Spara rätt och lätt till barnen

En sammanfattning av de bästa tipsen och råden kring att spara till barnen på 3 minuter

Många av oss föräldrar vill ge våra barn den bästa starten i livet. När man är i 18-års åldern inträffar flera ekonomiska skiften samtidigt. Man ska skaffa eget boende, börja jobba eller studera samt börja ta ansvar för sin egen privatekonomi. Pengar kan göra den övergången både enklare och smidigare.

Det här avsnittet är en sammanfattning av många tidigare artiklar om sparande till barn. Här får du guldkornen från mer än 25 års eget sparande, min bok ”Gör ditt barn rikt” och många års bloggande.

Bästa tipsen för barnsparande
 1. Samma principer som vanligt gäller – själva sparandet till barn gör man på samma sätt som till sig själv. Långsiktigt, regelbundet och i en global indexfond eller en fondrobot med låga avgifter i kombination med ett bankkonto med insättningsgaranti. Läs mer i vår kom igång-guide.
 2. Vi själva sparar i LYSA – vi själva sparar till barnen via fondroboten LYSA (annonslänk) samt fonden ”Länsförsäkringar Global indexnära”. Det är enklast och smidigast. OBS! om du väljer LYSA, välj ett ISK i ditt namn, då de inte erbjuder kapitalförsäkring än.
 3. Spara till alla barnen på ett konto – ett vanligt misstag är att ha ett konto per barn. Det kan leda till stora orättvisor. Det är bättre att spara till alla barnen på samma LYSA-konto eller i samma fond. Därefter delar man upp totalsumman jämnt. Läs mer: Sparar du på ett rättvist sätt till barnen?
 4. Spara till barnen i ditt eget namn – genom att spara i ditt namn (t.ex. ISK) så har du kontroll på pengarna. Annars får barnen full kontroll på sin 18-års dag och du har inget att säga till om. Bästa juridiska lösningen är en kapitalförsäkring (KF) i ditt namn med barnen som lika stora förmånstagare. Dessutom slipper du överförmyndare om beloppen blir stora.
 5. Glöm inte bort att spara MED barnen – vi glömmer ofta bort att veckopeng kräver lika mycket träning som fotboll. Inkludera barnen och gör dem delaktiga i sparandet. Vi själva har t.ex. kört månadens aktie med vår dotter sedan hon var 7 år.
 6. Spara inte för mycket till barnen – att spara för mycket till barnen kan lika gärna stjälpa som det kan hjälpa. I boken ”Gör ditt barn rikt” kom vi tillsammans med experter fram till att maxbeloppet bör vara max 250 000 kr. Det räcker till en del av en kontantinsats och till de två andra skiftena. Det betyder att om du månadssparar barnbidraget så är det sannolikt för mycket. Barnen måste ha ett incitament att anstränga sig själva också.
 7. Det är OK att inte spara till barnen – det är lätt att hamna i någon hets att man måste spara till barnen. Det behöver man inte. Varken jag eller Caroline fick några pengar och det gick bra i alla fall. Kanske till och med för att vi inte fick dem. Bättre då att hjälpa barnet med en ekonomisk kompetens. Det kommer göra dem rikare över tid.
 8. Undvik HSB-bospar och liknande – det är lätt i välvilja att spara i t.ex. HSB-bospar för att ge barnen poäng och förtur till boende. Om du månadssparar enligt ovan så lär det sannolikt inte behövas. Bospara i sin nuvarande form är tyvärr både dyrt och dåligt.

Det här är våra bästa tips när det gäller sparande till barn. Bläddra gärna längst ner på sidan för att få tips på fler artiklar att läsa på ämnet sparande till barn.

Om du har frågor eller funderingar, kommentera gärna nedan eller ställ frågan till vår fantastiska community i forumet. Där får du både tips, hjälp och förslag på hur du kan göra eller svar på dina funderingar.

Lycka till med ditt sparande,
Jan och Caroline

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

28 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Hej och TACK för all information! Nu har jag läst och försökt sätta mig in i allt. Idagsläget har vi 2 ISK konton för killarna de har sammanlagt 57.000 kr på vår bank.Ska vi spara via LYSA ett konto för gemensamt sparande för killarna,sätta in 57.000 kr? Hur ska vi tänka gällande målfördelningen? Här blir jag förvirrad när det kommer till aktier m.m. vi tänkte fortsätta med att spara 600 kr/månad. Lite tips ?
  Mvh Sara

  Gravatar för användaren
  Sara
 2. Hej! Jag påbörjade ett sparande till mitt barn på Avanza, kapitalförsäkring barn i mitt namn. Månadssparar till detta konto men har inte lagt in i sparandet att köpa några fonder (aktier). Fastnade i processen kan man säga, nu skulle jag egentligen hellre spara med Lysa då detta verkar enklare. Har du något förslag hur jag ska göra. Mvh Rebecca

  Gravatar för användaren
  Rebecca
 3. Hej har precis fått vårt första barn och ska börja spara till henne. Jag själv spara genom lysa och kör fyra hinkar principen och har öppnat ett konto till vårt barn med fördelning 90 aktier 10 räntor. Minsta insättnings belopp på lysa är 1000kr och vi tänkte spara 500kr/mån.
  – sätta över 1000kr varannan månad?
  – flytta över 500kr från buffert eller någon annan hink till barn sparande varje månad?
  Hur ska man tänka och vad blir bäst.

  Gravatar för användaren
  Simon
 4. Var hittar jag dessa fonder Jan B. pratar om. Jag är ny gällande fonder och inte erfaren.

  Hur gör jag? Hur/var börjar jag med sparande?

  Gravatar för användaren
  Isni D.
 5. Hej! Tack för en bra sida! Om man som gifta föräldrar ska spara till barnen, är det då bäst att spara på varsitt konto hos tex Lysa eller spara gemensamt? Tack på förhand!
  Mvh Annica

  Gravatar för användaren
  Annica
 6. Hur fungerar det när man ska lämna över pengarna som man sparat till barnen i LYSA?
  Behöver barnen skatta på pengarna, i och med att man sparar i en ISK och inte kan ange barnen som förmånstagare?
  Måste man lämna det som en gåva på något sätt?

  Gravatar för användaren
  Mikael
 7. Dum fråga kanske. Men om jag vill spara till barnen genom en KF i fonden Länsförsäkringar Global indexnära, måste jag ”köpa” varje månad eller sätter man bara in i kontot?! Jag använder Avanza..

  Gravatar för användaren
  Frida Larsson
 8. Hej! Jag har mitt barns sparande på Lysa. 90/10. Automatisk överföring på 1000 kr i månaden. Hur delar ni då fördelningen mellan Lysa och Länsförsäkringar Global indexnära? Har även ett Nordnet konto innan jag gick över till Lysa. Hur mycket är lämpligt att lägga i Länsförsäkringar?

  Tusen tack för allt ni gör!

  Mvh
  Yasmin

  Gravatar för användaren
  Yasmin
   1. Aah ok! Då missförstod jag säkert texten när det stod ” vi själva sparar till barnen via fondroboten LYSA samt fonden ”Länsförsäkringar Global indexnära” . Jag trodde då att det menades som två sparandet. Tusen tack för svar! :)

    0
    Gravatar för användaren
    Yasmin
 9. Lyssnade på podden avsnitt 57-58, då skulle jag spara i Länsförsäkringar och SPP, gäller det fortfarande år 2021 eller är det nya fonder man ska spara i nu. Och isåfall i vilka fonder ska jag dela upp och hur många procent i varje.

  Sen undrar jag också lite eftersom jag är ensamstående och får minimalt i månaden så kan jag inte sätta in några större summor, betyder det att jag ska vänta tills jag har flera tusen att lägga in eller ska jag börja med dom 4000 jag kan och sedan sätta in varje månad?

  Tack för att er blogg och podd finns, är så glad att jag hittat den!

  Gravatar för användaren
  Latifah
 10. Hej, är mormor och sparar i KF till barnbarnen, vad händer när jag går bort?

  Gravatar för användaren
  Gunilla persson
 11. Hej. Skrev också en fråga under inlägget som handlar om fondrobottar. Men en specifik fundering relaterat till detta inlägg är ju resonemanget kring 18 år och om dom ska få tillgång till sitt konto då eller man ska hålla på det genom att det inte rent faktiskt är deras ISK.

  Men som skild förälder som dessutom har barn sedan tidigare, så finns också frågeställning kring vad som skerom, eller konkret när, en förälder dör och pengarna står i dennes ISK. Då blir det istället ett arv och då inträffar andra saker som ska tänkas kring också! Kan helt säkert vara en fördel att ha ett ISK i barnets namn i en del fall, eller?

  Gravatar för användaren
  Jonas
 12. Vi spar hela barnbidraget till barnen just nu och har gjort i några år. De är 8 och 4. Eftersom tiden är din bästa vän kan jag tycka det är bra att spara mycket tidigt så kan man när de blir äldre spara mindre och de kan få en del av barnbidraget att ansvara för själva för att lära sig hantera pengar.

  Gravatar för användaren
  Björn
 13. Hej! Är i startgroparna för att börja ett sparande till mina två barn och nu är frågan bara om man ska välja ISK eller kapitalförsäkring? Vad jag läst mig till finns för och nackdelar med båda, vad rekommenderas?

  Gravatar för användaren
  Ingrid
   1. Hej Jan! Blev nyfiken på hur du resonerar kring det egna valet av Lysa framför en KF. Du skriver bland annat tidigare här ovan att ”det är troligen bättre”.

    1
    Gravatar för användaren
    Johanna H

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök