Så gick portföljerna 2018 | Goda råd för oroliga tider
Uppföljning på året och fabeln om syrsan och myran
Med lite mer än en dag kvar på 2018 är det dags att unna sig bokslut och en tillbakablick på året som gått. Börsen har på sistone varit minst sagt orolig och det har återspeglat sig i hur det har gått för Nybörjar-, Globala barn- och RikaTillsammans-portföljen. Det känns fantastiskt roligt att kunna säga att alla tre portföljerna har slagit index.
Jag och Caroline hoppas att du har en fin julledighet och att ditt sparande också har gått bra. Vi själva har valt att ta det lugnt, fira med familjen och jag har fått tid att för första gången någonsin skriva den här artikeln redan innan årsskiftet. Jag hoppas att du uppskattar det lika mycket som jag.
I den här artikeln kan du läsa om:
- Några goda råd för oroliga tider
- Fokusera på det som du kan påverka
- Fabeln om syrsan och myran
- Översiktlig uppföljning av alla portföljerna
- Planen för de kommande avsnitten
- FikaTillsammans och workshopar under våren
Inom kort kommer det med stor sannolikhet även komma fördjupande uppföljningar av portföljerna. Dessa fördjupningar ligger nämligen till grund för den kommande ombalanseringen som jag räknar med att göra under första halvan av januari. Parallellt kommer vi att då även ta fram listan med de bästa fonderna inför 2019.
Vi vill även passa på att önska ett Gott Nytt År och tacka för att du har läst, följt, prenumererat och bidragit under året. Det är verkligen en ynnest och något som vi inte tar för självklart att kunna få förtroendet att skriva för dig och andra. Tack än en gång!
Jan och Caroline
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Läget på marknaden just nu
De senaste veckorna har onekligen varit spännande på marknaden. Inte minst på julafton satte jag julmaten i halsen när jag såg att den amerikanska börsen föll med nästan 3 procent för att sedan två dagar senare rusa upp med nästan 5 procent. Man kan med säkerhet säga att svängningarna (=volatiliteten) har återkommit till börsen.
Den svenska riksbanken höjde nu i december också räntan för första gången sedan 2011. Det har medfört att många banker har höjt bolåneräntorna. Att räntan även höjdes i USA, tillsammans med att man har slutat med stödköp, har lett till att aktiemarknaden blivit mindre attraktiv.
Om räntorna ökar, så kan man ju få en bättre ränta på andra ställen (t.ex. sparkonto och räntefonder) utan att behöva ta den risken som aktiemarknaden innebär. Tittar man historiskt så har väldigt många företag väldigt höga värderingen. Allt det här sammantaget med oroligheter för bland annat handelskonflikten mellan Kina och USA, Italien m.m. gjorde att börserna vände nedåt.
Tittar vi på lite statistik:
- Första negativa året (-10,67 %) sedan 2015 för Stockholmsbörsens 30 största bolag
- Första negativa året (-7,67 %) sedan 2011 för hela Stockholmsbörsen (OMXSPI)
- Räknar vi med utdelningar och hela Stockholmsbörsen så är fallet bara -4,16 % (SIXRX)
- Från toppen den 29 aug har vi tappat nästan 20 procent
Man kan nörda ner sig ännu mer, men jag tycker att det räcker här. En av lärdomarna att ta med sig är att titta på om siffrorna inkluderar eller exkluderar utdelning. Det gör nämligen större skillnad än man tror. De flesta jämförelser görs nämligen mot index utan utdelningar (eftersom resultatet ser bättre än ut än de är).
Jag personligen tycker inte att det är något konstigt. Tvärtom skulle jag säga att det är så här det ”ska vara” att ha aktier. Aktier innebär en risk och med de senaste 10 årens uppgång – där vi ökat med 300 procent sedan botten 2009 – så har folk i gemen mer eller mindre bortsett från den risken. Det är inte annorlunda nu än det har varit någon gång tidigare.
