Vem är bäst av Lysa, Opti, Nordnet Robosave och Avanza Auto?
Sök:

Vem är bäst? Lysa, Opti, Nordnet Robosave eller Avanza Auto

En jämförelse av de olika fondrobotarna på den svenska marknaden hösten 2017

I den här artikeln gör jag en jämförelse mellan Lysa, Avanza Auto och Nordnet Robosave – tre automatiska robotrådgivare. Jag har den senaste tiden testat allihop ingående och som vanligt satt in mina egna pengar. Det här är min spontana utvärdering och fundering.

Jag har i många år varit lite avundsjuk på att alla de coola fintech-tjänsterna bara finns i USA. Sedan ett par år tillbaka har nämligen tjänster som Betterment och Wealtfront m.fl. revolutionerat det passiva sparandet i indexfonder. De har hjälpt tusentals människor till lösningar med sparande i flera olika tillgångsslag till extremt låga avgifter. Det har verkligen varit pengamaskiner på riktigt för de har gjort allt jobbet – dessutom mycket bättre än vi människor . Precis på det sättet som jag har bloggat om i över tio år nu.

Under året har dessa tjänsterna poppat upp även här i Sverige. Det började med små tjänster som Tieless under 2015 men det först nu som de stora drakarna kommit ur startblocken. I den här artikeln tänkte jag jämföra de tre aktörer som jag upplever är störst på den svenska marknaden, nämligen Avanza Auto, Nordnet Robosave och Lysa.

Uppdatering 180624. Till följd av läsarfrågor har jag även lagt till en kort utvärdering av Opti som jag anser är den fjärde stora utmanaren som förtjänar att nämnas. Därför kan vissa delar i artikeln referera till tre fondrobotar när de numer är fyra. Jag tänkte lite senare i år göra en ny jämförelse, särskilt då tjänsterna utvecklas och nya konkurrenter har tillkommit.

Disclaimer för tydlighetens skull

Jag är kund hos både Avanza, Nordnet, Opti och Lysa och har investerat pengar i deras robotrådgivningstjänster. Ingen av parterna har påverkat innehållet, men jag har ett så kallat affiliate-avtal med alla fyra leverantörerna. Det innebär att jag får en liten ersättning om du väljer att bli kund hos dem via någon av länkarna i den här artikeln. Det kostar inte dig något. Om du vill stödja bloggen och få fler sådana här artiklar, använd gärna länkarna om du blir kund. De ger mig möjligheten att skriva dessa och andra utförliga artiklar utan kostnad för dig:

Som vanligt rekommenderar jag aldrig något som jag inte har testat själv eller lagt in egna pengar i. Hoppas att det är okej. Tack för din förståelse. : )

Huvudpunkterna i jämförelsen av Lysa, Nordnet Robosave, Avanza Auto och Opti

För dig som inte orkar läsa hela min marathon-artikel får huvudpunkterna nedan. Robotrådgivare är i grunden något bra då det tar hand om det sista steget i en på riktigt automatiserad pengamaskin. En bra fondrobot väljer fonder åt dig baserad på en första inställning och sköter sedan allt, inklusive ombalanseringar åt dig. Det är egentligen inget nytt, utan bara ett sätt att automatisera sparandet i någon av de portföljer som du sannolikt redan har om du har följt mina portföljer sedan tidigare. En sammanfattning av tjänsterna i punktform följer nedan:

Lysa

 • Lysas tjänst är bäst när det gäller portföljförslag och når längst fram när det gäller mest kompetent fondrobot.
 • Lysas tjänst är inte lika bra som de andras när det gäller grafiskt gränssnitt.
 • Nackdelen med Lysas tjänst handlar mest om företaget – kommer de klara sig som bolag? (men du riskerar inte dina pengar)
 • Jag har valt Lysa för att förvalta en inte oväsentlig del av mina egna pengar

Nordnet Robosave:

 • Nordnets Robosave har näst bäst förslag på fondportfölj
 • Nackdelen är att frågorna inte alltid leder till ett portföljförslag
 • Nackdelen är att den är extremt dyr i sammanhanget, på gränsen till inte värt pengarna

Avanza Auto 

 • Snyggt gränssnitt, men frågan är om det ens är en fondrobot?
 • Nackdelen är att jag upplever det mer som en mycket snygg införsäljning av sex olika blandfonder
 • Hade en startup haft denna tjänsten som enda affärsidé så skulle den inte flugit

Opti

 • Snyggast gränssnitt i en app
 • Bra portföljförslag som tar med råvaror och valutasäkrade räntefonder
 • Nackdelen är att den är dyrast i jämförelse.

Svaret på frågan i titeln på artikeln, ”Vem är bäst av Lysa, Nordnet Robosave och Avanza Auto?” är således enligt mig Lysa. Du kan läsa en väldigt detaljerad analys och motivering i resten av artikeln.

Artikeln i poddformat

Då den här artikeln är en av mina längsta så kan du lyssna på den i podd-format nedan (samma sak som i videon ovan):

De enda faktorerna som påverkar ditt sparande

Under åren 1996 – 2010 förlorade jag stora delar av mitt kapital inte bara en, utan två gånger, trots att jag hade hjälp från finansiella rådgivare och trots att jag följde så kallade experter. Det här gjorde mig skeptisk till aktiv förvaltning i allmänhet och finansiella rådgivare i synnerhet. Det var ju en stor anledning till att jag startade bloggen, jag ville hjälpa andra att undvika samma misstag och råka ut för samma sak som jag hade gjort.

När jag under åren har destillerat ner långsiktigt sparande så kommer det egentligen bara ner till ett par frågor. Beroende på hur man svarar på dessa frågor så kan man sedan dra rätt stora slutsatser kring hur man borde placera sina pengar. Det handlar framförallt om:

 • Tidshorisont – hur lång tid kan du låta pengarna arbeta i fred
 • Risktolerans – hur stor risk är du villig att låta pengarna ta
 • Tajming – tror du att du kan tajma marknaden bättre än andra
 • Analys – tror du att du kan analysera investeringar bättre än andra
 • Andel av din totala ekonomi – hur stort är sparandet i förhållande till andra delar i din ekonomi
 • Mål – målsättningen med sparandet

Med risk att göra kapitalt bort mig här, så påstår jag att det inte finns fler faktorer som påverkar ens sparande. Eventuellt skulle man kunna slå ihop tajming och analys till en punkt ”kompetens” men jag påstår att man kan vara duktig på den ena, utan att vara duktig på den andra. Jag har skrivit om de fyra kombinationerna i den här artikeln om mina portföljer.

Receptet för ett automatisk pengamaskin

Att bygga en mekanisk pengamaskin handlar således egentligen om att svara på dessa frågorna och därefter låta pengarna jobba i en pengamaskin. Det vill säga mer eller mindre:

 • Automatiskt och regelbundet föra över pengar från sin lön till sitt sparande
 • Placera dessa pengarna i fonder som motsvarar risknivån
 • Regelbundet ombalansera portföljen för att matcha risknivån
 • Hålla avgifterna så låga som möjligt
 • Gör det här om och om och om igen utan att röra pengarna

Hittills har det varit möjligt att automatisera det mer eller mindre ända till ombalanseringen som man var tvungen att göra själv. Men det kan robot rådgivarna sköta åt en i dagsläget.

Robotrådgivare – låt en dator sköta ditt sparande

Tidigare känns det som att finansiella rådgivare har haft ensamrätt på att ställa frågorna ovan och därefter dra slutsatser på hur du borde investera dina pengar. Vill man vara cynisk så kan man säga att de ställde frågorna, men inte riktigt brydde sig till den milda grad som de skulle göra vid svaren. Genom att låta en dator ställa frågorna och därefter bygga ett så kallat beslutsträd så kan man automatisera den här processen.

Fördelarna med att automatisera den här processen är flera. För det första får man alltid ut samma svar, varje gång vilket gör det ganska säkert och förutsägbart. Den andra fördelen är att man kan plocka bort den finansiella rådgivaren från ekvationen vilket gör det betydligt billigare. Automatiserar man den finansiella rådgivningen så får man också en skalbarhet vilket gör att man kan ha många kunder till en ganska konstant kostnad (=tjäna mycket pengar billigt).

Det är ju det här som har lockat alla dessa robo-adviser-företagen till den här marknaden. Så i sig är det inget konstigt, men för en gångs skull så finns där även en hel del fördelar för oss småsparare. Vi får nämligen en rådgivning som inte lägger in särskilt mycket känslor och agerar på samma sätt oavsett om jag har 1 000 kr eller 1 000 000 kr.

Problemet med robotrådgivare s.k. robo advisers

Det stora problemet som jag än så länge ser är att dessa beslutsträden (läs: svara på frågorna) är ganska otympliga och grova. Dessutom har man problemet med ”skit in” och ”skit ut”. Det vill säga att även om man kan dra rätt stora slutsatser så ska man på 5 – 10 frågor bestämma en finansiell strategi som kan har rätt mycket påverkan på ens finansiella framtid. Jag själv testade till exempel Nordnets beslutsträd på många olika sätt och i mer än hälften av gångerna fick jag inte ut något resultat. Jag tror dock att det här är så kallade ”barnsjukdomar”.

Sedan är min upplevelse från att ha testat alla tre tjänsterna också att de verkar ha en förfördelning mot en lägre risk. Även när jag försökte ”maximera risken/avkastningen” så fick jag portföljer med en hel del ränte- och obligationsfonder. Tolka mig rätt, jag tycker inte att det är fel, då jag upplever att de flesta sparare har en alldeles för hög risk i sitt sparande. Men, robo-advisern, borde inte ta hänsyn till det, utan genuint ge förslag på en portfölj som motsvarar den risken man vill ha.

Problemet är ju då att få dessa frågorna att spegla rätt risknivå och kompetens hos den som svarar på dem. Frågorna är ju inte helt triviala. Nedan följer ett utdrag av frågorna som ställs när man guidas inför sparandet:

 • Vilket påstående stämmer bäst in på dig när det gäller ditt sparande?
  • Största möjliga avkastning och risk,
  • Hög avkastning och risk,
  • Ganska hög avkastning och risk,
  • Ganska låg avkastning och risk,
  • Låg avkastning och risk,
  • Minimal avkastning och risk

Jag vet inte hur det är för dig, men jag tror att det är svårt med ett entydigt svar på vad är skillnaden mellan ”Största möjliga risk”, ”Hög risk” och ”Ganska hög risk”. Den här frågan är ännu värre:

 • Vilket alternativ stämmer bäst med hur du ser på förhållandet mellan avkastning och risk?
  • 9 % avkastning per år, risk att förlora 40 % ett år,
  • 8 % avkastning per år, risk att förlora 30 % ett år,
  • 6,5 % avkastning per år, risk att förlora 25 % ett år,
  • 5 % avkastning i snitt per år med risk att förlora 15 % ett år,
  • 3 % avkastning per år, risk att förlora 10 % ett år,
  • 1 % avkastning per år, risk att förlora 0 % ett år

Till och med jag som tycker att jag är nörd fick tänka efter både en och två gånger innan jag kunde svara på den. Jag fattar hur frågan är konstruerad, då den bygger på förväntad genomsnittlig årsavkastning kombinerat med det statistiska måttet standardavvikelse. Men det är väldigt få som jag tror skulle kunna motivera ett bra svar till frågan. För övrigt anser jag att den är fel eftersom jag skulle påstå att 8 procent hänger ihop med 40 procent per år och 9 procent hänger ihop med ca 50-60 procent. Men det är bara jag.

Men jag har empati för de som har definierat frågorna, då den här frågan är lite motsatsen mot den första frågan, då den är hyfsat objektiv. Det vill säga att antingen har man en subjektiv fråga som man inte kan dra jättemycket slutsats från eller så man en objektiv fråga som folk inte förstår. Förhoppningsvis kommer det här bli bättre över tid, kanske med bättre förklaringar.

Så här gjorde jag jämförelsen mellan fondrobotarna

För ett par veckor sedan började jag undersöka tjänsterna. Både genom att göra dem på ”riktigt” genom att svara ärligt eftersom de skulle placera mina egna pengar, men också genom att utforska dem utifrån olika scenarion. Det som jag framförallt tittade på var hur utfallet på den föreslagna tillgångsfördelningen stämde överens med vad jag skulle gjort själv utifrån samma scenario.

De behov som jag själv har för mina pengar är.

 • Kortsiktig buffert / målsparande på 0 – 5 års sikt
 • Sparande till pengamaskin / konsumtion – mellanlång sikt – 5 – 10 år
 • Barnsparande / Sparande till pengamaskin – lång sikt 10 – 20 år.
 • Sparande till pension – jättelång sikt 20+ år.

Dessa motsvarar ju väl av mina egna modellportföljer:

 • 0 – 5 år – Kortsiktigt buffert / målsparande = sparkonto
 • 5 – 10 år – Sparande till pengamaskin / konsumtion = nybörjarportföljen
 • 10 – 20 år – barnsparande / pengamaskin = globala barnportföljen
 • 20+ år – pensionssparande = globala barnportföljen

Jag har inte tagit med RikaTillsammans-portföljen då det är en specialportfölj fokuserad på en låg men stabil avkastning. Begränsningen i den här jämförelsen är ju att man egentligen skulle behöva flera års historik. Men då alla tjänsterna är mer eller mindre nya för i år, så går inte det av förklarliga skäl. Jag vill också vara supertydlig med att det här är min subjektiva upplevelse. Men jag litar på att det blir som med kreditkorten – att du som läser det här och har egna erfarenheter kommenterar så att vi hjälps åt tillsammans. Du vet, det där med ”rika tillsammans”. :-)

För referens så kan du läsa mer om mina portföljer nedan:

Nordnet Robosave

Jag har sedan lansering testat Nordnets fondrobot och vi har inte riktigt blivit kompisar än. Anledningen är att om jag har testat defensiva eller riktigt offensiva portföljer så får jag inget svar. Det var i princip bara när jag lade upp ett långsiktigt sparande till en, enligt mig, balanserad risk som jag fick något svar. Det svaret som jag dessutom bara fick var ”offensiv portfölj” enligt nedan. Om du som läsare har testat och fått något annat portföljförslag än nedan, återkom gärna med hur du svarade på frågorna och vilken portfölj du fick.

Nordnets förslag på fondportfölj – offensiv portfölj

Förslaget som jag fick var i princip 65 procent aktieindexfonder, 30 procent ränte- och obligationsfonder och 5 procent råvaror. Det är ju inte heller långt i från min balanserade nybörjarportfölj. Så här ser förslaget på den portföljen som jag fick ut i tabellform:

Fond Andel
Aktieindexfonder
XACT OMXS30 20%
dbx MSCI World Index UCITS ETF (DR) 30%
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) 15%
Ränte- och obligationsfonder
XACT Obligation (UCITS ETF) 20%
dbx-trackers II Barclays Global Aggregate Bond UCITS ETF 1D 10%
Råvaror
XACT Råvaror (UCITS ETF) 5%

Min spontana kommentar till ovan är att det är ok. Det är inte dåligt men det är inte heller jättebra. För det första tycker jag att det är en för stor slagsida mot Sverige med 20 procent i XACT OMXS30, jag hade hellre sett att man hade valt XACT OMXSB istället. Samma sak gäller obligationsdelen där 20 procent av obligationerna är riktade mot den svenska marknaden. Sedan kan jag sakna en större exponering mot de mindre bolagen då ovan i princip är mot det som Morningstar kallar för stora företag mix.

Personlig och subjektiv åsikt om Nordnet Robosave

Jag tycker att det är bra att Nordnet har lanserat den här lösningen och jag har satt in lite pengar i den. Samtidigt så upplever jag den inte lika genomarbetad som Lysas. Det som jag framförallt invänder mot är att där var en del kombinationer av svar som inte ens gav något resultat – eller förklarade varför de inte kunde ge mig ett portföljförslag. De enda två portföljerna som jag lyckades få fram var den som de kallade för ”offensiv portfölj” och en gång lyckades jag få fram en ”aggressiv portfölj”.

Det som jag inte gillar är att jag tycker att den är relativt dyr och att Nordnet tydligt skriver att det inte är oberoende rådgivning. Dessutom är de tydliga med att de har en valutaväxlingsavgift om 0,5 procent också, vilket är bra ur informationssynpunkt men trist ur avgiftssynpunkt.

När det gäller enkelheten så tycker jag att Nordnet har en snygg landningssida

Lysa

Lysa är faktiskt en robo-adviser tjänst som har varit igång längre än både Avanza och Nordnet. Funktionsmässigt så skulle jag faktiskt säga att det är den tjänst som är mest ”mogen”. Det är kanske inte är så konstigt egentligen då det just den här automatiska finansiella rådgivningstjänsten är deras ”core-business” medan för både Avanza och Nordnet känns det mest som en hygienfaktor. Det vill säga det är ”konstigt” att de inte har haft det förrän nu.

Lysas förslag på fondportfölj

Jag har gjort utvärderingen skarpt hos Lysa två gånger – en gång för mitt privata sparande och en gång för mitt företags sparande. Jag tyckte jag svarade likadant men i det ena fallet (privat) fick jag förslag på en 66 procent aktier / 34 procent räntor och den andra gången för företaget fick jag förslag på 50/50 procent. I 66/34 portföljen som jag tycker ligger ganska nära nybörjarportföljen fick följande fördelning:

Fond Andel
Aktieindexfonder
Vanguard – 4 300 småbolag 7 %
Vanguard – Asien och Australien 2 %
Vanguard – Europa 10 %
Vanguard – Japan 3 %
Vanguard – Nordamerika 12 %
Vanguard – Tillvästmarknader 8 %
Vanguard – USA 11 %
XACT – 100 svenska småbolag 2 %
XACT – 30 största bolagen i Sverige 1 %
XACT – 70 största bolagen i Sverige 10 %
Delsumma: 66 %
Ränte- och obligationsfonder
AMF – Räntefond lång 6 %
DEUTSCHE BANK – Globala högavkastande obligationer 3 %
SPILTAN – Räntefond Sverige 6 %
VANGUARD – Internationella obligationer 5 %
XACT – Obligationer 6 %
ÖHMAN – Obligationsfond 5 %
ÖHMAN – Realobligationsfond 3 %
Delsumma: 34%
Summa: 100 %

Min spontana kommentar till ovan var faktiskt, ”oj, det var förvånansvärt bra”. Anledningen till att jag tyckte det var att jag inte förväntade mig att de skulle utnyttja Vanguard-fonderna till den milda utsträckningen. Vanguard är nämligen enligt mig det bästa fondbolaget i världen när det gäller indexfonder. De var först med dem och flera av deras fonder har avgifter i spannet 0.05 – 0.2 procent vilket är enormt bra. Det var t.ex. deras USA fond som Warren Buffett valde när han slog vad om att den billig indexfond skulle slå 5 hedge-fonder.

Det andra som jag gillar är exponeringen mot den svenska marknaden i XACT-fonderna. Anledningen att jag gillar är det är att den svenska börsen anses vara en högriskbörs och det ger den så kallade kryddan till portföljen på ett ansvarigt sätt eftersom man fokuserar på de 70 största bolagen i Sverige via XACTs lågkostnadsfonder.

Tittar man på räntedelen, som jag personligen tycker är svårast, så är det inte heller så mycket att säga. AMF och Spiltan-fonderna brukar jag själv rekommendera. Vanguard brukar jag själv ha pengar i från tid till annan så den enda jag inte känner igen är Deutsche Bank-fonden. Intressant för mig personligen var Öhman-fonderna, men när jag slog dessa på Morningstar som var relativt dyra.

Personlig och subjektiv åsikt om Lysa

Min personliga åsikt om Lysa är att det är deras tjänst som jag faktiskt gillar mest. Mycket för att jag tror på att man ska göra en sak och göra den saken bäst. Mig veterligen är robot rådgivaren Lysas core-business och enda idé. De fokuserar alla sina resurser på att den är bra och på gott och ont står de och faller med den. Jag tycker det märks också i att de har lagt ner mest tid på att få ihop en bra portfölj och de har gått på de enligt mig bästa fonderna – framförallt Vanguard-fonderna som är normalt sett är bökiga för oss småsparare att få tag på (om man bortser från ETF:erna).

Dessutom blev jag positivt överraskad att det var enkelt att öppna konto hos Lysa, framförallt företagskontot. Normalt sett brukar allt med företag innebär att man ska skicka in saker på papper men det fungerade utmärkt via BankID hos dem. Deras gränssnitt är relativt enkelt och användarvänligt, men det är något sämre än Avanzas som jag tycker är bäst. Å andra sidan använder man gränssnittet en gång och sedan vill man ju att förvaltningen ska vara det som fungerar bäst.

Min enda farhåga med Lysa är egentligen deras finansiella styrka. De är väldigt transparenta med sina avgifter och har som mål att de ska vara så låga som möjligt – det är jättebra för mig, men jag vet att det är svårt att driva företag på att vara billigast. Jag misstänker att de fortfarande inte har nått tillräckligt med kapital för att kunna gå break-even. I deras senaste årsredovisning för 2016-12 hade de en förlust på 4,5 miljoner på en omsättning på 0,07 miljoner. Det är inte bra och det är inte hållbart, även om det inte är något konstigt för en startup.

Notera att det är inte är en risk för dina och mina pengar eftersom dessa hålls åtskilda från företagets verksamhet. Men det säger sig själv att någon behöver betala dessa 4,5 miljoner. Jag kanske tänker fel, men om jag gör ett överslag så behöver Lysa komma upp i ett förvaltat kapital om ca 1 870 miljoner för att få en inkomst på 4,5 miljoner på en förvaltningsavgift om 0,24 % och det skulle dessutom förutsätta att avgifterna är 0. Det är inte omöjligt, men det skulle i alla fall få mig att svettas på överläppen. Enligt uppgift har de uthålligt via finansiering från ägarna på över 20 miljoner kronor, vilket med nuvarande takt borde täcka ett par år.

Avanza Auto

Avanza marknadsför sin lösning som automatisk och revolutionerande, men helt ärligt så förstår jag inte riktigt eller så har jag missat något. Anledningen till att det skaver för mig är att jag inte tycker att det är en automatisk lösning eller en robotrådgivare på samma sätt som Lysas lösning eller Nordnets. För i grunden är det ju inget som skiljer fonden från en vanlig blandfond där man ersatt förvaltaren med en dator. Processen som väljer är inte heller i närheten så genomarbetad som Lysas och Nordnets lösningar eftersom jag typ efter tre frågor ändå får välja själv mellan fond 1 -6 där den egentliga skillnaden är tillgångsallokeringen.

Via Morningstar kan man följa hur fördelningen skiljer sig åt mellan fonderna, men min spontana känsla är deras lösning är mer av typen: ”Sex fonder och en lite bättre marknadsföringsguide”. Helt ärligt så känns det lite som att de har pimpat upp resultatet i sin portföljgenerator (som för övrigt är bäst i Sverige) och ersatt resultatet med en fond Auto 1 – 6. Så istället för att jag äger fonderna själv i portföljgeneratorn till kanske ett snitt på 0.3 procent så får jag betala 0.2 procent för att jag får en allt-i-ett-lösning med kvartalsvis ombalansering.

Avanzas förslag på tillgångsfördelning

Det är svårt att säga något om Avanzas lösning generellt, utan jag tänker att först behöver man kolla på skillnaderna mellan de olika fonderna. Det här är den data som jag har fått fram:

Aktiefonder Räntefonder
Avanza Auto 1 17,5 % 82,5 %
Avanza Auto 2 42,5 % 57,5 %
Avanza Auto 3 55,0 % 45,0 %
Avanza Auto 4 67,5 % 32,5 %
Avanza Auto 5 80,0 % 20,0 %
Avanza Auto 6 100 % 0 %

Redan här har jag en åsikt om Avanzas beslutsträd, då jag tycker att Avanza Auto 3 som rekommenderas som kortsiktigt sparande (2-5 år) har en alldeles för hög risk. Till och med Avanza Auto 2 hade jag nog klassat som en relativt hög risk på 2 års sikt. Men det är bara jag.

Avanza Auto 4 i jämförelse med nybörjarportföljen

För att jämförelsen ska bli rättvis med både nybörjarportföljen, Nordnets Robosave samt Lysas tjänst så tänker jag att det är Avanza Auto 4 som man behöver jämföra. Fonderna som föreslås i den är följande:

Fond Andel
Aktieindexfonder
SPP Aktiefond USA 13,58%
Swedbank Robur Access USA 13,58%
Öhman Etisk Emerging Markets 8,85%
Swedbank Robur Access Japan 8,25%
Handelsbanken Amerika Småbolag (A USD) 4,74%
Swedbank Robur Access Europa 4,18%
SPP Aktiefond Europa 4,18%
Swedbank Robur Access Sverige 3,38%
SPP Aktiefond Sverige 3,38%
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige 3,38%
Räntefonder
Öhman Obligationsfond A 16,25%
SPP Obligationsfond 16,25%

När jag tittar på listan ovan är min spontana tanke att det är en ganska okej fördelning. Man kan spontant reagera på att det är mycket USA men om man tar hänsyn till att USA står för nästan halva det globala börsvärdet så är det ändå i underkant. Det känns också som att de har hållt sig väldigt nära en klassisk globalfond som t.ex. har en stor exponering mot Japan, inte för att man kanske tror på Japan i framtiden men för att Japan har ett stor börsvärde. Men det är en smaksak i stora drag. Det som jag nog reagerade mest på var att man i princip bara kör exponering mot den svenska ränte- och obligationsmarknaden. Där skulle jag gärna sett en exponering globalt som både Nordnet och Lysa har.

Personlig och subjektiv åsikt om Avanza Auto

Jag har skrivit det mer en gång i den här artikeln, men det känns som en sneak-variant på en robotrådigvare. Man har gjort sex-fonder och en guide (som för övrigt är bra) men det känns inte riktigt som en automatiserad rådgivningstjänst. Jag har hört rykten i branschen att de inte har tillstånd för rådgivning vilket har föranlett med en sådan här lösning och det verkar rimligt. För handen på hjärtat, så som guidar fram till någon av fonderna (tidshorisont, samt avkastning/risk) skulle man kunnat guida till vilken annan fond som helst också.

Med det sagt, guiden är snygg – kanske den bästa av alla tre leverantörerna – och väljer man Avanza Auto 4 så får man en ganska hyfsad portfölj även om jag gärna skulle sett att den minst var 0.1 % billigare. Om du vill nörda ner dig som jag i Avanzas auto-tjänst så har de ett whitepaper som ändå är på en förståelig nivå jämfört med många andra tekniska artiklar.

Jag har satt in lite pengar i den här lösningen, men helt ärligt så känns den minst attraktiv av de fyra alternativen.

Opti – en fondrobot som app i telefonen

Uppdatering 180624: Först och främst måste jag säga att Opti har det snyggaste grafiska formspråket och appen. Dock är det ju inte en stiltävling utan det handlar om the nitty-gritty. Om man tittar Optis marknadsföring så bygger den mycket på att de har den bredaste portföljen jämfört med de andra fondrobotarna och att de har valutasäkrat sina räntefonder. Till skillnad från de flesta andra lägger de nämligen till råvaror som en komponent.

Tittar man på deras portföljförslag för en ”medel-portfölj” ungefär som min nybörjarportfölj (60 aktier, 40 räntor) så fick jag förslaget 48 % aktier, 45 % räntor och 8 % råvaror. Dessa fördelades enligt följande:

Fond Andel
Aktieindexfonder
Swedbank Robur Access Global 29 %
SPP Emerging Markets 8 %
Handelsbanken OMXB Index 8 %
Handelsbanken Global småbolag 2 %
Räntefonder
Öhman Obligationsfond A 17 %
JP Morgan Global Corporate Bond Fund A 15 %
Danske Invest Globala Realräntor 8 %
Goldman Sachs Global High Yield Portfolio Base SEK 5 %
Råvarufonder
Handelsbanken råvarufond 8 %

Min spontana kommentar när jag tittar på fonderna ovan så delar jag ju uppfattningen om att en bra globalfond ska vara basen. Swedbanks globalfond är jämte Länsförsäkringars en av de absolut bästa fonderna. De andra aktiefonderna har jag inte så mycket åsikt om förutom att det är okej. De är inte bäst i klassen enligt mig, men helt okej.

Det är när vi kommer in på räntefonderna som det blir klurigare. Om man ska titta på hur man bygger en portfölj på ett bra sätt, så finns det inte så många alternativ på hur man kan göra det. Därför är Optis och Lysas portföljer i sin teoretiska uppbyggnad ganska lika (mycket bättre än Nordnet och Avanzas alternativ) men sedan skiljer de sig åt i vilka fonder de väljer. De som sticker ut för mig är Goldman och JPMorgan-fonderna, två fonder som jag nog inte direkt hade valt själv då de jag tycker att de är lite för dyra.

Personlig och subjektiv åsikt om Opti

Normalt sett brukar man ju tänka att ju dyrare desto bättre. I finansbranschen brukar generellt sett det motsatta vara sant – ju billigare desto bättre. I fallet med Opti så tycker jag helt ärligt att det är klurigt. För mig är det ingen svår fråga kring vem som jag skulle välja i alternativet Avanza, Nordnet eller Opti. Det är Opti, utan tvekan. Men – eftersom de är ca 0,5 % dyrare än Lysa som är deras främsta konkurrent, så är frågan man behöver ställa sig:

 • Motiverar värdet jag får med en råvarufond och valutasäkrade räntefonder, den högre kostnaden?

Jag tycker inte svaret på den frågan är helt självklart. Pratar men med Opti så tycker de självklart att det är en icke-fråga; självklart är det värt pengarna. Pratar man med andra finansiella rådgivare så blir svaret kanske. Det är samma sak med valutasäkringen. Jag har skrivit om det tidigare på bloggen – man kan se det som en risk, möjlighet eller riskspridning. Över längre tidsperioder tycker nämligen jag att man kan anse att förändringen till följd från en valuta går mot noll. Det vill säga att valutasäkringen mer eller mindre inte spelar någon roll. Så jag kan inte med säkerhet säga att det är rätt men inte heller att det är fel.

Sedan tycker jag också det är svårt att veta exakt hur stor påverkan Opti räknar med att det här ska ha på portföljen över tid. Jag ska försöka få fram underlag från dem på det. Det vill säga hur förändrar det här t.ex. den beräknade riskjusterade avkastningen. Eftersom jag tycker att det är svårt att förstå värdet med fonden och valutasäkringen så blir det också svårt att förstå den högre kostnaden.

Jämförelse av avgifter

En av de viktigaste sakerna med en fondrobot är ju att den ska vara billig. Avgifterna äter nämligen upp en stor del av avkastningen över tid.

Avgift tjänst Avgift fonder Totalt
Lysa (annonslänk) 0,21 – 0,24 %  0,14 % 0,38 %
Avanza Auto 0,35 % 0,14 % 0,49 %
Nordnet Robosave 0,50 % 0,15 – 0,23 % 0,73 %
Opti 0,59 % 0,22 – 0,28 % 0,84 %

Min spontana åsikt är att jag tycker att i princip är det bara Lysa som får godkänt här eftersom de faktiskt hamnar under 0,4 %-strecket. Jag brukar nämligen alltid säga att 0,4 % är det maximala man bör betala för en fond. Nordnets avgift på 0,73 % tycker jag faktiskt är lite i högsta laget, än värre är det med Opti. Tittar jag nämligen på de portföljer som jag brukar rekommendera så brukar jag ligga i genomsnitt på en avgift på ca 0,3 %.

Det betyder att frågan som jag ställer mig – hur mycket är det värt för mig att ha den automatiska ombalanseringen och att någon annan väljer fonderna. Hos Lysa blir merkostnaden 0,1 % (det vill säga 1 000 kr på en miljon), hos Avanza 0.2 % men hos Nordnet och Opti är det hela 0,4-0,5  procent. Det är ganska mycket faktiskt.

Det andra som jag direkt ogillar är att Nordnet bekräftar på sin hemsida att de tar en spread på 0,5 % mellan köp- och säljkurs på fonder som handlas i utländsk valuta. Enligt det portföljförslaget som jag fick, så är det på 50 procent av kapitalet. Jag tolkar som att det är både vid köp och sälj. När jag kontaktade Lysa i samma fråga så de att växling också är ett problem men att de inte tjänar några pengar på det och att man har förmånliga villkor på växlingen tack vare stora volymer.

Robotrådgivare – något för dig?

Förr eller senare behöver man ställa sig frågan:

Är en fondrobot något för mig?

Helt ärligt så tvekade jag ganska länge. Men jag har bestämt mig för ett ja – oavsett vilken av ovanstående robot rådgivare man väljer. Jag har alltid varit en fantast för att automatisera sitt sparande och hittills har det gått att automtisera ända till månadssparandet. Däremot har man behövt välja fonder själv och sedan dessutom på årsbasis balansera om. Även om det är engångsgrejer så kräver det att man sätter sig in i det, räknar på det och tycker att det är hyfsat kul.

Både Avanza Auto, Nordnet Robosave och Lysa gör det här jobbet åt en. Det här är det sista steget i en ”automatisera-och-glöm-bort”-process. Min enda egentliga invändning är faktiskt att jag har ett kontrollbehov där jag vill ha koll själv. Men handen på hjärtat så tror jag att det är ungefär samma rädsla som vi har för självkörande bilar. Det är bevisat flera gånger om att självkörande bilar är bättre än människor och ändå kommer vi under lång tid att envisas med att vi är bättre på det. Trots att att motsatsen är sann.

Jag skulle faktiskt säga att dessa robot rådgivare börjar närma sig det stället där jag skulle kunna rekommendera dig som läsare:

Gå till tjänst X, svara på frågorna, ställ in autogiro-sparandet, glöm bort det i 20 år, kom tillbaka och fira att du har sjukt mycket pengar.

Det är verkligen lite den heliga graalen i passivt sparande som vi är på väg mot – även om det känns läskigt.

Slutsats – vem är bäst?

Som jag skriver ovan så upplever jag att den bästa fondroboten tillhör Lysa. Lysa gör bara automatiskt sparande och inget annat. Om jag ska vara lite hård mot Nordnet och Avanza (som jag älskar och promotar i alla andra sammanhang) så känns det mest som att de har slängt upp en produkt i väntan på något annat. Min upplevelse är nämligen att deras tjänster är inte alls lika genomarbetade som Lysas och Optis.

1. Lysa är det enda företaget som har satsats hela sin existens på ett kort. Det gör att de enligt mig har den bästa tjänsten rent förvaltnings- och avgiftsmässigt. Funktionaliteten är bra, men gränssnittet lämnar en del att önska. Det märks att både Nordnet och Avanza har mer resurser på grafisk formgivning och programmering. Å andra sidan är det något som bara behövs första gången eftersom tanken är ju inte att man ska behöva vara inloggad ens en gång om året.

2. Opti är likt Lysa ett företag som har satsat sin verksamhet på den passiva portföljförvaltningen. De marknadsför sig gärna som att de har med råvaror i portföljen och att de har valutasäkrade räntefonder. Jag vet helt ärligt inte om jag tycker att det är värt de 0.5 % extra i avgift. Det är just att de ligger högst i avgift som jag tycker är den stora nackdelen med deras tjänst. Visst är den lägre än en vanlig fond som brukar ligga på runt 1 %, men i jämförelse med Lysa ovan så blir det svårt att motivera i alla för mig. Om jag däremot skulle behöva rangordna så kommer de på en god andra-plats.

3. Nordnet Robosave gör en bra ansats, men där är väldigt många scenarion där jag inte ens får ut ett portföljförslag vilket jag tycker är dåligt. Även om jag personligen kan gilla att få ut exakt vilka fonder som pengarna läggs i, så växer Lysas val att förenkla fondnamnen så att man ser vad pengarna är i, på mig. Jag tror att mer användarvänlighet är rätt väg att gå. Det som jag främst ogillar med Nordnets lösning är att den är väldigt dyr. Oräknat valutaväxlingsavgifter på halva ditt investerade kapital så är avgiften hela 0,7 procent. Det är faktiskt på gränsen för mycket. Dessutom tycker jag att deras fondförslag inte är fantastiska. Jag tror att den kommer att bli populär för att steget kommer att vara lågt för deras befintliga kunder, men den hade nog inte flugit på egen hand såsom Lysa, Betterment eller Wealthfront.

4. Avanza Auto är ju väldigt enkelt men jag har ju handen på hjärtat svårt att se hur deras lösning skiljer sig från ett par vanliga blandfonder. Det gör att jag till och med har svårt för att kalla det för en robot rådgivningstjänst. Det känns ju mer som 6 olika blandfonder med olika allokering som är upp till spararen själv att välja via deras guide som egentligen skulle kunna peka på vilken fond, eller kombination av fonder som helst. Om Avanza Auto hade varit den enda affärsidén för ett företag så tror jag inte att det skulle flugit. Lysa hade så att säga inte ”kommit undan” med en sådan tjänst. Jag hade inte ens skrivit om den på bloggen.

Det som talar till Nordnet/Avanzas fördel och Opti/Lysas nackdel är stabiliteten i finansiering. Opti/Lysa måste lyckas med sin affärsmodell och tjäna pengar annars kan de inte driva tjänsten, medan Avanza / Nordnet behöver inte tjäna pengar på den än, då de har så mycket inkomster från andra tjänster. Det var ju t.ex. det som jag upplever gjorde att Tieless som var först ut på marknaden inte klarade sig. Det är Lysas stora nackdel som jag ser det. Jag hoppas personligen på att de får ihop sin affär.

Är Lysa något ”nytt” att investera i?

Jag tror att det är viktigt att påpeka att Lysa egentligen inte är något nytt som du kan eller bör investera i. Det är snarare ett sätt att automatisera det som du förhoppningsvis redan gör i t.ex. din nybörjar- eller globala barnportfölj. Tittar man nämligen på de underliggande tillgångarna – som till syvende och sist är företagen i form av aktier och ränte- och obligationspapper – så är där ett stort överlapp.

Det vill säga att om du investerar i nybörjarportföljen eller Lysas 60/40-portfölj så kommer du till stor del att få samma företag och räntefonder i din portfölj. Egentligen är den enda skillnaden att nybörjarportföljen är i sin mest avancerade form mer viktad mot Asien än vad Lysas robot är. På samma sätt väljer du en 90/10 lösning hos Lysa så är den rätt lika den globala barnportföljen.

På det sättet hamnar för mig Lysa och portföljerna på samma spelplan. Det är inte som t.ex. Trine (annonslänk), Better Globe, Savelend eller de andra investeringarna som jag brukar skriva om parallellt här på bloggen. Det är nämligen helt något annat, skiljt från ett sparande i fonder och aktier som det här ändå är.

Hur har jag själv gjort?

Som jag skriver ovan så tycker jag att Lysas tjänst är bäst. Jag har därför ställt in ett månadssparande både på mig privat och på mitt företag. Även om det var smidigt att öppna företags-konto hos Lysa så upplevde jag det var en ganska stor tröskel då minsta insättningen för företag var 50 000 kr och de erbjuder bara ett vanligt aktie- och fondkonto. Enligt uppgift till mig så arbetar de på att ordna med en kapitalförsäkring, men att de inte är framme än.

Jag kommer framgent månadsspara lika mycket på mitt Lysa-konto som i mina andra portföljer då de egentligen är samma utifrån ett tillgångsallokeringsperspektiv.

Bra komplettering av Jonas Lindmark på Morningstar

Uppdatering 171118: Ett par dagar efter den här artikeln publicerades så skrev Jonas Lindmark på Morningstar också en artikel på ämnet. Han har några bra poänger som jag missade i min artikel, som är väl värda att läsa. Det här är väldigt viktigt:

En bra rådgivare skulle även diskutera de fonder jag redan sparar i och utvärdera dessa. Och vilka fonder ska jag välja för min tjänstepension? Inom PPM? Är det troligt att det skulle löna sig för mig att sälja delar av mitt gammalt fondsparande, betala reavinstskatt och flytta resten av pengarna till exempel till Lysa?

Lysa frågar om mina skulder, men inte vilka räntor jag betalar. Så om jag hade kreditkortsskulder med hög ränta skulle Lysa inte anpassa förslaget till det. Men det är förstås viktig att en rådgivare även hjälper till att utvärdera om jag ska spekulera i att aktier ger hög avkastning eller hellre använda sparkapitalet till att bli kvitt dyra skulder.

Lysa ger dessutom samma råd oavsett om jag knappar in 3.000 kr eller 3.000.000 kronor. Det är orimligt att ett litet målsparande ska ha samma risknivå som om jag skulle riskera hela mitt finansiella kapital.

Läs hela artikeln på Morningstar.

Testa själv

Om du är sugen och läsa på och själv och testa, så har du länkarna till alla tre fondrobotarna nedan. Använd gärna dessa länkarna då de ger mig en liten provisionsinkomst, det är självklart inget som drabbar dig.

Relaterade artiklar

Kommentera

75 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Jag testar idag en ny hipp fondrobot som heter Fundler. Hur placeras den här i ovan jämförelser? Undrar även om man via Lyss fortfarande kan få Vanguard (de gick att köpa innan men jag har inte hittat ett sätt att få tag på den fonden i år).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lena
 2. Vit pil

  Hej! Vad tycker du om tjänsten Sigmastocks då? Mvh trogen lösael.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter
 3. Vit pil

  Hej Jan,
  Kommer Avanza auto vara en del i din globala nybörjar- eller barnportfölj under 2019?
  Varför och varför inte?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ARutgersson
  1. Vit pil

   Nej, det kommer det inte då Avanza Auto är en helhetslösning och jag gillar den inte riktigt. Den helhetslösning som ligger närmast mina portföljer är Lysas fondrobot (annonslänk).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej Jan

  Som jag förstår anser du inte att man skall ”pilla” på sin portfölj för ofta. Utan 1 till 2 ggr per år utifrån datum.

  Men Lysa rebalanserar investeringen när Lysa Aktier eller Lysa Räntor avviker mer än tre procent från målfördelning under fem bankdagar. Vad anser du om det ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans G
  1. Vit pil

   Svårt att säga något entydigt, men jag tycker att det låter rimligt. Tittar man t.ex. på RikaTillsammans-portföljen så tillåter den avvikelser på +/- 10 procent så det är ett större spann vilket man kanske skulle önska här också, men jag upplever det inte som något stort problem. Man brukar ju nämligen prata om att villkoren för ombalansering bör ske just till följd av obalans i portföljen snarare än kalendermässigt. Kalendern är ett substitut då det är svårt för oss att följa portföljen på samma sätt som Lysas algoritm gör.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej,

  Är tjänsten Opti (som du bloggat om tidigare) ett alternativ till dessa tre? Om inte, förklara gärna skillnaden. Fick uppfattningen att Opti kan generera en bred portfölj baserat på vald risknivå och även automatiskt balansera om den vid jämna mellanrum.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Har inte hunnit titta på Optis senaste uppdatering, men fick uppfattningen som du skriver att de skulle röra sig ditåt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej!

  En fundering.

  Om man skapar två kontor hos Lysa, ett med 100% aktier och ett med 100% räntepapper och justerar fördelningen på egen hand. Då blir det lättare att jämföra över tid hur stor del av avkastningen kommer från aktier respektive räntepapper.

  Finns det några nackdelar med upplägget ovan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
  1. Vit pil

   Ja, eller så bara frågar man dem om samma data, så slipper man strulet. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Ganska tydligt att Lysa lever på kickback från Vanguard.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan
 8. Vit pil

  Hej John!
  Intressant analys. Jag har själv investerat i Lysa. Det jag undrar är om du skulle kunna utvidga din analys med vad du tycker om Waizer och Fondler.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  LaZenia
  1. Vit pil

   Har lagt till det på min bruttolista med idéer. Tack för tipset!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej Igen Jan! Vill du inte svara på hur det skulle gå om inte Lysa klarar sig och går KK. Hur får jag igen mina placeringar som Ligger i depå hos Lysa? Eller är detta en för känslig fråga för dig?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Gunnar nilsson
 10. Vit pil

  Hej ! Hur säkert är det ha investeringarna genom Lysa? Om de nu skulle konkursa hur får jag igen pengarna som deras robot placerat? Förklara detta, hur enkelt blir det. Företaget verkar vara ganska svagt ekonomiskt de har inte ännu kommit igenom krisåret som brukar vara år 2 till 3 efter start.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gunnar nilsson
 11. Vit pil

  Hej!

  Angående risktagande så blev iaf jag mer risktagare då jag från ingenstans blev singel. Riktade jävlar anamat mot investeringar och gjorde fantastiskt klipp.
  Nu mer ”psykisk stabil” är jag lite mer försiktig.
  Jag tror man måste inse att man omöjligt kan räkna sig fram till att ”shit happens” oavsett om det är politik, hälsa eller relationer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
  1. Vit pil

   Förlåt Sara, men jag log lite när jag läste din kommentar. : )

   Du får gärna utveckla din kommentar kring: ”Jag tror man måste inse att man omöjligt kan räkna sig fram till att ”shit happens” oavsett om det är politik, hälsa eller relationer.”. Kan du inte säga något mer om det?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej
  Förstår att det kan vara svårt att testa alla möjliga robotar som finns på marknaden men undrar om du har kikat någonting på Lifeplan pensionsrådgivning och Waizer ? Båda dessa bygger på samma algoritm och jag personligen tycker dem verkar vara riktigt intressanta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik Andersson
  1. Vit pil

   Nej, det har jag inte gjort. Men jag kommer att ta med dem i nästa utvärdering. Tack för tipset!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Vad är det DI har kommit fram till vad gäller fondrobotar då? Jag har lärt av guru Bolmeson att spara mina pengar så jag lägger 399kr i månaden på det istället för tidningen.
  Är de eniga med vår Jan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel
 14. Vit pil

  Hej och tack för en mycket lärorik och bra blogg!

  Jag sitter nu och försöker ta in så mycket information så jag kan starta upp mitt sparande på bäst sätt. Det är mycket bra information du ställer upp och bra guider men jag blir lite förvirrad då det är mycket info på kort tid =)

  Jag och min fru tänkte börja pensionsspara och vi har ca 60-70 000:- per skalle att börja med. Vi är just nu 35 båda två så de ska få ligga och götta till sig i ca 30år. Är ett ISK-konto vägen att gå då med 90/10 fördelning, eller ska man använda sig av en fondrobot, typ Lysa som du rekommendera här, och då låta det ”sköta sig själv”? Eller har jag missförstått funktionen?

  Vi kommer även öppna upp ett gemensamt KF-konto för våra två barn och ett målsparande på en 4-7år.
  Är det en vinst att ha samtliga dessa på samma plats? (typ Nordnet eller Avanza) För lysa har väl bara ”automatiskt investerande” och inga KF/ISK-konton som jag förstår?

  Nu blev det ett relativt långt inlägg mot vad jag hade tänkt mig – men jag vill försöka börja på rätt sätt från början =)

  Tack för ögonöppnaren, jag visste inte att det var så här lätt med sparande =)

  Mvh
  Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Ja, jag skulle faktiskt rekommendera Lysas tjänst för personer som er som ska komma igång med ert sparande. Sedan skadar det kanske inte att dela upp det lite mest så att ni lär er och förstår vad det är roboten faktiskt gör.

   Jo, Lysa är ett ISK för privatpersoner.

   Ja, kör en KF i ert namn med barnen som förmånstagare hos t.ex. Nordnet. Om jag får tala i egen sak, använder ni tipset från boken (annonslänk) så får ni 300 kr från Nordnet när ni öppnar kapitalförsäkringen. Så då kan ni köpa boken och få en 100 lapp över. Sparande till barn är nämligen så mycket mer än att bara spara till dem. : )

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Tack för en bra och intressant artikel, för info noterade jag att Morningstar nyligen publicerat en artikel i ämnet och refererar till din genomlysning kul! http://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=krav-mer-robotradgivare-lysa

  En fråga, hur kom det sig att du inte tittade på Sigmastocks? Blev det ett för stort scope? Visst Sigmastocks innebär ju att man sparar i aktier men då de säger sig vara en konkurrent till fondplaceringar så hade det varit intressant att höra om din åsikt gällande deras modell!

  Tack för en bra och intressant blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Edward
  1. Vit pil

   Tack Edward,

   Jag hade missat Jonas artikeln, men har nu kompletterat med en länk till den. Anledningen till att jag missat SigmaStocks är ju att det är som du skriver mer av aktier och inte riktigt samma sak. De försöker (med en viss framgång) ersätta fonder utifrån en ganska avancerad modell och jag gillar dem. En artikel om dem är egentligen pinsamt försenad. Får se när jag hinner dit.

   Tack än en gång!
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Om nu Lysa skulle gå i KK. Hur får jag tillbaka min insats som Lysa placerat? Hur säker är denna kommentar ”Du behöver inte oroa dig. Det är du som äger dina värdepapper, Lysa förvarar dem bara. Skulle Lysa gå omkull så är de fortfarande dina.” Jag är fortfarande kritisk hur lång tid tar det att få tillbaka insatsen? Jag tror inte att det är så lätt. Det tar nog lång tid .Vi har haft liknande bolag som Novus finans. Där blev många blåsta.
  Är det någon som investerat via Lysa och tagit ut pengarna, hur är likviditeten går det få en utbetalning inom rimlig tid.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gunnar Nilsson
 17. Vit pil

  Skulle någon vilja förklara varför Lysa får ryggdunkar och high-fives för att ge spararen förslag på fördelning mellan två fonder med var sitt tillgångsslag, medan Avanza får stå i skamvrån för att sälja sex fasta fördelningar mellan samma två tillgångsslag? Den enda praktiska skillnaden blir väl lite färre affärer i Avanza, eftersom balanseringen i portföljen sker utan att kunden behöver köpa/sälja fondandelar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 18. Vit pil

  Hej!

  Det var en livlig debatt om Lysa..både ris och ros..

  Men vad hände? Det blev plötsligt alldeles tyst!

  Jag står i valet och kvalet att trycka in 50 000 kr i Lysa och sedan månadsspara framöver..

  Men alla negativa inlägg gör mig osäker..

  Kan inte bara gud eller nån säga hur jag ska göra..?!:)

  Ha en skön kväll!

  Mvh Emanuel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Du behöver inte oroa dig. Det är du som äger dina värdepapper, Lysa förvarar dem bara. Skulle Lysa gå omkull så är de fortfarande dina.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle
 19. Vit pil

  Nordnet får ingen kickback från deras fonder, dubbelkollade

  0
  Gravatar ikon för användaren
  M
  1. Vit pil

   Mitt fel, jag har tagit bort det påståendet i artikeln nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Vanguard-fonder med låg avgift verkar ju bra. Är det några konstigheter att köpa dem själv på Avanza? Vilka avgifter tillkommer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
  1. Vit pil

   Spread, courtage och valutaväxlingsavgifter. Och så de vanliga förvaltningsavgifterna förstås.

   Du behöver ta ställning till om du av skatteskäl ska ha Vanguard-fonderna på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Många kommer fram till att en kapitalförsäkring är bättre för utländska värdepapper, åtminstone om man har utdelningar på mer än några tusenlappar om året. Tyvärr (tycker jag) är många utländska ETF:er utdelande, så då blir det källskatt och valutaväxlingsavgifter, och på detta blir det spread, courtage och valutaväxlingsavgifter om och om igen varje j-la gång man får utdelning och återinvesterar. Jag har inte förstått det fina i detta, men många gillar uppenbarligen utdelningar. Ibland börjar jag undra vem det egentligen är som har skapat sig en pengamaskin.

   Konstigheterna med att ha Vanguardfonder på Avanza är att Avanza har en märklig socialistisk fördelningsmodell för skatteåterbäringen från den utländska källskatten, vilket inte alla känner sig bekväma med.

   Mer om detta finns att läsa på Petruskos blog.
   https://petrusko.blogspot.de/2017/03/varning-for-utlandska-aktier-hos-avanza.html

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
 21. Vit pil

  Hej Igen! Bolaget startade 2015 hur kan de garantera något att pengarna är säkrade ? Här är något sjukt att du överhuvudtaget kan ge förslag på att sätta in pengarna på Lysa AB. Vad har de för säkerheter? Verkar vara väldigt ihåliga. Kan vara något för Hemberg på Avanza att kolla på Lysa AB hur de kan säkra insättarnas pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  gunnar nilsson
 22. Vit pil

  Hej ! Har varit in på Alla bolag och kollat Lysa. Verkar vara ett skumt bolag man kan nog bli blåst på pengarna här . Se här ett klipp Nyckeltal 2016-12 (tkr)

  Omsättning 72
  Res. e. fin -4 527
  Årets resultat -4 527
  Summa tillgångar 20 307
  Vad säger detta kan man sätta in pengar här ?

  Har du verkligen kollat detta bolag. Tror du att deras finanser har blivit bättre detta år

  Hälsningar Gunnar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  gunnar nilsson
  1. Vit pil

   Lysas målgrupp är trots allt snåljåpar som gnäller över decimalerna en bit till höger om kommatecknet, så jag tycker man kan ha en viss förståelse för att företaget inte kan prestera vinst de första åren.

   Samtidigt skadar det inte med sund skepticism. Även om Riksgälden träder in ifall det värsta inträffar lär det inte vara en angenäm upplevelse. Men bolaget tillgångar och fondens tillgångar är separerade, så det ska en del till innan man hamnar i den situationen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
 23. Vit pil

  Tack för en som vanligt bra artikel. Jag funderar på att börja köpa guld eller silver, och har läst din långa text från 2014. Rekommenderar du fortfarande Bullion Vault och allokerad metall i den formen, eller har det kommit ännu bättre sätt för den typen av investering?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 24. Vit pil

  Hej och tack för ett inspirerande inlägg! Vi behöver verkligen göra något vettigt med vårt sparkapital som nu ligger i bankkonton utan räntor och avkastning att tala om. Samtidigt är vi både lata och okunniga varför alternativ som de ovanstående lockar lite extra! Vi kommer absolut att testa!
  Vi har dock en fråga. Jag gissar att jag, efter att ha följt dig en tid, vet svaret men ändå. Är det verkligen en bra tidpunkt att börja fond- och aktiespara just nu? Jag har stor respekt för svårigheten att tajma marknaden men nog borde man väl kunna anta att en nedgång kommer förr eller senare? Och vore det inte bättre att gå in då? Även om man inte lyckas tajma en botten.
  Tacksam för dina tankar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 25. Vit pil

  Hej igen!

  Jag undrar man verkligen kan säga ”aldrig” om risken att förlora pengar? Jag tänker på de förluster på 242 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten rapporterat till åklagaren och begärt i skadestånd från Allra…

  När det gäller Lysa så har de, enligt uppgift, tillstånd för ”diskretionär förvaltning” vilket betyder att de väljer ut de finansiella instrument som pengar placeras i, utan att fråga dig specifikt. Vid denna typ av förvaltning finns ju risk för brotten bedrägeri och trolöshet mot huvudman, till exempel att pengarna placeras i värdepapper som skapats, prismanipulerats och/eller förmedlas av medbrottslingar (likt det som påstås ha hänt i Allra-skandalen). Poängen med en kapitalstark huvudägare är ju att det ökar chansen att eventuella förluster vid ett brott ersätts (för att ägaren vill rädda sitt varumärke), samt att processen att få tillbaka pengar går snabbare.

  Men den största risken är väl – vid en konkurs – att det tar lång tid att få loss sina pengar och under den tiden får investeraren ofta ingen avkastning på sitt sparkapital?

  Vänligen Mia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia
  1. Vit pil

   Hej Axel på Lysa!

   Det vore bra om informationen om vilka som äger Lysa fanns på företagets egen sajt. En länk till Lysas årsredovisning för 2016 kunde också hjälpa till för att bedöma företagets finansiella styrka.

   Vänligen
   Mia

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mia
 26. Vit pil

  Hej!

  Lysa verkar bra. Just startat ett sparande där.

  Någon som vet ifall utdelningar återinvesteras? Känns liksom viktigt i sammanhanget..:)

  Mvh Emanuel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Bra fråga! Jag ber Lysa återkomma med svar här.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Emanuel och Jan,

   Tack för er fråga.

   Lysa återinvesterar alla utdelningar, vilket sker automatiskt.

