Frejas pengamaskin | RikaTillsammans

Frejas pengamaskin

Min strategi för att ge min dotter 2.000.000 kr på hennes 18 års dag.

Sedan 2008 har jag bloggat och föreläst runt om i Sverige om hur alla kan och bör bygga sig en mekanisk pengamaskin. Jag har gjort jämförelsen med metaforen om att vi springer med hinkar och få av oss prioriterar att bygga en vattenledning som ska komma med vatten den dagen vi inte längre orkar springa med hinkarna själva.

Verkligheten ser inte längre ut att vi kan förlita oss på arbetsgivare, staten eller någon annan än oss själva. Eller – varför inte bygga en vattenledning så att du får friheten att göra vad du vill, när du vill med vem du vill?

När min dotter Freja föddes i februari 2011 bestämde jag mig för att det var ett ypperligt tillfälle att börja bygga på en ny pengamaskin i just det här sammanhanget. En pengamaskin som både kommer att ge Freja 2.000.000 kr när hon fyller 18 men också kan vara ett exempel på hur jag walk-the-talk och visar i handling det som jag också pratar och bloggar om. Den andra fördelen är då att den också börjar på 0 och att du som läsare får vara med på hela resan – från 0 när hon föddes, i skrivande stund 3.5 år sedan, över tid till vi når målet.

Min förhoppning är att på det här sättet både inspirera och framförallt visa hela processen så transparent som möjligt så att man kan se att det inte gick från 0 till 2 miljoner över en natt utan att det har varit en resa med små steg i en förutbestämd riktning. Att det faktiskt är ett recept som man kan kopiera. Min ambition är att två gånger om året skriva en uppdatering om hur det går, vilka tillgångar som hon äger och hur hon faktiskt (eller jag och Caroline) egentligen gör.

Jag hoppas att du gillar dem och att du gärna kommenterar eller skriver tillbaka till mig om du gör en likadan vattenledning till dig eller till din familj. Det är sådant som gör mig så glad att få reda på att jag kanske kunnat bidra i ett litet område till någon annan.

Kategoriarkiv för "Frejas pengamaskin"

Jag skriver kontinuerligt artiklar i den här kategorin och nedan finner du de senaste. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta mig.

Barnloppis – fantastisk träningsarena för att lära barn om pengar

- Freja förhandlar om leksaker i Folkets Park

Barn är fantastiska förhandlare. Min dotter Freja likaså. Det går inte en kväll utan att det förhandlas om läggtid, antal sagor, mat och tusen andra saker. En egenskap man kan tjäna väldigt mycket pengar på som vuxen. Varje vår och sommar äger där rum ett antal barnloppisar i Folkets Park här i Malmö. Eftersom vi bor precis bredvid innebär det […]

Läs hela artikeln

Bästa indexfonderna och aktivt förvaltade fonderna 2016

- En sammanställning för dig som vill börja spara i de bästa fonderna 2016

Då var det dags för den årliga uppdateringen av de bästa fonderna inför året som man kan spara och investera i. Det här året har jag även lagt till de bäst aktiva fonderna för att ge dig en större överblick. Dessutom har jag delat upp det per marknad för att göra det enklare att sätta samman sin portfölj. Det finns […]

Läs hela artikeln

Besök i TV4 Nyhetsmorgon imorgon tisdag 29/12 kl 08:20

- Inbjuden att berätta om barnsparande i morgonsoffan

Imorgon tisdag den 29/12 har jag blivit inbjuden till TV4 Nyhetsmorgon för att prata om barnsparande som ligger mig väldigt nära om hjärtat. Enligt uppgift ska jag det sändas kl 08.20. Det har varit på gång en längre tid, särskilt sedan jag gjort ganska många intervjuer på ämnet ”Bästa sättet att spara till barnen” under året, men det blev bekräftat […]

Läs hela artikeln

Uppföljning barnbidragsportföljen (5 år)

- 5 år och över 138 000 kr på kontot tack vare barnbidraget

Drygt ett år innan Freja föddes fick två goda vänner också en dotter som i dagsläget är lite mer än 5 år gammal. De har sparat hennes barnbidrag varje månad de har låtit mig få vara med och påverka sparandet. Idag är det värt över 135 000 kr. Portföljen sattes igång den 15 augusti 2011 med ett initialt startbelopp på […]

Läs hela artikeln

Tänk om veckopengen inte behöver vara en gåva… (video)

- Hjälp dina barn att nå sina mål och hjälpa till hemma samtidigt som du lär dem uppskjuten belöning

För ett par dagar sedan var jag och min 4-åriga dotter Freja i en leksaksaffär där Freja naturligtvis ville ha allt möjligt som jag inte var så pigg på. Freja tyckte det var högst orättvist att hon ville ha saker som jag inte ville köpa. Jag kunde inte låta bli att känna mig som en förlorare när jag gick därifrån. […]

Läs hela artikeln

Spara till barnen i fem enkla steg

- Undvik Aftonbladets råd och tjäna nästan dubbelt så mycket. Om barnsparande i praktiken...

Barnsparande har nu toppat både SvD:s och Aftonbladets hemsidor under samma vecka. Spännande – men tyvärr, till skillnad från rubriken på bilden är det ett ganska osmart sätt som de förespråkar… Jag gillar barnsparande eftersom du får två av de viktigaste framgångsfaktorerna för att lyckas med sparande på köpet. En av de största utmaningarna med att spara är att det […]

Läs hela artikeln

→ Visa resterande artiklar

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Väldigt mycket intressant läsning här må jag säga. Skall absolut ”kika in” här fler ggr. Själv är jag lite av en drömmare. Ingen utbildning (värd namnet iaf). På väg mot arbetslöshet (anställd i konkursbo) men trots det har jag massor av idéer, bra eller dåliga vet jag ej än:-) Bl.a. så har jag en ”strategi” med vilken jag tänker vinna en del på spel…trav närmare bestämt. Låter säkert som en idé som de flesta som läser här skulle idiotförklara…men, men. Själv litar jag på MIN egen förmåga:-)

  Emil
 2. Hej

  jag sitter och funderar hur man ska investera 750.000 kronor som jag inte behöver eftersom jag har en annan buffert på ca. 100.000 ?

  Tack på förhand

  Joe
 3. Det här äger ju!
  Vilken härlig människa du är Jan som visar hur andra kan göra som du för att också bygga upp en god och hållbar ekonomi.
  Allt fler blir de människor som inte delar med sig av sin kunskap, vi människor har sedan vår tids början hjälpt varandra men det tog slut för länge sedan.
  Återigen, tack för din kunskap!
  spännande att följa Frejas pengamaskin, håller på med en själv, tack vare dig.

  mvh
  Gustav Fredriksson

  Gustav Fredriksson
 4. Vad kul & intressant och kommer följa utvecklingen.
  Har precis startat min pengamaskin…borde gjorts för längesen men det är ju aldrig för sent bara mer byggmaterial som behövs.

  kalle
  1. Genom att räkna ränta-på-ränta med 8 % årlig genomsnittlig avkastning, 1 % skatt och kontinuerligt återinvestering. Inget konstigt, bara vanlig matte.

   Jan Bolmeson