Öka ditt ID skydd mot identitetskapning på två minuter

Förbättra ditt skydd mot identitetskapning på två minuter genom att aktivera två spärrtjänster...

Öka ditt ID skydd mot identitetskapning på två minuter

För nästan ett år sedan skrev jag om hur du kunde öka ditt skydd mot id kapning och en obehörig adressändring genom att aktiva en spärrtjänst hos Skatteverket. Nu kan du göra samma sak hos adressandring.se. Inte en dag för tidigt.

Id kapning har tyvärr blivit ett ganska vanligt problem. I alla fall tillräckligt stort att vissa försäkringsbolag börjar erbjuda ”id skydd”-tjänster och inte minst stöd vid id-kapning. Mig veterligen är det inte heller helt enkelt att skydda sig mot. Även om man ofta går skadeståndslös rent ekonomiskt, är det ofta ganska omständligt och tidskrävande att reda ut.

Utifrån en brottslings perspektiv är id kapning ofta ett enkelt brott eftersom du kan göra det helt på nätet och det kräver inte ens en signatur. I Aftonbladet bekräftar polisen Jan Olsson det här:

Utan att ge sig till känna gör man en adressändring på en person. Då kan man till exempel beställa ett bankkort i den personens namn och plocka upp det efter att man flyttat över posten till ett annat ställe. Adressändringen görs ­enkelt på nätet. Bedragarna behöver inte ens förfalska en namnteckning. Sedan ­använder man det i bankomater och på andra ställen.Jan Olsson, Polisen

Jag har haft vänner som råkat ut för det här och det är ingen trevlig upplevelse.

Aktivera ditt ID skydd för att minska risken för ID kapning direkt

Därför rekommenderar jag verkligen att slå på id skyddet hos både Skatteverket och Adressändring om du inte redan har gjort det. Anledningen till att du behöver göra det hos båda är att hos Skatteverket skyddar du din folkbokföringsadress medan hos Adressändring skyddar du din vanliga postala(?) adress dit din post skickas. Gör det här därför direkt (självklart är det gratis).

Spärren innebär att när du gör en ändring hos någon av dessa så måste du godkänna den med BankID. Jag anser ju att alla borde göra det här och att man egentligen skulle göra det default för alla. Men det finns väl säkert tyvärr någon lag som förbjuder dem att göra det.

Mer information id kapning och id skydd och vad man kan göra

Om du vill läsa på mer information om just id kapning och id skydd så rekommenderar jag även Stödskyddsföreningens hemsida:

De har även en checklista för dig som har drabbats av id kapning:

Ett sista tips är att skaffa dig en digital brevlåda dit du kan få e-post från myndigheter och vissa företag:

Det är dessutom bra för vår natur och oss själva eftersom vi sparar några träd.

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

16 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Toppen, fick äntligen gjort det. Så enkelt och smidigt! Tack Jan för det!
  Och resten av mina familjemedlemmar har fått länk till din info så de också får gjort det som inte gjorts tidigare..!/ Eva

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Eva Rexfalk

Diskutera och fråga om andra ämnen i vårt forum Besök