Goda råd i oroliga tider
Om du inte har läst artikeln ”Gult ljus på marknaden” så är det en varm rekommendation. Jag brukar från tid till annan återkomma till sinnesro-bönen som används i 12-stegs programmet av t.ex. Anonyma Alkoholister.
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.
Reinhold Niebuhr 1926
Jag tycker nämligen att den i mångt och mycket nämligen även gäller oss investerare på börsen. Det finns nämligen saker vi kan påverka och det finns saker vi inte kan påverka i vårt sparande. Förståndet ligger i att skilja det ena från det andra.
Exempel på saker vi inte kan påverka är:
- Marknadens rörelser
- Individuella aktiers rörelser
- Räntan
- Inflationen
- Bostadsmarknaden
- Politiker (Trump, vår egen regering etc)
- Handelskonflikten mellan USA och Kina
- Valutakurser
- etc.
Det är många som lägger oerhört mycket tid på att försöka analysera, förstå, förklara och framförallt förutsäga dessa faktorer. Jag har dock fortfarande inte hittat någon studie som på ett tillförlitligt sätt visar att det går. Tvärtom pekar studier på precis motsatsen.
En av mina favoriter, professorn Jeremy Siegel skrev i sin bok ”Stocks for the long run” (vi återkommer med en recension senare) till och med att:
I 75 % av alla fall där man hade stora rörelser på aktiemarknaden mellan 1801-2001 så fanns det ingen rationell förklaring. Det var dessutom oavsett om rörelsen var upp eller ner.
Jeremy Siegel, ”Stocks for the long run”
Att försöka förutsäga framtiden är väldigt, väldigt svårt och det är svårt att göra det konsekvent. Något jag har skrivit om i artikeln ”Det går inte att förutsäga framtiden”.
Fokusera på det som du kan påverka
Mitt förslag är att istället fokusera på det som vi faktiskt kan påverka. Några av de viktigaste sakerna är följande.
- Din fördelning av dina pengar olika hinkar (och därmed olika risk)
- En av de absolut viktigaste faktorerna är hur du väljer att fördela dina pengar. Vi rekommenderar att t.ex. använda fyra-hinkar-principen där du delar upp dina pengar i en bufferthink, en mellanrisk-hink, en passiv hink och en lekhink. Vi gick genom det i avsnitt 47 ”Fyra-hinkar-principen”.
- Målet och tidshorisonten för ditt sparande
- En av de absolut viktigaste faktorerna som styr din förväntade avkastning är tidshorisonten för ditt sparande. Ju längre tid, desto större blir sannolikheten för en positiv avkastning.
- Dina inkomster, utgifter och hur mycket du sparar
- Du kan även påverka en stor del av dina månatlig utgifter och på så sätt även hur mycket du sparar varje månad (=sparkvot). Till viss del kan vi även påverka inkomsterna, t.ex. genom löneförhandling, sidoverksamhet eller försäljning av saker. Det kommer avsnitt på det här under 2019.
- Din egen reaktion till marknadens och portföljens rörelse
- Vi kan inte påverka marknaden eller rörelserna i vårt sparande. Däremot kan vi påverka hur vi reagerar när det händer något, som t.ex. en stor nedgång. Jag och Caroline pratar en del om det i avsnittet, där jag t.ex. är glad för att rationalisera utifrån historisk fakta. Ett exempel är t.ex. att under en 15 års period ska portföljen i genomsnitt förlora 50 % i värde två gånger.
- Ditt eget lärande och egna misstag
- Alla framgångsrika sparare har gjort riktigt många misstag. Det viktiga är att lära från dem. Som min mentor brukade säga: ”När en person med erfarenhet träffar en person med pengar, händer alltid samma sak. personen med erfarenheten får pengarna och personen med pengarna får erfarenheten.”. Vi har gjort två hela avsnitt om misstagen vi har gjort i vårt sparande. Nästa år kommer även två avsnitt med Elin Helande på temat.
- Jämför mot index och inte i absoluta tal
- En annan framgångsfaktor som alla framgångsrika investerare jag har träffat har, är att de inte relaterar till sin avkastning i kronor, utan alltid procent. Arne Talving (gäst i avsnitt #65) har t.ex. sagt att han kan fira en nedgång på -10 procent under förutsättning att hans jämförelseindex har gått ner ännu lägre. På samma sätt är jag stolt och glad över både Nybörjar- och Globala barnportföljens utveckling i år – även om de gått back – för de har slagit i princip alla jämförbara index.
- Håll dig till din plan
- Jag tror att marknaden kommer att fortsätta vara skakig den kommande tiden, kanske även de kommande 2-3 åren. Därför är det viktigt att man väljer sin strategi (t.ex. hinkarna) och håller sig till den. Det kommer kräva mod, disciplin och många andra saker, men det kommer också att ge bäst odds. Det viktigaste är att undvika de vanliga misstagen som vi alla gör (eller har gjort).
Det finns säkert fler saker vi kan påverka som jag har glömt, hjälp mig gärna i kommentarerna! :-)
Några misstag att undvika
Samtidigt så skulle jag också vilja varna för några vanliga tankefällor eller misstag som är lätta att göra i sådana här situationer.
- Det går inte att förutsäga framtiden
- Det är lätt att trilla i fällan att man kan förutsäga framtiden på olika sätt. Det drabbar särskilt sparare som har varit med ett tag (den så kallade övertro på sig själv-tankefällan). Man tror genom att egen erfarenhet, nyhetsbrev, tekniska verktyg, analyser, nyckeltal, analys eller andra sätt kan säga att marknaden kommer att gå upp eller ner. Det finns dock inga studier som visar att det går att göra på ett tillförlitligt sätt över tid – något vi pratade om i avsnitt #62 det går inte att förutsäga framtiden.
- Försök inte fånga fallande knivar (”tro att det är rea”)
- Många uttalar sig nu om att det är rea och att man ska köpa mer. Jag personligen skulle vara lite mer försiktig. Visst är det ca 20 procent billigare än det var vid toppen under året, men det är fortfarande inte rea i betydelsen börskrasch. En börskrasch tar ju igenom snitt 1 – 3 år och vi pratar nedgångar på ca 50 procent. När det är rea på riktigt så pratar ingen om att det är rea, utan då är aktier det sista man vill äga. Än så länge flyter inte blodet på gatorna, utan tvärtom lär vi se en hel del upprekyler om det fortsätter ned.
- Det är nu vi blir våra pengars största fiender
- Det finns mängder av studier som visar hur irrationellt vi människor agerar med våra pengar. Det är i dessa kommande tider vi kommer att sälja vinnare (”ta hem vinsten”) och behålla förlorare, vi kommer sälja billigt för att köpa tillbaka dyrt, vi kommer vilja ha revansch på aktier och fonder som går ned, vi kommer mentalt bokföra pengar olika, vi kommer vilja sluta månadsspara, ha en övertro på vår egen förmåga, försöka förutsäga framtiden och så vidare. Det är nu det gäller att vara uppmärksam på sina känslor och inte alltid tro på det man känner. Läs mer i avsnitt #53 och #54.
- Kom ihåg att en skakig marknad eller en börskrasch inte behöver vara negativt
- Precis så som vi pratade med Eric Strand i avsnitt #72 så behöver en skakig marknad eller en börskrasch vara något supernegativt. Tvärtom blir det en möjlighet för många yngre människor att komma in på marknaden billigare. De som är äldre har ju också en möjlighet att balansera om nu och säkra en del vinster. Win-win. Extra win om man månadssparar regelbundet och till och med kan öka sparandet över tid.
Om du har fler tips, kommentera gärna så att vi hjälps åt att fylla på listan!
Tiden är fortfarande vår bästa vän
Det är viktigt att komma ihåg att tiden fortfarande är vår bästa vän. Om jag bara skulle få visa två bilder för någon som ska börja spara, då hade jag visat följande två. De visar Stockholmsbörsens utveckling (SIXRX) från 1870 till och med 28 december 2018.

Det syns tydligt i bilden att det är oehört ”slagigt”. Det kan gå väldigt mycket upp och väldigt mycket ner ett enskilt år. I genomsnitt ligger sannolikheten på ca 60 % upp ett enskilt år och 40 % ned. Det går inte heller att förutsäga utifrån ett års stapel hur nästkommande års stapel kommer att se ut. Det är mer eller mindre som att singla slant.
Det är anledningen till att jag inte rekommenderar att spara i aktier på kort sikt. Tumregeln brukar vara att maximalt ha 10 procent i aktier per år man kan låta pengarna arbeta i fred. Kan man bara avvara pengarna i två år, då bör maximalt 20 procent vara investerade i aktier. Just på grund av risken med volatiliteten (=svängningarna).
Tittar man däremot på en sparhorisont på 10 år, så ser grafen ut som följer:

Den visar tydligt att alla som har sparat i 10 år från och med andra världskriget har fått en positiv utveckling på sina pengar. För varje år som går så ökar nämligen sannolikheten för en positiv avkastning och att vi närmar oss den genomsnittliga årsavkastningen på 8 procent om året. Dessa 10 års perioder inkluderar alla nedgångarna från föregående graf.
Det är lätt att missa att tiden är en av de största fördelarna som vi småsparare har gentemot alla professionella aktörer. En fondförvaltare kan inte unna sig att underprestera mot t.ex. index eftersom hen då blir av med sina kunder och deras pengar. Men som småsparare så kan jag ta beslutet att ”nu sparar jag dessa pengar i 10 år” och vara med på hela resan, både ner och upp.
Det enda man behöver vara medveten om är att man har valt rätt risknivå från början. Det vet man genom att titta på målet för ens sparande. Över 10 års sparhorisont då kan man unna sig en hög andel aktier (t.ex. globala barnportföljen). En kort sparhorisont då gäller nybörjarportföljen (eller rikatillsammans-portföljen) eller till och med en omvänd global barnportfölj med 20 procent aktier och 80 procent räntor.
FOMO och att gammal är ändå äldst
En stark drivkraft är den så kallade FOMO – (”Fear of missing out”) – det vill säga rädslan att missa något. Det svåraste som finns är att se att andra tjänar pengar och att man själv står utanför. Jag vet inte hur många gånger jag har trillat i den fällan. Det är först nu de senaste åren jag har skapat tryggheten i att stå kvar i den egna strategin – oavsett vad som händer där ut eller vad andra påstår.
Jag har fått mycket kritik och frågor kring t.ex. BitCoin – till den milda grad att vi förra året spelade in ett BitCoin-avsnitt där jag stack ut hakan och sa att det var en spekulationsbubbla. Mycket riktigt har BitCoin sedan dessa sjunkit med nästan 80 procent av sitt värde.
För drygt två månader sedan på FikaTillsammans-tillfället i Malmö var jag den ende som pratade om räntefonder och Caroline blev mansplainad kring att hon inte skulle ha räntefonder. Nu i samband med skakningarna är vi väldigt glada för den krockkudde som räntefonderna har inneburit. Ja, listan skulle kunna göras längre. Det är därför jag tar tweets som nedan med en stor nypa salt:
Det kommer alltid finnas ”det nya heta” eller det man ska äga just nu. Det kommer alltid att komma nya Fingerprint, Bitcoin och så vidare. Precis som alltid tidigare så kommer vissa tjäna massor av pengar på det, men de allra flesta kommer att förlora pengar. Det är inget som det går att bygga en hållbar strategi kring i alla fall.
Fabeln om syrsan och myran
I ett nyhetsbrev som jag följer tog man upp ovanstående exempel tillsammans med fabeln om myran och syrsan. Jag tyckte att det var så bra att jag återpublicerar samma fabel nedan.
Syrsan tänkte blott på sång Sommarn lång.
Men när höstens vindar tjöto Både mygg och maskar tröto.
Hungrig var hon. Ingenstans ens den minsta matbit fanns.
Goda råd befunnos dyra. För sin granne, en fru Myra
Klagar hon till sist sin nöd: ”Låna mig en smula bröd
Över vintern: jag är just i, lite knipa. Till augusti
Gottgör jag, på syrsoed, kapital och ränta med”.
Myrors fel är ej att slösa: ”Vad har Fröken sommarn lång
sysslat med för näringsfång?” frågar hon den medellösa
”Ack jag sjöng, min bästa fru, bara sjöng som syrsor göra”!
”Sjöng Ni? Förnöjer mig att höra. Då får Fröken dansa nu!”
Ja, jag erkänner att det finns en gnutta skadeglädje i det. Men det är inte huvudpoängen. Snarare är min poäng att var stolt över att du är en myra. Att du sparar med flit och systematik. Att du har bra portföljer. Att det är OK att inte göra 900 procents avkastning för att sedan förlora nästan allt 12 månader senare. Att vara en myra är coolt (och det som alltid har fungerat).
Uppföljning av portföljerna 2018
Eftersom årets sista börsdag ägde rum i fredags har jag redan passat på att göra uppföljningen för det gångna börsåret. Under de kommande veckorna kommer jag göra återkomma med mer detaljerade uppföljning än nedan.
I korthet kan man säga att portföljerna har utvecklats precis enligt plan. Alla tre portföljerna har gått bättre än index – i betydelsen att de har gått mindre back än vad själva indexet gjorde. En av portföljerna – RikaTillsammans-portföljen – har till och med gått plus.
Att jämföra med ett index är, som tidigare nämnt, en framgångsfaktor. Inte minst hjälper det en att undvika irrationella misstag. Däremot blir det viktigt att man jämför med rätt index. I resten av artikeln kommer jag att jämföra med hela Stockholmsbörsen (SIXRX) med utdelningar. Även om man kan argumentera för att det är fel eftersom portföljerna inte är 100 procent aktieportföljer.
Jag kommer att ta hänsyn till det i de mer detaljerade uppföljningarna som kommer senare. Jag tycker ändå att SIXRX är bättre än OMX30 som de flesta andra jämför med (t.ex. Nordnet, Avanza, SVT Rapport) eftersom det är ett index som bara tar hänsyn till de 30 största bolagen och dessutom inte tar med utdelningarna.
För jämförelsens skull kommer här slutställningen för några av de vanligaste indexen och deras utveckling för 2018:
- De 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen exklusive utdelningar (OMXS30): -10.67 %
- Alla aktier på Stockholmsbörsen exkl. utdelningar (OMXSPI): -7,67 %
- Alla aktier på Stockholmsbörsen inkl. utdelningar (OMXSGI): -4,16 %
- Alla aktier på Stockholmsbörsen inkl. utdelningar som går at köpa en som en enskild fond (SIXRX): -4,41 %
- Den globala börsen i form av världens ca 1500 största bolag (MSCI World) exkl. utdelningar: -11,06 %
- Den amerikanska börsen i form av de 500 största bolagen, inkl. utdelningar (S&P 500): -7,03 %
Jag hoppas att du delar min uppfattning att det här är de mest relevanta jämförelseindexen. I nedanstående jämförelser använder jag SIXRX eftersom det enkelt går att köpa i form av en fond. Det vill säga att man skulle kunna köpa den och ha jämförelseavkastningen (minus fondavgiften).
Nybörjarportföljen 2018: -1.77 %
Nybörjarportföljen är vår balanserade portfölj. Den består till 60 procent av aktieindexfonder och till 40 procent av räntefonder. Det är en portfölj med en ”lagom” risk som passar tidshorisonter på fem till tio år. Under 2018 så slutade den på -1.77 % att då jämföra mot SIXRX som slutade på -4.41 %. Det ger ett resultat på +2,64 % procent mot index.
