En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin
Sök:

En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

Förslag på hur man kan börja investera pengar i aktier och fonder

Vilka aktier eller fonder ska man köpa när man börjar investera sina pengar? Hur ska man tänka, fördela pengarna och hur gör man rent konkret? Så här tänker jag utifrån en nybörjares perspektiv – som dessutom råkar vara bättre än 90 % av det som du får hos bankerna.

I de föregående delarna i min miniserie ”Så blir du rik” så har jag beskrivit vikten av att betala sig själv först (steg 1), att bygga en god struktur i sin privatekonomi (steg 2) och vikten av att sätta dem i arbete (steg 3) så att de jobbar hårt för dig istället för att du behöver jobba hårt för dina pengar.

Syftet med den här fjärde delen är att:

 • Hjälpa dig att skapa en bra riskjusterad portfölj
 • Inte gå på bankernas förslag som gör dem rika och dig fattig
 • Komma igång

Förutsättningar

Jag kommer i det här exemplet att utgå från exempelbeloppet 10 000 kr, men det fungerar lika bra för 100 000 kr, och jag skulle till och med säga upp till 200 000 kr. Vid 200 000 kr eller mer så skulle jag göra lite annorlunda och mer gå på RikaTillsammans-portföljen. Men mer om det senare i artikeln.

Innan du följer råden i den här artikeln utgår jag ifrån att:

 • Du har ett månatligt sparande på minst 10 % av din inkomst
 • Att du har en rimlig buffert i förhållande till din levnadssituation
 • Att pengarna som du investerar är till för din pengamaskin och inte ett målsparande (se steg 2)
 • Att pengarna kan vara investerade minst en period om 5 till 10 år.

Steg 1. Öppna ett investeringssparkonto hos Nordnet

Det första steget, om du inte har gjort det redan, är att öppna ett konto hos Nordnet (eller Avanza (annonslänk)). Jag rekommenderar dock Nordnet, främst på grund av deras Shareville-funktion där du kan följa min Nybörjarportfölj live.

Den typ av konto som du vill öppna heter ”Investeringssparkonto (ISK)”. På köpet får du förmodligen ett vanligt sparkonto och i vissa fall även en vanlig värdepappersdepå. Det är OK då det inte kostar något, men det är på investeringssparkontot som vi kommer att arbeta från. Anledningen till det är att det är betydligt mer förmånligt utifrån ett skatteperspektiv. Kontot kostar heller ingenting och det kostar inget att vara kund.

Om du är intresserad av varför man bör välja just ISK framför en kapitalförsäkring (KF) eller en vanlig värdepappersdepå så har jag skrivit mer om Investeringssparkonto i artiklarna (överkurs):

Vad som kan hända efter att du har fyllt i formulären på deras hemsida är att det kan ta några dagar innan du får hem papper som du får skriva på och skicka tillbaka om du inte använder e-legitimation (rekommenderas).

Steg 2. För över pengar till ditt ISK-konto

När du har ditt konto färdigt så får du via deras hemsida instruktion för hur du kan sätta in pengar på ditt konto. Det går ofta antingen via:

 • En vanlig överföring efetersom alla ISK har ett vanligt kontonummer
 • Inbetalning till ett BG/PG nummer och ditt ISK-kontonr som referens
 • Autogiro från ditt vanliga lönekonto (rekommenderas!)

När pengarna kommer in på ditt ISK-konto kan du placera dem. Då ligger de först som saldo, som sedan kan användas för att köpa olika investeringar eller ”jobb för pengarna” som jag kallar det i det föregående steget i artikelserien.

Steg 3. Den första nybörjarportföljen bör bestå av indexfonder

Det finns ganska många olika skolor, men de flesta experter som inte är knutna till en bank som säljer produkter, är rörande överens. För en vanlig privatperson som börjar sin spar- och investeringskarriär är olika indexfonder bland det bästa man kan välja.

En indexfond är enkelt förklarat en påse som består av ett stort antal företag – ett slags genomsnitt av marknaden. Om du t.ex. har sett SVT Rapport på kvällen 19:30 så är det det svenska indexet OMX30 (Sveriges 30 största bolag) som de brukar hänvisa till när de säger: ”Idag har börsen gått upp X %”.

Till och med en av världens rikaste män Warrent Buffett har sagt:

My advice to the trustee couldn’t be more simple: Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S & P 500 index fund. (I suggest Vanguard’s.) I believe the trust’s long-term results from this policy will be superior to those attained by most investors — whether pension funds, institutions or individuals — who employ high-fee managers.

Jag har i flera fördjupningsartiklar visat att över tid är det i princip omöjligt att slå avkastningen för en indexfond med låga avgifter.

En bra sammanfattning kan du även få via de här två nedanstående videoklippen från SVT Rapport.

SVT Rapport jämför indexfonder och vanliga fonder

Nobelpristageren i ekonomi 2013 rekommenderar indexfonder

Indexfonder ger ca 8 % avkastning per år

Med indexfonder kan du över tid förvänta dig en genomsnittlig avkastning om ca 8 % per år över en period av 5 till 10 år. Du är naturligtvis inte garanterad den avkastningen, men man kan säga att med mycket hög sannolikhet att du över tid kommer att få en genomsnittsavkastning om 8 % (dvs. om du summerar alla årens utfall och delar dem med antal år).

Just riskperspektivet är lite överkurs, men du kan läsa om det i min artikel här.

Det finns mycket att läsa om indexfonder, men jag hoppas att det jag har skrivit här tillsammans med fördjupningsartiklarna ger dig tillräckligt med kött på benen att se att det är långt mycket bättre än alla andra alternativ – särskilt då ”vanliga” fonder (de som bankerna säljer) sällan ens slår sitt index.

Mycket av resonemanget här ovan försöker jag nämligen bygga på sunt förnuft – om 9 av 10 produkter som banken erbjuder inte slår sitt index – är det då inte bara smartare att köpa index? Jo, naturligtvis…

Skapa din egen nybörjarportfölj

Jag har brutit ut den här delen i artikeln i en separat sida på bloggen som finns här:

Där finner du konkreta tips på hur du kan sätta ihop din portfölj med förslag på olika antal fonder.

 

Automatisera månadsspandet

Både Nordnet och Avanza ger dig möjlighet att komma igång och automatisera sparandet. Jag har spelat in två videoklipp på ämnet i artikeln:

Följ min nybörjarportfölj via Nordnet Shareville

shareville-150210

I början av året skapade jag en nybörjarportfölj som baserar sig på den här artikeln och 10 000 kr samt ett månadssparande på 1 500 kr. Du kan se fonderna som jag valde i den här artikeln och du kan följa portföljen via Shareville:

Sammanfattning och analys av portföljen

Det här är en portfölj som bör ge dig en god riskjusterad avkastning över en period om 5 till 10 år. Att det är över den här tidsperioden är oerhört viktigt eftersom att investera så här över en period på 1 år eller mindre – då kan du lika gärna singla slant. Men ju fler år du äger din investering, desto högre blir sannolikheten att du tjänar pengar. Det här finns utförligt beskrivet i min artikel:

De absolut främsta fördelarna som jag ser med den här portföljen är:

 • Den ger en god riskjusterad avkastning med målet runt 8 % per år men en lägre förväntad standardavvikelse (=risk) än börsen i genomsnitt.
 • Det är en portfölj där du betalar väldigt låga avgifter i genomsnitt på ovanstående portfölj 0.21 %, långt mycket mindre än normalfonden som ligger på 1.65 %.
 • Den går att automatisera helt och hållet genom automatiskt månadssparande i fonderna
 • Det är en portfölj till största delen baserad i svenska kronor och som är likvid i meningen att du kan plocka ut pengarna med ett par dagars varsel.
 • Den kommer att slå mer än 9 av 10 lösningar som rekommenderas av banken.
 • Du får en portfölj som rekommenderas av de flesta oberoende auktoriteter såsom Warrent Buffet, Günther Mårder, Claes Hemberg m.fl.
 • Du får en portfölj med exponering i princip över hela världen med ett fokus på Sverige (eftersom det här vi bor och sannolikt den valutan vi vill ha värdet i)
 • Det är en portfölj på fokus på stora och trygga företag och en mix mellan värde- och tillväxtföretag.

För en mer komplett analys av portföljen:

Portfölj för lite större belopp (>200 000 kr)

Om du har ett större belopp som du vill investera som t.ex. 200 000 kr eller mer då skulle jag rekommendera RikaTillsammans-portföljen istället. Det är en variant på nybörjarportföljen med ungefär samma avkastning, men lägre risk. I följande artikel har jag gjort en jämförelse mellan:

 • Nybörjarportföljen
 • RikaTillsammans-portföljen
 • En ren 100 %-aktier portfölj

Läs hela artikeln – den innehåller även en ganska spännande analys av den här nybörjarportföljen.

Eftersom jag har haft nybörjarportföljen publikt i över ett år på Nordnet så följer här även den senaste årsanalysen:

Sparande till barn

Det går utmärkt att spara till barn på det här sättet också. Då rekommenderar jag följande artiklar:

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Om du gillar den här artikeln så vill jag passa på och rekommendera mitt månatliga nyhetsbrev. Det är gratis, det kommer ut cirka en gång i månaden och det innehåller de bästa artiklarna samt tips till dig och din privatekonomi. Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här. Anmäl dig gärna nedan:

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Om du har några frågor, kommentera gärna nedan.

Relaterade artiklar på bloggen

Konkreta förslag på fonder till nybörjarportföljen finner du här:

Andra stegen i min artikelserie

Fördjupningsartiklar

Externa länkar

Även om varken Avanza eller Nordnet har sponsrat det här inlägget, får jag en liten ersättning om du väljer att använda någon av de två länkarna till dem. Jag använder inkomsten för att kunna ta tiden att skriva dessa artiklar. Du kan läsa mer om min annonspolicy här.

Relaterade etiketter och ämnen

aktier, AMF Aktiefond Europa, avanza, Avanza Zero, buffert, Bullion Vault, DNB Global Indeks, frejas portfölj, hyresfastigheter, Investeringssparkonto (ISK), jämförelse, kapitalförsäkring, kontanter, läsarfråga, liberty silver, målsparande, morningstar, msci, nordnet, Nordnet Superfonden Sverige, Nybörjarportföljen, obligationer, ombalansering, OMX, räntekonto, råvaror, sharpekvot, silver, spiltan, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Spiltan Räntefond Sverige, SPP Aktiefond USA, SPP Obligationsfond, strategi, svenska bostadsfonden, Swedbank Robur Indexfond Asien, tillgångsfördelning, tips, Vanguard, video

Kommentera

208 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Så när nybörjarportföljen överstiger 200 000 kr, då rekommenderar du att man säljer allt i nybörjarportföljen och investerar de pengarna i RikaTillsammans-portföljen istället?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Oskar Karlsson
 2. Vit pil

  Varför ska man investera i fonder? Man kan ju välja samma värdepapper som fondförvaltaren väljer fast man köper dem enskilt. Då slipper man förvaltningsavgiften. Är det något jag har missat här?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Oskar Karlsson
  1. Vit pil

   Ja, det gör du men du betalar istället avgift per transaktion plus att du dessutom behöver lägga ner tid på det. I de flesta fall gör ju en fond det här mycket, mycket effektivare än vad du och jag kan göra det själva. Särskilt om fonderna har avgifter på under 0.4 procent per år.

   1+

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Jag har precis börjat fila på att få igång min egen nybörjarportfölj. Jag är 28-år gammal, kommer lägga in ca 100 000 kr initialt och sen spara 3 000 kr i månaden. Jag är inne på att gå på 60/40, hur många olika indexfonder bör man fördela sitt kapital på?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Alfred
 4. Vit pil

  Hej! Jag har lite frågor jag hoppas jag kan få svar på.
  Är det nödvändigt att ha räntefonder i sin portfölj? De ger så låg avkastning. Skulle det inte vara bättre att bara ha olika indexfonder och globalfonder?

  Är det en bra idé att ha flera isk-konton? Ex ett för pension, ett för boende osv?
  Jag är 26 år, bör jag börja pensionsspara själv? Isåfall hur? Ska jag öppna ett isk konto och sätta in en summa på varje månad? Bör jag ha speciella fonder just till pensionssparande?

  Det här med skatten, har läst att det inte är bra att ta ut och sätta in pengar, är det då inte dåligt med månadssparande? Är det bättre att sätta in en årlig summa?
  Skulle vara sååå tacksam för ett utförligt svar då jag är nybörjare och inte kan mycket om det här alls.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Louise
 5. Vit pil

  Hej! Tack för en fantastisk blogg. Jag har lärt mig massor på bara ett par timmars läsande.
  Jag är en nybliven 40-åring som insett att det är dags att ta tag i sparandet på riktigt.
  Jag har en fundering som jag hoppas att du kan hjälpa mig med.
  Jag har tre kapitalsparfonder hos Swedbank (Robur bas solid, Robur Ethica Sverige och Robur Kapitalinvest) som jag har haft i flera år (två av dem i närmare 20 år). Jag har inte månadssparat i dessa utan det är engångssummor som placerats. Idag är fonderna tillsammans värda 82000 kr, vilket för mig är mycket pengar.
  Jag vet dock att dessa fonder inte har något högt anseende och jag undrar vad du tycker att jag skall göra med dem. Skall jag låta pengarna ligga kvar, eller skall jag sälja, ta ”skattesmällen” och låta kapitalet bli grundplåt för en nybörjarportfölj skapad i enlighet med dina råd?
  Det blev en lång fråga. Hoppas du har möklighet att svara.

  Tack! 😊

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Brita
  1. Vit pil

   Hej Brita,

   Först och främst grattis till att ha börjat ta tag i det och tack för de fina orden.

   Det är alltid vanskligt att ge råd på så lite information då jag inte vet dina förutsättningar. Men generellt sätt så kan man säga att de flesta tjänar på att byta från dåliga aktiva fonder med höga avgifter till indexfonder med låga avgifter, samt ta skattesmällen och byta från en aktie- och fonddepå till ett ISK-konto.

   Sedan skulle jag verkligen rekommendera ett regelbundet månadssparande, det är bland det bästa som du kan göra.

   Lycka till med ditt sparande!

   Hälsningar,
   jan

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej! Har last dina artiklar med stort intresse och vill skapa en nyborjarportfolj (och aven barnspar till min dotter) utefter din modell. Dock undrar jag om procenten for de resterande 14 procenten som bara star som just ‘resterande’ pa Shareville? Jag vet sa lite om fonder och aktier att jag garna vill folja din till 100% :)
  PS Ursakta utlandskt tangentbord!

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Tilly
 7. Vit pil

  Hej! Jag har lite pengar på ett sparkonto med ingen ränta alla. Tänkte kanske börja spara i fonder och tänkte först då ta en fond ex Avanza zero utan avgifter. Men efter att ha läst förstår jag att det är bättre att sprida men Jag har en fråga om kostnader. Om jag har flera olika fonder som alla har avgifter, blir det inte dyrare då än om jag skulle ha en fond med en avgift? ( eller lägga allt i zero utan avgifter). Skulle vara så tacksam för snabbt svar. Kan ingenting om detta alls. Om jag har ett konto på Avanza och sätter in pengar, kan jag sprida de pengarna på lika fonder eller måste jag sätta över en viss summa på olika fonder? Eller kan jag alltså sätta in en klumpsumma, fördela dem på Avanza sen och när jag sätter in pengar så fördelas allt lika över de olika fonderna?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Louise
  1. Vit pil

   Hej Louise,

   Kul att du är intresserad och att du frågar! Det var många frågor men jag ska försöka bryta ner det:

   1. Nej, det blir inte dyrare för att du har fler fonder.
   2. Ja, det blir lite dyrare (upp till 0.4 procent) om du väljer att använda de fonder jag rekommenderar, men jag är ganska övertygad om att du tjänar in det i form av en stabilare avkastning till lite lägre risk (=riskjuterad avkastning)
   3. Du kan sätta in pengarna på Avanza och sedan portionera ut det till olika fonder precis hur du vill

   Mitt förslag är att du kontaktar Avanzas kundtjänst, så hjälper de dig med alla sådana här frågor att komma igång.

   Lycka till med ditt sparande!

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej, tack för lättläst och intressant läsning! Jag är student (ett år kvar innan examen) och sparar till en insats för lägenhet (kortsiktigt sparande). Frågan är om jag borde placera dessa pengar i en pengamaskin eller om det är bättre att endast lägga undan en summa pengar per månad? Räknar med att det kommer ta mig 2-3 år av sparande.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Viktoria
  1. Vit pil

   Jag skulle avråda från att investera ett målsparande på mindre än 5 år på börsen. Ett enskilt år kan börsen krascha uppemot 50 procent. Tumregeln är att investera maximalt 10 procent av sitt kapital per år man kan låta pengarna vara i fred. På kort sikt bör man inte underskatta sparkontot:

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej Jan, jag tycker detta är så spännande och din webbplats gör mig peppad på att lära mig mer om sparande. Jag är total nybörjare som har många frågetecken som svävar runt i mitt huvudet. Jag var påväg att öppna ett ISK-konto hos Nordnet men började fundera på varför jag inte ska öppna det på min vanliga bank(handelsbanken)? Vad är fördelarna/nackdelarna?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Ellinor
  1. Vit pil

   Att öppna konto hos Nordnet / Avanza ger ofta:

   • Större utbud
   • Lägre avgifter
   • Bättre kundservice
   • Bättre hemsida
   • Bättre villkor för t.ex. belåning
   • Bättre extratjänster som t.ex. Shareville
   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en fantastisk inspirerande blogg och att du fått mig att ta tag i mitt framtida sparande!

  Startade igår ett konto hos Avanza och är i startgroparna till att börja placera.

  Jag har dock en liten fundering.

  Jag har tänkt gå in med 270 000 kr av mitt totala kapital på 300 000 kr då jag tänkte ha 30 000 kr kvar som buffert

  Planen är att spara 5-8 år och funderar på om jag ska placera pengarna i Nybörjarportföljen eller Rika tillsammans-portföljen.

  Efter förmåga kommer jag försöka lägga in 5000 kr i månaden i portföljen, detta kommer förmodligen öka under åren tack vare löneutveckling.

  Målet är att nå 1 miljon kronor eller mer tills jag är 40 år, idag är jag 32 år.

  Jag tycker Nybörjarportföljen verkar vara mycket enklare att handskas med men såklart med lite högre risk. Men efter jag läst många av dina artiklar så vet jag att du bara rekommenderar nybörjarportföljen upp till 200 000 kr.

  Är lite splittrad över vilken av portföljerna jag ska välja.

  Hoppas inte min fråga är för luddig.

  Med vänlig hälsning

  Andreas

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Börja med nybörjarportföljen skulle jag säga. Sedan kan man testa sig fram med de andra delarna i RikaTillsammans-portföljen. T.ex. att köpa guld för 10 000 kr eller liknande.

   1+

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en enastående webbplats! Jag skulle vilja fråga dig angående att återinvestera avkastningen. Hur fungerar det egentligen? Går man till sin kontoöversikt, som i exempel Avanza, och trycker in det beloppet som avkastningen motsvarar och investerar detta belopp i en ny fond. Eller blir det automatiskt en årlig avkastning av ens fondsparande som man får ut och kan då återinvestera?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 12. Vit pil

  Hej, jag har precis satt upp ett konto och provat att överföra pengar, vad ska man göra om det står: Du har tyvärr inte tillräcklig täckning på din depå för att genomföra ordern. Överföra mer pengar? Jag provade med endast 10k till att börja med, är det därför?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Julia
 13. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag är i startgroparna nu för att börja sparande och kommer nog sätta in 10000 till att börja med, dock kan detta nog öka rätt mycket per månad därefter.

  ”Problemet” är dock att min arbetsgivare betalar in en del av min lön på ett avanza zero konto (vilket är schysst istället för ITP1 för då kan jag placera dessa som jag vill). Då känns det ju smart att ha mitt övriga sparande på Avanza också antar jag?

  Dock då till huvudfrågan: jag vill ju fortfarande kunna se din nybörjarportfölj och så. Ser du några nackdelar med att ha ett konto på nordnet också bara för att ”kika runt”? Alternativt om du egentligen inte ser några nackdelar med att jag använder både nordnet och avanza (bara för att kunna ha tillgång till dina portföljer på shareville)?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Österblom
 14. Vit pil

  Hej,
  Nu har jag läst din blogg en tid nu och försökt komma på hur jag ska bygga upp en nybörjarportfölj med sikte på 10-15 års månadssparande. Jag har inget kapital som jag vill starta med, utan snarare börja månadsspara (6-7% av inkomst) – sen kommer jag lägga in klumpsummor (% av skatteåterbäring, bonus och andra ”extrainkomster”) Har jag förstått din genomlysning av nybörjarportföljen och vill skapa en liknande portfölj om jag sätter ihop fonder enligt nedan:

  AMF aktiefond Europa 8%
  Nordnet Superfond DK 7%
  Nordnet Superfond SE 9%
  Nordnet Superfond NO 7%
  Nordnet Superfond FI 6%
  Spiltan Aktiefond Invest 8%
  Spiltan Räntefond SE 8%
  SPP aktiefond USA 12%
  SPP Obligationsfond 10%
  Swedbank Robur Access Asien 8%
  DNB Global Indeks 17%

  Bör jag vikta om något? Bör jag lägga till/ta bort någon fond?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Emva
 15. Vit pil

  Hej,
  tack för en jättebra blogg! Jag har precis börjat med min egen pengamaskin och köpt några fonder, men det är en sak jag inte fattar (och kan verka som en trivial fråga): den avkastningen jag får när fonden går upp, ska jag återinvestera den efter ett år eller går det automatiskt upp på värdet av fonden. Alltså får jag ränta-på-ränta effekten direkt eller måste jag återinvestera pengarna varje år? Hoppas du fattar :)

  Tacksam för svar!

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
 16. Vit pil

  Hej! Jag har precis fått igång en nybörjarportfölj, men jag är osäker på hur jag gör för att ”släppa det”. Om man jag vill månadsspara så måste jag ju ändå gå in och placera ut pengarna på kontot dit jag vill ha dem. Varje månad, när lönen kommer. Då kan jag ju inte bara kolla till det ett par gånger i året ju, eller har jag missat något? Kan man på nåt sätt göra så att ens månataliga insättning placeras proportionerligt efter de investeringar jag redan har? Typ att 2.2% av pengarna automatiskt hamnar på AMF Aktiefond Europa, som motsvarar 2% av min portfölj. Är nåååågot ny på det här…

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Viktor Johansson
  1. Vit pil

   Ja, det kan du. Kontakta Nordnet eller Avanzas kundtjänst så hjälper de dig med att sätta upp ett månadssparande med autogiro. Ibland kan det dock bli som att månadinsättningen understiger det minsta beloppet till fonden och då kan man antingen välja färre fonder eller ”poola” pengarna i ett kvartal och sedan köpa. Men jag skulle nog rekommendera välja färre fonder i ett sådant läge. Det kommer komma förslag på det inom kort.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hej Jan!
  Har hittat till din sida och fått lite inspiration. Jag är 22 år gammal och har sparat ihop lite pengar under årens lopp. I dagsläget ligger de bara på ett bankkonto och samlar damm. Problemet är att jag inte tycker att jag har den kunskap som krävs för att placera rätt. Nybörjarportföljen kändes därför som en mycket bra idé.
  När jag har satt pengarna i arbete, d.v.s. köpt fonder, är det inget mer jag behöver göra löpande? Mer än att följa utvecklingen såklart.
  Funderar också på hur det fungerar med utdelning. T.ex. om värdet på portföljen stiger med 8 %, hur får jag utdelningen?
  Med vänlig hälsning,
  Linus

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Grattis till att ha kommit igång. Det är en klyscha att alla resor börjar med ett första steg, men där är en poäng i det.

