Ekonomisk frihet (FIRE)-kalkylator

Ekonomisk frihet (FIRE)-kalkylator

FIRE-kalkylator: Räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt fri och när det kommer att ske!

Hur mycket pengar behövs för att bli ekonomiskt fri? När kommer det att inträffa utifrån ditt månadssparande, din avkastning och ditt startbelopp? Det är frågor som du får svar på när du provar dig fram med vår ekonomisk frihet (FIRE)-kalkylator på den här sidan.

Det finns många olika definitioner på ekonomisk frihet. Den som jag gillar bäst är att man är ekonomiskt fri när ens utdelning, avkastning eller passiva inkomster överstiger de totala utgifter man har.

Det vill säga att man kan titta på ekonomisk frihet som en kvot:

Formel för ekonomisk frihet

Ekonomisk frihet = passiva inkomster / totala utgifter.

Det vill säga att om du har 100 000 kr i totala utgifter per år och 1 000 kr i passiva inkomster per år. Då är du 1 % ekonomiskt fri (= 1 000 / 100 000 ). Den här definitionen tar höjd för att man på det sättet kan arbeta både med inkomsterna och utgifterna för att nå ekonomisk frihet snabbare.

Prova dig fram med vår ekonomisk frihet (FIRE)-kalkylator

På samma sätt som i formeln ovan utgår vi från dina nuvarande utgifter. Börja med att fylla i dem efter skatt. T.ex. 25 000 kr. Därefter anger du den genomsnittliga avkastning som du tror att du kan ha på dina pengar.

I normala fall brukar vi rekommendera 7 procent per år som årsmedelavkastning. Det fungerar i de fall att man inte måste leva på avkastningen från sina pengar varje år. Dåliga år kan man då skippa att titta på hur avkastningen gick. Men när man är ekonomiskt fri, då vill man ju gärna ha mat på borde även det året då börsen går dåligt.

Min rekommendation är således att snarare räkna en lägre ränta. T.ex. 4 % per år. Det är en klassisk så kallad uttagsstrategi som brukar vara hållbar. Det vill säga att ett stort kapital brukar klara ett årligt uttag om 4 %. Något som vi har pratat mycket om i avsnitt #49 ”Hur mycket pengar kan jag ta ut från portföljen”.

Då kommer kalkylatorn nedan räkna ut det ekonomiska målkapital som du behöver uppnå för att bli ekonomiskt fri. Det vill säga det kapital som om, du får din bestämda avkastning från, kommer att täcka alla dina utgifter. Det vill säga gör att du är ekonomiskt fri. Prova och kommentera gärna! 👍

Hur mycket pengar behövs för att bli ekonomiskt fri? (FIRE)

För att bli ekonomisk fri med månadsutgifter på 25 000 kr/mån och en årlig avkastning på 4 % behöver du ett ekonomisk målkapital om:
7 500 000 kr

En annan tolkning av ovan är; om du har 7 500 000 kr i investerat kapital som varje år ger en avkastning om 4 % så motsvarar det 300 000 kr kr i avkastning per år. Fördelar du dem per månad så blir det 25 000 kr/mån (=300 000 kr/12) vilket är samma som dina utgifter. Det vill säga då du är ekonomisk fri samtidigt som ditt kapital kommer att förbli 7 500 000 kr. Du lever ju bara på avkastningen av kapitalet.

När blir du ekonomiskt fri (FIRE)?

Nu när du vet hur stort beloppet är, då blir nästa relevanta fråga; ”När kommer jag att bli ekonomiskt fri”? Då kan vi räkna vidare från din situation hur den ser ut idag.

Det kommer att ta dig ca:
10 år
att spara ihop de 7 500 000 kr som behövs för att du ska kunna leva på avkastningen från dem.

Enligt ovanstående antaganden kan vi även dra slutsatsen att du är:

utifrån beräkningen att ekonomisk frihet är kvoten mellan den årliga avkastningen på ditt startkapital idag dividerat med dina totala årsutgifter.

Vi har förenklat beräkningen något ovan genom att inte ta hänsyn till skatt eller inflation under uppbyggnadsskedet. Inflationen kan du hänsyn till själv genom att räkna real avkastning i form av nominell avkastning minus ca 2 %. Det vill säga att istället för ange 7 % per år, anger du 5 % per år.

Du kan även använda vår avancerade ränta-på-ränta räknare för att se när du uppnår ditt målbelopp där. Den tar hänsyn till olika skattesatser och effekter.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Prova gärna våra andra räknare

Om du tyckte att den här räknaren var kul, då kommer du nog även ha glädje av våra andra räknare och relaterade artiklar.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

34 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Hej! Är prognosen för hur många procent ekonomisk fri korrekt? Om mitt mål är 8 miljoner och jag har 2 miljoner, då är jag inte 25% fri, jag är faktiskt mer fri. De första två miljoerna är ju mycket svårare än de sista två?

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Daniel S
   1. Jag tror han menar att det är svårare att spara första miljonen, att första miljonen tar X år, andra tar 2/3*X år, fjärde 1/2*X år osv.

    Alltså att pengarna redan jobbar i ränta-på-ränta. Men den här kalkylator tar ju höjd för det, för jag har laborerat runt extremt mycket.

    0
    Gravatar för användaren
    Viktor E
 2. Hur kan man räkna in sitt pensionskapital här

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Jens
 3. Hej! Tiver jag har inte tillreklit pengar att leva på.

  MVH
  Mihaili Stefanovic

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Mihailo Stefanovic
 4. Har aldrig sett en bättre kalkylator än denna. Vilket jobb det ligger bakom👍🏻.

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  Daniel
 5. Hej! Ang ekonomisk fri, jag tycker en faktor saknas och den är ålder du befinner dig i. Tänker att jag själv är 49 och skulle vilja gå i pension när jag är 60. Jag har inte för avsikt att ha en massa pengar kvar som arv efter mig och min man, vi sparar redan till sonen i ganska aggresiv takt. Vore det då inte lämpligt att ha en uträkning som baseras även på ungefärligt antal år kvar för intjänande samt kvar för utnyttjande av både avkastning och kapital?

  Svara
  11
  Gravatar för användaren
  Carol Wittgren
 6. Hej, den här kalkylatorn verkar trasig sedan bytet till nya hemsidan. GUI-objekten verkar inte kopplade, för ingenting uppdateras när jag drar i sliders eller skriver in värden.
  Mvh

  Svara
  4
  Gravatar för användaren
  Elin
 7. Hej,

  Jan, den här sidan borde införas som ett nytt kärnämne i skolan :). Helt fantastiskt livskvalitetsnyttig information och kunskap som illustreras på ett super begripligt sätt.

  Tack!
  Farzad

  Svara
  14
  Gravatar för användaren
  Farzad Farajian
 8. Tar denna kalkylator hänsyn till att uttaget behöver beskattas?
  Är exemplet med 20 000 kr/mån innan eller efter skatt?

  Svara
  5
  Gravatar för användaren
  Kalle
  1. Vad jag vet så tar inte kalkylatorn hänsyn till någon skatt, det finns flera sätt som dina innehav kan beskattas på.
   Kolla in denna kalkylatorn så kan du välja vilken typ av beskattning du har, däremot så räknar den bara ut hur mycket kapital du har på en viss tidsperiod och inte själva ”ekonomiska friheten”.

   Svara
   4
   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 9. Älskar att bankräntan uppges till 4,75%. Det var tider det. När är inlägget ifrån?

  Svara
  14
  Gravatar för användaren
  JS
  1. Var? Jag ser ingen bankränta i räknaren och detta sättet att spara förutsätter ju aktier eller fonder om det ska fungera. Det är ju 30 år sedan det lönade sig att ha pengar på ett sparkonto på allvar.

   Svara
   1
   Gravatar för användaren
   jesper
 10. det är spännanade

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  mohamed abdela
 11. Finns den här i excel-format? Hade varit fett!

  Svara
  8
  Gravatar för användaren
  Simon Wimell
 12. Den här var min största aha upplevelse och att man kanske ska höja sina mål

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  Marcus Johansson
 13. Hej! Tar denna modell någon hänsyn till fondavgiften och i så fall hur stor beräknas fondavgiften vara?

  Svara
  17
  Gravatar för användaren
  Lena Nordgren
 14. Hej, när man räknar med 0% ränta på banken blir det trista siffror. Några tips? :-)

  Svara
  11
  Gravatar för användaren
  Andreas
 15. Hej!
  Tänker krångla till det för dig :-) Hoppas på din hjälp.

  Ovan kalkyl förutsätter att du vill leva av avkastning, enbart.

  Jag har sparat ihop en rejäl slant, men jag har ingen som ärver mig (eller inga barn iallafall) och tänker inte dö rikast.
  Vill därför leva av avkastning OCH nagga på kapitalet, samtidigt. Dvs i början mer på avkastning och mindre på kapital, och senare i livet mindre avkastning eftersom kapitalet minskat, och samtidigt plocka ut en del kapital.
  Säg att jag vill att pengarna ska räcka i 35 år, exvis. Men under de 35 åren växer ju kvarvarande kapital en del.
  Är du med mig? Antar du utmaningen?

  mvh Malou

  Svara
  52
  Gravatar för användaren
  Malou
  1. Har tänkt på det här en del själv, men vid 8 % avkastning och på 35 år blir det knappt nån skillnad i mängden kapital man behöver ha sparat. Att tex plocka ut 10.000 kr/mån kräver 1,5 miljoner kr för endast ränta och ca 1,4 miljoner kr för ränta plus kapital. Sänker man avkastningen blir skillnaden större, 5 % ger 2,4 miljoner mot 2 miljoner medan 3 % ger 4 miljoner mot 2,5 miljoner.

   Svara
   4
   Gravatar för användaren
   Al
   1. Fast 1,5 miljoner kan man ju ta ut 10.000 per månad från i 150 månader innan det tar slut. Det ger ju åtminstone 12 år extra (+ eventuell avkastning som kommer in under de 12 åren).

    5
    Gravatar för användaren
    Nisse
 16. Är inflationen inräknad i räknemodellen?
  Tack i övrigt, för en super bra och inspirerande blogg!
  /Christina

  Svara
  4
  Gravatar för användaren
  Christina
  1. Men du har ju skrivit att en inflation på 1,75% är inräknad!?

   Svara
   3
   Gravatar för användaren
   Viktor
 17. Hej!

  Förutsatt att man har sparat ihop tillräckligt enligt modellen ovan och därav slutat arbeta. Hur ska man agera de år där avkastningen på kapitalet uteblir?

  Mvh
  Laila

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  Laila
 18. Tack för en mycket lärorik blogg!
  Jag har ett förslag till utökning av denna kalkylator (kapital som behövs för din ekonomiska frihet). Det hade varit väldigt intressant om man kunde fylla i ett månadsspar också, då jag tror det ger en mer rimlig bild över hur processen kan se ut mot målet om ekonomisk frihet.

  Mvh
  Johan

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Johan Jakobsson
  1. Hej,
   Tycker precis som Johan att du bör komplettera denna kalkylator med en funktion för månadssparande!

   Svara
   4
   Gravatar för användaren
   Viktor