En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

Förslag på hur man kan börja investera pengar i aktier och fonder

Vilka aktier eller fonder ska man köpa när man börjar investera sina pengar? Hur ska man tänka, fördela pengarna och hur gör man rent konkret? Så här tänker jag utifrån en nybörjares perspektiv – som dessutom råkar vara bättre än 90 % av det som du får hos bankerna.

I de föregående delarna i min miniserie ”Så blir du rik” så har jag beskrivit vikten av att betala sig själv först (steg 1), att bygga en god struktur i sin privatekonomi (steg 2) och vikten av att sätta dem i arbete (steg 3) så att de jobbar hårt för dig istället för att du behöver jobba hårt för dina pengar.

Syftet med den här fjärde delen är att:

 • Hjälpa dig att skapa en bra riskjusterad portfölj
 • Inte gå på bankernas förslag som gör dem rika och dig fattig
 • Komma igång

Förutsättningar

Jag kommer i det här exemplet att utgå från exempelbeloppet 10 000 kr, men det fungerar lika bra för 100 000 kr, och jag skulle till och med säga upp till 200 000 kr. Vid 200 000 kr eller mer så skulle jag göra lite annorlunda och mer gå på RikaTillsammans-portföljen. Men mer om det senare i artikeln.

Innan du följer råden i den här artikeln utgår jag ifrån att:

 • Du har ett månatligt sparande på minst 10 % av din inkomst
 • Att du har en rimlig buffert i förhållande till din levnadssituation
 • Att pengarna som du investerar är till för din pengamaskin och inte ett målsparande (se steg 2)
 • Att pengarna kan vara investerade minst en period om 5 till 10 år.

Steg 1. Öppna ett investeringssparkonto hos Nordnet

Det första steget, om du inte har gjort det redan, är att öppna ett konto hos Nordnet (eller Avanza). Jag rekommenderar dock Nordnet, främst på grund av deras Shareville-funktion där du kan följa min Nybörjarportfölj live.

Den typ av konto som du vill öppna heter ”Investeringssparkonto (ISK)”. På köpet får du förmodligen ett vanligt sparkonto och i vissa fall även en vanlig värdepappersdepå. Det är OK då det inte kostar något, men det är på investeringssparkontot som vi kommer att arbeta från. Anledningen till det är att det är betydligt mer förmånligt utifrån ett skatteperspektiv. Kontot kostar heller ingenting och det kostar inget att vara kund.

Om du är intresserad av varför man bör välja just ISK framför en kapitalförsäkring (KF) eller en vanlig värdepappersdepå så har jag skrivit mer om Investeringssparkonto i artiklarna (överkurs):

Vad som kan hända efter att du har fyllt i formulären på deras hemsida är att det kan ta några dagar innan du får hem papper som du får skriva på och skicka tillbaka om du inte använder e-legitimation (rekommenderas).

Steg 2. För över pengar till ditt ISK-konto

När du har ditt konto färdigt så får du via deras hemsida instruktion för hur du kan sätta in pengar på ditt konto. Det går ofta antingen via:

 • En vanlig överföring efetersom alla ISK har ett vanligt kontonummer
 • Inbetalning till ett BG/PG nummer och ditt ISK-kontonr som referens
 • Autogiro från ditt vanliga lönekonto (rekommenderas!)

När pengarna kommer in på ditt ISK-konto kan du placera dem. Då ligger de först som saldo, som sedan kan användas för att köpa olika investeringar eller ”jobb för pengarna” som jag kallar det i det föregående steget i artikelserien.

Steg 3. Den första nybörjarportföljen bör bestå av indexfonder

Det finns ganska många olika skolor, men de flesta experter som inte är knutna till en bank som säljer produkter, är rörande överens. För en vanlig privatperson som börjar sin spar- och investeringskarriär är olika indexfonder bland det bästa man kan välja.

En indexfond är enkelt förklarat en påse som består av ett stort antal företag – ett slags genomsnitt av marknaden. Om du t.ex. har sett SVT Rapport på kvällen 19:30 så är det det svenska indexet OMX30 (Sveriges 30 största bolag) som de brukar hänvisa till när de säger: ”Idag har börsen gått upp X %”.

