Avanza Global | Recension av Avanzas nya globalfond

Mina tankar om Sveriges senaste globalfond

Avanza Global | Recension av Avanzas nya globalfond

För ett litet tag sedan lanserade Avanza sin nya globalfond Avanza Global med en väldigt låg avgift om 0.1 procent. Även om Avanza lanserar fonden som universums(?) billigaste fond med global inriktning – vilket man kan ha åsikt om – är jag försiktigt positiv.

När Avanza 2006 lanserade den första indexfonden utan avgift, Avanza Zero, var det inget mindre än en smärre revolution. Jonas Lindmark på Morningstar beskrev det som en chock för den svenska fondbranschen. Enligt Dagens Industri, 27 oktober, tog det bara ett par månader innan Anders Borg hade flyttat allt sitt sparande till den. På mindre än ett år fick den in 680 miljoner och idag har den över 18 miljarder i förvaltat kapital.

Fonden Avanza Zero har varit en klar succé, frågan är om Avanza kan återupprepa den bedriften med Avanza Global. Ett av mina vanligaste och bästa tips är att basen i ett långsiktigt sparande ska bestå av en billig globalfond. I en globalfond får man nämligen en bra riskspridning inom tillgångsslaget aktier.

En bra globalfond äger nämligen aktier i alla branscher och i alla regioner. I Avanza Globals fall handlar det om 23 marknader och 11 branscher. Allt till en extremt låg kostnad om 0.1 %. Med tanke på att fonden har tagit in över 700 miljoner på mindre än vecka ser det ut att bli en succé.

För tydlighetens skull vill jag bara säga att jag har ett generellt affiliate-samarbete med Avanza. Det är dock inte specifikt för den här fonden och de har absolut inte någon redaktionell påverkan. Den här artikel är en följd av alla frågor om fonden här på bloggen som togs upp i avsnitt #66. Jag äger inte fonden själv än, men kommer att köpa den i ombalanseringen vid nyår.

Avanza Global och avgiften på 0.1 %

En annan tumregel jag brukar ha är att i princip aldrig betala mer än 0.4 % procent i årlig avgift för en fond. Det finns undantag som bekräftar regeln, men i det här fallet behövs det inte eftersom fonden har en avgift om 0.1 %. Det är riktigt bra. 

Med det sagt, så är min upplevelse att Avanzas marknadsföringsavdelning har slagit på en lite väl stor trumma kring påståendet om att Avanza Global skulle vara Universums billigaste globalfond.

Avanza Global - Universums billigaste globalfond
Avanzas annonsbanner som vi kunder fick ut via mejl…

De skriver vidare på sin hemsida:

Vi har gjort en undersökning tillsammans med Morningstar Direct som visar att vi är billigast bland globalfonder som vänder sig till privatpersoner.

Avanzas hemsida om globalfonden

Jag betvivlar inte deras påstående. Men, jag har ett men. 

Avanza Global är billigare, men inte supermycket…

Missförstå mig rätt. Jag tycker att det är jättebra med lanseringen och en avgift på 0.1 %. Det enda jag egentligen har en åsikt om är själva inramningen av kommunikationen kring avgiften. En av mina favoritfonder är nämligen Länsförsäkringar Global Indexnära. Den har en dubbelt så hög avgift som Avanza Global – men den är bara 0.12 % högre.

Det flesta riktigt bra globalfonderna ligger nämligen i den här häraden. 

  • Avanza Global – 0.10 %
  • Länsförsäkringar Global Indexnära – 0.22 %
  • SPP Aktiefond Global – 0,24 %
  • Swedbank Robur Access Global – 0,27 %

Nu ska ju skillnaden ändå inte förringas, särskilt då den är procentuell. Jämför vi ett sparande på 100 000 kr i 10 år med 6 % genomsnittlig årsavkastning så får vi resultatet:

Jämförelse av avgifterna mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära.

Värde innan avgifterTotal avgift 10 årVärde efter avgifterDifferens
LF Global Indexnära179 085 kr3 682 kr175 402 kr– 1 933 kr
Avanza Global179 085 kr1 749 kr177 335 kr+1 933 kr 

Allt annat lika, så skiljer avgiften 2 000 kr över en 10 års period mellan dessa två fonderna. En sak som jag ändå tycker är värd att notera – även om det inte spelar oss sparare någon roll – är att av avgiften på 3 682 kr till Länsförsäkringar tar Avanza 1 340 kr. Tumregeln är ofta att marknadsplatsen tar ungefär halva, ibland mer, av den årliga avgiften. 

Bäst för oss svenskar men inte världsbäst

Sedan kan inte ingenjören och nörden i mig att påpeka att sjunde AP-fondens AP7 Aktiefond också har en årlig förvaltningsavgift på 0.1 %. Sedan har den i och för sig den stora nackdelen att bara vara valbar i premiepensionen. Om man tittar utomlands så är det här en trend där där många företag prispressar sina fonder.

  1. Fidelity Zero Total Market Index Fund (FZROX) 0.00% 
  2. Schwab Total Stock Market Index Fund (SWTSX) 0.03%
  3. iShares Core S&P Total US Stock Mkt ETF (ITOT) 0.03%
  4. SPDR Portfolio Total Stock Market ETF (SPTM) 0.03%
  5. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) 0.04%

Så, kontentan med avseende på avgifter: ja, det är en den billigaste globala fonden vi kan köpa i Sverige. Tittar man dock internationellt har det här varit en trend ett tag. Avanza är bara först i Sverige att haka på, vilket naturligtvis inte ska förringas. Det visar ju potential för t.ex. Nordnet eller andra aktörer att följa efter.

Avanza Global är en s.k. matarfond

En sak som fångade mitt intresse i mejlet som jag fick från Avanza var följande: 

Avanza Global är en matarfond som placerar minst 85% av sina medel i ett mottagarfondföretag. 

Avanzas reklamutskick och text på hemsidan

När man läste lite närmare på hemsidan (annonslänk) så skriver de:

Genom att Avanza Global är en s.k. matarfond som investerar i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World (som i sin tur följer indexet MSCI World Index) kan vi hålla nere alla kostnader och avgifter. Vårt samarbete med Amundi gör det möjligt att erbjuda en så pass billig fond till våra kunder, där man dessutom får en bred exponering mot världsmarknaden. Det går däremot inte att köpa Amundi Index MSCI World via oss eller till det pris som du kan köpa Avanza Global för. 

Avanzas hemsida

Det betyder att Avanza inte själva förvaltar fonden utan har helt enkelt outsourcat allt förutom själva försäljningen till ett annat företag. I det här fallet fondföretaget Amundi.

Det hade naturligtvis varit bättre om de hade förvaltat fonden själva men det här med ”fond-i-fond” är varken något ovanligt eller konstigt. Både Avanza Auto och Lysa har liknande upplägg. Enda skillnaden är att de har flera fonder som de placerar pengarna i och då blir det inte en ”matarfond” utan en vanlig ”fond-i-fond”. 

Avanza Global är inte men beter sig som en indexfond

Jag har också full förståelse för varför de har valt en feederfond-lösning. Från deras perspektiv handlar det förmodligen om lärda insikter från Avanza Zero. Vad jag har förstått från kontakter i branschen (=läs rykten) är att den har internt hos Avanza gått från succé till att vara något av ett problem. Det är nämligen som så att driva en fond är inte gratis och man har faktiska kostnader för hanteringen.

En inte helt orimlig killgissning är nämligen att Avanza har ganska stora kostnader för Avanza Zero, med tanke på fondförmögenheten på 18 miljarder, som inte riktigt längre kan motiveras av marknadsföringsvärdet. Genom att lösa det på det här sättet tjänar man kanske lite pengar, åtminstone så förlorar man inte pengar på det. 

Sammantaget betyder det att Avanza Global kommer att gå som Amundi Index MSCI World minus avgifter. Sedan kommer även den delen av Avanza Global som inte är investerad i Amundi-fonden – det vill säga mellanskillnaden mellan 85 % och 100 % – vara antingen ett sänke eller flöte på utvecklingen. Sänke när Amundi-fonden går upp och flöte när den går ner.

Min gissning är att det beror på att Avanza har krav på sig att ha en viss likviditet för de köp och säljorder som läggs hos dem. På det sättet behöver de inte skicka varje köp och sälja till Amundi, utan kan hantera en del av det på sin sida och bara skicka nettot till dem. Man vill nämligen inte ha för mycket transaktioner i en fond då det kostar pengar vid varje transaktion.

I det stora hela är det här en detalj. Avanza Global kommer att bete sig som en indexfond även om den i praktiken inte är det. För oss sparare är det här av marginell betydelse anser jag. 

Innehavet i Avanza Global är som en vanlig global indexfond

Tittar man på innehavet i Avanza Global, eller rättare sagt Amundi MSCI World, så följer det företaget MSCIs definition av världsindexet. Det vill säga att det är ett genomsnitt för hur världens börsvärde är fördelat mellan regioner och branscher. Det som jag brukar försöka komma ihåg kring en globalfond för att få en känsla av vad det är jag investerar i så är det följande tumregler:

  • Storlek på bolag: 70 % av pengarna är investeringar i stora bolag, 20 % i mellanstora och 10 % i små bolag.
  • Regionvis: 60 % av pengarna placeras i USA, ca 10 % i Japan, ca 15 % i Europa och resterande i övriga länder. Sverige är ca 0.8 %.
  • Branschmässigt: 20 % teknik och IT, 20 % i finansiella bolag, 10 % i konsument, industri respektive hälsovård. 

Det är således en bra god riskspridning. Det är därför jag brukar säga att om man bara skulle välja en fond, då är en globalfond det man skulle välja. 

Sammanfattning – är det värt att byta?

Tycker jag att det är bra med Avanzas lansering av fonden Avanza Global? Absolut. Samtidigt upplever jag ingen brådska eller panik kring att byta till den. Anledningarna till det är flera. 

Investeringar bör inte bränna i fickan
Ett av de vanligaste misstagen man kan göra som sparare är att pengarna bränner i fickan. Att man ”måste” hänga på nu, annars stängs dörren. En framgångsfaktor. som t.ex. jag och Arne Talving pratade om i avsnitt #65 är snarare att vara försiktig optimistisk och följa sin egen strategi. Är det bra investeringar så kommer de att finnas kvar över tid.
Fonden är bra, men inte revolutionerande
Precis som jag har skrivit ovan, det är inget nytt eller revolutionerande. Globalfonder har funnits i snart 20 år, med låga avgifter finns de sedan en 10 år tillbaka och det ”enda” som Avanza har gjort är att sänka avgiften med 0.1 % jämfört med t.ex. Länförsäkringar-fonden. Man ska uppskatta dem för det, men inte överskatta dem.
Fonden finns bara hos Avanza
Eftersom fonden bara finns hos Avanza finns det ingen anledning anser jag att byta från t.ex. Nordnet eller något annat ställe bara för den här fondens skull.

Jag kommer att rekommendera fonden för de kunder som har sina pengar på Avanza. Det finns ingen anledning att inte välja den som en del i sitt sparande om man ändå har pengarna där.

Jag skulle däremot som vanligt inte rekommendera att gå all-in i den, utan ha den jämte t.ex. SPP Aktiefond Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära. Hellre då den förstnämnda då överlappet mot Avanza Zero är mindre. SPP följer nämligen ett lite annorlunda index i form av MSCI All-Country. 

Sammanfattningsvis skulle jag således säga:

Bra jobbat Avanza! Framförallt bra jobbat för att de återigen sätter tryck på andra aktörer. Fonden kommer att få en rekommendation vid jul för de kunder som har sina pengar hos Avanza. Den enda brasklappen är att jag inte riktigt håller med om allt er marknadsföring kring fonden.

Jag själv…

I början av året startade jag en tävling mellan de då fem bästa globalfonderna som jag tänkte skulle löpa i fem år. Jag har funderat, men ännu inte riktigt löst hur jag kan få med Avanza Global i den tävlingen. De andra har ju ett försprång så att säga. Om du har en klok tanke, så får du gärna ge mig input. 

Relaterade artiklar

Jag rekommenderar gärna att läsa även följande artiklar. 

Den här artikeln är en del av avsnitt #66 som handlade om vanliga läsarfrågor, där en av de vanligaste var just om Avanza Global.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök