och 40 % räntor medan Globala barnportföljen innehåller 90 % aktier och 10 % räntor. Under 2018 gick aktieindex back flera procent medan räntor slutade runt noll. Globala barnportföljen backade mer än Nybörjarportföljen eftersom Globala barnportföljen har större andel aktier.

   Ett år då aktier istället har bättre utveckling än räntor kommer Globala barnportföljen prestera bättre än Nybörjarportföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jakob

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.