Bilekonomi: ingen större skillnad i totalkostnad på en billig elbil eller begagnad bil
Bilexperten Erik Naessen svarar på era läsarfrågor
Bilmarknaden är just nu upp-och-nedvända världen. Man kan sälja elbilar för mer än man köpte dem, det är ingen större skillnad på totalkostnaden per månad på att köpa en begagnad bil för 60 000 eller 120 000 eller en billig elbil och så vidare. Det och mycket till pratar vi med bilexperten Erik Naessén om i dagens avsnitt.
När vi stod i bilbytestankar förra året fick vi många tankespjärn av en läsare i RikaTillsammans-forumet. Han kom hela tiden med inlägg som var totalt ointuitiva men som inte gick att avfärda. Det största tankespjärnet var att en ny elbil hade samma totalkostnad (TCO) som en begagnad bil. Jag hade i alla år levt i villfarelsen att en begagnad bil är den minst dåliga bilaffären man kan göra.
Det gjorde att vi förra året bjöd in Erik till podden för att prata om sitt expertisområde som är skärningspunkten mellan kunskap om olika bilmodeller, finansiering av bilar och privat/företagsekonomi. Det krävs nämligen kunskap om alla tre områden för att komma fram till det bästa svaret. Han hjälpte oss även med att finansiera vår bil (Tesla Model Y) på ett sätt som gav 100 000 kr mer i värde. Det pratade vi om i dessa två avsnitt:
- Tips vid bilköp och privatleasing | Avsnitt 217
- Bilekonomi och bilköp: Vanliga frågor och svar | Avsnitt 220
- Bilkalkyl: En skillnad på 140 000 kr mellan bästa och sämsta sättet köpa bil
Idag, 12 månader senare, är marknaden fortfarande märklig. Erik berättar om ett av sina senaste biköp, en Kia EV6 som han köpte för 480 tkr och sedan sålde för över 600 tkr. Fokus denna gången är dock inte att tjäna pengar på bilköp utan svar på läsarfrågor. Många av er har skickat in frågor om just bilar och bilekonomi som vi diskuterar med Erik i dagens avsnitt. Det är frågor såsom
- Billigare begagnade biler
- Privat eller företagsleasing
- Hur söker man bäst på blocket
- Är det värt med märkesverkstäder
- Tips när man ska sälja sin bil
- m.m.
Erik hänger mycket i RikaTillsammans-forumet under användarnamn @skogstomten men har även en egen hemsida – elbilsexpert.com. Där han hjälper människor som står i bilköpar- eller bilbytetankar. Vi själva och många i forumet har anlitat Erik och är lyriska. Avsnittet är inte sponsrat av Erik, utan vi gillar hjälpa duktiga och generösa personer i vår community.
Vi hoppas att du gillar dagens avsnitt och om du har frågor eller kommentarer, ställ dem helst i RikaTillsammans-forumet eftersom det är där vi alla hänger. 😊
Tack för denna veckan,
Jan, Caroline och Erik
Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet
I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.
I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av intervjun med Erik
Jan: Varmt välkommen tillbaka Erik, du arbetar som bilrådgivare och bilexpert och är nog den enda från Handelshögskolan i Stockholm som gör det. Du har skrivit en bok på ämnet elbilar, du har en hemsida som heter elbilsexpert där du hjälper företagare och privatpersoner att rent konkret köpa en bil med en konkret tjänst där du erbjuder hjälp vid bilköp. Du var med i avsnitt 216 och avsnitt 217 för ett år sedan. Detta avsnitt är lite av en uppföljning med läsarfrågor.
Erik: Jag hjälper folk med vilken bil de ska köpa men de får köpa den själv.
Jan: När vi pratade sist hade du precis kört från Haparanda till Ystad för att visa på elbilskapacitet. Vad har du för en bil nu?
Erik: Just nu kör jag en Tesla model Y men har beställt en MG5 som jag ska ha i höst.
Jan: Du har en helt annan strategi när det gäller bilköp än alla andra.
Erik: Många tänker att de ska äga bilen för då blir det billigt, det har visat sig med elbilar att äger man de kort tid så blir det billigt. Jag har ägt 14 elbilar.
Det finns 5 miljoner bilar i Sverige och 174 000 elbilar, på blocket fanns det häromdagen 14 059 elbilar till salu. Det är de här 14 059 elbilarna som svenskarna får slåss om ifall de inte vill beställa en ny elbil och ha ett års leveranstid. Det kommer finnas en efterfrågan på begagnade elbilar länge.
Jan: Hur länge tror du att ineffektiviteten på bilar håller? Kommer du kunna tjäna pengar på dina kommande bilar?
Erik: Ja och det finns olika skäl till det. Det har att göra med efterfrågan.
Den första elbils-kombin
Caroline: Vad är det för bilar du kommer ha framgent?
Erik: Den jag kommer köpa nu är MG5, den är allra billigast om vi pratar familje-elbil. Om man får den i år så får man elbilsstöd på 70 000 kronor.
Caroline: Efter det då?
Erik: Jag har haft lite olika planer men just nu lutar det år BMW i4, jag vill köra olika märken och jag har inte haft någon elbils-BMW förut.
Jan: Något som jag har sett i forumet är att det är många som har frågat efter elbils-kombi.
Erik: MG5 är den första.
Jan: Det är ju jättekonstigt.
Erik: Kombi har en svensk företeelse och i Sverige blir det lite olyckligt för många vill ha den där kombin.
Jan: Jag läste någonstans i en tråd att du skrev att du skannar blocket dagligen efter olika bilar i olika prisklasser och sen sparar du dem för att ha ett utvalda begagnade objekt.
I september 2022, vad är din vy på den begagnade bilmarknaden?
Erik: Marknaden för begagnat hänger mycket ihop med nybilsmarknaden och nybilsmarknaden hänger ihop med att fabrikerna måste fungera.
När det blir sämre efterfrågan så börjar man göra kampanjer, när man gör kampanjer på nya bilar då blir nya bilar billigare och då sjunker även priset på de begagnade.
Den största risken för andrahandsförsäljning av Tesla är Tesla själv och vad de gör med sina priser.
Jan: Hur länge kommer det vara de här 13 månaders leveranstiderna? Jag vet en som har väntat i två år på sin Tesla Model X.
Erik: Det är ett specialfall för där har de slutat att bygga nya. Har de sålt ut allt i produktionen för ett år framåt är allt som säljs nu klart om minst 1 år, kön skjuts bara längre bort.
Det kommer antagligen inte vara ett normalt läge 2023 och antagligen inte 2024 heller för att man inte har hunnit i kapp.
Det handlar dels om komponentbrist och om en efterfrågan för elbilar, biltillverkaren kan inte bara stryka tillverkningen av vanliga bilar och bygga elbilar. De sitter fast i kontrakt och samarbeten, kompetenser och underleverantörer.
Elbilsladdning på natten
Caroline: Det är intressant det du säger att man börjar vilja ha komponenter och produktionen själv för att inte bli för sårbar i stället för att det ligger i Kina kanske. Det säger ändå något om vår samtid.
Jan: Ja pendeln slog för långt.
Vi har en fråga från guldpengen på forumet.
”Det pratas om att det kommer bli relativt höga timpriser även nattetid. Timpriset där jag bor ligger på 5–10 kronor och ibland kommer jag inte kunna välja bort att ladda bilen vilket innebär att det kan kosta mig 20 kr/mil. Kommer de ökade elpriserna göra att folk börjar kolla på bensin/diesel bilar i stället?”
Erik: Säg att elpriset stiger upp mot 6 kronor, om en bil drar 2 kWh så blir det 12 kronor milen, du kör sällan för så lite per mil och du har bensin eller diesel bil. 20 kronor milen är lite i överkant om man kollar på ett snitt.
Jan: Du är ibland som säger sanningen så man mår lite dåligt men så inser man att det är sant och att man borde tänkt på det innan. Du skrev i forumet att alla som har timdebitering, glöm inte bort att elbilen bara är en liten grej. Kan du säga något om det?
Erik: Säg att du har kört 15 000 mil per år med en elbil och den drar 2 kWh per mil då är det 3000 kWh totalt. Har du då en förbrukning på 20 000 kWh då har du 17 000 kWh som inte elbilen är skyldig till.
Om du flyttar de 3000 till när det är billigt men inte gör något åt resterande 17 000 då kan det bli ännu dyrare för det är så det fungerar om man har timpris.
Jan: Jag läste någonstans att det är mellan 25–50% som kör med rörligt elpris i Sverige.
Erik: Man måste skilja på timdebitering som är en sak och rörligt som är något annat. Att flytta din elbilsladdning till natten har du ingen nytta av själv om du har rörligt men för det kollektiva är det snällt.
Begagnade elbilar, batterihälsa och förväntad räckvidd
Jan: Små grejer kan göra väldigt stor skillnad, jag läste att om Europa hade sänkt sin energiförbrukning med 6% så hade vi varit tillbaka på samma elpriser som förra året. Det är marginalerna och hävstången som gör skillnaden så stor.
Något vi har fått många frågor kring är begagnat och lägre pris. När du hjälper folk att köpa bilar så är det mycket nya bilar. Du får gärna prata lite om begagnade elbilar, batterihälsa och förväntad räckvidd.
Erik: Om vi börjar med att prata om även vanliga bilar. Förra veckan satt jag och hjälpte en dam som skulle ha en bil med billig månadskostnad.
Jag letade fram en bil för 60 000 kronor, nästa bil var kanske en bil för 120 000 kronor sen tittade vi på bilar som kanske bara är 2–3 år gamla som kostar 200 000 kronor.
Om man då jämför dessa bilar så har vi tre steg för olika begagnande bilar, de kommer dra ungefär lika mycket bränsle och sen räknar man på 10–12 kronor milen så är vi uppe i nästan 2000 kronor bara i bränsle. Sen behöver man lägga till skatt på kanske 100–300 kronor i månaden. För däck kan man räkna på ungefär 1 krona/mil. Man måste även räkna in värdeminskningen.
Med en ny bil blir det i stället lite dyrare men då slipper man förhoppningsvis reparationer som blir med den begagnade bilen.
Lägger man ihop allt detta så slutar det med att de här bilarna kostar mellan 4000–4500 kronor i månaden och då spelar det ingen roll om du väljer den för 60 000 eller den för 120 000 kronor. Köper man en ny elbil, de billiga, den kan också ligga där någonstans på 4000–4500 kronor/månaden också.
När det gäller begagnade elbilar så är det svårare för då blir det ofta en begränsad räckvidd och en fysiskt mindre bil. För en sådan liten begagnad elbil kan man komma ner till 3000 kronor/månaden och uppåt. Tar man Tesla beror det mycket på vilken modell man tar.
Jan: Är de dyrare?
Erik: Gällande begagnade Tesla så finns det mest Tesla model S, det man ska veta om den är att de har luftfjädring från Mercedes S klass, spakar från Mercedes S. Det blir ett problem när man har så dyra delar och man kanske måste byta ut dem.
Ska du hela tiden lämna in din bil till Tesla för att reparera? De byter bara delar och de har en ganska dyr timtaxa.
Jan: Har det blir bättre med Model Y och 3?
Erik: Nej det är mer att de inte har funnits så länge.
Är det värt med märkesverkstad?
Jan: Oavsett elbil, är det värt med märkesverkstad?
Erik: Märkesverkstaden har ofta väldigt bra kompetens men de är väldigt sällan billiga. Ska dy byta bromsbelägg så kanske du inte måste ha världens mest välutbildade elbilsmekaniker till det då? Det beror lite på vad du ska göra.
Jan: Om jag kommer där med min servicebok och vill sälja min bil till dig ser det konstigt ut att Nisse ute i skogen har bytt någon del?
Erik: Generellt, är det en nyare bil med garanti då rekommenderas man att göra det hos en märkesverkstad för att behålla garantin.
Man kan även göra det hos de verkstäder som är auktoriserade för då gäller garantin fortfarande. När garantin är borta på en elbil som har sjunkit mycket i värde så skulle jag nog leta reda på en duktig husmekaniker.
Caroline: Jag fick känslan av att det var mer komplicerat med elbil men så är det alltså inte.
Jan: Nej det är färre delar.
Hyra ut sin elbil
Jan: En person i forumet skriver
” Jag använder inte bilen tillräckligt för att motivera en ny elbil men jag hyr ut min fossil till vardags och funderar på en begagnad elbil”. Har du någon känsla för att hyra ut sin elbil?
Erik: Att hyra ut beror mycket på vart du bor. Bor du i Säffle så kanske det inte finns en så stor marknad för att hyra ut bil, bor du som jag gör vid Globen/Enskede i Stockholm då kanske det är en gigantisk marknad.
Jan: Vi har en till fråga från forumet. ”Kommer det någon billig elbil till Sverige?”
Erik: Sverige är en ganska avancerad marknad så vi är vana vid stora säkra bilar som ska klara av att köra i kyla, köra på älgar och köra långa avstånd. Det gör att små bilar aldrig har varit så stort här i Sverige jämfört med nere i Italien.
Även med de små bilarna vill du ha sätesvärme och annat sådant så blir bilen fortfarande ganska dyr. Generellt sett så finns det billiga elbilar i Kina och liknande men det kanske är sådana man inte vill ta hit. Prisnivån på bilar kommer att flyttas upp.
Jan: Det är viktigt det vi pratade om förra gången du var med hur man gör överslagsräkningen för sin bil på ett korrekt sätt. Det är av stort värde när man får hjälp av dig.
Införa konverteringsstöd i Sverige?
