Slängt in handduken till sist på min investmentbolagsportfölj (och guldet)

Det förhållande som jag har haft svårast för i min lek/spekulationsportfölj har varit investmentbolagen. Min ståndpunkt i många år har varit:

  • Investmentbolag är inga mer magiska bolag än andra (läs: ska överprestera index)

  • Investmentbolag utomlands överpresterar inte index.

  • Spiltan Investmentbolag har haft en fantastisk resa - men består till 28% Investor, 19% Industrivärden, 8% Lundbergsföretagen och 6% Kinnevik. Dvs. 61% ligger i fyra företag. Det är ett - från min sida sett - ett galet koncentrerat bet.

Det är två saker som fick bägaren att rinna över. För det första så har jag haft en ganska bred (likaviktat) investmentbolag portfölj sedan 2017 och i den kan man tydligt se att långt ifrån alla investmentbolag överpresterar mot index. Många är till och med många tiotalsprocent back.

och portföljen som helhet går ju bättre än Dow Jones World:

men sämre än SIXRX:

men det som verkligen fick mig att släppa taget var att jag har hängt i USA på en investeringskonferens och jag kom in på det med svenska investmentbolag och jag hörde själv hur det lät när jag försökte beskriva fenomenet. :see_no_evil:

Så ytterligare ett steg i min avveckling av det mesta som inte är index så försvinner även denna portfölj. Tack @JayR - vet inte vad du gjorde, men har nu avvecklat investmentbolagen, guldet i portföljen och gjort en extra-amortering på huset… Var det stressfritt som var målet? :rofl:

31 gillningar

Självklart. Man kan inte ta in vilket skräp som helst i portföljen bara för att det med lite god vilja kan kallas för ett investmentbolag.

Inte för att det har någon betydelse med tanke på innehaven, men jämför du inkl. återinvesterad utdelning?

Det är ju kombinationen med guld som räddat din portfölj där efter 2021 :sweat_smile:

3 gillningar

Haha… tack för den. Bjuder på den. :rofl:

Nej, korrekt. Det borde jag kanske ha gjort.

Ja, för en gångs skull lyckas man sälja något nära en topp, men bara därför lär väl guldpriset tripplas nu när jag har sålt.

2 gillningar

Menar du att du köpt guld “guldet är i porten”, eller att du avvecklat guldet också?

“Varför” blir följdfrågan på svaret. :wink:

Tänkte mer att om du har någon slags målvikter du går efter så borde en hel del av uppgången 2021 räddats av att ombalanseras till guld? Låg runt femhundringen där efter den värsta rusningen för investmentbolagen, nu 700kr.

1 gillning

Sålt alla guldinnehav förutom ett som jag haft på BullionVault. Har en position kvar men det får gå på prepping / konto-utomlands-kontot.

Guldet var ju en ok affär. Satte in pengarna 2013-12-13, sålde av nu. En avkastning på 111% på hela perioden eller 7,1% per år. Not great, not terrible. Då hade jag ändå tur med valutan, då jag köpte på 9,10 kr/eur och sålde på dagens 11,56 kr/eur.

Länsförsäkringar global i samma period gjorde 255% eller 12,4% per år. Så vete fan om guldet räddat portföljen…

5 gillningar

Så varför? Efter mega diskutionen att hitta de bästa guld etfs vi haft här i forumet?

Vad kommer din favoritgäst säga om detta?

5 gillningar

Han kanske blev inspirerad av min tråd :slight_smile:

2 gillningar

Det var/är väl aldrig meningen att guldet ska öka avkastningen gentemot aktier? Utan mest bara minska vollan (plus ev svart svan-försäkring) så har jag förstått det?

5 gillningar

Tanken är ju också att man ska ombalansera mellan guld och aktier när kommit för långt ifrån målvikterna, dvs. sälja relativt dyrt och köpa relativt billigt. Gjorde själv det med en liten övervikt jämfört mot normalt till guldet (17% eller något i den stilen istället för 15%) sommaren 2021 efter att vi haft lite väl snabb uppgång både 2020 och 2021 samtidigt som guldet hade en dipp.

3 gillningar

@janbolmeson är rikatillsammans-portföljen nedlagd nu då?

2 gillningar

100% globalt index är allt man behöver :kissing_heart:

3 gillningar

Han kommer på FikaTillsammans på måndag, så jag får fråga honom. Han kommer väl tycka det är dumt. :see_no_evil:

Haha… ja, spottar man på en sten tillräckligt mycket så…

Ja, minska vollan i nedgångsperioder. Svart-svan försäkring, klurigt. Initialt brukar det ju gå ner när aktier går ner.

Nej, den är kvar. Där ligger det kvar.

Ja, börjar mer och mer landa där. Liksom, varför klydda till det?

7 gillningar

Oj, nu blir det knepigt :thinking:.

Typ en tandläkare som inte använder tandkrämen de rekommenderar…:wink:

1 gillning

Ser jag fram emot :wink:

3 gillningar

Haha, njae, den portföljen har ju hängt med sedan 2014 och därför får den väl hänga kvar även framgent. Måste där väl ändå också tillstå att jag är lite mer attraherad av @Zino:s variant. Å andra sidan är ju enkelheten i RT attraktiv. Men jag har ju inte supermycket pengar i den.

1 gillning

Det är exakt det som är målet.

Att investera eller spara - investeringsspara? - är ingen tävling. I termer avkastning, komplexitet, vetande eller nåt annat.

Det är ditt liv, dina mål och dina sätt att göra hela grejen.

Stressfritt liv med stressfritt sparande. Ta hand om de stora sakerna i din privatekonomi, spara tillräckligt - men inte för mycket - i en portfölj med tillräckligt - men inte för mycket - risk.

Använd dina kalorier, minuter och tankar i nåt helt annat i livet. Och det viktiga som jag glömde att säga i vårt avsnitt: njut av livet.

Trevlig helg! :heart:

19 gillningar

Intressant. Kör du som mig nu, all-in Globalt index? @janbolmeson :wink: @Jacke77 taktiken är inte så dum. :rose:

4 gillningar

Aka ”Jacke-portfölj”. Bufferten i sparkontot, resten i en globalfond. Hen som kan palla denna portfölj skrattar på väg till banken om 20-30 år.

Det enda problemet är att stressfritt är det ofta inte… :wink::joy:

9 gillningar

Känns det inte läskigt att exkludera Sverige (index) helt?:scream: