En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin
Sök:

En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

Förslag på hur man kan börja investera pengar i aktier och fonder

Den här artikeln publicerades 2014-07-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Vilka aktier eller fonder ska man köpa när man börjar investera sina pengar? Hur ska man tänka, fördela pengarna och hur gör man rent konkret? Så här tänker jag utifrån en nybörjares perspektiv – som dessutom råkar vara bättre än 90 % av det som du får hos bankerna.

Det finns en nyare version av den här artikeln som jag rekommenderar.

I de föregående delarna i min miniserie ”Så blir du rik” så har jag beskrivit vikten av att betala sig själv först (steg 1), att bygga en god struktur i sin privatekonomi (steg 2) och vikten av att sätta dem i arbete (steg 3) så att de jobbar hårt för dig istället för att du behöver jobba hårt för dina pengar.

Syftet med den här fjärde delen är att:

 • Hjälpa dig att skapa en bra riskjusterad portfölj
 • Inte gå på bankernas förslag som gör dem rika och dig fattig
 • Komma igång

Förutsättningar

Jag kommer i det här exemplet att utgå från exempelbeloppet 10 000 kr, men det fungerar lika bra för 100 000 kr, och jag skulle till och med säga upp till 200 000 kr. Vid 200 000 kr eller mer så skulle jag göra lite annorlunda och mer gå på RikaTillsammans-portföljen. Men mer om det senare i artikeln.

Innan du följer råden i den här artikeln utgår jag ifrån att:

 • Du har ett månatligt sparande på minst 10 % av din inkomst
 • Att du har en rimlig buffert i förhållande till din levnadssituation
 • Att pengarna som du investerar är till för din pengamaskin och inte ett målsparande (se steg 2)
 • Att pengarna kan vara investerade minst en period om 5 till 10 år.

Steg 1. Öppna ett investeringssparkonto hos Nordnet

Det första steget, om du inte har gjort det redan, är att öppna ett konto hos Nordnet (eller Avanza (annonslänk)). Jag rekommenderar dock Nordnet, främst på grund av deras Shareville-funktion där du kan följa min Nybörjarportfölj live.

Den typ av konto som du vill öppna heter ”Investeringssparkonto (ISK)”. På köpet får du förmodligen ett vanligt sparkonto och i vissa fall även en vanlig värdepappersdepå. Det är OK då det inte kostar något, men det är på investeringssparkontot som vi kommer att arbeta från. Anledningen till det är att det är betydligt mer förmånligt utifrån ett skatteperspektiv. Kontot kostar heller ingenting och det kostar inget att vara kund.

Om du är intresserad av varför man bör välja just ISK framför en kapitalförsäkring (KF) eller en vanlig värdepappersdepå så har jag skrivit mer om Investeringssparkonto i artiklarna (överkurs):

Vad som kan hända efter att du har fyllt i formulären på deras hemsida är att det kan ta några dagar innan du får hem papper som du får skriva på och skicka tillbaka om du inte använder e-legitimation (rekommenderas).

Steg 2. För över pengar till ditt ISK-konto

När du har ditt konto färdigt så får du via deras hemsida instruktion för hur du kan sätta in pengar på ditt konto. Det går ofta antingen via:

 • En vanlig överföring efetersom alla ISK har ett vanligt kontonummer
 • Inbetalning till ett BG/PG nummer och ditt ISK-kontonr som referens
 • Autogiro från ditt vanliga lönekonto (rekommenderas!)

När pengarna kommer in på ditt ISK-konto kan du placera dem. Då ligger de först som saldo, som sedan kan användas för att köpa olika investeringar eller ”jobb för pengarna” som jag kallar det i det föregående steget i artikelserien.

Steg 3. Den första nybörjarportföljen bör bestå av indexfonder

Det finns ganska många olika skolor, men de flesta experter som inte är knutna till en bank som säljer produkter, är rörande överens. För en vanlig privatperson som börjar sin spar- och investeringskarriär är olika indexfonder bland det bästa man kan välja.

En indexfond är enkelt förklarat en påse som består av ett stort antal företag – ett slags genomsnitt av marknaden. Om du t.ex. har sett SVT Rapport på kvällen 19:30 så är det det svenska indexet OMX30 (Sveriges 30 största bolag) som de brukar hänvisa till när de säger: ”Idag har börsen gått upp X %”.

Till och med en av världens rikaste män Warrent Buffett har sagt:

My advice to the trustee couldn’t be more simple: Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S & P 500 index fund. (I suggest Vanguard’s.) I believe the trust’s long-term results from this policy will be superior to those attained by most investors — whether pension funds, institutions or individuals — who employ high-fee managers.

Jag har i flera fördjupningsartiklar visat att över tid är det i princip omöjligt att slå avkastningen för en indexfond med låga avgifter.

En bra sammanfattning kan du även få via de här två nedanstående videoklippen från SVT Rapport.

SVT Rapport jämför indexfonder och vanliga fonder

Nobelpristageren i ekonomi 2013 rekommenderar indexfonder

Indexfonder ger ca 8 % avkastning per år

Med indexfonder kan du över tid förvänta dig en genomsnittlig avkastning om ca 8 % per år över en period av 5 till 10 år. Du är naturligtvis inte garanterad den avkastningen, men man kan säga att med mycket hög sannolikhet att du över tid kommer att få en genomsnittsavkastning om 8 % (dvs. om du summerar alla årens utfall och delar dem med antal år).

Just riskperspektivet är lite överkurs, men du kan läsa om det i min artikel här.

Det finns mycket att läsa om indexfonder, men jag hoppas att det jag har skrivit här tillsammans med fördjupningsartiklarna ger dig tillräckligt med kött på benen att se att det är långt mycket bättre än alla andra alternativ – särskilt då ”vanliga” fonder (de som bankerna säljer) sällan ens slår sitt index.

Mycket av resonemanget här ovan försöker jag nämligen bygga på sunt förnuft – om 9 av 10 produkter som banken erbjuder inte slår sitt index – är det då inte bara smartare att köpa index? Jo, naturligtvis…

Skapa din egen nybörjarportfölj

Jag har brutit ut den här delen i artikeln i en separat sida på bloggen som finns här:

Där finner du konkreta tips på hur du kan sätta ihop din portfölj med förslag på olika antal fonder.

 

Automatisera månadsspandet

Både Nordnet och Avanza ger dig möjlighet att komma igång och automatisera sparandet. Jag har spelat in två videoklipp på ämnet i artikeln:

Följ min nybörjarportfölj via Nordnet Shareville

shareville-150210

I början av året skapade jag en nybörjarportfölj som baserar sig på den här artikeln och 10 000 kr samt ett månadssparande på 1 500 kr. Du kan se fonderna som jag valde i den här artikeln och du kan följa portföljen via Shareville:

Sammanfattning och analys av portföljen

Det här är en portfölj som bör ge dig en god riskjusterad avkastning över en period om 5 till 10 år. Att det är över den här tidsperioden är oerhört viktigt eftersom att investera så här över en period på 1 år eller mindre – då kan du lika gärna singla slant. Men ju fler år du äger din investering, desto högre blir sannolikheten att du tjänar pengar. Det här finns utförligt beskrivet i min artikel:

De absolut främsta fördelarna som jag ser med den här portföljen är:

 • Den ger en god riskjusterad avkastning med målet runt 8 % per år men en lägre förväntad standardavvikelse (=risk) än börsen i genomsnitt.
 • Det är en portfölj där du betalar väldigt låga avgifter i genomsnitt på ovanstående portfölj 0.21 %, långt mycket mindre än normalfonden som ligger på 1.65 %.
 • Den går att automatisera helt och hållet genom automatiskt månadssparande i fonderna
 • Det är en portfölj till största delen baserad i svenska kronor och som är likvid i meningen att du kan plocka ut pengarna med ett par dagars varsel.
 • Den kommer att slå mer än 9 av 10 lösningar som rekommenderas av banken.
 • Du får en portfölj som rekommenderas av de flesta oberoende auktoriteter såsom Warrent Buffet, Günther Mårder, Claes Hemberg m.fl.
 • Du får en portfölj med exponering i princip över hela världen med ett fokus på Sverige (eftersom det här vi bor och sannolikt den valutan vi vill ha värdet i)
 • Det är en portfölj på fokus på stora och trygga företag och en mix mellan värde- och tillväxtföretag.

För en mer komplett analys av portföljen:

Portfölj för lite större belopp (>200 000 kr)

Om du har ett större belopp som du vill investera som t.ex. 200 000 kr eller mer då skulle jag rekommendera RikaTillsammans-portföljen istället. Det är en variant på nybörjarportföljen med ungefär samma avkastning, men lägre risk. I följande artikel har jag gjort en jämförelse mellan:

 • Nybörjarportföljen
 • RikaTillsammans-portföljen
 • En ren 100 %-aktier portfölj

Läs hela artikeln – den innehåller även en ganska spännande analys av den här nybörjarportföljen.

Eftersom jag har haft nybörjarportföljen publikt i över ett år på Nordnet så följer här även den senaste årsanalysen:

Sparande till barn

Det går utmärkt att spara till barn på det här sättet också. Då rekommenderar jag följande artiklar:

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Om du gillar den här artikeln så vill jag passa på och rekommendera mitt månatliga nyhetsbrev. Det är gratis, det kommer ut cirka en gång i månaden och det innehåller de bästa artiklarna samt tips till dig och din privatekonomi. Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här. Anmäl dig gärna nedan:

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Om du har några frågor, kommentera gärna nedan.

Relaterade artiklar på bloggen

Konkreta förslag på fonder till nybörjarportföljen finner du här:

Andra stegen i min artikelserie

Fördjupningsartiklar

Externa länkar

Även om varken Avanza eller Nordnet har sponsrat det här inlägget, får jag en liten ersättning om du väljer att använda någon av de två länkarna till dem. Jag använder inkomsten för att kunna ta tiden att skriva dessa artiklar. Du kan läsa mer om min annonspolicy här.


Den här artikeln publicerades 2014-07-31 klockan 08:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Investera i guld och silver, Så blir du rik, Spara till barn.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

217 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej, jag har ärvt några hundratusen kr där nästan allt ligger hos Nordea i några olika räntefonder. Värdet på dessa har i princip legat still på senare år; och har heller inte just påverkats av senaste tidens börsras. Har nu tänkt ta mig i kragen och försöka göra något för att försöka få lite avkastning här. Har startat upp konton hos Avanza som jag ej ännu tagit i bruk så att säga. Vad är ditt råd här ?Detta är pengar jag inte tänkt röra på överskådlig tid.
  Stort tack!
  Med vänlig hälsning,
  Maria

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej
  Jag har precis startat upp ett isk-konto på Avanza och börjat ”mata” det med pengar. Drömmen är att bygga upp en så kallad pengamaskin. Nu till frågan; Är det viktigt att starta en pengamaskin med en klumpsumma t ex 100.000kr eller går det bra, som jag gör, att sätta in pengar allt eftersom jag har möjlighet för att uppnå 100.000kr? Ska jag fortsätta med det eller helt enkelt först spara ihop summan på ett vanligt bankkonto?

  Tack på förhand

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hilma
  1. Vit pil

   Det absolut bästa du kan göra är att månadsspara över tid. Det rekommenderar jag verkligen. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej hej!
  Jag vill öppna ett ISK konto ( är 31 år idag) som jag vill spara ca 300-500 kr i månaden i fram till pensionen ( givetvis) Fråga
  1. ISK eller kapital försäkring?
  2. Vilka indexfonder/fonder ska jag satsa på? Ska jag dela lika på beloppet jag sätter in, eller ska jag fokusera på enbart en fond?

  Tacl för en lärorik blogg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jessica svensson
  1. Vit pil

   Hej Jessica! Kul att du ska börja spara.

   1: ISK och Kapitalförsäkring beskattas på samma vis så det är små skillnader, men ISK är det jag själv kör på.
   2: Vilka fonder Jan rekommenderar kan du läsa om i denna artikel: https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2018/
   I denna artikel som kommentaren är på så finns ett exempel på rekommenderad fördelning, som du ser är det över flera fonder och inte en. Det ges förslag på både fonder och fördelning i artikeln. Dock så har du en bit till pensionen, så Globala Barnportföljen skulle passa bättre än Nybörjarportföljen. Info om den finner du här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

   Hälsningar
   Elin

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 4. Vit pil

  Hej Jan! Har läst en del på din blogg nu och tycker den är riktigt bra. Jag har bestämt mig för att börja spara i avanza enligt nybörjarportföljen. Har dock två frågor med anledning av detta.
  1. Jag har en bruttoinkomst på 33 000/mån, inga större utgifter än hyra (ca 4700). Vissa planer på att köpa en bostadsrätt, men inte förrän om ett par år skulle jag tro. Hur mycket tycker du vore rimligt att jag sparade i månaden? Går det att säga något om hur mycket pengar man generellt bör ha på sitt sparkonto för vardaglig konsumtion? Jag vill ju inte ha för mycket så att pengarna inte jobbar, men inte för lite om jag plötsligt behöver köpa något dyrt (osannolikt).
  2. Jag har redan ett sparande i Nordea Futura, som mina föräldrar startade åt mig när jag var barn, där jag nu har drygt 100 000 kronor. Såvitt jag förstått ger den fonden inte särskilt bra avkastning jämfört med nybörjarportföljen och är dessutom dyrare och det är inget ISK-konto. Borde jag sälja mina andelar där och istället investera de pengarna i nybörjarportföljen?

  Stort tack på förhand!

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Måns
 5. Vit pil

  Hej!
  Tack för en intressant blogg.
  Såg att denna artikeln samt den om Nybörjarportföljen (som jag är mest intresserad av) skrevs för ett bra tag sen. Står du fast vid dina rekommendationer eller är det något du skulle vilja ändra om man börjar investera idag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 6. Vit pil

  Så när nybörjarportföljen överstiger 200 000 kr, då rekommenderar du att man säljer allt i nybörjarportföljen och investerar de pengarna i RikaTillsammans-portföljen istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar Karlsson
 7. Vit pil

  Varför ska man investera i fonder? Man kan ju välja samma värdepapper som fondförvaltaren väljer fast man köper dem enskilt. Då slipper man förvaltningsavgiften. Är det något jag har missat här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar Karlsson
  1. Vit pil

   Ja, det gör du men du betalar istället avgift per transaktion plus att du dessutom behöver lägga ner tid på det. I de flesta fall gör ju en fond det här mycket, mycket effektivare än vad du och jag kan göra det själva. Särskilt om fonderna har avgifter på under 0.4 procent per år.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Jag har precis börjat fila på att få igång min egen nybörjarportfölj. Jag är 28-år gammal, kommer lägga in ca 100 000 kr initialt och sen spara 3 000 kr i månaden. Jag är inne på att gå på 60/40, hur många olika indexfonder bör man fördela sitt kapital på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alfred
 9. Vit pil

  Hej! Jag har lite frågor jag hoppas jag kan få svar på.
  Är det nödvändigt att ha räntefonder i sin portfölj? De ger så låg avkastning. Skulle det inte vara bättre att bara ha olika indexfonder och globalfonder?

  Är det en bra idé att ha flera isk-konton? Ex ett för pension, ett för boende osv?
  Jag är 26 år, bör jag börja pensionsspara själv? Isåfall hur? Ska jag öppna ett isk konto och sätta in en summa på varje månad? Bör jag ha speciella fonder just till pensionssparande?

  Det här med skatten, har läst att det inte är bra att ta ut och sätta in pengar, är det då inte dåligt med månadssparande? Är det bättre att sätta in en årlig summa?
  Skulle vara sååå tacksam för ett utförligt svar då jag är nybörjare och inte kan mycket om det här alls.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Louise
 10. Vit pil

  Hej! Tack för en fantastisk blogg. Jag har lärt mig massor på bara ett par timmars läsande.
  Jag är en nybliven 40-åring som insett att det är dags att ta tag i sparandet på riktigt.
  Jag har en fundering som jag hoppas att du kan hjälpa mig med.
  Jag har tre kapitalsparfonder hos Swedbank (Robur bas solid, Robur Ethica Sverige och Robur Kapitalinvest) som jag har haft i flera år (två av dem i närmare 20 år). Jag har inte månadssparat i dessa utan det är engångssummor som placerats. Idag är fonderna tillsammans värda 82000 kr, vilket för mig är mycket pengar.
  Jag vet dock att dessa fonder inte har något högt anseende och jag undrar vad du tycker att jag skall göra med dem. Skall jag låta pengarna ligga kvar, eller skall jag sälja, ta ”skattesmällen” och låta kapitalet bli grundplåt för en nybörjarportfölj skapad i enlighet med dina råd?
  Det blev en lång fråga. Hoppas du har möklighet att svara.

  Tack! 😊

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Brita
  1. Vit pil

   Hej Brita,

   Först och främst grattis till att ha börjat ta tag i det och tack för de fina orden.

   Det är alltid vanskligt att ge råd på så lite information då jag inte vet dina förutsättningar. Men generellt sätt så kan man säga att de flesta tjänar på att byta från dåliga aktiva fonder med höga avgifter till indexfonder med låga avgifter, samt ta skattesmällen och byta från en aktie- och fonddepå till ett ISK-konto.

   Sedan skulle jag verkligen rekommendera ett regelbundet månadssparande, det är bland det bästa som du kan göra.

   Lycka till med ditt sparande!

   Hälsningar,
   jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej! Har last dina artiklar med stort intresse och vill skapa en nyborjarportfolj (och aven barnspar till min dotter) utefter din modell. Dock undrar jag om procenten for de resterande 14 procenten som bara star som just ’resterande’ pa Shareville? Jag vet sa lite om fonder och aktier att jag garna vill folja din till 100% :)
  PS Ursakta utlandskt tangentbord!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tilly
 12. Vit pil

  Hej! Jag har lite pengar på ett sparkonto med ingen ränta alla. Tänkte kanske börja spara i fonder och tänkte först då ta en fond ex Avanza zero utan avgifter. Men efter att ha läst förstår jag att det är bättre att sprida men Jag har en fråga om kostnader. Om jag har flera olika fonder som alla har avgifter, blir det inte dyrare då än om jag skulle ha en fond med en avgift? ( eller lägga allt i zero utan avgifter). Skulle vara så tacksam för snabbt svar. Kan ingenting om detta alls. Om jag har ett konto på Avanza och sätter in pengar, kan jag sprida de pengarna på lika fonder eller måste jag sätta över en viss summa på olika fonder? Eller kan jag alltså sätta in en klumpsumma, fördela dem på Avanza sen och när jag sätter in pengar så fördelas allt lika över de olika fonderna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Louise
  1. Vit pil

   Hej Louise,

   Kul att du är intresserad och att du frågar! Det var många frågor men jag ska försöka bryta ner det:

   1. Nej, det blir inte dyrare för att du har fler fonder.
   2. Ja, det blir lite dyrare (upp till 0.4 procent) om du väljer att använda de fonder jag rekommenderar, men jag är ganska övertygad om att du tjänar in det i form av en stabilare avkastning till lite lägre risk (=riskjuterad avkastning)
   3. Du kan sätta in pengarna på Avanza och sedan portionera ut det till olika fonder precis hur du vill

   Mitt förslag är att du kontaktar Avanzas kundtjänst, så hjälper de dig med alla sådana här frågor att komma igång.

   Lycka till med ditt sparande!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej, tack för lättläst och intressant läsning! Jag är student (ett år kvar innan examen) och sparar till en insats för lägenhet (kortsiktigt sparande). Frågan är om jag borde placera dessa pengar i en pengamaskin eller om det är bättre att endast lägga undan en summa pengar per månad? Räknar med att det kommer ta mig 2-3 år av sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktoria
  1. Vit pil

   Jag skulle avråda från att investera ett målsparande på mindre än 5 år på börsen. Ett enskilt år kan börsen krascha uppemot 50 procent. Tumregeln är att investera maximalt 10 procent av sitt kapital per år man kan låta pengarna vara i fred. På kort sikt bör man inte underskatta sparkontot:

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan, jag tycker detta är så spännande och din webbplats gör mig peppad på att lära mig mer om sparande. Jag är total nybörjare som har många frågetecken som svävar runt i mitt huvudet. Jag var påväg att öppna ett ISK-konto hos Nordnet men började fundera på varför jag inte ska öppna det på min vanliga bank(handelsbanken)? Vad är fördelarna/nackdelarna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ellinor
  1. Vit pil

   Att öppna konto hos Nordnet / Avanza ger ofta:

   • Större utbud
   • Lägre avgifter
   • Bättre kundservice
   • Bättre hemsida
   • Bättre villkor för t.ex. belåning
   • Bättre extratjänster som t.ex. Shareville
   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en fantastisk inspirerande blogg och att du fått mig att ta tag i mitt framtida sparande!

  Startade igår ett konto hos Avanza och är i startgroparna till att börja placera.

  Jag har dock en liten fundering.

  Jag har tänkt gå in med 270 000 kr av mitt totala kapital på 300 000 kr då jag tänkte ha 30 000 kr kvar som buffert

  Planen är att spara 5-8 år och funderar på om jag ska placera pengarna i Nybörjarportföljen eller Rika tillsammans-portföljen.

  Efter förmåga kommer jag försöka lägga in 5000 kr i månaden i portföljen, detta kommer förmodligen öka under åren tack vare löneutveckling.

  Målet är att nå 1 miljon kronor eller mer tills jag är 40 år, idag är jag 32 år.

  Jag tycker Nybörjarportföljen verkar vara mycket enklare att handskas med men såklart med lite högre risk. Men efter jag läst många av dina artiklar så vet jag att du bara rekommenderar nybörjarportföljen upp till 200 000 kr.

  Är lite splittrad över vilken av portföljerna jag ska välja.

  Hoppas inte min fråga är för luddig.

  Med vänlig hälsning

  Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Börja med nybörjarportföljen skulle jag säga. Sedan kan man testa sig fram med de andra delarna i RikaTillsammans-portföljen. T.ex. att köpa guld för 10 000 kr eller liknande.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en enastående webbplats! Jag skulle vilja fråga dig angående att återinvestera avkastningen. Hur fungerar det egentligen? Går man till sin kontoöversikt, som i exempel Avanza, och trycker in det beloppet som avkastningen motsvarar och investerar detta belopp i en ny fond. Eller blir det automatiskt en årlig avkastning av ens fondsparande som man får ut och kan då återinvestera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Det går av sig självt i och med värdeökningen på andelarna. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hej, jag har precis satt upp ett konto och provat att överföra pengar, vad ska man göra om det står: Du har tyvärr inte tillräcklig täckning på din depå för att genomföra ordern. Överföra mer pengar? Jag provade med endast 10k till att börja med, är det därför?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Julia
  1. Vit pil

   Kontakta kundtjänst, jättesvårt för mig att gissa.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag är i startgroparna nu för att börja sparande och kommer nog sätta in 10000 till att börja med, dock kan detta nog öka rätt mycket per månad därefter.

  ”Problemet” är dock att min arbetsgivare betalar in en del av min lön på ett avanza zero konto (vilket är schysst istället för ITP1 för då kan jag placera dessa som jag vill). Då känns det ju smart att ha mitt övriga sparande på Avanza också antar jag?

  Dock då till huvudfrågan: jag vill ju fortfarande kunna se din nybörjarportfölj och så. Ser du några nackdelar med att ha ett konto på nordnet också bara för att ”kika runt”? Alternativt om du egentligen inte ser några nackdelar med att jag använder både nordnet och avanza (bara för att kunna ha tillgång till dina portföljer på shareville)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Österblom
 19. Vit pil

  Hej,
  Nu har jag läst din blogg en tid nu och försökt komma på hur jag ska bygga upp en nybörjarportfölj med sikte på 10-15 års månadssparande. Jag har inget kapital som jag vill starta med, utan snarare börja månadsspara (6-7% av inkomst) – sen kommer jag lägga in klumpsummor (% av skatteåterbäring, bonus och andra ”extrainkomster”) Har jag förstått din genomlysning av nybörjarportföljen och vill skapa en liknande portfölj om jag sätter ihop fonder enligt nedan:

  AMF aktiefond Europa 8%
  Nordnet Superfond DK 7%
  Nordnet Superfond SE 9%
  Nordnet Superfond NO 7%
  Nordnet Superfond FI 6%
  Spiltan Aktiefond Invest 8%
  Spiltan Räntefond SE 8%
  SPP aktiefond USA 12%
  SPP Obligationsfond 10%
  Swedbank Robur Access Asien 8%
  DNB Global Indeks 17%

  Bör jag vikta om något? Bör jag lägga till/ta bort någon fond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emva
 20. Vit pil

  Hej,
  tack för en jättebra blogg! Jag har precis börjat med min egen pengamaskin och köpt några fonder, men det är en sak jag inte fattar (och kan verka som en trivial fråga): den avkastningen jag får när fonden går upp, ska jag återinvestera den efter ett år eller går det automatiskt upp på värdet av fonden. Alltså får jag ränta-på-ränta effekten direkt eller måste jag återinvestera pengarna varje år? Hoppas du fattar :)

  Tacksam för svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
  1. Vit pil

   Det bästa är att du inte behöver göra någonting. Allt sådant sköts automatiskt. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Hej! Jag har precis fått igång en nybörjarportfölj, men jag är osäker på hur jag gör för att ”släppa det”. Om man jag vill månadsspara så måste jag ju ändå gå in och placera ut pengarna på kontot dit jag vill ha dem. Varje månad, när lönen kommer. Då kan jag ju inte bara kolla till det ett par gånger i året ju, eller har jag missat något? Kan man på nåt sätt göra så att ens månataliga insättning placeras proportionerligt efter de investeringar jag redan har? Typ att 2.2% av pengarna automatiskt hamnar på AMF Aktiefond Europa, som motsvarar 2% av min portfölj. Är nåååågot ny på det här…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor Johansson
  1. Vit pil

   Ja, det kan du. Kontakta Nordnet eller Avanzas kundtjänst så hjälper de dig med att sätta upp ett månadssparande med autogiro. Ibland kan det dock bli som att månadinsättningen understiger det minsta beloppet till fonden och då kan man antingen välja färre fonder eller ”poola” pengarna i ett kvartal och sedan köpa. Men jag skulle nog rekommendera välja färre fonder i ett sådant läge. Det kommer komma förslag på det inom kort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Hej Jan!
  Har hittat till din sida och fått lite inspiration. Jag är 22 år gammal och har sparat ihop lite pengar under årens lopp. I dagsläget ligger de bara på ett bankkonto och samlar damm. Problemet är att jag inte tycker att jag har den kunskap som krävs för att placera rätt. Nybörjarportföljen kändes därför som en mycket bra idé.
  När jag har satt pengarna i arbete, d.v.s. köpt fonder, är det inget mer jag behöver göra löpande? Mer än att följa utvecklingen såklart.
  Funderar också på hur det fungerar med utdelning. T.ex. om värdet på portföljen stiger med 8 %, hur får jag utdelningen?
  Med vänlig hälsning,
  Linus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Grattis till att ha kommit igång. Det är en klyscha att alla resor börjar med ett första steg, men där är en poäng i det.

   Nej, där finns inget mer som du behöver eller ens ska göra, förutom att låta pengarna vara i fred under ett antal år. Jag skulle nästan påstå att den största risken för pengarna är att vi pillar på dem och inte låter dem vara i fred.

   Angående utdelning i Sverige så fungerar det automatiskt då fonderna ökar i värde med den utdelning som de får från de underliggande bolagen. Det är alltså inget du behöver göra heller. Du kommer att få tillgodogöra dig utdelningen i form av ökat värde på fonderna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Superbra och lätt förståelig information!
  En fråga som jag dock är osäker på, kan man ta ut pengar från ett ISK konto hur man vill? Jag vet att du nämner att man bara ska använda de pengar som man kan avvara en längre tid 10+ år, men om något oförutsägbart skulle ske och man måste använda sparade pengar på ett ISK konto, går det att flytta dem från ”en dag till en annan”?

  Tack!
  Linnea

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linnea
  1. Vit pil

   Ja, det är inga problem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Jag tror att både jag och många andra skulle uppskatta dina kommentarer på företagsobligationer. Med tanke på att Carnegie Corporate Bond gick 10% mellan 2007-2009, när allting rasade, blir man ju väldigt fundersam, att den dessutom gått upp stadigt 300% fom start vill man också försöka förstå. Man säger väl generellt att företagsobligationer förknippas med högre risk, men i fallet med Carnegie Corporate Bond så är både SA låg och Sharpe ganska bra.

  Vore oerhört tacksam för din input!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Jag kommer att skriva lite om obligationer inom kort, företagsobligationer är ju lite kluriga eftersom det finns så många olika typer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Hej, är ny med fonder och ganska osäker! Så hade hjälp otroligt mycket om en kunnig person kunde ge mig feedback på min fondportfölj… Fördelat 60% Globala indexfonder, 30% Sverigefonder och 10% tillväxtfonder.

  DNB Global Indeks – 30%
  Länsförsäkringar Global Indexnära – 30%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 15%
  Didner och George Aktiefond 15%
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 10%

  Pengarna ska ligga i minst 5-6 år och ska bland annat spara till kontantinsats till en lägenhet men även använda fondportföljen för att spara med i framtiden. Tack så mycket på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Wendy
  1. Vit pil

   Jag skulle spontant inte rekommendera att spara pengar som ska användas till kontantinsats till ett boende i aktier eller i fonder eftersom risken även på 5 år kan vara relativt hög.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Hej, du skriver att det här är en bra portfölj över tidsperioden 5-10 år, vad ska man göra efter 10 år om man siktar på ett ännu längre sparande? ska man bara låta det vara precis som det är eller kanske omplacera till andra fonder eller upplägg?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  E
  1. Vit pil

   Låta det vara skulle jag säga. Längre tidsperioder ger inga större eller mer uppenbara fördelar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Hejsan Jan!

  Nu har jag tänkt ta tag i lite sparande på både kortare sikt och längre sikt. Då menar jag att lite av pengarna jag sparar undan ska sparas i längre än 7-10 år.
  Och på kortare sikt 2-4 år har jag tänkt spara den andra delen av månadssparandet ( 50% – kort sikt, och 50%- lång sikt) etc, och det totala sparandet har jag väl tänkt att det ska ligga nånstans mellan 800:- till 1500:- beroende på månad. MEN, jag har även en del undansparade pengar typ 20.000-30.000:- som jag skulle kunna tänka mig lägga in nånstans också.
  Då till frågan, jag behöver lite hjälp med val av fonder eller hur jag ska lägga upp procent strategin på olika fonder för både långsiktigt sparande men även kortsiktigt sparande.
  Skulle vara väldigt tacksam om du kunde svara på min fråga då det skulle underlätta en hel del för mig.

  Tack på förhand,
  Christoffer

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer Carlsson
  1. Vit pil

   Jag kan tyvärr inte ge personliga råd på det sättet utan behöver hänvisa till de olika artiklarna om de olika portföljerna jag har skrivit sedan tidigare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Hej,

  Försöker hitta om det finns något avsnitt i bloggen med tips hur man ska lägga upp sparandet som sambos eller gifta – finns något sådant? Tänker exempelvis på hur man gör med ISK-konto eftersom bara en person kan stå på kontot men man ändå vill ha ett gemensamt sparande. Ska man öppna varsitt identiskt konto med samma fonder och samma månadsinsättning? Eller finns något annat smidigt sätt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CG
  1. Vit pil

   Har inte skrivit så mycket om det då juridik inte är min starka sida tyvärr. Jag tror att man kan avtala sådant separat i ett samboavtal. Man behöver väl bara se till att ha en duktig jurist som kan kolla på det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Hej igen,

  Jag ser nu att inte ens din uppställning/fördelning på 60-40-Nybörjar-portföljen under artikeln:
  https://rikatillsammans.se/nyborjar-portfoljen-i-ar-2-5-mot-borsens-6-3/
  ger möjlighet till att spara med samtliga 15 fonder med 3000 i månaden som insättning till Nybörjar-portföljen.

  Hur tänker du här? Hur lösenman mitt kvarstående problem?

  Med vänliga hälsningar,
  MB

  MB

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MB
  1. Vit pil

   Du kan ju alltid låta en automatisk överföringen gå till ett ISK kontant för att sedan själv manuellt köpa de fonder pengarna inte räcker till på månadsvis. Jag gör så med tex. En fond där lägsta månads sparande är 500:-. Sen ombalancerar man hela portföljen exempelvis var 6 månad för att hålla sin procent.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joakim
  2. Vit pil

   Spara pengarna på kontot tills där är tillräckligt med pengar för att fördela på fonderna. Jag kommer sannolikt minska antalet fonder till nästa ombalansering och då blir det lättare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Hallå Jan,

  Jag funderar lite kring fördelningarna i min portfölj. Jag har fördelat aktie-räntefonderna 73-27 % och använt mig av samma procentuella fördelning mellan fonderna som i din portfölj (efter lite omräkning från 60-40 till just 73-27 %). Jag kommer månadsspara (sparbelopp) 3000 kr/månaden.

  Tyvärr så uppstår det problem väl när jag ska köpa mina totalt 15 fonder eftersom vissa fonder ligger under ”Minsta köpbelopp”. För att undkomma problemet har jag kommit fram till att kan jag välja emellan:

  (1) fördela om i portföljen för att komma upp i rätt ”köpbelopp” med risk att gå miste om någon fond,
  (2) alternativt höja sparbeloppet,
  (3) eller ta bort en eller flera fonder ur portföljen.

  Min fråga är, finns det ett 4:e alternativt till att kunna köpa samtliga 15 fonder till samma sparbelopp (3000 kr)? Har fastnat med min Excelsnurra efter många försök. Vad tror du?

  Med vänliga hälsningar,
  MB

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MB
 31. Vit pil

  Hej! Tack för bloggen! Jag har precis börjat sätta mig in i detta och startat ett månadssparande på 1000kr. Jag har försökt göra en variant på nybörjarportföljen med etiskt/hållbart fokus. Har kollat på Morningstars hållbarhetsbetyg, och detta är min lista (antal jordglober inom parentes). Jag har med DNB Global Indeks trots 3a för att du rekommenderade den så mycket. Ville inte heller har mer USA än vad som redan är i de Globala. Vad tror du om min lista? Har du tittat på jordglobsbetyget?

  == Global ==
  DNB Global Indeks (3)
  SEB Hållbarhetsfond Global (5)
  Öhman Global Sustainable Brands (5)
  == Sverige ==
  Didner & Gerge Aktiefond (5)
  Alfred Berg Obligationsfond Plus Hållbar (n/a)
  == Asien ==
  Öhman Etisk Index Pacific 5
  == Tillväxt ==
  Fidelity Emerging Markets A (4)
  Nordea-1 Emerging Stars Equity BP SEK (5)
  == Europa ==
  SEB Europafond Småbolag (4)
  SEB etisk Europafond (4)
  == Kort räntefond ==
  SPP Penningmarknadsfond (n/a)
  KPA Etisk Räntefond (n/a)
  == Lång räntefond ==
  SPP Obligationsfond (n/a)
  AMF Räntefond Lång (n/a)

  https://www.shareville.se/medlemmar/guybrush-threepwood/portfolios/149085/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Guybrush Threepwood
 32. Vit pil

  Hej!

  Verkar som att det inte går att köpa SEB Likviditetsfond SEK på Avanza längre. Någon som vet varför? Vill nämligen just ha denna på Avanza…

  Finns det möjligtvis en liknande på Avanza som går bra att ersätta med (med samma/liknande avgift, active share, tracking error, förklaringsvärde, stand.av. etc.)?

  Med vänliga hälsningar,
  MB

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MB
 33. Vit pil

  Hej Jan,

  Hur gör man om man börjar med en Nybörjarportfölj men vill flytta över till en RikaTillsammans-portfölj efter att kommit upp i ett kapital på över 100000 kr (t.ex. redan efter 1 år)? Du säger ju själv att man ska ha kvar sin portfölj 5-10 år. Hur ska man tänka här anser du?

  Tack för svar.
  Med vänliga hälsningar, MB.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MB
  1. Vit pil

   Skulle säga att behålla de delar som är samma (aktiedelen + räntedelen) och sälja av resten och komplettera med guld och kontanter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Hej. Det låter intressant det du säger men jag är helt novis på sparande mm. Jag skulle behöva ha råd om hur jag ska göra med en större summa pengar jag fått som jag vill sätta i arbete. Storbanken vill att jag ska köpa en fond för allt men jag vet inte om jag vill vara fast i deras grepp. vad göra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lena lithen
 35. Vit pil

  Hej,
  Innan jag hittade in till denna sida så investerade jag som följande;
  10 000:- Avanza Zero
  10 000:- Länsförsäkringar Global Index
  10 000:- SEB Global C
  10 000:- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  10 000:- SPP Aktiefond USA

  Kanske inte det bästa men vill bara komma igång med min investering. Jag har ungefär 50 000:- till jag kan investera på en gång men kommer inte riktigt igång med vad jag bör investera i. Nu när jag läst dina tips så ”vågar” jag inte fortsätta efter att jag investerat som ovan för jag är ”rädd” för att göra fel.

  Har du nå tips om hur jag ska investera resterande pengar?

  Mvh
  Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 36. Vit pil

  Hejsan.
  Jag har följt ditt råd och börjat bli aktivare på börsen och skaffat en ISK hos Avanza och dessutom flyttat min tjänstepension dit. Jag och sambon började också att spara i indexfonder, men med nuvarande börsutveckling så har vi tröttnat på dom (Avanza Zero -17% sen april 2015), så vi har mer eller mindre lämnat dom och börjar köpa preferensaktier för pengarna. Mestadels preferensaktier från bostadsbolag, typ Akelius, Högkullen och Prime Living, men även några från SAS, Pegroco och Volati Pref.
  Dom fungerar ju inte riktigt som vanliga aktier, eftersom dom inte följer företaget på samma sätt, utan dom har en fast kontant utdelning, vanligtvis fyra gånger om året, så avkastningen beror på hur mycket dom kostar när man köper dom,
  men i snitt har vi lyckats skaffa preferensaktier med 7-10% avkastning per år, eller egentligen lite mer, eftersom du får ut pengarna kvartalsvis, så du kan återinvestera avkastningen.
  Den stora fördelen med att dom inte följer företaget är ju att deras aktiekurs inte alls påverkas speciellt mycket av vare sig börsuppgångar eller börsnedgångar, såvida inte företaget riskerar att gå i konkurs, då dom ju löper samma risk som vanliga aktier, även om dom väl har en viss förtur till kvarvarande pengar jämfört med ”vanliga” aktier.
  Så visst missar man en börsuppgång, men man missar mer eller mindre börsnedgångarna också, eller så kan man passa på att köpa ännu fler preferensaktier när börsen sjunker, så att man kan få en ännu bättre procentuell avkastning.
  Jag undrar lite smått varför du inte behandlar preferensaktier som ett sätt att skaffa sig en ”passiv”, tämligen pålitlig inkomst, jämfört med aktiesparande och indexfonder, som är högst opålitliga?
  Preferensaktier har ingen avgift (förutom courtaget) och ger en fast avkastning. Förvisso får man se till att inte köpa dom över inlösenkursen, men annars kan man inte förlora på dom, såvida inte det bakomliggande företaget ställer in betalningarna.
  Mvh Tobias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Gladh
  1. Vit pil

   Jag har kollat på preffar mång gånger. Rekommendera även Akelius preffar när de gjorde emission för något år sedan. Problemet är att jag inte upplever det så enkelt som du beskriver. Många gånger är villkoren väldigt svåra (tycker jag) att förstå. Det handlar om hur de kan köpas tillbaka, hur kurserna ligger och så vidare. Men köper man dem på stora och stabila bolag så borde risken vara begränsad.

   Jag brukar själv bedöma risken i preffar någonstans mellan obligationer och aktier. Men ja, när det kommer bra preffar brukar jag mejla ut i nyhetsbrevet om dem, men jag har inte tyckt att där varit några bra på sistone.

   Sedan har ju indexfonderna en rätt hög volatilitet, det är ju därför jag burkar säga att om man inte kan hålla dem mer än 5 år så ska man inte köpa aktier överhuvudtaget. (Skulle nog inte gå in i preffar på en kortare horisont än 5 år heller).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Hej,
  Vi funderar på att amortera på vårt bolån, min fråga är om de skulle vara bättre att lägga pengarna på detta sparande ist för att en högre förtjänst och sen betala av lånet från vinsten av sparandet?
  Med vänlig hälsning, Pernilla

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pernilla
 38. Vit pil

  Hej Jan,
  Har läst igenom en ovanstående.
  Har pengar i mitt företag som jag vill placera i indexfonder.
  Har tänkt på Rika Tillsammans-portföljen
  Helt ny inom detta.
  Dessutom vill min fru avsätta av sina privata pengar.
  Skulle var mycket tacksam om du kan ge mig dina synpunkter.
  Med vänlig hälsning

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sonny Lindström
 39. Vit pil

  Följer strukturen på nybörjarportföljen i ett ISK-konto. Min fråga är om det är fortfarande lönsamt att ha just räntefonder (äger själv Spiltan Räntefond Sverige) på ett ISK-konto eller om man får ut högre avkastning i dagsläget om man har dessa i en depå?

  Mvh,

  Sebastian

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian
  1. Vit pil

   Det stämmer. Det är mer lönsamt att ha räntefonder utanför en ISK av skatteskäl.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Hej!
  Jag är en 30 åring som tidigare (i något år) sparat enligt din strategi i nybörjarportföljen, jag har pga ändrad familjesituation (vilket innefattade att jag blev utlöst från hus) börjat investera lite annorlunda..
  Kan väl säga att jag har cirka 1/3 av mitt kapital på ett sparkonto med 0.9% sparränta, fria uttag – (norsk) insättningsgaranti..
  0,5/3 del i korta räntefonder och 0,5/3-del i långa räntefonder (båda AMF).. Resterande har jag tänkt att fördela löpande varje månad enligt nedan:
  Fondfördelning

  Fond

  Belopp

  Fördelning

  AMF Aktiefond Asien Stilla havet
  200 SEK 10,0 %

  DNB Global Indeks
  600 SEK 30,0 %

  Danske Invest Global Index
  200 SEK 10,0 %

  Didner & Gerge Aktiefond
  200 SEK 10,0 %

  SPP Aktiefond USA
  200 SEK 10,0 %

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  200 SEK 10,0 %

  Swedbank Robur Access Asien
  200 SEK 10,0 %

  Swedbank Robur Access USA
  200 SEK 10,0 %

  Ser du några direkta negativa aspekter i att investera enligt den här modellen kontra nybörjarportföljen?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Calle
  1. Vit pil

   Utan att ha sett närmare på det har du två rena USA fonder + DNB Global och Danske invest global index som båda placerar ca 60 % av pengarna i USA. Det blir mycket USA.
   Mvh Kim

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kim
 41. Vit pil

  Hej.
  Denna sida verkar mycket intressant., Har precis anmält mej till ditt nyhetsbrev. Kan inte mycket om hur man gör men jag ska ta mej tid att läsa dina råd. Är intresserad men har väl inte riktigt vågat börja spara i fonder och investera.
  Jag har precis öppnat ett ISK konto i Danske Bank men nu förstår jag att det finns billigare vägar.
  Får väl ta ut en vecka semester o läsa din blogg.

  Tack igen
  Lotta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lotta Persson
  1. Vit pil

   Lycka till med sparandet och återkom om du har frågor och funderingar. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Tack så mycket Jan för den hjälp jag fått genom att läsa på din sida.

  Jag gjorde vad många Svenskar gjort, blev uppmuntrad att avsätta pengar i min egen storbanks aktiva fondförvaltning, hrmpf…
  Jag började mitt fondsparande hos Handelsbanken i somras, men genomskådade fondbluffen alltför fort. Jag sålde emellertid mitt innehav med runt 2500: – i förlust, vilket känns helt ok hellre än att spela storbankerna i händerna. Som det är ju har jag tagit mig till ca: 65 000: – i passiva indexfonder och räntebaserade fonder genom Avanza. Jag har en sparhorisont på 3-5 år, beroende på hur snabbt detta kommer att gå. Efter att ha läst om nybörjarportföljen på via din blogg valde jag därför att fortsätta med ett nytt ISK-Konto hos Avanza. Tanken är att jag skulle få en större överblick på vad som ingår i reps. fond, och vidare till mer förmånliga avgifter.

  Just nu har jag istället valt att avsätta 5000: – i månaden, vilket för mig känns rimligt. Målet är att spara ihop: 300 000:- för att ha pengar till en insatslägenhet.

  Jag gör själv jämförelser mot: Morningstar och Fondkollen innan köp för att se över hur de presterat tidigare. Är medveten om att detta inte är en garant för att dessa skall prestera bra, men åtminstone placerar jag själv mina fonder och kan välja hur jag sprider risken.

  Som många andra blir jag sugen på aktieköp, men eftersom jag inte har kunskapen än ser jag mig om efter ett annat alternativ. Under gårdagen fick jag upp ögonen för investmentbolag, och så som jag förstod det kan dessa liknas vid fonder, men med en smalare inriktning till rimliga avgifter.

  Antar att jag kommer att gå på mina nitar som flertalet, och göra knäppa misstag. Men hellre gör jag ett misstag med viss insyn i riskerna, än att förblir helt novis. Därför läser jag hellre lite mer innan jag gör ett köp. Det verkar emellertid som jag är på rätt adress, jag har redan ett ISK-Konto hos Avanza och jag har korrigerat kontot för köp till ”Mini” eftersom mina aktieköp/köp i investmentbolag inte kommer att överstiga 15 000: – per tillfälle.

  Jag följer din rekommenderade modell i relation till ålder. Jag är 40 år gammal, alltså följaktligen går 40 % till räntebaserade fonder, och resten till billiga indexfonder. Dessa två investeringar gör jag med 5000: – per månad. Det har gått långsammare än väntat eftersom jag fått oönskade utgifter: tandläkarräkningar mm.

  Min fråga: Med över 60 000: – i räntebaserade fonder/indexfonder kan jag redan nu börja avsätta pengar i investmentbolag, eller skall jag vänta? Alternativt börjar jag skapa en ny portfölj när jag passerat 100 000:-

  Tacksam för svar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
  1. Vit pil

   Ett tips – kolla upp fonden ”Spiltan Aktiefond Investmentbolag”. Den kostar ca 0.2 % och består av investmentbolag. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 43. Vit pil

  Jag gjorde för ett tag sen en portfölj med isk hos avanza bestående av Avanza zero, DNB global indeks, Spiltan aktiefond, SPP aktiefond Japan Sverige och USA. Alltså inte helt uppbyggd enligt detta förslag men något liknande.
  Hittills (ca 1 år) har den ju enbart gått nedåt, så min fundering är om det ändå är värt att ha kvar den och fortsätta investera lite varje månad, eller om jag ska börja titta på andra sparformer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
  1. Vit pil

   Ja, det har varit en tuff period. Min portfölj har ju gått liknande, men det ingår tyvärr i spelet. Däremot så låter det inte som att du har några ränte- och obligationsfonder – det skulle jag definitivt rekommendera för att balansera risken.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Hej
  Jag har nu 9500 kr på Avanza som skall börja jobba efter dina råd. Hur gör jag vid årets slut då jag har sparat 1500 kr
  per månad( 18000 kr /år). Skall jag återivestera/fördela dessa i portföljen som tidigare eller rekommenderar du annat?

  mvh Niklas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas Törnqvist
 45. Vit pil

  Jag vill ej vara med i någon fond sedan jag fick veta hur de behandlar mina pengar, blev förbannad av de jag såg/hörde i programmet Plus. Hur gör jag för och slippa vara med i de så kallade Fonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Decirée
 46. Vit pil

  Jag har sett/hört programmet Plus där de pratar om fonder, att man vinner inget på att vara med som jag tolka de, de ”roar” sig i stort sett på mina pengar, blev förbannad när jag fick höra hur de grundlurar oss pensionärer bland annat. Nu vill jag veta hur jag kan avsluta min medverkan ang fonder, jag får ju ändå ingen vinst av de i slutänden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Yvonne Lagergren
 47. Vit pil

  Intressant läsning hur ska jag som är 61 år tänka har nu sparande i fonder och aktier på Swedbank och känner att att deras rådgivare får ett visst uppdrag att sälja vissa ”papper” denna månad. Har en stor summa på konto som ger mig 0,8 i ränta. Känns som de borde ge bättre utdelning men är ändå säkra. Hur ska jag tänka och agera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gunilla Johansson
 48. Vit pil

  Jag ska börja med nybörjarportföljen nu! Härligt läsning! Tänkte såhär: jag börjar med 50 000. Delar upp den % på allt. När jag sedan ska sätta in 5000kr i månaden. Kan man automasiera så de 5000kr delar upp sig % rätt på de fonderna o index jag valt? Eller måste jag placera de 5000 manuellt i varje index/fond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 49. Vit pil

  Mycket läsvärt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Östman
 50. Vit pil

  Mycket intressant läsning!

  Har härmed bestämt mig för att börja fondspara men jag har en fundering kring valet av ränte- respektive indexfonder. Du tipsar i artikeln om en drös olika och jag undrar om meningen är att nybörjarportföljen består av alla dessa eller enbart en från varje fondtyp? Jag antar att det är något man själv väljer vilket kan verka avskräckande för läsare.

  Hur som helst kommer jag att spara 3500 kr i månaden, 73 % i IF och resten i RF. Jag har sedan tidigare 90000 kr i sparkapital (40000 kr buffert) som jag antagligen kommer låta ligga på ett sparkonto eftersom att min framtid är oviss med eventuellt bostadsköp inom 2 år. Är detta en dum idé? Är det bättre rent ekonomiskt att successivt överföra sparkapitalet från sparkontot till portföljen? Även fast jag kan behöva dessa pengar inom 2 år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn L Öhman
  1. Vit pil

   Ja, pengar som ska användas inom 5 år bör inte investeras. När det gäller fonderna så kan man välja allihop eller en. De är alla bra fonder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 51. Vit pil

  Hej. Väldigt bra information här Jan.

  Jag undrar som många andra hur många index samt räntefonder du rekommenderar att man börjar med. (2 av varje? 5? 10?).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olle
  1. Vit pil

   Det beror på mängden pengar, har du bara några hundralappar, välj en. Har du flera tusen så sätt någon tusenlapp i varje.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 52. Vit pil

  Hej!

  Swedbank verkar ha tagit bort Robur Indexfond Asien.
  De har en Swedbank Robur Asienfond istället som de tar 1.46 % per år för om jag inte missförstår.
  Har du något tips om vad som jag kan ha i portföljen istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Swedbank Robur Indexfond Asien fusionerades med Swedbank Robur Access Asien 2015-09-24. Fonderna har likartade placeringsinriktningar och värdeutvecklingen fram till 2015-09-24 avser Swedbank Robur Indexfond Asien. Avgift 0,2.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joakim
 53. Vit pil

  Hej, tack för intressant läsning. Fick en fundering, för dom som inte har ett sparande sedan tidigare att kunna investera och som kanske kan högst spara 100-500 kr i månaden endast, vad rekommenderar du då att man ska göra för att få bäst långsiktig avkastning?
  För detta är väl inte bara för de som redan har ett sparande på flera 10000 kr och ett bra mycket högre månadsparande? Med vänlig hälsning, Sophia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sophia Ryderstedt
  1. Vit pil

   Absolut! Det här fungerar att spara med så lite som 100 kr i månaden. Det är därför jag kallar det för en nybörjarportfölj. Lycka till med sparandet!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 54. Vit pil

  Hej!

  Jag tänkte starta upp en nybörjarportfölj och beräkna fördelningen utifrån min ålder. Jag är 23 år och tänkte alltså investera 23 % i krockkudden och 77 % i indexfonder.

  Både när jag för in mitt startkapital och när jag ska välja hur jag ska fördela mitt månadsparande, bör jag överföra 23 % av beloppet till en och samma ränte- eller obligationsfond eller dela upp dessa 23 % på några av de olika fonderna du har nämnt? Samma gäller för de 77 % som ska gå till indexfonden/fonderna.

  Mvh Natalie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Natalie Sjölander
  1. Vit pil

   Ja, om du sparar t.ex. 1 000 kr i månaden så skulle jag sätta 250 kr i krockkudden och 750 kr i indexfonderna. Om det inte går så gör det inget om fördelningen blir lite sned. Det balanserar man om 1-2 gånger om året. Om det har blivit för mycket indexfonder, då säljer man av lite indexfonder och ökar i krockkudden, eller vice versa.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  Hej Jan och tack för en jättebra blogg! Jag har tänkt börja bygga en pengamaskin men har lite frågor.
  1. Som jag har förstått det tycker du att man ska investera 10% av sina pengar gånger antalet år de kan vara låsta, är det dessa som sedan ska delas upp t.ex. 60/40 sen, har jag förstått det rätt?
  2. För de pengar man inte investerar i pengamaskinen utan har kvar på t.ex. sparkonton är räntefonder ett alternativ även för dessa eller är det för riskfyllt?
  3. Finns det någon räntefond du skulle rekommendera som ett ”relativt säkert” alternativ till klassiska sparkonton?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
  1. Vit pil

   1. Ja. Man ska helst inte investera pengar som man behöver i närtid, därav regeln 10 % per år man kan låta dem vara.

   2. Ja, sparkonto är bra. Just nu är ju t.ex. skatteverkets bankkonto ett av de bästa (tro det eller ej)

   3. Spiltan Räntefond. Tänk dock på att när räntan höjs (om den fortsätter höjas efter USA så brukar räntefonder gå ner).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 56. Vit pil

  Om man nu har tjänat ihop sina pengar och vill börja ta ut sin ”passiva inkomst” från index/räntefonder betyder inte det att man säljer av delar av fonderna och då får mindre ”passiv inkomst” hela tiden? eller ska man satsa på amerikanska ET fonder som delar ut pengar istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Danne
 57. Vit pil

  Var inne på Morningstar för att hitta bra fonder. Där kan man inte sortera på förvaltaravgift tyvärr. Men däremot Normanbelopp. Kan man använda det istället för Normanbeloppet? Googlat runt lite, men inte hittat något bra svar.
  Lågt belopp borde ju vara ca samma som låg avgift. Eller är jag ute och cyklar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 58. Vit pil

  Hej!
  Jag har tänkt börja spara i fonder och jag fastnade för din nybörjarportfölj och rika tillsammansportfölj.
  Jag har ca 1 miljon kr på ett vanligt sparkonto samt att efter räkningar och allt är betalt så har jag ca 20000 kr över varje månad. Jag har inga större inköp planerade så jag skulle kunna gå in med den större delen av mitt kapital.
  Vilken taktik tycker du jag ska använda?
  Hur stor del av mitt kapital ska jag gå in med?
  Hur mycket ska jag månadsspara?
  Detta känns lite ovant för mig och jag vill ju inte gå in och förlora alla mina pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 59. Vit pil

  Hej Jan,

  Kikade lite på räntefonderna som du rekommenderar i nybörjarportföljen. Ser att så här vid årets slut 2015 är det många som har förlorat sina 5 stjärnor + att Catella Avkastning har en förvaltningsavgift på 0,70. Rekommendera du fortfarande samma räntefonder i portföljen?

  Varma hälsningar
  Ulrika

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrika Dagård
  1. Vit pil

   Jag kommer göra en ny sammanställning inom någon vecka, så ja, än så skulle jag rekommendera dem. Det har dessutom varit ett tufft år för räntefonder eftersom de flesta länder än så länge har minus-räntor.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 60. Vit pil

  Jag funderar på om det är smartare att placera de ’säkra/stabila’ pengarna på ett vanligt VP konto? Jag är ute efter att om det är mycket pengar, typ 300-500kkr som ligger i obligationer/räntefonder och värdet på dem ökar mindre än skatten på ett ISK konto så vore förlusten mindre om de låg på ett VP konto? Nästan alla mina ränte/obligationsfonder har gått +/-0 kr det här året och hade alltså gjort sig bättre i ett VP konto?

  Kan man tänka så

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cobran
 61. Vit pil

  Var inne på Morningstar för att hitta bra fonder. Där kan man inte sortera på förvaltaravgift tyvärr. Men däremot Normanbelopp. Kan man använda det istället för Normanbeloppet? Googlat runt lite, men inte hittat något bra svar.
  Lågt belopp borde ju vara ca samma som låg avgift. Eller är jag ute och cyklar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 62. Vit pil

  Hjälp,

  nu måste jag få tummen ur. Sparat hos Handelsbanken i alla år. Nu sista året är iof halva beloppet i ett ISK-konto, men ändå. Till största delen har jag deras egna fonder, tyvärr. Vill Sälja rubbet, och istället investera i billiga fonder.

  Har totalt ca 750 000 i fonder. Men hur skall jag fördela det nya sparandet? Är 31 år. Sparar långsiktigt, men ca 500 000 kan behövas till ett eventuellt husköp inom ett års tid. Vill sprida mina rister, men är beredd att ha endel risk på det, iom att det är delvis långsiktigt.

  Nu har jag följande fonder:
  SHB Asien
  SHB Amerika
  SHB Balans 50
  SHB Multiasset Hög
  SHB sv. Småbolag
  Lannebo Småbolag
  Skahen Global
  SHB Offensiv 100

  Du är ju grym på det här. Hur skulle du rekommendera att investera pengarna. Så otroligt tacksam om du svarar.

  Tack för en väldigt bra och innehållsrik hemsida.

  Mvh Karin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
  1. Vit pil

   Hej Karin,

   Det som jag skulle säga är att pengar som behövs inom 5 års tid, skulle jag inte investera överhuvudtaget på börsen, utan ha dem på ett sparkonto.

   De senare pengarna skulle jag rekommendera i de fonderna i t.ex. den här artikeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 63. Vit pil

  Tack för en jättebra blogg! Du har fått upp mina ögon när det gäller min ekonomi och hur jag vill ha det i framtiden.
  Nu till min fundering. Jag är helt nybörjare på fonder och nästan nybörjare på att spara, än så länge håller jag på att bygga upp min buffert och om två månader så är det dags att börja investera i min pengamaskin. Jag undrar om det fortfarande är bra och lönsamt att använd ISK-konto nu när regeringen har aviserat om att höja beskattningen efter årsskiftet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
  1. Vit pil

   Ja. ISK är fortfarande det bästa.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 64. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag vill börja med att tacka för din sjukt intressant blogg. Jag vill också passa på att tacka för kursen i Balansekonomi (Kick-offen) du höll i Göteborg för några veckor sedan! Det var verkligen inspirerande och en rejäl ögonöppnare.
  Mycket riktigt som du sa att arbetskollegor var lite nyfikna på måndagen efter och de frågade vad jag hade lärt mig och då sa jag ”handla på kreditkort och ta mera lån”, blev en intressant reaktion. Men sa sedan att jag skämtade då jag inte orkade förklara allt.
  Ville också säga att jag har nu lagt om hela planen för min ekonomi och försöker nu skapa mig en pengar maskin, har också passat på att läsa ” Vägen till din första miljon : alla kan bygga en egen pengamaskin” av Tobias Schildfat som var riktigt bra.
  Jag ville bara se vad du tycker om mitt upplägg i min portfölj:
  Avanza Zero : Pengar maskin (långsiktig investering period 20år+)
  Spiltan aktiefond investmentbolag : Mål sparande på sikt för handpenning till hus (ca 3-6 år)
  Spiltan Räntefond : Istället för bankkonto och med kortsiktigt sparande
  Så ser det ut i dagsläget men funderar på Länsförsäkringar Global Index i framtiden också.
  Jag visste absolut ingenting om aktier eller fonder innan föreläsningen och nu kan jag inte få nog och tycker att det är sjukt spännande.
  Tack på förhand och tack för dina underbara tips

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Manne
 65. Vit pil

  Hej! vad tror du om avanzas fondportföljgenerator? är den bättre eller sämre eller lika än de fonder du föreslår ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  henrik
  1. Vit pil

   Har inte testat den själv utförligt och genomgående. Men vid första anblick tycker jag är den bra jämfört med vad som brukar erbjudas.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 66. Vit pil

  Hej!

  Jag undrar hur dina tankar kring räntor är idag, med minusränta och så. Rekommenderar du fortfarande samma andel räntor i nybörjarportföljen? Har du i så fall några tankar om ex. långa/korta räntefonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ebba
 67. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag är 19 år och har alltid tyckt om att lägga undan pengar på mitt vanliga e-sparkonto utan ränta hos Swedbank. Tanken att spara i fonder har aldrig slagit mig tidigare (det verkar så himla svårt!), och nu när jag har läst i princip alla dina artiklar känner jag mig som ett frågetecken.

  Efter massor av resor och flytt hemifrån osv, har jag just nu bara 10 000 kr på mitt sparkonto som ska gå till ett långsiktigt sparande, och de pengarna vill jag förstås göra någonting med. Jag har möjlighet att spara 2000 kr i månaden. Hur går jag egentligen tillväga? Jag som snart är 20 borde alltså placera 20 % i en räntefond och resterande 80 i olika indexfonder, om jag har förstått rätt. Hur många indexfonder bör jag spara i? Varför bör man spara i fler än en? Hur väljer man ut vilka fonder man ska satsa på? Måste man vara väldigt insatt i fonder för att det ska fungera? Jättesvårt, tycker jag.

  Hoppas på svar snart så att jag kan komma igång. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Saga
  1. Vit pil

   Jag skulle rekommendera att spara i de breda indexfonderna som jag tipsat om i artikeln ovan. Jag brukar försöka sprida i flera fonder för att minska risken för att fonden hamnar snett eller för att få en bredare exponering mot fler företag som ger en något lägre risk och kommer närmare index.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 68. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en mycket intressant blogg! Här kommer en nybörjarfråga även från mig.

  1. Eftersom jag både bor och jobbar i Sverige, men fortfarande har besparingar kvar i Finland (i EUR), finns det fördelar för mig att stanna med min ”pengamaskin” i Finland (i EUR) eller är det klokare att flytta över allting till Sverige (till SEK) och påbörja pengamaskinen på Avanza eller Nordnet på svensk mark med svenska kronor direkt?
  2. Förutom det praktiska (att jag troligen är tvungen att konvertera större summor från SEK till EUR om något år) kan det påverka min pengamaskin negativt med framtida skatter i två länder?
  3. Har du erfarenhet från kundtjänst och vägledning från både Avanza och Nordnet, samt hur de förhåller sig till att man är kund i ett annat land än Sverige?

  Tack på förhand Jan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  My
  1. Vit pil

   Nedan följer mina funderingar.

   1. Det generella tipset är att man ska ha majoriteten av pengarna i den valuta som man avser spendera dem i. Så i det här fallet kan en tanke vara att hålla det separat eftersom det blir en form av riskspridning – särskilt med tanke på att riksbanken jobbar med att sänka kronans värde.

   2. Nej, det tror jag inte.

   3. Nej, tyvärr. Däremot tror jag att Nordnet har både en svensk och en finsk sida, så jag tror inte du är först med problematiken.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 69. Vit pil

  Hej Jan! Jag var på Kick-offen i Göteborg den 27/6 och blev alldeles härligt inspirerad. Nu har jag en fråga. Jag har flyttat mitt pensionssparande till Nordnet. Det har varit vilande och jag tänker inte spara mer där. Nu står pengarna på ett konto. Kan jag köpa samma fonder etc som jag gjort på mitt Isk konto på mitt pensionskonto? Eller ska pengarna bara stå där?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva Skoglund
 70. Vit pil

  Hej!

  om man ær kund i nordnet norge, vilka produkter ska man vælja då?
  ser att detta ær anpassat efter svenska nordnet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  philip
  1. Vit pil

   Vilka är det som du saknar? Jag tror nämligen att det borde gå att tänka i stora drag samma sak.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 71. Vit pil

  Hej Jan!

  Vad tycker du om basfonder swedbank har att erbjuda om vill köra konceptet att spara varje månad

  Hälsningar Adis

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adis
 72. Vit pil

  Hej,

  jag har tjänstepensionkonto på Nordnet och blev lite mer aktiv i december förra året när jag insåg att default var inställt på 100% på Nordnet Försiktig vilket inte är helt optimalt för pensionssparande. Så jag växlade om allt till 100% Spiltan Aktiefond Investmentbolag och har sedan dess fått en värdeökning på 20-25% på det återinvesterade beloppet.

  Nu när jag har läst den här bloggen lite vill jag sprida ut riskerna i världen lite, även om Spiltan gått bra.

  Jag har lagt in en ny automatisk fördelning med följande fonder:

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 15%
  Nordnet Superfonden Sverige 10%
  Länsförsäkringar Europa Index 15%
  Swedbank Robur Indexfond Europa 10%
  SPP Aktiefond USA 15%
  Swedbank Robur Indexfond USA 10%
  DNB Global Indeks 15%
  SPP Aktiefond Global 10%

  Ser fördelningen okej ut bortsett från frånvaron av räntefonder? Jag är 31 och tänkte vänta lite med dem. Och sen undrar jag om du rekommenderar att jag ska sälja allt från Spiltanfonden och fördela om enligt den modellen direkt eller ska jag bara låta kommande inbetalningar till tjänstepensionkontot fördelas så och låta de redan investerade pengarna i Spiltan ligga kvar där?

  Tack för en intressant blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Albin
 73. Vit pil

  Hej
  Min fråga är huruvida det lönar sig att ha sina ränte- och obligationsfonder inom investeringssparkontot? De stiger ju endast ca 1-2 % per år och avgiften är ju 0,27% per år?
  Det kanske är bättre att ha dessa på vanlig depå och skatta på vinsten som vanligt?

  Vore tacksam för svar på detta!

  Pia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  pia
 74. Vit pil

  Hej, har precis öppnat Avanza konto där jag ska sätta in 50.000 av mina sparade pengar samt börja månadsspara i fonder (3.500 per månad). Jag har läst igenom artikeln ovan och valde en indexfond och en obligationsfond men nu undrar jag om jag missuppfattat – är tanken att ska jag välja flertalet index-fonder resp obligantionsfonder och inte bara en av varje? Jag har följt åldersfördelningen rekommenderad ovan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Angela
 75. Vit pil

  Hej.

  Är det klokt att investera i alla fonder som du rekommenderar i ovanstående portfölj eller är det bäst att endast välja ut några stycken? Alltså är det smart att ta med alla fonder som nämns ovan i sin portfölj eller blir det för många om man vill långtidsspara?