   Nej, där finns inget mer som du behöver eller ens ska göra, förutom att låta pengarna vara i fred under ett antal år. Jag skulle nästan påstå att den största risken för pengarna är att vi pillar på dem och inte låter dem vara i fred.

   Angående utdelning i Sverige så fungerar det automatiskt då fonderna ökar i värde med den utdelning som de får från de underliggande bolagen. Det är alltså inget du behöver göra heller. Du kommer att få tillgodogöra dig utdelningen i form av ökat värde på fonderna.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Superbra och lätt förståelig information!
  En fråga som jag dock är osäker på, kan man ta ut pengar från ett ISK konto hur man vill? Jag vet att du nämner att man bara ska använda de pengar som man kan avvara en längre tid 10+ år, men om något oförutsägbart skulle ske och man måste använda sparade pengar på ett ISK konto, går det att flytta dem från ”en dag till en annan”?

  Tack!
  Linnea

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Linnea
 19. Vit pil

  Jag tror att både jag och många andra skulle uppskatta dina kommentarer på företagsobligationer. Med tanke på att Carnegie Corporate Bond gick 10% mellan 2007-2009, när allting rasade, blir man ju väldigt fundersam, att den dessutom gått upp stadigt 300% fom start vill man också försöka förstå. Man säger väl generellt att företagsobligationer förknippas med högre risk, men i fallet med Carnegie Corporate Bond så är både SA låg och Sharpe ganska bra.

  Vore oerhört tacksam för din input!

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 20. Vit pil

  Hej, är ny med fonder och ganska osäker! Så hade hjälp otroligt mycket om en kunnig person kunde ge mig feedback på min fondportfölj… Fördelat 60% Globala indexfonder, 30% Sverigefonder och 10% tillväxtfonder.

  DNB Global Indeks – 30%
  Länsförsäkringar Global Indexnära – 30%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 15%
  Didner och George Aktiefond 15%
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 10%

  Pengarna ska ligga i minst 5-6 år och ska bland annat spara till kontantinsats till en lägenhet men även använda fondportföljen för att spara med i framtiden. Tack så mycket på förhand!

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Wendy
  1. Vit pil

   Jag skulle spontant inte rekommendera att spara pengar som ska användas till kontantinsats till ett boende i aktier eller i fonder eftersom risken även på 5 år kan vara relativt hög.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Hej, du skriver att det här är en bra portfölj över tidsperioden 5-10 år, vad ska man göra efter 10 år om man siktar på ett ännu längre sparande? ska man bara låta det vara precis som det är eller kanske omplacera till andra fonder eller upplägg?

  0

  Gravatar ikon för användaren
  E
 22. Vit pil

  Hejsan Jan!

  Nu har jag tänkt ta tag i lite sparande på både kortare sikt och längre sikt. Då menar jag att lite av pengarna jag sparar undan ska sparas i längre än 7-10 år.
  Och på kortare sikt 2-4 år har jag tänkt spara den andra delen av månadssparandet ( 50% – kort sikt, och 50%- lång sikt) etc, och det totala sparandet har jag väl tänkt att det ska ligga nånstans mellan 800:- till 1500:- beroende på månad. MEN, jag har även en del undansparade pengar typ 20.000-30.000:- som jag skulle kunna tänka mig lägga in nånstans också.
  Då till frågan, jag behöver lite hjälp med val av fonder eller hur jag ska lägga upp procent strategin på olika fonder för både långsiktigt sparande men även kortsiktigt sparande.
  Skulle vara väldigt tacksam om du kunde svara på min fråga då det skulle underlätta en hel del för mig.

  Tack på förhand,
  Christoffer

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer Carlsson
  1. Vit pil

   Jag kan tyvärr inte ge personliga råd på det sättet utan behöver hänvisa till de olika artiklarna om de olika portföljerna jag har skrivit sedan tidigare.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.