För ett litet tag sedan lanserade Avanza sin nya globalfond Avanza Global med en väldigt låg avgift om 0.1 procent. Även om Avanza lanserar fonden som universums(?) billigaste fond med global inriktning – vilket man kan ha åsikt om – är jag försiktigt positiv.
När Avanza 2006 lanserade den första indexfonden utan avgift, Avanza Zero, var det inget mindre än en smärre revolution. Jonas Lindmark på Morningstar beskrev det som en chock för den svenska fondbranschen. Enligt Dagens Industri, 27 oktober, tog det bara ett par månader innan Anders Borg hade flyttat allt sitt sparande till den. På mindre än ett år fick den in 680 miljoner och idag har den över 18 miljarder i förvaltat kapital.
Fonden Avanza Zero har varit en klar succé, frågan är om Avanza kan återupprepa den bedriften med Avanza Global. Ett av mina vanligaste och bästa tips är att basen i ett långsiktigt sparande ska bestå av en billig globalfond. I en globalfond får man nämligen en bra riskspridning inom tillgångsslaget aktier.
En bra globalfond äger nämligen aktier i alla branscher och i alla regioner. I Avanza Globals fall handlar det om 23 marknader och 11 branscher. Allt till en extremt låg kostnad om 0.1 %. Med tanke på att fonden har tagit in över 700 miljoner på mindre än vecka ser det ut att bli en succé.
För tydlighetens skull vill jag bara säga att jag har ett generellt affiliate-samarbete med Avanza. Det är dock inte specifikt för den här fonden och de har absolut inte någon redaktionell påverkan. Den här artikel är en följd av alla frågor om fonden här på bloggen som togs upp i avsnitt #66. Jag äger inte fonden själv än, men kommer att köpa den i ombalanseringen vid nyår.
Avanza Global och avgiften på 0.1 %
En annan tumregel jag brukar ha är att i princip aldrig betala mer än 0.4 % procent i årlig avgift för en fond. Det finns undantag som bekräftar regeln, men i det här fallet behövs det inte eftersom fonden har en avgift om 0.1 %. Det är riktigt bra.
Med det sagt, så är min upplevelse att Avanzas marknadsföringsavdelning har slagit på en lite väl stor trumma kring påståendet om att Avanza Global skulle vara Universums billigaste globalfond.

De skriver vidare på sin hemsida:
Vi har gjort en undersökning tillsammans med Morningstar Direct som visar att vi är billigast bland globalfonder som vänder sig till privatpersoner.
Avanzas hemsida om globalfonden
Jag betvivlar inte deras påstående. Men, jag har ett men.
Avanza Global är billigare, men inte supermycket…
Missförstå mig rätt. Jag tycker att det är jättebra med lanseringen och en avgift på 0.1 %. Det enda jag egentligen har en åsikt om är själva inramningen av kommunikationen kring avgiften. En av mina favoritfonder är nämligen Länsförsäkringar Global Indexnära. Den har en dubbelt så hög avgift som Avanza Global – men den är bara 0.12 % högre.
Det flesta riktigt bra globalfonderna ligger nämligen i den här häraden.
- Avanza Global – 0.10 %
- Länsförsäkringar Global Indexnära – 0.22 %
- SPP Aktiefond Global – 0,24 %
- Swedbank Robur Access Global – 0,27 %
Nu ska ju skillnaden ändå inte förringas, särskilt då den är procentuell. Jämför vi ett sparande på 100 000 kr i 10 år med 6 % genomsnittlig årsavkastning så får vi resultatet:
Värde innan avgifter | Total avgift 10 år | Värde efter avgifter | Differens | |
LF Global Indexnära | 179 085 kr | 3 682 kr | 175 402 kr | – 1 933 kr |
Avanza Global | 179 085 kr | 1 749 kr | 177 335 kr | +1 933 kr |
Allt annat lika, så skiljer avgiften 2 000 kr över en 10 års period mellan dessa två fonderna. En sak som jag ändå tycker är värd att notera – även om det inte spelar oss sparare någon roll – är att av avgiften på 3 682 kr till Länsförsäkringar tar Avanza 1 340 kr. Tumregeln är ofta att marknadsplatsen tar ungefär halva, ibland mer, av den årliga avgiften.
Bäst för oss svenskar men inte världsbäst
Sedan kan inte ingenjören och nörden i mig att påpeka att sjunde AP-fondens AP7 Aktiefond också har en årlig förvaltningsavgift på 0.1 %. Sedan har den i och för sig den stora nackdelen att bara vara valbar i premiepensionen. Om man tittar utomlands så är det här en trend där där många företag prispressar sina fonder.
- Fidelity Zero Total Market Index Fund (FZROX) 0.00%
- Schwab Total Stock Market Index Fund (SWTSX) 0.03%
- iShares Core S&P Total US Stock Mkt ETF (ITOT) 0.03%
- SPDR Portfolio Total Stock Market ETF (SPTM) 0.03%
- Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) 0.04%
Så, kontentan med avseende på avgifter: ja, det är en den billigaste globala fonden vi kan köpa i Sverige. Tittar man dock internationellt har det här varit en trend ett tag. Avanza är bara först i Sverige att haka på, vilket naturligtvis inte ska förringas. Det visar ju potential för t.ex. Nordnet eller andra aktörer att följa efter.
Avanza Global är en s.k. matarfond
En sak som fångade mitt intresse i mejlet som jag fick från Avanza var följande:
Avanza Global är en matarfond som placerar minst 85% av sina medel i ett mottagarfondföretag.
Avanzas reklamutskick och text på hemsidan
När man läste lite närmare på hemsidan (annonslänk) så skriver de:
Genom att Avanza Global är en s.k. matarfond som investerar i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World (som i sin tur följer indexet MSCI World Index) kan vi hålla nere alla kostnader och avgifter. Vårt samarbete med Amundi gör det möjligt att erbjuda en så pass billig fond till våra kunder, där man dessutom får en bred exponering mot världsmarknaden. Det går däremot inte att köpa Amundi Index MSCI World via oss eller till det pris som du kan köpa Avanza Global för.
Avanzas hemsida
Det betyder att Avanza inte själva förvaltar fonden utan har helt enkelt outsourcat allt förutom själva försäljningen till ett annat företag. I det här fallet fondföretaget Amundi.
Det hade naturligtvis varit bättre om de hade förvaltat fonden själva men det här med ”fond-i-fond” är varken något ovanligt eller konstigt. Både Avanza Auto och Lysa har liknande upplägg. Enda skillnaden är att de har flera fonder som de placerar pengarna i och då blir det inte en ”matarfond” utan en vanlig ”fond-i-fond”.
Avanza Global är inte men beter sig som en indexfond
Jag har också full förståelse för varför de har valt en feederfond-lösning. Från deras perspektiv handlar det förmodligen om lärda insikter från Avanza Zero. Vad jag har förstått från kontakter i branschen (=läs rykten) är att den har internt hos Avanza gått från succé till att vara något av ett problem. Det är nämligen som så att driva en fond är inte gratis och man har faktiska kostnader för hanteringen.
En inte helt orimlig killgissning är nämligen att Avanza har ganska stora kostnader för Avanza Zero, med tanke på fondförmögenheten på 18 miljarder, som inte riktigt längre kan motiveras av marknadsföringsvärdet. Genom att lösa det på det här sättet tjänar man kanske lite pengar, åtminstone så förlorar man inte pengar på det.
Sammantaget betyder det att Avanza Global kommer att gå som Amundi Index MSCI World minus avgifter. Sedan kommer även den delen av Avanza Global som inte är investerad i Amundi-fonden – det vill säga mellanskillnaden mellan 85 % och 100 % – vara antingen ett sänke eller flöte på utvecklingen. Sänke när Amundi-fonden går upp och flöte när den går ner.
Min gissning är att det beror på att Avanza har krav på sig att ha en viss likviditet för de köp och säljorder som läggs hos dem. På det sättet behöver de inte skicka varje köp och sälja till Amundi, utan kan hantera en del av det på sin sida och bara skicka nettot till dem. Man vill nämligen inte ha för mycket transaktioner i en fond då det kostar pengar vid varje transaktion.
I det stora hela är det här en detalj. Avanza Global kommer att bete sig som en indexfond även om den i praktiken inte är det. För oss sparare är det här av marginell betydelse anser jag.
Innehavet i Avanza Global är som en vanlig global indexfond
Tittar man på innehavet i Avanza Global, eller rättare sagt Amundi MSCI World, så följer det företaget MSCIs definition av världsindexet. Det vill säga att det är ett genomsnitt för hur världens börsvärde är fördelat mellan regioner och branscher. Det som jag brukar försöka komma ihåg kring en globalfond för att få en känsla av vad det är jag investerar i så är det följande tumregler:
- Storlek på bolag: 70 % av pengarna är investeringar i stora bolag, 20 % i mellanstora och 10 % i små bolag.
- Regionvis: 60 % av pengarna placeras i USA, ca 10 % i Japan, ca 15 % i Europa och resterande i övriga länder. Sverige är ca 0.8 %.
- Branschmässigt: 20 % teknik och IT, 20 % i finansiella bolag, 10 % i konsument, industri respektive hälsovård.
Det är således en bra god riskspridning. Det är därför jag brukar säga att om man bara skulle välja en fond, då är en globalfond det man skulle välja.
Sammanfattning – är det värt att byta?
Tycker jag att det är bra med Avanzas lansering av fonden Avanza Global? Absolut. Samtidigt upplever jag ingen brådska eller panik kring att byta till den. Anledningarna till det är flera.
- Investeringar bör inte bränna i fickan
- Ett av de vanligaste misstagen man kan göra som sparare är att pengarna bränner i fickan. Att man ”måste” hänga på nu, annars stängs dörren. En framgångsfaktor. som t.ex. jag och Arne Talving pratade om i avsnitt #65 är snarare att vara försiktig optimistisk och följa sin egen strategi. Är det bra investeringar så kommer de att finnas kvar över tid.
- Fonden är bra, men inte revolutionerande
- Precis som jag har skrivit ovan, det är inget nytt eller revolutionerande. Globalfonder har funnits i snart 20 år, med låga avgifter finns de sedan en 10 år tillbaka och det ”enda” som Avanza har gjort är att sänka avgiften med 0.1 % jämfört med t.ex. Länförsäkringar-fonden. Man ska uppskatta dem för det, men inte överskatta dem.
- Fonden finns bara hos Avanza
- Eftersom fonden bara finns hos Avanza finns det ingen anledning anser jag att byta från t.ex. Nordnet eller något annat ställe bara för den här fondens skull.
Jag kommer att rekommendera fonden för de kunder som har sina pengar på Avanza. Det finns ingen anledning att inte välja den som en del i sitt sparande om man ändå har pengarna där.
Jag skulle däremot som vanligt inte rekommendera att gå all-in i den, utan ha den jämte t.ex. SPP Aktiefond Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära. Hellre då den förstnämnda då överlappet mot Avanza Zero är mindre. SPP följer nämligen ett lite annorlunda index i form av MSCI All-Country.
Sammanfattningsvis skulle jag således säga:
Bra jobbat Avanza! Framförallt bra jobbat för att de återigen sätter tryck på andra aktörer. Fonden kommer att få en rekommendation vid jul för de kunder som har sina pengar hos Avanza. Den enda brasklappen är att jag inte riktigt håller med om allt er marknadsföring kring fonden.
Jag själv…
I början av året startade jag en tävling mellan de då fem bästa globalfonderna som jag tänkte skulle löpa i fem år. Jag har funderat, men ännu inte riktigt löst hur jag kan få med Avanza Global i den tävlingen. De andra har ju ett försprång så att säga. Om du har en klok tanke, så får du gärna ge mig input.
Relaterade artiklar
Jag rekommenderar gärna att läsa även följande artiklar.
- Bästa fonderna 2019 | Tips på bra fonder, indexfonder och ETF:er - RikaTillsammans #82 - Topplista med förslag på de bästa fonderna för ditt sparande
- Intervju om aktiv förvaltning med två 5-stjärniga fondförvaltare - RikaTillsammanspodden 36: Om aktiv vs passiv förvaltning med Andreas Brock & Henrik Milton
- Fem globala aktiefonder tävlar i fem år… - Tävling mellan fyra aktivt förvaltade globalfonder och en global indexfond...
- Frågor och svar om fonden – alla frågor och svar som berör Avanza Global
Den här artikeln är en del av avsnitt #66 som handlade om vanliga läsarfrågor, där en av de vanligaste var just om Avanza Global.
Den här artikeln publicerades 2018-09-09 klockan 15:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Kommentarer på aktuella händelser, Nybörjarportföljen.
Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Avanza Zero, Global och Emerging markets. Jag gillar inte känslan som kryper in i min kropp. Men känslan säger mig att alla dessa indexfonder på sikt kommer få höjda årliga avgifter i nivå med övriga likvärdiga fonder erbjudna av konkurrenter. Nu i början handlar det endast om klassisk marknadsföring, att fånga in den stora massan, och sedan kontrollera dem.
Låt oss säga att Avanza Global höjs till 0,2 % om 5 år. Då är dem troligtvis fortfarande billigare än närmsta konkurrent. Allt Avanza behöver skriva är en snygg motivering som ursäktar att avgifterna tvingats höjas, men trots detta är dem fortfarande billigast i Sverige (?). Lagligt? Ja. Etiskt? Finns väl ingen inom finansväsendet som bryr sig om etik. Too big go exist.
Mig veterligen finns det inget som hindrar Avanza att göra detta?
Någon av rävarna på Rikatillsammans som stämmer in?
Kan Avanzas strategi vara att höja förvaltningsavgiften efter några år när den etablerat sig rejält (säg inom 5-10 år)`
Precis som Jan skriver i artikeln….Avanza Zero kanske kostar mer än den smakar för Avanza, och då ska lämpligtvis pengarna komma in från annat håll.
Låser man in många sparare på lång sikt och höjer avgiften lite diskret……..
Från produktdatablad:
Årlig avgift visar hur mycket du betalt för
förvaltning, administration, marknadsföring och
andra kostnader i Fonden. Årlig avgift inkluderar
också mottagarfondföretagets årliga avgifter. Den
årliga avgiften kan variera år från år och minskar
Fondens potentiella avkastning.
Hej,
Hur ser dina åsikter ut ca ett år efter skriven artikel där Länsförsäkringar Global Indexnära (fond) jämförts mot Avanza Global?
Är det rekommenderat att enbart satsa på fonder i Avanza Global då dessa två fonder är nästintill identiska och följer samma index? Bara den att Avanza Global är hälften så billigare i förvaltningsavgift?
Tack för svar!
En fråga: Den här avgiften på 0.1%, är det den totala avgiften, eller något som Avanza tar förutom den avgift (courtage) som den underliggande fonden tar, som jag då antar redan är inräknad i kursnivån?
Nu låter jag som en trasig LP igen. Men det tål att påpekas, om och om igen. Jan, du är en folkbildare av rang. Sådan här fantastiskt bra information är ovärderlig för oss småsparare. Tänk om man istället bara hade den info som säljarna på byns bankkontor kan ge. Vilken skillnad. Hatten av!
Jag bytte allt från Länsförsäkringar Global Indexnära till Avanza Global. Vad som irriterar mig något enormt mycket nu är att sedan starten av Avanza Global den 27:e Augusti har den gått minus 1,55% i värde, samtidigt som Länsförsäkringar Global Indexnära under samma period bara gått 0,39% minus. Det är en skillnad på över en procent på mindre än 3 månader!! Vem F*N bryr sig om 0.12% skillnad i avgifter när skillnaden i utvecklingen är så stor.
De ska båda följa ”MSCI World Index” (dvs en form av världsindex) och enligt Avanzas information om de två fonderna (https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/878733/avanza-global och https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/417655/lansforsakringar-global-indexnara) så verkar de ha ungefär samma procentandel av olika företag/världsdelar osv. Men hur kan de då skilja sig så mycket åt?!
Skillnaden beror väl på att Länsförsäkringar Global Indexnära utesluter vissa aktier (därav ”indexnära” och inte ”index”) pga. t.ex. etiska skäl, och just dessa har väl gått ner under den perioden.
Hejsan!
Jag har ett förslag för hur du kan få med Avanza Global i din fondjämförelse över globalfonder. Avanza Global är ju en indexfond som följer MSCI World Index och därför kommer den att utvecklas som detta index minus avgiften på 0,1 %. Avanza har ju sagt att fonden kommer vara investerad till 100 % i den underliggande fonden som i sin tur följer index.
Det du därför kan göra för att få med den är att titta på hur detta index utvecklats från det att du gjorde jämförelsen och därefter dra av avgiften för den tid som gått.
Det betyder att att idag kommer Avanza Global i fondjämförelsen vara värd:
10 000 kr * (MSCI World Index utveckling från fondjämförelsens början fram till idag) – (0,1 * antal dagar sedan start / 365)
Ta sedan summan du får fram och investera i Avanza Global idag och lägg till den till jämförelsen så är den med i loppet så att säga.
Vad tror du om det?
Hej!
Tack för bra och tydligt inlägg! Har bara en fråga. Du skriver att Swedbank Robur Access Global har en avgift på 0,27 procent. Men vad jag kan se på deras hemsida ligger den på 0,20 procent:
http://www.swedbankrobur.com/funds/access-global/index.htm
På Avanza står det 0,27.
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/600075/swedbank-robur-access-global
På Nordnet står det dock 0,20.
Jag blir lite förvirrad. Varför är det olika bud på olika platser?
Jag tänker att det på sikt ändå är rätt stor skillnad på 0,20 och 0,27.
Skillnaden är om man tar med fondens transaktionsavgifter också som Avanza gör eller bara själva förvaltningsavgiften som är ersättningen till fonden.
Det spelar ingen roll förvaltningsavgiften för att i avanza,nordnet eller robur dessa fonder har samma kurs dvs. du får samma antal andelar om du köper för samma summa .
Hej jag tror du skrev Avanza Zero här istället för Avanza Global
”Jag skulle däremot som vanligt inte rekommendera att gå all-in i den, utan ha den jämte t.ex. SPP Aktiefond Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära. Hellre då den förstnämnda då överlappet mot Avanza Zero är mindre. SPP följer nämligen ett lite annorlunda index i form av MSCI All-Country. ”
Min fråga är ifall Avanza Global ger någon utdelning som återinvesteras eller om Avanza behåller utdelningen ifrån underliggande aktier? Vill ju få fler andelar av fonden över tid vid långsiktigt sparande.
Ex. vissa aktier ger ca 4% utdelning per år vilket gör att du kan direkt få fler andelar med ex. 4%.
LF global index skriver att ”det återinvesteras” men på Avanza står det ”ingen utdelning”.
Standard brukar vara att det återinvesteras.
Hej Jan!
Om man som 18-åring vill spara 5% av sin månatliga inkomst till sin första bostad i framtiden (låg risk) – vilka fonder bör jag välja? Är kanske någon av Avanzas fonder (Zero eller Global) ett alternativ? Eller borde jag istället ha en annorlunda strategi?
Axel
Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:
Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)
Hej, och tack för en mycket intressant artikel!
Jag bor utomlands och skulle eventuellt vilja investera i fonderna du listat:
1.Fidelity Zero Total Market Index Fund (FZROX) 0.00%
2.Schwab Total Stock Market Index Fund (SWTSX) 0.03%
3.iShares Core S&P Total US Stock Mkt ETF (ITOT) 0.03%
4.SPDR Portfolio Total Stock Market ETF (SPTM) 0.03%
5.Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) 0.04%
Men min bank behöver fondernas ISIN kod. Vet du hur jag kan få tag i den?
Med tanke på hur höga avgifter jag betalar för dom fonder jag har hos banken så är dom nog inte så intresserade av att jag byter…
Tack på förhand!
Daphna
Ville bara säga att Ingen av dom där fonderna är globalfonder . Som det skrivs artikeln .Dom är bara breda USA fonder.
Tack Mattias för värdefullt svar!
Tack Mattias för förtydligandet!
Har letat med ljus och lykta efter liknande fonder att investera i som dom jag har i Sverige enligt Jans modell lågriskportföljen och som jag är mycket nöjd med. Men har inte hittat än. Frågar jag min bank (Belgien) så föreslår dom mig fonder som kostar runt 2% eller mer i avgift. Jag har anmält mig till bankens plattform där man kan köpa och sälja på egen hand som typ hos Nordnet eller Avanza, men där kan jag inte få råd. Om Jan eller någon annan har några tips på bra, billiga fonder så tas det tacksamt emot (bor i Belgien). Min önskan är att byta åtminstone 2 av dom dyra fonderna jag har här mot 2 globala med låg avgift.
Tack på förhand och tack för alla bra tips och råd man får genom Jan@Carolines blogg och podcast!
Hei Daphna
Jag ær utomlandsboende och har løst det så att jag fått tilstånd av Lænsførsækringar att starta en depå som ger mig tillgång till de fonder jag vill ha på svenska marknaden
Jag fick tjata ganska mycket innan jag fick det att fungera smidigt och det bygger på att jag kan gøra kostnadsfria overføringar mellan lændernas banker
Tack för tipset, Pontus 👍
Hej
Har följt avanza global och LF global dagligen sedan avanza lanserades och märkt att avanza presterar betydligt sämre. Hur är de möjligt om de följer samma index?
Ser att avanza presterar sämre än amundi även.
Förvisso för kort tid för att dra slutsatser men jag kan inte begripa varför, är det valutavariationer som ställer till det?
Skulle kunna vara samt hur mycket av pengarna som investeras. Ligger bara t.ex. bara 90 % investerat så kommer man underprestera med 10 procent på förändringen vid en uppgång.
Hej Jan o Caroline
Vill bara tacka för ett jättebra avsnitt.
Älskar att ni vågar bjuda på er själva.
Er blogg och era poddavsnitt är mkt pedagogiskt upplagd och jag har lärt mig jättemycket. Tack!
Särskilt gillar jag att Caroline avbryter/inflikar med frågor som ofta jag själv också undrar över
Mvh Maria
Tack Maria för din fina kommentar! Det värmer och inspirerar att fortsätta. Caroline tackar också. :-)
Tack för den utredningen. Bra för småsparare när branschen prispressar! Ett litet fel bara: Omedelbart innan sammanfattningen ang överlappningen syftar du nog på Avanza Global och inte Avanza Zero.
Tack för feedbacken. :-)
Varför dela upp mellan denna och länsförsäkringar fonden? (Om man är kund hos Avanza redan)
Det behövs inte, men om man vill så kan man göra det. Jag tror nämligen inte att de kommer att gå exakt likadant. Något vi faktiskt redan har sett där Avanza-fonden har underpresterat marginellt.
Vänta med Avanza Global. Kolla först hur fonden presterar mot t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära. En annan sak är höga transaktionskostnader hos nystartade fonder då fondförmögenheten är liten.
På lång sikt kan fondens värde påverkas av regelverken i Luxemburg (även om i nuläget inte är särskilt troligt). Så det finns en osäkerhet.
En annan sak Jan glömde nämna är att fonden inte är särskilt likvid. LF säljer på en dag medan Avanza Global upp till fyra dagar.
49200 kunder har redan köpt Avanza Global. Den är billigare än LF och kommer följa samma index. Den är lika säker som LF och kommer följa index väl. Själv är jag inte rädd för den här billiga Global index fonden och ska flytta allt i från LF Global. Total kostnad för den är 0.10% i avg ingetting annat. Du kan läsa om den småspararguiden.se. Svarat om den fonden både Avanza VD och LF . Inget att vara rädd om man investerar i Avanza Global. Lycka till. Mvh
Ja, förmögenheten är dock 600 MSEK, vilket motsvarar bara ~10 000 kr/person. Investerarna skyndar alltså inte med att flytta sitt kapital. Motsvarande siffra för andra globalfonder är 200-500 kkr/person.
”Motsvarande siffra för andra globalfonder är 200-500 kkr/person.”
Det är häpnadsväckande siffror. Har du verkligen räknat rätt? Det ser ut som att du har tagit den totala fondförmögenheten och dividerat enbart med antalet sparare hos Avanza.
Det är ju ett genomsnitt, inte medianvärde.
Fast du kanske har rätt i att statistiken anger den totala fondförmögenheten. Alltså inkluderar även kapital från icke-Avanza kunder.
Kul att du tog upp denna fond i en artikel! Jag har två frågor:
Om man har t.ex. Länsförsäkringar Global Index, och Länsförsäkringar skulle gå i konkurs, då har jag förstått det som att ens investering ändå är säker, då de underliggande aktierna fortfarande ägs av en själv.
Nu till frågorna;
Vad gäller för Avanza Global i ett liknande scenario?
1) Vad händer om, i teorin, man äger Avanza Global och Avanza går i konkurs?
1) Vad händer om, i teorin, man äger Avanza Global och Amundi går i konkurs?
Tack för en bra artikel!
Fondens tillgångar finns hos ett förvaringsinstitut. I Avanzas fall hos Danske Bank. Pengarna finns alltså inte hos Avanza utan hos en oberoende aktör under uppsyn av Finansinspektionen. Går Avanza i konkurs tar Danske Bank över förvaltning tills ett annat fondbolag anlitats.
Samma gäller Amundi fast i Luxemburg där fondbolaget är registrerat. Båda följer EU-direktivet UCITS.
Hej, kort svarat gäller samma för alla fonder i Sverige om ingen kriminell verksamhet förekommer. Ex. de fonder som varit uppmärksammade i media så som Falcon Funds. I fallet Avanza (min arbetsgivare) eller Länsförsäkringar och övriga seriösa aktörer riskerar du aldrig dina pengar i placeringar om exempelvis Avanza skulle gå i konkurs. Pengarna är ej Avanzas och ligger ej i Avanzas namn, utan placerade pengar ligger separerat från kundernas.
I Sverige genrellellt är det du förlorar pengar du har i likvider. Där täcker bankgarantin bara upp till 1 mkr per institut. Investeringar förlorar du inte oavsett om en bank går i konkurs.
Hej! Lyssnade på senaste poddavsnitet (mycket bra för övrigt!) och ni nämner att ni vill amortera ner till 50% på bolånet. Så till min fråga: är det baserat på ursprungliga lånet eller nuvarande värdering?
I vårt fall är ursprungliga värdet och nuvarande värdering samma. Så i det fallet blir det på värderingen på huset eftersom det är då Avanza / Nordnet erbjuder de förmånliga villkoren på huslån.
Att Avanza Global har ”minst 85%” investerat betyder inte att de kommer ha 15% likvider. Det betyder att de kommer ha MAX 15% likvider. Enligt informationen från Avanza så ska de i praktiken ha 100% investerat. LF Global Indexnära har en liknande skrivelse om 80%. Det är nog som du säger att man av praktiska skäl måste kunna ha likvida medel ibland vid stora insättningar och uttag. Men vi pratar inte om något flöte eller sänke.
Om det är något du vill gräva djupare i så finns det två andra punkter som jag tycker sticker ut:
1. Luxemburg har källskatt. Betyder det att Avanza Global kommer ha en ”dold” avgift som LF Global Indexnära inte har? Eller försvinner det bland andra avgifter?
2. Länsförsäkringars etiska regler verkar hårdare och mer utvecklade än Amundi:s. Avanza har flera ”nivåer” av etiska regler som de kan välja och vraka mellan (det vill säga total avsaknad av moral) och när det kommer till Avanza Global verkar enda kravet vara att man inte köper företag som handlar med illegala vapen.
1. Fonden lämnar ingen utdelning så ingen oro över skatt
2. Etiska regler är mest nonsens. Amundi Index MSCI World är en aktiefond. När man köper aktier ”ger” man inte pengar till företaget. Den enda gången det sker är vid nyemission t.ex. när företaget börsnoteras eller vill låna pengar. Vad i praktiken händer är att aktierna bara byter ägare och utdelningen går till någon annan. Fonden kommer också avvika något från index.
Värt att notera är att både Länsförsäkringar och SPP har hållbarhetsprofiler på sina globalfonder. Visserligen ganska basic sådana, som främst exkluderar företag som producerar kärnvapen, klusterbomber och stenkol eller som dokumenterat kränkt mänskliga rättigheter. Amundis fond har ingen sådan profilering vad jag kan se, så köper man den så får man några av världens värsta företag i sin portfölj. Det kanske är viktigt för en.
Jan, skulle du vilja göra en sammanställning av vilka alternativ som finns om man söker hållbara indexfonder? Jag trodde tidigare att man var hänvisad till aktiv förvaltning om man ville ha fonder som inte investerar alls i exempelvis fossila bränslen och blev positivt överraskad när jag hittade SPP Global Plus. Jag har inte bestämt mig för hur mycket denna hållbarhet är värd i procent för mig, då den är aningen dyrare än motsvarande fonder med enklare hållbarhetsprofil.
Jag kommer försöka göra något på ämnet lite längre fram. Har försökt göra det ett par gånger men konstaterat att det är oerhört svårt och komplext tyvärr. Men det ligger definitivt på listan. Tack för tipset!
Angående tävlingen, så tänker jag på poker. I poker är det vanligt med side pots, där spelare tävlar om en del av potten. Så lägg in den nya fonden i tävlingen, och jämför och utse en vinnare för den tidsperioden. Utse sedan vinnaren för fonderna som var med från start.
Smart! Det ska jag göra! Tack för tipset.
Tack för ännu en intressant artikel. Det vore intressant om du kunde dela med dig dina synpunkter på hur motpartsrisken förändras när man sparar i en matarfond.
Du har inte nämnt något alls om belåning. Varken Länsförsäkringar Global Indexnära eller Swedbank Robur Access Global ingår i Avanzas Superlånet. Det gör däremot Avanza Global. Fonden ersätter 3 aktier i Avanzas modell för säkerhet, vilket är en stor fördel för de som av olika skäl vill belåna sin portfölj för en kortare eller längre period. Som fondsparare har det tidigare varit lite knepigt att belåna sin portfölj på Avanza på grund av det knapra utbudet av godkända säkerheter.
Tack, det stämmer att det var en aspekt jag inte tog upp. Kompletterar artikeln med det. Tack!
Tack,längtat lite efter denna recension..:)
Jag var till en början helt inställd på att flytta hela mitt fondsparande från Nordnet till Avanza pga Avanza Global.
Men insåg efter nån dag att jag ju då helt tappar Nordnet’s förnämliga Knock-out-lån på 0,99%..
Stannar nog kvar pga det.
/Emanuel
Tack! Sorry att det tog lite tid. :-)
Jag tycker inte det är motiverat med ett byte för de 0.1 procenten, i alla fall inte i dagsläget. Särskilt inte när de har knockout-lånet och t.ex. betydligt bättre tillgång till utländska börshandlade fonder etc.
Tack för inlägget! Gällande tävlingen mellan förvaltade fonder och indexfonder: Går den att följa på något sätt eller har du tänkt att skiva om den då och då här på bloggen?
Mvh Johan