Jan: Finns det någon plan att i Sverige att införa konverteringsstöd?
Erik: Man har provat det tidigare på bland annat etanolbilar men det har aldrig blivit någon framgång. Det är tekniskt för svårt att konvertera, däremot kan man lyfta ut den gamla drivlinan och trycka i den nya men den passar aldrig rakt av. Jag tror inte att det är på väg att komma, att ha stöd för det skulle bli lite av ett spel för galleriet.
Jan: Jag tror att du har svarat på detta men kan en billigare äldre begagnad bil ge längre TCO?
Erik: Om vi satt här för ett år sedan och tänker på vad som kan hända på ett år. Om vi tar el bil kontra bensinbil så har vissa saker påverkat båda bilarna.
Tittar vi på det som bara har påverkat elbilen, nu ligger leveranser på tidigast efter årsskiftet och då får man bara 50 000 kronor i bonus i stället för 70 000 kronor så det är 20 000 kronor mindre.
Räknar man på att man kör 125 mil i månaden så är det 250 kWh, räknar man lågt så har kostnaden för kWh gått upp 2 kronor då är det 500 kronor mer för elbilen i månaden.
Om vi pratar om ränta så är en elbil ungefär 2–300 000 kronor dyrare än för en motsvarande bensin/dieselbil så då är det på den extra kostnaden vi ska räkna räntan. Om vi hugger till med 2% på 250 000 kronor så är det ca 300 kronor i månaden efter ränteavdrag.
På 7 månader har en TCO kalkyl på en elbil kanske gått upp 1300 kronor i jämförelse med en bensin/dieselbil.
Jan: Så det var mer tydligt förra året att en elbil var lönsam.
Caroline: Har bensinbilarna alltså inte rört sig i pris? Jag tänker att det har blivit så dyrt med drivmedel.
Erik: Ja med det var dyrt redan för ett halvår sedan.
Hur fungerar milersättning?
Erik: Om du har två bilar och en går sönder i rondellen nere vid ICA så gör det inte så mycket men har du bara en bil i familjen och du ska åka i väg en långhelg upp till Sälen är det tråkigt om bilen går sönder för då är den helgen förstörd.
Det beror på hur du använder bilen som lite avgör hur billig begagnad bil som är värt att köpa innan besväret blir för stort.
Jan: Thomas88 från forumet frågar om det finns några politiska förslag förutom bränsleskatt som skulle kunna ha större påverkan?
Det känns ändå som att politikerna vill att vi ska köpa de här elbilarna.
Erik: Fortsätter vi med nuvarande regering och samma spår så kan man nog se vart det leder. Man har velat skruva upp kostanden att köra bensin/diesel bil och subventionera elbil och sänka kostnaden för att åka kollektivt.
Gällande företagsbilar har man velat höja kostnaden för att köra företagsbilar kontra privata bilar. De håller på med några större saker så som milersättning, man tittar på jobbskatteavdrag.
Jan: Kan vi ta det med milersättning? Hur fungerar det idag?
Erik: Idag kostar det 18:50 kronor/milen om du kör egen bil, kör du bil i tjänsten är det 6:50 kronor/mil för diesel om du betalar bränslet själv, alla andra är 9:50 kronor/milen. Kör du en elbil idag får du 9:50 kronor/milen exempelvis.
Det klubbades den 9 juni i år ett förslag att från årsskiftet så ska man få 25 kronor/milen om man kör privat, 12 kronor om man kör allt annat än elbil och kör man elbil ska man få 6 kronor. Vissa tolkar det som ett slag mot elbilar men nej det är för att elbilarna tidigare kanske fick för mycket ersättning kontra vad diesel och bensinbilar fick.
När man klubbade det förslaget så la Riksdagen ett uppdrag till regeringen att se över nivån för det var redan föråldrat när det klubbades igenom så därför finns det nu ett nytt förslag som främst påverkar jobbskatteavdragen. Man ändrar hur många mil man får skattereduktion.
Jan: Det var någon som frågade om det gäller när man cyklar.
Erik: Ja det gör det för det gäller färdmedel. Du får ersättningen för att du har långt till jobbet men sen är det upp till dig om du cyklar.
Företagsleasing vs privatleasing?
Jan: Företagsleasing vs privatleasing?
Erik: För tre år sedan var det jätteenkelt, det var alltid förmånligt att ta laddbara bilar på företaget men sen har man justerat till det där. Det fanns något som hette personalbil och det var en form av tjänstebil men det skulle vara kostnadsneutralt så du fick betala det de kostade företaget.
Nu när förmånsvärdena har skruvats upp då är sällan personalbil förmånligt eftersom du får ta alla kostnaderna och de har ju ökat. Privatleasing kan man säga generellt har gått upp ganska mycket eftersom subventionerna har försvunnit och räntorna höjts.
Jan: Detta kanske vi redan har berört men detta är en fråga från forumet. ”Fokus brukar ligga på 3 år, att man har bilen i 3 år. Då blir spekulationerna om andrahandsvärdet helt dominerande, skulle gärna se ett resonemang för bil ägande på 10 år”.
Erik: Det är ganska ofta folk har den frågan. Jag brukar ofta göra en kalkyl på 3,5,7 eller 10 år. Det man kan se om man tar en elbil framför allt är att det inte händer så mycket. Med dagens lite skrivande andrahandsvärde så har det inte så stor betydelse, du förlorar inte en massa pengar som du gjorde förr.
Vill du ha din bil länge ja men ha det då men du kommer tyvärr inte spara en massa pengar. Om 5,7 eller 10 år så är elbilen normalen och det börjar vara i balans så då får man räkna med det normala som det har varit.
Jan: Ja nu har vi vår Tesla och vi är supernöjda, jag tänkte först att vi skulle ha den i 10 år men nej vi kan byta om kanske 3 år och det kommer inte göra så stor skillnad.
Caroline: Kan vi byta om 3 år?
Jan: En ny Tesla.
Caroline: Jag trodde att det var lång leveranstid på Tesla?
Erik: Det är olika för olika modeller.
De billigaste bilarna på Blocket är ofta franska
Caroline: Har Tesla tillgång till komponenter snabbare än andra elbilstillverkare?
Erik: Tesla har två saker som gör dem annorlunda. Det ena är att de gör mycket mer ”in-house”, man är inte i händerna på underleverantörer på samma sätt. Det andra är att eftersom man gör det ”in-house” så har man kontroll över mjukvaran kopplad till chippen.
Byter du chip så måste du programmera om mjukvaran och det är där det blir för lång tidsförskjutning för de andra. Tesla kan byta chip och programmera om mjukvaran lite så fungerar det.
Caroline: De har kontroll över hårdvaran och mjukvaran.
Jan: Ja framför allt mjukvaran.
Erik: Jag är inget Tesla-fan. Det finns vissa grejer jag tycker om bättre i andra bilar jag kört, exempelvis kameran som dyker upp när man blinkar.
Caroline: Jag har problem med den balken som finns, den är så irriterande för jag måste sträcka mig för att inte missa någon som cyklar eller går precis där balken är. Jag har förstått att du gillar franska bilar i alla fall?
Erik: Ska jag ge en personlig åsikt så är de sällan de jag rekommenderar, de har en annan kultur för hur de bygger bilar. De har aldrig varit kända för att vara bra när de blir äldre, om du tittar på blocket så är de billigaste bilarna ofta franska.
Svart bälte i blocketsökningar
Jan: Jag har insett att det finns svart bälte i blocket sökningar. Om du skulle ge ett tips?
Erik: Alla som skriver annonser är inte proffs. Vill du köpa bilen av Helge som är 72 år eller vill du köpa en bil av Stina som säljer och köper bilar hela tiden.
Jan: Hellre Helge.
Erik: Hur hittar jag en Helge? Helge kanske stavar fel eller inte skriver ut hela ordet dragkrok, skriver du in drag* så får du med alla annonser som har ordet drag även om de inte har skrivit ut hela ordet eller om de har stavat fel.
Mycket handlar också om bilkunskap, vad vill du ha för bil? Varför vill man då ha Helges bil? det är för att han ofta har kört få mil, han har kört försiktigt, den kanske har stått i garage i många år och han har inte haft tre barn i baksätet.
Jan: Om Helge bor i Lycksele och du bor i Stockholm, hade du tingat den då?
Erik: Det gjorde jag ofta förr. Var vänlig när du skriver ett svar, skriv vem du är.
Hur får man till en smidig försäljning?
Jan: En person i forumet skrev ”Det är väldigt mycket fokus på att köpa eller leasa bil men pratas väldigt lite om allt som uppstår vid försäljning. Vad ska man tänka på när man säljer? Hur får man till en smidig försäljning?”.
Erik: Billiga billar är svårt att hitta bilhandlare till eftersom de måste lägga till sina marginaler. Bilhandlare bryr sig inte så mycket om bilen är tvättad eller städad så det momentet kommer man undan. Ska du sälja på Blocket bör du ta ett par schyssta bilder från flera håll så man ser höger och vänster sida.
Skriv tydligt och utförliga annonser, den som är intresserad av min bil vill veta allt om den. Var ärlig och lägg dig på ett rimligt pris, när de kommer för att kolla på bilen så ska det inte tjafsas. Vänta en stund när du får svar tills du kanske har fått kanske tio svar och välj ut den bästa.
Pratar vi om dyrare bilar som kostar 150 000 kronor och uppåt eller mer så har man jättesvårt att sälja den själv för man har svårt att lösa finansieringen. Då är det ofta smidigare att sälja till bilhandlare.
När du har fått kanske 5–6 bud från bilhandlare, ta det högsta budet och tala om de för de som har budat mindre så att de har chans att buda högre.
Ofta får du inte många kronor för att sälja vinterdäck till en bilhandlare, det känns som har det har hänt något med elbilar och där kan man helt plötsligt få betalt något för dem. Jag sålde mina vinterdäck för 17 000 kronor separat. När du köper en begagnad bil måste du kolla så att den är servad, hur är däcken och sådant. Det är ganska dyra grejer att missa.
Elbil för den som bor i lägenhet
Jan: Kapten zoom från forumet har en fråga:
”Jag skulle vilja att Erik pratar om ekonomin kring elbil för den som bor i lägenhet”.
Erik: Den enda parametern som skiljer är att man tänker på vad ens el kostar och vart kan jag ladda. Att bo i lägenhet och köpa elbil med kort räckvidd är jobbigt för den behöver ladda ofta. Idag om du ska ladda på stan kanske det kostar 6–8 kronor kWh, det är naivt att tro att inte priserna för el laddning påverkas av ökade elkostnader.
Jan: Vestor från forumet vill att vi diskuterar strategier efter elbilsköpet. Han brukar byta bil vart femte år, ska man lägga upp ett målsparande när det gäller andrahandsvärdet? Hur ska man tänka om man vill vara proaktiv?
Erik: Om du har en konsumentleasing så får du en kostnad varje månad så då är det jättetydligt. När du är färdig efter tre år så är det bara att lämna igen den.
Jag tycker att man ska sikta på att amortera ner lånet så att det gärna är lite lägre än vad man tror att bilen är värd. När du säljer bilen så kommer du ha ett lån på en viss nivå och då kan du gå in och köpa en ny bil och ha en kontantinsats.
Gör inte motsatsen att du låter bli att amortera lånet och sen när du ska köpa en ny så står du kvar där med lånet och kanske måste utöka lånet.
Då är fossildrivna personbilar helt borta
Jan: Kristoffer86 skriver
”Ett tips ni hade i förgående avsnitt var att man ska leta efter kampanjer, att det är då man kan få riktigt bra deals på privatleasing. Vart hittar man dem?”.
Erik: Googles algoritmer letar fram dem åt oss. Tillverkarna har kampanjer när de vill driva försäljning. Det vi kan se nu är därför kampanjer på diesel och bensinbilar, det kanske är den försäljningen de behöver hålla under armarna så att inte den dör.
Kampanjer brukar dyka upp i lokaltidningen men annars fungerar Googles algoritmer väldigt bra. Allting bygger på att det är någon som vill bli av med något så därför har de rea. Det blir ingen sommarrea på kläder och kläderna är slut.
Jan: Vi har en framtidsspekulations fråga från MattiasA90 ” När tror du att fossildrivna personbilar är helt borta?”
Erik: Då måste man skilja mellan försäljning och bruk. I bruk aldrig, försäljningsmässigt tror jag att 2025–2028 så är det ingen stor försäljning av sådant.
Caroline: Vi pratar om Sverige och Norden nu?
Erik: Ja.
Självkörande bilar
Jan: JFB kommenterar att det vore intressant att höra Eriks spekulering kring självkörande bilar.
Erik: Det är ett kärt område som jag är ganska inläst på. Det är både närmre och längre bort än vad man tror.
Sensorerna ser allt, det är inte där problemet är. Problemet är att tolka. När man börjar komma ut i verkligheten med grusvägar, istäckta sensorer osv så blir det svårare.
Vi har redan möjligheten att någon kommer och kör oss dit vi vill, det heter taxi. Egentligen är det en taxibransch där man har en lägre kostnad, det är de vi är ute efter. Det är många kriterier som måste uppfyllas för att det ska fungera. Sensorerna ser men den måste fatta beslut på det och det är där svårigheterna ligger.
Jan: Vi har en fråga till här ”Om man redan har ett vanligt eluttag vid parkering behöver man verkligen en laddbox hemma om man skaffar elbil?”
Erik: Man rekommenderar inte att göra det kontinuerligt. Det handlar om hel vägen in, hur kablarna är dragna. I ett gammalt hus kan det vara skarvat många gånger. Med en laddbox så ingår det att man drar ny ström så man vet att det är bra grejer ända fram. Men ja tillfälligt kan man göra detta om man ställer ner strömmen.
