Spiltan Global Investmentbolag

Spiltan och Per Börjesson startar en ny global fond som investerar i investmentbolag

Spiltan släppte idag en press-release om en ny fond Spiltan Global Investmentbolag som låter väldigt spännande. Jag kommer investera i den men jag tror inte på den överavkastningen mot index som den svenska varianten har haft.

När jag började med mitt aktiesparande i slutet av 90-talet fick jag tipsen från min dåvarande flickväns pappa att fokusera på investmentbolag – eller snarare bolag som ägdes av rika släkter då dessa tenderade att ha ett långsiktigt ägande-perspektiv. Man kan ju säga att jag önskar att jag hade hållt mig bara till det rådet. Det skulle gett en fantastisk överavkastning mot index.

160926

Tobias Schildfat skrev en fantastisk bok på ämnet för några år sedan som jag rekommenderar varmt. Jag har skrivit om den i följande artikel:

I samband med det kom fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag och den har ju följt SIXRXFIIF-indexet ovan i princip perfekt:

160926-fiif

Så är det ju inte så konstigt att den har varit en av de bästa svenska fonderna de senaste åren. Cudos till Spiltan!

Investmentbolag globalt

Jag anser att för att en regel ska hålla så behöver den fungera i fler än ett sammanhang. Jag började därför för något år sedan undersöka om det här sambandet att investmentbolag slår index gällde även utanför Sverige. Det första jag upptäckte var att det här som vi i Sverige kallar för investmentbolag inte är lika vanligt utomlands.

I USA listade jag efter tag ut att det var antingen så kallade investment trusts, conglomerates, asset management eller rena private equity-bolag. Hur jag än vände och vred på olika kombinationer av dessa så kunde jag inte få fram att de slog det amerikanske t.ex. SP500-indexet på konsekvent basis över längre tidsperioder som de svenska bolagen har slagit det svenska indexet.

Här nedan var början på en lista på investmentbolag som jag satte upp på mitt eget Avanza-konto:

2016-09-26_15-22-36

Roligt att några av exemplen faktist kom med i Spiltans-lista. Min slutsats om Spiltans fond är således att jag gillar deras förslag, jag kommer att investera pengar i deras fond först själv och om den levererar även ta med den i min lista över de bästa fonderna.

Jag tycker att det är en god tanke och ett gott försök men jag tror det blir svårt att slå global-indexet över tid. Men det ska bli spännande och se. I värsta fall tänker jag att det blir en globalfond med en 0.25 % högre avgift än det bästa alternativet i form av DNB Global Indeks.

Läs mer om Spiltan på deras hemsida:

Fonden kommer att gå att handla från och med den 4 oktober. Spännande.

Disclaimer: Ingen ersättning har utgått för artikeln. Jag har andelar i Spiltans fonder och jag äger några av Spiltans preferensaktier och tycker generellt att Spiltan gör väldigt bra saker. Läs mer i min annonspolicy.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök