Hur mycket pengar behövs för att bli ekonomiskt fri? När kommer det att inträffa utifrån ditt månadssparande, din avkastning och ditt startbelopp? Det är frågor som du får svar på när du provar dig fram med vår ekonomisk frihet (FIRE)-kalkylator på den här sidan.
Det finns många olika definitioner på ekonomisk frihet. Den som jag gillar bäst är att man är ekonomiskt fri när ens utdelning, avkastning eller passiva inkomster överstiger de totala utgifter man har.
Det vill säga att man kan titta på ekonomisk frihet som en kvot:
Ekonomisk frihet = passiva inkomster / totala utgifter.
Det vill säga att om du har 100 000 kr i totala utgifter per år och 1 000 kr i passiva inkomster per år. Då är du 1 % ekonomiskt fri (= 1 000 / 100 000 ). Den här definitionen tar höjd för att man på det sättet kan arbeta både med inkomsterna och utgifterna för att nå ekonomisk frihet snabbare.
Prova dig fram med vår ekonomisk frihet (FIRE)-kalkylator
På samma sätt som i formeln ovan utgår vi från dina nuvarande utgifter. Börja med att fylla i dem efter skatt. T.ex. 25 000 kr. Därefter anger du den genomsnittliga avkastning som du tror att du kan ha på dina pengar.
I normala fall brukar vi rekommendera 7 procent per år som årsmedelavkastning. Det fungerar i de fall att man inte måste leva på avkastningen från sina pengar varje år. Dåliga år kan man då skippa att titta på hur avkastningen gick. Men när man är ekonomiskt fri, då vill man ju gärna ha mat på borde även det året då börsen går dåligt.
Min rekommendation är således att snarare räkna en lägre ränta. T.ex. 4 % per år. Det är en klassisk så kallad uttagsstrategi som brukar vara hållbar. Det vill säga att ett stort kapital brukar klara ett årligt uttag om 4 %. Något som vi har pratat mycket om i avsnitt #49 ”Hur mycket pengar kan jag ta ut från portföljen”.
Då kommer kalkylatorn nedan räkna ut det ekonomiska målkapital som du behöver uppnå för att bli ekonomiskt fri. Det vill säga det kapital som om, du får din bestämda avkastning från, kommer att täcka alla dina utgifter. Det vill säga gör att du är ekonomiskt fri. Prova och kommentera gärna! 👍
Hur mycket pengar behövs för att bli ekonomiskt fri? (FIRE)
För att bli ekonomisk fri med månadsutgifter på 25 000 kr/mån
och en årlig avkastning på 4 % behöver du ett ekonomisk målkapital om:
7 500 000 kr
En annan tolkning av ovan är; om du har 7 500 000 kr i investerat kapital som varje år ger en avkastning om 4 % så motsvarar det 300 000 kr kr i avkastning per år. Fördelar du dem per månad så blir det 25 000 kr/mån (=300 000 kr/12) vilket är samma som dina utgifter. Det vill säga då du är ekonomisk fri samtidigt som ditt kapital kommer att förbli 7 500 000 kr. Du lever ju bara på avkastningen av kapitalet.
När blir du ekonomiskt fri (FIRE)?
Nu när du vet hur stort beloppet är, då blir nästa relevanta fråga; ”När kommer jag att bli ekonomiskt fri”? Då kan vi räkna vidare från din situation hur den ser ut idag.
Det kommer att ta dig ca:
10 år
att spara ihop de 7 500 000 kr som behövs för att du ska kunna leva på avkastningen från dem.
Enligt ovanstående antaganden kan vi även dra slutsatsen att du är:
utifrån beräkningen att ekonomisk frihet är kvoten mellan den årliga avkastningen på ditt startkapital idag dividerat med dina totala årsutgifter.
Vi har förenklat beräkningen något ovan genom att inte ta hänsyn till skatt eller inflation under uppbyggnadsskedet. Inflationen kan du hänsyn till själv genom att räkna real avkastning i form av nominell avkastning minus ca 2 %. Det vill säga att istället för ange 7 % per år, anger du 5 % per år.
Du kan även använda vår avancerade ränta-på-ränta räknare för att se när du uppnår ditt målbelopp där. Den tar hänsyn till olika skattesatser och effekter.
Prova gärna våra andra räknare
Om du tyckte att den här räknaren var kul, då kommer du nog även ha glädje av våra andra räknare och relaterade artiklar.
Ränta på ränta-kalkylatorn
Pröva dig fram och beräkna ränta på ränta med min räknare som du kan anpassa för just din pengamaskin.
Läs merFråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊
Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.
PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.