Ska du få panik, få panik tidigt
Jan: Ola Morin skriver att han fått så bra svar från dig angående ägande, leasing och hästtransport.
Erik: Just hästtransport blir lite av ett speciellt case för du kör levande djur, du har en vikt som kan flytta sig, där passar en elbil inte så bra.
Jan: Man behöver vara noggrann med viktgränserna.
Erik: Det är många som inte tänker på det, bilen är ganska tung så man kan bara dra en släpvagn som vägen kanske 800 kg utan att ha ett E-kort.
Jan: Vi har en sista fråga här kring tankar om priser på husbilar.
Erik: Den är intressant. Husbil är ett fritidsfordon som har ett högt värde. Många som är 55+ köpte sådana och har kört med dem i några år. Man har inget affektionsvärde att behålla den men det är ändå värt mycket pengar.
Jag tror att priset kommer pressas ned för begagnade husbilar, det har sålts väldigt mycket. Jag tror att folk kommer sälja av, det är en sådan sak man väljer att sälja av.
Jan: Ja, ska du få panik, få panik tidigt. Vi tar en sista kommentar här.
”Regler, försäkring, kalkyl för Brf, leasa mindre elbil till medlemmar”.
Erik: Det här att ha en bil som man låter andra använda innefattar ett ganska krångligt regelverk. Jag vet inte hur det blir för en brf. Risken är att man hamnar någonstans där försäkringen inte täcker.
Jan: Jag fattar. Erik, ett jättestort tack. Om man vill komma i kontakt med dig så är det på elbilsexpert.com eller så googlar man på Erik Naessén.
Reklam för @skogstomten och hans bolag Erik Naessén AB. Då ligger veckans avsnitt uppe där @skogstomten svarar på läsarfrågorna.
Få kan ha missat @Skogstomten:s kompetens om bilar och bilekonomi i alla biltrådarna i forumet. Det galna är att det har gått lite mer än ett år sedan vi spelade in avsnitten med Erik:
Jag tänkte att det vore kul med ett uppföljande avsnitt. Så jag och Erik har planerat in att spela in ett uppföljande avsnitt, prata om det lite galna läget på bilmarknaden nu och ge dig en möjlighet att ställa frågor eller komma med inspel vad vi borde prata om.
När tror han att fossildrivna personbilar är helt borta och ute ur marknaden?
Gärna ett segment om begagnade elbilar, batterihälsa, förväntad räckvidd etc “on a budget”. Inte för att jag själv är i köpläge, men för att jag tror det är fler som behöver pendlingsfordon som inte kostar en halv mille.
Företagsleasing vs privatleasing.
Kan vara intressant även för de som inte driver egna företag utan istället bruttolöneväxlar.
I mars löper vårt leasingavtal ut och jag står mellan tre val: köpa ut nuvarande leasingbil/förmånsbil (via företaget), leasa en annan förmånsbil, leasa en mindre bil privat. Det här är en djungel. Förmånsvärdena för nyregistrerade bilar är mycket högre nu än för 3 år sedan då regeringen velat sudda ut skillnaden mellan förmånsbil och privat bil. Det är därför inte lika självklart att gå via bolaget som det var tidigare.
Detta!
Använder inte bilen tillräckligt mycket för att motivera en ny elbil personligen. Men jag hyr ut min fossil till vardags och har funderat på en begagnad elbil. TCO har kanske potential att bli överkomlig då, samt att den lär bli betydligt mer attraktiv för uthyrning!
Jag tycker det är mycket fokus på kalkyler som bygger på att man bara har bilen typ tre år. Då blir spekulationer om andrahandsvärdet helt dominerande i kalkylen.
Skulle gärna se ett resonemang kring bilägande om man behåller bilen 10+ år.
Vidare skulle jag vilja höra om ekonomi kring elbil för den som bor i lägenhet.
Vi har väldigt stort fokus på att köpa / leasa bil men pratas väldigt lite kring allt som uppstår vid försäljning.
Vad ska man tänka på?
Hur får man till en smidig försäljning?
Hur får man bra / bäst betalt?
Etc.
Startade en tråd kring detta med många frågor:
Tidigare var min uppfattning att privatleasing ofta var mer fördelaktigt än andra typer av köp om man är en privatperson.
Med det högreränteläget är min uppfattning att det har ändrats. Stämmer det och hur skall man tänka nu?
Detta skulle vara intressant för mig också - står precis inför liknande “problematik”. För ca. 3 år sedan fick jag en mycket förmånlig hybridbil som förmånsbil (ett förmånsvärde på ca. 2500kr/månad netto). Vilket i min värld är löjligt billigt för en helt ny (då för 3 år sedan) hybridbil i storleksklassen familje-kombi.
Nu löper leasingen ut, vilket innebär att det är dags att plocka ut en ny tjänstebil. Företaget vill att jag väljer en hybrid eller elbil. Ser dock att förmånsvärdena har gått upp väldigt mycket, på de bilar som jag kikat på ligger de från ca. 8500kr/månad (brutto) och uppåt.
Vad är förmånligast - välja tjänstebil eller ev. köpa en äldre bil privat (begagnat) och äga denna under en längre period. Tänker ex. Skoda/Volvo för ca. 250.000 kr.
Bör tillägga att vi åker väldigt lite bil, har inte ens gjort över 3500 mil på nuvarande bil som snart är 4 år gammal.
Mvh,
Kalkyl, regler och försäkring om en Brf. skulle leasa en mindre elbil för uthyrning till medlemmarna, med målet att föreningen går plus/minus 0.
Är det värt den högre kostnaden att serva bilen på auktoriserad märkesverkstad?
Oavsett behov. Subjektivt, elbilar är enligt Erik mest intressanta idag hösten 2022?
Finns det någon kommande modeller man ska utkik efter?
Kommer någon billig elbil till Sverige? Elbilsbonusen ger ju mindre till små, mindre resurskrävande elbilar som inte är tillräckligt dyra i inköp vilket verkar göra att billigare bilar inte ens tas hit. Dacia Spring och Renault Twingo, kommer dom någon gång till Sverige?
Finns det någon plan i Sverige att iföra ett konverteringsstöd? Har ännu inte hört något om bidrag i sverige för att bygga om befintliga bilar vilken känns märkligt, det hade ju varit det bästa för miljön.
Vi har det väldigt billigt med vårs 2005 T Corolla.
Vi använder bilen väldigt lite, högst en gång i veckan och kanske lite mer under semesterperioden. Vår familjesituation har fått oss att tänka att vi kan börja leta efter en större familje bil. Ny eller begagnad? El, hybrid eller bensin (eller behålla så länge det fungerar)? Hur man resonerar ekonomiskt.
Om man redan har ett vanligt eluttag vid parkeringen, behöver man verkligen en snabbladdare hemma om man skaffar elbil? Laddstation+lastbalanserare+eventuellt höjd säkringsavgift blir en del pengar. Är det värt det?
Ja, och kan det till och med vara så att det visat sig att privatleasing inte blev billigare om man tex valde att privatleasa för tre år sedan.
Det kan ju varit ett korrekt val då efter kunskapen man hade, men marknaden är ju som bekant svårt att förutspå.
Om man har ett bra eluttag som inte är slitet och inte går via en massa skarvar, så kan det säkert fungera. Laddningen kommer dock ta tid, så man får vara beredd på att kanske ladda varje natt.
“Laddstation+lastbalanserare+eventuellt höjd säkringsavgift blir en del pengar.” Ja, men klarar du dig utan lastbalansering och höjd säkring med vanligt uttag, så kommer du klara dig utan detta med laddboxen också.
Med laddboxen har du ju fördelen att kunna ladda med trefas (de flesta elbilar klarar detta). Då kan du tom klara dig med lägre säkring. Du kan tex köra 6A trefas, vilket ju ger mer effekt än 10A enfas.
Kör själv utan lastbalansering 10A trefas, vilket hittills har fungerat utmärkt vid laddning nästan bara på nattetid.
Det pratas om att det kommer bli relativt höga timpriser även nattetid framöver.
Elpriset där jag bor har legat på 5-10kr/kwh senaste veckorna. Ibland kommer jag inte kunna välja bort att ladda bilen under dessa perioder. Det betyder att bilen jag kör kostar 20kr per mil, då har jag inte räknat med förluster vid laddning eller elnät och överförning heller.
Kommer dom ökade elpriserna innebära att folk börjar snegla på bensin och dieselbilar igen? Även om man har bonus malus så får man igen lite av den höga skatten när man säljer en bensinbil?
Många partier har dessutom lovat sänkt skatt på bensin och diesel.
Kör PHEV och har under sommaren en brytpunkt på drygt 6kr/kWh (inkl. allt) på el och skulle det bli dyrare el blir det billigare med bensin.
På vintern är brytpunkten nästan 3,50kr/kWh.
Räknat mot bensinpris på 20 kr/liter.
Inte bra med tanke på utsläppen…
Köp av begagnad elbil vore ett intressant ämne att ta upp.