Öka ditt ID skydd mot identitetskapning på två minuter
Sök:

Öka ditt ID skydd mot identitetskapning på två minuter

Förbättra ditt skydd mot identitetskapning på två minuter genom att aktivera två spärrtjänster...

Öka ditt ID skydd mot identitetskapning på två minuter
Den här artikeln publicerades 2017-05-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För nästan ett år sedan skrev jag om hur du kunde öka ditt skydd mot id kapning och en obehörig adressändring genom att aktiva en spärrtjänst hos Skatteverket. Nu kan du göra samma sak hos adressandring.se. Inte en dag för tidigt.

Id kapning har tyvärr blivit ett ganska vanligt problem. I alla fall tillräckligt stort att vissa försäkringsbolag börjar erbjuda ”id skydd”-tjänster och inte minst stöd vid id-kapning. Mig veterligen är det inte heller helt enkelt att skydda sig mot. Även om man ofta går skadeståndslös rent ekonomiskt, är det ofta ganska omständligt och tidskrävande att reda ut.

Utifrån en brottslings perspektiv är id kapning ofta ett enkelt brott eftersom du kan göra det helt på nätet och det kräver inte ens en signatur. I Aftonbladet bekräftar polisen Jan Olsson det här:

Utan att ge sig till känna gör man en adressändring på en person. Då kan man till exempel beställa ett bankkort i den personens namn och plocka upp det efter att man flyttat över posten till ett annat ställe. Adressändringen görs ­enkelt på nätet. Bedragarna behöver inte ens förfalska en namnteckning. Sedan ­använder man det i bankomater och på andra ställen.Jan Olsson, Polisen

Jag har haft vänner som råkat ut för det här och det är ingen trevlig upplevelse.

Aktivera ditt ID skydd för att minska risken för ID kapning direkt

Därför rekommenderar jag verkligen att slå på id skyddet hos både Skatteverket och Adressändring om du inte redan har gjort det. Anledningen till att du behöver göra det hos båda är att hos Skatteverket skyddar du din folkbokföringsadress medan hos Adressändring skyddar du din vanliga postala(?) adress dit din post skickas. Gör det här därför direkt (självklart är det gratis).

Spärren innebär att när du gör en ändring hos någon av dessa så måste du godkänna den med BankID. Jag anser ju att alla borde göra det här och att man egentligen skulle göra det default för alla. Men det finns väl säkert tyvärr någon lag som förbjuder dem att göra det.

Mer information id kapning och id skydd och vad man kan göra

Om du vill läsa på mer information om just id kapning och id skydd så rekommenderar jag även Stödskyddsföreningens hemsida:

De har även en checklista för dig som har drabbats av id kapning:

Ett sista tips är att skaffa dig en digital brevlåda dit du kan få e-post från myndigheter och vissa företag:

Det är dessutom bra för vår natur och oss själva eftersom vi sparar några träd.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2017-05-14 klockan 17:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Vardagsekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

16 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Toppen, fick äntligen gjort det. Så enkelt och smidigt! Tack Jan för det!
  Och resten av mina familjemedlemmar har fått länk till din info så de också får gjort det som inte gjorts tidigare..!/ Eva

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva Rexfalk
 2. Vit pil

  Det verkar som att på adressändring.se fungerar sådär. Har gjort det nu men vet inte om det är gjort för jag kommer till fråga om om det igen. Gjorde det igen men ingen notis om att det är aktiverat utan samman rundgång igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Anders
 3. Vit pil

  Tackar, nu fixade jag adressändrings spärr också :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hasse
 4. Vit pil

  Det märkliga är att addressändring kräver både email-address och telefonnummer för att man skall kunna skydda sig. Varför skall det behövas egentligen? Vad skall de ha det till? Tänk om man inte har någon?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
 5. Vit pil

  Synd att det inte går att göra utan BankID. Vi som inte har möjlighet att skaffa sådant får väl hålla tummarna att vi inte blir id-kapade.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Jag har fixat BankID åt mina föräldrar (i samförstånd med dom) som jag har i min dator, så på den vägen har jag löst det för deras del … förutsätter dock ömsesidigt förtroende.
   Annars är alternativet att ta hjälp av någon bekant och ha ett tillfälligt BankID på deras dator. Antingen låta det ligga kvar där bara DU kan koden, eller avinstallera BankID efter du gjort ändringen … när det sedan är dax att flytta får man göra samma sak igen … mer bara en tanke :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Bengt Jönsson
 6. Vit pil

  Fall inte för företagens ”spärrar”, det är näst intill bedrägeri det också. Jag mailade runt och frågade för ca ett år sedan och då hade ingen heltäckande skydd. Enkelt förklarat så har exempelvis UC sitt egna skydd och skydd ibom ”sitt” system. Men alla förfrågningar går inte via UC. Samma för övriga upplysningsbolag. Fruktansvärt dyrt.

  https://www.minuc.se
  Här står det att du får mail/sms om uppgifterna ändras hos just UC. Står även om en försäkring gällande beloppet. Vadå försäkring? Ska du betala beloppet om din identitet blir kapad med en försäkring?

  Önskar att Jan eller någon annan gör ett längre inlägg/artikel och reder ut vad alla upplysningsföretag egentligen gör
  Dom tjänar i allra högsta grad pengar på detta, och ju fler stölder desto bättre.

  Bankid skydda allt säger jag! Enligt mig är det UCs skyldighet stt skydda uppgifterna, inte ta extra betalt när dom låter någon annan än ”rätt” person byta uppgifter. Tänk om ansvaret låg hos upplysningsföretaget…då är idkapningar ett minne blott.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 7. Vit pil

  Det finns ett svenskt bolag, Eyeonid, som sysslar med proaktivt id-skydd. Dock riktar de sig mot företag så deras tjänster kan man bara ta del av indirekt och de är nya på marknaden. Men mer sånt behövs!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 8. Vit pil

  UC kontroll (UC har 4 huvudägare; Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank) borde ta sitt ansvar och inför spärrtjänst för kreditköp. Jag har inte det minsta intresse av att handla på kredit. Jag har inte gett mitt samtycke för att tillåta kreditköp i mitt namn. Istället säljer de en UC ID skydd för 69kr/mån. Vilket ocker, tänk dig den livskostnaden 69kr/mån x 12mån x 60 år livslängd från 18 år = 49680 sek, helt galet!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Det hade nog varit andra rutiner ifall det ställdes krav på fordringsägare att visa på att de faktiskt försöker driva in pengar från rätt person, dvs visa att de säkerställt identiteten på den som de lånat ut pengar till.

   Som det är nu verkar ju rättsväsendet slentrianmässigt gå på ett företags ord när det gäller tvister utan några större krav på bevis.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 9. Vit pil

  Tack för tipset.
  Ytterligare ett sätt att skydda sig mot id-kapningar som jag tror att du inte tagit uppp tidigare tagit upp är med hjälp av appen tink. Eller det skyddar inte men det kan hjälpa till se att du är/håller på att bli kapad. Det är appen Tink som förutom att hjälpa till att hålla koll på ens ekonomi så har den även en ID-koll så den kan rapportera misstänkta aktiviteter. Så som adressändringar, ovanligt stora eller mycket aktivitet på ens bankkonton mm.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christer
  1. Vit pil

   Fast Tink tar inget ansvar alls om dom drabbas av intrång, så var det va? Däremot kan dom samla in (gratis) info om dig och din ekonomi.

   Därför vågar jag inte använda det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas
  2. Vit pil

   Jag har varit i kontakt med min bank (Nordea) angående Tink. De betraktar det som att man lämnat ut personliga uppgifter till tredje part, om man använder appen. Det innebär minskat skydd om någon skulle komma åt pengar på ditt konto. Finns även artiklar om detta på nätet om du googlar.
   Jag raderade appen omgående och bytte personlig bankkod, så snart jag hörde detta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sostra
 10. Vit pil

  Tack för upplysningen Jan! Värdefullt i dessa tider minst sagt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
 11. Vit pil

  Tack för bra redovisning om id-kapning. Behöver verkligen få en bred spridning bland allmänheren.

  Saknar dock Kivra i redovisningen för digital brevlåda, vilken i min mening täcker mer än MyndighetsPost.
  Båda stödjer även den extra tidiga skatteåterbäring som infördes 2017.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bengt Jönsson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.