  Mvh
  Oliver

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver
  1. Vit pil

   Precis samma fråga som jag precis ställde, missade din kommentar innan jag ställde frågan. Väntar nu med spänning på svar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Angela
 76. Vit pil

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag ser ut att ha 0.20% avgift nu bara, dvs lite lägre än du skrivit i artikeln.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Det hade jag missat, tack! (Tur att det var åt det hållet) :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 77. Vit pil

  Hej! Jag är 24 år. Tack vare din blogg har jag blivit intresserad av ekonomi och sparande och ska precis börja spara i indexfonder främst. Jag har läst nästan alla inlägg på bloggen men jag undrar fortfarande en sak: VARFÖR och HUR är uppdelningen mellan aktiefonder och indexfonder kopplad till ens ålder? Varför ska jag ha 76% indexfonder idag och endast 50% när jag är 50 år? Tacksam för svar :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
  1. Vit pil

   Hej,

   det är fördelningen mellan räntefonder och indexfonder (aktier) som det handlar om. Räntefonder svänger betydligt mindre och blir som en krockkudde om börsen skulle falla, vilket kanske inte är så trevligt när man närmar sig pensionsåldern. Då vill man ju kunna vara lite mer säker på att pengarna kommer finnas där och därför är det bättre med större andel räntefonder än indexfonder ju närmre pensionen man kommer.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Albin
 78. Vit pil

  Hej!

  Jag är 20 år och bor fortfarande hemma. Precis börjat på ett jobb där jag tjänar ca 20-23 tusen efter skatt mitt första år och därefter kommer jag få ut ca 23-26 tusen. Någon rekommendation om hur jag ska bäst gå tillväga?

  mvh Filip

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 79. Vit pil

  Hej igen och tack för svaret på min förra fråga! Jag har en till fråga angående tjänstepension. Genom jobbet har jag Fora men man kan tydligen välja förvaltare själv? I senaste kuvertet så har dom en lista på valbara förvaltare, man kan dock tydligen inte välja avanza som du skrivit så gott om! Jag vill ju att min tjänstepension ska förvaltas på bästa sätt naturligtvis. Vad kan/bör man göra?
  Mvh Hanna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
 80. Vit pil

  Hej! Jag blir 30 nästa år och vill börja pensionsspara! Jag är duktig på att spara på mitt vanliga bankkonto men jag vet att det finns bättre sätt. Hur ska jag lägga upp mitt pensionssparande på bästa sätt tycker du? Jag har läst lite hos dig här men det är ju en djungel för en nybörjare :) Tips mottages alltså! (Tacksamt!)
  Mvh Hanna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
  1. Vit pil

   Hej! Jag skulle inte rekommendera att pensionsspara utan jag skulle rekommendera att bygga en egen portfölj enligt principerna här på bloggen. Anledningen är att du låser kapitalet i onödan och betalar mycket avgifter till bankerna. De svenska pensionslösningarna är tyvärr mer designade för att göra bankerna (leverantörerna) rika än att göra dig rik.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 81. Vit pil

  Har inte fått riktig kläm på det där med olika typer av räntefonder och obligationsfonder. Om jag precis idag vill göra en nystart på mitt långsiktiga sparande enligt nybörjarportföljen, jag är 44 år, vilken typ av räntefonder och vilken fördelning, inom de 44% av totalt sparkapital, av olika typer av räntefonder skall jag då investera i utifrån rådande marknads- och ränteläge? Alltså fördelning mellan korta- och långa och så vidare…? Och hur resonerar du kring mix-/blandfonder och hur passar de in i portflöjen, om de nu passar in alls? Det är ju lite krångligt med ombalanceringskalkylen som ”bara” hanterar rena aktiefonder och rena ränte- och obligationsfonder om jag har en mix-/blandfond som kanske består av 50% aktier och 50% räntebärande.

  Vänliga hälsningar
  Mikael

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
  1. Vit pil

   Jag förstår tyvärr det det, men det är helt enkelt för att jag inte rekommenderar mix- eller blandfonder överhuvudtaget. De tar ofta betalt för något som du kan göra gratis själv.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 82. Vit pil

  Jag har en fråga, jag har ett företag sedan 1993,det rullar på ok nu och har placerat ca 1,3 milj i ETF:er i en kapitalförsäkring, aktivt förvaltat ,rätt höga avgifter på fonderna o ca 1% i avgift till förvaltaren. Har de senaste 5 åren fått ca 8 % i årsavkastning på det, när avgifterna räknats bort. Tänkte sprida äggen lite o startar nu en företagsägd kapitalförsäkring på Nordnet, där jag sätter in 30 -35 000 / månad enligt rika tillsamans portföljens upplägg.. Skulle det alternativt vara bättre att skatta fram pengarna ur bolaget och spara dem privat ? Bolaget gör i år en vinst på ca 500 000, detta ger en bolagsskatt på ca 100″, tar lön till brytpunkten nu men kan lägga lön på hustrun så statlig inkomst skatt kan undvikas…Det upplägget sänker ju bolagsvinsten o därmed bolagsskatten, då tillkommer dock arbgiv avgift o privat skatt .. Vilket är fördelaktigast tycker du?
  Tack för en grymt bra blogg fö..
  Mvh
  Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 83. Vit pil

  Jag har en fråga, jag har ett företag sedan 1993,det rullar på ok nu och har placerat ca 1,3 milj i ETF:er i en kapitalförsäkring, aktivt förvaltat ,rätt höga avgifter på fonderna o ca 1% i avgift till förvaltaren. Har de senaste 5 åren fått ca 8 % i årsavkastning på det, när avgifterna räknats bort. Tänkte sprida äggen lite o startar nu en företagsägd kapitalförsäkring på Nordnet, där jag sätter in 30 -35 000 / månad enligt rika tillsamans portföljens upplägg.. Skulle det alternativt vara bättre att skatta fram pengarna ur bolaget och spara dem privat ? Bolaget gör i år en vinst på ca 500 000, detta ger en bolagsskatt på ca 100″, tar lön till brytpunkten nu men kan lägga lön på hustrun så statlig inkomst skatt kan undvikas…Det upplägget sänker ju bolagsvinsten o därmed bolagsskatten, då tillkommer dock arbgiv avgift o privat skatt .. Vilket är fördelaktigast tycker du?
  Tack för en grymt bra blogg fö..
  Mvh
  Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 84. Vit pil

  Jag är 71 år och har en pensionsförsäkring som jag måste ta ut under 5år fro juni 15. Den är lite utöver vad jag behöver dessa år, så jag har tängta att använda till lite investeringar.
  Vad rekommenderar för fördelning mellan räntor och index som jag sedan flera år är en anhängare av.
  Mvh
  Bengt

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bengt Ljungfelt
 85. Vit pil

  Hej igen Jan

  Såg i morse att Claes Hemberg på sin blogg (18 maj) svarade en läsare som frågade angående sin fondportfölj. Portföljen liknade väldigt mycket din nybörjarportfölj. Claes tycker att det är för mycket med 8 fonder. Att om man vill blanda räntefonder med aktiefonder kan man lika väl spara i en Blandfond. Förslagsvis KPA etisk blandfond 2.

  Vad tycker du om det resonemanget, lite nyfiken :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robban
 86. Vit pil

  Hej Jan

  Finns det någon ekonomisk vinst i att du tycker att man ska spara tillsammans, hänvisar till ditt tidigare svar till mig, se nedan. Blev lite nyfiken….:) Får man högre avkastning över tid om man har en portfölj, istället för vars en? Tänker exempelvis på Individuella pensionssparande eller sparandet till våra två barn!

  ”När det gäller sparande tillsammans eller separat, det är upp till var och en. Är man gifta så har jag ju en personlig åsikt om att man bör göra det tillsammans om man avser att leva tillsammans även i framtiden.”

  Tack för en jättebra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robban
 87. Vit pil

  Hej Jan,

  Kanonbra beskrivet om din pengamaskin, denna vill jag nu få i drift!
  Har haft bra ekonomi men aldrig sparat mer än för konsumtion (backpacking o.s.v) så när 50-60k funnits har detta investerats i ”minnen för livet”
  Är nu 28 år klar med utbildning och dags att bli ”vuxen” samt att lönelyft förväntas.
  Jag har endast 30k nu efter studietiden som startkapital, dessa har jag nu investerat i medel och högrisk aktier pga intresse för aktiemarknaden. 15-20% av min inkomst framöver skall nu fortsättningsvis investeras i min ”pengamaskin”
  Eftersom jag har ett intresse för aktier och är nu involverad dagligen i dessa undrar jag hur du skulle rekommendera min fördelning av kapital framöver. Är fullt medveten att rena aktier kan krascha helt medans större vinster kan göras på kort tid, vinsten skall därför placeras säkert fonder.

  Så här tänkte jag att mitt sparkapital skall se ut, är risken bra fördelad? Åsikter på hur jag annars kan fördela då jag ändå kollar börsen och aktieforum dagligen?
  Är 40% rena aktier , 40% aktiefonder och 20% obligationsfonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Charlie
  1. Vit pil

   Kan efter att ha läst https://rikatillsammans.se/investerar-du-i-aktier-da-ar-du-hogst-sannolikt-en-loser/
   ändra min tänkta kapitalfördelning. Även om intresset finns tycker du att man skall skrota aktier helt?
   Av intresse och stor tro på enstaka aktier vill jag ändå ha detta som en del av mitt sparande.

   En fördelning på 15% Aktier, 70% Aktieindex och 15 Obligationer?

   Eller skulle du helt totalt avråda en aktiehandel även om intresset finns?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Charlie
   1. Vit pil

    Jag skulle titta på syftet först och främst. Utifrån ett perspektiv att tjäna pengar och slå index så tror jag inte på det. Om man däremot vill handla med aktier för att man är intresserad, tycker att det är kul och vill ha det som hobby – så absolut. Men då skulle jag ha 90 % i en ”tråk-portfölj” och sedan 10 % i ”lek-portfölj”. : )

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 88. Vit pil

  Hej, Jan
  Sambon har cirka 400 000 hon vill investera för att pengarna ska växa över tid. Horisonten är väl 5-10 år. Men det är svårt att få hjälp av någon som kan säga, -Gör så här! Banken vill ju inte riktigt ta ansvaret. Samt att summan väl är större än den som jag förstått att du tycker bör investeras i nybörjarportföljen.
  Du ger väldigt bra råd, men det är svårt för nybörjare att välja rätt råd vid rätt tidpunkt. Är börsen i Sverige på väg ned snart, kraschar Kina strax, bostadsbubbla?? Så, har du tips på investeringsrådgivning? Eller ska man som nybörjare bara köra på nybörjarportfölj och ”nöja sig”?
  Tack för en bra blogg, Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 89. Vit pil

  Hej
  skulle det vara möjligt att uppnå nedanstående:
  start $15000 $3000 per trade
  End of month 6 $25,097.11
  End of month 12 $44.641.07
  End of month 18 $78,765.50
  End of month 24 $139,537.88
  End of month 36 $437,929.64
  End of month 45 $1,032,615.19
  Genom att följa investerare på Shareville??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  stig jakobsson
  1. Vit pil

   Vad har du räknat för antagande? Jag tycker spontant det låter som väldigt mycket.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 90. Vit pil

  Hej Jan

  Vill först passa på att tacka för en kanonbra blogg. verkligen väckt mitt intresse för ekonomi och sparande! Ska även på Kickoffen med Balansekonomi i september nere i Malmö!

  När det gäller pengamaskiner, hur många ska man ha? 1 som täcker samtliga sparande långsiktigt och pensionssparande? Eller bör man ha flera olika? Ska jag och min fru spara separat eller tillsammans? Vilket blir mest ekonimiskt fördelaktigt i slutändan?

  Jag tänker att är man hyfsat ny på fondspara, blir portföljerna ganska lika varandra. Då finns det kanske ingen mening med att ha flera stycken? Vad tycker du Jan? Finns det tidigare artiklar angående denna frågeställning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robban
  1. Vit pil

   Tack Robban!

   Kul att du ska gå på kickoffen. Kom gärna fram och hälsa. :-)

   Jag skulle säga att den pengamaskinen som man behöver är den som ska göra att man kan leva på avkastningen på sikt. Dvs den där man sparar 10 % av sin lön.

   Sedan är det ju inget som hindrar att man använder samma strategi även i sina andra portföljer såsom t.ex. pension. Tvärtom är det ganska sunt.

   När det gäller sparande tillsammans eller separat, det är upp till var och en. Är man gifta så har jag ju en personlig åsikt om att man bör göra det tillsammans om man avser att leva tillsammans även i frmatiden.

   Det gör inget att portföljerna liknar varandra om de ligger i olika påsar såsom pensionssparande eller ISK.

   Hoppas det var svar på din fråga.

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 91. Vit pil

  Hej Jan

  Jag månadssparar 3000 kr i långsiktig avsikt sedan slutet på 2014. Pengarna överförs via autogiro till mitt ISk hos Avanza och placeras 75% i Avanza Zero. Sedan en tid har jag börjat köpa olika aktier för resterande 25% men vill alltså följa din rekommendation ovan om att placera sin ålder i procent i ränte-/obligationsfond och 100 – åldern i Avanza Zero

  Vilken ränte-/ obligationsfond rekommenderar du? Behöver jag göra något särskilt angående det som går in på Avanza Zero? Några justeringar i den indexfonden eller är den bra som den är?

  Otroligt tacksam för svar!

  MvH
  Sara

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
 92. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en superbra blogg! Jag är 30 år och har startat ett sparkonto+ samt ISK hos Avanza enligt nybörjarportföljen.
  ISK-kontot har jag fördelat enligt följande (månadsspar: 2500 sek, jag har inte lagt in något initialt kapital utan det satte jag på sparkontot pga av feghet)
  Avanza Zero 35%
  DNB Global Index 35%
  AMF Räntefond Lång 30%

  Jag har 3 frågor:
  1. Ska jag bara fortsätta såhär i 5-10 år utan justering av indexfonderna eller ska jag lägga till/ta bort efterhand?
  2. Hur gör jag justeringen av räntefonder vs indexfond när jag blir ett år äldre? Lägger jag bara om mitt månadssparande till motsvarande procent för min ålder = räntefond. Eller justerar jag hela innehavet i portföljen så att när jag är 35 att innehållet i portföljen är 35 % räntefonder?
  3. Vad innebär regeringens förslag på att höja skatten för ISK, för dina förslag? Påverkar detta nybörjarportföljen något?

  Ha en riktigt härlig Påsk med familjen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 93. Vit pil

  Hej! För en vecka sedan började jag fundera på fonder, googlade lite och kom in på din blogg- och halleluja! Bra, konkreta tips skrivet på ett så pedagogiskt sätt så jag fick upp intresset. Sedan förra veckan har jag slukat massa artiklar, böcker, läst forum – tom drömt om fonder :) Jag har öppnat konto på avanza och har startat investeringskonto och sparkonto.
  Nu funderar jag lite på det där med uppdelningen av räntefonder och aktiefonder. Jag har gjort enligt ”nybörjarportföljen”’ 60 aktiefond och 40 räntefond. Tycker du fortfarande det är en bra ide? Med räntefond? Man läser ju lite här och där att det inte är någon bra ide pga den låga räntan? Eftersom jag fortfarande är nybörjare så undrar jag lite över detta. Har tänkt spara ca 20 år.
  Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
  1. Vit pil

   Och nu läste jag att regeringen vill höja skatten på ISK? Nej nej nej :(
   Vad händer i så fall?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Hanna
  2. Vit pil

   Lagförslaget innebär en bottennivå på ISKs skattesats på 0,375% införs 2016 (är 0,27% i år) och att den ”normala” skattesatsen höjs från 0,9% med 0,225% till 1,125%. Men ”normal” statslåneränta på ca 3% lär vi inte se på några år, så den extra skatten i nuvarande superlåga ränteklimat gör att räntefonder blir ännu sämre att ha i en ISK (näst intill garanterad förlust).

   Ändringen är märkbar, speciellt över tid, men ISK är fortfarande ett bra val i många fall. Det riktigt tråkiga egentligen är att denna ändring styr folk mot mer riskbenägenhet för att få rimlig avkastning jämfört med schablonskatten. Det i sig är också farligt, speciellt då förluster i ISK inte är avdragsgilla.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 94. Vit pil

  Hej! Jag är 25 år gammal och har fattat intresse för den här typen av sparande.
  Just nu har jag 400 000 kr på ett vanligt sparkonto och lägger undan 5000 kr/mån.
  Min plan är att jag ska starta en nybörjarportfölj med 10 000 kr och ett månadssparande på 5000 kr.
  Jag har tänkt mig ett sparande på 5 år och tänker då lägga in dem 400 000 kr på ett placeringskonto hos SEB under de 5 åren.
  Borde jag istället ha mer i startkapital i min portfölj hos Avanza? Kanske placera ut hela 400 000 kr direkt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
 95. Vit pil

  Hej!
  Tack för en jättebra blogg! Här kommer en nybörjarfråga. Tänkte lägga om sparande för mig och min sambo samt barnsparande till våra barn. Nybörjarportföljen tror jag passar oss bra, men är det då feltänk att starta en nybörjarportfölj till var och en? Gissar att det är smartare att vi har olika (fast liknande) fonder och inte var sitt konto med samma fonder?

  /K

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
   1. Vit pil

    Tack! Kanske var otydlig, men jag tänkte också på innehållet. Är det en nackdel att välja samma fonder för vår egen ISK och barnens kapitalförsäkring? Dvs är det bättre att välja olika fonder och på sätt sprida risk ytterligare? Eller tänker jag fel?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Karl
   2. Vit pil

    Nej, om du är nöjd med strategin, varför köra något annat? Jag kör samma till både mig själv, Freja och andra barn som jag sköter.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 96. Vit pil

  Hej Jan.
  Hoppas någon här kan hjälpa mig i denna djungel. Jag är nybörjare och har tänkt mig att ge mig in i detta.. Min make har dött i september, kommer att få ca 1500 kr i mån i 5 år i efterlevnadsskydd som han hade. Min man har en son, min styvson. Jag hade tänkt mig att jag ska spara till styvsonen varje månad, att vi ska dela på summan jag får varje månad, jag vill spara och inte ha via autogiro varje månad till hans överförmyndarkonto då jag vill ha möjlighet att hans pappas pengarna ska växa och vara värda mest möjliga. Har tänkt att styvsonen ska få detta som en present från mig & hans pappa på styvsonens studentdag, dvs en spartid på 6 år, han är 12 år idag..
  Vilken sparform bör jag öppna? Vad jag läst mig till gällande ISK i barnets namn är detta vårdnadshavare som kan öppna, därav upplevs detta inte aktuellt tyvärr för mig, jag och styvsonens mamma har ingen god relation och jag vill kunna ha tillgång och placera om osv…
  Öpnnar jag ISK i mitt namn, måste jag upprätta ett testamente om något skulle hända mig att detta är pengar som ska gå till styvsonen? Eller tillfaller pengar på ett ISK konto dödsboet? Och kan jag ha flera ISK konton?

  Kapitalförsäkring, är min men med styvsonen som förmånstagare? Kan jag ha flera kapitalförsäkringar?
  Tänker eventuellt, tror ni gåvoskatten kommer att komma tillbaka? Då detta isåfall kommer handla om en ”gåva”…

  Kapitalförsäkring i barnets namn, får man spara i denna form när man inte är vårdnadshavare? Förs pengar automatiskt över då barnet fyller 18 år?

  Vad är för och nackdelar ur mitt perspektiv? Gällande skatter och avgifter etc, och med tanke på att jag ska spara till någon jag inte är vårdnadshavare till och inte till någon som är min ”arvinge”.

  Häls Camilla

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
  1. Vit pil

   Jag är medveten om att 6 år inte är en lång tid- men det är inte heller en kort tid tänker jag. Tänker mig att jag vill spara med bredd, det ska vara stabilt och enklast möjliga. Men det känns som det blir komplicerat då dessa frågor kring att spara till en person man inte är vårdnadshavare till och inte har blodsband eller adopterat barn…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Camilla
 97. Vit pil

  Hejsan!

  Jag skulle vilja ha ett förslag på hur du har gjort gällande spridning i % på dessa fonder? Jag har precis startat mitt sparande, och jag kommer att lägga över 7000kr för detta varje månad till min pension. Jo, jag vet att detta är väldigt mycket för att bara vara 26 år. MEN, jag har råd med detta, och jag har insett hur stor inverkan ”snöbollseffekten” har gällande ett långsiktigt sparande som detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 98. Vit pil

  Hejsan och tack för att vi får ta del av en grymt bra och informativ blogg!!!
  Startade mitt sparande i sept-okt -14 och ligger hittils på +24%
  Mitt månadssparande i fonder ses nedan.
  Dom 2 fonderna längst ner är jag lite tveksam till om jag ska ha kvar (dyr avgift) i mitt månadssparande men hittils så har dom gått riktigt bra. Vill gärna ha input på dessa placeringar. Borde jag skippa någon till förmån för någon annan? Lägga till någon som kompliment för att sprida risken?
  AVANZA ZERO 15,00 %
  Länsförsäkringar Global Index 10,00 %
  SPP Aktiefond USA 10,00 %
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 15,00 %
  Swedbank Robur Indexfond Asien 10,00 %
  UBS (Lux) EF Biotech (USD) P-acc 20,00 %
  MS INVF Indian Equity A 20,00 %

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Öjje
 99. Vit pil

  Hej
  Jag är en tjej på 23 år och som precis ska starta upp mitt sparande via avanza och ett investeringssparkonto. Min fråga är hur du rekommenderar att man lägger upp det? Hade tänkt att köpa aktier för mina pengar men enligt dina texter rekommenderar du indexfonder. Då undrar jag följande vad är bra och skillanden med detta? och hur får man enklast ett smidigt sparande med låga avgifter, aktier eller fonder?

  Jag är som sagt helt nybörjare på detta och behöver lite tips och råd för att komma på rätt väg.

  Mvh Sara

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara Gustavsson
 100. Vit pil

  Hej,

  Sparar enligt den här portföljen och har precis kollat fördelningen för att se hur stor ”krockkudde” jag har. Min fråga är dock om beräkningen av det görs på antalet fonder eller på marknadsvärdet av fonderna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stephanie
  1. Vit pil

   Jag hänger inte riktigt med på din fråga – men om jag ska gissa, så tänker jag så här – det beror på det totala marknadsvärdet. Om jag har 100 kr så ska de fördelas på t.ex. 60 kr aktiefonder (antalet spelar ingen roll) och 40 kr räntefonder (antalet spelar ingen roll).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 101. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag är en 27-årig tjej som sedan något år tillbaka fondsparar hos handelsbanken, då jag har bolån osv där. Jag har nu börjat intressera mig mer och mer om det här med sparande i både aktier och fonder och skulle vilja ta efter din pengamaskin. Frågan är om du tycker att jag ska sälja av de fonder jag har (ca 25000) på handelsbanken i mitt ISK och ”börja om” med det som startkapital till min pengamaskin hos avanza eller nordnet? Jag har en asienfond, europaselektiv, nordiska småbolag samt en svensk indexfond. avgifterna på dessa fonder ligger mellan 1,25-1,85… (Indexfonden 0,4). Eller är det ett bättre alternativ att ha de kvar och ändå starta upp en ny pengamaskin hos tex avanza? Det är förresten tack vare din blogg som jag numera läser om ekonomi och har börjat lyssna på ekonomi-poddar dagarna i ända! :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
  1. Vit pil

   Vad roligt Malin! Grattis till dig! :-)

   Jag har för mig att man borde kunna flytta en ISK utan att behöva sälja av. Jag skulle ringa till kundtjänst på Avanza/Nordnet och kolla med dem vad som är möjligt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 102. Vit pil

  Hej Jan,

  Är nyfiken på hur du ser på Spiltan Investmentbolag kontra Avanza Zero. Jag sparar 10% i vardera men har funderat på att köra 20% på Spiltan istället. Den har ju presterat bättre den korta tid som den funnits och jag läste nånstans en ganska lustig och förmodligen korrekt beskrivning om den, ”En indexfond på steroider”.

  Jag undrar hur du resonerar runt den, när över hälften av innehavet är två aktier (Investor och Industrivärden är ca 27 % vardera). Det har fått mig att tveka till att öka sparandet i den, men är nyfiken på hur du resonerar. Visst, investmentbolag är som en fond i sig, men är trots allt bara en aktie.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Jag gillar den fonden jättemycket. Skulle jag bara få välja en enda fond så hade den varit med på topp-3-listan med kandidater. Dock behöver man komma ihåg att det är en nischfond jämfört med t.ex. Avanza Zero. Skulle man bara lägga pengar i en enda fond skulle jag nog gå på det bredaste som finns typ som DNB Global Indeks.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 103. Vit pil

  Hej!
  Jag ramlade in på din blogg idag efter att ha varit vilsen över vad jag ska göra med mitt lilla startsparande på 12000 kr hos Nordnet och bestämde mig för att skaffa nybörjarportföljen. Är 25 år gammal tjej snart klart civ.ing som jobbat mycket vid sidan av (180 000 årsinkomst utöver csn) men tyvärr inte sparat när jag hade möjligheten för att vanligt sparande kändes linjärt och oinspirerande. Nu har jag tagit mig i kragen och börjat bygga på min ”pengamaskin” för att bli ekonomiskt oberoende om 25 år. Dock undrar jag, om jag vid sidan av pengamaskinen vill spara mer kortsiktigt (2-5 år och framåt). Till exempel till en framtida kontantinsats eller för att kunna åka på resor och känna att jag har pengar att ta av för att göra något kul, ska jag spara dessa pengar separat? För ju mer pengar man har på samma stället desto mer utdelning får man, men jag vill samtidigt inte hålla på och gräva i mitt långsiktiga sparande. Ber om ursäkt om du har skrivit om det tidigare, men har inte hittat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ilona
  1. Vit pil

   Det är svårt att säga något men många av mina resonemang bygger kring att pengarna behöver investeras långsiktig eftersom risken minskar väsentligt över tid. Den halveras t.ex. nästan om man sparar i 5 år istället för i 1 år. Ska man då ha pengarna kortare än 5 år, då skulle jag nog inte rekommendera aktier eller fonder utan något fastränte konto. Jag har skrivit lite om dessa här:

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 104. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en mycket intressant och bra blogg. Den har verkligen inspirerat mig till att komma igång med ett aktivt sparande på Avanza. Jag har öppnat ett ISK-konto och jag har startat upp ett sparande i nybörjarportföljen. Om jag efter en tid vill påbörja ytterligare ett sparande enligt din modell Rika tillsammans-portföljen. Min fråga är då om jag öppnar ett nytt ISK-konto till Rika tillsammans portföljen och behåller nybörjarportföljen i eget konto?
  Angående tjänstepensionen så har jag 15 kvar tills pensionen och tänkte föra över dessa pengar till ett ISK-konto i Avanza eller Nordnet, för att få högre tillväxt på pengarna, men eftersom jag har en SAF-LO avtalspension har ingen av dem möjlighet att ta emot pengarna. Därför har jag undersökt vilken av de valbara förvaltarna för SAF-LO tjänstepension som är mest lönsam. Kom fram till att SPP är det bästa alternativet om man väljer fondförsäkring istället för traditionell försäkring eftersom man då har möjlighet att välja fonder själv och då inte bara SPP:S egna fonder. Vad tror du om det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anne-Lie
 105. Vit pil

  Hej Jan.
  Du har inspirerat mig att ta tag i situationen. Det är drygt 22 år kvar till pension för min del och det ser ju inte ut att bli några fantastiska summor man kommer att få ut när man väl är där. Mitt konstaterande är krasst att vill jag leva anständigt efter 65 så får jag helt enkelt lösa den biten själv. I dag har jag ungefär 5 månadslöner brutto fördelat på målsparande och buffert. Min blivande penningmaskin behöver inte generera flera hundratusen/år men den får gärna bli så pass att den kan fylla gapet mellan lön och pension när den dagen kommer. Sagt och gjort, jag håller på och sätter upp min framtid nu: Tar 10000 kr från bufferten som startkapital och månadsöverför 10% nettolön till maskinen, har kvar mellan 5-10% nettolön till buffert och målsparande i storbanken. Målsparandet är till insats till ett litet lagom hus för 1-2 personer och sedan kan det växla om till något annat (ny bil, nöjen, what ever). I mina öron låter det som en vettig plan men jag är ju total novis på sånt här. Är jag helt ute och cyklar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredde
 106. Vit pil

  Hej!
  Jag började spara förra året enligt den nybörjarportfölj du tidigare hade på sidan som innehöll sex olika indexfonder och två ränte- och obligationsfonder. I exemplet hade du satt upp ett månadsspar på 1900kr. Vad jag kan se är det nu borttaget och undrar bara om du rekommenderar att jag ändrar i den portföljen, eller är den fortfarande bra och bara att köra på med? Har tänkt investera pengar under en längre tid, typ som ett pensionsspar, och vill helst ha ett upplägg där jag inte behöver ändra så mkt längs vägen utan bara investera. Jag är 32 år och har dryga 100 tkr i pengamaskinen.
  Tack på förhand!
  Therese

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Therese
  1. Vit pil

   Det andra upplägget var också bra, det här marginellt bättre. Om du ska ändra, gör det vid årets ombalansering t.ex. vid midsommar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 107. Vit pil

  Bra att lyfta fram nischbanker med billigt sparande o högre ränta på vanliga bankkonto I förhållande till storbankernas avgifts frosseri o nollräntor. Nu talas det även om negativa räntor….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Britt Permskog
 108. Vit pil

  Hej! Har läst din nybörjarportfölj och rikatillsammansportfölj som du rekommenderar för summor över 200 tkr. Om man inte vill investera i råvaror, kan du rekommendera en justering av nybörjarportföljen men tanke på beloppet.
  Hälsar Tina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tina
  1. Vit pil

   Hej, jag hänger inte riktigt med på hur du menar. Nybörjarportföljen har inga råvaror i sig. Det är svårt att anpassa RikaTillsammans-portföljen utan guld och silver (och andra råvaror) eftersom hela poängen med riskspridning i olika tillgångsklasser faller.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 109. Vit pil

  Hej, tack för superintressant blogg. Jag har kommit igång med din nybörjarportfölj och 26000.
  Om man nu ska månadsspara en riktig liten summa varje månad (just nu tyvärr bara 500 kr). Hur ska femhundringen placeras? Jag förstår att man inte kan splittra den på samtliga fonder ;) Men ska man välja en fond, eller kanske två och i så fall vilka?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adamski
  1. Vit pil

   Om du kör via Nordnet så kan du välja 5 fonder, då skulle jag säga 3 aktieindexfonder och 2 ränte/fonder. Se t.ex. den här artikeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   En del banker tillåter att man specifierar vilka månader på året som en specifik fond ska få insättningar. På det sättet kan man tex sätta 100kr var i 5 fonder jämna månader och i 5 andra fonder udda månader och dylika upplägg. Tex Länsförsäkringar har denna möjlighet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
  3. Vit pil

   Tack för svaret. Ja, jag har Nordnet. Det blev följande fördelning av femhundralappen:
   Nordnet Superfonden Sverige 20 %
   Swedbank Robur Indexfond Asien 20 %
   Spiltan Aktiefond Investmentbolag 20 %
   SPP Obligationsfond 20 %
   Spiltan Räntefond Sverige 20 %

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Adamski
   1. Vit pil

    Om jag får komma med ett tips, så skulle jag nog bytt ut Asien- eller Sverigefonden mot en Globalfond t.ex. DNB Global Indeks eller Danske Invest Global Index. Så att du får ett bredare sparande.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 110. Vit pil

  Hej,

  Jag undrar om du skulle kunna förklara för mig varför du har en global indexfond samtidigt som du har indexfonder vars marknad är Europa, Asien, USA och Sverige. Borde inte de marknaderna tillsammans göra en global index fond? Eller inkluderar globalfonden ännu fler marknader?

  Hälsningar
  Josef

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Josef
  1. Vit pil

   Handlar mest om att få en större exponering mot fler bolag. De nischade fonderna täcker in fler bolag som de större indexfonderna inte täcker – men visst är där överlapp men jag tänker att det inte gör så mycket.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 111. Vit pil

  Hej hej

  Kommer vi se någon uppdaterad fondlista i år? :)

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rasmus
 112. Vit pil

  Hej hej

  Kommer vi se en uppdaterad fondlista för nybörjarfonden i år?

  MVH

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rasmus
  1. Vit pil

   Absolut. Inom kort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   I den kontexten kan det vara intressant att veta att Länsförsäkringar nyligen gått i Roburs fotspår och sänkt förvaltningskostnaden på 5 indexfonder med 50-60%.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 113. Vit pil

  Intressant blogg, kommer använda mig av flera av dina sparmetoder i familjen.
  Har i dagsläget ISK i min bank men ser inte vinningen att gå till Avanza, missar jag något? Undrar även vilken filosofi du har kring när man ska sälja en aktie som går back (% förlust etc.) även om du rekommenderar någon tidsaspekt i relation till nedgången. Sälj dåliga aktier säger man ju men när?
  Slutligen undrar jag hur du skulle gjort med en kapitalförsäkring (Friends Provident Alpha Save) som jag ”klev på” för 7 år sedan om du upptäckt att dina månadspremier á ca:1300 sek inte gett någon direkt avkastning på pappret trots utveckling med ca. 25% tillväxt av fonderna i genomsnitt sedan sparandets start. Förklaringen verkar ligga i förvaltningsavgifter och valutadifferans då de använder sig av så kallade spegelfonder med högre förvaltningskostnader än ursprungsfonderna. Löptiden är 25år men man kan ta ut pengarna mot 30% straffavgift i dagsläget. Vad göra? ca: 120000 sek totalvärde.
  Med vänlig hälsning Joakim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 114. Vit pil

  Vad menas med parentesen när du skriver t.ex. ”SPP Aktiefond USA (Avanza/Nordnet)”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isak
  1. Vit pil

   Det menas att fonden går att köpa hos både Avanza och Nordnet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sacharias
 115. Vit pil

  Tack för en inspirerande blogg! Har idag startat nytt månadssparande på ett ISK i Avanza med nästan exakt dina föreslagna fonder. Har idag 80 000 kronor i ganska dyra fonder i min vanliga bank. Har gått plus med endast 7000 kronor. Skulle du råda mig att sälja dem och direkt investera alltihop i samma fonder på investeringssparkontot? /Malte

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malte
  1. Vit pil

   Det är omöjligt och olämpligt att ge råd, men det handlar ju om att jämföra vad du får i förhållande till vad du betalar för. Jag själv har ju inga pengar i andra fonder än det som jag brukar skriva om här på bloggen… :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 116. Vit pil

  Hej!
  Tack för en intressant blogg. Jag har lärt mig mycket nyttigt.

  Du skriver att du skulle göra annorlunda med belopp över 400 000 kr. Hur skulle du göra med 600 000 kr och ett månatligt sparande om 10 000 kr?

  //Johannes

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johannes
  1. Vit pil

   Då hade jag gått på Allvädersportföljen. Den ger ungefär samma avkastning men lägre risk.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 117. Vit pil

  Hej!
  Jag undrar varför valde du just Avanza som bank för att öppna Investeringssparkonto (ISK)? Kontot kan öppnas i andra banker.

  Hälsningar, Lidia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lidia Suokko
  1. Vit pil

   För att urvalet och servicen är ofta större hos Avanza.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 118. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag har tagit dina råd och öppnat ett ISK på Avanza. Jag har överfört 50000kr till detta kontot och köpt 3 av de indexfonderna du rekommenderar () Behöver jag binda dessa i 5 eller 10 eller mer för att få bra avkastning?
  Angående ISK-kontot. Om jag skulle ha mina pengar kvar i ISK kontot utan att röra de skulle dessa då växa o bli en del av min pengarmaskin eller måste jag lägga de på Indexfonder.
  Jag försöker lära mig så mycket som möjligt om min ekonomi så jag ber ursäkta om mina frågor låter lite för enkla.
  Tack för en fantastisk blogg.
  Med vänlig hälsning
  Dennis

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dennis Barra-Gustafsson
 119. Vit pil

  Hej Jan,

  Din blogg sporrar verkligen till ett aktivt ”sparande” och jag står i startblocken!

  Min fråga gäller portföljens uppbyggnad; jag förstår din ekvation med ålder mot obligations/indexfonder, men menar du att om jag lägger upp låt säga 10000:- enligt upplägget ovan på samma fonder så behöver jag inte ändra något på 10 år? Frågan jag har egentligen är hur aktiv jag måste vara att byta fonder, köpa/sälja under tiden jag sparar?

  Tacksam för svar.

  Hälsningar, Martin Bergman

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Bergman
 120. Vit pil

  Hej!

  Du skriver att du skulle handla annorlunda när det handlar om mer kapital. Hur skulle du fördela det vid 1Mkr istället?

  Mvh,
  Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 121. Vit pil

  Hej!

  Hur löser man problemet att några objekt i din portfölj har som minsta insats 300kr?

  MVH Mattias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   300kr/mån ska det givetvis vara :) SPP Obligationsfond samt SPP Aktiefond USA

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mattias
 122. Vit pil

  Är det just nu någon egentlig mening med att investera i räntefonder med tanke på den aktuella räntan?. Om man ger sig in nu, är det inte bättre att avvakta tills att räntan börjar stiga lite mer och faktiskt skulle göra någon skillnad. Med tanke på hur ränteportföljer tenderar att bete sig har jag svårt att tänka mig hur man skulle kunna gå plus på att köpa in sig på dessa fonder just nu eftersom räntekortet mer eller mindre känns utspelat med 0% räntan, även om de över en lång tid bör ge lite mer säkerhet i portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Svår fråga – både ja och nej.

   Nej, utifrån ditt resonemang och det aktuella läget. Problemet är att man då börjar spekulera i makroekonomi och får då en mängd osäkerhetsfrågor såsom att man ska inte bara ”ha rätt” men man ska även ha rätt om timingen. Det är många gånger väldigt svårt upplever jag.

   Därmed blir det ett ”ja” utifrån konceptet för nybörjarportfölj som bygger på antaganden att man inte ska behöva göra egna makroanalyser, man ska behålla portföljen över en lång tid och man ska inte behöva tänka utan kunna ha den automatiserad.

   Tyvärr är det dock inget klockrent svar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 123. Vit pil

  Tack för en bra blogg!
  Funderar på sak. Är det bra att stoppa även ränte/obligationsfonderna i en ISK? Då dras % av hela summan på kontot. Om man inte förväntar sig rätt låg avkastning så kanske det inte lönar sig med ISK för just dessa fonder, att det blir bättre att betala skatt på avkastningen när fonden säljs istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  niklas
  1. Vit pil

   Jo, jag har fått det tipset och sannolikt stämmer det. Jag har faktiskt inte räknat på. Jag tror ju brytpunkten ligger någonstans vid 3 % per år och det är ju precis där de ligger så det kan vara på håret.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 124. Vit pil

  Låt säga att man bara har 1000 kr att avvara varje månad. Hade du plockat bort några fonder och isåfall vilka, eller hade du helt enkelt minskat sparandet med motsvarande belopp och behållt samtliga fonder i portföljen?

  Jag ser vissa problem med termen månadsspar. SPP Aktiefond USA har ett minsta månadssparbelopp på 300 kr, vilket skulle innebära ett månadsspar på 3750 kr för att motsvara 8%.

  Det jag antar att jag undrar över är hur du skulle resonerat vid ett mindre sparbelopp. Välja bort vissa fonder, eller dela upp dom i två läger och köra varannan månad, t ex?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 125. Vit pil

  Hej,

  Nyfiken på varför du väljer AMF Aktiefond Europa över SPP Aktiefond Europa? Den sistnämnda har 0,2% avgift mot 0,4% för AMF.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 126. Vit pil

  Varför finns inte Japanska aktier med i fonderna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lord Metroid
 127. Vit pil

  Swedbank Roburs indexfond (och 6 till robur indexfonder) har nyligen sänkts till 0,2% i avgift, så gissningsvis kvalar samtliga in som högintressanta. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Oj! Det visste jag inte! Stort tack för den informationen! :-D

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.