Även om jag kallar för den nybörjarportföljen så vänder det den sig inte bara till nybörjare – utan även t.ex. norska oljefonden använder sig av fördelningen. Det är portföljen som är med i alla böcker och som verkligen har bestått tidens tand. Det är en portfölj som inte kommer att ge den högsta avkastningen, men den kommer inte heller att backa lika mycket i tider av nedgång.
Jag rekommenderar att läsa följande artikel för dig som är intresserad:
- Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj - En komplett uppdatering och genomgång av Nybörjarportföljen
Speluppsättningen för året i fonden såg ut som följer:

Under året så har portföljen utvecklat sig enligt följande:

Bilden visar ju ovan hur portföljen rör sig mindre än Stockholmsbörsen. Topparna är lägre och bottnarna är högre i portföljen än i indexet. Det är en logisk följd av räntefonderna som fungerar som en krockkudde nedåt och ett sänke uppåt. I ett läge där jämförelseindex slutar nedåt kommer således en portfölj som denna, innehållande räntor, sluta bättre än index.

Grafen ovan visar Nybörjarportföljens utveckling sedan start tillsammans med Stockholmsbörsen (SIXRX) och ett sannolikhetsintervall. Det så kallade konfidensintervallet visar den förväntade teoretiska utvecklingen med 68 procent sannolikhet. Sannolikhetsberäkningen baserar sig på historisk data och är därmed ingen garanti för framtiden, men den ger ändå en fingervisning kring vad som är rimligt.
Vi kan också se att den under de senaste åren har rört sig inom intervallet. På samma sätt kan man också se att Stockholmsbörsen har gett en bättre avkastning men har också rört sig betydligt mer. Slutsatsen jag drar är att Nybörjarportföljen uppför sig precis så som den ska. Utifrån det här kan man göra statistiska beräkningar. Notera återigen att historisk avkastning inte är en garanti för framtida, men det ger ändå en fingervisning.

Om du vill följa Nybörjarportföljens utveckling och transaktioner i realtid, rekommenderar jag att följa den via Shareville (annonslänk) hos Nordnet.
Jag kommer att återkomma innan slutet på januari med en ombalansering och förslag på fonder för 2019. Den enda förändringen som jag kan säga kommer att ske på rak arm är att jag kommer att sätta in 5 procent guld i portföljen enligt tidigare artiklar.
Om du har frågor kring Nybörjarportföljen, kommentera gärna nedan.
Globala barnportföljen 2018: -2.14 %
Globala barnportföljen är vår mest aggressiva portfölj som lämpar sig för långa tidshorisonter (t.ex. barn eller pensionssparande). Den består till 90 procent av aktieindexfonder och till 10 procent av räntefonder. Under 2018 så slutade den på -2,14 % att då jämföra mot SIXRX som slutade på -4.41 %. Det ger ett resultat på +2,27 % procent mot index. Det tycker jag är godkänt.
Den kallas globala barnportföljen eftersom jag och Charlie Söderberg lanserade den i vår bok ”Gör ditt barn rikt” förra året. Man brukar nämligen säga att det tar tid att spara långsiktigt, samtidigt som man säger att barn växer upp så himla fort. På det här sättet tänkte vi att den passade utmärkt i ett sådant scenario. Men eftersom det bara handlar om tiden, fungerar den utmärkt även för t.ex. pensionssparande.
Jag rekommenderar att läsa följande artikel för dig som är intresserad:
- Globalportföljen | Ett bra sparande för dig, barnen eller pensionen - En komplett genomgång av globala barnportföljen
Så här såg laguppställningen i Globala barnportföljen ut för året:

Under året så har portföljen utvecklat sig enligt följande:

Bilden visar hur portföljen och index rör sig i samklang, vilket inte är så konstigt med tanke på de 90 procent aktierna. Avvikelserna som man kan se beror på att vi jämför den svenska börsen med den globala. Den globala börsen har gått lite bättre, särskilt med tanke på att den svenska kronan har stärkts vilket gett en positiv valutakurseffekt. Sedan är också den globala börsen lite mindre volatil än den svenska.

Grafen ovan visar Globala barnportföljens utveckling sedan start 2017 tillsammans med Stockholmsbörsen (SIXRX) och ett sannolikhetsintervall. Det så kallade konfidensintervallet visar den förväntade teoretiska utvecklingen med 68 procent sannolikhet. Sannolikhetsberäkningen baserar sig på historisk data och är därmed ingen garanti för framtiden, men den ger ändå en fingervisning kring vad som är rimligt.
Precis som med nybörjarportföljen ser vi här att barnportföljen och index rör sig i samklang och ligger väl inom ramen för sannolikhetsintervallet. Utifrån det här kan man göra sannolikhetsberäkningar för framtiden. Inte som en garanti, men som en fingervisning:

Om du vill följa Globala barnportföljens utveckling och transaktioner i realtid, rekommenderar jag att följa den via Shareville (annonslänk) hos Nordnet.
Precis som för nybörjarportföljen så kommer vi att göra en ombalansering i januari i samband med artikeln för de bästa fonderna. Den här portföljen kommer också att få 5 procent guld. Om du har frågor, kommentera gärna.
RikaTillsammans-portföljen 2018: +1,34 %
RikaTillsammans-portföljen är vår mest avancerade portfölj och också den med lägst risk (och lägst förväntade avkastning). Syftet med RikaTillsammans-portföljen är att den ska ge en positiv avkastning i princip oavsett vad som händer på marknaden. Något som portföljen lyckades med även i år. Den gick +1,34 procent vilket är hela 5,75 procent bättre än index. Med tidigare sagda brasklappen att det är vanskligt att jämföra 100 procent aktier med en portfölj som bara har 25 procent aktier.
RikaTillsammans-portföljen bygger på den klassiska Permanent Portfolio som definierades av Harry Browne redan på 70-talet. Eftersom den innehåller 25 procent aktier, 25 procent guld, 25 procent korta räntefonder och 25 procent långa räntefonder är risken i portföljen låg. Samtidigt som risken är låg blir också den förväntade avkastningen låg. Men den bevarar ens kapital.
Du kan läsa mer om portföljen nedan (det kommer en uppdatering under nästa år):
- RikaTillsammans-portföljen - ett sparande som alltid ska gå plus - En portfölj för alla väder som nästan aldrig går back
Portföljen utvecklade sig enligt följande under året:

Den här grafen visar tydligt hur RikaTillsammans-portföljen inte alls rör sig i samklang med Stockholmsbörsen. När Stockholmsbörsen rör sig högt uppåt, eller högt nedåt, går RikaTillsammans-portföljen ganska mycket i sidled, om än med en liten ökning. På det här sättet är det här en jämn portfölj med små svängningar och därmed en betydligt lägre risk än aktier i allmänhet.

Grafen ovan visar samma sannolikhetsintervall som portföljen har hållt sig i sedan start. Man kan även se hur den underpresterar mot Stockholmsbörsen, vilket är helt och hållet naturligt. Å andra sidan har man sluppit de stora rörelserna nedåt. Verkligen myran i aktion. Notera dock att den här portföljen inte lämpar sig väl för t.ex. pensionssparande på grund av att den just kommer underprestera över tid mot hela Stockholmsbörsen.
Jag har tyvärr inte hunnit göra beräkningarna för en prognos, utan jag får hänvisa det till kommande artiklar. Men du kan följa även den här portföljen på Shareville (annonslänk) precis som de andra.
Den här portföljen kommer också balanseras om i januari. Den innehåller dock redan 25 procent guld. Så ingen förändring i tillgångsallokeringen kommer att ske.
Kommentar till årets resultat
Jag skulle spontant säga att jag är nöjd med årets utfall (även om jag självklart önskat att sluta på plus). Portföljerna har betett sig så som de ska göra och med tanke på att portföljerna är helt passiva – inga transaktioner förutom månadssparande har skett – så är det bra.
Alla tre portföljerna slog Stockholmsindex vilket är en bonus. Sedan behöver jag villigt erkänna att det handlar om både tur och skicklighet. Skicklighet i form av att ha portföljer som innehåller både aktier och räntor, inte har alla äggen i samma korg och är fördelade på olika valutor. Tur i form av att de globala bolagen gick bättre än de svenska och att den svenska kronan försvagats vilket gett en positiv valutaeffekt.
Jag ser egentligen ingen anledning till att göra några större förändringar under nästkommande år. Man skulle kunna fortsatt med exakt samma portföljer och till och med samma fördelning, men jag tror att 5 procent guld kommer att göra portföljerna ännu lite bättre.
Du som läser får gärna kommentera och också komma med feedback. Många gånger lär jag mig lika mycket av er som ni av mig. Jag gillar det här rika tillsammans.
Kommande artiklar – bästa fonderna och ombalansering
Nu under januari kommer jag att fokusera på att göra färdigt:
- årets version av artikeln de bästa fonderna 2019
- fördjupande analyser av portföljerna
- ombalansering av portföljerna inför 2019
Sannolikt kommer det inte bli klart förrän vecka 3 och 4 då dessa artiklar tar enormt mycket tid. Men så fort de blir klara kommer de dyka upp
Jag kan dock läcka att jag intervjuade Elin Helander som skrivit boken ”Hjärnkoll på pengarna” och vi spelade in två riktigt bra avsnitt i min mening kring tankefällor och vanliga misstag som jag hoppas att du kommer att gilla.
Vårens FikaTillsammans- och workshop-tillfällen
Jag har också under veckan blivit klar med planeringen för vårens FikaTillsammans och workshop-tillfällen. Det känns jättekul att kunna berätta att många av årets gäster har tackat ja till att komma till tillfällena så att du får möjlighet att också träffa dem, ställa frågor och inte minst träffa likasinnade.
Här är en kort översikt över planeringen med några av gästerna, med avsnittet de var med inom parentes.
- Stockholm – 29 januari – FikaTillsammans med Charlie Söderberg (#79)
- Stockholm – 23 februari – workshop
- Stockholm – 3 april – FikaTillsammans med Patrik Adamson (#46)
- Göteborg – 24 februari – workshop
- Göteborg – 12 mars – FikaTillsammans med Charlie Söderberg (#79)
- Göteborg – 9 maj – FikaTillsammans med Eric Strand (#72)
- Malmö – 12 januari – workshop
- Malmö – 31 januari – FikaTillsammans med Charlie Söderberg (#79)
- Malmö – 7 mars – FikaTillsammans med Henrik Milton (#36)
Tyvärr har jag inte lyckats få alla tacka ja till att göra en turné som Charlie, utan olika gäster kommer att besöka olika tillfällen i olika städer. Jag kommer att vara med på alla tillfällena, men Caroline kommer nog bara vara med i Malmö.
Du kan läsa mer om FikaTillsammans-tillfällena på respektive länk ovan (som även innehåller fler datum). Men i korthet är det en AW, ett kort föredrag, en frågestund och en möjlighet att träffa andra likasinnade. Jag tänker att vi testar under våren om det här initiativet som ni läsare har önskat är något som vi ska fortsätta med även nästa höst.
Slutligen, tack för det här året!
Jag och Caroline vill samtidigt också passa på och verkligen tacka för det här året. Det har verkligen varit en ynnest att få göra det här tillsammans med er. Det är era uppmuntrande ord, kommentarer, frågor, önskningar och samtal.
Ett extra stort tack till våra patroner och samarbetspartners som också gör bloggen möjlig utifrån ett ekonomiskt och tekniskt perspektiv. Jag vill också tacka många av er läsare som hjälper andra läsare med svar på frågor, såsom Nestor, Robin, Elin, Andreas, John, Indexpatronen, Emil, Lukas, Kalle, Thomas, CL, Oskbollen, Martin m.fl. TACK!
Vi hoppas att kunna uppskatta er ännu mer under det kommande året. Så tack än en gång till dig som läser, följer och gör allt det här möjligt. Tack, tack och tack!
Gott Nytt År!
Jan och Caroline