   Mvh

   Axel på Lysa

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Axel Hellners
 27. Vit pil

  Hej och tack för en mycket bra blogg och fantastiska mail-utskick!

  Väldigt intressant att höra om den automatiska investeringstjänsten ”Lysa”. En svaghet är ju att det inte verkar finnas någon kapitalstark huvudägare och jag lyckas inte alls hitta information om vilka som äger bolaget. Vet Du det?

  Du säger att man inte riskerar att förlora några pengar även om bolaget går i konkurs. Men vad händer rent konkret med fonderna om bolaget går i konkurs?

  Vänligen
  Mia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mia
  1. Vit pil

   Kan man verkligen säga ”aldrig” om risken att förlora pengar? Jag tänker på de förluster på 242 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten rapporterat till åklagaren och begärt i skadestånd från Allra…

   När det gäller Lysa så har de, enligt uppgift, tillstånd för ”diskretionär förvaltning” vilket betyder att de väljer ut de finansiella instrument som pengar placeras i, utan att fråga dig specifikt. Vid denna typ av förvaltning finns ju risk för brotten bedrägeri och trolöshet mot huvudman, till exempel att pengarna placeras i värdepapper som skapats, prismanipulerats och/eller förmedlas av medbrottslingar (likt det som påstås ha hänt i Allra-skandalen). Poängen med en kapitalstark huvudägare är ju att det ökar chansen att eventuella förluster vid ett brott ersätts (för att ägaren vill rädda sitt varumärke), samt att processen att få tillbaka pengar går snabbare.

   Men den största risken är väl – vid en konkurs – att det tar lång tid att få loss sina pengar och under den tiden får investeraren ofta ingen avkastning på sitt sparkapital?

   Vänligen Mia

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mia
  2. Vit pil

   Hej Mia,

   Tack för din fråga och intresse för Lysa.

   Våra ägare är kapitalstarka och långsiktiga. Du finner mer information om dem på denna länk https://www.breakit.se/artikel/7572/tog-in-20-miljoner-i-riskkapital-nu-avslojar-lysa-de-hemliga-investerarna

   Angående konkurs så kan du läsa svaret lite längre ner på sidan vid Eriks fråga.

   Hör gärna av dig igen om du skulle ha ytterligare frågor eller funderingar.

   Vänliga hälsningar

   Axel på Lysa, 08 – 525 035 70

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Axel Hellners
 28. Vit pil

  Utförligt inlägg. Saknar dock info om vilket skal de föreslagna fonderna finns i, ISK eller fonddepå?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel
  1. Vit pil

   ”Vad är ett Lysakonto?

   Ett Lysakonto är ett konto som du som privatperson öppnar hos Lysa. Det är ett är så kallat investeringssparkonto.”

   Källa:
   https://lysa.se/kundservice/fr%C3%A5gor-och-svar

   Du äger dock inte de enskilda fonderna direkt, utan Lysa har valt ett upplägg med fond-i-fond. Traditionellt har detta varit ett sätt för storbanker och andra att blåsa investerare på pengar, men Lysa har valt detta upplägg för att istället pressa priserna. Till nackdelarna hör att du inte kan flytta fonderna till exempelvis Avanza eller Nordnet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas A
 29. Vit pil

  Hur jag än gör så får jag förslag på 25% aktier och 75% räntor hos lysa, på en sparhorisont på 15+ år. Eftersom de anser att jag har en sträng ekonomi. Vilket jag själv inte anser att mina siffror antyder. Och balanserar jag själv om i efterhand så avråder de starkt. Vad anses av lysa som en god ekonomi för att få en liknande portfölj som nybörjarportföljen undrar jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Hej Robin!

   Det där låter väldigt konstigt..själv startade jag ett konto med en sparhorisont på 15+ år igår och fick fördelningen 96% aktier och 4% räntebärande papper.

   Du har inte vänt på siffrorna väl?!
   Eller varit väldigt försiktig och defensiv i frågeformuläret?

   Nåväl,jag tycker det hela känns seriöst och bra!

   Lycka till Robin!

   Mvh Emanuel

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emanuel Johansson
 30. Vit pil

  Jag förstår inte hur du kan tycka Lysa har den bästa tjänsten när de inte har KF eller ISK (enligt din genomgång), då spelar det mindre roll att avgiften är låg om man ska betala 30% skatt på avkastningen? Eller har jag missuppfattat? Var det bara företag som detta gällde?
  ISK eller KF är ett måste för ett långsiktigt sparande för privatpersoner!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Roger Hübner
  1. Vit pil

   De har ISK för privatkunder, det är för företag de inte har KF än.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 31. Vit pil

  Hejsan ! Tack för dina kommentarer ! Jag fick heller inga nya aktier. Fick meddelande från Avanza att de var slut och då satte jag in pengarna på Avanza auto, men utdelningen har inte varit direkt stor på några dagar. Kanske det behövs mer än 10 tusen för att det ska bli någon vinst att tala om.
  Det är väl så med allt sparande att det går upp och ner och vi sparare kan inte göra så mycket åt det. Ja sälja och köpa andra andelar förstås, om vi vill hålla på med att tänka på pengar och utdelning för jämnan.
  Ha det bra och tack än en gång för dina intressanta bloggar !

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif Ingvarson
 32. Vit pil

  Har också varit nyfiken på det här men inte testat själv än. Tack för jämförelsen, speciellt med avgifterna.
  Däremot vänder jag mig lite mot det här med ”robotar”. Det är en trend men ingen nytt, dom här påminner om de gamla IRC-botsen som fanns i internets början (och säkert fortfarande). Eller bots i spel som Dota (minns ni låten..).

  Nu har man tagit mjukvara och döpt om till robot eller tom ”AI”. Missar jag något här, vad är nytt från spelvärldens ”AI” / chatbots från 90-talet och dagens ”robotrådgivare”?

  Tror säker att man själv kan göra samma manöver i Excel eller tom vanlig HTML?
  En robot för mig är någon som analyserar och kontrollerar och därefter tar beslut (Terminator, Red Queen, C-3PO) inte någon som väljer utifrån ett par frågor och därefter balanserar. Rent tekniskt är det väl en baggis..typ?

  Blir gärna slaktad pga min okunskap här. Men det känns lite väl hypat.

  Hursomhelst ska jag testa en mindre slant i Lysa, det är ju något spännande med det här!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 33. Vit pil

  Har lysa och var en av de första enligt brev från Lysa. Det är väldigt svårt att säga något om tjänstens kvalité egentligen. Är det verkligen så bra som det verkar är en fråga jag undrar. Kostnaden specificeras, balansering sker automatiskt och det är väldigt enkelt. Tror som du säger att man bara får ha autosparandet på och vara glad om 20 år :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  NE
 34. Vit pil

  Hej Jan,

  Lysa är definitivt ett intressant alternativ och har kollat ganska mkt på deras sida. Hur mycket vågar man investera där? Du säger i videon att dina pengar går säkra även om lysa skulle gå i konkurs. Är det upp till 250 000 kr (investerarskyddet) som då är säkert eller är det ännu mer? Du vågar inte gå ut med vilka summor ditt sparande via lysa rör sig på eller?
  Vad händer konkret ifall lysa går i konkurs? Hur får jag tillbaka pengarna? Vem har koll på värdet på mitt kapital ifall deras portal helt plötsligt försvinner?

  Jag har idag cirka 150 000 kr investerat på börsen (fördelat på 7 fonder, 50% globalt, 15% sverige, 15% asien, 10% asien, 10% europa) och resterande ca. 1,3 miljoner SEK på olika nischbanker med 1% ränta (rörlig). Allt jag sparat kommer från sparande på sparkonto från min lön under 10 års tid. Har missat både börsuppgång och bostadsprisuppgång och nu är jag rädd för att ifall jag inte exponerar mig till minst 50% mot börsen förlorar jag köpkraft men gör jag det riskerar jag att tajma fel och förlora 50% som jag visserligen kanske får igen 10 år efter ett börsfall lagom till nästa börsfall och i så fall lyder frågan:

  Hur mycket hade du själv vågat investera i mitt fall ifall du antagligen inte hade behövt pengarna på 5-10 år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Jag är kanske naiv, men jag ser inte någon större risk med att investera mina pengar där. Jag har lagt in ungefär 200 000 kr där just nu och kommer månadsspara in mellan 10 000 och 20 000 kr. Eventuellt kommer jag flytta in mer pengar nästa år. Jag kan be någon från Lysa svara på dina övriga frågor specifikt, men min gissning är att – de står under Finansinspektionens tillsyn, medlen hålls separerad på till klientmedelskonton och att de har en revisor som garanterar värdet.

   Det är svårt att ge råd i ditt fall, då jag också tolkar att du är en försiktig general. Jag skulle inte vara rädd för att månadsspara in ett par tusenlappar i månaden för att lära känna bolaget och testa sig fram. Men att investera till följd av en rädsla, det är inte tyvärr någon bra strategi. Helt ärligt skulle jag nog rekommendera att prata med en coach som skulle kunna hjälpa dig med förhållningssättet till pengar.

   Den hjälpen fick jag ta för några år sedan och det hjälpte mycket. Att inse liksom att min trygghet inte är kopplad till pengarna. Min trygghet ligger i att jag har gått från 0 till de pengar som jag har idag. Har jag gjort det en gång, så kommer jag kunna göra det igen. Den andra tryggheten ligger i att veta hur börsen beter sig och att nedgångar och uppgångar är helt naturliga. Det vill säga att skaffa sig ett ekonomiskt självförtroende och en ekonomisk självkänsla.

   Jag har några duktiga människor som du kan prata med om du är sugen. Mejla mig i så fall på jan AT rikatillsammans.se

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Erik,

   Tack för ditt intresse för Lysa.

   Lysa står under Finansinspektionens tillsyn och vi granskas löpande av flera externa oberoende parter.

   I enlighet med lagstiftningen så hålls Lysas kunders värdepapper givetvis skilda ifrån Lysas ekonomi. Du som kund får tillbaka dina värdepapper vid en eventuell konkurs.

   Vid en eventuell konkurs lämnas ärendet över till en konkursförvaltare som tar beslut om huruvida förvaltningen av kundernas tillgångar ska tas över av förvaringsinstitutet eller inte. Om förvaringsinstitutet tar över förvaltningen kan kunden välja att sälja sina tillgångar via dem och få tillbaka sina pengar. Om förvaringsinstitutet inte tar över förvaltningen så kommer kundernas innehav att säljas och pengarna betalas ut till kunderna. I båda fallen får kunden tillbaka sin investering.

   Om vår portal av någon anledning skulle försvinna så är dina investeringar fortfarande säkrade i fonder som revideras.

   Vår ordförande Ingrid Lindquist berättar om Lysas säkerhet här.

   https://lysa.wistia.com/medias/oz9rsydc8h

   Hör gärna av dig igen om du skulle ha ytterligare frågor eller funderingar.

   Mvh

   Axel på Lysa, 08-525 035 70

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Axel Hellners
 35. Vit pil

  utmärkt artikel, ska kolla in Nordnet Robosave (detta då jag har mitt fondsparande i nordnet idag), men ska även ta en titt på lysa, verkade ju riktigt intressant =)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kevin Nylund
 36. Vit pil

  Tack för en bra podd. Jag gillar de korta avsnitten bättre, jag hinner lyssna igenom ert helt avsnitt på vägen till jobbet – det blir mäktigt att ta längre avsnitt över flera sessioner I mitt tycke.

  Hur som; min fundering gäller Avanza Auto mot fondgeneratorn – tycker du att det är värt 0.35% att låta avanza att omvikta någon gång/år? För mitt blygsamma innehav är det 400-500 spänn om året för något som går rätt kvickt att göra själv. Många bäckar små… :)

  Med det sagt: jag har också skapat ett Lysa-konto med en liten peng i – den kändes betydligt mer genomtänkt än Avanzas dito.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fritiof
  1. Vit pil

   Tack för feedbacken. Du var inte ensam om att tycka det. Så jag kommer försöka ligga runt 20 minuter även framgent.

   Jag tycker det är svårt, jag är som sagt inte helt förtjust i Avanza Auto. Däremot gillar jag deras portföljgenerator om man byter ut vissa fonder. Lysa känns det som jag lägger min röst på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Med tanke på den extremt låga räntenivån och därmed följande låga avkastningen på räntor, är det då verkligen listigt att ha räntor på konton av den här typen, annat än möjligen för tillfällig parkering av pengar? För många räntefonder får man räkna med negativ avkastning efter skatt. De pengarna kan istället stå på nischbankernas sparkonton och att man på ISK och liknande går all in på aktiefonder. Sådana upplägg fungerar inte med de här tjänsterna. Hur ser du på det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   Att jag håller helt och hållet med dig. Jag har skrivit om det i min artikel om sparkonton. Problemet med det angreppsättet är dock att man inte får en passiv förvaltning utan då ska man spekulera i räntor och det är ännu svårare än aktier. Jag har gett upp på att lyckas med det, särskilt när alla experter från 2008 har sagt att räntorna ska upp, vilket de fortfarande inte har gjort. Vilket skulle medfört att man hade missat alla uppgångar i de långa räntefonderna.

   Därför har jag, för min egen skulle bestämt mig för att, jag skippar helt och hållet att försöka förutsäga framtiden, utan jag kör på med en strategi som jag är nöjd med oavsett hur börsläget eller ränteläget ser ut. Den tesen stödjs också av forskningen som säger att i genomsnitt tappar en investerare mellan 1 och 2 procent i årsmedelavkastning på att försöka tajma marknaden.

   Det är därför jag gillar Lysa, för de underlättar den strategin för mig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Grattis till att du var först med denna initierade och genomarbetade analys! ”Gammeltidningarna” AfV, Di, SvD , Veckans Affärer borde ha gjort det för länge sedan. Din blogg gör en stor insats för sparare i Sverige!

  Med vänlig hälsning
  LYSA entusiast

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torbjörn Adamson
  1. Vit pil

   Tack! Vad glad jag blev av din kommentar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  TACK ! har nu startat ett Lysa konto och kommer sätta en redig säck med pengar. Jag är en soffliggare som tycker att förvalta pengar i sig är skittrist men inser att jag är i den positionen att jag faktiskt inte bara kan ha pengarna sittande på ett bankkonto, har följt dina spartips ett bra tag nu men gör bara sporadiska insatser såsom nu. Kommer även ta ett krafttag med gällande den överlikviditet som jag har i mitt bolag, känns fel att ”Stora banken” skall tjäna pengar på mina pengar utan att dela med sig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  McChicken
 40. Vit pil

  Jag har tidigare varit skeptisk till fondrobotar men efter din artikel testade jag Lysa. Resultatet blev förvånansvärt bra. Jag överväger starkt att använda tjänsten.

  Tack för en lysande artikel. Ursäkta ordvitsen…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 41. Vit pil

  Tack Jan, för ytterligare en intressant artikel och video! Jag hoppas att ansvariga på respektive bolag lyssnar noga.

  Stämmer det verkligen att merkostnaden hos Lysa är 0,1 %? Man behöver även ta hänsyn till rabatterna har de har på fonderna. Jag tror att det är svårt att planka Lysa (utan att fuska) och spara 0,1%. Motbevisa mig gärna! När jag räknade på Avaza Auto fick jag det däremot det till att man kan tjäna 0,1% på att planka Avanza Auto 6 om man gör jobbet själv.

  Min spontana uppfattning är att Lysa, totalt sett, handlas med rabatt och Avanza Auto med premie, för att tala med investmentbolagsterminologi.

  En anledning till att Avanza Auto är snäppet dyrare är att de har inslag av aktiv förvaltning på småbolag. Teorierna för att indexinvesteringar är bäst över tid bygger på att marknaden är fullständigt analyserad och att detta finns inbyggt i kurserna. Det är inte helt solklart att detta grundantagande gäller för småbolag.

  En nackdel med Lysa är det finns en inlåsningseffekt. Om man tröttnar på roboten finns det inget annan att byta till utan man måste flytta pengarna någon annanstans, och skatta för dem vid insättningen på ny ISK, antar jag. På Avanza är det inget problem – 1.300 andra fonder att välja och vraka bland utan att drabbas av skatt om man vill omplacera.

  En fördel med Lysa är att det finns ”autofire” – bara att lägga en automatisk överföring från lönekontot en gång i veckan eller varannan dag, eller hur ofta man nu känner för det (om man tror på dollar cost averaging). Pengarna man sätter in på Lysas konto investeras omgående automatiskt. På Avanza måste man själv göra jobbet när pengarna väl dyker upp på kontot (bortsett från månadssparande med autogiro).

  En fördel med Avanza Auto är att man kan använda den som en fin slaskfond om råkar få en liten summa över, som är för liten för att fördela enligt sin egen placeringsnyckel. Bara att köpa Avanza Auto, och så säljer man den och omfördelar vid månadsinsättningen när man har mer pengar att fördela.

  Man behöver också ta hänsyn till hur lätt det är att jämföra utvecklingen på Lysa och Avanza Auto. Hur i hela fridens namn får man reda på hur det egentligen går för Lysa? Är det hemligt? Måste man bli kund först? Avanza Auto finns på Morningstar och det går förträffligt att plocka in Auto-fonden som jämförkurs på Avanzas fondsidor. Trevligt! Men Lysa… hallå?!

  Jag har hittills inte nämnt Nordnet Robosave här, och det det ju finns en anledning. Liksom Jan tycker jag den när väldigt dyr!

  För övrigt anser jag inte att någon av den nämnda robotarna förtjänar att kallas robot. Rådgivningen påminner om de första program man programmerade för att lära sig IF-satser i BASIC på Commodore VIC-20 i början på 80-talet. Därtill kommer en traditionell ombalansering – vilket inte är speciellt mycket robot det heller. Möjligen kan AI Powered Equity ETF (AIEQ) vara början till något nytt robotliknade, men då blir det inte fråga om index-sparande.

  De nuvarande robotrådgivarna känns inte som någon hjälp för de lite mer pålästa, utan när man vet vad man vill ha får man istället försöka klura ut hur man ska lura roboten att ge det svar man vill. Varför skulle man vilja betala extra för det?

  Jag konstaterar avslutningsvis även att Avanza Auto inte ingår i Superlånet. Slutsatserna av detta får man dra själv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 42. Vit pil

  Bra jämförelse, men hur blir det med ”tax harvesting” i Sverige? Detta är huvudanledningen till robotfonderna i USA trodde jag? Uteblir den här kommer vi nog inte se samma framgång som i USA.

  När du jämför påslaget bör man väl ha 0.2% som jämförelse då det går att köpa indexfonder för det globalt, och lokala räntepapper inregel blir billigare. Då är även 0.18% påslag hos Lysa rätt mycket, speciellt då frekvent ombalansering inte visat sig vara värt mödan. Blir ju 18000kr per miljon.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Ska kolla upp det med tax harvesting. Dock är 0.18 procent, bara 1 800 kr per miljon. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.