Bästa fonderna 2019 | Tips på bra fonder, indexfonder och ETF:er
Sök:

Bästa fonderna 2019 | Tips på bra fonder, indexfonder och ETF:er

RikaTillsammans #82 - Topplista med förslag på de bästa fonderna för ditt sparande

Äntligen är det dags för topplistan med bästa fonderna 2019. Fokus ligger på indexfonder med låga avgifter som ger en god avkastning över längre tidsperioder om fem till tio år. En nyhet för 2019 är ett större fokus på etiska och hållbara kriterier. Dessa fonderna ingår i alla våra modellportföljer och utgör således en fantastisk bas i ett fondsparande.

Ny och komplett uppdaterad version för 2020

Precis som tidigare inleder vi året med en topplista med de bästa fonderna 2019. Jag tänker på det som den laguppställning som jag vill spela med under året samt alternativ att byta in vid behov. Det är också dessa fonder som våra tre modell-portföljer består av. Caroline beskrev det väldigt bra i poddavsnittet:

Bra fonder är som bra basplagg i en garderob. De går alltid att matcha med varandra för att passa olika tillfällen.

Caroline Bolmeson

Syftet med den här artikeln ”Bästa fonderna 2019” är att ge dig inspiration, tips och råd kring hur du kan tänka i ditt fondsparande. Jag har själv sparat i aktier och fonder sedan 1996 och jag har gjort mängder av misstag. Bland annat förlorade jag en hel del pengar i Rysslandskrisen 1998, IT-bubblan 2001 och Finanskrisen 2008.

Det gör att jag idag investerar mer försiktigt, mer långsiktigt och framförallt mer evidensbaserat utifrån vad forskningen visar ger mig bäst odds på att tjäna pengar. Idag handlar det mer om flit, systematik och tålamod än något annat. Det är därför jag bland annat i princip uteslutande bara investerar i fonder och inte enskilda aktier annat än som en kul hobby.

Det som är nytt i årets utvärdering och topplista är:

 • Ett större fokus på det etiska och hållbara perspektivet
 • Större fokus på de olika typerna av räntefonder
 • Ny kategori för hedgefonder med lågrisk som komplement till räntefonder
 • Tagit bort USA-fonder (då de är en så stor del i globalfonderna)
 • Mindre nördsiffror och istället bättre länkar till både fondfakta, Morningstar och hållbarhetsprofilen
 • Mindre fokus på Morningstar-betyget
 • Bättre motiveringar

Jag vill också påpeka att den första tiden kommer den här artikeln inte vara komplett. Tidigare år har nämligen ni läsare bidragit med väldigt mycket feedback som har förändrat listan. Det är något som jag uppskattar väldigt mycket, eftersom det verkligen är att hjälpas åt och bli rika tillsammans. Läs gärna därför kommentarerna sist i artikeln.

Tack på förhand!
Jan och Caroline

PS. Ingen ersättning har utgått för artikeln eller någon fond som nämns här. Däremot innehåller artikeln sponsrade länkar till Nordnet och Avanza där du kan köpa alla fonderna samt två fondrobotar Lysa och Opti. Några fondbolag har även under tidigare år varit med i sponsrade avsnitt i podden. Läs mer i min annons- och transparenspolicy. DS.

Lyssna på poddavsnittet ”Bästa fonderna 2019”

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcastSpotify eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande video via Youtube.

Nedan har du en grov innehållsförteckning med cirka-tider för både video och poddavsnitt:

 • 00:02:05 – Innehållet i dagens avsnitt
 • 00:06:30 – Sammanfattning av dagens avsnitt
 • 00:10:13 – Vanlig fråga: behöver man byta fonder?
 • 00:11:59 – Nyheter och förändringar i metodiken
 • 00:16:18 – Risken med att kopiera andra
 • 00:21:14 – Grunden i en investeringsfilosofi
 • 00:33:01 – Omvandla investeringsfilosofin till portföljer
 • 00:37:05 – Nybörjarportföljen
 • 00:40:27 – Globala barnportföljen
 • 00:43:01 – RikaTillsammans-portföljen
 • 00:46:19 – Urvalsmetodiken för fonderna
 • 00:48:12 – De bästa globala fonderna 2019
 • 00:56:59 – De bästa Sverige-fonderna 2019
 • 00:58:25 – De bästa asien- och tillväxtmarknadsfonderna 2019
 • 01:00:15 – De bästa räntefonderna 2019
 • 01:03:24 – De bästa hedgefonderna 2019
 • 01:05:27 – De bästa övriga fonderna 2019
 • 01:08:00 – Delegering av jobbet till en fondrobot
 • 01:09:10 – Konkreta tips att göra och avslutning

Precis som vanligt matchar tidsangivelserna videon bättre än poddavsnittet på grund av klippningen. Prenumerera gärna så att du får även framtida artiklar och uppdateringar.

Vår investeringsfilosofi och viktiga antaganden

Innan du kopierar och läser vidare, tror jag att det är viktigt att du stannar upp och funderar på om du håller med om mina antaganden nedan. Ett misstag jag nämligen har gjort själv och ser många göra på nätet – är att man med hull och hår tar råd och kopierar andra – utan att själv ha undersökt om man har samsyn. Det är som att hoppa in i en bil med någon annan utan att fråga om man ska till samma ställe.

Till följd av alla misstag som jag har gjort bygger jag idag hela min sparfilosofi på några grundläggande antaganden och jag tror att det är viktigt att du åtminstone funderar över om du håller med eller ej. I grunden kommer det ner till två ganska enkla frågor:

 • Tror jag att jag kan hitta aktier som är undervärderade eller har framtiden för sig bättre än professionella investerare?
 • Tror jag att jag kan förutsäga marknadens rörelse bättre än professionella investerare?

Jag svarar på ”Nej” på båda dessa frågorna. Det i sin tur leder till följande antaganden:

Det går inte att förutsäga framtiden (oavsett hur mycket tid du lägger)
Det viktigaste antagandet jag gör är att vi småsparare inte kan förutsäga framtiden. Det finns nämligen inte en enda studie som visar att vi skulle kunna göra det på ett tillförlitligt sett. De viktigaste argumenten framför jag i avsnitt #62 om finansiell spådomskonst.
Slutsats: Det i sin tur leder t.ex. till att försök till att tajma marknaden, i form av att t.ex. vänta med att investera pengar till senare, bara kostar oss pengar (i genomsnitt 2.1 procent i årsmedelavkastning).
Det är extremt svårt att slå marknaden i genomsnitt (index)
Som en fortsättning på föregående punkt. Dessutom tävlar vi inte bara mot alla andra småsparare utan även mot alla professionella förvaltare och deras team och resurser. Vi tävlar mot fondbolag som har anställda professorer, doktorander och lägger miljoner dollar på research, har all tid, kompetens och alla verktyg som finns och dessa slår fortfarande inte index. 
Jag säger inte att det inte går att slå marknaden i genomsnitt. Ett enskilt år är det ganska enkelt att slå index. Exempelvis har alla mina tre modellportföljer slagit index. Problemet är att jag vet att det bara handlar om tur och korta tidsperioder. Ungefär 6 av 1000 personer slår index kontinuerligt över tid och då kan man ändå inte utesluta tur-faktorn. 
Slutsats: om vi kan få en avkastning i nivå med index kommer vi på en 10-års period få en bättre avkastning än majoriteten av alla sparare.
Sparandet bör vara passivt i indexfonder
Ytterligare en fortsättning på föregående punkter. Eftersom det är extremt svårt att slå genomsnittet för hur det går på marknaden (=index) bör sparandet vara passiv i indexfonder med låga avgifter. 
Avgifter äter nämligen upp en stor del av den framtida avkastningen och blir ett sänka i förhållande till jämförelseindexet. Sannolikheten att en passivt förvaltad portfölj med 10 fonder kommer att slå en aktivt förvaltad portfölj med 10 fonder på 10 år är över 94 procent.
Huvudsyftet med sparandet bör vara att tjäna pengar och max ta fyra timmar per år
Det är viktigt att för sig själv skilja på om man sparar för att tjäna pengar eller för att man har det som en hobby och på det sättet tillfredsställer andra känslomässiga behov (t.ex. spänning, signifikans, gemenskap, duktighet, etc). 
Det är inget fel på att ha investerande som hobby och t.ex. vara med i Aktiespararna, prenumerera på tidningar och så vidare. Utifrån de första två punkterna bör man vara klar över att ens aktiva sparande över längre tidsperioder statistiskt sett kommer att underprestera mot ens passiva sparande. 
En lösning på det här är att placera majoriteten (t.ex. 80 procent) av sina pengar i ett passivt sparande och ha resten i form av en lekportfölj vars syfte är att vara en hobby och se eventuell vinst som en bonus. 
Fördelningen av pengar i olika hinkar är det viktigaste beslutet vi tar
En av bloggens viktigaste artiklar är avsnitt #47 om Fyra-hinkar-strategin det handlar nämligen hur vi fördelar risken i våra pengar. Den tar upp hela skalan från låg risk i form av bufferthinken, till mellanrisk-hinken och den passiva högrisk-hinken. Utifrån ens intresse kan man även lägga till en aktiv hink i slutet. 
Det är viktigare att inte förlora pengar än maximera vinsten
Jag går på samma linje som en av världens rikaste män, Warren Buffett och påstår att den viktigaste regeln när man investerar är att inte förlora pengar. Motiveringen är framförallt att avkastningen som behövs för att återhämta en förlust är exponentiell. 
Att återhämta en förlust på 50 procent kräver nämligen 100 procents uppgång. En förlust på 90 procent kräver en uppgång på nästan 900 procent. Se t.ex. den här bilden.
Regelbundet månadssparande är bland det bästa man kan göra 
Att spara regelbundet innebär inte bara att du hela tiden tillför nya pengar, men också att du får mer värde när priset är lågt. Att spara regelbundet är ett bra sätt att få en avkastning även i oroliga eller tider då marknaden går sidledes. 
Sparhorisonten och därmed tiden är den viktigaste faktorn för vår avkastning och risk
Jag påstår även att den viktigaste faktorn som avgör vårt sparande är tiden. Ju längre sparhorisont, desto lägre risk och högre sannolik avkastning. Ett enskilt år är nämligen avkastningen på börsen mer eller mindre slumpmässig (ca 60 % sannolikhet för uppgång, 40 % för nedgång). Att spara på 12 månaders sikt är därför vanskligt och något jag avråder från. 
Däremot finns det ingen 10 års period på den svenska börsen som har gett en negativ avkastning. Ju längre sparhorisont, desto närmare kommer du att komma börsens genomsnittsavkastning om ca 7 procent per år.
Låta pengarna jobba hårt för dig och låt dem vara i fred
Utnyttja ränta-på-ränta-effekten till din fördel och låt dem vara i fred. I många artiklar har jag skrivit om att vi själva är våra pengars största fiender.
Som tumregel kan du också komma ihåg att ett sparande med 100 procent aktier kommer att fördubblas i värde på ungefär 10 år, det kommer femdubblas i värde på ca 20 år och tiodubblas på 30 år och tjugodubblas på 40 år. Varje tusenlapp är alltså värd fem gånger så mycket på en tjugo års period. 
Vårt sparande ska inte påverka vår nattsömn
Caroline har sagt det bäst i ett av de tidigare avsnitten – om ditt sparande påverkar din nattsömn då är det för dyrt. Min åsikt är att ens sparande varken ska påverka ens nattsömn eller en vardag i dagsläget. Om man tänker för mycket på hur det går för ens pengar brukar det vara ett tecken på att man har en för hög risk. 
Studier visar också att ju mer sällan man loggar in på sitt konto, desto högre är sannolikheten för att man undviker dumma misstag och man tjänar mer pengar. För ju mer sällan du loggar in, desto större är sannolikheten att pengarna har ökat i värde eftersom aktier stiger i värde över tid. 
Fondtypen är viktigare än den enskilda fonden
Något som man sällan tänker på är att tillgångsslaget och fondtypen är mycket viktigare för avkastningen än den enskilda fonden man väljer. Vilket tillgångsslag (t.ex. aktiefonder eller räntefonder) man väljer står för ca 80 procent av avkastningen i en portfölj. Följande 15 procent av avkastningen ges av vilken typ av aktiefond (t.ex. global, svensk, småbolag, tillväxt etc) man väljer. Den enskilda fonden står endast för de sista 5 procenten av avkastningen. 
Det vill säga att om man har bestämt sig för en global aktiefond, då kommer redan det beslutet att stå för över 90 procent av den förväntade avkastningen. Om man sedan väljer global aktiefond A eller global aktiefond B är i princip irrelevant (då de flesta fonder följer sitt index).
Global exponering är bättre än svensk exponering
Ett av de vanligaste misstagen vi sparare gör är att vi tenderar övervärdera det som vi känner till. Sverige står för mindre än 1 procent av det globala börsvärdet. Ändå är det inte ovanligt att vi har betydligt mer än 1 procent investerat i Sverige. 
Sverige är en högrisk marknad som går upp mer när det går bra och faller mer när det går dåligt. Man kan argumentera för att man ska investera där man bor (eller i den valutan man avser spendera pengarna), men jag anser att andelen i Sverige bör vara mindre än 20 procent av ens totala portfölj. 
Ombalansering är en viktig framgångsfaktor
En väldigt viktig framgångsfaktor är ombalansering som hjälper till att hålla en konstant tillgångsfördelning i portföljen. Den hjälper till att sälja av det som blivit dyrt och köpa det som blivit billigt och det förhindrar oavsiktliga riskglidningar i portföljen. Du kan läsa mer om ombalansering här.

Om du håller med om ovan, då är det bara att köra på.

Urvalsmetodiken för att ta fram de bästa fonderna 2019

När jag har valt ut fonder som passar den ovanstående investeringsstrategin har jag försökt ta hänsyn till följande:

 • Fondavgiften bör vara under 0.4 procent, undantag är de enstaka aktivt förvaltade fonderna där en högre förekommer.
 • Fonder som följer samma eller liknande index har jämförts sinsemellan
 • Fonden bör vara UCITS-reglerad för vår trygghet
 • Fonder som säger att de tar en miljömässig, etisk och hållbar hänsyn tenderar också göra det i en större utsträckning.
 • Det ska gå att månadsspara i dem hos Avanza och Nordnet
 • Hellre en svensk fond än en utländsk för att slippa valutarisken
 • Hellre än vanlig fond än en börshandlad fond

För att göra urvalet har vi även använt följande hemsidor som vi även länkat respektive fond till:

 • Morningstar.se – Sveriges bästa oberoende sajt för fondinformation
 • Hållbarhetsprofilen – sajten där fondbolagen själva rapporter in sitt hållbarhetsarbete (OBS! Ingen märkning eller betygssättning)
 • Fondbolagens egna hemsidor – där information och fondfaktablad finns.

Länken till fondbolagets hemsida är länkat via fondens namn, länk till hållbarhetsprofilen finns i kolumnen ”etisk/hållbar” och länk till fondens sida på Morningstar finns i den sista kolumnen med stjärnorna.

De bästa globala fonderna 2019

Precis som förra året inleder jag med de bästa globalfonderna. Om jag bara fick ha fonder i en kategori så skulle det vara den här. De flesta globalfonderna följer det breda MSCI World-indexet. Det är ett index som täcker 23 länder och ca 1 600 av världens största och mest kända bolag (komplett lista här) i nästan alla branscher. De största innehaven är i Apple, Microsoft, Amazon, Johnson & Johnson, JP Morgan, Alphabet (=Google), Facebook, Exxon Mobil och Berkshire Hathaway.

Det som är värt att veta kring det här indexet och därmed globalfonderna är att ca 55 procent investeras i USA och bolag noterade på de amerikanska börserna, ca 20 procent i västeuropa, ca 20 procent i Japan och tillväxtmarknaderna. Just den här fördelningen är anledningen till att vi i år strök USA och Europa-fonderna då de ingår till en så stor del i globalfonderna.

På grund av indexets bredd är 70 % av bolagen väldigt stora (tänk t.ex. Apple) och de medelstora bolagen står för 15 % och de små för 14 %. Det leder till att det man i princip INTE får med genom att välja en bred global indexfond är små- och medelstora bolag runt om i världen samt att i princip ingen exponering mot asien och tillväxtmarknader. Något jag kompenserar för i portföljerna genom att lägga till just dessa typer av fonder.

Mitt förslag på en lista med bra globalfonder för det kommande året ser ut som följer:

Länsförsäkringar Global Indexnära (generell global indexfond)

Jag har valt att sätta Länsförsäkringar-fonden som den bästa globalfonden även i år om man väger samman alla faktorer. Den är billig, den har en bra exponering, den följer sitt index (MSCI World) bra och har en helt okej, men inte specialiserad, hållbarhetsprofil.

Bra alternativ: Swedbank Robur Access Global, DNB Global Indeks, Skandia Global Exponering, Danske Invest Global Index och Xtrackers MSCI World UCITS ETF (XDWD). 

Avanza Global (generell global indexfond) ny
Avanza Global är en annan fond som jag tycker är väldigt bra och som faktiskt skulle kunna klassas som bästa globalfonden – därav får den vara med på den här listan som en egen punkt istället för bara ett alternativ. Den klarar dock inte första platsen i år eftersom den bara går att handla på Avanza och dessutom har bara en minimal hållbarhetsprofil (utesluter bara värsta vapentillverkarna).
SPP Global Plus (etisk och hållbar indexnära globalfond)
För dig som är villig att betala lite extra för en globalfond med en uttalad etisk och hållbar inriktning så är den här den bästa. För dig som vill ha en aktivt förvaltad etisk globalfond så systerfonden SPP Global Solutions lysande. Den har fått pris som bästa hållbara fond och investerar dessutom bara i företag som går i linje med FN:s globala hållbarhetsmål. 
Bra alternativ: SPP Global Solutions, Öhman Global Marknad Hållbar, SEB Etisk Global, Länsförsäkringar Global Hållbar, Länsförsäkringar Fossilsmart, Didner & Gerge Global (svanenmärkt!).
SPP Aktiefond Global (generell global indexfond)
Den här fonden får vara med för att den följer ett lite annat index, MSCI All-Country, än de andra globalfonderna som följer MSCI World. Indexen är lika till ca 85 % men All-Country innehåller några fler länder, så det ger en lite större spridning.
Handelsbanken Global Småbolag Index (global småbolagsfond) ny

Det här är ny fond för i år som riktar sig globalt mot småbolag. Det är ett väldigt bra komplement till de andra fonderna som i princip bara innehåller stora bolag. OBS! Den heter ”Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK” på Avanza.

Bra alternativ: BlackRock iShares MSCI World Small Cap (IUSN) och SPDR MSCI World Small Cap (ZPRS). 

Öhman Global Hållbar A (aktivt förvaltad eller specialiserad global indexfond)

Bland de aktiva global fonderna tycker jag fortfarande att Öhman-fonden är en av de bättre. Den har fem Morningstar-stjärnor, den har en aktiv hållbarhetsprofil och har över tid levererat ett bra resultat.

Bra alternativ: Coeli Global Selektiv, Lancelot Camelot B, och Spiltan Global Investmentbolag.