Till och med en av världens rikaste män Warrent Buffet har sagt:

My advice to the trustee couldn’t be more simple: Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S & P 500 index fund. (I suggest Vanguard’s.) I believe the trust’s long-term results from this policy will be superior to those attained by most investors — whether pension funds, institutions or individuals — who employ high-fee managers.

Jag har i flera fördjupningsartiklar visat att över tid är det i princip omöjligt att slå avkastningen för en indexfond med låga avgifter.

En bra sammanfattning kan du även få via de här två nedanstående videoklippen från SVT Rapport.

SVT Rapport jämför indexfonder och vanliga fonder

Nobelpristageren i ekonomi 2013 rekommenderar indexfonder

Indexfonder ger ca 8 % avkastning per år

Med indexfonder kan du över tid förvänta dig en genomsnittlig avkastning om ca 8 % per år över en period av 5 till 10 år. Du är naturligtvis inte garanterad den avkastningen, men man kan säga att med mycket hög sannolikhet att du över tid kommer att få en genomsnittsavkastning om 8 % (dvs. om du summerar alla årens utfall och delar dem med antal år).

Just riskperspektivet är lite överkurs, men du kan läsa om det i min artikel här.

Det finns mycket att läsa om indexfonder, men jag hoppas att det jag har skrivit här tillsammans med fördjupningsartiklarna ger dig tillräckligt med kött på benen att se att det är långt mycket bättre än alla andra alternativ – särskilt då ”vanliga” fonder (de som bankerna säljer) sällan ens slår sitt index.

Mycket av resonemanget här ovan försöker jag nämligen bygga på sunt förnuft – om 9 av 10 produkter som banken erbjuder inte slår sitt index – är det då inte bara smartare att köpa index? Jo, naturligtvis…

Skapa din egen nybörjarportfölj

Jag har brutit ut den här delen i artikeln i en separat sida på bloggen som finns här:

Där finner du konkreta tips på hur du kan sätta ihop din portfölj med förslag på olika antal fonder.

 

Automatisera månadsspandet

Både Nordnet och Avanza ger dig möjlighet att komma igång och automatisera sparandet. Jag har spelat in två videoklipp på ämnet i artikeln:

Följ min nybörjarportfölj via Nordnet Shareville

shareville-150210

I början av året skapade jag en nybörjarportfölj som baserar sig på den här artikeln och 10 000 kr samt ett månadssparande på 1 500 kr. Du kan se fonderna som jag valde i den här artikeln och du kan följa portföljen via Shareville:

Sammanfattning och analys av portföljen

Det här är en portfölj som bör ge dig en god riskjusterad avkastning över en period om 5 till 10 år. Att det är över den här tidsperioden är oerhört viktigt eftersom att investera så här över en period på 1 år eller mindre – då kan du lika gärna singla slant. Men ju fler år du äger din investering, desto högre blir sannolikheten att du tjänar pengar. Det här finns utförligt beskrivet i min artikel:

De absolut främsta fördelarna som jag ser med den här portföljen är:

 • Den ger en god riskjusterad avkastning med målet runt 8 % per år men en lägre förväntad standardavvikelse (=risk) än börsen i genomsnitt.
 • Det är en portfölj där du betalar väldigt låga avgifter i genomsnitt på ovanstående portfölj 0.21 %, långt mycket mindre än normalfonden som ligger på 1.65 %.
 • Den går att automatisera helt och hållet genom automatiskt månadssparande i fonderna
 • Det är en portfölj till största delen baserad i svenska kronor och som är likvid i meningen att du kan plocka ut pengarna med ett par dagars varsel.
 • Den kommer att slå mer än 9 av 10 lösningar som rekommenderas av banken.
 • Du får en portfölj som rekommenderas av de flesta oberoende auktoriteter såsom Warrent Buffet, Günther Mårder, Claes Hemberg m.fl.
 • Du får en portfölj med exponering i princip över hela världen med ett fokus på Sverige (eftersom det här vi bor och sannolikt den valutan vi vill ha värdet i)
 • Det är en portfölj på fokus på stora och trygga företag och en mix mellan värde- och tillväxtföretag.

