Frågor till en pensionskonsult som vi intervjuar på tisdag 🤔

På tisdag intervjuar jag och Caroline pensionsspecialisten Anders Kollberg (@Kollis här på forumet) från Kollberg & Enquist som är oberoende rådgivare specialiserade på just pension. Jag brukar rekommendera Anders, framförallt i situationer då man ska planera sin pension och framförallt uttagsfasen.

Är det några specifika frågor som du tänker att vi borde ställa eller något ämne att dyka ner i?

2 gillningar

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Hur ska man tänka kring återbetalningsskyddet?

 1. Hur fungerar egentligen traditionell förvaltning?
 2. Vilka möjligheter till förtida återköp av tjänstepensioner finns? Jag tror att vi är många som sitter med massor med duttar och gärna skulle vilja städa upp lite. Vad jag förstår verkar man kunna göra återköp om värdet understiger ett prisbasbelopp. Men det verkar dock var olika villkor beroende på vilket avtal det är.
 3. En kort sammafattning av de vanligaste avtalen och vad som skiljer dem åt skull också vara väldigt trevligt.
 4. Hur ser en typiskt ersättningsmodel ut för försäkringsrådgivare från försäkringsbolagen?
3 gillningar

En sak som är ganska “outrett” här på forumet och på RT är traditionell förvaltning, är det bra eller inte, och när kan det passa?

Ofta ligger en del av tjänstepensionen i traditionell förvaltning, men man kan även ha det i sitt privata sparande. Kan traditionell förvaltning vara ett alternativ i uttagsfasen av sitt kapital, exempelvis efter att man fått tillgång till kapital som man tänker leva på långsiktigt.

I bland annat den här tråden kom det upp som ett alternativ.

Har också diskuterats i en annan tråd där det till sist mest handlade om avgifter och inte riktigt vad man får.

Just runt traditionell förvaltning så finns det nog en del frågetecken att räta ut.

3 gillningar

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Hur kan man tänka kring utbetalningstid för tjänstepension?

Tycker det skulle vara intressant att veta hans syn på 4% regeln i relation till det Svenska pensionssystemet, är det måhända för försiktig med hänsyn till de andra delarna i ens pension etc.

Skulle gärna även veta hans tankar kring uttagstakter och vad folk i verkligheten faktiskt väljer. Hur mycket mer vill man spendera under de tidiga åren av ens pension, är det kanske rimligt att man efter en viss ålder nöjer sig med det man får från inkomst- och tjänstepension för att spendera sitt privata pensionssparande under de första åren?

2 gillningar

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Hur gör man för att ta lån som pensionär?

Det är möjligt att föra över sin premiepensionsrätt till sin maka, make eller registrerade partner. Är detta en bra idé för att jämna ut pensionerna mellan makar, eller finns det nackdelar som gör att man bör avstå?

1 gillning

Oj! Va bra! Gärna! Här kommer ett batteri :joy:

 1. Befintliga tjänstepensioner - ska man flytta dessa till banker med lägsta kapitalavgift (0% Avanza o Nordnet) och bättre fondutbud från traditionella banker/försäkringsbolag som rätt ofta tar så mycket som 0.45-0.6% av kapitalet i avgift plus fondavgifter såklart och med sämre utbud. Säkert en slam-dunk men är det något man riskerar att missa att tänka på?

 2. Vilka råd har han att ge till yngre som sitter på företag, eller ska börja på företag, med “gratis” rådgivning (MaxM, Söderberg & P :nauseated_face:) men med dolda avgifter (kick back från försäkringsbolaget) som blir snordyrt över ett liv (se mitt PS nedan). Ska man acceptera rådgivningen (eller som jag kallar det “rångivning”), och sedan flytta kontona när man lämnat arbetsgivaren? Finns det andra alternativ? Kan man tex. go-solo och välja bank/bolag själv?

 3. Hur kan det vara lagligt att rådgivningen kallas “gratis” när produkten/försäkringen man köper innehåller en kick-back från försäkringsbolaget till rådgivaren som ej presenteras före köpet och ej heller presenteras i årssammanställningarna och löper för all framtid (annat än man lyckas flytta den)?

 4. Är inte tjänstepensionen likställt med att pengarna tillhör individen? I så fall varför inte? Tex. om en arbetsgivare avsätter för mycket, så går försäkringsbolaget/arbetsgivaren helt sonika in och tar tillbaka pengarna, utan att ens informera och inte heller presentera en beräkning på hur mycket “för mycket” man fått avsatt. Tänk om man fått en för hög lön på lönekontot, då kan ju arbetsgivaren/banken inte bara gå in och ta pengarna. Vad är skillnaden rent legalt?

 5. Hur ska man tänka kring fribrev eller pensionsförsäkringar som ger mycket låg avkastning? Tex. Alecta ITP2 “fribrev” som enbart räknas upp med KPI (i år 0.4%). Jag tänker att man kan ta ut dem tidigt i pensionskarriären för att hindra inflationsurholkning. Eller har jag otur när jag tänker? :slight_smile:

 6. Hur mycket tar de för rådgivning typiskt? Säg tex. att personen har koll på grunderna (pensionskonton, när man vill gå i pension, hur mycket man behöver i pension/månad) … men behöver hjälp med att se över kostnadseffektivitet i de olika försäkringarna (men gör flyttar själv) och hjälp med att lägga “pensionskonto pusslet” m.h.t. vilka man bör ta ut först, uttagstider, undvikande av fällor (som tex. livslängdsantaganden) och råd på hur man bör tänka m.h.t. aktieandel strax före och under pensionen.
  Om det inte går att svara på, har de någon nedre gräns/tumregel för när han anser att det är lönt att anlita dem? Tex över X kr i pensionstillgångar?

PS: Jag har räknat ut att jag betalat ca 250 kkr i kick-backs från mina tjänstepensionsförsäkringar från ‘mitt’ försäkringsbolag till ‘min’ rådgivare. Det blev 5 dyra “gratis” rådgivningar för 15-20 år sedan. Nu ska jag flytta dem för att slippa betala ytterligare ca 300 kkr i ytterligare avgifter.

7 gillningar

Tack Jan vilket superinitiativ. Rent generellt när det diskuteras pensionssparande så är fokuset väldigt ofta smalt på avgifter och kostnader och sällan på upbyggnad av strukturen, hoppas att detta kan ge en del svar kring det. Nedan har jag plitat ihop några frågor som formulerats ur min situation för enkelhetens skull gör den gärna mer generella om det ger dem mer relevans.

 1. Hur skall man tänka kring Familjepension och återbetalningsskydd. Jag har stora delar av min intjänade pension i alternativ ITP/KTP eller utan kollektivavtal. Finns det risk att man är “dubbelförsäkrad” med detta eller skall man ha båda. Har barn som är 12 och 14.

 2. Jag har hört att man som arbetsgivare kan bli tvungen att betala ifatt pension om man anställer någon som har haft låga inbetalningar. Kan det fungera åt andra hållet att om man haft höga inbetalningar och sedan t.ex. går ner i lön man kan man då få lägre pensionsinbetalningar än vad man egentligen skall ha?

 3. Hur kan man tänka kring uttag. Jag har för avsikt att bygga upp en struktur ,där jag har alla mina pensionspengar jag förvaltar själv och som jag kan flytta till typ Avanza, som bygger på att jag skall ha 3 olika försäkringar som jag sedan tar ut ifrån 1 i taget. Försäkring 1 töms från 65-70, försäkring 2 från 71-75, försäkring 3 från 76-80 typ. Tanken är att försäkringarna skall kunna förvaltas med avseende på tidsaspekten så man inte ligger med pengar man skall ha om 13 år i hundra procent räntor. Är en sådan struktur möjlig ? Finns det nackdelar.

 4. Pågår det någon egentlig diskussion kring detta att pensionssparande måste ske I försäkringsform. Det enkla vore ju att man anmälde ett tjänstepensionskonto till sin arbetsgivare precis som lönekonto och att man sedan kunde förvalta pengarna fritt men att de inte var tillgängliga innan man går I pension.

Återigen du gör ett grymt jobb Jan.

3 gillningar

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Om man jobbar utomlands, hur mycket ska man pensionsspara?

Hej! Här kommer en pensionsfråga: Bör man lägga alla sina pengar i aktie-korgen när man är hyfsat gammal (54 senare i år) och ensam försörjare?
Jag jobbar deltid i offentlig sektor, alltså inte högavlönad, och pension därefter. Jag har ärvt pengar 600000 som jag har i ”40/60-hink”. Borde jag också flytta tjänstepensionen till t ex AMF eller behålla den i traditionell förvaltning? Om nu luften går ur marknaden, och man har allt sparande där…

2 gillningar

Hur bör man tänka om man är ung (under 30) och inte litar allt för mycket på att det kommer finnas nån pension när det är dags?
Om man har ett rejält privat sparande varje månad, är det bara att låta det rulla på? Eller ska man sikta på något speciellt när tidshorisonten till pension är minst 30 år?

3 gillningar

Vore intressant att höra om det finns några vanliga fel som folk gör innan de går i pension, exempelvis jobbar deltid, tar tjänstledigt eller liknande som gör att man sänker sin pension i onödan. Hur ska man tänka de sista åren för att maximera sin pension?

7 gillningar

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Löneväxling - vad ska man tänka på?

Tänker det kunde vara kul att höra mer om “stay-rich” och själva uttagsfasen.

 1. Hur ser det ut rent statistiskt på senare tid för de som är 65-85år idag. Har många sparat ihop “för mycket” och tar ut “för lite” utifrån sin livssituation/medellivslängd OCH livskvalitet på äldre dar. (Frisk i kropp & knopp).

 2. Tänk att man har betydligt mer i tjänstepensionskapital än allmän pension. (Typ en faktor 2-4 ggr mer i tjänstepensionskapital). I vilken ordning bör man då ta ut de olika delarna om man vill gå i pension i förtid? (Gå vid 55-60år)

 3. I vilka situationer är en traditionell kapitalförsäkring ett riktigt bra alternativ?

2 gillningar

Skulle vara intressant om hur han konkret skulle lägga upp sin pension i olika scenarium, exvis om han vore 25 år inkomst 30kkr itp/akap, 40 år inkomst 50kkr osv.

Ett inlägg har sammanfogats med ett befintligt ämne: Löneväxling - vad ska man tänka på?

3 inlägg delades upp till ett nytt ämne: Finns det någon statistik över hur många som blir 75, 85 resp 90 år?

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Flytt av tjänstepension för dummies | Vad ska man tänka på?