AP7 Aktiefond eller hellre AP7 SÅFA (bästa PPM-fonden)
Jag skulle säga att det här är den absolut bästa fonden i Sverige. Det enda problemet med den är att den (tyvärr) bara är valbar i PPM-sparandet. Den är bred, den är billig, den har presterat bra och de har ett aktivt hållbarhetsarbete. Toppbetyg. 
AP7 SÅFA är ett ”robotalternativ” som balanserar AP7 Aktiefond med AP7 Räntefond baserat på din ålder efter att du fyllt 55 år. Fram tills dess är AP7 SÅFA samma sak som AP7 Aktiefond. Jag rekommenderar att välja SÅFA alternativet för de flesta, då det överpresterat mot de flesta alternativ inom ramen för PPM. 
SEF Independent Investmentbolagsfond A (svenska och globala investmentbolag) ny
En fond som jag tycker förtjänar att nämnas men som inte riktigt passar in i egen kategori är den här fonden. Den investerar hälften av sina pengar i globala investmentbolag och hälften i svenska. På det sättet är det ingen ren globalfond, men samtidigt jämför den sig med MSCI World-indexet som gör att en passar bäst in här. Ser spontant ut att bli en av mina favoritfonder då alla bolagen i fonden är kända kvalitetsbolag.

Precis som vanligt visar listan ovan lite olika typer av globalfonder istället för att välja i princip identiska fonder. De identiska fonderna har jag i år valt att sätta som bra alternativ. Dessa globalfonder utgör basen i alla våra portföljer och vårt sparande.

Nedan följer mer detaljerad information om de olika fonderna:

Tabell 1. Tips på bäst fonder 2019 med inriktning mot den globala aktiemarknaden.
Fond Index Avgift 5 år
medel
Risk
(1-7)
Bolag Etisk / Hållbar Övrig
kommentar
Betyg
Länsförsäkringar Global Indexnära MSCI World 0.22%
(16,9%)
5 1591 3 Bäst, Superlånet ★★★★☆
Avanza Global MSCI World 0.10% 5 1650 Billigast, Superlånet
SPP Global Plus MSCI World 0.44% 5 695 4 Etisk, Låg CO2
SPP Aktiefond Global MSCI All Country 0.33% 12.8%
(14.0%)
5 2051 3 Bredast, Superlånet ★★★★☆
Handelsbanken Global Småbolag Index MSCI World Small Cap 0,66% 5 1986 2 Småbolag
Öhman Global Hållbar MSCI World 1,43% 14,4%
(14,0%)
5 83 3 Aktiv, Dyr, Låg CO2 ★★★★★
AP7 Aktiefond MSCI World 0,14% ???
(14,0%)
6 2682 Bäst i PPM, Hävstång ★★★★★
SEF Independent Investmentbolag MSCI World 0.59% 5 27 1 Globala & Svenska Investmentbolag

Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med den här listan på de bästa globalfonderna. Det är kvalitetsfonder rakt genom som jag utan problem kan tänka mig äga i många år. En ytterligare kvalitetsstämpel är att Avanza på tre av fonderna ovan erbjuder Superlånet. Det innebär, lite slarvigt sagt, att Avanza bedömer dessa fonder så säkra (som aktiefonder kan vara) att de både låter oss använda dem som säkerhet för deras bästa lån – där räntan är från 0 procent vid mindre än 10 procents belåning.

Som jämförelse kan det även sägas att av alla tusen fonder man kan köpa hos Avanza så är det totalt 11 som kvalificerar för Superlånet och tre av dem är på listan ovan. Av alla deras 11 godkända fonder dyker ytterligare fyra upp i listorna nedan. För dig som läsare är den en trygghet att det inte bara är jag som tycker att dessa fonderna är riktigt bra. Det är fonder som historiskt sett har handlats mycket och inte haft så stora kurssvängningar – något som är bra för oss.

De bästa Sverige-fonderna 2019

Att ha Sverige-fonder som en egen kategori är egentligen lite klurigt. Den svenska börsen står nämligen för mindre än 1 procent av det totala globala börsvärdet. Utifrån det perspektivet är den svenska börsen ungefär lika stor som den holländska börsen – och vi har ingen kategori som heter de bästa holländska fonderna. Det är också ett klassiskt investerarmisstag att bara investera lokalt eftersom man då tar risken att bara investera i det man känner till snarare än det som är bäst för en.

Det som ändå fäller avgörandet och gör att vi har en kategori för de bästa Sverige-fonderna är framförallt två anledningar. Den första är att den svenska börsen är en högriskbörs. Den svenska börsen tenderar att gå bättre i bra tider och sämre i dåliga tider. Svängningarna (=volatiliteten) är helt enkelt högre i Sverige vilket vi kan unna oss. Den andra anledningen är att vi bör stödja svenska bolag, investera i landet vi bor och inte minst i valutan vi avser att spendera pengarna i.

Det som också är värt att veta att det är skillnad på Sverige-fond och Sverige-fond. Det finns nämligen många olika svenska index och det som man i dagligt tal kallar för ”Stockholmsbörsen” kan vara vitt skilda saker. Det indexet som används mest i dagligt tal (t.ex. i Nyheterna) är OMXS30, det vill säga Sveriges 30 mest omsatta aktier. Det är en ganska liten del av de flera hundra bolag vi har på börsen. Det är därför jag normalt gillar att jämföra mot SIXRX-indexet som innehåller ca 300 av Sveriges största bolag och dessutom tar hänsyn till avkastningen.

Tittar vi urvalet av de bästa fonderna som investerar i Sverige så är de enligt mig:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag (bästa generella Sverige-fonden)
Om jag bara skulle investera i en enda Sverige-fond, då skulle det vara den här. Den investerar i de svenska investmentbolagen som under många år har gått betydligt bättre än den svenska börsen, den har en låg avgift och är passivt förvaltad. Fonden har hög risk men har också historiskt gett en god avkastning. Det som är negativt är den dåliga hållbarhetsaspekten på fonden. Sammanvägt blir den här vinnaren i kategorin. 
Bra alternativ: SEF Independent Investmentbolag
SEB Sverige Indexfond (bästa Svenska indexfonden)
Den näst bästa fonden är en av de bredaste Sverige-fonderna i betydelsen flest (300+ st) innehav. Fonden följer det så kallade SIXRX-indexet som jag använder i de flesta av mina beräkningar och således blir den här fonden ”alternativet” man jämför mot. Om man inte slår det svenska indexet, då är det här fonden att ha. Den kommer nämligen alltid att gå som det svenska indexet minus avgiften på 0.25 procent. 
Bra alternativ: Skandia Sverige Exponering, Avanza Zero, Nordnet Superfonden Sverige, XACT Sverige (svanenmärkt), AMF Aktiefond Sverige, SPP Sverige Plus, SPP Aktiefond Sverige, Länsförsäkringar Sverige Indexnära
PLUS Småbolag Sverige Index (bästa svenska småbolagsfonden) ny
Småbolag tenderar att prestera bättre över tid än storbolag, även om de gör det med en högre ris. En ny fond som jag fick syn på under 2018 är PLUS Småbolag som dessutom har en syskonfond i form av mikrobolagen. Dessa två tillsammans ger en god exponering mot svenska småbolag.
Bra alternativ: PLUS Mikrobolag Sverige Index, XACT Svenska Småbolag ETF, Lannebo Småbolag och AMF Aktiefond Småbolag.
Spiltan Aktiefond Stabil (bästa aktivt förvaltade Sverige-fonden) 
Det finns ganska många svenska fonder som är aktivt förvaltade. Här är det klurigt att välja, särskilt eftersom vinnarna tenderar att vara olika från år till år. Tittar vi däremot på fonder som alltid brukar vara i toppen så är det den här och alternativen nämnda nedan.  
Bra alternativ: Didner & Gerge Aktiefond, Lannebo Sverige och PriorNilsson Sverige Aktiv A

Tittar vi på den mer detaljerade informationen ser ut som följer:

Tabell 2. Tips på bäst fonder 2019 med inriktning mot svenska aktier.
Fond Index Avgift 5 år
medel
Risk
(1-7)
Bolag Etisk / Hållbar Övrig
kommentar
Betyg
Spiltan Aktiefond Investmentbolag SIXRXFIIF / MSCI Sweden 0.24% 13,2%
(6,6%)
6 14 1 Bäst, Superlånet, Låg CO2 ★★★★★
SEB Sverige Indexfond SIXRX  0.27% 9.3%
(6,6%)
5 303 3 Bredast, Jämförelse-fond ★★★☆☆
PLUS Småbolag Sverige Index Carnegie Small Cap 0,46% 6 179 4 Bäst småbolag
Spiltan Aktiefond Stabil OMXS 1,62% 5 30 1 Bästa aktivt förvaltade fond ★★★★★

Jag vill avsluta den här delen med ytterligare en kommentar och ett tips. Eftersom vi kan få ta del av SIXRX-indexet, genom SEB Sverige Index (eller Skandia Sverige Exponering), till en avgift om 0.25 procent anser jag att det är mot det här indexet man alltid bör jämföra sig. Om man t.ex. investerar i enskilda aktier på Stockholmsbörsen och målet är att tjäna pengar – då är det ju rimligt att man måste slå dessa två fonder. Överpresterar man inte mot dem, då hade man ju haft mer pengar i fickan genom att bara välja dem.

Nu vet jag inte hur det har gått för den genomsnittlige investeraren i Sverige under 2018, men jag är beredd att slå vad om att de flesta fick ett sämre resultat än -5.3 procent som SEB-fonden slutade på. Det skulle vara sjukt spännande att se aggregerade siffror från t.ex. Nordnet eller Avanza på det samma. Alla våra egna portföljer slutade alla bättre än -5.3 procent, även om den jämförelsen haltar lite.

De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna 2019

Det stora problemet med globalfonder är att de bara har en exponering på mindre än 20 procent totalt mot tillväxtmarknader och Asien. Vill man vara lite hård så kan man säga att det är väldigt mycket fokus i MSCI World-indexet på det globala börsvärdet idag och kanske inte lika mycket vart det är på väg i framtiden. Det mesta – inte minst den nuvarande handelskonflikten mellan USA och Kina – pekar på att den kommande ekonomiska utvecklingen kommer mer och mer dra sig mot öst.

Därför tycker jag att i sparande på lång sikt (10+ år) är det rimligt att vikta över mot Asien och tillväxtmarknader. Särskilt när det idag finns bra och billiga fonder som gör det det möjligt. Dessutom hjälper det till att sprida äggen i fler korgar och ger en potential till en lite högre avkastning.

Tillväxtmarknader i det här fallet räknas som de sydamerikanska länderna, Östeuropa, Mellanöstern, Kina och Sydoastasien. Mer info finns i MSCI Emerging Markets-indexet som består av ca 800 bolag. Asien-fonderna följer istället MSCI Asia ex Japan. Anledningen att man exkluderar Japan från asien-fonderna är för att det har en relativt stor vikt (ca 7 %) i det globala MSCI World-indexet. I det här indexet, som består av ca 1 300 företag kommer man åt aktier i bl.a. Tencent, Alibaba, Samsung, Softbank med flera.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (bästa tillväxtmarknads fonden)
Samma fond som på förra årets lista. Hade vid artikelns publiceringsdatum ”DNB Global Emerging Markets Indeks A” som första förslag, men den går inte att köpa på Nordnet (ännu). DNB-fondenstartades under 2018 och väljs framförallt på grund av den lägre avgiften. 
Bra alternativ: DNB Global Emerging Markets Indeks A, SPP Emerging Markets Plus (etisk)
Swedbank Robur Access Asien (bästa Asien-fonden)
Den bästa fonden med inriktning mot den asiatiska marknaden. Samma fond som förra året och jag vet inga riktigt bra alternativ till den heller. 
Börshandlade fonder inkl. småbolag i tillväxtländer (ETF) (bästa börshandlade indexfonderna)
Eftersom det inte finns så många bra svenska alternativ riktade mot den här delen av världen förutom de två fonderna ovan, har jag valt att nedan lista några bra börshandlade fonder. Fonderna nedan går att handla via Nordnets hemsida eller via mäklarbordet hos Avanza. Enklast är att söka på själva kortnamnet som står inom parentes hos Nordnet. Hos Avanza går det enligt uppgift (190109) inte längre att handla börshandlade fonder som inte finns med på hemsidan.
Bra alternativ: Vanguard FTSE Emerging Markets (VFEM), Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan (VGEJ), dbx MSCI EFM Africa TOP 50 Capped Index (XMKA) och SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap (SPYX)

Tittar vi på den mer detaljerade informationen så ser den ut som följer.

Tabell 3. Tips på två bra fonder 2019 med inriktning mot tillväxtmarknads och asiatiska aktier.
Fond Index Avgift 5 år
medel
Risk
(1-7)
Bolag Etisk / Hållbar Övrig
kommentar
Betyg
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära MSCI Emerging Markets 0.53 % 6 930     ★★★★
DNB Global Emerging Markets Indeks MSCI Emerging
Markets
0.30% 6 761 3 Billigast
Swedbank Robur Access Asien MSCI Asia ex Japan 0.32% 10.7%
(9,9%)
6 540 3 Superlånet ★★★☆☆

Värt att notera är att alla dessa fonderna ligger en hel riskklass (6 av 7) över de globala fonderna (5 av 7). Det betyder att fonderna kommer att ha en högre volatilitet (svängningar) än globalfonderna.

De bästa räntefonderna 2019

När jag började spara så tänkte jag att räntefonder var det enkla i jämförelse med aktier som var kluriga. Idag, ett antal år äldre och förhoppningsvis klokare, inser jag att det är precis tvärtom. Räntefonder är betydligt klurigare än aktiefonder, inte minst eftersom olika typer av räntefonder beter sig väldigt olika.

Många säger till och med att räntefonder är det mest missförstådda tillgångsslaget. Jag brukar säga att räntefonder är krockkudden i ens sparande. När börsen rasar står de emot och skyddar dina pengar (å andra sidan är de ett sänka i tider av uppgång). Jag påstår att ALLA borde ha räntefonder i sitt sparande. Tittar man på sina totala ekonomi bör man ha lika stor andel räntefonder i sitt sparande som man är år gammal. Det vill säga att är jag 37 år gammal, då ska jag ha minst 37 procent räntefonder i min portfölj.

Under förra året gjorde jag och Caroline följande avsnitt om räntefonder som jag verkligen rekommenderar:

Det viktigaste att veta om räntefonder är att de har betydligt mindre risk än aktier, men att de inte är riskfria. Det som bestämmer risken i en räntefond är vem man lånar ut sina pengar till och på hur lång tid (precis samma princip som när man lånar ut till kompisar). Det som har lägst risk är räntefonder med kort löptid till t.ex. svenska staten. De räntefonder som har högst risk är de som lånar ut till företag som inte får lån på banken på långa tidsperioder. Ganska logiskt egentligen.

Jag vill även kommentera två frågor som är aktuella just nu 2019. De senaste åren har de olika riksbankernas räntor varit negativa. Det har gjort att många räntefonder har haft svårt att ge en positiv avkastning. Ett exempel är att räntefonderna med lägst risk, penningmarknadsfonderna, till och med en negativ avkastning.

Det har lett till att många räntefonder (de s.k. High-Yield- eller Högräntefonderna) har behövt låna ut pengar till företag med dålig kreditvärdighet för att få en någorlunda hög avkastning. Problemet med dessa är dock att när marknaden vänder, så kommer dessa företag att ha svårt att betala sina räntor, vilket innebär att räntefonderna kommer att minska i värde precis som aktier. Det kan leda till att en ovan småsparare kommer att få en obehaglig överraskning. Räntefonderna man köpte som krockkudde fungerar nämligen inte alls när de behövs.

Spiltan Räntefond Sverige(bästa allsidiga räntefonden)
Precis som föregående år är den här Spiltan-fonden den bästa generella räntefonden. Skulle jag bara få välja en räntefond, så är det den här som jag skulle sätta pengarna i. Fonden placerar i räntepapper i svenska kronor vilket är bra eftersom det eliminerar valutarisken. Jag rekommenderar även läsa följande två artiklar där vi berör fonden – ”Räntefonder – allt du behöver veta” och ”Rättelse kring Spiltan Räntefond Sverige”. Fonden är en jättebra basfond i ett räntefondsparande.
XACT Obligation (bästa räntefonden mot statspapper och bostadsobligationer)
Till skillnad från de flesta andra fonderna på årets lista är det här en så kallad börshandlad fond. Det vill säga att man köper den som en aktie. Fonden följer utvecklingen av marknaden för svenska statsobligationer, säkerställda bostadsobligationer och kommunobligationer. Jag känner faktiskt inte till något riktigt bra alternativ, så jag tar gärna tips från dig som läsare.
Swedbank Robur Penningmarknadsfonden (bästa korta räntefonden / penningmarknadsfonden)
Räntefonden med lägst risk. Alla fondens innehav ska ha en längst löptid på 6 månader. Även om fonden inte har något officiellt hållbarhetsbetyg följer den Roburs policy för ansvarsfulla investeringar.
OBS! Just nu rekommenderas dock inte någon penningmarknadsfond då de ger negativ avkastning på grund av minusräntorna. I dagsläget (2019) är det bättre med ett bankkonto med insättningsgaranti.
Bra alternativ: SEB Likviditetsfond och AMF Räntefond Kort
AMF Räntefond Lång (bästa långa räntefonden)
Räntefonden med längst löptider i svenska kronor. Det beror att fonden har högst risk och högst möjlighet till avkastning. Har varit med på listan i flera år och en riktig kvalitetsfond (även SPP-fonden är riktigt bra). Så långt jag kan minnas har den dessutom haft 5 Morningstar-stjärnor. Majoriteten av utlåningen sker till svenska staten och de svenska bankerna i form av hypotekslån. 
Bra alternativ: SPP Obligationsfond
Handelsbanken Realräntefond (bästa realräntefonden)
En realräntefond placerar sina pengar huvudsakligen i så kallade realränteobligationer. Det är ett sätt för oss sparare att skydda oss mot inflation, vilket innebär att pengar minskar i värde. T.ex. har värdet eller köpkraften i 100 kr sjunkit till 81 kr mellan 2000 till 2017 enligt Ekonomifakta. Hade du haft pengarna i en realräntefond, skulle pengarna vara minst lika mycket värda givet att värdet på fonden inte förändrats. 
Bra alternativ: Öhman Realräntefond
Spiltan Högräntefond (bästa företagsobligationsfonden)
En av de bästa aktivt förvaltade räntefonderna mot företagsobligationer i Sverige. Risken i den här fonden är en riskklass (2 av 7) högre än den andra Spiltan-fonden. Observeras dock att fonden inte investerar i stats- eller hypotekspapper, utan i princip endast i företagsobligationer. Det leder till att risken (och avkastningen) blir högre, men att fonden således kan få en korrelation och svänga i takt med aktiemarknaden, vilket inte alltid är önskvärt.
Bra alternativ: Carnegie Corporate Bond
IKC Avkastningsfond (bästa aktivt förvaltade räntefonden)
En av mina favoritfonder sedan flera år tillbaka är IKC Avkastningsfond. Det är undantaget som bekräftar regeln eftersom den både är aktivt förvaltad och har en ganska hög avgift. Fördelen med den här fonden är den har gett en oerhört stabil avkastning under många år. Sedan 2015 har har den levererat mellan 2 och 3 procent avkastning per år i en negativ räntemiljö. Investerar likt Spiltan Högräntefond i företagsobligationer.
AMF Räntefond Mix (bästa globala räntefonden)
Den här räntefonden placerar både i svenska och utländska krediter och obligationer. Det som är bra är att fonden dessutom är valutasäkrad och har en låg avgift. Tack Henrik för tipset i kommentarerna.
Bra börshandlade alternativ: BlackRock iShares $ Corp Bond (IBCD), BlackRock iShares Global High Yield Corp Bond (IBC9) och BlackRock iShares Global Govt Bond (EUN3)
SPP Grön Obligationsfond (bästa gröna räntefonden)
På senare tid har det startats räntefonder som bara handlar med gröna obligationer. Gröna obligationer är lån som används till olika typer av miljöförbättrande projekt som verifieras av tredje part. Det är alltså en bra typ av räntefond för oss som vill vara med och finansiera omställningen till en mer hållbar och bättre värld. 
Bra alternativ: Öhman Grön Obligationsfond
Specialfonder för RikaTillsammans-portföljen
På grund av RikaTillsammans-portföljens konstruktion så behöver den extremt långa obligationsfonder som ska skydda mot deflation. Det finns inga svenska fonder, vad jag har hittat, med löptider över 20 år och därför behövs utländska börshandlade fonder. Precis som föregående år är de bästa följande. Dessa fonderna har en hög risk på grund av löptiden samt en valutarisk då de handlas i euro och dollar.
Bra alternativ: iShares Euro Govt Bond 15-30yr UCITS ETF (IBCL) och iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IS04)

Nedan följer mer detaljerad information. Att ingen av fonderna har något hållbarhetsbetyg innebär bara att fondens innehav inte har kunnat analyserar, inte att de bortser från hållbarhetsaspekterna. Tvärtom är min upplevelse att många av fonderna är aktiva i sitt hållbarhetsarbete. Klicka gärna på länkarna i kolumnen för att komma till hållbarhetsprofilen.

Tabell 4. Tips på bäst räntefonder och obligationsfonder 2019.
Fond Index Avgift Risk
(1-7)
Löptid Etisk / Hållbar Övrig
kommentar
Betyg
Spiltan Räntefond Sverige SSVX T-BILL 0.23% 1 1 år Bäst allround, Superlånet ★★★☆☆
XACT Obligation SHB Sweden All Bond 0.10% 2 ca 4 år

Börshandlad, statspapper

★★★☆☆
Swedbank Robur Penningmarknadsfonden OMRX TBILL 0,03 % 1 0,5 år Lägst risk, sämre än bankkonto just nu
AMF Räntefond Lång SHB Sweden All Bond 0,14% 2 2-10 år   ★★★★★
Handelsbanken Realräntefond OMXR Real 0,4% 3 2-15 år Skyddar mot inflation, Aktivt förvaltad ★★★★☆
Spiltan Högräntefond 2x(50% SSVX + 50% NOMX Credit) 0,90% 2 0-10 år Aktivt förvaltad, Hög avgift, Superlånet ★★★★★
IKC Avkastningsfond  — 0,84% 2   Aktivt förvaltad, Hög avgift  ★★★★★
SPP Grön Obligationsfond OMRX 0,31% 2 1-3 år Gröna obligationer ★★★★★

Några kommentarer till ovanstående lista. Den första är att det i dagsläget (början av 2019) i vissa fall till och med kan vara bättre att ha pengarna på ett bankkonto med insättningsgaranti som ger en förutbestämd ränta. Penningmarknadsfonderna som ska ge lägst risk ger nämligen just nu en negativ avkastning och kommer sannolikt fortsätta göra det så länge riksbankerna håller sig med negativa räntor.

Den andra kommentaren berör var man ska ha sina räntefonder ur skatteperspektiv. Under 2019 kommer skatten på ISK och KF-konton ligga på 0,453 procent . Det betyder att om man har en räntefond med en lägre förväntad avkastning än ca 1,5 procent, då är det bättre med en vanlig aktie- och fonddepå än ISK. Jag personligen anser att ovanstående fonder (undantaget penningmarknadsfonden) ska alla ge en högre avkastning och kommer således att ha fonderna på mitt befintliga investeringssparkonto och i min kapitalförsäkring.

Räntetrippel för 2019

För ett par år sedan började med Avanzas före detta sparekonomi Claes Hemberg med en så kallad räntetrippel. Det var tre räntefonder som han satte ihop som ett alternativ till att spara på bankkontot. Jag har i alla år tyckt det var en lysande idé och mitt förslag på räntetrippel för 2019 är som följer:

 • 50 procent – Spiltan Räntefond Sverige
 • 30 procent – IKC Avkastningsfond
 • 20 procent – Spiltan Högräntefond

Den är till stor del lik hans trippel för 2018, den enda skillnaden är att jag byter ut Carnegie Corporate Bond mot Spiltans Högräntefond.

De bästa hedgefonderna 2019 med lägst risk

Hedgefonder är i min värld en ganska kontroversiell fondkategori. Hedgefonderna är nämligen specialfonder där förvaltarna många gånger har betydligt friare mandat och spelregler än i vanliga fonder. Det är således urtypen för de aktivt förvaltade fonderna. Eftersom oddsen talar emot en aktiv förvaltning, fonderna är oftast snordyra och levererar inte det värdet man har köpt så blir det här lite som att svära i kyrkan. Därför har jag i många år avfärdat dem, särskilt eftersom jag dessutom flera gånger har bränt mig på dem ordentligt.

Men när vi intervjuade Eric Strand i avsnitt 50 om hedgefonder så insåg jag att det är också en stor skillnad på hedgefond och hedgefond. Det finns hedgefonder som bara investerar i aktier och tar stora risker och sedan finns det hedgefonder som inte tar högre risker än en vanlig räntefond. De hedgefonder jag har valt ut nedan är således svenska hedgefonder som är reglerade, har en meximalrisknivå på 4 av 7 och handlas i Sverige och i svenska kronor. Det vill säga att jag ser dem som ett komplement i räntedelen av en portfölj.

Jag har också fokuserat på att välja fonder som är så kallade multi-strategi-fonder som använder olika modeller för att skapa avkastning. På det sättet får vi ett komplement till de andra fonderna på sidan istället för ett överlapp. Dessa fonder bör tillsammans alltså inte utgöra någon större del av sparandet och kan ses som en överkursdel.

Bästa hedgefonderna
Eftersom det är svårt att veta exakt hur fonderna arbetar inom respektive hedgefond, har jag valt att klumpa ihop dem och se dem som en korg. Det vill säga att man köper alla fonderna tillsammans snarare än att välja den ena över den andra.
Bra alternativ: Atlant Stability, Atlant Multi-Strategy, Pacific Multi-Asset och Aktie-Ansvar Multistrategi

Nedan följer mer detaljerad information. Notera även att eftersom det är multi-asset och multi-strategi-fonder så har dessa ofta en aktie-komponent i sig.

Tabell 5. Tips på bäst hedgefonder 2019.
Fond Index Avgift Risk
(1-7)
Etisk / Hållbar Betyg
Atlant Stability SSVX 1,13 % 2
Atlant Multi-Strategy SSVX 1,10 % 3
Pacific Multi-Asset 1,00 % 4
Aktie-Ansvar Multistrategi HFRX 1,72% 3

Notera att avgifterna är väldigt höga jämfört med alla andra fonderna på sidan. Det beror på en kombination av en aktiv förvaltning och en prestationsbaserad ersättning. T.ex. har Pacific-fonden en årlig förvaltningsavgift på 0.5 procent, men i och med den prestationsbaserade ersättningen så kan den ett enskilt år variera ganska stort.

De bästa övriga fonderna 2019

Nedan följer fonder som inte passar i någon av de tidigare beskrivna kategorierna. Precis på samma sätt är det här fondkategorier som är lämpliga som ”plagg i garderoben” då de fyller ett specifikt syfte. Exempelvis har jag tidigare på bloggen skrivit ganska mycket om guld som ett komplement i ett sparande. Guld har t.ex. ökat i värde i 98 % av alla de fall då aktier har minskat i värde.

Pacific Precious (bästa fonden med exponering mot guld)
Under förra året fick jag tipset från er läsare om den första svenska fonden som har en exponering mot guld och ädelmetaller. Fördelen med den här fonden jämfört med alternativen är att den handlas i svenska kronor, den går att månadsspara i och valutarisken är mindre.
Bra alternativ: ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) och Xetra-Gold (4GLD)
Handelsbanken Råvarufond (bästa råvarufonden)
Råvaror är också ett tillgångsslag som tenderar att inte röra sig riktigt i samklang med aktier eller räntefonder. T.ex. slutade den här råvarufonden på plus när det mesta andra gick minus under 2018. 
Bra alternativ: XACT Råvaror 

Nedan följer mer detaljerad information om fonderna:

Tabell 6. Tips på bäst övriga fonder.
Fond Index Avgift Risk
(1-7)
Etisk / Hållbar Övrig
kommentar
Betyg
Pacific Precious 0,83% 5 Guld
Handelsbanken Råvarufond SHB Commodity Index 0,70 % 5 Korg med 15 råvaror

Notera att precis som i de två senaste styckena, så bör inte dessa fonder vara någon stor del i sparandet. I både Nybörjar- och Globala barnportföljen består andelen guld av maximalt 5 procent. Jag skulle även argumentera för att om man vill ha med råvarorna, så är det i dessa totalt 5 procent av portföljen som de ska rymmas.

Om man vill ha guld i sitt sparande så rekommenderar jag att läsa mina övriga artiklar, då det finns ”renare” sätt att investera i fysiskt guld även om det kräver belopp från ca 50 000 till 100 000 kr.

Kombinera ihop fonderna i portföljer

Genom att kombinera de bästa fonderna 2019 med den beskrivna investeringsfilosofin så kan man på det sättet skapa riktigt bra sparande för olika tidsperioder, risknivåer och mål. Alla mina modellportföljer bygger på precis de här resonemangen. Nedan följer en översikt.

Försiktiga portföljen – 20 procent aktiefonder och 80 procent räntefonder
Portföljen med lägst risk som jag tänkte köra igång under 2019. Lämpar sig för sparande på tidshorisonter om 0 till två år. En variant av räntetrippeln med en mindre del aktier. I dagsläget är fortfarande ett sparkonto med insättningsgaranti ett alternativ.
Mer info kommer under början av 2019.
Nybörjarportföljen – 60 procent aktiefonder och 40 procent räntefonder
En klassisk balanserad portfölj bestående av både räntefonder och aktier. I princip varenda bok om sparande och investeringar tar upp den här modellportföljen. Den är lätt att komma igång med, den kommer att gå bättre än Stockholmsbörsen i dåliga tider likaväl som den kommer att underprestera i goda aktietider.
Den hjälper dig att känna dig säker i sparandet och komma igång och även om det är en nybörjarportfölj, så har den norska oljefonden i princip samma fördelning. Lämplig tidshorisont är ca 5 till 10 år och den förväntade avkastningen är ca 5 procent per år. Utifrån Fyra-hinkar-principen lämpar den sig väldigt väl för mellanrisk-hinken. 
Läs gärna mer om Nybörjarportföljen på bloggen och följ den på Shareville (annonslänk).
Globala barnportföljen – 90 procent aktiefonder och 10 procent räntefonder
Den här portföljen introducerade jag och Charlie Söderberg i vår bok ”Gör ditt barn rikt” i början av 2017. Det är portföljen med högst risk och högst förväntad avkastning över tid. Den lämpar sig extremt väl för sparande till barn eller annat långsiktigt sparande (10+ år) som t.ex. pension. 
Den är lätt att komma igång med och kommer ge ca 7 procent per år över en långa tidsperioder och den passar väldigt väl i den passiva hinken enligt fyra-hinkar-principen. Dock kommer portföljen att svänga mycket. Exempelvis är det högst sannolikt att den kommer att tappa runt 50 procent i värde två gånger under en 15 års period. 
Läs gärna mer om Globala barnportföljen på bloggen och följ den på Shareville (annonslänk).
RikaTillsammans-portföljen – 25 % korta räntefonder, 25 % långa räntefonder, 25 % guld och 25 % aktiefonder
Den här fondportföljen är en specialportfölj med låg risk. Syftet med den här portföljen är att ge en låg men positiv avkastning oavsett vad som händer på aktiemarknaden. Den bygger på den klassiska Permanent Portfolio av Harry Browne. 
Eftersom den har en låg risk passar den väl för korta tidshorisonter från 1 år och uppåt och den förväntade avkastningen är ca 3.5 procent. Den kommer svänga väldigt lite i värde men den har ganska höga kostnader om inte beloppen är lite större. Den passar i mellanrisk-hinken. Det är inte en portfölj för nybörjaren. 
Läs gärna mer om RikaTillsammans-portföljen på bloggen och följ den på Shareville (annonslänk).

I videon till den här artikel använde jag följande bilder för att illustrera hur man kan bygga upp portföljerna utifrån resonemanget:

 1. Tillgångsslag – står för ca 80 procent av avkastningen
 2. Fondtyp – står för ca 15 procent av avkastningen
 3. Enskild fond -står för ca 5 procent av avkastningen

Det vill säga att fokusera på det som verkligen gör störst skillnad för avkastningen. Min ambition är att under nästkommande vecka återkomma med konkreta förslag på både uppbyggnad och ombalansering av portföljerna. Nedanstående bilder kan alltså komma att förändras och syftet just nu är mest pedagogiskt.

Förslag på uppbyggnad av portföljerna – tillgångsslag till fondtyp

Nedan följer illustrationerna från videon där man börjar med tillgångsslagen aktier och räntor i översikten. Nästa steg är en förenklad bild av portföljen hur den t.ex. kan se ut vid ett sparande med mindre belopp. Det sista steget är hur den rekommendera fördelningen ser ut. I det läget har jag även lagt till guld i alla portföljerna.

Det sista och avslutande steget som jag avser göra nästa vecka är att anpassa de rekommenderade portföljerna med de specifika fonderna i listorna ovan. Då kommer jag även genomföra själva ombalanseringen som går ut på att återgå till nedanstående modellfördelning. Du som vill kan ju göra det redan nu, då de bästa fonderna i respektive fondtyp är listade ovan.

Så här ser det ut för den försiktiga portföljen:

Så här kan resonemanget se ut för Nybörjarportföljen:

För den Globala barnportföljen:

och slutligen för RikaTillsammans-portföljen:

Eventuellt skulle man även kunna bryta upp RikaTillsammans-portföljen, men det återkommer jag i så fall om i ombalanseringsartikeln.

Slutkommentar – de bästa fonderna är som LEGO-bitar

Jag tycker att det är enormt roligt med fonder och sparande i fondportföljer. Det påminner nämligen om när man som liten lekte med LEGO. En fond är nämligen som en sådan pusselbit i ett större pussel. Med de olika fonderna så kan man nämligen skapa i princip vad som helst. Att man dessutom tjänar pengar på det över tid är en fantastisk bonus.

Jag hoppas att du i den här artikeln hittar både inspiration och pusselbitarna för att skapa en egen fondportfölj eller så kan du ta rygg på en av våra. Även om jag tjatade om vår investeringsfilosofi i början av artikeln vill jag skicka med dig följande tumregel som är en av de viktigaste:

I din portfölj, lägg ca 10 procent i aktiefonder per år i din sparhorisont, resten i räntefonder.

Den innebär nämligen både att du på kortare tidshorisonter ska ha med räntefonder i ditt sparande och att du trots börsens skakighet just nu inte ska ignorera aktiefonder. Det är oroligt på marknaden och det kommer det sannolikt vara ett tag till. Men det är inget konstigt eller något som inte har hänt förut. Med fonderna och portföljerna i den här artikeln kan du sätta ihop ett bra sparande som över tid kommer att gå som index och därmed bättre än de flesta investerare.

Du kommer kanske stöta på argument att det är mediokert att gå som index, det vill säga genomsnittet för hur det går för marknaden, och att det finns bättre fonder. Varje tidning med självaktning kommer snart att komma ut med både priser till 2018 års bästa fonder och rekommendera fonder för 2019. Min upplevelse är dock att de fondtipsen inte fungerar särskilt väl.

Mediokra fonder enskilda år men bäst över tid

Visst finns det fonder som har enskilda fantastiska år, likaväl som säkert många av mina fonder ovan aldrig kommer vara bäst (de ska ju vara genomsnittliga per definition) och vinna tävlingarna eller få bäst betyg. Problemet är nämligen att vi småsparare är mer intresserade av vad som kommer i framtiden snarare än det som har varit. Det som har varit är tyvärr inte någon garanti för framtiden.

Ett exempel från förra året är fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Jag vet inte hur många frågor, kommentarer och kritik jag fick för att jag inte tog med den på någon lista förra året. Den hade ju gått spirakt uppåt (2015: +51.8, 2016: 25,5% och 2017: 31,2 %) i flera år. Problemet är att jag vet, sedan tidigare misstag att lika fort som specifika branschfonder kan öka i värde, lika fort kan de minska i värde. Sedan augusti 2018 har vi i den fonden sett ett spektakulärt fall på nästan 30 %.

Jag säger inte att man inte ska äga den här typen av fonder, men jag tycker att man ska vara medveten om den extrema risken i dem. För när värden faller i den hastigheten ökar nämligen sannolikheten för att vi tar felaktiga och dumma beslut (som att sälja när det är billigt och köpa när det är dyrt). Jag är hellre den som arbetar flitigt och systematiskt över tid samt undviker förluster istället för att gapa efter mycket (=maximera vinsten) och sedan förlora hela stycket.

Hellre totalsegrare än etappsegrare

Anledningen till att jag inte sparar särskilt mycket i enskilda aktier är samma som målet med fonderna och mitt sparande. För att använda en sportmetafor, mitt mål är att vinna motsvarigheten till ”Tour de France” över tid. Jag behöver inte vinna någon enskild etapp (läs: år) utan jag vill vara bland de bästa i den totala sammanställningen. Historiskt visar forskningen att strategin att göra det är att prestera genomsnittligt varje år. De flesta andra investerare straffar nämligen ut sig mot index förr eller senare och det krävs tyvärr bara ett dåligt år för att sudda ut flera bra års arbete.

Att det sedan går att uppnå med ett passivt sparande som inte tar mer än några timmars jobb per år, inte kräver mer kunskap än det som står i den här artikeln tycker jag är fantastiskt. För att citera professorn Jeremy Siegel:

De flesta av oss har ingen möjlighet att vara lika bra som en genomsnittlig person i en aktivitet som de har spenderat flera år på att träna sig i. Men vi kan utan problem vara lika bra som en genomsnittlig investerare på aktiemarknaden utan någon som helst träning eller erfarenhet

Professor Jeremy Siegel

Det går bara att sammanfatta i – grattis till oss småsparare som sparar i indexfonder! 😀

Göra det själv eller låta en fondrobot göra jobbet?

I slutet av 2017 lanserades de första fondrobotarna i Sverige. En fondrobot är en dator som fördelar dina pengar mellan olika tillgångsslag, väljer ut fondtyper och fonder för din fördelning och sedan ser till att hålla den fördelningen genom att regelbundet balansera om portföljen.

Med tanke på att det är EXAKT vad jag beskriver och gör med portföljerna så ger det upphov till frågan – ska jag göra det själv eller ska jag delegera det till en robot? Jag kommer inom kort att göra en uppdatering av min fondrobotutvärdering från 2017, men jag kan redan nu kommentera på ämnet.

Jag har med egna pengar testat de olika fondrobotarna som finns och de som jag tycker är bäst hittills är Lysa och Opti. Det är de två fondrobotarna som är störst, har enligt mig bäst portföljer och är enklast att förstå och komma igång med. Jag tycker att de går från klarhet till klarhet men jag är inte beredd att lägga allt mitt sparande hos dem än. Just nu har jag mest pengar hos Lysa eftersom jag upplever dem lite billigare och lite bättre än konkurrenterna.

Däremot kan jag med gott samvete rekommendera fondrobotar vid två specifika tillfällen:

 1. För den som tycker att ovan är för avancerat (t.ex. en kompis som är ointresserad av pengar). En fondrobot är det närmaste man kan komma en ”1-klicks-lösning”.
 2. Som en benchmark för dig som sparar själv. Låt din egen portfölj tävla mot fondrobotens portfölj och se vem som går bäst och därmed får mer pengar nästkommande år.

Jag kommer som sagt återkomma med en ny artikel om fondrobotarna, särskilt då det finns nya utmanare på marknaden. Det blir förmodligen någon gång i februari. Om du tycker att ovan låter som en bra idé, använd gärna någon av mina sponsrade länkar till Lysa (annonslänk) eller Opti (annonslänk).

Vanliga fråga – behöver jag byta fonder?

En av de vanligaste frågorna de tidigare åren i samband med den här artikeln är huruvida man behöver byta fonder om man har en fond från t.ex. föregående års lista. För det första skulle jag säga att många av fonderna på årets lista är kvar sedan förra året. Det ligger i sakens natur att fonderna här ska vara så pass bra att man kan ha dem i flera år. Dessutom är ofta anledningen till ett byte en marginell förändring, t.ex. en marginellt lägre avgift. Så det korta svaret är att om fonden är med på årets lista eller med som ett ”bra alternativ” då behöver du egentligen inte byta.

Däremot, om du har fonder som inte alls nämns på den här sidan, då skulle jag säga att den förtjänar att ifrågasättas. Det går nämligen inte generellt säga att alla andra fonder är dåliga. Men jag skulle definitivt ta mig tiden att undersöka den och fundera ett varv till motiveringen för den specifika fonden i mitt sparande.

Sedan vill jag också lägga en brasklapp att jag kan ha missat just den specifika fonden. Men jag hoppas få hjälp i kommentarerna om så är fallet.

Få de bästa tipsen till din inkorg ca en gång i månaden (gratis)

Om du inte redan prenumererar på mitt och Carolines nyhetsbrev, så är det något som jag verkligen rekommenderar. Det är kostnadsfritt, det kommer ut ca en gång i månaden och innehåller bloggens bästa artiklar och tips på hur du kan ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Nedan följer en uppdateringshistorik för den här artikeln:

 • 190106 – Lade till ”AMF Aktiefond Småbolag” som bra svensk småbolags fond. Tack Jacke77!
 • 190108 – Lade till ”AMF Räntefond Mix” som bästa globala räntefond. Tack Henrik!
 • 190108 – Lade till ”SPP Global Solutions” som bra alternativ till bästa etiska och hållbara fond
 • 190109 – Ändrade ”Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära” till bästa Tillväxtmarknadsfond istället för ”DNB Global Emerging Markets Indeks A” som inte går att köpa på Nordnet.
 • 190109 – Min kontaktperson på Avanza bekräftade precis att de börshandlade fonder (ETF) som inte går att söka upp via hemsidan inte längre går att handla via mäklarbordet. Deras jurister har tydligen gjort en annan tolkning av MiFID II-reglerna än andra banker och de gjorde förra året.

FikaTillsammans, workshops och Patreon

Om du gillade den här artikeln så tror jag även att du kan uppskatta våra FikaTillsammans-tillfällen. Det är en kombination av en afterwork, föreläsning, mingel och frågestund. Det är även ett tillfälle att träffa andra likasinnade och prata om privatekonomi och sparande. De gångna tillfällena har varit väldigt uppskattade.

För dig som känner dig lite osäker, vill lära dig mer, få jobba lite mer hands-on och inte minst få möjligheten att ställa personliga frågor så har vi en heldagsutbildning i form av en workshop i Stockholm, Göteborg och Malmö under våren.

Slutligen vill vi också tacka våra patroner som gör det möjligt att lägga mer än en veckas arbete på den här artikeln. Du som inte är en patron och vill stödja oss med t.ex. en kopp kaffe i månaden (inte bokstavligt talat) kan läsa mer på vår Patreon.com-sida:

Relaterade artiklar

Nedan följer artiklar som är relaterade till den här och som du förmodligen kan uppskatta:

Låt oss hjälpas åt! Har du andra tips?

Något som jag har uppskattat väldigt mycket föregående år är att vi hjälps åt att skapa den här topplistan med de bästa fonderna 2019. Även om jag har lagt mycket tid och energi så har jag säkert missat någon fond, jag har kanske resonerat fel eller så har du något annat tips. Kommentera därför mer än gärna.

 • Har du något annat tips på en fond som borde varit med?

Tack för den här gången, tack för ett jättekul 2018 och jag hoppas att jag och Caroline får möjligheten att få bidra till dig även i år! :-)


Den här artikeln publicerades 2019-01-06 klockan 14:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Indexfonder, Nybörjarportföljen, Rikatillsammans-podden, RikaTillsammans-portföljen, Så blir du rik, Spara och investera etiskt och hållbart, Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

237 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hur kommer det sig att inte Öhmans etisk emerging markets A är med i Dem bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna 2019?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Monne
  1. Vit pil

   Det kommer en uppdaterad lista inom två veckor. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej! Superbra artikel.

  Globala barnportföljen är portföljen med högst risk och högst avkastning. Men om man vill ha ännu högre avkastning, vad ska man göra då? Finns det någonting ännu mer risky med ÄNNU högre avkastning ni skulle kunna komma på? Det är väl fortfarande säkrare än aktier, antar jag? ;)

  Mvh
  /otålig 00-talist

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emilio
  1. Vit pil

   Emilio, sök på risknivå. Branschfonder t ex har säkert både högre risk men också chans till högre avkastning. Ex BGF World Gold är upp 60% på ett år, eftersom guld har gått bra senaste tiden, men bara upp 4% de senaste tre åren pga nedgång 2017-2108. Ju mer specifik tillgång du väljer desto mer insatt måste du vara vad gäller marknaden, trender osv. Det gäller att hitta den balans du själv känner dig bekväm med både risk/avkastning men också ansträngning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rasmus Larsson (@stoftis)
 3. Vit pil

  Finns det någon ny rekommendation på guld-fonder nu när Pacific ökat avgiften?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 4. Vit pil

  Jag har Länsförsäkringar och kan där inte välja SEF Independ investment. Vad ska jag välja istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 5. Vit pil

  Hej Jan,
  Tack för en väldigt bra genomgång av fonderna, precis som vanligt.
  Hur ser du på den nya tillväxtfonden som Avanza precis har lanserat? Avanza emerging markets. Ser väldigt attraktivt ut med tanke på den låga avgiften på 0.29%

  Med vänliga hälsningar
  Felix

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Felix
 6. Vit pil

  Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
  Det är kompletta namnet på nordnet för den fonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard
 7. Vit pil

  Nej Ica är inte med i omxs30.

  Finns Dnb emerging fonden i SEK? Hittar bara den i nok.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard
 8. Vit pil

  Hej,

  Först och främst vill jag tacka för en bra artikel. Mycket användbar!

  Nu till min fråga. När jag söker på ”Handelsbanken global småbolag index” under månaddsparande på Nordnet dyker den inte upp. Har fonden bytt namn? Jag har noterat att fonden har ett annat namn på Avanza men jag har sökt även på detta utan framgång.

  Mvh
  Sandra

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandra
 9. Vit pil

  Helt fantastisk artikel, tack för alla tips! Helt i tid att det är så mycket fokus på hållbarhet. Viktigt även som konsument ta långsiktiga och samhällsnyttiga val, även när det gäller investeringar.

  Mvh Julia
  https://infriad.com

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Infriad
 10. Vit pil

  Hej Jan och Caroline, Tack vare min son jag har precis upptäckt er blogg och lyssnat på er videon om Bästa fonderna 2019. Väldigt lärorik och intressant för en total nybörjare i området!
  Jag har några frågor till er: som 50årig är min spontana känsla att Barnportföljen inte riktigt är passande för mig. Vad tycker ni? Som lärare kan jag inte förvänta mig en hög pension och därför, nu att barnen har flyttat ut, kan jag spara lite högre summor per månad. Några sparande tips annars för en okunnig person i min ålder? Vilken summa är rimligt att spara? Angående Rikatillsammans portföjlen undrar jag om avgiften ändras med den sparande summan, t.ex. en viss procent från 100000kr till 500000kr, etc. Tack på förhand! Ser framemot att följa er!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christine
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Ser att Spiltan Aktiefond investmentbolag bara gått hälften så bra som tex Spp aktiefond Sverige i år. Hur kan de gå så pass olika? Kommentar på det?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 12. Vit pil

  Hej! Ska man inte alls bekymra sig över att Länsförsäkringar i sin villkor för den globala indexfonden skriver att de kan ta ut en avgift om 2 % vid uttag?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 13. Vit pil

  Undrar samma som Håkan. Avanza skriver ut DNB Global EM till avgift 0.71 vilket medför den helt onödig då man lika gärna kan ta Länsförsäkringar eller SPP fond som är billigare och trackar samma index.
  Tittar du inte på totalkostnaden när du jämför fonder? Förvaltningsavgift tittar man aldrig på längre. Alltid titta på Totalkostnaden du betalar för fonden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Jag svarade på den här frågan på youtube igår så här:

   Fondens förvaltningsavgift är 0.3. Sedan varierar kostnaden på månadsbasis, särskilt under en tillväxtfas då t.ex. transaktionskostnaderna ökar när fonden växer. Över tid kommer dessa att stabiliseras runt 0.3. Jämför Länsförsäkringar GLobal Indexnära som har förvaltningsavgift på 0.2 och ligger på 0.21 eftersom transaktionskostnaderna är minimala i förhållande till totalen.

   Samma problematik fanns för ett par veckor sedan med SEF Independent Investmentbolag. Det är ett problem (moment 22) hos nya fonder tyvärr.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Så då är frågan vad man ska göra, jag sitter just nu och ombalancerar som jag gör 1 gång om året och hade tänkt flytta min tillväxtmarknads del från länsförsäkringar till DNB.
    Ska man kanske vänta till ombalancering 2020 och hoppas att avgiften för DNB då har stabiliserats eller är det värt att byta redan nu?

    och varför skriver du den totala avgiften på alla fonder förutom just denna?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Morgan Wester
  2. Vit pil

   så hur tycker du personligen att man ska förhålla sig till detta då?

   Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära med en total avgift på 0,47%
   DNB Global Emerging Markets Indeks A med en total avgift på 0,71%

   ska man kanske vänta med DNB till ombalancering 2020 och hoppas avgiften stabiliserats sig tills dess och köra vidare med Länsförsäkringar så länge?

   och varör skriver du inte ut 0,71% på DNB när du skriver ut den totala avgiften på dom andra fonderna?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Morgan
 14. Vit pil

  Hej. Undrar om DNB Global EM verkligen är så billig som ni anger ovan, på Avanza anges den till 0,71. Tacksam för svar.
  /Håkan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Hej Håkan!

   Tror att Jan endast har skrivit förvaltningsavgiften och inte hela kostnaden.
   0.71% är den rätta kostnaden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 15. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag undrar hur skatten ska dras på ett ISK-sparande där största innehavet i dagsläget är Länsförsäkringar Global Indexfond (nybörjare sedan aug 2018) när det inte har presterat särskilt bra? Har läst i andra forum att för det ska vara värt att spara i ISK-konto bör aktiefonderna prestera iaf 2-3%, annars blir det högre schablonskatt vid lägre ökning. Stämmer det?

  Denna aktiefond LF Global indexfond ligger i skrivande stund på ca -1/-2%.

  Rekommenderar du månadsspar av olika högrisk/lågrisk aktiefonder i ISK? Det har jag också läst till mig ska vara det bättre alternativet.

  Tack för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann
  1. Vit pil

   Hej Ann!

   Skatten på ett ISK för 2019 är 0.453%, detta på beloppet du har på kontot och för eventuella insättningar under året.

   Det som du pratar om angående 2-3 procent, är att du behöver prestera bättre än en viss procentsats för att det ska vara värt att ha det på ett ISK istället för en aktie & fond-depå.
   Jan har skrivit om detta tidigare i denna artikel.

   Som skatten ser ut just nu, så är det i största utsträckning bäst att ha allt på ett ISK.
   Man kan absolut dela upp räntefonder på en AF, men det behöver inte vara lönsamt och gör det bökigare. Mycket lättare om allt ligger på ett ISK vid ombalansering.

   Hoppas detta svaret hjälpte dig!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
   1. Vit pil

    Hej,
    Jag skulle vilja bygga vidare på den här frågan.
    Om man ska spara i räntefonder långsiktigt, för mig är det 10-30 år. Är det mer förmånligt att ha sparandet i AF än ISK i det fallet?

    Tacksam för svar!

    Mvh,
    Max

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Max
 16. Vit pil

  Jag undrar om ni har tittat på Skagens fonder. Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
 17. Vit pil

  Är det inte något fel i den här meningen i texten:
  Sannolikheten att en passivt förvaltad portfölj med 10 fonder kommer att slå en passivt förvaltad portfölj med 10 fonder på 10 år är över 94 procent.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Olle
 18. Vit pil

  Hej Jan! Tack för ett intressant podd-avsnitt! Skulle gärna önska en förtydling kring följande påstående:

  | Tittar man på sina totala ekonomi bör man ha lika stor andel räntefonder i sitt sparande som man är år gammal. Det vill säga att är jag 37 år gammal, då ska jag ha minst 37 procent räntefonder i min portfölj

  De olika portföljerna har olika proportioner mellan aktiefonder och räntefonder, ex. Globala barnportföljen (90/10) och Nybörjarportföljen (60/40). Jag undrar hur du ser till att hålla dig till ”ålders-regeln”. Ändrar du balansen inom portföljerna eller ändrar du proportioner mellan portföljerna av ditt totala sparande? Eller har du något annat sätt att hålla rätt räntefonds-nivå som jag inte tänkt på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jakob
 19. Vit pil

  Hej Jan o Caroline.
  Har precis börjat experimentera lite med min ppm.
  Anser ni alltså att AP7 bör man ha kvar 100% i?
  Eller ska man våga byts lite fonder med kanske 20% av sitt värde i mer högrisk?
  Det är ca 35år tills min pension om åldern höjs till 70

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Hej David!

   Det är svårt att överavkasta AP7, detta då den fonden har möjligheten att använda hävstång, detta är den enda fonden som har den möjligheten i PPM.

   Så vid börsuppgångar så blir det svårt att överavkasta något som har hävstång. Däremot så har den i princip 0 i hävstång just nu då dom nyligen har dragit ned den.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
   1. Vit pil

    Hej.
    Ok så då är tips/rekommendationen att behålla kapitalet i AP7/AP/såfa då den som du säger har hävstång.
    Vad innebär att dom drar ned hävstången? (nybörjare)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    David
   2. Vit pil

    Hej David!

    Det har varit det bästa valet över tid och eftersom dom kan använda hävstång så blir det också till en hög risk men som troligtvis ger en hög avkastning.

    AP7 får ha max en viss procentsats hävstång, tror det är 25% men är inte helt säker.
    Sedan så har dom gått från att ha runt 25% till att nu istället ha ca 0%, detta för att dra ned risken på portföljen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström
 20. Vit pil

  Jag gillar spiltans räntefond men kan ej välja den på AMF tjänstepension, är det då bättre att ta AMFs långa räntefond istället för den korta på en 90/10. Några förslag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard Leknes
 21. Vit pil

  Väntar tålmodigt på den exakta fördelningen i den försiktiga portföljen! Bara så du vet att den är efterlängtad :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 22. Vit pil

  Hej, En sak jag inte riktigt förstår, är varför ni har korta räntefonder? Vad jag kan se beskrivs det aldrig riktigt, och när jag ska skapa min avanza portfölj så har alla en negativ utveckling över 3 år. Varför vill man ha något som kommer att sänkas över tid om man planerar att ha portföljen 3-5 år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer
 23. Vit pil

  En fråga! Ska precis sätta igång och börja spara för första gången i mitt liv (har under sista delen av mitt liv haft en ekonomi som skulle kvala in för lyxfällan)
  Men nu undrar jag: om man ska månadsspara, gör man smart i att inte månadsspara den 26:e varje månad, med tanke på att det är så många svenskar som får lön vid samma tidpunkt, köper aktier och fonder vid samma tidpunkt, att efterfrågar just då höjs drastiskt och därmed blir fonderna och aktier dyrare? Eller är denna tanke långsökt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie
  1. Vit pil

   Hej Marie!

   Jag har för mig att jag läst någon sådan studie som har visat att det inte har synts någon effekt av just detta.
   Däremot så hittar jag inte studien just nu, så har inget att visa upp.

   Isåfall skulle det nog ha en marginell effekt, speciellt på en globalfond då småsparares inflöden är väldigt lite mot värdet i en globalfond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 24. Vit pil

  Hej Jan! Du brukar prata varmt om investmentbolag som ett sällsynt undantag från indexfonder. Jag undrar om du också kan säga något positivt om aktivt förvaltade svenska småbolagsfonder. Några av de har ju gått riktigt bra historiskt sett, och du rekommenderar ju själv bland annat Lannebo Småbolag som ”bra alternativ”, även om den är ganska dyr. Sen finns det andra aktiva småbolagsfonder som ha gått ännu bättre, så varför just Lannebo?

  Jag hoppas att du nån gång kan återkomma till ämnet och belysa det här med svenska småbolagsfonder mer djupgående.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 25. Vit pil

  Hej. Vad är er syn på Xact Högutdelande ETF som del i potten med svenska/nordiska indexfonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Jag skulle säga absolut. Om man bara kommer ihåg att återinvestera avkastningen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
   1. Vit pil

    Tack. Hur kan man tänka kring courtage? Det känns ju inte som man kan månadsspara mindre summor när det kostar varje gång. Förutom förvaltningsavgiften.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
   2. Vit pil

    Kom på att skillnaden blir väl också att man först får skatta på utdelningen som betalas ut till konto? Skatt på inkomst, alltså.

    Till skillnad från utdelning inom vanliga fonder som återinvesteras direkt utan att gå via mig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
   1. Vit pil

    Vanliga fonder har ju inget courtage, men jag trodde den här ETF:en hade det. Får läsa på.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 26. Vit pil

  Hej. Intressanta kommentarer till en bra artikel.

  Är det klokt att investera tiotusen kronor per månad i aktieindexfonder i rådande marknadsläge?

  Jag har vanligtvis investerat några tusen varje månad i aktieindexfonder. Nu har jag dock lite mer att att investera ser månad. Men pga den turbulenta tiden och skriverier känns det osäkert att gå in med så mycket per månad. Jag har sedan tidigare istället för räntefonder valt att ha ca 40 % av min samlade ekonomi på konto hos kreditinstitut med insättningsgaranti. Delvis för att ev starta verksamhet, delvis för min ålder (50) och vill dra ner på risken.

  Tankar kring höga investeringar i aktieindexfonder i rådande marknadsläge?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Dvs, är det kanske bättre att fortsätta investera mindre belopp i aktieindexfonder och lägga extrapengarna i räntefonder, alt. som jag, på konto hos kreditinstitut med insättningsgaranti?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Martin
   1. Vit pil

    Hej Martin!

    Beror helt på när du ska använda pengarna.
    Är det till pensionen så tycker jag att du kan köra på med sparandet, detta då det är så långt kvar dit. Då är det bäst att försöka maximera avkastningen.

    Om du däremot ska ha det mesta till att starta eget inom kort, så passar inte pengarna så bra på börsen!
    Då kan jag tycka att sparkonto med insättningsgaranti låter bra!

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström
 27. Vit pil

  Jan, har du några tankar till s.k. ”faktorfonder”, som sägs vara ett slags hybrid mellan indexfonder och aktivt förvaltade fonder? Jag har själv hört begreppet helt nyligen, men lite efterforskningar avslöjar att intresset för den sortens fonder är på uppgång. Vore intressant att få höra dina tankar angående denna sparform.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver
 28. Vit pil

  ”Det gör att jag idag investerar mer försiktigt, mer långsiktigt och framförallt mer evidensbaserat utifrån vad forskningen visar ger mig bäst odds på att tjäna pengar.”

  Kan du lägga fram evidens för att oddsen är högre på hålbbara och etiska fonder?

  Jag uppskattar vad du gör Jan, men fokus på hållbarhet och etik känns som populism mer riktat mot din affär än kring framgångsrikt sparande.

  Det är inget fel om du vill ha en sådan profil på ditt sparande men var transparent med anledningarna och visa alternativen.
  Om du vill ha en hållbarhetsprofil och etisk profil så måste du kommunicera detta. Din påverkan är för stor för att inte säga att jag har denna profil för det är viktigt för mig alternativt lägga fram evidens…

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John S
  1. Vit pil

   Tack för din feedback.

   Jag märker att det finns utrymme till förbättring i tydligheten. Jag har inte påstått att hållbara och etiska fonder ger bättre odds. Mig veterligen finns det inga andra indexfonder som är bättre än de som är på listan – oavsett etisk och hållbar aspekt eller ej. Om du har förslag, så tar jag gärna emot tips. :-)

   Det fåtal fonder som har valts ut på etiska grunder har jag ju tydligt markerat som den ”bästa hållbara fonden”. Det har faktiskt ingen med min affär att göra (tjänar inget på något val av fonder). Tittar man på de rekommenderade versionerna av portföljerna i artikeln ”Ombalansering 2019” så är ingen av de etiska och hållbara fonderna med.

   Sedan är jag och ganska många genuint intresserade av det hållbara och etiska sparandet och villiga att betala en premie för det. Sedan om det är värt det eller inte är ju fortfarande uppe för diskussion – något som inte minst märktes i artikeln: ”Spara etiskt, klimatsmart och hållbart” där det var mycket diskussion. Många tycker det är populistiskt andra säger att det faktiskt fungerar och gör skillnad. Jag vet inte, men jag vill ju gärna tro det.

   Som sagt tack för feedbacken i alla fall för den hjälper ju att göra det tydligare. :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Hej,
  tack för en väldigt bra blogg och podd. Jag är väldigt ny på det här med sparande i fonder samt aktier. Har läst en del och lyssnat en del. Undrar ändå vad era bästa tips är för ett långsiktigt sparande (25 år) på 3000 kr/månad är, samt hur jag skulle kunna fördela 2000 kr/månad mer på ett kortsiktigt sparande (ca 5 år). Är det bäst i mitt fall att spara på ett ISK eller KF?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sanna
  1. Vit pil

   Hej Sanna!

   Mina bästa tips är fonder med låga avgifter, global spridning och att du fortsätter spara kontinuerligt i alla väder.

   Dom 2000kr/månaden för ett lite kortare sparande bör även detta ligga på ett ISK, däremot så skulle jag rekommendera liknande Nybörjarportföljen för detta sparandet, men med en lite större del ränta.
   Tänkt dig 10% aktiefonder per år som du kan avvara pengarna, ombalansera varje år.

   Detta får dig en bra grund att stå på!

   https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 30. Vit pil

  Hej! Skulle vilja ha förslag på några som du anser vara bra nordiska småbolagsfonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Emanuelsson
 31. Vit pil

  Hej. Hur kommer det sig att de två tillväxtfonderna har sådan stor skillnad i resultat vid de angivna tidsperioder, när de mäter sig mot samma index. Förstår att de båda tar viss hänsyn till dåliga saker. Deras avgift är olika. Och interna kostnader kanske är olika. Men sådan skillnad borde det väl inte vara?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Tillägg: om de passivt ska spegla samma index, innehåller de inte samma bolag då? Eller har jag missförstått något?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Martin
 32. Vit pil

  Hej!
  Jag har ganska nyligen hittat din blogg. Jag har lyssnat på podden och läst i otaliga timmar.
  När jag nu väl bestämt mig för att börja på ett lite längre sparande. Typ 10 år, där jag lägger in 2000 kr varje månad. Jag har skapat ett konto hos Nordnet. Där kan jag ju välj att ”köpa fonder” , ”MÅNADSSPAR I FONDER” och ”MÅNADSSPAR I BÖRSHANDLADE FONDER”. Vad är skillnaden på vad jag väljer?

  Om jag väljer att sätta ihop egna fonder i portföljen, hur vet jag hur många % jag köper i vardera fond? Förvirrad.

  Om jag även är intresserad av att köpa enskilda aktier. Kan jag ha dem i samma portfölj eller bör jag skapa en ny portfölj för enbart aktier tex?

  Tack för all inspiration.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandra
  1. Vit pil

   Hej Sandra!

   Se först till så att du har startat ett ISK-konto.

   Sedan så kör du på ”Månadsspar i fonder”, ”Köpa fonder” är bara när du vill göra ett engångsköp i någon specifik fond och Börshandlade fonder är fonder som handlas direkt på börsen: https://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rshandlad_fond

   Det är alltid svårt att veta hur man ska lägga fördelningen på sina fonder, en enkel fördelning som fungerar är att köra 100% globalfond, detta ger dig en bra riskspridning och behöver inte kollas över så mycket.

   Sedan kan man lägga till andra regioner som du eventuellt skulle vilja ha mer exponering mot, t.ex. Sverige, där skulle du kunna lägga in mellan 15-20%.
   Asien är tyvärr en liten del i en globalfond, men en väldigt stor region. Så där kan man också ha en liten större exponering om man tycker det låter intressant, ca 10-15%.
   Resterande i globalfonden (Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära.

   Då har du en ganska bra grundportfölj skulle jag säga!

   Absolut kan du ha aktier i samma portfölj!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 33. Vit pil

  Följande från artikeln vet jag inte om jag riktigt håller med om… ;)

  ”Sannolikheten att en passivt förvaltad portfölj med 10 fonder kommer att slå en passivt förvaltad portfölj med 10 fonder på 10 år är över 94 procent.”

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
 34. Vit pil

  Var ser du Spiltan Global Investment? Hittar bara ”Spiltan Globalfond Investmentbolag” på Avanza med en avgift på 0,57%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
  1. Vit pil

   Hej Oscar!
   Det är nog den som du nämner som menas.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 35. Vit pil

  Hej Jan.
  Själv skriver du att det är bra vikta över mer av sitt långsiktiga sparande till tillväxtmarknad index men dina 10% i barnpprtföljen gör varken till eller från? Det påvärkar inte mycket slutresultaten. Samma som du har 10% i ränta som ska inte vara ned i Isk. Likadant 5% guld drar även det avkastningen långsiktigt och påvärkar inte mycket totalt. I slutänden skapar du en försiktig dyrare global indexfond som kommer sanolighet ge ganska mycket mindre än att köra 100% Avanza Global. Kortsiktiga sparpengar och buffert ska man ha på sparkonto. Jag vet att du använder flera fonder då du har samarbete med vissa och om du hade kört allt i en global indexfond skulle man inte ha så mycket att skriva om. Annars mycket bra arbete du gör. Men några % av andra indexfonder hit/dit gör varken till eller från.
  Mvh.jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 36. Vit pil

  Det är tråkigt med etiskt och hållbart, trams! Jag vill ha bra tillväxt och allt som är lagligt är o.k. Jag jobbar på Saab så jag ser ju att vapen, sprit, tobak olja+kol och spel är områden med ständig högkonjunktur. Jag saknar att ingen marknadsför oetiska fonder.

  11+
  Gravatar ikon för användaren
  Gunnar Nilsson
  1. Vit pil

   Mysig inställning.

   10+
   Gravatar ikon för användaren
   Sara
  2. Vit pil

   Det är fritt att följa denna blogg. Lägg ner lite egen tid och du ska se att det är väldigt lätt att hitta oetiska fonder och företag. Tramsigt inlägg. Håller med Sara – ”mysig inställning” .

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kimsa
 37. Vit pil

  Hej! Tack för riktigt bra avsnitt. Jag har under hösten bytt ut en del av aktieinnehavet i min portfölj mot räntefonder och andra investeringar som ska vara stabilare i sämre tider. Jag har tittat på Handelsbanken Euro Obligationsfond som komplement till räntefonder. Den är dyrare men jag tänker att det är bra med ytterligare en typ av värdepapper i portföljen. Är det någon som har några synpunkter på denna fond, bra eller onödigt innehav i portföljen??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria Sahlén
 38. Vit pil

  Ang. investmentbolagsfonder

  Om man blandar Spiltan Investment 50% och Spiltan Global Investment 50% så ger det med nuvarande avgifter (på Avanza) en total årsavgift på 0.4%. Oavsett om man jämför med SEF avgiften 0.59% (Morningstar) eller 1.03% (Avanza) så spar man ju rätt mycket genom att blanda 2 Spiltan.
  Dessutom får man ju kvalitetsstämpeln Spiltan och längre historik.

  Kanske fondmäklaren kan förklara varför avgifterna skiljer beroende på var man tittar, och om de har någon plan att sänka avgiften för att kunna konkurrera med Spiltans varianter?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
  1. Vit pil

   Hej JFB!

   Var ser du Spiltan Global Investment? Hittar bara ”Spiltan Globalfond Investmentbolag” på Avanza med en avgift på 0,57%

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oscar
   1. Vit pil

    Ja, det ska vara Spiltan Globalfond Investmentbolag – jag var lite lat och skrev inte ut hela :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    JFB
 39. Vit pil

  Tack för ännu ett bra inlägg. Det glädjer mig att SPP fonderna med hållbarhetstema nu är uppe på listan. En fundering. Om nu överenskommelsen mellan S,MP,C och L går igenom så ska en grön skatteväxling genomföras, dessutom satsning på tågen. Är det någon som börjat fundera på hur man som investerare kan dra nytta av detta? Bolag eller fonder som kan få sig en skjuts, även under en ev. Stundande lågkonjuktur då regeringen går in med medel.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Ipsonius
 40. Vit pil

  Har hittills bara haft Spiltans aktiefond Investmentbolag, men vill börja ha lite globala investmen också. Frågan är om jag ska köpa i Spiltans globala Investmentbolagsfond eller om det kan vara bra att sälja av allt och enbart köpa in mig snabbt i SEF Independent Investmentbolagsfond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Känns som man får en större spridning med Spiltans båda än enbart SEF Independent. Och vill mindre kostnad. Tankar?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Martin
   1. Vit pil

    Hej Martin!
    Som du skriver så tror jag det är bättre att blanda dom två Spiltans för en lägre avgift och typ samma spridning. Så skulle jag ha gjort!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström
 41. Vit pil

  Hej Jan och tack för en fantastiskt bra sida!

  Angående räntefondernas vara eller icke-vara på ISK reagerade jag på följande:

  ”Det betyder att om man har en räntefond med en lägre förväntad avkastning än 0,45 procent, då är det bättre med en vanlig aktie- och fonddepå än ISK.”

  Är det inte i själva verket så att om man har en avkastning på mindre än 0,45 procent, så gör man en direkt förlust (skatten högre än avkastningen) på ISK, och för att det ska vara bättre att ha fonderna på ISK än på fond-depå måste den förväntade avkastningen vara högre än 1,51% (schablonvinsten på ISK)…

  Sedan kan det ju finnan rena bekvämlighetsanledningar att ha räntefonderna på ISK för att hålla ihop hela portföljen på samma konto!

  Allt gott!
  David

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Hej David!

   Det är exakt som du skriver, en avkastning på 1.51% är vad man bör ha för att det ska vara värt.
   Jan har medgett att det är en felsägning och instämmer att det ska vara 1.51%.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 42. Vit pil

  Hej!
  Jättebra och intressant lista som jag definitivt kommer utgå ifrån när jag ser över mitt sparande.

  Anser du att man bör ha ex en av de globalfonder du tipsar om, eller finns det någon anledning att kombinera dem? Om så, vilka är bäst i kombination?

  Har under senaste året köpt fonder för en summa varje månad, och där har jag SPP Global (som är med på listan) och Didner & Gerge Global. Den senare har gått rätt dåligt. Bör man sälja sådana som gått dåligt anser du? Eller bara sluta köpa av den? Man säljer ju till rätt stor förlust…

  Tack för en jättebra blogg!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erika
 43. Vit pil

  Hej Jan och alla ni andra,

  Först, underbart men ännu en sådan här artikel; hitta hit för precis ett år sedan och använde föregående upplaga för att komma igång med fondsparande men lång tidshorizont.

  Jag har en fråga om specifika fonder som ni kanske kan hjälpa en nybörjare med.

  Jag sökte applicera principen om indexfonder med många innehav och låg avgift, och köpte xtrackers globalfond som jag tror nämndes ifjol också (XDWD). i mitt sökande hittade jag dock även till deras USA fond (avgift 0,05) och deras fond för emerging markets (avgift 0,29); har jag missat något som säger att det inte är bra fonder? Jag sökte läsa produktblad och vad jag minns hade de många innehav, och Avgiftern är ju låga. Vidare, med så låg avgift för en USA fond, och då globala har så tung vikt på USA, kan den inte tjäna som en globalfond i portföljen?

  Tacksam för lärorika svar

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tommie
 44. Vit pil

  Hej,

  Tack för en intressant och välskriven artikel. En fråga, kommer det en uppdatering med dessa fonder eller vilka deg blir för 2019 i dina olika portföljer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel
  1. Vit pil

   Hej Joel!
   Det kommer komma uppdateringar på dom olika portföljerna!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 45. Vit pil

  En fråga angående ”Atlant Multi-Strategy”. Till skillnad mot en del andra sådana här fonder så tar de ut en avgift på 1,11%. Antar att den avgiften är utöver avgiften för de underliggande fondavgifterna som redan är väldigt höga?

  Fonden innehåller bara ett fåtal andra fonder och består till 87% av följande fonder:

  Atlant Protect A, 27,9%
  Atlant Opportunity, 25,1%
  Atlant Stability Offensiv, 15,9%
  Atlant Edge 11,2%
  Atlant Sharp 7,0%

  Skulle med andra ord vara enkelt att själv köpa de underliggande fonderna om avgiften för de underliggande fonderna inte ingår i avgiften.

  Utav dessa fonder så beter sig Sharp som en dålig och dyr Sverigefond som följer börsutvecklingen men hela tiden underpresterar. Visste inte att det gick att ha en negativ sharp-ratio, men denna fonden har det.

  Även Edge verkar ha en hög korrelation med svenska börsen och även den fonden har följt med i nergångarna som varit på börsen. Däremot lyckas de överprestera 2018 de månader då börsen gick bra. Över tid har de dock inte hängt med i uppgångarna på börsen.

  Protect A har funnits i tre år och har under tiden gett samma avkastning som Spiltan Räntefond men med avsevärt sämre sharpe-ratio. Verkar ha en negativ korrelation med börsen, så har gått bra senaste månaderna. Antar att man får en liknande effekt om man minskar sitt innehav av Sverigefonder i sitt sparande och i stället väljer mera räntefonder.

  Stability Offensiv hade en stor dipp under 2011 och 2015/2016 och har under de senaste 5 åren haft ungefär samma avkastning som Spiltan räntefond. Förutom de stora dipparna under 2011 och 2015/2016, som sammanföll med nedgångar på börsen, så har avkastningen varit jämn. Även under slutet av 2018 hade fonden en mindre nergång. Under en tioårsperiod har dock avkastningen varit bättre än många räntefonder.

  Opportunity verkar inte ha alltför stor korrelation med börsen och verkar ha gett avkastning oberoende av börsutvecklingen, även om den har backat lite de senaste månaderna då börsen har backat.

  Opportunity och Stability Offensiv skulle jag eventuellt kunna tänka mig köpa separat, men är inte speciellt intresserad av de andra ingående fonderna och är inte intresserad av någon extra avgift.

  Är verkligen ”Atlant Multi-Strategy” en av de bästa hedge-fonderna på marknaden?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel H
  1. Vit pil

   Angående avgiften står följande på Atlantas hemsida:

   ”Fonden har en fast förvaltningsavgift på 1 %. Multi-Strategy betalar varken fast eller rörlig förvaltningsavgift för de investeringar fonden har i Atlants egna fonder. På så sätt sker inget dubbelt avgiftsuttag.”

   /David

   0
   Gravatar ikon för användaren
   David
   1. Vit pil

    Tack för det förtydligandet!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel H
 46. Vit pil

  Tack för inspiration och allt jobb som ni lagt ned på detta :) Ser verkligen fram emot söndagens läsning!

  Extra kul och viktigt med hållbarhetsperspektivet!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nicole
 47. Vit pil

  Vart är det utlovade skräckavsnittet med dig och Eric Strand där ni pratar om Dalio’s bok? Så att vi som hoardar guld kan få vatten på vår kvarn.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Nisse Är Tillbaka På Tapeten
  1. Vit pil

   Haha! :-) Det kommer under våren. Ej inplanerat än.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 48. Vit pil

  Tack för en bra sammanställning i år igen!

  Ett förslag/önskemål/fråga:
  Jättebra med mer fokus på hållbarhet i fonderna, men något jag saknar är renodlade miljöbranschfonder istället för bara hållbara alternativ inom de befintliga fondtyperna. I några av mina portföljer har jag satt av en andel till miljöfonder med resonemanget att det är ett slags ”välgörenhet med potentiell avkastning” och att det borde finnas bra tillväxtpotential för den branschen framöver.

  Jag förstår att det kanske är för nischat och inte passar in i de portföljer du rekommenderar men det vore intressant om du har några idéer. Tyvärr har jag inte hittat så mycket bra själv, de är ju ofta dyrare då det knappt finns några indexprodukter att köpa (finns några Clean Energy Index ETF:er om jag förstår det rätt). Själv har jag tills vidare landat i CB Save Earth Fund som verkar vara den billigaste i sammanhanget och dessutom Svanenmärkt.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard S
 49. Vit pil

  Jättebra artikel, även detta år. Har återkommit till förra årets artikel många gånger under året som varit.

  I år finns AP7 Aktiefond med och även en del andra fonder som bara kan köpas på vissa plattformar. Det är bra, för visst är det som så att i olika sparformer och på olika plattformar så varierar vilka de bästa fonderna är. De flesta får med tiden ett ganska stort sparande hos PPM så skulle vara intressant med mera fondtips just för PPM.

  ### Mina egna funderingar kring PPM
  Som bästa Sverigefond så saknas ”Spiltan Aktiefond Investmentbolag” och ”SEB Sverige Indexfond” i PPM-utbudet. Däremot finns många andra fonder:

  – Flera indexfonder med avgift på 0,16% som följer OMXSB.

  – ” Handelsbanken Sverige Index Criteria” med avgift på 0,22% som följer ”SIX SRI Sweden Index GI”

  – Flera bra aktiva fonder med stor rabattering, som t.ex.
  Didner & Gerge Aktiefond (0,3%)
  Lannebo Sverige (0,47%)
  Spiltan Aktiefond Stabil (0,52%)
  PriorNilsson Sverige Aktiv A (0,52%)

  Bästa Svenska småbolagsfond för PPM så är inte helt självklart, men skulle nog vilja nominera ”C WorldWide Sweden Small Cap” med en avgift på 0,38%.

  Som bästa tillväxtmarknadsfonden för PPM så skulle jag gå på ”Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära” med avgift på 0,19%.

  ### Mina egna funderingar kring ITP 1
  Efter nya upphandlingen 2018 så är fondrabatterna för ITP 1 riktigt bra.

  Har själv valt SPP då de inte har någon avgift på pensionskapitalet och verkar ha de lägsta fondavgifterna för indexfonder i den nya upphandlingen. Eller vad säger ni om:

  SPP Aktiefond Sverige (0,09%) (följer SBXCAP)
  SPP Aktiefond Global (0,15%) (följer MSCI All Country World Index)
  SPP Emerging Markets SRI (0,19%) (följer MSCI Emerging Markets Index)

  Ni kan själva jämföra bolagen för ITP 1 (och även för andra kollektivavtalade tjänstepensioner) på:
  https://www.konsumenternas.se/Pension/pensionens-olika-delar/pensionsguiden/tjanstepension/om-kollektivavtalade-tjanstepensioner/jamfor-kollektivavtalade-tjanstepensioner/jamfor-itp-1-valbara-bolag/

  Det var nyligen en artikel i DI där man påtalar att de nya rabatterna för ITP 1 inte gäller befintligt kapital om man inte själv begär en flytt. Så vill passa på att tipa om det.
  https://www.di.se/nyheter/tusenlappar-att-tjana-pa-flytt-av-tjanstepension/

  Bör sparare inom tjänstepension agera?
  ”Ja, de nya låga avgifterna gäller från oktober 2018. I vissa fall har aktörer sänkt avgifterna på pengar som placerats tidigare. Det gäller till exempel Swedbank och Alecta Optimal Pension”, säger Tomas Carlsson.

  ”I andra fall bör man överväga att flytta sitt gamla kapital. Det går ofta att flytta till en ny lösning men i det tidigare valda bolaget.”

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel H
 50. Vit pil

  DNB Global Emerging Markets Indeks

  Var hittar jag den på Nordnet? ISIN koden går inte att söka på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Alfredsson
  1. Vit pil

   Fick svar precis från Nordnet:

   Fonden går inte att handla via oss för närvarande men jag vet att vi har mottagit önskemål om den tidigare och meddelat detta till vår fondavdelning.

   Uppdaterar artikeln med att köra Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index istället.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Som Jan skriver så finns den inte på Nordnet ännu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Benjamin
 51. Vit pil

  Hej och supertack för det här inlägget. Saknar ord för hur bra den är. Kanon hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Levy
 52. Vit pil

  Tack för uppdatering, det kom lägligt när jag själv höll på att utforska. Jag vill tipsa om en tillväxt-ETF som verkar riktigt skarp, nämligen iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF med över 2000 innehav och bara 0,18% i avgift. Det finns också iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF med 25% färre innehav till samma avgift, men jag är inte säker på vilken typ av bolag som valts bort.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Philip
  1. Vit pil

   Hej Philip,

   Tack för tipset, det är väl dock så att du inte kan månadsspara i den fonden automatiskt utan måste gå in och köpa den manuellt?
   /Hans

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Hans
   1. Vit pil

    Den här finns faktiskt med i Nordnets ETF-månadsspar och verkar ha ganska stort innehav och volym, så det ser bra. Reservation dock för att jag inte gjort det själv, jag upptäckte den i förra veckan.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Philip
  2. Vit pil

   ETF:ens basvaluta är dock EUR. Så valutaväxling ingår. Och så courtage bortsett från månadsspar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   CL
 53. Vit pil

  Avanzas artikel om Evighetsportföljen.

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/01/08/evighetsportfoljens-extrema-ar.html

  ”I uppgångsfasen är aktier bästa valet. I nedgångsfaser är statsobligationer med kort löptid säkrast. I tider med hög inflation brukar guldet hålla emot bäst och i deflationstider brukar det vara bäst att äga långa statsobligationer.”

  Utifrån denna portföljs tankar om tillgångsslag, kan man anse att marknaden går ner just nu? Och när är/blir det egentligen inflation, deflation?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Jag har ju varit ett fan av Perment Portfolio sedan många år tillbaka. Hela RikaTillsammans-portföljen är ju modellerad på den.

   Däremot så bygger den just på antagandet att man INTE Kan förutsäga framtiden. Därför tycker jag att det går lite emot hela grejen att försöka spekulera om framtiden i sammanhanget av den portföljen. Den ska ju klara alla väder. Vilket den också gjorde, då den förra året slutade på lite över 1 procent plus.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 54. Vit pil

  Hur ska man se på tillväxtmarknader nu? Som krydda och möjlig bonus. Eller som en balans mot de utvecklade ekonomierna i framförallt väst.

  De är ju tänkta på minst tio år. Jag är 50 år. Har delvis därför, lite trygghet, endast 50 % av sparkapital i indexfonder, förutom Swedbanks teknik som jag sålde av i höstas. Resterande 50 % av sparkapital har jag på konto till 0,70 % ränta och insättningsgaranti. Istället för räntefonder mm. Ev då jag vill ha dem även tillgängliga för andra saker.

  Med tanke på ålder, bör man verkligen gå in i tillväxtmarknader nu? Har dessutom en lite osäker arbetssituation. Har dock en bostadsrätt som ju stigit de senaste åren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Det beror på sammanhanget av din fråga. Jag tycker att tillväxtmarknader har en plats i portföljen TILLSAMMANS med globalfonder, inte på egen hand. Problemet med globalfonder är nämligen att de har en väldig stark slagsida mot USA (ca 50 %) och västeuropa (ca 20 %). Jag personligen tycker att det är lite väl mycket att titta i backspegeln att inte ha med en större del på tillväxtmarknaderna.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  Nyfiken fråga:
  Vad är det som har gjort att du valt bort Guld S (SE0003883164) och LONG GULD H (SE0011178326) som alternativ till Pacific Precious?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Bergq.se
  1. Vit pil

   Jag ogillar (kanske felaktigt?) derivat-instrument eftersom de har en väldigt stor motpartsrisk. Just guld anser jag att man vill ha i ett ”försäkringssyfte” och därmed de facto i en kris. I en kris tenderar förtroendet mellan olika parter sjunka till botten (tänk finanskrisen) och då vet man inte vem som sitter på den underliggande tillgången på riktigt.

   Egentligen föredrar jag att äga guldet fysiskt eftersom man då har eliminerat alla motpartsrisker, men det innebar andra problem såsom lagring, försäkring och premie på att ha det fysiskt. Det jag egentligen gillar mest är BullionVault (annonslänk) men det är olämpligt för belopp under 50 000 kr eftersom avgiften blir för hög procentuellt.

   Allt sammanvägt blir således Pacific Precious det bästa allsidiga perspektivet.

   5+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 56. Vit pil

  Hejsan.
  Vet någon hur mycket det kostar att spara i fonder på Nordnet, dvs tar Nordnet betalt ? Betalar man courtage på fonder?
  Mvh Marie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie Sandqvist
  1. Vit pil

   Nej, man betalar inte courtage för fonder. Däremot brukar kutymen vara att Nordnet tar betalt ca halva (ibland mer) förvaltningsavgiften av fonderna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 57. Vit pil

  Hej,
  Angående Xetra-Gold (4GLD) så går det inte att köpa den via Avanza längre. Igår var sista gången det gick. Jag fick svaret att deras jurister inte ansåg det var förenligt med MIFiD:s regelverk.

  Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  andreas
  1. Vit pil

   Oj, det visste jag. Har kontaktat min kontaktperson på Avanza för att kolla upp och få en motivering.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Fick precis bekräftat från Avanza att de ETF:er som inte finns på hemsidan inte går att köpa ens via mäklarbordet. Precis som du säger tydligen en nytolkning av MiFID II-reglerna som Avanzas jurister har gjort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 58. Vit pil

  Hej Jan och Caroline, tack för den bästa bloggen jag vet! Era tips och råd kring privatekonomi och sparande gör fantastisk skillnad, det blir också så mycket roligare att spara tillsammans med alla här på bloggen. Så till en konkret fråga: hur gör jag för att spara i norska oljefonden? Jag har inte hittat den ännu på Nordnet. Gott Nytt År 2019!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Linnéa
   1. Vit pil

    Tack Rasmus, OK jag misstänkte det. Det hade annars varit en trevlig investering.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Linnéa
  1. Vit pil

   Ja, håller med. Det hade varit en drömgäst till podden. Snacka om ett stort ansvar och inte minst stora svängningar i värde. En procents svängning innebär 80 miljarder kronor upp eller ner, snacka om att ha is i magen…

   Man får helt enkelt säga grattis till norrmännen. Hade en kompis som brukade skämta om att vi borde anfalla Norge och därefter direkt kapitulera. När Norge införlivar oss, blir vi alla svenskar ett par hundratusen kronor rikare… 😂

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 59. Vit pil

  Hittar ej DNB Global Emerging Markets Indeks A på nordnet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  chris
  1. Vit pil

   Hmm… min miss. Håller på och kollar upp med Nordnet. Återkommer. Stämmer det att den inte går att köpa där så kommer jag ta bort den från listan. Länsförsäkringar-fonden går att köpa åtminstone. 👍

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 60. Vit pil

  Hej Jan! Kommer det snart en artikel om omplacering av fonder i nybörjarportföljen?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Magdalena
  1. Vit pil

   Planen är att det avsnittet kommer nu på söndag. Än så länge håller tidsschemat. 👍

   8+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 61. Vit pil

  Finns det någon anledning till att inte Swedbank robur småbolag Sverige är med? Billigare än både lannebo och didner & gerge.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Jag resonerade som så att jag tycker att den är för dyr (1.28 %) att ha som indexfond och för dålig historisk prestation mot Lannebo som varit duktiga i många år (kolla t.ex. 5 år medel). Däremot har du rätt att den egentligen är bättre än Didner & Gerge-fonden. Uppdaterar artikeln. Tack!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 62. Vit pil

  Hej Jan!

  Varför har du lagt till 5% guld i barnportföljen? Det känns jätte konstigt för mig och här är varför:

  1. Du har under lång tid haft samma fördelning på barnportföljen och skrivit en bok i ämnet. Varför ändra de nu?

  2. Anledningen jag kan se för att ändra är att du antar att det är sämre tider nu. Men i så fall innebär det sin tur två saker:

  1. Du spekulerar, vilket du säger att man inte ska.

  2. Avråder människor från att köpa billigare aktierfonder.

  Jag är verkligen ingen expert. Jag har lärt mig de mesta jag kan va dig Jan. Jag tycker dock att du är tvetydig.

  Tack på förhand för svar :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecca
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar!

   Jag har lagt till guld för att det korrelerar negativt med aktier och att det kommer att göra portföljens avkastning jämnare. Anledningen till att jag inte har tagit med det tidigare är att det inte har funnits något tillräckligt bra alternativ som är 1) enkelt att köpa, 2) rimligt prissatt och 3) går att månadsspara i.

   Mig veterligen finns det bara en enda fond som kan användas som substitut för guld och det är Pacific Precious-fonden och den fanns inte när jag skrev boken. Då fanns bara de börshandlade fonderna och de har sina nackdelar som överväger fördelarna för en vanlig sparare.

   Sedan är det som så att ”ja”, jag tror att vi går mot sämre tider och det gör att jag känner mig ännu säkrare på att ta in guldet, men enligt tidigare artiklar går det inte att förutsäga när dessa kommer.

   Jag hänger inte riktigt med på hur du menar med att jag skulle avråda människor från att köpa billigare fonder.

   Så tänker jag. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svaret!

    Jag ska förklara vad jag menar med ”att du avråder från att köpa billigare fonder”. Det va lite billigt sagt :P Det jag tänker är att om det går mot sämre tider och jag fortsätter köpa aktierfonder så kommer de ju vara billigare eftersom de gått ner i pris. om jag istället har mina pengar i guldfonder så kommer de ju gå upp under tiden aktierna går ner men jag måste ju nästan pricka in när aktierna börjar gå upp igen annars missar jag den avkastning jag annars fått av aktierna.

    Det känns ju som att guldfonden kommer agera extra krockkudde om jag har den permanent.

    Om jag inte har den permanent så kommer jag behöva spekulera mer.

    Är du med på hur jag tänker?

    Tack för en bra pod!

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Rebecca
   2. Vit pil

    Hej Jan,

    Finns det några risker med omsättningen i fonder som PACIFIC PRECIOUS men även andra små nischade fonder? Låt oss säga att man köper för 1 miljon kr och vill sälja för 1 miljon kr om 2 år. Då måste det väl finnas någon som är villig att köpa för motsvarande belopp eller tänker jag fel?

    En globalfond har ju inte dom riskerna då det handlar om så pass många företag världen över. Det finns i princip alltid någon som kan köpa det man säljer som småsparare.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Peter
  2. Vit pil

   Rebecca – problemet är att man inte kan förutsäga framtiden.

   Om man verkligen är säker på att börsen skulle gå ner, då finns det bättre alternativ än att köpa guld. Då skulle man ju köpt t.ex. BEAR-certifikat som ökar i värde när börsen sjunker i värde. Problemet är att jag inte är det (och alla som påstår att de vet är ute och yrar) och därför gör jag saker som jag kommer att ha i portföljen alltid – i det här fallet guldet.

   Det är alltså inte någon kort spekulation i nedgång utan en permanent förändring i portföljen.

   Hoppas det blev tydligare. Tack för bra diskussion som ger mig chansen att förtydliga!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Peter – jag ska som jag kan be Eric Strand, förvaltaren svara på frågan. Mitt spontana svar är ”nej, risken är marginell” då jag vet att det är en UCITS-fond vilket reglerar just likviditeten i fonden och för att Eric i alla intervjuerna har pratat om vikten av likviditet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Peter, Hej Jan,
    Bra att ni frågar.

    Guld tillhör världens mest likvida marknader.
    Dagligt handlad volym (2017) för Guld: 112,5 miljarder USD.
    Dvs mer än 1000 miljarder SEK per dag…..
    Ett uttag ur fonden på 10 miljarder SEK är fortfarande bara 1 procent av den på guldmarknaden dagligt handlade volymen.

    Så svaret är nej.
    För oss är likviditet är hygienfaktor och väldigt viktig. Vi beskriver det så här:
    ”Fonden har en koncentrerad portfölj i mycket likvida innehav och i marknader med stor kapacitet vilket gör strategier samt avkastningspotential oberoende av såväl fondens framtida storlek som föränderliga marknadsklimat.”

    I riskzonen för likviditetssituationer återfinns fonder med innehav i små aktiemarknader utanför västeuropa, småbolagsfonder och företagsobligationer.

    Lite överkurs men spännande fakta: En unik faktor för Guldmarknaden – som World Gold Council uttrycker så här:
    ”Unlike sovereign debt markets, gold’s lack of credit risk allows for the gold market to get larger without any negative implications. Meanwhile, as sovereign debt markets grow, the increased credit risk dilutes the quality of the existing stock of debt.”

    5+
    Gravatar ikon för användaren
    Eric Strand
 63. Vit pil

  Hej,

  Tack för arbetet som ni lägger ner! Det har börjat bli mer fokus på fyra hinkar och jag börjar få känslan av att rikatillsammans portföljen inte riktigt platsar i detta. Självklart kan man ha den som en mellanriskhink men varför ska man ha det när man kan köra nybörjarportföljen istället som är betydligt enklare. Med en avkastning på 3.5% på rikatillsammans som när jag började hade en förväntad avkastning på 5-7% börjar kännas på gränsen till för låg avkastning med tanke på tiden man måste faktiskt lägga ner på den. Kommentarer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Måns
  1. Vit pil

   Att jag håller med. RikaTillsammans-portföljen är ju en lågrisk/mellanrisk-portfölj. Fördelen med den är att den ska ge en positiv avkastning i alla tider vilket är ju trevligt, men det kostar ju avkastning i tider av uppgång. Den är dessutom svår att hålla ren eftersom vi är väldigt begränsade i framförallt de långa obligationsfonderna. Det är också anledningen till att den får mindre och mindre plats på bloggen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Jag tycker det är positivt att mer fokus hamnar på de fyra hinkarna då det är en mer allomfattande strategi för ens ekonomi (även om jag har lite åsikter om namnen på hinkarna vilket jag nyligen skrev en kommentar om i fyra hinkar-inlägget). Skulle gärna se att dessa inlägg med årets bästa fonder och dagens utlovade inlägg om den årliga ombalanseringen förklarar hur man bör ombalanserar varje hink (i alla fall hink 1-3, den aktiva hinken är väl mer av en lekhink) eftersom de tillsammans utgör delar av en helhet.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Karlsson
   2. Vit pil

    För att förtydliga så såg jag att du beskriver hur fördelningen i varje hink ska/kan vara i det här inlägget, så den delen finns ju redan. Det jag menar är att det skulle vara intressant med ett inlägg som tar utgångspunkt i de fyra hinkarna och systematiskt går igenom varje hink och hur man kan fördela de rekommenderade fonderna mellan hinkarna, så att de tillsammans bildar en helhet där varje portfölj (hink) är balanserad utifrån de övriga hinkarna. Vet inte om det blev så mycket tydligare :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Karlsson
 64. Vit pil

  Tack för bra tips!
  Är det jag som är blind, eller finns inte DNB Global Emerging Markets Indeks på Nordnet? Jag hittar den på Avanza men inte Nordnet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Jag har kontaktat Nordnet och avvaktar svar eftersom jag har gjort samma observation som du…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 65. Vit pil

  Hej. Tack för artikeln. Du skriver att SEF Independent kostar 0,59 %. Den enda jag hittar är SEF Independent Investmentbolagsfond A som kostar 1,03 %, produktens avg, och 0,30 %, admavg. Är det fonden du menar och hur stämmer det med avg du nämner.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   På Nordnet kostar den 0,59 % och på Avanza 1,03 %…

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Verena
   1. Vit pil

    Vilken skillnad . Är Nordnet överlag billigare än Avanza? Någon som har kunskap innan jag börjar jämföra. Tack

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
  2. Vit pil

   Jag har kontaktat fondförvaltaren och frågat. I stora drag så var svaret att avgiften är samma – men Nordnet och Avanza redovisar beräkningen av avgifterna på olika sätt. Anledningen till att avgiften var så hög (och skiljde sig mot den avgiften jag skrev när jag gjorde researchen) var att i slutet av december så fick fonden mycket inflöde.

   Det stora inflödet ledde till stora transaktionskostnader i förhållande till den totala fondvolymen. Det märks i månadens redovisning av kostnaderna, men kommer att minska drastiskt över tid när fonden blir större. Detta eftersom transaktionskostnaderna är mer eller mindre konstanta och därmed kommer minska i takt med att fondvolymen blir större.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Kan någon förklara varför fonden har olika avgifter hos Avanza och Nordnet ,men samma kurs får man färre andelar hos Avanza än hos Nordnet om man investerar samma summa t.ex 1000kr.,pg.av avgifterna som dras av innan kursen för en fond sätts.,logiskt ska vara samma avgift om fonden har samma kurs.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin
   2. Vit pil

    Tycker SEF independent låter jätteintressant, men vill gärna veta vilka alla innehaven är? Både hos bankerna, SEF infosida samt Morningstar listas enbart 10 största innehaven. Men resterande är 50% och dom ser jag ingenstans? Brukar finnas pdfer eller liknande.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Andreas
 66. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för ännu en bra sammanfattning!

  Men jag undrar följande, kan inte spiltan högräntefond gå sämre nu om man räntorna stiger, företagsobligationer har väl varit en del där mycket pengar har gått in i pga låga räntor och det blir en motsatt effekt framöver? Eller är jag ute och cyklar?

  /Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Nej, det stämmer. Jag rekommenderar att läsa artikeln: ”Räntefonder – allt du behöver veta” där vi tar upp det specifikt.

   Dock är det inte så enkelt eftersom det beror på löptiderna (durationen) i räntefonden. I artikeln ovan tar vi två exempel med räntekänslighetstabeller som visar hur det initialt blir en chock för fonden, men efter ett tag kan den dra nytta av de högre räntorna och gå bättre.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 67. Vit pil

  Hejsan! tycker ni är super duktiga och förklarar allt jätte bra! Vet inte riktigt om det här passar in! men men. Det är så att jag undrar hur ni tänker kring att både spara i fonder och investmentbolag. Min tanke är att spara långsikt är nu 22 år och tänker att sparandet ska ge mig mer frihet längre fram i livet. Tex att få utdelning från investmentbolagen så det underlättar livet men vad jag har fattat så ger fonder också utdelning men att den går direkt in till fonden igen för jag vet att ränta på ränta är super effektivt! Det känns ändå skönt att ha många fonder i sin portfölj men längre fram skulle jag kunna underlätta livet med utdelningarna från bolagen. Hoppas du förstår mina tankar och problem :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  tomas
  1. Vit pil

   Jag förstår dina tankar och det är många som resonerar så.

   För mig personligen så spelar det ingen roll om jag får utdelningen i handen (som i investmentbolagen) eller om jag får dem i form av en värdeökning i fonden. Jag kan ju ”få ut den” genom att sälja av ett antal andelar (eller delar av andelar) och få samma summa i handen.

   Det handlar således mest om hur man väljer att mentalt bokföra värdet. Men det blir ju samma värde i slutändan. Jag är positiv till investmentbolag, men jag föredrar ju fonderna som investerar i dessa bolagen:

   • SEF Independent Investmentbolag
   • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
   • Spiltan Global Investmentbolag

   det blir ofta både billigare och bättre över tid. Dessutom är avgifterna så låga att de mer eller mindre går att bortse från. För det är inte gratis med enskilda aktier heller.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 68. Vit pil

  Lysande! Artikeln bör användas som ett glas bättre vin. Inte stjälpa i sig innehållet på en gång utan långa, försiktiga klunkar.

  Bra att ni tog bort USA- och Europafonderna. De som vill ha en USAfond eller skapa en modifierad Globalfond kan ju titta på förra årets förslag.

  Har du funderat på att skapa en ”lightversion”? Många som borde läsa detta är tyvärr inte speciellt intresserade, och då vore någon form av sammanfattning kanske en fördel.

  Kommer detta ut på Twitter eller Facebook, så att det går att dela artikeln?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
  1. Vit pil

   Hej Nestor – tack för din fina artikel. Ja, ska fundera på en light-version. Kommer ut på sociala medier imorgon. Annars kan du kopiera länken i adressfältet när du delar. Tack än en gång, uppskattar alltid dina kommentarer. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 69. Vit pil

  Tack för bra inlägg och podavsnitt. Noterar dock att flera av de listade fondernas avgifter inte stämmer. Tex. har Spiltan Räntefond Sverige en totalavgift på 0,23 och inte 0,1.

  Rekommenderar att ni använder er av Avanzas redovisade total-avgift som inkluderar samtliga avgifter.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Ecorren
  1. Vit pil

   Korrekt. Jag har gjort det på de flesta andra fonderna men missade här tydligen. Tack för feedbacken. Det är åtgärdat nu.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 70. Vit pil

  Tack för ett bra utfört ”hästjobb”! Jättebra jobbat!

  Jag har en kommentar angående de fossila bränslenas inblandning i råvarufonder. Försöker själv vara så miljömedveten som möjligt i allt jag gör, inklusive mina investeringar. Därför har jag mailat och frågat Opti angående att de har en råvarufond som till ca 40% består av fossila bränslen. Fick ett väldigt bra bemötande och uttömmande svar som övertygade mig om att handel med oljeterminer inte försämrar vår miljö. Fonden äger ju inga aktier i fossilbolag. Dock har jag ändå valt att sätta ihop min egen portfölj utan Optis hjälp, och där valt en guld-ETF istället för en råvarufond.

  En annan sak som jag vill kommentera är att ni i detta avsnitt låter helt övertygade om att man ska fortsätta med månadssparandet i aktiefonder även nu när börsen är svajig. Men när jag lyssnade på ”gult ljus på marknaden” fick jag intycket av att ni själva hade valt att upphöra med månadssparandet just nu eftersom allt var så högt värderat och att det var troligt att börsen skulle gå ned. Jag har själv bara 20-30% av min portfölj på börsen (lite inspirerat av rikatillsammansportföljen) med velar ändå lite ifall det är smart att fortsätta med månadssparandet på börsen just nu (har prioriterat att istället amortera och/eller göra extra investeringar i Trine).

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel G
  1. Vit pil

   Jag reagerade också på detta med atti det i ”gult ljus-avsnittet” lät som Bolmesons slutade lägga in pengar i börsen, Helt motsatt budskap mot alla tidigare budskap. Men i detta senaste avsnitt lät det som månadssparandet hade upptagits igen. Detta är lite förvirrande – i synnerhet om man är nybörjare på detta slags sparande. Det handlar egentligen om att ha en egen strategi… Men hur vet man det om man är nybörjare…

   4+
   Gravatar ikon för användaren
   Kim
   1. Vit pil

    Tack för feedbaken Kim. Jag tar på mig att vara tydligare. Jag tyckte att jag sa att det inte skulle föranleda någon förändring i sparandet. Men det verkar ju inte ha landat. Så tack för att ni hjälper till!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack för kommentaren Daniel – ja, sorry att det blev lite otydligt i ”gult ljus”-avsnittet. Jag vidhåller fortfarande att man inte kan förutsäga framtiden och att man bör hålla samma strategi – särskilt om det i den strategin ingår att ”rida ut stormar på kort sikt eftersom sparandet är på lång sikt”.

   En sak som jag däremot funderar mycket på just nu och läser på om är de långa marknads- och kreditcyklerna. De som rör sig i perioder om 10 år och längre. Återkommer med ett framtida poddavsnitt på ämnet.

   När det sedan gäller månadssparande så är det det bästa man kan göra i alla typer av marknadsmiljöer. Till och med i en sidledsgående marknad ökar ett månadssparande avkastningen. Så det har det aldrig varit något tal om att minska. :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 71. Vit pil

  Hej!

  Tack för en superbra podd och kunskapen ni sprider :). Lyssnade på senaste avsnittet och hörde att ni sa att det inte går att månadsspara i ETF:er. Men det går faktiskt att göra hos Nordnet, courtagefritt: https://www.nordnet.se/kampanjer/etf-manadssparande.html

  Vet dock inte om det är något de planerar att ha fortsättningsvis men tänkte bara att jag kunde dela med mig :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Tack för kommentaren. Tyvärr är den funktionen väldigt begränsad. I princip ingen av ETF:erna jag rekommenderar går det att månadsspara i. Det är därför jag sa så i podden, tar på mig att bli tydligare nästa gång.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 72. Vit pil

  Varför åkte Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära ut från årets lista?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
  1. Vit pil

   DNB-fonden följer samma index och är billigare. Men Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära är ju indentisk och står på bra alternativ.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hos Avanza går det inte att se om den är billigare än (7/1 -19), så avvaktar. Avanza lägger på väldigt mycket ibland.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Kim
   2. Vit pil

    Några saker dock, Jan:

    DNBs basvaluta är NOK. Avgift för spread tillkommer. En annan sak är att 10-12% av fonden är syntetisk replikerad med alla dess risker. Så helt identisk är den inte.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    CL
 73. Vit pil

  Hej Jan, jag ser att du rekommenderar SEF Independent Investmentbolag. Jag tycker också att den ser ut som en intressant fond. Var har du hittat alla 27 bolagen som den innehåller? Med vänlig hälsning Björn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Jag fick listan från fondförvaltaren när jag gjorde research. Jag var först lite skeptisk till en så pass ny fond. Tyvärr fick jag inte lov att sprida den. Om du är superintresserad, mejla honom så kan han säkert berätta mer.

   Jag jobbar på att få honom till ett poddavsnitt och han är försiktigt positiv.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej! Spännande med typ en global indexfond för investmentbolag! Två frågor: investmentbolag har ju egna avgifter även om de ofta är låga. Då även SEF i. i. har avgifter blir det väl dubbla avgifter? En ytterligare fråga är var utdelningarna tar vägen om man äger SEF i. i.?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Henrik T
  2. Vit pil

   Henrik T: Investeringsbolag har ingen avgift då dem handlas som en aktie och inte en fond.
   Det normala i svenska fonder är att alla utdelningar återinvesteras men bör vara angivet i fond-dokumenten.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emil
 74. Vit pil

  Bra jobbat, tack!
  Liten fråga om ett samband :)
  21,11 Gardinen bakom Caroline fladdrar vilt
  44,40 Jan: Vi har skaffat katt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Haha! Såg det i redigeringen också… 😂

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 75. Vit pil

  Stort tack för all kunskap ni sprider vidare!
  Jag har en fundering kring månadssparande. Jag använder swedbank och har flera olika sparkonton som jag sparar i. I ett av dessa sparar jag 400 kr per månad och minsta köp per fond är på 100 kr. Svårt att göra en bra fördelning enligt globala barnportföljen då jag minst måste ha 25% på en fond då. Hur kan jag lösa det på ett bra sätt? Spara kvartalsvis istället? Skulle ju hellre se att det sker månadsvis som jag har i dagsläget men nu har jag en fördelning på 40-30-30(global-sverige-asien), vilket jag vill ändra på. Tacksam för tips.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Daniel, ett sätt vore att lägga pengarna i bara några av dem och sedan balansera om lite oftare, halvårsvis t ex.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rasmus
   1. Vit pil

    Det är ett konto per person i familjen så jag vill lägga den summan jag lägger fast ha mer uppdelat med fonder. Det enklaste är kanske ändå att ändra till kvartalsvis för att få tre gånger pengen att köpa för varje gång. Då kan jag ju ha fördelning ner till 10%.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
  2. Vit pil

   Det finns svar på hemsidan angående om man inte har tillräckligt mycket pengat att spara per månad. Enklare att du letar på det än att nån annan förklarar (tror inte du får svar från Bolmesons här, på redan förklarat problem)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kim
  3. Vit pil

   Jag skulle rekommendera Rasmus lösning. Spara i den bredaste fonden, sedan balanserar du om vid lämpliga intervall t.ex. vid midsommar och vid nyår. Det gör marginell skillnad eftersom 80 procent av avkastningen kommer från tillgångsslaget (t.ex. aktier) och bara ca 15 procent från fondtypen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 76. Vit pil

  Ni nämner valutarisken. Skulle det finnas en poäng i att ha flera likvärdiga fonder men i olika valutor, för att liksom aktie- resp. räntefonder balansera dem emellan när den ena går upp och andra ner? Ett avsnitt om hur valutor fungerar i samband med fonder vore intressant!

  Jag har följt er i snart tre år och har tack vare er helt lagt om mitt sparande. Men det här var nog första gången då jag verkligen såg fram emot nästa artikel! Stort tack för allt hittills och allt som kommer.

  En språklig parentes, patron är en s.k. ”false friend” mellan svenskan och engelskan. På svenska har det betydelse av bruks- eller godsherre. Ett bättre ord vore kanske mecenat eller sponsor.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rasmus
  1. Vit pil

   -”såg fram emot”, +”räknade dagarna” :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rasmus
  2. Vit pil

   Tack för din kommentar Rasmus och inte minst för den språkliga parentesen. :-)

   Både ja och nej, det finns en poäng att ha fonder i olika valutor, särskilt om man vill minimera valutapåverkan (eftersom valutasäkring inte är ett alternativ för småsparare). Det löser sig däremot rätt så mycket av sig självt i portföljerna eftersom många av fonderna investerar internationellt och därmed handlas i olika valutor.

   Ett sidospår, något jag notera och som andra kanske kan bekräfta (eller dementera) är att den Schweiziska francen (CHF) tenderar att öka i värde i oroliga tider. Sedan tror jag att det är smart att om man har mycket likvider att sprida dem i en valutakorg av USD, SEK, EUR och CHF. Egentligen hade jag velat ha med RMB men det har jag inte lyckats få till.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack! Det var vad jag misstänkte. Framförallt är det nog i räntefonderna (i t ex en försiktig portfölj) där jag funderar på det. Såvida man inte har realräntefonder.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Rasmus
 77. Vit pil

  Hej Jan och Caroline!
  Tack för ett grymt bra och efterlängtat avsnitt!

  Jag har en fråga angående den ”Försiktiga portföljen”:
  I avsnittet säger ni att man ska ha den försiktiga portföljen i en vanlig aktiedepå, av skatteskäl, och att den förväntade avkastningen ska ligga på ca 3% per år.
  Men när jag kollade på Avanzas sida vilket konto som skulle vara mest lönsamt ur skattesynpunkt (https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/aktier/vilket-konto-ska-jag-handla-aktier-i.html) fick jag svaret:
  ”Tror du att du kommer att få en avkastning som är högre än statslåneräntan året innan + 1 procentenhet (högre än 1,51 % år 2019)? Då ska du välja ett ISK (eller en kapitalförsäkring) då det kommer att gynna dig rent skattemässigt.”

  Skulle vara oerhört tacksam om ni eller någon annan här kunde hjälpa en förvirrad nybörjare inom fondsparandet och förklara vad/om det är något jag missat?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
  1. Vit pil

   Det låter som att jag tabbade mig i avsnittet. Har man en förväntad avkastning på 3 procent så ska det in i ett ISK. Sorry!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 78. Vit pil

  Tack för ett intressant avsnitt
  En hållbar etisk globalfond jag vill slå ett slag för är Handelsbanken Global Index Criteria , dock vet jag inte huruvida den finns hos Nordnet men den fanns i vart fall hos Avanza före den 7 dec 2018 , men sedan den blev Sverigebaserad ( Xact tog över den då ) tycks den ha ramlat bort ur deras sortiment .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bertil
  1. Vit pil

   Varför rekommenderar du denna fond (då det i skrift kan se ut som en kritisk fråga vill jag poängtera att jag är genuint intresserad varför fonden är bra)?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kim
   1. Vit pil

    Hej Kim och tack för frågan
    Jag personligen gillar den bättre än SPP Plus eftersom den har bättre geografisk spridning ( mer tillväxtmarknad ) och även fler bolag i sig ca 1690 vs ca 730 .
    Ur kostnadssynpunkt är de två lika 0,4 % i förvaltningskostnad , tidigare ( före den 15 dec 2018 ) var den jag rekommenderar betydligt dyrare eftersom förvaltningsavgiften var 0,65 % dessutom behövde man betala 0,05 % extra eftersom den var Luxemburgbaserad .

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Bertil
  2. Vit pil

   Tack! Då lärde jag mig något nytt också. Tack!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Bara glad att jag kunde återgälda lite med tanke på hur mycket du och Caroline lärt mig . Vi får hoppas att den kommer tillbaka hos Avanza asap , tyvärr kommer jag inte ihåg exakt vad belåningsvärdet var men har en svagt minne av att det var 80 % . Åter igen ett stort tack till dig och Caroline

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Bertil
 79. Vit pil

  Jag fattar inte riktigt det här med pacific precious, ni påstår att det är en fond för innehav av guld. Men i min mening så ser det bara ut som en fond som gissar uppgång och nergång, men det råkar vara just ädelmetaller man gissar detta på. Det behöver inte ha någonting med guldets värde att göra eftersom fondförvaltaren kan gissa fel? Jag menar de försöker ju gå plus när guldet minskar också?

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar! Låter förvaltaren Eric svara på frågan då han är mest kvalificerad tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Johan,
   Som i mycket i livet så ”gissar” vi. Förhoppningsvis kvalificerade gissningar…

   Korrelationen, samvariationen är förväntad hög med guld när guld är på väg in i eller inne i en bull marknad för guld. I en bear-market för guld så vill vi hålla emot och om möjligt inte förlora pengar.
   Annars minskar eller ökar vi exponeringen (men fortfarande positiv exponering) beroende på om marknaden t.ex. är kortsiktigt överköpt eller översåld.

   Om man som investerare känner att man vill öka/minska exponeringen under trenderna – för att man som vi – inte gör något annat än studerar ädelmetallsmarknaden, så kan man ju självklart göra det själv. Genom fonden är det vår tid man köper/betalar för.

   Mycket mer info om hur fonden jobbar finns på hemsidan
   https://pacificfonder.se/fonder/pacific-precious/

   /eric

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Eric Strand
   1. Vit pil

    Tack för svaren! Då förstår jag bättre. Har lagt till fonden i min portfölj nu!

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan
   2. Vit pil

    Hej Eric!
    Verkligen fint att du tar dig tid att svara på frågor i tråden. Jag har blivit imponerad av dina framträdanden och intresserad av fonden när jag lyssnat på podcaster du varit med i. Framförallt på Avanza där den är enda rimliga alternativet för exponering mot guld. Men det som får mig att tveka lite är när jag tittar på fondens utveckling jämfört med guldpriset. Sedan starten verkar fonden ha utvecklats ganska mycket sämre än guldpriset (storleksordning 5 mot 15%). Skillnaden verkar till största delen bero på 2017. Vad var det som hände och hur ska man tänka kring risken till att en sådan skillnad i utveckling återupprepas?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    ML
   3. Vit pil

    Hej ML!
    Hoppas detta svar hamnar så du ser det på ”tråden”.
    Kul med din feedback.

    Nu till din fråga.
    Tyvärr så är inte alla jämförelseverktyg som finns inte så väl gjorda….

    2017 så speglade Pacific Precious guldpriset ganska väl.
    Fonden blir ju i SEK och gick upp +0,82% (efter alla kostnader). Guld i SEK gick upp +0,96% (utan några alls kostander). 10.486 till 10.587 SEK per Troy Ounce.

    Så 2017 bokför vi som ett år där vi nådde två av våra tre mål.
    1) Absolut/Positiv avkastning
    2) Som GuldSEK (helst bättre)
    3) Men inte vårt mål om riskfria räntan +10%
    Mål 3 får man dock se över tid. Där behöver vi få en riktig guld bull-market under fondens livstid. Med tro om att vi har det framför oss är jag inte det minsta orolig över att vi skall få till mål 3 också – vilket skulle vara riktigt bra för oss som är investerade i fonden.

    Tyvärr är det så att Avanzas jämförelseverktyg inte alltid är så bra då man ibland får jämförelser där den ena variabel är en SEK-kurva och den andra en kurva i USD. Detta ”fel” rör till det för alla investerare.

    Jag har sagt till om det – men det verkar lite svårt för både Avanza och Nordnet att få koll på den verkliga avkastningen i SEK om man t.ex. köpt en amerikansk börshandlad fond över tid. Systemen använder nämligen bara den senaste aktuella USD/SEK kursen och inte de olika inköpskurserna historiskt…..

    I sådana fall får man fokusera på avkastningen i kronor och inte procenten i sin portfölj. Avkastningen på en svensk fond blir dock alltid rätt procentuellt.

    /eric

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Eric Strand
   4. Vit pil

    Hej Erik,

    Eftersom du föredömligt nog kommenterar här vill jag gärna passa på att fråga.

    jag såg just att Pacifics fonder numera är borttagna från PPM:
    https://www.privataaffarer.se/lista-har-ar-ppm-fonderna-som-forsvinner/

    Detta motiverar pensionsmyndigheten på följande sätt:
    ”Erik Fransson, chef på fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, förklarar att syftet med lagen är att erbjuda ökad säkerhet för spararna och att oseriösa fonder ska försvinna. […] De nya kraven är både kvantitativa krav, lämplighetskrav och krav på god sed.”
    https://www.efn.se/privatekonomi/269-fonder-forsvinner-okad-konkurrens-menar-pensionsmyndigheten/

    Mot den bakgrunden vore det intressant att få höra din sida av varför Pacific Precious och Multi-Asset inte längre finns med bland det PPM-valbara.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
  3. Vit pil

   Hej Martin!
   Hoppas detta svar hamnar så du ser det på ”tråden”.

   Det är synd med PPM.
   Systemet baserade på ett ord ”valfrihet”.

   Nu lyckades inte myndigheterna ha koll på sitt fondtorg.
   Hur svårt är det egentligen att kolla de bolag som är registrerade utanför Sverige och höll på med telefonförsäljning….?
   (PS1. De fonder som har ställt till det för myndigheterna var megastora, över 20 miljarder……)

   Det gjorde man inte. Skandalen blev ett faktum.
   Politiskt var man tvungen att göra något så att man skulle ”få koll”.

   Nu har man infört ett regelverk med 29 nya punkter en fond måste uppfylla.
   Pacific Multi Asset och Pacific Precious har två ”kvantitativa” punkter som vi inte kunde uppnå vid årsskiftet.
   1) En fond måste vara tre år (fr.o.m. 2019-02-04 är vi ok på den punkten)
   2) Över 500 msek i förvaltat kapital exkl. PPM.

   Eftersom punkt 1 är löst inom en månad så ser vi fram emot att komma in i PPM igen när vi har mer förvaltat kapital i fonden.

   (PS2. Ryktet säger att man skall ta bort mycket fler fonder i en kommande förändring, ytterligare -500, genom att införa ett upphandlingsförfarande)

   Som det ser ut så kommer vi alltså få ett ITP-liknande system om 2-3 år med enbart några få gråa/tråkiga miljardstora-bank-indexblandfonder vilket kommer att totalt förstöra grundtanken med PPM – ”valfrihet”.

   Då lär vi inte få vara med igen……(även om vi hinner komma in igen emellan dessa två förändringar).

   När vi är där så kommer ingen intressera sig för PPM längre och de kunde lika gärna förstatliga hela systemet istället för skapa ett oligopol för storbankerna.

   Mycket tråkigt – när vi kunde behållit den så viktiga grundstenen ”valfrihet” – om myndigheterna bara hade haft lite koll….
   /eric

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Eric Strand
 80. Vit pil

  Tack för jobbet ni lägger ner med bloggen. Mycket fin bild på Carro där när man såg citatet från henne på tv-skärmen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Palle
 81. Vit pil

  Mycket bra lista, jag håller med om nästan allt i den här artikeln.
  Dock är jag lite orolig för DNB global emerging. Jag såg den fonden själv för ett litet tag sen men köpte den aldrig då den saknar redovisning för ”produktens avgift” hos Avanza. förmodligen för att fonden är så pass ny så att man vet inte den siffran än.
  Jämför vi med tex DNB Europa Indeks och DNB USA Indeks (förvaltningsavg 0,30%) så har de en produktavgift på 1,23% resp 1,56%.
  Detta gör mig lite orolig så jag avvaktar och behåller LF tillväxtmarknad för närvarande.
  Tack för arbetet ni lägger ner!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Kan vara klokt, särskilt när den inte verkar gå att köpa hos Nordnet heller. Håller på att gör lite mer fördjupande research och gör eventuellt en uppdatering på bloggen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Hej Jan, de har en avgift på 0,71%.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jesper
 82. Vit pil

  Jag hittar inte Handelsbanken Global Småbolag Index när jag söker på den hos Avanza. Har den något alternativt namn?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
  1. Vit pil

   Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  2. Vit pil

   Thomas
   Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Bertil
  3. Vit pil

   Jag letade i en kvart… Hittade inte heller…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kim
   1. Vit pil

    En mycket bra genomgång för 2019 ! Jag håller absolut med om att globala indexfonder är överviktade i stora bolag och att valet att komplettera med en global index-småbolagsfond är helt rätt.Givet utbudet på Avanza så är detta enda alternativet idag som inte har för hög avgift. Dock har fonden bara funnits i drygt ett (1) år så det saknas historik. Är detta något som det finns anledning att väga in i bedömningen eller inte ?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ulf
 83. Vit pil

  Hej!

  Tack för ett bra avsnitt! Vill tipsa om BlackRock iShares MSCI World Small Cap (IUSN) som en billigare variant av SPDR MSCI World Small Cap om jag inte missat något?

  Mvh
  Oskar

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
  1. Vit pil

   Snyggt, den kände jag inte till. Tack!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 84. Vit pil

  Tack för årets höjdpunkt. Ser fram emot ombalanseringen! Bra jobbat :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
  1. Vit pil

   Tack Thomas, planen är att den ska komma nu på söndag den 13 januari.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 85. Vit pil

  Tack för intressant avsnitt!

  Någon kommentar kring Öhman Global Marknad Hållbar A (avgift 0,52%)

  Högsta hållbarhetsbetyg på Morningstar och BILLIGARE än Öhman Global Hållbar A (avgift 1,43%).

  Mvh Emanuel

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
  1. Vit pil

   Tack, har lagt till den. Dock som alternativ till ”SPP Global Plus” eftersom det är en indexfond medan ”Öhman Global Hållbar A” är en aktivt förvaltad fond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 86. Vit pil

  Hej. Tack för en bra artikel igen. Gick som du föreslog in på Avanza och kollade resultatet för året, men vet inte riktigt hur jag ska tolka det. Bra, medel eller dåligt i förhållande till vad? Världsindex, svenskt index etc. Det stod ”Den genomsnittliga utvecklingen för våra kunder slutade på −8,82% och din utveckling blev −2,67%.” Det låter ju bra i förhållande till övriga kunder, men i förhållande till de index jag följer tillsammans då? Eftersom det är indexfonder jag har, så är det väl varken bra eller dåligt, utan enligt just – index. Eller missar jag något här? Vad ska jag mäta mig mot?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Jag skulle säga att det är bra eftersom med -2,67 % så slog du i princip alla index. Sedan är det som du skriver vanskligt att jämföra eftersom det lätt kan bli att jämföra äpplen med päron. Som exempel – att jämföra en global portfölj med ett Stockholmsindex är ju vanskligt även om det är det som alla gör.

   Alternativet är ju då att jämföra med ett världsindex eller en egen kombination. Nu är jag nörd och lägger ner rätt mycket arbete på det, men då kan man jämföra sig mot ett eget index. Jag jämför t.ex. nybörjarportföljen mot ett index som är 60 % MSCI World och 40 % Svenska statsobligationer. Det blir ju rättvisande men också egentligen ganska ointressant eftersom de lär ju matcha på grund av att fonderna är indexfonder.

   Det kanske relevanta är att jämföra sig mot just Stocksholmsbörsen i form av indexet SIXRX eftersom det lätt kan köpas genom fonden SEB Sverige Index eller MSCI World som kan köpas genom Länsförsäkringar Global Indexnära.

   Ett sista inspel är ju att mäta mot en förväntad ”budgeterad” utveckling med en ränta-på-ränta-kalkylator. Det är ju kanske egentligen mest relevant, det vill säga hur går det för mig att nå mitt ekonomiska mål.

   Ja, som du märker – jag har inget klockrent svar tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för det snabba och bra svaret. Då förstår jag bättre hur man kan tänka. Jag har ju ingen förväntad målbild. Förklarar du detta mer ingående på bloggen? Som för övrigt jag lärt mig mycket utav och fått mig att ändra strategi för ett antal år sedan.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Martin
 87. Vit pil

  Årets höjdpunkt på bloggen! Längtar alltid efter denna artikel😀

  Kul att du tog med den globala småbolagsfonden (Handelsbanken). Jag hittade den själv rätt nyligen och la till den på 12,5% i min portfölj. Har gått käpprakt söderut pågrund av turbulensen på marknaderna men i långa loppet så blir den spännande.

  En fråga: Du skriver att ett av de viktigaste avsnitten är det om 4-hinksstrategin. Jag håller också det avsnittet högt. Dock har jag inte helt lätt att applicera det i den egna ekonomin. Jag har en buffert och ett framtidsspar. Ingen risk (bankkonto) på bufferten och 90/10 på framtidssparet. Så långt klart och tydligt.

  Utöver detta har jag en rad målspar: Semsterresa var sommar, en bil i framtiden samt ett spar för framtida reoveringar av huset. Hur kategoriserar ni denna typ av spar? Vilken hink pratar vi då om?

  Mvh Johan

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Jag skulle faktiskt resonera som att ha det i bufferthinken. Bufferthinkens uppgift är ju att stå för levnadskostnader och t.ex. semester, bilresa och renoveringar i huset är ju i allra högsta grad levnadskostnader. Min tanke är inte att man har sparanden utanför fyra-hinkar-principen utan att de ska egentligen illustrera hela ens ekonomi.

   Det enda som jag egentligen knökar med är placeringen av boendet i hinkarna, så i vår ekonomi håller jag det utanför (förmodligen felaktigt).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 88. Vit pil

  Tack för ett bra avsnitt! Jag har en novisfråga angående avgifter och undrar om någon kan besvara den. Det står på avanzas hemsida att t.ex SEF Independent investmentbolagfond A har en fast förvaltningsavgift på 0,30% men det står också att produktens avgift är 1,03%. Vad innebär detta? Tidigare fonder som blivit rekommenderade här på sidan så har skillnaden mellan produktens avgift och förvaltningsavgift varit 0,01% eller liknande och därför har jag inte reflekterat över det, men detta låter som att det kan göra skillnad?

  Mvh,
  Oinsatt

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Lindgren
  1. Vit pil

   Morningstar och Avanza har 0,59% så det beror nog bara på olika sätt att räkna. Generellt sett har Avanza högre produktionsavgift än både Morningstar och Avanza på de flesta fonder. Fonden är dessutom ganska ny och har 111 Mkr i förvaltat kapital. I takt med att den växer så kommer produktionskostnaden att sjunka till marginellt över fondavgiften på 0,3%.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas
  2. Vit pil

   Vad blir det tillsammans? I artikeln anges avgiften till 0,59 %. Hur räknar man fram det? Trodde att man skulle akta sig för just sådana produktavgifter.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Martin
 89. Vit pil

  Hej!

  Angående Globala räntefonder finns ju AMF Räntefond Mix. Den investerar i en blandning av Svenska, Amerikanska, Brittiska och Europeiska obligationer. Den är valutasäkrad och AMF sänkte nyligen avgiften till 0,1%. Tycker den borde ha en plats på listan :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Definitivt, det visste jag inte. Tack, uppdaterar listan!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Är inte AMF Räntefond Kort bättre än AMF Räntefond Mix som kort räntefond?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Oskar
 90. Vit pil

  ”Det skulle vara sjukt spännande att se aggregerade siffror från t.ex. Nordnet eller Avanza på det samma. Alla våra egna portföljer slutade alla bättre än -5.3 procent, även om den jämförelsen haltar lite.”

  Kan det vara så att många portföljer faktiskt slog -5,3% då utdelningar inte finns med i index..? Har inte möjligheten att räkna ut min eget resultat men sitter på Axfood, Tele2, Investor, Swedbank, och Bilia och har endast köpt under året. Tänker att det finns konservativa aktieinvesterare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter S
  1. Vit pil

   Ja, så kan det vara. Jag ska se om jag kan värva någon på Avanza eller Nordnet att dela med sig av siffrorna. Jag tror dock inte att de kommer göra det, går lite emot deras affärsmodell tänker jag – de tjänar ju pengar på att folk är aktiva och handlar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ah, tack Linus, det hade jag missat. Då kan man konstatera att den genomsnittlige sparare hos Avanza underpresterade mot alla relevanta index:

   • De 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen exklusive utdelningar (OMXS30): -10.67 %
   • Alla aktier på Stockholmsbörsen exkl. utdelningar (OMXSPI): -7,67 %
   • Alla aktier på Stockholmsbörsen inkl. utdelningar (OMXSGI): -4,16 %
   • Alla aktier på Stockholmsbörsen inkl. utdelningar som går at köpa en som en enskild fond (SIXRX): -4,41 %
   • Den globala börsen i form av världens ca 1500 största bolag (MSCI World) exkl. utdelningar: -11,06 %
   • Den amerikanska börsen i form av de 500 största bolagen, inkl. utdelningar (S&P 500): -7,03 %
   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 91. Vit pil

  Hej!

  Är SEF Independent Investmentbolagsfond A att föredra framför 50/50 Spiltan globala investmentbolag och Spiltan svenska investmentbolag?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Bra fråga. Spontant skulle jag nog säga att de underliggande innehaven borde vara rätt lika en sådan kombination som du beskriver.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 92. Vit pil

  Tack för genomgången! Bidrar gärna med det önskade tipset på en fond som har råvaror men inte olja:
  Lyxor ETF Commodities Thomson Reuters/Jefferies CRB Ex-Energy TR (LYYH).

  Fonden finns på Nordnet, går inte att söka fram på Avanza. Indexet är en mix av råvaror förutom energi (så kol och olja mfl försvinner i och med det):
  https://www.lyxoretf.se/en/instit/products/commodities-etf/lyxor-commodities-thomson-reuterscorecommodity-crb-exenergy-tr-ucits-etf-acc/fr0010346205/eur

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  V.S.
  1. Vit pil

   Tack, den kände jag inte till. Då lärde jag mig något nytt också! Grymt! 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 93. Vit pil

  SPP Global Solutions är ett bra alternativ om man prioriterar ESG-rating högt: 5 glober, 4 stjärnor, 0.75% avgift. Faktum är att den är bland de 1% högst rankade fonderna i sin kategori med ett ESG-värde på 54, vilket är mycket bra för en globalfond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans
  1. Vit pil

   Avanza höjde till 0,92 förra året (vet ej vad avgiften är på Nordnet)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kim
   1. Vit pil

    Även Nordnet har total avgift 0.92%. Borde ha angett den siffran istället för förvaltningsavgiften.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Hans
  2. Vit pil

   Tack! den här hade jag missat. Har förtydligat under bästa etiska globalfond. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 94. Vit pil

  Hej! Har du tips på bästa Sverige fond om man vill spara etiskt/hållbart? Själv sparar jag i spp Sverige plus, vad tycker du om den? Finns bättre alternativ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MR
  1. Vit pil

   Alla SPP:s PLUS-fonder är bra utifrån det perspektivet. Har dock tyvärr inget annat riktigt bra förslag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Vad tror du om Öhman Sverige Marknad Hållbar? Den är väl aktiv, men enligt beskrivningen ”förvaltas [den] indexnära” och det är inte stor skillnad i avgift mot SPP Sverige Plus.

    För övrigt tycker jag att den Sverige-plus-fonden förtjänar att framhållas lite mer som ett mycket bra alternativ vad gäller hållbarhetsaspekten. :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Simon
   2. Vit pil

    Hej Simon!

    Nej det är en passivt förvaltad fond.
    Varför den skriver ”förvaltas indexnära” är för att det är en hållbar fond och kan därför inte ha alla dom aktierna som ingår i indexet och blir därför ”indexnära”.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström
 95. Vit pil

  Hej Jan,

  oerhört ambitiöst och uttömmande inlägg som vanligt, kudos på det!

  Jag läste med intresse delen om robottjänsterna för att omfördela portföljen automatiskt baserat på när fonder ändrar förvaltningsavgift eller liknande saker under årets gång. Just det med tanke på att man helst inte vill lägga mer än 4 timmar/år som du säger åt fondsparandet.

  Hur kommer det sig att du föredrar Lysa framför Opti? Har själv ett samarbete med Opti och gillar det de gör så tar gärna emot lite klokskap här från dig på vad som skiljer de åt? :)

  Trevlig helg och ny vecka på er.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  10årsplanen
   1. Vit pil

    Tack Peter för hjälpen, den hade jag inte läst så jag tar genast och kollar in den!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    10årsplanen
  1. Vit pil

   Årets första artikel, svårt att vara försenad. 😎

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 96. Vit pil

  Hej Jan.
  Mycket bra skrivet. En sak kan jag inte fatta att du har inte ens i listan på småbolag bästa småbolagsfonden Sverige beprövad AMF Aktiefond Småbolag med 0.46% i avgift? Allt annat stämmer bra.
  Mvh.jacke77

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
  1. Vit pil

   Min miss. Har lagt till den på bra alternativ och kollar senare ikväll om det inte är så att den kanske till och med är bättre än PLUS-fonden. Stort tack för feedbacken!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    mycket fin genomgång. tack Jan och Caroline!
    ang. AMF aktiefond småbolag, glöm inte att den är aktivt förvaltad. dock skriver morningstar att indexfonder inte fungerar så bra på just small cap, tyvärr hittar jag inte artikeln just nu.

    ang. PLUS småbolag, den innehåller också PLUS microbolag (fond-i-fond?) och bl.a. ICA gruppen? tillhörde inte ICA OMXS30?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Peter K

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.