För en mer komplett analys av portföljen:

Portfölj för lite större belopp (>200 000 kr)

Om du har ett större belopp som du vill investera som t.ex. 200 000 kr eller mer då skulle jag rekommendera RikaTillsammans-portföljen istället. Det är en variant på nybörjarportföljen med ungefär samma avkastning, men lägre risk. I följande artikel har jag gjort en jämförelse mellan:

 • Nybörjarportföljen
 • RikaTillsammans-portföljen
 • En ren 100 %-aktier portfölj

Läs hela artikeln – den innehåller även en ganska spännande analys av den här nybörjarportföljen.

Eftersom jag har haft nybörjarportföljen publikt i över ett år på Nordnet så följer här även den senaste årsanalysen:

Sparande till barn

Det går utmärkt att spara till barn på det här sättet också. Då rekommenderar jag följande artiklar:

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Om du gillar den här artikeln så vill jag passa på och rekommendera mitt månatliga nyhetsbrev. Det är gratis, det kommer ut cirka en gång i månaden och det innehåller de bästa artiklarna samt tips till dig och din privatekonomi. Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här. Anmäl dig gärna nedan:

Om du har några frågor, kommentera gärna nedan.

Relaterade artiklar på bloggen

Konkreta förslag på fonder till nybörjarportföljen finner du här:

Andra stegen i min artikelserie

Fördjupningsartiklar

Externa länkar

Även om varken Avanza eller Nordnet har sponsrat det här inlägget, får jag en liten ersättning om du väljer att använda någon av de två länkarna till dem. Jag använder inkomsten för att kunna ta tiden att skriva dessa artiklar. Du kan läsa mer om min annonspolicy här.

Relaterade etiketter och ämnen

aktier, AMF Aktiefond Europa, avanza, Avanza Zero, buffert, Bullion Vault, DNB Global Indeks, frejas portfölj, hyresfastigheter, Investeringssparkonto (ISK), jämförelse, kapitalförsäkring, kontanter, läsarfråga, liberty silver, målsparande, morningstar, msci, nordnet, Nordnet Superfonden Sverige, Nybörjarportföljen, obligationer, ombalansering, OMX, räntekonto, råvaror, sharpekvot, silver, spiltan, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Spiltan Räntefond Sverige, SPP Aktiefond USA, SPP Obligationsfond, strategi, svenska bostadsfonden, Swedbank Robur Indexfond Asien, tillgångsfördelning, tips, Vanguard, video

Kommentera

190 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan,

  Tack för en enastående webbplats! Jag skulle vilja fråga dig angående att återinvestera avkastningen. Hur fungerar det egentligen? Går man till sin kontoöversikt, som i exempel Avanza, och trycker in det beloppet som avkastningen motsvarar och investerar detta belopp i en ny fond. Eller blir det automatiskt en årlig avkastning av ens fondsparande som man får ut och kan då återinvestera?

  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Hej, jag har precis satt upp ett konto och provat att överföra pengar, vad ska man göra om det står: Du har tyvärr inte tillräcklig täckning på din depå för att genomföra ordern. Överföra mer pengar? Jag provade med endast 10k till att börja med, är det därför?

  Gravatar ikon för användaren
  Julia
 3. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag är i startgroparna nu för att börja sparande och kommer nog sätta in 10000 till att börja med, dock kan detta nog öka rätt mycket per månad därefter.

  ”Problemet” är dock att min arbetsgivare betalar in en del av min lön på ett avanza zero konto (vilket är schysst istället för ITP1 för då kan jag placera dessa som jag vill). Då känns det ju smart att ha mitt övriga sparande på Avanza också antar jag?

  Dock då till huvudfrågan: jag vill ju fortfarande kunna se din nybörjarportfölj och så. Ser du några nackdelar med att ha ett konto på nordnet också bara för att ”kika runt”? Alternativt om du egentligen inte ser några nackdelar med att jag använder både nordnet och avanza (bara för att kunna ha tillgång till dina portföljer på shareville)?

  Gravatar ikon för användaren
  Tobias Österblom
 4. Vit pil

  Hej,
  Nu har jag läst din blogg en tid nu och försökt komma på hur jag ska bygga upp en nybörjarportfölj med sikte på 10-15 års månadssparande. Jag har inget kapital som jag vill starta med, utan snarare börja månadsspara (6-7% av inkomst) – sen kommer jag lägga in klumpsummor (% av skatteåterbäring, bonus och andra ”extrainkomster”) Har jag förstått din genomlysning av nybörjarportföljen och vill skapa en liknande portfölj om jag sätter ihop fonder enligt nedan:

  AMF aktiefond Europa 8%
  Nordnet Superfond DK 7%
  Nordnet Superfond SE 9%
  Nordnet Superfond NO 7%
  Nordnet Superfond FI 6%
  Spiltan Aktiefond Invest 8%
  Spiltan Räntefond SE 8%
  SPP aktiefond USA 12%
  SPP Obligationsfond 10%
  Swedbank Robur Access Asien 8%
  DNB Global Indeks 17%

  Bör jag vikta om något? Bör jag lägga till/ta bort någon fond?

  Gravatar ikon för användaren
  Emva
 5. Vit pil

  Hej,
  tack för en jättebra blogg! Jag har precis börjat med min egen pengamaskin och köpt några fonder, men det är en sak jag inte fattar (och kan verka som en trivial fråga): den avkastningen jag får när fonden går upp, ska jag återinvestera den efter ett år eller går det automatiskt upp på värdet av fonden. Alltså får jag ränta-på-ränta effekten direkt eller måste jag återinvestera pengarna varje år? Hoppas du fattar :)

  Tacksam för svar!

  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
 6. Vit pil

  Hej! Jag har precis fått igång en nybörjarportfölj, men jag är osäker på hur jag gör för att ”släppa det”. Om man jag vill månadsspara så måste jag ju ändå gå in och placera ut pengarna på kontot dit jag vill ha dem. Varje månad, när lönen kommer. Då kan jag ju inte bara kolla till det ett par gånger i året ju, eller har jag missat något? Kan man på nåt sätt göra så att ens månataliga insättning placeras proportionerligt efter de investeringar jag redan har? Typ att 2.2% av pengarna automatiskt hamnar på AMF Aktiefond Europa, som motsvarar 2% av min portfölj. Är nåååågot ny på det här…

  Gravatar ikon för användaren
  Viktor Johansson
  1. Vit pil

   Ja, det kan du. Kontakta Nordnet eller Avanzas kundtjänst så hjälper de dig med att sätta upp ett månadssparande med autogiro. Ibland kan det dock bli som att månadinsättningen understiger det minsta beloppet till fonden och då kan man antingen välja färre fonder eller ”poola” pengarna i ett kvartal och sedan köpa. Men jag skulle nog rekommendera välja färre fonder i ett sådant läge. Det kommer komma förslag på det inom kort.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej Jan!
  Har hittat till din sida och fått lite inspiration. Jag är 22 år gammal och har sparat ihop lite pengar under årens lopp. I dagsläget ligger de bara på ett bankkonto och samlar damm. Problemet är att jag inte tycker att jag har den kunskap som krävs för att placera rätt. Nybörjarportföljen kändes därför som en mycket bra idé.
  När jag har satt pengarna i arbete, d.v.s. köpt fonder, är det inget mer jag behöver göra löpande? Mer än att följa utvecklingen såklart.
  Funderar också på hur det fungerar med utdelning. T.ex. om värdet på portföljen stiger med 8 %, hur får jag utdelningen?
  Med vänlig hälsning,
  Linus

  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Grattis till att ha kommit igång. Det är en klyscha att alla resor börjar med ett första steg, men där är en poäng i det.

   Nej, där finns inget mer som du behöver eller ens ska göra, förutom att låta pengarna vara i fred under ett antal år. Jag skulle nästan påstå att den största risken för pengarna är att vi pillar på dem och inte låter dem vara i fred.

   Angående utdelning i Sverige så fungerar det automatiskt då fonderna ökar i värde med den utdelning som de får från de underliggande bolagen. Det är alltså inget du behöver göra heller. Du kommer att få tillgodogöra dig utdelningen i form av ökat värde på fonderna.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Superbra och lätt förståelig information!
  En fråga som jag dock är osäker på, kan man ta ut pengar från ett ISK konto hur man vill? Jag vet att du nämner att man bara ska använda de pengar som man kan avvara en längre tid 10+ år, men om något oförutsägbart skulle ske och man måste använda sparade pengar på ett ISK konto, går det att flytta dem från ”en dag till en annan”?

  Tack!
  Linnea

  Gravatar ikon för användaren
  Linnea
 9. Vit pil

  Jag tror att både jag och många andra skulle uppskatta dina kommentarer på företagsobligationer. Med tanke på att Carnegie Corporate Bond gick 10% mellan 2007-2009, när allting rasade, blir man ju väldigt fundersam, att den dessutom gått upp stadigt 300% fom start vill man också försöka förstå. Man säger väl generellt att företagsobligationer förknippas med högre risk, men i fallet med Carnegie Corporate Bond så är både SA låg och Sharpe ganska bra.

  Vore oerhört tacksam för din input!

  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Jag kommer att skriva lite om obligationer inom kort, företagsobligationer är ju lite kluriga eftersom det finns så många olika typer.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej, är ny med fonder och ganska osäker! Så hade hjälp otroligt mycket om en kunnig person kunde ge mig feedback på min fondportfölj… Fördelat 60% Globala indexfonder, 30% Sverigefonder och 10% tillväxtfonder.

  DNB Global Indeks – 30%
  Länsförsäkringar Global Indexnära – 30%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 15%
  Didner och George Aktiefond 15%
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 10%

  Pengarna ska ligga i minst 5-6 år och ska bland annat spara till kontantinsats till en lägenhet men även använda fondportföljen för att spara med i framtiden. Tack så mycket på förhand!

  Gravatar ikon för användaren
  Wendy
  1. Vit pil

   Jag skulle spontant inte rekommendera att spara pengar som ska användas till kontantinsats till ett boende i aktier eller i fonder eftersom risken även på 5 år kan vara relativt hög.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej, du skriver att det här är en bra portfölj över tidsperioden 5-10 år, vad ska man göra efter 10 år om man siktar på ett ännu längre sparande? ska man bara låta det vara precis som det är eller kanske omplacera till andra fonder eller upplägg?

  Gravatar ikon för användaren
  E
 12. Vit pil

  Hejsan Jan!

  Nu har jag tänkt ta tag i lite sparande på både kortare sikt och längre sikt. Då menar jag att lite av pengarna jag sparar undan ska sparas i längre än 7-10 år.
  Och på kortare sikt 2-4 år har jag tänkt spara den andra delen av månadssparandet ( 50% – kort sikt, och 50%- lång sikt) etc, och det totala sparandet har jag väl tänkt att det ska ligga nånstans mellan 800:- till 1500:- beroende på månad. MEN, jag har även en del undansparade pengar typ 20.000-30.000:- som jag skulle kunna tänka mig lägga in nånstans också.
  Då till frågan, jag behöver lite hjälp med val av fonder eller hur jag ska lägga upp procent strategin på olika fonder för både långsiktigt sparande men även kortsiktigt sparande.
  Skulle vara väldigt tacksam om du kunde svara på min fråga då det skulle underlätta en hel del för mig.

  Tack på förhand,
  Christoffer

  Gravatar ikon för användaren
  Christoffer Carlsson
  1. Vit pil

   Jag kan tyvärr inte ge personliga råd på det sättet utan behöver hänvisa till de olika artiklarna om de olika portföljerna jag har skrivit sedan tidigare.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson